ALLEREDE i 1771 udstedte Struensee en forordning om husnumre. Ikke så tosset en idé. Men efter hans henrettelse og partering på Fælleden 28. april 1778 blev de fleste af hans udmærkede love ophævet – også den om husnumre. Det var ikke så smart. Så 88 år efter gjorde Frederik VII det atter obligatorisk, at alle huse i København skulle have numre. Det skete 26. oktober 1859.
Hvornår numrene så bredte sig ud over det danske land vides ikke. Blot dette: Numre er overalt nu blevet en fast regel og samtidig en sikkerhed for at få korrekt post og uopholdeligt besøg af politi eller ambulance.
Som stationsleder Jesper Ingemann-Petersen ved Falck Lyngby udtrykker sig i Erhvervs- og Boligstyrelsens pjece SYNLIGE ADRESSER:
“I værste fald kan det koste menneskeliv, hvis vi bliver forsinket på grund af fejlinformationer om en adresse, eller fordi husnummerskiltet mangler.”
Er der nogen, der er fuldstændig 100 % sikker på, at husnummeret både er synligt fra vejen, kan ses af en, der sidder i sin bil, og som ikke har tid til at stige ud, samt også kan ses i tusmørke og dårligt vejr er det familien Petersen på Lyrsbyvejen 26 i Østermarie på Bornholm. Dag og nat står nummerskiltet som et fyrtårn … et pejlemærke for vildfarne turister som for fastboende. Her spilder ingen – heller ikke en ambulance – et eneste sekund på at finde frem.
Hvordan har dit husnummer det?