
Optagelserne til SKYGGEN AF EN HELT har taget mange år. Scenerne fra Mon Pærs Huz, som var Lisbeth Munch-Petersens bolig, blev foretaget 10. juli 2012. Foto©JørgenKoefoed.

Lisbeth Munch-Petersens gule Saab drønede op og ned af Brøddegade under optagelserne. Foto©JørgenKoefoed.
DET ER IKKE HVER DAG, at Scala Gudhjem kan melde udsolgt. Sidst skete det Kristi Himmelfartsdag, da den amerikanske skuespiller med danske rødder,Viggo Mortensen, dukkede op i Gudhjem med Ghita Nørby og sin film JAUJA under armen. Der blev som bekendt udsolgt på under fire minutter.
I aften kommer Gustav Munch-Petersens barnebarn Lauritz Munch-Petersen og viser sit nye doku-drama SKYGGEN AF EN HELT. Og her kan der også meldes om total udsolgt – omend det tog en uges tid.
Filmen har fået tre hjerter ud af seks i Politiken, som under rubrikken ’Den svære kunst at pille i familiesåret’ anmeldes af Dorthe Hygum Sørensen. Hun skriver bla: ’Det projekt er svært og ikke ualmindeligt. Mange vokser op i en familie-historie fuld af fortrængninger og huller, der ikke nemt lader sig udfylde efter de ældre generationers død. Lauritz Munch-Petersens familie-historie på morens side fremlægges tidligt i filmen, som værende en anden og mere dyster end den, danskerne i forvejen kendte’.
EN GUDHJEM-HISTORIE
Når der er udsolgt til denne forestilling, hvor manden bag går på scenen og taler med publikum efter filmen, er det ikke så mærkeligt. Rigtig mange mennesker i og uden for Gudhjem har kendt familien og ikke mindst Lauritz’ mormor Lisbeth Munch-Petersen. Så mange kender en del af det tragiske familie-drama, og er nysgerrige efter at høre mere om den delikate sag.
To af Lisbeth Munch-Petersens børn med hendes anden mand – bornholmer-maleren Paul Høm – havde harmdirrende læserbreve i Bornholms Tidende i tirsdags [2/7].
Her skriver Henrik Høm bla: ’Familiære kontroverser egner sig sjældent til at blive blotlagt i en offentlig debat’. Der mener Bloggen det modsatte. Familiedramaer, hvad enten de er hentet fra det virkelige liv eller opdigtet er jo nærmest brændstoffet i de fleste bøger og ikke mindst i tusinder af magasiner og aviser verden over. Herhjemme kan nævnes: HER OG NU, SE OG HØR, EKSTRA BLADET og BT. Så jo, sådanne dramaer er en meget stor del af livet, da de fleste familier vel har et sort hul hist og pist.
Videre skriver Henrik Høm: ’Som et led i mytedannelsen skrives i Politiken lørdag, at instruktørens mor [Ursula Munch-Petersen], som den eneste, sad ved Lisbeths dødsleje. Det er heller ikke sandt. Det kan jeg personligt dokumentere’.
Ikke fordi det betyder alverden, hvem der sad ved dødslejet, men hvis nu Henrik Høm siger, han kan dokumentere det, hvorfor gør han det så ikke? Det kunne jo i givet fald punktere et af filmens mange postulater.
I aften bliver der igen tumult foran biografen i Gudhjem. Så kom i god tid, hvis du er en af de 135, som har været så heldige at have sikret sig en plads.