
Efter 40 år i krigs- og katastrofe-områder er pressefotograf Jan Grarup blevet presset til det alleryderste. Foto©CameraFilm.
JAN GRARUP VAR blot 23 år gammel, da han blev uddannet som pressefotograf. Han startede som elev på Helsingør Dagblad i 1988, men foretog et kvantespring, da Ekstra Bladets fotochef Jan Unger et par måneder efter tilbød ham, at gøre hans uddannelse færdig.
Og frugterne kunne han høste allerede i 1991, hvor Grarup – netop færdiguddannet – vandt to priser i Årets Pressefoto: Årets Pressefotograf, som skal bestå af fem forskelligartede motiver. Her bød Grarup blandt andet på en syg, gammel kurder på flugt fra Sadam Hussein, kræftsyge Bernhard, der var blevet overladt til sig selv og boede i et legehus i Kongens Have i København og et saftigt foto af halvnøgne kvinder på Erotica 2000-messen. Serien skal vise bredden i fotografens kunnen. Sammen med Årets Pressefoto den mest prestigefyldte pris.
Desuden vandt hans serie fra en kurdisk flygtningelejr på grænsen mellem Irak og Tyrkiet en 1. præmie. Dommerne skrev: ”Denne serie gør stort indtryk, fordi billederne er meget intense … serien har høj international klasse”.
Siden har Jan Grarup levet et liv i undtagelsestilstand: Ude i verden er han som krigsfotograf i evig krydsild, lige som hjemme i København, hvor han er far til fire – og pludselig står alene med forældreansvaret, da hans ekskone bliver syg af kræft – og dør.
Arbejdet i Mosuls urbane krigszone, hvor Grarup følger de irakiske styrkers fremmarch mod Islamisk Stat, skal balanceres med livet som far og eneforsørger, hvor han skal genopbygge tillid og intimitet med sine børn efter mange års flygtig tilstedeværelse. I filmen ønsker Grarup fortsat at være verdens bedste krigsfotograf, men har i dag set i øjnene, at han har budt sig selv så meget, at det ikke længere er muligt?
KRIGSFOTOGRAFEN
vises i Scala Gudhjem
mandag 4. november til og med onsdag 6. november
Hver aften:19:15
Biografcafeen åbner 18:30
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 75 minutter
Censur: 15+
NB: KUN 3 DAGE!!!
Anmelderne var for det meste meget tilfredse:
Henrik Queitsch, Ekstra Bladet: Vil man være klog på kunstneren Jan Grarup, på hvad det er, der gør ham til en så enestående fotograf, at man ikke kan lade være med at kigge på selv de mest horrible situationer, så er det ikke ‘ Krigsfotografen’, man skal se. Den er i stedet et portræt af mennesket Jan Grarup i sit livs nok mest udsatte situation. Og som sådan en helt enestående oplevelse. 5 stjerner ud af 6
Morten Vejlgaard Just, B.T.: … ikke bare en ægte krigsfilm, men en film om et menneske, der måske ligner en rockstjerne, men inderst inde kæmper med verdens mest fucked work/ life-balance. Jan Grarup er den ægte vare. 5 stjerner ud af 6
Kim Skotte, Politiken: Men hvorfor er det lige præcis Jan Grarup? Hvad driver ham? Hvad er hans motivation? Noget svar får man ikke i KRIGSFOTOGRAFEN. Boris B. Bertrams dokumentar dyrker en ’show it – don’t tell it’-tilgang, der har sine styrker, men også sine svagheder. For man bliver nysgerrig, men får ingen svar. Måske har Bertram tænkt, at den slags svar kan man læse sig til andetsteds. 3 hjerter ud af 6
Nanna Frank Rasmussen, Jyllands-Posten: Det er et generøst og meget loyalt og næsten for kærligt portræt, der tegnes i filmen, som derfor svigter de seere, der er nysgerrige efter at få større indsigt i Grarups professionelle virke. Den viden kan man naturligvis selv opsøge, når nu filmen giver lyst til at vide mere. 4 stjerner ud af 6
Katrine Hornstrup Yde, Information: Men den føles ikke som et 360-gradersportræt af sin hovedperson, hvis mørke sider og liv uden for lejligheden og arbejdszonerne, vi aldrig får at se.
Anders Højberg Kamp, filmmagasinet Ekko: Krigsfotografen er et følsomt portræt, der med sympati og forståelse viser, hvad Jan Grarup ofrer for sit arbejde. 4 stjerner ud af 6
Sara Prahl, netmediet Soundvenue: …er fyldt med rå, kontrastfyldte og til tider hjemsøgende smukke billeder, der tegner et komplekst og meningsmættet portræt af en mand mellem to verdener. 5 stjerner ud af 6.
Film Fakta
KRIGSFOTOGRAFEN
Instruktion: Boris B. Bertram
Medvirkende: Jan Grarup som sig selv
Produktion: Katrine A. Sahlstrøm
Fotografi: Boris B. Bertram, Henrik Ipsen, Thøger Kappel, Tony Lauge Madsen, Adam Morris Philp og Marcel Zyskind
Klip: Charlotte Munch Bengtsen
Musik: Tobias Wilne
Land: Danmark
Produktionsår: 2019
Selskab: Good Company Pictures
Biodistributør: Camera Film.