CYKELTYVE PÅ BESØG
MEDIERNE KUNNE FOR NYLIG FORTÆLLE, at cykeltyverierne i Danmark var faldet drastisk i løbet af i år. I København blev der sidste år stjålet 16.296 cykler mod 164 på Bornholm. Det er henholdsvis 28,1 og 4,1 pr. indbygger. Så det er beskedent, hvad der nuppes af tohjulede køretøjer her på øen. Men netop nu står der i øjeblikket flere cykler rundt omkring i Gudhjem, som ligner tyvekoster. Vil du gerne tjekke stelnummeret på din egen cykel, en mulig stjålet … eller er du interesseret i at tjekke stelnummeret på en cykel, du vil købe, behøver du ikke længere til ringe til politiet. Rigspolitiet har nemlig lanceret en ny funktion i deres smartphone-app POLITI, som gør det muligt at tjekke stelnummeret på alle cykler. Det betyder, at du kan slå et hvilket som helst stelnummer op i deres register over cykler. Men det kræver selvfølgelig, at køretøjet er blevet meldt stjålet. Funktionen gælder også for biler. Fotos©JørgenKoefoed.
MEGET TUNGE SKULPTURER TIL GUDHJEM
DEN JAPANSKFØDTE bornholmske billedhugger Jun Ichi Inoue døde 17. juli 2009 i Olsker. Han efterlod sig blandt andet syv større granit-skulpturer. Da hans enke – Sheena Inoue – nu har afhændet værkstedet og boligen på Krogholmsvej 16 i Olsker, har Gudhjem Museum fået lov til at låne de syv skulpturer. De er midlertidig opstillet langs Stationsbygningen. Senere på året vil de blive placeret i arealet foran Museet, når Udstillingsudvalget har besluttet de endelig placeringer. Ideen er, at skulpturerne skal skabe mere opmærksomhed på Museets eksistens for de mange tusind forbikørende. Skulpturerne er til låns et år ad gangen, indtil de bliver solgt eller, at Museet køber dem samlet. I forvejen har Inoue en skulptur stående foran Museet. Her deler han plads med sin svigerfar, billedhugger Ole Christensens seks granit-skulpturer. Fotos©JørgenKoefoed.
OM JUN ICHI INOUE: Født 1948 i Himeji, Japan. Musashino Kunstuniversitet i Tokyo 1967-71. Flytter i 1973 til Danmark og starter på Kunstakademiet under Svend Wiig Hansen. Møder i 1974 Ole Christensen, som inviterer Jun til sit værksted i Olsker. Færdig som billedhugger på Akademiet i 1979 og får samme år værksted på Marmorkaj i Frihavnen i København. Flytter 1987 til Olsker på Nordbornholm. Var i en række år gift med en af Ole Christensens døtre. Dør i 2009, 60 år gammel.
BILERNE BREDER SIG
MANGE GUDHJEM-BOERE mener, at turiststrømmen ned i byen har slået alle rekorder i år. Det har været ved at tage pippet fra en del. Ikke mindst på grund af alle de mulige og umulige og lovlige og ulovlige parkeringer her og der og alle vegne. Således har en bil-ejer flere gange placeret sit køretøj på Glaciet ved Nordre Brygge – selv om der er indkørsel forbudt. Sådan noget har det med at brede sig. Inden vi ser os om, er dette havneareal også tilsået med parkerede biler. Desværre mener kommunen åbenbart, at man ikke skal genere bilister med P-bøder. De ville ellers skæppe godt i den slunkne kommunekasse. Foto©JørgenKoefoed.
HOPPEBÆNK
DET ER IKKE ALLE lejrskolebørn, der er lige velopdragne. Således mente en flok forleden, at det kunne være sjovt at bruge en af bænkene foran Café Klint som hoppeborg. Ingen standsede den sjove leg – hverken deres lærer eller gæsterne på Klint. Det var først, da fiberbrættet gav op og blev til to, at de gode elever begav sig videre i byen. Foto©JørgenKoefoed.
SOLNEDGANG VED CAFE NORRESAN

Selv om det er overskyet kan solnedgangen godt være betagende. Sådan så den ud 8. august. Foto©JørgenKoefoed.
HAR DET OVERHOVEDET været sommer i år? Åh, jo den fandt vist sted onsdag 30. august. Men det var nok Dronningen, der havde den med fra franske Caïx. Men sommer eller ej, så melder Café Norresan, at sæsonen har været rimelig god. Det er andet år, at cafeen har eksisteret, og folk har efterhånden fundet ud af, at der findes et hyggeligt og kvalitetsbevidst sted nord for Gudhjem Downtown. Så ingen tårer derfra. Foto©JørgenKoefoed.
Det var så dén sommer … mon den får indflydelse på turiststrømmen næste år??