Quantcast
Channel: Jørgen Koefoed
Viewing all 2822 articles
Browse latest View live

LOKALSPRØJTEN – NU MED HOLDNINGER

$
0
0
FØRSTE CHOK: En socilademokrat på side 1 lige op til Europaparlementsvalget. Foto©JørgenKoefoed,

FØRSTE CHOK: En socilademokrat på side 1 lige op til Europaparlementsvalget. Foto©JørgenKoefoed,

ANDET CHOK: Den Nye Redacteur sætter spørgsmål tegn ved EUs lyksaligheder. Foto©JørgenKoefoed,

ANDET CHOK: Den Nye Redacteur sætter spørgsmåltegn ved EUs lyksaligheder. Foto©JørgenKoefoed,

MAN TROEDE NÆPPE sine egne øjne, da Bornhoms Tidendes nye chefredaktør, Søren Christensen, rykkede ind på lederpladsen og ryddede den for meninger om magtbalancen i Den Centralafrikanske Republik, bomuldshøsten i Mali, arbejdsløsheden i Tibet og andre ligegyldigheder. Men i stedet begyndte at fylde op med noget af al det, der foregår inden for avisens – og læsernes – målområde: Bornholm.

Men forundringen steg en tak mere, da den inkarnerede venstre-avis på forsiden – dagen før EU-valget – bragte et familiebillede af socialdemokraternes spidskandidat Jeppe Kofod. Ganske vist er han bornholmer, men jo ikke medlem af partiet Venstre.

Vel inde på side 2 eksploderede forundringen med leder-rubrikken: ’Jeppe og det uforståelige Europa’. Den gode chefredaktør tillod sig sørme, at stille spørgsmålstegn ved EUs herligheder. Som han blandt andet skrev: ’Pantentdomstolen lyder i min verden, som endnu mere bureaukrati og dyre lønninger og endnu mere af den slags EU, som vi danskere ikke kan lide’ (sic!)

Da jeg mødte ham i cykeltøj i Gudhjem i søndags (ja, han deltog i amatørløbet med en flot 17. plads) forberedte jeg ham på, at der sikkert lige nu var hasteindkaldt til møde i avisens venstre-bestyrelse i bestyrtelse over deres nyansattes eklatante fejl-ytringer. Søren Christensen smilede blot og sagde, at bestyrelsen havde givet ham frie hænder.

Dette frihedsbrev til redaktøren vil jeg gerne takke bestyrelsen for. Endelig kan vi læsere få noget rigtig journalistik tilført den tidligere så holdningsløse tryksag. Så kan man indtil videre stoppe sine overvejelser om at opsige sit abonnement.

Næste skridt kunne være, at ophæve avisens mærkelige opdeling af lokalstoffet, som følger de gamle kommunegrænser, som blev ophævet for over 10 år siden.

Jeg glæder mig til at følge udviklingen af Tidende – og ikke som til forn dens afvikling.

Ovenstående blogindlæg er også indsendt som debatindlæg til Bornhokms Tidende.


ABSOLUT SOMMER OVER GUDHJEM

$
0
0

JEG VED GODT, der har været adskillige sommerdage tidligere i år. Men i følge kalenderen er det altså først Absolut Sommer fra i dag og de næste tre måneder. Så vær klar til at tage i mod – og varm op med disse sommer-shots fra sidste år.

Blomsterne vælter op i alle haverne – og smukke, letvægtsbuketter skaber glæde over alt. Foto©JørgenKoefoed.

Blomsterne vælter frem i alle haverne – og smukke, letvægtsbuketter skaber glæde over alt. Foto©JørgenKoefoed.

Man kan ikke afskaffe den fæle turisttrafik i Gudhjem, er der nogen, der siger i Gudhjem. Fordi pensionister og andet godtfolk ikke kan forcere op og ned ad de stejle gader. Gæsterne her fra Hotel Gudhjem beviser det modsatte. Foto©JørgenKoefoed.

Man skal ikke afskaffe den fæle turisttrafik i Gudhjem, er der nogle få erhvervsdrivende, der mener. Begrundelsen: Fordi pensionister og andet godtfolk ikke kan forcere de stejle gader. Gæsterne her fra Hotel Gudhjem beviser det modsatte. Foto©JørgenKoefoed.

Når hotellerne er fuldt booket, er det ikke så tosset med en åben bil på havnen. Foto©JørgenKoefoed.

Når man har dyrket nattelivet intenst, er det ikke så tosset med en åben bil. Måske ikke en ypperlig sovefacilitet, men masser af frisk og kølende havluft. Foto©JørgenKoefoed.

Hvem siger det er nødvendigt med en velpolstret liggestol? Foto©JørgenKoefoed.

Hvem siger det er nødvendigt med en velpolstret liggestol? Foto©JørgenKoefoed.

Sommeren igennem åbner operasangeren Ursula Bambuch, der også er tjenende ånd på Café Provianten, op for stemmebåndene og giver for fuld udblæsning en arie eller to. Foto©JørgenKoefoed.

Sommeren igennem åbner operasangeren Ursula Bambuch, der også er tjenende ånd på Café Provianten, op for stemmebåndene og giver for fuld udblæsning en arie eller to. Eller afholder en decideret operakoncert under åben himmel. Foto©JørgenKoefoed.

Der bor også svenskere i og omkring Gudhjem. Dem skal man passe lidt på, når de krænger deres folkesjæl ud under det kulturtraditionelle Kräftskive – Krebsegilde – med rigelige mængder af skaldyr, brännvin og sang. – og klatren i loftsbjælkerne. Foto©JørgenKoefoed.

Der bor også svenskere i og omkring Gudhjem. Dem skal man passe lidt på, når de krænger deres folkesjæl ud under det kulturtraditionelle Kräftskive – Krebsegilde – med rigelige mængder af skaldyr, brännvin, sang og skråtobak – samt klatren i loftsbjælkerne. Foto©JørgenKoefoed.

Folkemødet foregår desværre ikke i Gudhjem – men det lægger byen øde hen. Så vil du opleve den totale stilhed, så er det her du skal drikke dine fadbamser. Niels Krause Kjær, tidligere spindoktor for Det Konservative Folkeparti, nu programvært for DR2s Morgenprogram. Anja Bo, den søde, kønne, sjove og kompetente vært på DR2s Deadline. Med klovnenæse: Anders Foghs tidligere spindoktor, journalisten Michael Ulvemann. Foto©JørgenKoefoed.

Folkemødet foregår desværre ikke i Gudhjem – men det lægger byen øde hen. Så vil du opleve den totale stilhed, så er det her du skal drikke dine fadbamser. Allinge vrimler med kändisser: Niels Krause-Kjær, tidligere spindoktor for Det Konservative Folkeparti, nu programvært på DR2s Morgenprogram. Anja Bo, den søde, kønne, sjove og kompetente vært på DR2s Deadline. Med klovnenæse: Anders Foghs tidligere spindoktor, journalisten Michael Ulvemann. Mødet starter torsdag 12. og slutter søndag 15. juni. Foto©JørgenKoefoed.

Den årligt tilbagevendende kokkekonkurrence SOL OVER GUDHEJM trækker næsten lige så mange mennekser som Folkemødet. I år åbnes konkurrencen med afsløringen af gudhjemske Lisa Høyrups store maleri fra sidste års konkurrence. Her er portrætmaleren flankeret af Michal og Mads Marchall – henholdvis arrangør og generalsekretær for Bocuse d'Or Danmark. Det sker lørdag 28. juni. Foto©JørgenKoefoed.

Den årligt tilbagevendende kokkekonkurrence SOL OVER GUDHEJM trækker næsten lige så mange mennesker som Folkemødet. I år åbnes konkurrencen med afsløringen af gudhjemske Lisa Høyrups store maleri af sidste års konkurrence. Her er portrætmaleren flankeret af Michal og Mads Marchall – henholdvis arrangør og generalsekretær for Bocuse d’Or Danmark. Det sker lørdag 28. juni. PS: Maleriet vil i øvrigt blive gengivet i stor størrelse i Magasin Bornholm, der udkommer 4. juli. Foto©JørgenKoefoed.

Hele sommeren er der nogle fantastiske solnedgange, som nydes af de lokale far bænkene på Nørresand Havn. 18. august 20.33 står den lige ned gennem Løkkegade. Foto©JørgenKoefoed.

Hele sommeren er der nogle fantastiske solnedgange, som nydes af de lokale fra bænkene på Nørresand Havn. 18. august 20.33 står Moder Sol lige ned gennem Løkkegade. Foto©JørgenKoefoed.

VI SES i GUDHJEM denne sommer!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NYE OG LIDT ÆLDRE NYHEDER FRA FRA GUDHJEM

$
0
0

UDVIKLINGEN I GUDHJEM går så stærkt, at Bloggen nu bliver nødt til at samle nyhederne i bundter, for at de ikke skal blive for gamle, når de dukker frem på skærmen. Så her er fire af slagsen – måske har du allerede hørt om nogen af dem:

DET FOREGÅR PÅ iGUDHJEM

iGUDHJEMwww

GUDHJEM EVENT & ERHVERVSFORENING tager nye initiativer hele tiden. Nu har de stablet hjemmesitet: www.igudhjem.dk på benene. Den fortæller om alle de ting, der pågår i byen lige nu. Alle kan få deres arrangement på sitet med mindst fire dages varsel. I akut-tilfælde kan man taste 40 76 81 96. Det er webmaster Lucas Schmidt fra Café Provianten, der tager telefonen og vil hjælpe dig på vej. Sitet henviser også til gudhjemportalen www.gudhjem.nu, hvor man får oplysninger om byens seværdigheder, overnatningsmuligheder, spisesteder med videre. Det er webmaster Jolanta Kligert, der styrer her. Foto©JørgenKoefoed.

RØDT KØD OG SURDEJG I BRØDDEGADE

Det er manden bag Hallegård-succesen Jørgen Toft Christensen (th), der nu også åbner et udsalgsted i Gudhjem. Her sammen med udsalgets daglige leder Lasse (Lars Bjarne Pedersen), som stødte på Jørgen for mange år siden på det daværende Ebberødgård, hvor det var ham, der var chefen. Lasses drøm gik i opfyldelse, da han sammen med sin kæreste Tina i oktober sidste år købte den gamle kiosk ved Melsted Strand. Det var i øvrigt hans morfar og mormor der i sin tid byggede Bakkarøgeriet i Sømarken. Foto©JørgenKoefoed.

Det er manden bag Hallegård-succesen Jørgen Toft Christensen (th), der nu også åbner et udsalgsted i Gudhjem. Her sammen med udsalgets kommende daglige leder Lasse (Lars Bjarne Pedersen), som stødte på Jørgen for mange år siden på det daværende Ebberødgård, hvor det var ham, der var chefen. Lasses drøm gik i opfyldelse, da han sammen med sin kæreste Tina i oktober sidste år flyttede til Bornholm – og købte den gamle kiosk ved Melsted Strand. Det var i øvrigt hans bedsteforældre, der i sin tid byggede Bakkarøgeriet i Sømarken. Foto©JørgenKoefoed.

ÆLDRE FOLK kan berette om alle de slagter- og bagerforretninger, der florerede i byen i forne tider. Det er som bekendt gået slemt tilbage. Alt er lukket. Selv de to supermarkeder har ikke længere deres egne slagterafdelinger og Gudhjem-bageren flyttet sidste år selve bageriet til Rønne og leverer for det meste kun bake-up og kun i højsæsonen.

Men nu åbner Hallegaard udsalg i fru Madsens Bondegård i Brøddegade. Der åbnes senest 28. juni, hvor kokkekonkurrencen Sol Over Gudhjem finder sted. Åbningstiden er hver dag i sæsonen fra omkring kl. 13 til 20-21-stykker. Men der satses på at holde åbent året rundt visse dage, hvis ellers 3760-erne støtter op. Ud over Hallegårds berømte pølser og tapas vil der kunne købes frisk kød fra Hammerholts Herefordkvæg, Hammerhuslam og Vasegårds grise (øko fra næste år). Derudover friskbagte surdejgsbrød fra Hallegård. Det eneste sted hvor man bager surdejgsbrød på Bornholm er jo på Hallegård – og fra i år nu også i det nyåbnede brødbageri i Svaneke.

KINESEREN RYKKER IND – HVIS KOMMUNEN GI’R LOV

Det er her i Åbogade 2, at  man ønsker at åbne Danmarks første ægte kineiske te-hus. Det er fjernvarmearbejdere, der er i gang med at lægge asfalt og altså ikke kinesere. Foto©JørgenKoefoed.

Det er her i Åbogade 2, at man ønsker at åbne et kinesisk te-hus. Det er fjernvarmearbejdere, der er i gang med at lægge asfalt–  og altså ikke kinesere. Foto©JørgenKoefoed.

DEN 26. MAJ AFGIK DER et brev fra ejerne af China Tea House i Helsingør til Bornholms Regionskommune. Her beder Michael Walter Rasmussen og hans kinesiske hustru, Ying Zhao, om en forhåndsgodkendelse til at indrette Danmarks første kinesiske te-salon på adressen Åbogade 2. Deruover også en butik, hvor der skal sælges te og kaffe samt hjemmebagte kager. Parret agter at bosætte sig på førstesalen i hovedhuset. I annekset skal der ud over butik indrettes toiletter.

Te-salonen skal indrettes i stueetagen i hovedhuset med udeservering på det store areal foran huset. Og det understreges, at parret IKKE ønsker spiritus-bevilling.

Der påtænkes at holde åbent fra påske til efterårsferien kl. 10:00 til 18:00. Butikken skal uden for sæsonen have åbent torsdage, fredage og lørdage fra 10:00 til 14·00. Det halvkinesiske par skriver desuden, at da ejendommen er meget synlig fra gadeplan, er det deres hensigt at gøre gårdspladsen til ‘et smukt og attraktivt miljø med planter, blomster og smukke tidssvarende havemøbler …’

De mulige kommende ejere håber således, at de inden et evt køb af Åbogade 2, kan få en skriftlig forhåndsgodkendelse til, at 36% af beboelsesarealet og annekset bliver omgjort til erhverv. Nu er det op til Teknik & Miljø, om de vil udlægge endnu en bid af det attraktive Latinerkvarter til erhverv.

KØBENHAVNS UNIVERSITET SÆTTER FOCUS PÅ BOPÆLSPLIGTEN

Københavns Universitet besøger Bloggen (fra venstre): Rasmus Velling, Magnus Mygind, Anne Sabine Stubbe Østergaard, Andreas Nørklit Christensen og deres studievejleder Rikke Brandt Broegaard, som i øvrigt bor i Ibsker på Bornholm. Foto©JørgenKoefoed.

Københavns Universitet besøger Bloggen (fra venstre): Rasmus Velling, Magnus Mygind, Anne Sabine Stubbe Østergaard, Andreas Nørklit Christensen og deres studievejleder Postdoc Researcher Rikke Brandt Broegaard, som i øvrigt bor i Ibsker på Bornholm. Foto©JørgenKoefoed.

I GÅR HAVDE BLOGGEN BESØG af fire førsteårsstuderende fra ’Department of Geosciences and Natural Resourge Management’ på Københavns Universitet. De er i gang med en eksamensopgave, som skal afdække betydningen af, at der på Bornholm nu bliver lukket op for, at ejere af helårshuse kan få omgjort husets status til flexhus – dvs sommerhus.

De unge mennesker stillede mange spørgsmål, som din blogskriver efter bedste evne svarede på. Under alle omstændigheder slog jeg fast med syvtommersøm – som jeg også har gjort det til møder og i læserbreve – at flexhusbegrebet vil være begyndelsen til enden for liv på Bornholm hele året rundt.

Som det allerede så småt er blevet registreret flere steder i Udkantsdanmark, er der en begyndende interesse for – især blandt børnefamilier – at flytte fra især København, som gennem de senere år og stadig vokser med omkring 1000 nye indbygger – ikke pr. år – men hver måned. Familier ønsker fred, ro og frisk luft samt billige priser på huse. Huse, der kan omgøres til flexhuse, vil uvilkårligt stige i pris, og derfor modarbejder en positiv befolkningstilvækst på Bornholm.

Hvad så med nye jobs? Ja, det skal folk selv have med. Med det nye fibernet bliver der skabt lynhurtige netforbindelser til glæde for de hjemmearbejdspladser, der fremover vil blive skabt i stadig større og større omfang.

FLERE SKARPE LOKALNYHEDER PÅ LØRDAG …

BUDAPEST [4:4] – DET HELE FOR UNDER DET HALVE

$
0
0
Udsigten over Pest set fra Gellért-bjerget i Buda, er slet ikke så dum endda. Foto©JørgenKoefoed.

Udsigten over Pest set fra Gellért-bjerget i Buda, er slet ikke så dum endda. Foto©JørgenKoefoed.

BUDAPEST ER i DAG EN SAMLET BY, som så alligevel bliver skåret over i to dele af den næsten 3.000 km lange flod Donau. Jeg boede selv på østbredden i Pest, men var selvfølgelig også et par gange over i det vestlige Buda. Her troner en række af byens attraktioner på 130 meter høje plateauer: fx Kongeslottet med Nationalgalleriet og Mathiaskirken.

Men her gemmer der sig også en meget udsøgt restaurant med udsigt over den østlige del af Buda – altså væk fra Donau. Min hustru og jeg spiste frokost her og kan anbefale BÚSULÓ JUHÁSZ PÅ Géllert-bjerget. Betjeningen er udsøgt – ligesom udsigten – men kvaliteten af mad og vin løfter stedet op til meget mere end de 130 højde-meter, som selve bygningen befinder sig på. Frokosten med drikkevarer og gode drikkepenge løb op i 27.000 forinter. Det lyder af meget, men omregnet bliver det kun til 675 danske kroner (altså for 2 personer). Så det er ikke prisniveauet, der skulle få dig til at springe Budapest over – tværtimod!

Helt oppe på toppen af Géllert-bjergét ligger der et hus så smukt. Det er Restaurant Búsuló Juhász. Det er navnet på en ungarsk eventyrskikkelse. Meget passende, da det er lidt af en eventyr at sidde til bords her. Foto©JørgenKoefoed.

Helt oppe på toppen af Géllert-bjerget ligger der et hus så smukt. Det er Restaurant Búsuló Juhász. Det er navnet på en ungarsk eventyrskikkelse. Meget passende, da det er lidt af et eventyr at sidde til bords her. Foto©JørgenKoefoed.

Selv om træet er kunstigt, ser det fantastiske ud, som midt punkt i det hyggelige spiselokale. Foto©JørgenKoefoed.

Selv om træet er kunstigt, ser det fantastiske ud, som midtpunkt i det hyggelige spiselokale. Foto©JørgenKoefoed.

DET GODE BRØD: Alt er udsøgt og velsmagende på Búsuló Juhász. Foto©JørgenKoefoed.

DET GODE BRØD: Alt er udsøgt og velsmagende på Búsuló Juhász. Foto©JørgenKoefoed.

FORRETTEN: Gedeost med Tomat-tatar og Asparges. 45 kr. Foto©JørgenKoefoed.

FORRETTEN: Gedeost med Tomat-tatar og Asparges. 45 kr. Foto©JørgenKoefoed.

 

HOVEDRETTEN: Kaninlår med Ingefær, Savoykål og Gulerodspuré. 100 kr. Foto©JørgenKoefoed.

HOVEDRETTEN: Kaninlår med Ingefær, Savoykål og Gulerodspuré. 100 kr. Foto©JørgenKoefoed.

 

DESSERTEN: Panna Cotta med Terragon, Stikkelsbærmousse og Pistache-brownie. 40 kr. Foto©JørgenKoefoed.

DESSERTEN: Panna Cotta med Ekstragon, Stikkelsbærmousse og Pistache-brownie. 40 kr. Foto©JørgenKoefoed.

ELLERS ER BYEN overstrøet med meget smukke, gamle bygninger. Ind i mellem garneret med ny-opførelser – sjældent noget der gør byen smukkere. Men sådan er det jo desværre over alt i Europa. Det nye tilfører for det meste kun grimhed. Men endnu kan den ungarske hovestad betegnes som MEGET smuk. Og så er graffitien heller ikke uden kvalitet. És ez még csak nem is hazugság!

GRAFFITI: Genialt ordspil på hjerte og kunst. Foto©JørgenKoefoed.

GRAFFITI: Genialt ordspil på hjerte og kunst. Foto©JørgenKoefoed.

GAMMEL OG NYT: Hvad er mon smukkest? Foto©JørgenKoefoed.

GAMMEL OG NYT: Hvad er mon smukkest? Foto©JørgenKoefoed.

GRAFFITI: Efter at russernes kontrol over landet er det igen tilladt at lade være med at holde kæft. Foto©JørgenKoefoed.

GRAFFITI: Efter at russernes kontrol over landet er ophørt, er det igen tilladt at lade være med at holde kæft. Foto©JørgenKoefoed.

LITTERATUR: Der er omkring 7 millioner katolikker i Ungarn, så hvem mon er mest populær: Russiske Putin eller Guds stedfortræder her på jorden? Foto©JørgenKoefoed.

LITTERATUR: Der er omkring 7 millioner katolikker blandt Ungarns lidt over 10 millioner mennesker, så hvem mon er mest populær: Russiske Putin eller Guds stedfortræder her på jorden? Foto©JørgenKoefoed.

GRAFFITI: Kloge ord fra en meget gammel mand. Set på Erzsébet Broen over Donau. Foto©JørgenKoefoed.

GRAFFITI: Kloge ord fra en over 2.000 år gammel mand. Set på Erzsébet Broen over Donau. Foto©JørgenKoefoed.

NYT OG GAMMEL: Det kunne vælre være. Det nye tårnhus er sgu meget sjovt sammen med det gamle. Foto©JørgenKoefoed.

NYT OG GAMMEL: Det kunne være værre. Det nye tårnhus er sgu meget sjovt sammen med den ældre beboelsesejendom. Foto©JørgenKoefoed.

GRAFFITI: Da det første Fantomet døde i 1566, tog hans søn over og hans søn efter ham. Sådan er det fortsat. Det nuværende Fantomet er 21. generation. Han er gift med Sala Palmer-Walker, som han kysser her midt på en mur på Géllert-bjertget. Foto©JørgenKoefoed.

GRAFFITI: Da det første Fantomet døde i 1566, tog hans søn over og hans søn efter ham. Sådan er det fortsat. Det nuværende Fantomet er 21. generation. Han er gift med Sala Palmer-Walker, som han kysser her midt på en mur på Géllert-bjertget. Foto©JørgenKoefoed.

GRAFFITI: Alt er relativt, sagde den gode Albert Einstein, som hv erken er født eller har boet i Ungarn. Men alligevel dukker han op her et sted i Buda. Foto©JørgenKoefoed.

GRAFFITI: Alt er relativt, sagde den gode Albert Einstein, som hverken er født eller har boet i Ungarn. Men alligevel dukker han op her et sted i Buda. Foto©JørgenKoefoed.

GRAFFITI: Pablo havde heller ikke noget med hverken Budapest eller Ungarn at gøre, ud over at lure på forbipoassende i en gade i Buda. Foto©JørgenKoefoed.

GRAFFITI: Pablo havde heller ikke noget med hverken Budapest eller Ungarn at gøre, ud over at lure på forbipassende i en gade i Buda. Foto©JørgenKoefoed.

GRAFFITI: Der er ikke mange muslimer i Budapest. Så griusebassen er bare til for hyggens skyld – og ikke provokationens. Foto©JørgenKoefoed.

GRAFFITI: Der er ikke mange muslimer i Budapest. Så grisebassen her er bare til for hyggens skyld – og ikke provokationens. Foto©JørgenKoefoed.

GRAFFITTI: Monstrene følger også med tiden - her er det klar til en 3D-film. Foto©JørgenKoefoed.

GRAFFITTI: Monstrene følger også med tiden – her er et af dem klar til en 3D-film. Foto©JørgenKoefoed.

GAMMEL OG NYT: Hel ærlig er det lidt af en øjenbæ, den gode ungarske arkitekt har lagt her ved siden af den smukke kirke. Foto©JørgenKoefoed.

GAMMEL OG NYT: Hel ærlig! Det er da lidt af en øjebæ, den gode ungarske arkitekt har lagt her ved siden af den smukke kirke. Foto©JørgenKoefoed.

 

GRAFFITI. Sådan en stiv og kedelig betonpæl kan sagtens omgøres til noget meget levende. Foto©JørgenKoefoed.

GRAFFITI. Sådan en stiv og kedelig betonpæl kan sagtens omgøres til noget meget levende. Foto©JørgenKoefoed.

SLOGAN: Denne restaurant har en klar mening om, hvad du skal drikke til dine måltider. Foto©JørgenKoefoed.

SLOGAN: Denne restaurant har en klar mening om, hvad du skal drikke til dine måltider. Foto©JørgenKoefoed.

 

MUSIK: Der er musik overalt i Budapest. Fra klesmer til sigøjner- og klassiskmusik. Husk på, at ikke mikndst Franz Liszt var ungarer og var en musik-motor for hele Europa. Foto©JørgenKoefoed.

MUSIK: Der er musik over alt i Budapest. Fra klesmer til sigøjner- og klassisk musik. Husk på, at Franz Liszt var ungarer og i 1800-tallet en musik-motor for hele Europa. Foto©JørgenKoefoed.

GRAFFITI: Husk på: Bag enhver skaldet mand gemmer der sig en person med hjerte og smerte. Foto©JørgenKoefoed.

GRAFFITI: Husk på: Bag enhver skaldet mand gemmer der sig en person med hjerte og smerte. Foto©JørgenKoefoed.

FLERE NYE OG EN SMULE ÆLDRE NYHEDER FRA GUDHJEM

$
0
0
Der skal vand til for at komme op ad Brøddegade. Det sørger Pollers hustru Lene for under Gudhjem Bjergløb. Foto©ErikScheldal.

Der skal vand til for at komme op ad superstejle Brøddegade. Heldigvis står Pollers hustru Lene klar med en flaske under Gudhjem Bjergløb. Foto©ErikSchjeldal.

Johan Lorentzen let og elegant op ad Brøddegade under Gudhjem Bjergløb. Det er kæreten Sumi, der fosyner ham med vand. Foto©ErikSchjeldal.

Johan Lorentzen let og elegant op ad Brøddegade under Gudhjem Bjergløb. Det er kæreten Sumi, der fosyner ham med vand. Foto©ErikSchjeldal.

DRENGENE FRA MALKESTIEN TONSER DERUDAF – IGEN

DE DELTOG BEGGE – Poul ’Poller’ Bloch og Johan Lorentzen – i Gudhjem Bjergløb i amataør-afdelingen – og gennemførte de 92,6 km og 1.300 højdemeter på henholdsvis 196 og 211 minutter. Ikke så dårligt, deres høje alder taget i betragtning (OK, så gamle er de heller ikke … og dog).

Nu i dag har de sat selv nye og måske værre udfordringer ved at deltage i svenske VÄTTREN-RUNDEN – et af de største motionscykelløb i verden. Turen er på 300 km rundt om Sveriges næststørste og europas sjettestørste sø,. Med en gennemsnitsfart på 30 km i timen regner de to Malkedrenge, at kunne nå rundt på 10 timer + de indlagte pauser.

Poller og Johan har cyklet på mountainbike hele vinteren hver søndag kl. 10. Men det har ikke været nok, da det anbefales at træne mindst 1.000 km før løbet. Derfor brugte de Gudhjem Bjergløb samt Rügen Rund som fortræning. Vi får se om de når rundt søen inden numserne går i opløsning.

SÅDAN KOM DE i MÅL

Poul 'Poller' Bloch og Johan Lorentzen er klar og veltrimmet til VätrenRundt. Foto©SumiSkovgaard.

Poul ‘Poller’ Bloch og Johan Lorentzen er klar og veltrimmet til VättrenRunden. Foto©SumiSkovgaard.

Bloggen er blevet lovet, at den får en sms, så snart drengene fra Gudhjem er i mål. Starten for de 22.000 deltagere begynder ved midnatstide og for de to Malkedrenge kl. 02.02. Bloggen regner med en melding ved 15-tiden. Så klik ind på dette sted meget senere på dagen og se, hvor lang tid de brugte. (PS: Jeg er til Folkemøde på Gæstgiveren hele aftenen, så det kan meget vel være, at løbsresultatet først kommer på Bloggen omkring midnat.)

MÅLFOTO: Johan og Poller er kommer i mål efter 300m km i modvind. Har de lov til at drikke enn fadøl? JA! Foto©En Ukent Svensker.

MÅLFOTO: Johan og Poller er kommet i mål efter 300 km i stiv modvind. Har de lov til at drikke en fadøl? JA! Også to!!! Foto©EnUkentSvensker.

Her er så mailen, der tilflød Bloggen 15:55 lørdag: ‘Poul og jeg havde en fin tur. 12-14 sek modvind fra Jönköbiing til toppen af søen gjorde det svært at slå recorder, men vi havde en køretid på 10 timer og 14 min og en samlet tid på 12 timer og 40 min. Hilsen Johan og Poller’.

Bloggen siger, at det det temmelig flot, at sådan to midalderlige knægte fra Gudhjem, kan køre så stærkt. BRAVO!!!

 ØKO-TØJ I HAUTE COUTURE-KLASSE

Det er Jimmy Bauerle fra Gudhjem Kunsthandel, der lejer ud til Ecouture by Lund. Foto©JørgenKoefoed.

Det er Jimmy Bauerle fra Gudhjem Kunsthandel, der lejer Det gamle Røgeri ud til Ecouture by Lund. Foto©JørgenKoefoed.

HUN ER DATTER af en kendt skuespiller og showdame. Navnet er Johanne Lund. Hel nøjagtig Johanne Helger Lund – og så kan du sikkert gætte, hvem hendes mor er. Johanne optræder også på en scene. Ikke skuespillerens, men tøjdesignerens under navnet ECOUTURE BY LUND.

Helger Junior har tidligere solgt sit tøj fra Frejas Sal i Brøddegade, mens hun selv boede fast på Bornholm. For en række år siden flyttede hun med sin familie til København, hvor hun åbnede butik på Nørrebro. Men manifestere sig nu for en kort periode i Gudhjem.

Som hun skriver i en mail til Bloggen: Ecouture flytter til Gudhjem Havn – midlertidigt :) Vi har nemlig besluttet at holde sommerlukket i vores showroom i København og i stedet flytte til Bornholm, hvor vi har fået lov til at lave en pop-up shop i det fine, hvide hus på havnen i Gudhjem (det gamle røgeri)’.

I december 2012 vandt Johanne Helger Lund Ivækst-PRISEN i kategorien ÅRETS IDEALIST. Som hun skriver på sin hjemmeside: ’Tekstilindustrien er blandt de mest forurenende i verden og tvinger mange steder folk til at arbejde under yderst kritisable forhold. Det holder simpelthen ikke. Derfor har respekt for mennesker og miljø været en hjertesag fra starten. Derfor var jeg heller ikke i tvivl, da jeg i 2003 startede mit eget firma. Virksomheden skulle fremstille bæredygtigt tøj med respekt for mennesker og miljø. For mig er bæredygtighed ikke et hipt indfald i kølvandet på miljøsuperstars som Al Gore og Bono. Ecouture by Lund produceres med omtanke for både miljø og arbejdsforhold. Designet kommer først, men tøjet skal OGSÅ være bæredygtigt. Så jo, jeg laver divatøj med fuld skrue! Men det sker med respekt for mennesker og miljøet’.

Johanne Helger startede allerede som 14-årig med at sy kostumer til en ungdomsteatergruppe. Siden har hun arbejdet med teater, film og tv som både kostumier og scenograf. Hun er uddannet designer og tilskærer, henholdsvis i Barcelona og København.

BITTES SKUR PÅ NØRRESAND GENOPSTÅR SOM FUGL PHØNIX

Sådan var udsigten ud over Nørresand fra Bittes Skur, mens det endnu eksisterede. Foto©JørgenKoefoed.

Sådan var udsigten ud over Nørresand Havn fra Bittes Skur, mens det endnu eksisterede. Foto©JørgenKoefoed.

Bittes Skur er pist biorte. Tilbage er kun fundamentet, som skal bære Bittes nye skur. Foto©JørgenKoefoed.

Bittes Skur er pist borte. Tilbage er kun fundamentet, som skal bære Bittes nye skur. Foto©JørgenKoefoed.

Under nedrivningen dukkede en kær afdød op: Winston Churchill. Selv om han nu har ligget under mulde i mere end 49 år, kan en af hans mange berømte citater opfriskes her: ‘Dette er ikke afslutningen. Det er ikke engang begyndelsen på afslutningen. Men det er måske afslutningen på begyndelsen’. Lad os håbe, at citatet ikke hentyder til byggeprocessen af det nye bådeskur. Foto©JørgenKoefoed,

Under nedrivningen dukkede en kær afdød op: Winston Churchill. Selv om han nu har ligget under mulde i mere end 49 år, kan en af hans mange berømte citater fra 1942 opfriskes her: ‘Dette er ikke afslutningen. Det er ikke engang begyndelsen på afslutningen. Men det er måske afslutningen på begyndelsen’. Lad os håbe, at citatet ikke hentyder til byggeprocessen af det nye bådeskur. Foto©JørgenKoefoed,

skurnedrev1www

Her Niels Løvstads tegninger til nyt skur. Der skal forberedes et fundament, etableres et dræn inden skuret kan rejses. Der bliver klinkebræddebeklædning og anden farve end Atlantens Skur – altså ‘hodde-på-hodde-princippet’.

Her Niels Løvstads tegning til genopførelse af Bittes Skur. Der skal forberedes et fundament, etableres et dræn inden skuret kan rejses. Der bliver klinkebræddebeklædning og anden farve end Atlantens Skur’.

Det sorte redskabsskur med fem rum bkliver eduecert til 2 - resten er til kajakkerne. Foto©JørgenKoefoed.

Det sorte redskabsskur med seks rum bliver reduceret til tre – resten er til kajakkerne. Foto©JørgenKoefoed.

I MANGE ÅR har Flådestation Atlanten på Nørresand forsøgt at få lov til at nedrive Bittes faldefærdige skur – meget tæt nabo til deres Forsamlingsskur. Oprindeligt var ønsket at etablere en sauna, men takket været Regionskommunen lykkedes det ikke. I stedet er skuret nu blevet nedrevet for at blive genopført. Her vil det give plads til tre af de bådejere, der i dag bruger tre af de seks rum i det aflange, sorte redskabsskur ved ydermolen på Nørresand Havn. Disse tre rum bliver så slået sammen til ét, så der her bliver plads til opbevaring af ni kajakkker. Kommunen betaler materialerne og Flådestationens medlemmer med Johan Lorentzen og Niels Løvstad i spidsen vil sørge for genopbygningen, som vil pågå – om Gud vil –  weekenden 28-29. juni.

HAVNEKORET HAR FÅET NYDIGTET SLUT-SANG

Det er Birgit Bloch, der har skrevet Gudhjem Havnekors nye slut-sang. Lige som hun sidste år skrev 'Hyldest Til Sangkoret' på melodien 'Højt Bag Norges Kyster'. Birgit slimtes med pandeskærm mellem Kisser og Susanne. Foto©JørgenKoefoed.

Det er Birgit Bloch, der har skrevet Gudhjem Havnekors nye, fast slut-sang. Lige som hun sidste år skrev ‘Hyldest Til Sangkoret’ på melodien ‘Højt Bag Norges Kyster’. Birgit skimtes med pandeskærm mellem Kisser og Susanne (med solbriller). Foto©JørgenKoefoed.

DET BLEV INDFØRT SIDSTE ÅR, at koret altid starter med ‘Hvem kan sejle foruden vind’ inden man afsynger yderligere to sange – fx ‘I Østen Stiger Solen Op’ og ‘Nu Går Våren Gennem Nyhavn’.

Men nu har en af korets faste medlemmer – Birgit Bloch – digtet en fast slut-sang, som afsynges når Ertholm glider ud af havnen. Den går på melodien: ‘Der går altid både tilbage’, som i sin tid blev udødeliggjort af Holger Fællessanger. Hør den på YouTube. Den nye text er dog kun omkvædet og går således:

HJEM TIL GUDHJEM
Der går altid både tilbage … tilbage til Gudhjem igen
Og vi vil slet ikke beklage …vi ser jer så gerne igen
Vi står her og synger og vinker og ønsker
Go’tur, nu er båden i fart, det er rart
Men kommer dog altid tilbage … tilbage til Gudhjem igen.

Print sangen ud og tag den med ned på havnen, hvor der synges hver morgen kl. 9:50.

Her første vers i Holger Fællessangers originale version:

Hallo danske sømand i fremmede havn,
i Frisco, i Sidney og Santos,
jeg kender vel ikke din slægt og dit navn,
og ved ikke, hvem du har kær.
Men når du vel af og til længes engang,
så syng li’som jeg denne sang:
Der går altid både tilbage,
tilbage til Danmark igen.
Hvad så, om jeg skulle forsage
den nordiske vinter, min ven!
Så tænker jeg blot på den kalkede længe,
mit fædrene hjem i den bølgende eng.
Der går altid både tilbage,
tilbage til Danmark igen.

ENDNU FLERE SPRIT-NYE OG EN LILLE SMULE ÆLDRE NYHEDER FRA FRA GUDHJEM

$
0
0

TINGENE UDVIKLER SIG i Brøddegade Downtown – og andre steder tæt på havnen. I forrige uge kunne Bloggen bla berette om Hallegårds kommende udsalg af brød og kød og en mulig ægte kinesisk te-salon. Men meget mere pågår.

10 ÅR MED ULDALL-KUNST

malerhuswww

KUNSTNEREN JEANETTE ULDALL åbner igen galleri i Brøddegade 37. Samtidig kan hun fejre sit 10 års jubilæum i Gudhjem. Hun startede sammen med guldsmeden Frøydis Adele Knapstad i Frejas Sal højere oppe ad Brøddegade – og har siden haft galleri flere steder i byen – også tidligere i nummer 37. Jeannette er oprindelig uddannet reklametegner. Fra 1996-97 gik hun på Faculty of Fine Arts University, Brno, Tjekkiet og sprang ud som heltidskunstner i 2001. Som der står på hendes hjemmeside: ’Jeanette Uldall er som en magisk forvandlingmaskine, der tør give slip på kontrol og seriøsitet. Hun er uforudsigelig og direkte, ligesom hendes kunst’. Galleriet åbner til Sankt Hans og holder åbent til udløb af højsæsonen – det vil sige til slutningen af august. Foto©JørgenKoefoed.

FYNSK AFHOPPER MED LOPPER

Bjarne Johansen store passion er emaljeskilte fra bryggeri - derfor er dem han sælger i Kræmmerhylden kun dubletter. Fotio©JørgenKoefoed.

Bjarne Johansens store passion er emaljeskilte fra bryggerier – derfor er dem, han sælger i Kræmmerhylden kun dem, han har i dublet. Foto©JørgenKoefoed.

BJARNE JOHANSEN FRA GLAMSBJERG fra Fyn er samler. Især er han interesseret i emaljeskilte fra bryggerier. Således han han betroet Bloggen, at han er ejer af Carlsbergs første emaljeskilt fra omkring 1880’erne – og det er IKKE til salg. Han kom til Bornholm sidste år, hvor han købte et billigt hus i Østerlars samtidig med, at han fik jobbet som graver ved Olsker og Tejn kirker. Familien har holdt ferie på Nordbornholm siden 1989 og øhoppet fra Fyn til Bornholm er bare opfyldelsen af drømmen om, at flytte permanent til ferie-øen. Når Bjarne passer sit arbejde, vil hans familie hjælpe med at holde butikken åben. KRÆMMERHYLDEN, der holder til i Fru Madsens gamle bondegård i Brøddegade lige ved siden at Hallegårds kommende kødudsalg, åbnede 12. april og holder foreløbigt åbent hver dag fra 10:00 til 20:00 – men i lavsæsonen kun på visse ugedage.

Der er masser af Søholm-keramik til salg. Foto©JørgenKoefoed.

Der er masser af Søholm-keramik, men også Michael Andersen, Per Rehfeldt og Bornholms Stentøjsfabrik, som en kort overgang blev produceret på Søholm. Foto©JørgenKoefoed.

Blå Emalje i alle udformninger. Den lille kaffekande koster 150 kr. Foto©JørgenKoefoed.

Blå Emalje i alle udformninger. Den lille kaffekande koster 150 kr. Foto©JørgenKoefoed.

Originale turistrundkirker til de stakkels forældre derhjemme. Foto©JørgenKoefoed.

Originale turistrundkirker til de stakkels forældre derhjemme. Foto©JørgenKoefoed.

Flere emaljeskilte fra bryggerierne – her i lommestørrelse. Foto©JørgenKoefoed.

Flere emaljeskilte fra Tuborg-bryggeriet – her i lommestørrelse. Foto©JørgenKoefoed.

NY KAFFEBAR HYLDER NORSK FORFATTER

Kaffebaren Doppler er nabo til Restaurant Venezia i Brøddegade. Foto©JørgenKoefoed.

Kaffebaren Doppler er nabo til Restaurant Venezia i Brøddegade. Foto©JørgenKoefoed.

DET MYLDRER som beskrevet frem med nye butikker i Brøddegade. I den gamle boghandel og siden isbutik i nummer 35 – midt i mellem Galleri Jeanette Uldall og Restaurant Venezia – åbner Lone Bentzen og Anders Klausen – som bor på Duebakken som genboer til Kaffeslottet – DOPPLER KAFFEBAR & BUTIK. De to er i det ’virkelige liv’ henholdsvis daglig leder af Melsted Badehotel og it-ansvarlig med mere på Bornholms Kunstmuseum.

Doppler hentyder hverken til en dobbelt-expresso eller andet, der har noget med kaffe at gøre. Doppler er simpelthen titlen på en roman om det gode liv, skrevet af den norske forfatter Erlend Loe i 2004. Den omhandler manden Doppler, som en dag bliver træt af hverdagen og dens små problemer. Han beslutter sig for at drage ud i skoven for at leve sit liv dér. Det er en humoristisk roman, som ikke blot involverer læseren, men også giver stof til eftertanke.

Anders fortæller, at bar og butik åbner omkring 1. juli og ud over kaffe fra baren, vil butikken sælge specielle designerting med kant – og måske også ejernes højtelskede Doppler-roman, som er oversat til dansk.

FORRETNING HVOR SONJA FRA SAXOGADE HUSEREDE

De første indledende skridrtv er foretaget til en renovering af huset i Skyttegænget. Foto©JørgenKoefoed.

De første indledende skridt er foretaget til en renovering af huset i Skyttegænget. Foto©JørgenKoefoed.

ANDY FRA JANTZENS HOTEL købte for et par år siden Fru Madsens Gamle Bondegård i Brøddegade. Ideen er at omdanne stedet fra privatbolig til en række kvalitetsbutikker. Guldsmed, Kødudsalg og Antikviteter & Rariteter er allerede etableret. Nu er turen kommet til det tilhørende hus – Bedstes Hus – som ligger i Skyttegænget. Der er kommet smuk dør i gavlen ud mod Ejnar Mikkelsensvej og et par vinduer er på vej.

Andy fortæller, at hele huset skal gennemrenoveres, da det er i meget dårlig stand. Fx er gulvet så skævt, at lægger man en bold i den en ende triller den hurtigt ned til den anden. Når renoveringen af det hus, hvor tv-figuren Sonja fra Saxogade holdt til i filmen, er færdig en gang i det nye år, skal der åbnes en DINER. Og hvad er en Diner? Konceptet stammer fra USA og er en restaurant, hvor man kan købe færdiglavet mad til at tage med hjem. På ny-dansk: ‘take-away’.

HOLLÆNDEREN PARKEREDE OVER GUDHJEM

$
0
0

svævende skibwww

FOR NOGEN TID SIDEN kom jeg gående ned af Gudhjems stejle Brøddegade. Forude oplevede jeg et drømmesyn. Et stort tankskib lå for anker ude i Østersøen og lignende spøgelsesskibet Den Flyvende Hollænder. Uden forbindelse med vandet lå det mennsketomt bomstille lige midt på himlen – end ikke Hollænderens fordømte kaptajn Hendrik Van der Decken var at øjne … så måske var det bare et fata morgana. Foto©JørgenKoefoed.

SYGDOM FÅR BORNHOLMS ENESTE SKOMAGER TIL AT DREJE NØGLEN OM

$
0
0
Ole Trangbæk teori om, hvorfor vi altid sled vores skohæle skæve var at Jorden var rund. Her er han fotograferet i forbindelsen med åbningen af sin BORNHOLMS SKO- OG NØGLESERVICE. Foto©JørgenKoefoed.

Skomager Ole Trangbæk er en spasmager. Hans teori om, hvorfor vi altid slider vores skohæle skæve er, at Jorden er rund. Her fotograferet i forbindelse med åbningen af  BORNHOLMS SKO- OG NØGLESERVICE i starten af 2011. Foto©JørgenKoefoed.

DET ER PÅ ALLE MÅDER TRAGISK. Onsdag morgen blev Gudhjems Ole Trangbæk ramt af en blodprop i hjernen og ført til Rønne Sygehus. Her blev han scannet et par gange uden at man kunne lokalisere proppen. Tilsyneladende havde den passeret og opløst sig selv. Heldigvis var Ole ikke blevet ramt af lammelser, men nok så alvorligt gjort hans spiserør uarbejdsdygtigt. Samtidig var balancen sat ud af funktion.

Men ifølge hans Yrsa går det fremad. Han er ved at lære at spise igen – og sandsynligvis kan balancen genoprettes gennem træning. Så vi krydser fingre for, at Ole atter kan komme på fuld omgangshøjde.

Dog skal man nok regne med, at Bornholms Sko- og Nøgleservice ikke åbner igen. Ole og Yrsa solgte i sin tid deres skomagerforretning i Køge, da de flyttede til Gudhjem for at nyde deres otium. Men en ledig skomagerbutik i Store Torvgade 22 i Rønne i 2011 fik den gamle cirkushest på banen igen. Ole kunne ikke nære sig. Men nu er det slut. Og hvor skal alle os med nedslidte hæle og hullede såler nu gå hen?

Forretningen holder åbent i næste uge tirsdag 24. juni 10:00-13:00 og torsdag 26. juni 14:00-17:00, hvor der kun bliver tale om afhentning af færdiggjort fodtøj.


DEN BORNHOLMSKE SPRÆLLE-OG MEDIEMAND ER ATTER NEDKOMMET MED EN PUBLIKATION

$
0
0
Jacob Ludvigsen – nu uden sædvanlig hårpragt. Den energiske mand spytter ord ud i en lind strøm. De sidste par år bla tre bøger om CHRISTIANSØ, HOTEL FREDENSBORG og selvbiografien HOBBIT I HABIT. Foto©JørgenKoefoed.

Jacob Ludvigsen – nu uden sædvanlig hårpragt. Den energiske mand spytter ord ud i en lind strøm. De sidste par år bla bøger om CHRISTIANSØ, HOTEL FREDENSBORG, selvbiografien HOBBIT I HABIT og lige om lidt en om SPIRITUS. Derudover skriver den gode mand også det meste af texten til MAGASIN BORNHOLM samt klumme om medier i Kristeligt Dagblad hver anden fredag – den næste kommer 27. juni. Puha, det giver selv en flittig blogskriver åndenød. Foto©JørgenKoefoed.

Sådan ser forsiden ud på det første nummer af Københavneravisen, der udkom i starten af denne måned. Foto©JørgenKoefoed

Sådan ser forsiden ud på det første nummer af KØBENHAVNERAVISEN, der udkom i starten af denne måned. Redaktionen holder til på anden salen i nummer 62 på Købmagergade med udsigt over Kultorvet. Pudsigt nok på nøjagtig samme adresse som det førende dagblad KØBENHAVN, der udkom i 1930′erne Foto©JørgenKoefoed

BLÆKSPRUTTEN FRA den bornholmske Brændesmark – reklamemanden, falskmønteren og journalisten Jacob Ludvigsen – blev klippet for nylig og mistede således det meste af sin kæmpestore løvemanke, der gennem årene har stået som en sølverne glorie om den runde, uskyldig spasmager.

Men det var åbenbart ikke her, at hr. Ludvigsen opbevarede sin ufattelige energi. For nu har han atter været med til sætte et projekt på skinner. Denne gang kommer det den store, stygge by på den anden side af Verdenshavet til gode. KØBENHAVNERAVISEN er genopstået efter en længere tids krise-pause.

Første nummer af månedsavisen udkom i forrige uge og alle 15.000 eksemplarer bliver delt ud gratis rundt om i byen.

Jacob Ludvigsen – der i kolofonen har udnævnt sig selv til ’senior editor’ – fortæller, at Københavneren er en ’Socialøkonomisk Virksomhed’, der udgives af Socialøkonomisk Presseforening og dermed er det første initiativ af sin art inden for medieverdenen. Det smukke ord betyder, at Københavneravisens redaktion og distribution åbner sig og giver plads til mennesker, som af den ene eller anden grund har svært ved at bestride et fuldtidsjob.

Avisen samarbejder med den private virksomhed PLAN OG HANDLING, der laver afklaringsforløb for borgere, som er anvist af Københavns Kommune. Parolen er NYHEDER, NÆRHED OG NYTTE, der kommer til udtryk ved at skabe disse småjobs til udsatte mennesker og dermed bidrage til at skabe lidt mere livskvalitet for dem. På den måde, mener Københavneravisen, at deres læsere og annoncører er med til at yde et bidrag til større social balance. Store ord fra en københavnsk nyhedssprøjte!

HVAD MON DER FOREGÅR BAG HØST MUSEETS NEDRULLEDE GARDINER ELLER SÅ BLIVER DER ATTER ET ATRAKTIVT HELÅRSHUS MINDRE I GUDHJEM

$
0
0
Oluf Høst Museet har købt naboejendommen Vordeville, som skal om bygges til restaurant/café. Den skal også kunne benyttes af gæster, som ikke besøger Museet. Foto©JørgenKoefoed.

Oluf Høst Museet har købt naboejendommen Vilvordelille, som skal ombygges til restaurant/café, som også skal kunne benyttes af gæster, der ikke besøger Museet. Foto©JørgenKoefoed.

FORRETNINGER, SOMMERHUSE – LOVLIGE SOM ULOVLIGE – ÆDER sig langsomt ind på helårshusene i de attraktive byer på Bornholm. Ikke mindst i Gudhjem. Således kunne de undrende Gudhjem-boere 20. juni læse i Bornholms Tidende, at Oluf Høst Museet havde opkøbt nabo-ejendommen Nørresand 15.

Når mange både undrer sig og er godt rasende, skyldes det ikke mindst, at nummer 15’s tidligere ejer, Hedvig Vang, solgte ejendommen for nogle måneder siden til Inge Normann Diekema og Henrik Diekema fra Egå i Jylland for et mindre beløb end det Høst Museet havde budt. Fordi sælger ikke ville have, at hendes hus skulle omdannes til en del af museet, men bebos af en familie med børn.

Nu skulle familien Diekema således have solgt deres nyindkøbte ejendom videre efter kort tids ejerskab til Høst Museet, vel vidende at de havde vundet tilbudsrunden på ejendommen på grund af sælgers uvilje mod Høst Museet – selv om de bød lavest.

Mange i byen spørger sig selv, om hr og fru Diekema blot har ageret stråmænd for Museet. For at få det opklaret ringede jeg til Trygve Høst, som er næstformand i Museets bestyrelse.

Høsr Museet ejer også det gamle røgeri, der ligger neden for Nørresand ud til vandet. Her indrettede man først café og billetsalg, men det gik ikke økonomisk. Derfor står det huset tomt med nedrukllede gardiner det meste af året. Foto©JørgenKoefoed.

Høst Museet ejer også det gamle røgeri, der ligger neden for på Nørresand ud til vandet. Her indrettede Museet først café og billetsalg, men det gik ikke økonomisk. Derfor står huset tomt med nedrullede gardiner det meste af året. Foto©JørgenKoefoed.

DET SAGDE NÆSTFORMANDEN

EGO: Trygve, mange i Gudhjem mener, at Høst Museet har narret fru Vang ved at benytte Diekemas som mellemhandlere. Altså at de købte efter aftale med Høst Museet. Har det noget på sig?

TRYGVE HØST: Tror du, at Høst Museet er en gangster-rede? Hvad bilder du dig ind, at fremføre det postulat?

EGO: Jeg spørger fordi, det er sådan formodningerne går i byen. Men hvordan kan det være, at familien Diekema køber Nørresand 15 for kort efter at sælge videre til Museet?

TRYGVE HØST (nu godt gal i skralden): Det er fordi, at de ikke havde lyst til at bo på den adresse med deres børn. De synes, at der er al for meget trafik. Det gik ikke med børn. Derfor solgte de til os. Desuden var der jo ikke mange, der bød på Hedvig Vangs hus. Der er jo tomme huse overalt i Gudhjem.

EGO: Først vil jeg fortælle dig at ud over banken, er der vist ingen huse til salg i selve Gudhjem. Og fru Vangs hus blev solgt med en liggetid på omkring tre uger. Så det passer ikke, hvad du siger … men det vil sige, at Diekemas købte huset ubeset. Fru Diekema, som jeg har fået det oplyst, er ellers opvokset i Gudhjem (og hendes far arbejdede på SEGEN – den militære lyttestation ved Rytterknægten) så hun må da kende til trafikforholdene i Gudhjem.

TRYGVE HØST: Det ved jeg ikke noget om. Men det er sjovt med Gudhjem. Hver gang nogen vil lave noget om eller tilføre noget nyt, protesterer beboerne.

EGO: Hør her, Trygve. Forstil dig en smuk og attraktiv kvinde. Hun tiltrækker masser af mænd. Men det er ikke alle, der har reelle hensigter. Nogen vil blot udnytte hende en kort stund. Og sådan er det også med Gudhjem. Chokolademænd, pølsevogns- og hoppeborgsejere, byggespekulanter og andet godtfolk flokkes om Danmarks smukkeste by. De fleste for at jagte en hurtig og kort profit. Det er derfor, at borgerne i Gudhjem hurtigt sætter hælene i over for disse anmasende charlataner.

TRYGVE HØST: Kommunen vil gerne udnytte det brand, som Høst Museet skaber for Bornholm. Men de vil ikke støtte brandet. De giver fx penge til Gudhjem Museum, til Grønbechs Gård og til Svanekegården. Men Høst Museet vil de ikke støtte.

EGO: Støtter kommunen da ikke Høst Museet økonomisk?

TRYGVE HØST: Vi  fik 100.000 kroner i år, men får ikke noget fremover. Hvorfor?

EGO: Det er jo nok fordi, at kommunen er i klemme økonomisk. Men jeg kan da godt følge dig i, at støttemidlerne måske skulle fordeles mere ligeligt. Men hvor har I fået pengene fra til købet – og til den voldsomme om- og tilbygning,  der skal finde sted? Museet må jo været ret velhavende.

TRYGVE HØST: Du stiller det forkerte spørgsmål.

EGO: Hvordan skal det så lyde?

TRYGVE HØST: Hvem støtter projektet!

EGO: Hvem støtter projektet?

TRYGVE HØST: Det gør en række fonde.

Så vidt næstformanden i Høst Museets bestyrelse – og i øvrigt barnebarn af den kendte bornholmermaler.

Vordelilles have støder lige op til Høst Museets magiske klippehave. Da den nu  skal den være en del af Oluf Høsts oprindelige  have ituslår man det originale. Foto©JørgenKoefoed.

Vordelilles have støder lige op til Høst Museets magiske klippehave. Da haverne nu skal slås sammen, ituslår man det originale haveanlæg. Foto©JørgenKoefoed.

DET SAGDE DIREKTØREN

Derefter ringede jeg til museets direktør Jens Henrik Sandberg.

EGO: Sandberg, var det en aftale med familien Diekema og dig, at de skulle være mellemmænd til Museeets køb af fru Vangs ejendom. Hun ville jo ikke have, at hendes hus skulle falde i jeres hænder og omdannes til en del af Høst Museet.

JENS HENRIK SANDBERG: Nej! Diekema fandt bare ud af, at de alligevel ikke ville bo på Nørresand. De mente ikke, at stedet egnede sig til at have børn. Og da vi også havde været med i budrunden, henvendte de sig til os og spurgte om Museet stadig var interesseret i huset. Og det var vi jo. Og har været det lige siden Museet åbnede i 1998. Faktisk havde fru Vang givet Museet en forkøbsret, som hun  af uforklarlige grunde senere inddrog.

EGO: Hvad gav I for det?

JENS HENRIK SANDBERG (lidt tøvende): 1,3 millioner.

EGO: Det passer meget godt med den offentlige vurderingspris fra 2012 på 1.350.000 kroner. Men hvorfor tror du, at Museet pludselig kan begynde at få en bedre økonomi, bare fordi man udvider med café/restaurant med havudsigt. Museet kom  ud af 2013 med et underskud på 588.000 kroner trods et tilskud fra kommunen på knap 200.000 kroner samt yderligere tilskud på lidt over 200.00 kroner. Samtidig med at det oprindelige Museum pludselig ændrer karakter. Så bliver det jo ikke længere et sted, der viser hvordan Høst og hans familie boede og arbejdede.

JENS HENRIK SANDBERG: Det kan du have ret i. Men vi vil ikke være stokkonservative, så vi vil udnytte de muligheder, vi har. Og det er et enten eller. Hvis vi havde fået de rigtige tilskud fra kommunen, havde vi nok ikke gjort det. Det er faktisk en overlevelseskamp. Vi må rebe sejlene og prøve at skaffe indtægter ud over entreen. Derfor satser vi nu med denne udvidelse … og regner med at den kan føre til en bedre økonomi. Og vi gør det med glæde – fordi vi holder af vores Museum.

EGO: Hvorfor er Høst Museet blevet et stedbarn i kommunen med bortfald af tilskud fra 2015?

JENS HENRIK SANDBERG: Jeg kan da godt forstå, at kommunen hellere vil støtte fx Gudhjem Museum. Det er jo forankret i det lokale. Høst Museet henvender sig jo til turisterne. Så det synes jeg ikke, der er noget mærkeligt i.

EGO: Men hvordan kan Museet køre videre med så stort et underskud – dobbelt så stort som budgetteret – og ovenikøbet fremover med store extra-udgifter til at køre en restaurant og endnu et hus at vedligeholde?

JENS HENRIK SANDBERG: Bortset fra de første fem år har Museet kørt med underskud i sidste ti år. Så det er ikke noget problem med underskud.

EGO: Hvis man kan køre med underskud i så mange år, må I da have nogle hemmelige, finansielle kilder.

JENS HENRIK SANDBERG: Det er jo min opgave at skaffe penge. Så det gør jeg.

SÅDAN HAR DE KOMMUNALE TILSKUD VÆRET

I følge Henrik Sandberg har Bornholms Regionskommune ydet omkring 29.000 kroner hvert år de første ti år. De sidste fem har Museet fået tildelt knap 200.000 kroner pr. år. Og fra 2015 er det slut med kommunal støtte.

DET SAGDE EN BYGGEBEHANDLER FRA KOMMUNEN

Da jeg i anden anledning talte med en byggebehandler i kommunens Teknik og Miljø spurgte jeg til det nye projekt på Nørresand 15. Efter flere minutters søgning kunne kan fortælle, at der ikke var indgivet ansøgning om byggetilladelse på matriklen.

Lidt mystisk, da Museet allerede har udsendt en pressemeddelelse om købet og byggeplanerne og om, at man allerede denne sommer vil åbne op for haven til fru Vangs tidligere hus. Der skal vel en tilladelse til, at ændre status på en helårsbeboelse. Desuden er Nørresand 15 i følge ejendommens servitutter underlagt reglerne i Lokalplan 00-01. Se uddrag af denne i slutningen af dette blogindindlæg.

Direktør Sandberg bekræftede efterfølgende, at der endnu ikke er blevet indgivet en ansøgning om ændring af udnyttelsen af helårsboligen på Nørresand 15. Blot har man fået en tilkendegivelse om, at det ifølge Lokalplanen ikke er umuligt, at omgøre ejedommes brug fra privat til forretning.

DET SIGER TINGLYSNINGEN

Mystikken bredte sig yderligere, da jeg i går undersøgte tinglysningen for Nørresand 15. Her oplyses, at hr. og fru Diekema stadig er ejere af ejendommen … og har løst et realkreditpantebrev på ikke mindre en 1.003.000 kroner til en rente på 0,395322 hos Nordea Kredit Realkreditaktieselskab 20. juni 2014 – altså i sidste uge, hvor Sandberg forlængst har været ude og proklameret ejerskabet ved at vise et manipuleret luftfoto af, hvordan de to ejendomme skal forbindes med et større træhus og en glas-korridor.

Hvad Fanden foregår der?

DET SAGDE ARKITEKTEN

I Bornholms Tidende fremgik det, at det er Louisiana-arkitekten Vilhelm Wohlert, der skal lave tegningerne til om- og tilbygningerne. Hvis det er tilfældet, bliver det vist første gang i verdenshistorie at en afdød påtager sig overjordisk arbejde. I stedet ringede jeg til en af hans sønner, Claus Wohlert, som har firmaet Wohlert Arkitekter a/s.

EGO: Claus, er det jeres tegnestue, der har udarbejdet skitser til Høst Museet?

CLAUS WOHLERT: Det er vist meget længe siden. Museet har jo været interesseret i naboejendommen lige siden start. På det tidspunkt blev der vist lavet nogle udkast. Men jeg ved slet ikke, hvad der er blevet offentliggjort, så jeg vil helst ikke udtale mig om det. Jeg skal have et møde med Museets direktør om ikke så længe … så tal med ham.

HVAD MON SÆLGEREN – FAMILIEN DIEKEMA – SIGER?

Jeg har flere gange ringet til Familien Diekema i Egå ved Århus, men ingen tager telefonen. Men jeg prøver selvfølgelig fortløbende at få kontakt til Det Mørke Jylland.

I stedet ringede jeg i går til Lægehuset på Doktorvej 6 i Glesborg, Norddjurslands Kommune. Her arbejder Inge Diekema som lægevikar. Hun var desværre ikke til tilstede før tirsdag. Lægesekretæren havde imidlertid ikke hørt om, at fru Diekema skulle holde op i Lægehuset og hun mente slet ikke, at hun var på vej tilbage til Bornholm. Og understregede det med et ‘overhovedet ikke’.

Jeg ringede også Bornholms Sygehus og fik kontakt til oversygeplejerske Laila Vang. Hun kendte ikke umiddelbart noget til, at en Diekema skulle ansættes på hospitalet – med mindre det var på Medicinsk Afdeling, som hun ikke havde indblik i.

Så mystikken fortsætter med at brede sig. Hvis Inge Diekema ikke er på vej til Bornholm, hvorfor købte hun og hendes mand så Høst Museets naboejendom for kort efter at sælge den videre til Jens Henrik Sandberg og hans Museum. Det ligner et indicium på, at familien fra Egå blot var mellemhandlere.

Bloggen modtager gerne oplysninger, der kan afdække den gedulgte sag (arkivparis@aegir.dk eller 0045 2782 0241).

Nu er Oluf Høsts have ikke længere god nok. Den skal udvides med nabohaven under devisen BIG IS BEAUTIFUL. Foto©JørgenKoefoed.

Nu er Oluf Høsts unikke klippehave ikke længere stor nok. Den skal udvides med nabohaven under devisen BIG IS BEAUTIFUL. Foto©JørgenKoefoed.

DET SIGER LOKALPLAN NR. 00-01 for bla Gudhjem:

§1 stk 1: Lokalplanen skal sikre, at det eksisterende bymiljø bevares ved

-       at eksisterende karakteristisk bebyggelse samt bebyggelse af særlig arkitektonisk og kulturhistorisk værdi bevares,

-       at ny bebyggelse får en placering, udformning og materialevalg som er i overensstemmelse med den stedlige byggetradition, eller at ny bebyggelse på anden måde ved sin arkitektoniske udformning og indpasning medvirker til, at opretholde karakteren af det eksisterende miljø.

Utroligt at kommunen har givet loiv til denne megaskiltning. Den går i mod alt – også den skiltepoliik, som kommunen selv har udarbejdet samen med Gudhjem By- og Mindeforening. Foto©JørgenKoefoed.

Utroligt at kommunen har givet lov til denne megaskiltning. Den går i mod alt – også den skiltepolitik, som kommunen selv har udarbejdet sammen med Gudhjem By- og Mindeforening. Foto©JørgenKoefoed.

§4 stk 3: Skiltning og reklamering må kun finde sted med kommunalbestyrelsens tilladelse, efter indhentet udtalelse fra bevaringsudvalget, i hvert enkelt tilfælde.

§5 stk 1: Bygninger må ikke nedrives, ombygges eller på anden måde ændres (herunder udskiftning af vinduer og døre) med mindre kommunalbestyrelsen, efter indhentet tilladelse fra bevaringsudvalget, giver tilladelse hertil.

§6 stk 1: Uanset foranstående bestemmelser må der ikke foretages ændringer af eksisterende lovlige forhold, før der er opnået tilladelse hertil fra fredningsnævnet for Bornholms amts fredningskreds til placering af bygninger m.v. på arealet omfattet af naturfredningslovens beskyttelses- og byggelinier.

Underskrevet af borgmester Harald Kjøller og kæmner Robert Hansen 10. oktober 1986.

DET SIGER MUSEETS FORMÅLSPARAGRAF

§1 stk 4: Museets formål er at erhverve, forske i, udstille og formidle kunst af Oluf Høst, samt at give museets gæster æstetiske oplevelser i Norresân, kunstnerens bolig og atelier gennem 40 år. Museets samling er koncentreret omkring Oluf Høsts virke fra ca. 1910 til 1966. Udover malerier omfatter samlingen arbejder på papir. Endelig er det for hele museets samling målet at bringe samlingerne i så god bevaringstilstand som muligt, herunder at tilvejebringe de bedste opbevarings- og bevaringsforhold.

Der står således ikke noget i formålsparagraffen om, at man skal søge at udvide museet med arealer og bygninger, der ikke har noget med Oluf Høst at gøre. Altså at udviske det, der viser Oluf Høsts fysiske rammer, mens han levede her fra 1929 til 1966. Tværtimod.

ICH BIN EIN SOL OVER GUDHJEM

$
0
0
Takket været tøjbutikken Gute Mensch har J. F. Kennedy har ikke levet forgæves. Men denne dag var alle nu ikke blot bornholmere, men gudhjemmere. Foto©JørgenKoefoed.

Takket været tøjbutikken Gute Mensch i Rønne har J. F. Kennedy ikke levet forgæves. Men denne dag var vi alle nu ikke blot bornholmere, men gudhjemmere. Foto©JørgenKoefoed.

DAGEN STARTEDE med regn. Så holdt det op. Så regnede det igen. Så holdt det op. Så regnede det igen Gud døde mig. Så holdt det op. Helt op. Og ved start af Sol Over Gudhjem klokken 14 blev solen nysgerrig og ville se, hvad det var for noget hurlumhej på havnen i Gudhjem … og så var der 100% SOL OVER GUDHJEM.

Der var masser af super-kokke, men endnu flere almindelige dødelige husmødre, kogekoner og andre køkkenskrivere. Alt gik som smurt. Minut for minut. Time for time. I sandhed et storslået arrangement. Igen blev Gudhjem sat på Verdenskortet.

Alle de hvidklædte superstars skulle selvfølge fotograferes til familiealbummet inden det gik løs med potter, pander og vurderingsskemaer.  Det var også en suprstar, der stod bag ved cameraet:  Smukke Marie Louise Munkegaard fra en af de mange Munkegårde på Bornholm. Foto©JørgenKoefoed.

Alle de hvidklædte superstars skulle selvfølgelig fotograferes til familiealbummet inden det gik løs med potter, pander og vurderingsskemaer. Det var også en superstar, der stod bag cameraet: Marie Louise Munkegaard [www.marielouisemunkegaard.com] fra en af de mange Munkegårde på Bornholm. Foto©JørgenKoefoed.

Brian Mark Hansen fra Søllerød Kro fik 121 points for hovedretten og 159 points for desserten. De 280 points gav en pæn 2. plads. Foto©JørgenKoefoed.

Brian Mark Hansen fra Søllerød Kro fik 121 points for hovedretten og 159 points for desserten. De 280 points gav en pæn 2. plads. Foto©JørgenKoefoed.

Casper Sundin fra Stammershalle Badehotel måtte tage til takke med en sidsteplads med 116 points for hovedretten og 154 points – ialt 270 points – men han blev indlagt påp Bornholms Sygehus i går aftes med meget ondt i maven. Lægerne vurderede at han engten havde nyregrus eller blindtarmsbetændelse. Men Casper lod sig udskrive og gennemførte med store smerter. Det er sgu sejt. Foto©JørgenKoefoed,.

Casper Sundin fra Stammershalle Badehotel måtte tage til takke med en sidsteplads med 116 points for hovedretten og 154 points for desserten – ialt 270 points. I går aftes blev han indlagt på Bornholms Sygehus med store mavesmerter. Lægerne vurderede, at han enten havde nyregrus, tarmslyng, blindtarmsbetændelse eller fire andre ting. Men Casper lod sig udskrive og gennemførte med store smerter. Farlig sejt. Foto©JørgenKoefoed,

Michael Munk der lige om lidt åbner sin egen restaurant MeMU i Vejle måtte nøjes med en 3. plads med 277 points – hovedretten 119 og desserten 158 points. Han var eneste der valgte køllen af det halve lam, han fik smidt på bordet. Foto©JørgenKoefoed.

Michael Munk der lige om lidt åbner sin egen restaurant MeMU i Vejle måtte nøjes med en 3. plads med 277 points – hovedretten 119 og desserten 158 points. Han var den eneste, der valgte køllen af det halve lam, alle fik smidt på bordet. Foto©JørgenKoefoed.

For andet år i træk bankede Kenneth Hansen fra Svinkløv Badehotel ind på en suveræn 1. plads med ikke mindre end 341 point – 157 for hovedretten og 184 points for sine to desserter. Men han vandt jo også sølv ved EM Bocuse d'Or. Den mand er suveræn. Mens de andre tre kokke svedte for at blive færdige på sekundfet havde Kenneth tid og overskud til at joke med toastmasteren Mikkel Marchall. Jeg tipper ham guld ved VM Bocuse d'Or. Foto©JørgenKoefoed.

For andet år i træk bankede Kenneth Hansen fra Svinkløv Badehotel ind på en suveræn 1. plads med ikke mindre end 341 points – 157 for hovedretten og 184 points for sine to desserter. Men han vandt jo også sølv ved EM Bocuse d’Or. Den mand er suveræn. Mens de andre tre kokke svedte for at blive færdige på sekundet, havde Kenneth tid og overskud til at joke med konferencieren Mikkel Marchall. Jeg tipper ham guld ved VM Bocuse d’Or til efteråret. Foto©JørgenKoefoed.

Der er lammefilet på Kenneths vindertallerken. Og ramsløg blandt andet. Dommerne måtte bøje sig i støvet – det lam gav ham 157 point – 16 point mere end nummer 2. Ifølge Berlingske Tidendes kommentator Svend Rsmussen har Kenneth hver gang, det var lam der stod på menuen. Foto©JørgenKoefoed.

Der er lammefilet på Kenneths vindertallerken. Og ramsløg blandt andet. Dommerne måtte bøje sig i støvet – det lam gav ham 157 point s– 16 points mere end nummer 2. Ifølge Berlingske Tidendes kommentator Svend Rsmussen har Kenneth vundet hver gang, det var lam, der stod på menuen. Foto©JørgenKoefoed.

Kenneth Hansen kunne ikke finde ud af, at kombinere de to tvungne dessert-ingredienser, så han måtte lave to. Og sikke to!!! Her den første: Råmælken er blevet til tallefkensvampe på et træ. Benomspændende anretning med træstamme. Foto©JørgenKoefoed.

Kenneth Hansen kunne ikke finde ud af, at kombinere de to tvungne dessert-ingredienser bla råmælk malket direkte fra koen i Østermarie kl. 9:34 i morges, så han måtte lave to. Og sikke to!!! Her den første: Råmælken er sammen med bla honning og hvid chokolade blevet til tallerkensvampe på et træ. Genial servering! Foto©JørgenKoefoed.

Kenneth Hansens vinderdessert 2 blev serveret i en halv flaske. Ideen havde han fra en spansk restaurant, som lavede en middag til en cava. Som Svend Radsmussen fremhlvede: Dt er den ensgte dessert, der bruger choklólade – og det trak ikke fra ... tværtimod!!! Foto©JørgenKoefoed.

Kenneth Hansens vinderdessert 2 blev serveret i en gennemskåret flaske. Ideen havde han fra en spansk restaurant, som lavede en middag som hyldest til en cava. Som Svend Rasmussen fremhævede: Det er den eneste dessert, der havde brugt chokolade – og det trak ikke fra … tværtimod!!! Foto©JørgenKoefoed.

Steffen Brandt fra Danmarks Kedeligste Rockband , TV2 – var bortrejst – så konen kunstneren Jo Dam Kærgaard måtte selv suge indtryk fra det moderne køkken. Hun har selv gennemkogt Hedvig Høsts husmoderopskrifter og udgivet dem i bogform. Foto©JørgenKoefoed.

Steffen Brandt fra Danmarks Kedeligste Rockband , TV2 , var bortrejst – så konen, kunstneren Jo Dam Kærgaard, måtte alene suge indtryk fra det moderne køkken. Hun har selv gennemkogt og stegt Hedvig Høsts husmoderopskrifter og udgivet dem i bogform. Foto©JørgenKoefoed.

Melstedboen Henriette Howalt ventede på, at hendes Ole Olsen bragte noget velskænket fadøl frem til bordet. Foto©JørgenKoefoed.

Melstedboen Henriette Howalt – aktiv i Gudhjem By- og Mindeforening – venter på at hendes Ole Olsen bringer noget velskænket fadøl frem til bordet. Foto©JørgenKoefoed.

Rune Gaustad – bornhol,msk nordmand fra Norge – er netop blevet udnævnt som producer, filminstruktør og direktør i sit eget Baldur Film. Foto©JørgenKoefoed.

Rune Schytte – bornholmsk nordmand fra Norge – er netop blevet udnævnt som producer, instruktør og direktør i sit eget Baldur Film. Foto©JørgenKoefoed.

Tre skønne tøser fra Gudhjem: Den verdensberømte keramiker Julie Høm fra Holkadalen flankeret af sommersøstrene Junggreen fra Kirkevej: Hanne og Lisbeth. Foto©JørgenKoefoed.

Tre skønne tøser fra Gudhjem: Den verdensberømte keramiker Julie Høm fra Holkadalen flankeret af sommersøstrene Junggreen fra Kirkevej: Lisbeth og Hanne. Foto©JørgenKoefoed.

Han var der også. Lystfiskerexperten fra Fisk&Fri, Gordon Hensiksen, var dukkede fra de københavnske kanalsystemer, skønt der dette år ikkke var fisk i kokkenes Mystery Boxe. Foto©JørgenKoefoed.

Han var der også. Lystfisker-experten kendt fra Fisk&Fri og fjernsynet, Gordon Henriksen, havde sluppet sin københavnske fiskestang og draget mod øst … desværre var der i år ikke var fisk i kokkenes Mystery Boxe. Foto©JørgenKoefoed.

Berlinske Tidendes mnadkommentator holdt seerene velunderrettede om de veltillavede retter. Hvad den mand ikke ved om mad og mad er ikke godt at vide. Det flyder fra ham, som skidtvfra en spædekalv – men interessant er det. Som han slog fast: Dwt bliver desserterne, der afgæør Sol Over Gudhjem. Og han fik ret. I forgrunden et halv Hammerhuslam. Foto©jørgenKoefoed.

Berlingske Tidendes madkommentator, Svend Rasmussen,  holdt seerne velunderrettet om retterne. Hvad den mand ikke ved om mad og mad og mad og mad er ikke godt at vide. Det flyder fra ham som skidt fra en spædekalv – men interessant er det. Som han slog fast: Det bliver desserterne, der afgør Sol Over Gudhjem. Og han fik ret. I forgrunden et halv Hammerhuslam. Det var sådan et, som de fire kokke skulle skære en skive fra og lave til vindermad. Foto©JørgenKoefoed.

Berlinske Tidendes mnadkommentator holdt seerene velunderrettede om de veltillavede retter. Hvad den mand ikke ved om mad og mad er ikke godt at vide. Det flyder fra ham, som skidtvfra en spædekalv – men interessant er det. Som han slog fast: Dwt bliver desserterne, der afgæør Sol Over Gudhjem. Og ahn fik ret. FotojørgenKoefoed.

Berlingske Tidendes Svend Rasmussen kunne efter tre timers interessant speedmadsnak tage en slapper med sin tre børn. I baggrunden Lisa Høyrups store portrætbillede: Sol Over Gudhjem 2013. Det vil blive gengivet i Magasinet Bornholm i starten af juli. Men kan også studeres ‘live’ netop nu i Restaurant Venezia under Jantzens Hotel i Gudhjem. Foto©JørgenKoefoed.

Nogle mennesker er små. Nogen er store. Nogen tarktorer er små. Nogen er store. Traktorfremvisning på Kranpladsen. Foto©JørgenKofoed.

Nogle mennesker er små. Nogen er store. Sådan er det også med traktorer. Se på Kranpladsen fra Café Provianten. Foto©JørgenKofoed.

Kokkenkonkurrencen sluttede ved 17-tiden. Og så pakkede alle sammen. Heldigvis var der er en stor bunke ïs efterladt på Kranpladsen, så de indfødte tøser kunne lege kolde vinterlege på en rimelig lun sommerdag. Foto©JørgenKoefoed.

Kokkekonkurrencen sluttede ved 17-tiden. Og så pakkede alle sammen. Heldigvis var der er en stor bunke is efterladt på Kranpladsen, så de indfødte småtøser kunne lege kolde vinterlege på denne rimelig lune sommerdag. Foto©JørgenKoefoed.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HØST MUSEETS EJENDOMMELIGE FREMFÆRD PÅ NØRRESAND

$
0
0
Oluf Høst Museet – nu med tre huse: Den Gamle Røgeri, som står tomt det meste af året, Det gule hus er Nørresand 15, som lige skulle være blevet købt og i midten Oluf Høsts hjem, som nu dsnner rammen om samlingen af Høt-malerier. Foto©JørgenKoefoed.

Oluf Høst Museet – nu med tre huse: Den Gamle Røgeri, som står tomt det meste af året, det gule hus er Nørresand 15, som lige skulle være blevet købt til en Høst-restaurant og i midten Oluf Høsts hjem, som danner rammen om samlingen af Høst-malerier. Foto©JørgenKoefoed.

BALLADEN OM Oluf Høst Museets køb af naboejendom skummer stadig. Beboerne i Gudhjem er først og fremmest imod, at der nedlægges endnu en helårsbolig. Der kæmpes – også på kommunalt plan – for at skaffe flere faste beboere i byerne, og så kan det jo ikke nytte noget at nedlægge velbeliggende, store helårshuse til sommerforretninger. Hvor er logikken?

Men folk i Gudhjem er også chokeret over, at familien Diekema kort efter købet af Nørresand 15, strax solgte det videre til Høst Museet. Fru Diekema, der er født og opvokset i Gudhjem, vidste udmærket, at fru Hedvig Vang netop IKKE solgte til Høst Museet, skønt det bød knap 200.000 kroner mere end familen Diekema – fordi Hedvig Vang så inderligt ønskede, at huset forsat skulle bebos af en familie.

DET SAGDE SÆLGEREN AF NØRRESAND 15

I søndags ringede jeg til den tidligere ejer af Nørresand 15, som nu bor på Plejecentret Klippebo i Gudhjem – 89-årige Hedvig Vang

EGO: Fru Vang, hvad siger du til, at Høst Museet så alligevel fik fingrene i dit hus?

HEDVIG VANG: Det er jeg meget ked af. Jeg har ikke noget imod Høst Museet. Men jeg synes bare mit hus fortsat skulle beboes af en familie.

EGO: Hvad siger du til, at køberen hurtigt solgte huset videre til Museet?

HEDVIG VANG: Jeg er bange for at Diekema og Museet havde lavet en aftale på forhånd. En uge efter, at huset var sat til salg, ringede ejendomsmægleren til mig, og fortalte, at der allerede nu var to interesserede købere. De kom så begge med et bud. Jeg valgte at sælge til Diekema, selv om de bød meget lavere end Høst Museet. Og nu ejer Museet så alligevel mit hus. Jeg er meget ked af det … og det har taget hårdt på mig, det der er sket.

EGO: Jeg kan fortælle dig, at rigtig mange i Gudhjem er chokeret over, hvad der er sket. Både at huset MÅSKE bliver nedlagt som helårsbeboelse, men lige så meget over, at Museet har overtrådt denne etisk-moralske grænse. Det er simpelthen uanstændigt.

BLOGGEN har nu otte gange ringet til familien Diekemas private fastnettelefon på Søtoften 55 i Egå, men ingen har hidtil løftet røret. Ligeledes har Blogget ringet til Henrik Diekemas direkte nummer på arbejdet, det multinationale firma Akzonobel, hvor Henrik er Sales Manager. Men også her blev telefonen ikke taget.

Bloggen vil fortsat prøve at få kontakt med enten Inge Normann Diekema eller Henrik Diekema for at få en kommantar til, hvorfor de så hurtigt opgav at flytte til Bornholm og solgte Nørresand 15 videre til Høst Museet.

DET GØR POLITIKEREN

Enhedslistens Morten Riis er den eneste politiker, som indtil nu har stillet spørgsmål til embedsværket omkring Høst Museets køb og brug af det nyerhvervet helårshus på Nørresand 15. Foto©MortenRiis.

Enhedslistens Morten Riis er den eneste politiker, som indtil nu har stillet spørgsmål til embedsværket omkring Høst Museets brug af det nyerhvervet helårshus på Nørresand 15. Foto©MortenRiis

MORTEN RIIS FRA ENHEDSLISTEN, der er Gudhjems mand i kommunalbestyrelsen, synes heller ikke det er en god idé igen at nedlægge en helårsbolig i Gudhjem. Samtidig synes han, det er underligt, at Museet allerede har taget Nørresand 15 i brug uden tilladelser fra kommunen. Det har afstedkommet en mail-korrespondance mellem Morten Riis og Gugga Zakariasdottir fra Teknik og Miljø, som det er lykkedes Bloggen at opsnappe:

MAIL 1:
Fra: Morten Riis
Sendt: 19. juni 2014 13:42
Til: Teknik & Miljø
Emne: Overholdelse af bopælspligt i Gudhjem

Til rette vedkommende i teknik og miljø!

Oluf Høst museet i Gudhjem har netop købt naboejendommen Nørresand 15 med det formål at udvide museumsdriften til denne matrikel også. Planen er allerede i denne sæson at give museets gæster adgang til haven. Det fremgår af Høst Museets facebook-profil.

Naboejendommen er imidlertid omfattet af bopælspligt, hvorfor jeg kontakter jer.

Vil en sådan anvendelse ikke være i strid med bopælspligten og hvis ja, vil man så fra administrativ side gøre museet opmærksom på grænserne for brugen af ejendommen?

Jeg vedhæfter tre skærmbilleder fra Høst-museets facebook-profil.

Bedste hilsener,
Morten Riis

 

MAIL 2:
Fra: Gugga Zakariasdottir
Sendt: 23. juni 2014 08:36
Til: Morten Riis
Cc: Louise Lyng Bojesen; Winni Sjelle Nielsen; Michael Tino Mortensen
Emne: SV: Overholdelse af bopælspligt i Gudhjem

Kære Morten Riis

Ejendommen er omfattet af Lokalplan nr. 025 for bevaring og videreudvikling af Gudhjem-Melsted. Ejendommen ligger i blandet bolig-erhvervsområde 04.BL.01. Ifølge Kommuneplanens generelle rammebestemmelser skal ejendomme i blandede bolig-erhvervsområder anvendes til helårsboligformål samt mindre erhvervsformål, offentlige formål, privat handel og privat service, som kan indpasses boligerne i området. Dvs at der er mulighed for at etablere erhverv eller offentlig- og privat service i den omtalte ejendom.

Oluf Høstmuseet har henvendt sig til Kommunen (kundecenter i BYG), hvor der  blev oplyst om, hvordan ejendommen kan anvendes, samt  at der skal indsendes ansøgning om  ændret anvendelse og at der vil blive stillet krav om adgangsforhold, brandsikkerhed etc. Kommunen har endnu ikke modtaget en ansøgning om byggetilladelse/ændret anvendelse af ejendommen, og sagen er derfor ikke blevet behandlet i Kommunen.

Venlig hilsenGugga Zakariasdottir
Arkitekt
Bornholms Regionskommune
Teknik og Miljø
Plan og byg
Skovløkken 4, Tejn
3770 Allinge
Telefon: 5692 2113
E-mail:  Gugga.Zakariasdottir@brk.dk

 

MAIL 3:
Fra: Morten Riis
Sendt: 24. juni 2014 09:40
Til: Gugga Zakariasdottir
Cc: Louise Lyng Bojesen; Winni Sjelle Nielsen; Michael Tino Mortensen
Emne: SV: Overholdelse af bopælspligt i Gudhjem

Kære Gugga, m.fl.!

Tak for dit svar.

Jeg kan forstå, at Høst-museet ikke pt. har lov til at bruge naboejendommens have, som man har tænkt sig og offentliggjort, og heller ikke har ansøgt om det. Vil man aktivt fra administrativ side gøre museet opmærksom på misforholdet, når nu man er blevet gjort opmærksom på dette?

Hvis nej, hvorledes bør så fremover sikre sig, at lokalplaner, bestemmelser, etc. bliver overholdt? Ved politianmeldelser?!

Bedste hilsener,
Morten Riis

 

MAIL 4:
Den 26/06/2014 kl. 14.18 skrev “Gugga Zakariasdottir”:

Kære Morten

BYG, Teknik & Miljø vil kontakte Oluf Høst Museet ang. banner/skilt, der er opsat på ejendommen Nørresand nr. 15, og samtidig høre hvilken tidshorisont museet har for projektet og indsendelse af ansøgning om byggetilladelse/ændret anvendelse af ejendommen.

Venlig hilsen
Gugga Zakariasdottir
Arkitekt

 

MAIL 5:
Fra: Morten Riis
Dato: 27. jun. 2014 18.08.07 CEST
Til: Gugga Zakariasdottir
Cc: Louise Lyng Bojesen <Louise.Lyng.Bojesen@brk.dk>, Winni Sjelle Nielsen <Winni.Nielsen@brk.dk>

Emne: Vedr.: SV: Overholdelse af bopælspligt i Gudhjem

Hej igen Gugga, m.fl.?

Jeg takker for indsatsen, men er nok nødt til at bede jer om at understrege vilkårene, så selv museets direktør forstår retningslinjerne.

Der er brudt hul i muren ind til nabohaven, så museets gæster frit kan bevæge sig på nabogrunden, der jo altså endnu ikke er udlagt til erhvervsformål, lige som der også står caféborde og stole i haven.

Har museet fået en lyntilladelse? Eller er der noget, jeg har misforstået.

Bedste hilsener,
Morten Riis

I skrivende stund 30. juni 2014 20:29 er der ikke dukket et svar op fra Gugga på MAIL 5.

NØRRESAND 15 – 30. JUNI 2014 kl. 17:29 – Det store reklameskilt for Høst Museet hænger stadig på gavlken på Nørresand 15. Foto©JørgenKoefoed.

NØRRESAND 15 – 30. JUNI 2014 kl. 17:27 – Det store reklameskilt for Oluf Høst Museet hænger stadig på gavlen på Nørresand 15. Foto©JørgenKoefoed.

Høstmuseet har stadig linet op til museumsgæster på Høst Museets nabogrund. Foto©JørgenKoed.

NØRRESAND 15 – 30. juni 2014 kl. 17:28 – Høstmuseet har stadig linet op til museumsgæster på Høst Museets nabogrund. Foto©JørgenKoed.

DET MENER OLUF HØST – FRA ROSKILDE

BLOGGEN MODTOG i søndags nedenstående mail fra Oluf Høst – ikke fra den afdøde, men fra en levende i Roskilde:

Fra: oluf.hoest@gmail.com
Emne: Oluf Høst museet
Dato:   29. jun 2014 12.37.15 GMT+02:00
Til: arkivparis@aegir.dk

Kære Jørgen Koefoed

Det er med stor forundring at jeg læser om den mistænkeliggørelse Oluf Høst museets får fra din og andres side ang. køb af ejendommen Nørresand 15. Jeg har i mange år besøgt Bornholm og Museet, ligeledes er jeg opkaldt og døbt med malerens navn, da jeg er i familie med ham. Jeg synes det er synd, at mistænkeliggøre nogen der yder det kæmpe store arbejde, det er at køre et museum under de vilkår og uden særlig støtte fra stat og Gudhjem kommune. Mit personlige skøn er at ejendommen ikke er særlig attraktiv for beboelse med den trafik fra busser og biler. De mange gange jeg har besøgt museet og siddet i den særlige have, har jeg tit tænkt, at det ville være en god ide, hvis man kunne spise eller drikke et eller andet, mens man tænker hvad Oluf Høst ville udtrykke med sine billeder. Hvis restaurant eller andet kunne bidrage til den slunkne museumskasse så hvorfor ikke, haven bliver jo ikke ødelagt fordi, der er gennemgang til Nørresand 15.

venlig hilsen
Oluf Høst
Ibsgården 2
4000 Roskilde

SVAR TIL ROSKILDES OLUF HØST:
Emne: Vedr.: Oluf Høst museet
Fra: arkivparis@aegir.dk
Dato:   29. jun 2014 13.07.42 GMT+02:00
Til: oluf.hoest@gmail.com

Kære Oluf Høst

Tak for din mail. Jeg er bange for, at du ikke er så meget inde i sagerne omkring Høst Museets køb af naboejendommen.

Det drejer sig først og fremmest om, at man ikke kan blive ved med at nedlægge attraktive helårsejendomme i Gudhjem. Os der bor her, vil gerne have en by, der er levende hele året rundt – og ikke kun de 3-4 måneder, som alle sommerforretningerne incl Høst Museet holder åbent.

Nørresand 15 er en glimrende bolig trods en del trafik i skoleferien. I Roskilde er der sikkert mange flere helårsboliger, der er udsat for endnu mere trafik – året rundt. De boliger nedlægger man vel ikke?

I øvrigt er der allerede nu café i Museet, hvor man kan købe en kop kaffe og en kage, som kan nydes ude i Oluf Høsts magiske klippehave. Det er vel her man bør sidde og tænke over Høsts billeder – og ikke inde på en nabogrund, som intet har med Oluf Høst at gøre.

Venlige Gudhjem-hilsner
Jørgen Koefoed

TALLENE BAG SALGENE AF NØRRESAND 15

Charlotte Kjøller fra Estate Bornholm satte salgsprisen til 1.150.000 kroner.

Den offentlige vurderingspris fra 1. oktober 2012 lyder på 1.300.000 kroner – heraf grundværdi 324.700 kroner.

En uge efter at Nørresand 15 er sat til salg har ejendomsmægleren to interesserede købere. De bliver bedt om at give et bud.

Familien Diekema byder 1.254.000 kroner (ifølge Hedvig Vangs søn).

Oluf Høst Museet byder 1.500.000 kroner (ifølge direktør Sandberg). Det nøjagtige tal er 1.451.700 kroner (ifølge Hedvig Vangs søn).

Trods den store forskel på de to tilbud vælger fru Vang, at sælge til Diekema, da hun ikke ønsker, at hendes ejendom skal nedlægges som helårsbolig og overgå til Høst Museet.

Familien Diekema sælger kort tid efter Nørresand 15 videre til Høst Museet for 1.300.000 kroner (ifølge direktør Sandberg).

Ifølge Tinglysningen 30. juni kl. 16:51 står Familien Diekema stadig som ejere.

Og stadig ifølge Tinglysningen optog Familien Diekema 20. juni et lån gennem Nordea på 1.003.000 kroner i Nørresand 15.

VED DU NOGET OM DISSE TO HANDLER AF NØRRESAND 15, SOM OFFENTLIGHEDEN KUNNE HAVE GODT AF AT FÅ NOGET AT VIDE OM, BØR DU KONTAKTE BLOGGEN på arkivparis@aegir.dk eller på 2782 0241.

BALLADEN OM HØST MUSEET: ”DET ER STÆRKT INJURIERENDE”.

$
0
0
TORSDAG 3. JULI 2014 kl. 17:25: Det store gavlskilt hænger stadig på ejendommen Nørresand 15. Kommunen har bedt museumsdirektør Jens Henrik Sandberg at fjerne det. Det nægter han. Ifølge Bornholms Tidende i går bliver det ikke fjernet, så længe Restaurant The Black Pearl' har sit meterlange skilt 'Stegt Flæsk m/Persillesauce 79,-' hængende lige ud til nedkørslen til byen. Bloggen forudser en drabelig skiltekamp om kunst og Mad, hvor politiet kan blive inddraget. Foto©JørgenKoefoed.

TORSDAG 3. JULI 2014 kl. 17:25: Det store gavlskilt hænger stadig på ejendommen Nørresand 15. Kommunen har bedt museumsdirektør Jens Henrik Sandberg om at fjerne det. Det nægter han. Ifølge Bornholms Tidende bliver det ikke fjernet, så længe Restaurant The Black Pearl har sit meterlange skilt ‘Stegt Flæsk m/Persillesauce 79,-’ hængende lige ud til nedkørslen til byen. Bloggen forudser en drabelig skiltekamp om Kunst og Mad, hvor politiet kan blive inddraget. Foto©JørgenKoefoed.

MYSTERIET OM hvordan Nørresand 15 i Gudhjem alligevel endte med at få Oluf Høst Museet som ejer, forbliver måske stadig med at være et mysterium. Og dog.

Efter flere opkald til Inge Normann Diekema og Henrik Diekemas privattelefon i Egå ved Århus, lykkedes det endelig Bloggen, at få forbindelse med husherren af Nørresand 15 i onsdags hos Akzo Nobel Salt A/S på Trinderupsvej i Brøndum ved Hobro. Her arbejder Henrik Diekema som sælger eller på nudansk: Sales Manager.

BLOGGEN: Henrik Diekema, du taler med Jørgen Koefoed fra Gudhjem. Er det dig, der købte et hus her i Gudhjem?

HENRIK DIEKEMA: Ja …

BLOGGEN: Jeg er i færd med at skrive en artikel til bloggen Mellem Gudhjem og Paris. I første omgang skulle den have handlet om den glædelige begivenhed, at du og din familie ville flytte til Gudhjem. Og at din hustru, som er læge, ville begynde på Bornholms Sygehus, som jo altid har mangel på læger. En positiv nyhed, som mange her i byen var glade for. Men nu kan jeg forstå, at I har solgt ejendommen videre til Høst Museet.

HENRIK DIEKEMA: Det er rigtigt. Hvor var det du ringede fra?

BLOGGEN: Bloggen Mellem Gudhjem og Paris. Jeg er ved at undersøge, hvordan Hedvig Vangs hus kunne ende hos Høst Museet kort tid efter, at I havde købt det.

HENRIK DIEKEMA: Sådan et interview ønsker jeg ikke at deltage i. Og det er stærkt injurierende, hvad du antyder.

BLOGGEN: Det er sådan set ikke jeg, der antyder, at der skulle være sket en aftalt mellemhandel. Det er noget, mange taler om i byen. Jeg ringer blot for at høre, hvorfor I bød på Nørresand 15 ubeset og kort tid efter solgte videre til Høst Huset.

HENRIK DIEKEMA: Jeg skal lige lukke døren … (en dør bliver lukket) … det er stærkt injurierende, det du siger der. Det er noget bullshit!

BLOGGEN: Jeg siger ikke, at der er sket noget fordækt. Jeg stiller som sagt bare det spørgsmål, som mange her i byen stiller. Men hvorfor opgav I Gudhjem og solgte til direktør Sandberg?

HENRIK DIEKEMA: Det var af personlige årsager, som jeg ikke ønsker at komme nærmere ind på. Jeg har sendt en mail til sælgers søn i mandags, hvor jeg har forklaret mig. Hvis han ikke er tilfreds med den, kunne han jo bare spørge mig igen. Det har han ikke gjort.

BLOGGEN: Synes du ikke, det var mærkeligt, at I fik lov at købe huset, selv om I bød omkring 200.000 mindre end Høst Museet?

HENRIK DIEKEMA: Som sagt er det af personlige årsager, at vi solgte det videre. Vi fik at vide af ejendomsmægleren, at der også var en anden, der havde budt. Og ham kontaktede vi. I øvrigt er min svigerfar blevet ringet op og overfuset af én fra Gudhjem. Det er ikke særlig behageligt.

BLOGGEN: Det er ham, der bor i Ebeltoft … og har boet i Gudhjem?

HENRIK DIEKEMA: Ja.

BLOGGEN: Nej, det er da ikke særlig rart. Han har jo ikke noget med sin datter Inges og dit køb af Nørresand 15.

HENRIK DIEKEMA: Jeg ønsker ikke at udtale mig om dette køb.

BLOGGEN: Nej, men nu har du også svaret på, hvorfor I solgte Høst Museets naboejendom videre til Museet. Tak for oplysningen. Tak for samtalen.

Efterfølgende har Hedvig Vangs søn Morten Vang bekræftet, at han i mandags modtog en mail fra Diekema, med ovenstående forklaring på videresalget.

Således kan det slås fast, hvis ellers man fæstner lid til Henrik Diekemas forklaring, at der tilsyneladende IKKE er indgået en lokumsaftale mellem sales manager Henrik Diemema, læge Inge Normann Diekema og museumsdirektør Jens Henrik Sandberg, således at Oluf Høst Museet kunne erhverve Nørresand 15 imod sælgers ønske. Det må anses for de kolde facts – indtil andet er bevist.

EN REPLIK FRA DANMARKS KEDELIGSTE ROCKBAND

Mens 803 vanbittige mennesker stæsede rundt i Gudhjem for at få en gratis Soft Ice sang TV2s Steffen Brandt om sin første kæreste på Månen – og indimellem blev der tid til en replik om Museets planlagte udvidelser. Foto©HanneStrøby.

Mens 803 vansindige mennesker stæsede rundt i Gudhjem for at få en gratis Soft Ice, sang TV2s Steffen Brandt om sin første kæreste på Månen – og indimellem blev der tid til en replik om Museets planlagte udvidelser. Foto©HanneStrøby.

En anden mand fra Århus – forsangeren i TV2-bandet Steffen Brandt – som også er sommergudhjemmer – kom under koncerten i Høst Museets have i forgårs aften med en randbemærkning om den mystiske ‘mellemhandel’, hvor en børnefamilie alligevel ikke blev nabo til Museet. Nogenlunde sådan lød replikken henvendt til publikum:

”I er nok det nærmeste Høst Museet kommer på en børnefamilie”.

Replikken var meget indforstået, og blev kun opfattet rigtigt af dem, der har fulgt sagen her på Bloggen. Men hvad Steffen Brandt hel nøjagtig ønskede at udtrykke om den spegede sag er svært at dechifrere.

Det må være denne forsamling, som  Steffen Brandt som Høst Museets svar på en børnefamilie. Foto©HanneStrøby.

Det må være denne forsamling, som Steffen Brandt mente var Høst Museets svar på en børnefamilie. Foto©HanneStrøby.

HVEM EJER EGENTLIG NØRRESAND 15?

VED ET TJEK hos Tinglysningen torsdag 3. juli kl. 18:35 kan det konstateres, at Nørresand 15, 3760 Gudhjem stadig ejes af Henrik og Inge Diekema.

 

DE TIDLIGERE BLOGINDLÆG OM HØST-SAGEN

HVAD MON DER FOREGÅR BAG HØST MUSEETS NEDRULLEDE GARDINER ELLER SÅ BLIVER DER ATTER ET ATRAKTIVT HELÅRSHUS MINDRE I GUDHJEM – 26. juni 2014

HØST MUSEETS EJENDOMMELIGE FREMFÆRD PÅ NØRRESAND – 1. juli 2014

SOM DET KAN SIGES [12] … om FEDME og LIVETS MENING … og om VIBORG

$
0
0

som det kan siges-logowww

MAN HØRER SÅ MEGET. Nogen gange så meget at ørerne er ved at falde af. Og det er trods alt det sjoveste:

Den korpulente madguru Mogens Brandt [1/3 1909 - 21/1 1970] citerer den franske poet  Charles Pierre Baudelaire [9/4 1821 - 31/8 1867] i sin kogebog DET GODE BORD: Magerhed er mere nøgen, mere uanstændig end fedme.

Den algiersk-franske forfatter Albert Camus [*7/11 1913], der ville være fyldt 101 år i år, hvis ikke han 4. januar1960 var blevet dræbt ved en tåbelig bilulykke: Hvis der er en mening med livet, må det være at give livet mening.

Preben Nyborg Madsen, tidligere journalist på bla ALT OM SPORT og TV2/BORNHOLM, nu multimedieartist i KUNSTHUSET PREMAS med midlertidigt ophold i Viborg: Viborg er som Åkirkeby en kold og mørk vinternat. Jeg håber på snart at forlade byen, hvor der drikkes Wilbek-pilsner (det hedder de sgu), og hvor de påstår at have Danmarks bedste burger (jeg smed min i affaldsspanden efter tre bid…), og hvor det største hit er et tyrolerværtshus, hvor de uafbrudt står på bordene og skråler med på Freddy Brechts ROTE ROSEN og svinger liter-øl rundt i de røgfyldte lokaler.

BORNHOLMS TURIST-FRIE NATUR [6]: FRA TEJN TIL VANG

$
0
0

”TAB FOR ALT IKKE LYSTEN til at gå; jeg går mig hver dag det daglige velbefindende til og går fra enhver sygdom; jeg har gået mig mine bedste tanker til, og kender ingen tanker så tunge, at man ikke kan gå fra dem … men, ved at sidde stille, jo mere man sidder stille, desto nærmere kommer ildebefindet, når man således bliver ved med at gå, så går det nok.”

JEG FANDT OVENSTÅENDE Kierkegaard-citat i Steen Epsens herlige bog VANDRINGER I VESTJYLLAND. Og citatet passer vældig godt til Bloggens serie om Bornholms turist-frie natur. Ja, prøv at tag bussen et eller andet sted hen på øen og opdag de smukke landskaber og den høje himmel, hvor der altid er en fugl der triller lystigt til dine taktfaste eller slentrende skridt. Desværre – eller måske heldigvis – holder turisterne sig til byernes isboder og keramik-butikker. Så du har som regel det hele for dig selv.

Det er skønt at gå ad redningsstierne langs kysten, men det er også temmelig flot at gå på tværs – fx mellem de to havnebyer: Tejn og Vang. Der er omkring små 10 km. En passende strækning til at få tankerne på flugt.

Stå af i Tejn. Enten ved havnen eller hvis du vil slippe for parcelshuskvarteret stoppestedet nord for havnen. Foto©JørgenKoefoed.

Stå af i Tejn. Enten ved havnen eller hvis du vil slippe for parcelshuskvarteret bag landevejen stoppestedet nord for havnen. Foto©JørgenKoefoed.

Gå 50 mter mod nord og smut op ad Smedebakken. Der er ingen smede, men dog en bakke. Foto©JørgenKoefoed.

Gå 50 mter mod nord og smut op ad Smedebakken. Der er ingen smede, men dog en bakke. Foto©JørgenKoefoed.

Kort efter tager du Smedeløkken til højre. Her er heller ingen smede endsige løkker. Men til gengæld masser af parcelhuse. De findes desværre også på Bornholm. Men alt kan jo ikke være bindingsværk. Foto©JørgenKoefoed.

Kort efter tager du Smedeløkken til højre. Her er heller ingen smede endsige løkker. Men til gengæld masser af parcelhuse. De findes desværre også på Bornholm. Men alt kan jo ikke være bindingsværk. Foto©JørgenKoefoed.

Forenden af Smedeløkken støder du på Lærkegårdsvej. Gå til venstre og du nærmer dig noget grønt. Foto©JørgenKoefoed.

Forenden af Smedeløkken støder du på Lærkegårdsvej. Gå til venstre og du nærmer dig noget grønt. Foto©JørgenKoefoed.

Et stykkede nede af Lærkegårdsvej går du ind i en skov-tunnel – og du er midt i en del af Bornholms magiske natur. Foto©JørgenKoefoed.

Et stykkede nede af Lærkegårdsvej går du ind i en skov-tunnel – og du er midt i en del af Bornholms magiske natur. Foto©JørgenKoefoed.

Lærkegårdsvej skifter fra asfalt til grus og lige hist, hvor vejen slår en bugt, lå der engaang et hus så smukt. Store Lærkegård er blevet til en ruin. Heldigvis ser nabogården Lille Lærkegård ud som den smukke. Men du følger vejen til højre. Foto©JørgenKoefoed.

Lærkegårdsvej skifter fra asfalt til grus og lige hist, hvor vejen slår en bugt, lå der engang et hus så smukt. Store Lærkegård er blevet til en ruin. Heldigvis ser nabogården Lille Lærkegård smuk ud. Men du følger vejen, når den lige efter atter slår en bugt – til højre. Foto©JørgenKoefoed.

Så er det bare lige ud ... og lidt op ad bakke. Foto©JørgenKoefoed.

Så er det bare lige ud … og lidt op ad bakke. Foto©JørgenKoefoed.

Efter bakken åbenbarer smukke Olsker Rundkirke sig med sin e26 meter op til, venstre i horisonten. Foto©JørgenKoefoed.

Efter bakken dukker den elegante, 860 år gamle Olsker Rundkirke pludselig op i horisonten med alle sine 26 meter. Foto©JørgenKoefoed.

Røvej er ikke hverken turist- eller bilfri, men nødvendig at følge 400 meter for at fange stien videre til Vang. Foto©JørgenKoefoed.

Røvej er hverken turist- eller bilfri, men nødvendig at følge 400 meter for at fange stien videre til Vang. Foto©JørgenKoefoed.

Ja, man undgår ikke Olsker City – den meste vilde by på Bornholm ... Foto©JørgenKoefoed.

Ja, man undgår ikke Olsker City – den meste vilde by på Bornholm … Foto©JørgenKoefoed.

Inden du farer igennem Olsker, så læg lige mærke til denne meget gamle stenbro der er tvunget lidt i knæ med sine møder med stuge biler fyldt med tunge bilister. Foto©JørgenKoefoed.

Inden du farer igennem Olsker, så læg lige mærke til denne meget gamle stenbro, der er tvunget lidt i knæ under sine mange møder med tunge biler fyldt med lige så tunge bilister. Foto©JørgenKoefoed.

Det første du møder i The Wild Town of Bornholm er Sct. Ols. Sct. Ols Be­hand­ling fin­des på tre for­skel­li­ge af­de­lin­ger. To på Born­holm i Rand­klø­ve og Ol­sker - og en i Stats­fængs­let i Jy­derup. Alle af­de­lin­ger byg­ger på stof­fri be­hand­ling for både al­ko­hol­mis­brug og sto­faf­hæn­gig­hed for kli­en­ter over 18 år. Det gøres blandt andet gen­nem co­a­ching, som stedet har haft stor succes med.  Foto©JørgenKoefoed.

Det første du møder i The Wildest Town of Bornholm er Sct. Ols. Sct. Ols Be­hand­ling fin­des på tre for­skel­li­ge af­de­lin­ger. To på Born­holm i Rand­klø­ve og her i Ol­sker – og en i Stats­fængs­let i Jy­derup. Alle af­de­lin­ger byg­ger på stof­fri be­hand­ling for både al­ko­hol­mis­brug og sto­faf­hæn­gig­hed for kli­en­ter over 18 år. Det gøres blandt andet gen­nem co­a­ching, som stedet har haft stor succes med. Drej til venstre Rønnevej. Den er heller ikke bil- og turistfri, men det drejer sig kun om 100 meter. Foto©JørgenKoefoed.

Så bliver det endnu wildere: NIGHTCLUB og CABARET BORNHOLM. Foto©JørgenKoefoed.

Så bliver det endnu wildere: NIGHTCLUB og CABARET BORNHOLM. Foto©JørgenKoefoed.

Olsker City har det hele: Drinks, Tapas, Cabaret, meget afklædte damer,  Music og Dance. Foto©JørgenKoefoed.

Olsker City har det hele: Drinks, Tapas, Cabaret, meget afklædte damer, Music og Dance. Foto©JørgenKoefoed.

Ja ... og SIGLEF-ESTER hver torsdag ikke at forglemme. Foto©JørgeKoefoed.

 … og SINGLE-FESTER hver torsdag ikke at forglemme. Foto©JørgeKoefoed.

Heldigvis ligger Dalegårsdvej få meter efter Det Wildeste Sted i Olsker City. Styr ind på denne og du er atter næsten ude i den turisfri bornholmske natur. Foto©JørgenKoefoed.

Heldigvis ligger Dalegårsdvej få meter efter Det Wildeste Sted i Olsker City. Styr ind på denne og du er atter næsten ude i den turisfrie, bornholmske natur. Foto©JørgenKoefoed.

Inden du kommer helt ud i den skinbarlige natur passerer du noget så exotisk som HOMEBASE NORD. Det også lidt wildt ... Foto©JørgenKoefoed.

Inden du kommer helt ud i den skinbarlige natur passerer du noget så exotisk som HOMEBASE NORD. Det også lidt wildt … Foto©JørgenKoefoed.

HOMEBASE NORD har også egen flagstang med tilhørende flag. Dt virker ikke særlig kommunalt. Ligner mest af alt en hemmelig træningslejr for bornholmske SAS-soldater. Foto©JørgenKoefoed.

HOMEBASE NORD har også egen flagstang med tilhørende flag. Det virker ikke særlig kommunalt. Ligner mest af alt en hemmelig træningslejr internationale terrorister. Foto©JørgenKoefoed.

Ak-ak – HOMEBASE NORD er blot en kommunal oplagringsplads for Vej & Park. Pakket godt ind i pigtråd. Heldig står porten pivåben, så alle kan forsyne sig. Foto©JørgenKoefoed.

Ak-ak – HOMEBASE NORD er blot en kommunal oplagringsplads for Vej & Park. Pakket godt ind i pigtråd. Heldigvis står porten pivåben, så alle kan forsyne sig kvit og frit. Foto©JørgenKoefoed.

Endelig farvel til Wild Olsker City. Atter kalder naturen kalder. Foto©JørgenKoefoed.

Endelig farvel til Wild Olsker City. Atter kalder naturen. Foto©JørgenKoefoed.

Vandhuller og klippepartier bryder de åbne vidder. Foto©JørgenKoefoed.

Vandhuller og klippepartier bryder de åbne vidder. Foto©JørgenKoefoed.

Døde træer understreger den frodige natur langs Dalegårsdvej. Foto©JørgenKoefoed.

Døde træer understreger den frodige natur langs Dalegårsdvej. Foto©JørgenKoefoed.

Turen fortsætte til højre af Dalegårdsvej – selv om Maegårsdvej ser tillokkende ud. Foto©JørgenKoefoed.

Turen fortsætte til højre ad Dalegårdsvej – selv om Maegårsdvej ser tillokkende ud. Foto©JørgenKoefoed.

Det ser meget svensk ud det hele: Blå himmel, gule marker. Hestehave hedder det nordpå ude ved skoven. Foto©JørgenKoefoed.

Det ser meget svensk ud det hele: Blå himmel, gule marker. Hestehave hedder det nordpå ude ved skoven. Foto©JørgenKoefoed.

Gammel Skovgård trykker sig så smukt mod syd i landskabet. Kan du lide den, kan du købe den. Det er nummer 11 på Dalegårsdvej og ejeren kan nås på 4011 7551. Den ser velholdt ud, er firlænget med smuk gårsdplads og dejlig parklignende have. En godbid, hvis du er bidt af at bo landet. Foto©JørgenKoefoed.

Gammel Skovgård trykker sig så smukt i landskabet. Kan du lide den, kan du købe den. Det er nummer 11 på Dalegårsdvej og ejeren kan nås på 4011 7551. Den ser velholdt ud, er firlænget med smuk gårsdplads og dejlig parklignende have. En godbid, hvis du er bidt af at bo landet. Foto©JørgenKoefoed.

Dalegårdsvej bugter sig så hyggeligt ... og lige pludselig hedder vejen ad hvilken du går: Krakvej. Foto©JørgenKoefoed.

Dalegårdsvej bugter sig så hyggeligt … og lige pludselig hedder vejen ad hvilken du går: Krakvej. Foto©JørgenKoefoed.

 

Du møder formentlig ingen mennesker på din vej – men til gengæld disse to Black & White. Foto©JørgenKoefoed.

Du møder formentlig ingen mennesker på din vej – men til gengæld disse to Black & (næsten) White-dyr. Foto©JørgenKoefoed.

Der hvor Krakvej slår et krak møder den Nørre Krakvej. Foto©JørgenKoefoed.

Der hvor Krakvej slår et krak møder den Nørre Krakvej. Foto©JørgenKoefoed.

Så skal du igen ud på en vej fyldt med hurtigkørende biler fyldt med tunge: Borrelyngsvej. Du skal til Vang og derfor til højre. Men kun 200 meter. Foto©JørgenKoefoed.

Så skal du igen ud på en vej fyldt med hurtigkørende biler proppet med tunge turister: Borrelyngsvej. Du skal til Vang og derfor til højre. Foto©JørgenKoefoed.

Heldigvis er der kun 200 meter til vejen Vang, der efter 1500 bugtende og stjel nedadgående vejføring bringer dig til den idylliske Vang Havn. Foto©JørgenKoefoed.

Heldigvis er der kun 200 meter til vejen Vang, der efter 1500 bugtende og stejl nedadgående vejføring bringer dig til den idylliske Vang Havn. Foto©JørgenKoefoed.

99.9% af alle, der besøger Vang Havn benhytter bil eller bus, men på apostlens heste er turen fyldt med smukke og/eller pudseløjerlige detaljer. Foto©JørgenKoefoed.

99.9% af alle, der besøger Vang Havn benhytter bil eller bus, men på apostlens heste er turen fyldt med smukke og/eller pudseløjerlige detaljer. Foto©JørgenKoefoed.

Mon ikke der bor en stammer her?! Foto©JørgenKoefoed.

Mon ikke der bor en stammer her?! Foto©JørgenKoefoed.

Efter nye ejere har taget over på LE PORT har rstauranten ikke bare en flot udsigt, men også en madkvalitet, der vil kunne udløse rigtig mange kokkehuer. Foto©JørgenKoefoed.

Efter at nye ejere har taget over på LE PORT, har restauranten ikke bare en flot udsigt, men fået en madkvalitet, der vil kunne udløse rigtig mange kokkehuer, hvis en madanmelder kom forbi. Foto©JørgenKoefoed.

De sersjove ud disse her specielle Vang-træer. Foto©JørgenKoefoed.

De ser sjove ud disse her specielle Vang-træer. Foto©JørgenKoefoed.

En gammel styrmand har boet her engang. Nu kan de 105 nyrenoverede m2 lejes. Ring til 2234 3777. Foto©JørgenKoefoed.

En gammel styrmand har sikkert boet her engang. Nu kan de 105 nyrenoverede m2 i Vang 46 lejes. Ring til 2234 3777. Foto©JørgenKoefoed.

Roser, roser, roser og bindingsværk! Så kan det ikke blive mere yndigt. Foto©JørgenKoefoed.

Roser, roser, roser og bindingsværk! Så kan det ikke blive mere yndigt. Foto©JørgenKoefoed.

Turen fra Tejn til Vang er slut. Og slutningen kan blve extra god, hvis du nyder en god sandwich og en kølig fadøl på Café Misty. Alt er hjemmelavet incl. den gode is. Men ikke decideret billigt. Foto©JørgenKoefoed.

Turen fra Tejn til Vang er slut. Og slutningen kan blve extra sød, hvis du nyder en god sandwich og en kølig fadøl på Café Misty. Alt er hjemmelavet incl. den gode is. Men ikke decideret billigt. Tag bussen hjem. Der går ikke så mange, så hold øje med køreplanen. Foto©JørgenKoefoed.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BORNHOLMS TURIST-FRIE NATUR [1]: BROMMEVEJ
25. september 2012

BORNHOLMS TURIST-FRIE NATUR [2]: HOLKA-DALEN
19. oktober, 2012

BORNHOLMS TURIST-FRIE NATUR [3]: STANGEVEJ
7. august 2013

BORNHOLMS TURIST-FRIE NATUR [4]: EGEBY STUBMØLLE OG HØJLYNGSVEJEN
19. august 2013

BORNHOLMS TURIST-FRIE NATUR [5]: KÅSEVEJ OG LYNGGÅRDSVEJ
31. august, 2013


SÅ RØG DEN FØRSTE TURIST

$
0
0
Den ældre dame der blev fældet af en bil i Åbogade, måtte i over en halv time ligge på gaden mellem et kaos af busser, biler og motorcykelister, mens hun og politiet ventede på en ambulance. Foto©JørgenKoefoed.

Den ældre dame der blev fældet af en bil i Åbogade, måtte i over en halv time ligge på gaden mellem et kaos af busser, biler og motorcykelister, mens hun og politiet ventede på en ambulance. Foto©JørgenKoefoed.

ALDRIG HAR der vist været så meget trafik ad Brøddegade/Åbogade og langs Ejnar Mikkelsensvej ved havneområdet som denne sommer. Gudhjem kan opvise et kaos af biler, lastvogne, rutebusser, turistbusser, cykelister, motorcykelister og gående i én stor pærevælling.

Da der ikke er nogen fortove opfatter de gående gaderne som gågader. Det gør de kørende derimod ikke. Derfor opstår der igen og igen meget farlige situationer. Desværre vil hverken politikerne eller politiet røre problemet med en ildtang, sålænge der er bare er én erhversdrivende i byen, der kæmper imod projektet GUDHJEM TIL FODS.

Kun én ting kan ændre på denne situation … og det er en overkørt turist.

Derfor kan dagens hændelse måske få nogen af de trafik-ansvarlige til at vende problematikken endnu engang:

Ved middagstide rammes en kvinde af en bakkende bil. Hun falder om i krydset Kirkestien-Åbogade uden at kunne rejse sig. Tilsyneladende pga et brækket ben.

Der ankommer hurtigt en indsatsleder og to politifolk. De kan blot stå og kigge på den påkørte dame, som ligger på den bare asfalt. Heldigvis har solen varmet den op, så hun undgår en forkølelse i den halve time ambulancen er om at nå frem.

Der kom ikke et rigtigt lig på bordet denne gang … men spørgsmålet er: Hvor mange skal lemlæstes eller dræbes før man standser den tiltagende, uansvarlige sommer-trafik i Danmarks smukkeste by???

PS: Til næste år kan vi alle så glæde os over den cykelsti gennem Gudhjem – mod den ensrettede bil-trafik – som kommunen så småt er ved at sætte i gang. Måske ville det i denne forbindelse være en god idé efterfølgende, at stationere en ambulance i den nu nedlagte brandstation oppe bag byen.

NU GÅR KOMMUNEN I KRIG MOD ULOVLIGE SKILTE I GUDHJEM

$
0
0
TORSDAG 3. JULI 2014 kl. 17:25: Det store gavlskilt hænger stadig på ejendommen Nørresand 15. Kommunen har bedt museumsdirektør Jens Henrik Sandberg at fjerne det. Det nægter han. Ifølge Bornholms Tidende i går bliver det ikke fjernet, så længe Restaurant The Black Pearl' har sit meterlange skilt 'Stegt Flæsk m/Persillesauce 79,-' hængende lige ud til nedkørslen til byen. Bloggen forudser en drabelig skiltekamp om kunst og Mad, hvor politiet kan blive inddraget. Foto©JørgenKoefoed.

TORSDAG 3. JULI 2014 kl. 17:25: Det store gavlskilt hænger stadig på ejendommen Nørresand 15. Foto©JørgenKoefoed.

FREDAG 11. JULI 2014 kl. 17:54: Reklameskiltet for Høst Museet er væk. Foto©JørgenKoefoed.

FREDAG 11. JULI 2014 kl. 17:54: Der er sket en rettelse: Reklameskiltet for Høst Museet er nedtaget. Foto©JørgenKoefoed

HØST MUSEETS KØB AF NABOEJENDOMMEN har som bekendt vakt en del harme blandt beboerne i Gudhjem. Blandt andet på grund af det mega-skilt, som Museet smurte på husets gavl.

Efter kraftig omtale både på Gudhjems Facebook-side og her på Bloggen reagerede Elsebeth Pedersen fra kommunens kundecenter BYG. Da det er i mod skilteregulativet har hun henvendt sig til ejerne – Henrik Diekema og Inge Normann Diekema – samt til Museets direktør Jens Henrik Sandberg for at få det store reklamebanner fjernet.

Direktøren nægtede imidlertid at efterkomme kommunens påbud under henvisning til Restaurant The Black Pearls meterlange stegt-flæsk-og-persillesauce-skilt. Så længe dét fik lov at skæmme indgangen til byen, ville Museets reklamebanner forblive på naboejendommens gavl, fastslog direktøren til Bornholms Tidende.

Ren m2-mæssigt kan Høst Museet sagtens matche Restaurant The Black Pearls 15 meter lange Stegt-Flæsk-Med-Persillesauce-skilt. Foto©JørgenKoefoed.

Ren m2-mæssigt kan Høst Museet sagtens matche Restaurant The Black Pearls 15 meter lange Stegt-Flæsk-Med-Persillesauce-skilt. Foto©JørgenKoefoed.

9. juli kl. 11:11 skriver Dansk Folkepartis Torben Rønne-Larsen – medlem af Teknik og Miljø Udvalget – på Gudhjems FB-side:

“pga den megen omtale, vil Gudhjem blive gået efter for ulovlig skiltning, hvilket er blevet besluttet af administrationen. Normalt er der ikke den helt store kontrol med skiltningen, da man har tillid til at befolkningen over holder gældende lovgivning og regler på området. Kommunen har heller ikke har mulighed/råd/mandskab til at køre rundt og kontrollerer skiltningen i sommerlandet, der bliver normalt kun grebet ind når der kommer en anmeldelse.”

Dagen derpå uddyber Rønne-Larsen sin Facebook-udmelding i Bornholms Tidende blandt andet således:

“… og generelt er det ikke kønt med store, prangende skilte, og det er efter min mening især slemt i Gudhjem”.

Nogen – måske fra bestyrelsen eller Diekemas – har åbenbart hvisket hr. Sandberg noget i øret. I hvert fald blev skiltet nedtaget i løbet af 11. juli.

NU bliver det interessant at se, når kommunen skal i gang med at afluse Gudhjem for grimme og ulovlige skilte. Forhåbentlig bliver der en skilte-fri by tilbage, så al det smukke atter kan komme til sin ret.

PS: Ifølge Tinglysningen pr. 13. juli står hr. og fru Diekema stadig som ejere af Nørresand 15 i Gudhjem.

DET STÅR DER BLANDT ANDET OM SKILTNING PÅ BRK.DK:
Retningslinjer for skiltning i byområder på Bornholm

Søg altid om tilladelse

Alle der ønsker at ændre eksisterende skiltning eller opsætte ny skiltning, skal søge om tilladelse inden igangsætning. Det gælder også ændring af f.eks. markiser. Derved undgås, at der investeres tid og penge i ændringer, som det bagefter viser sig kommunen ikke kan godkende.

For at en ansøgning kan behandles hurtigt og kvalificeret, er det nødvendigt, at det fremsendte materiale er så præcist og gennembearbejdet som mulig. Generelt anbefaler vi derfor alle der ønsker et nyt skilt eller en ny markise at kontakte en professionel rådgiver (skiltemager, grafiker eller lignende). De har en erfaring, der kan være med til at sikre et godt resultat.

En ansøgning skal indeholde oplysninger om både de eksisterende forhold og den ændring der ønskes. Det kan f.eks. være:

• en udfyldt ansøgningsblanket underskrevet af ejer

• et fotografi eller en tegning af hele husets facade, dvs. inkl. tag og sokkel, som det ser ud i dag,

• et fotografi eller en tegning af samme facade, hvor den ønskede ændring er vist. (Typisk en tegning i målestok 1:100 eller et foto, hvorpå den ønskede ændring er indarbejdet),

• en detailtegning af selve skiltet (typisk i målestok 1:10 eller 1:20), og

• oplysning om materialer og farver (materiale- og farveprøver kan eventuelt vedlægges).

Ansøgninger skal sendes til: Bornholms Regionskommune, Teknik & Miljø, Skovløkken 4, Tejn, 3770 Allinge eller pr. mail til teknikogmiljoe@brk.dk

Lovgrundlag og påbud

Retningslinjer for skiltning i byområder på Bornholm er rammer for kommunens skøn i forbindelse med forespørgsler og ansøgninger.

I områder omfattet af en lokalplan danner retningslinjerne grundlag for skøn med hjemmel i planlovens §15 stk. 2.

For øvrige byområder findes hjemmel til at foretage konkrete skøn i hhv. byggelovens § 6D (om skiltning på bygninger) og vejlovens § 102 (om skiltning der vedrører offentlige vejarealer, bl.a. udhængsskilte).

§ 6D præciserer blandt andet, at kommunen kan gøre en tilladelse til nybyggeri afhængig af, at det har en udformning der er tilpasset omgivelserne, herunder at skiltning ikke virker skæmmende.

Hvis et skilt eller en facadeudsmykning er opsat uden forudgående godkendelse, kan kommunen udstede et påbud om ændring eller nedtagning. Hvis påbudet ikke efterleves vil sagen blive overgivet til politi og domstole.

LOKALPLAN 025 paragraf 10: SKILTNING MM.

10.1 Der skal søges om tilladelse til al form for ændring og nyetablering af skiltning, reklamering, opsætning af markiser, belysning etc.

10.2 Kommunens til enhver tid gældende regelsæt for skilte, reklamer og
markiser i byområder skal overholdes. Reglerne omfatter ikke navneskilte
og husnumre på beboelsesejendomme, ligesom der gælder lempeligere
vilkår for tidsbegrænsede udsmykninger.

SOM DET FREMGÅR er der ikke klare og faste regler for, hvor store skilte må være. Det er åbenbart en kommunal skønsag.

Læs hele skilteregulativet her:
http://www.brk.dk/Borger/Bolig/Byggeri/Sider/Skiltning.aspx

VIL DU VÆRE BORNHOLMS ENESTE SKOMAGER?

$
0
0
Skomageren Ole Trangbæk får nu mere tid i sin lille have i Gudhjem. Foto©JørgenKoefoed,

Skomageren Ole Trangbæk får nu mere tid til sin lille have i Gudhjem. Foto©JørgenKoefoed,

IDAG FOR NØJAGTIG EN MÅNED SIDEN blev Ole Trangbæk – Bornholms eneste skomager – fældet af en blodprop i hjernen. Heldigvis var den ikke så slem, så den efterlod lammelser. Blot har han lidt problemer med balancen og synkemusklen. Dog ikke værre end at Ole Trangbæk atter er hjemme hos Yrsa, Lady og Abetræet i Gudhjem – og nu blot skal gå til genoptræning et par gange om ugen.

Men Ole har tænkt sig godt efter sin tur på sygehuset, og har nu besluttet at lukke skomagerbutikken i Rønne. Han opsiger lejemålet i Store Torvegade 1. august og efter de tre måneders opsigelsesfrist bliver butikken ryddet for alle skomager-maskiner. Måske vil butikken have åbnet nogle gange i dette tidsrum.

Men hvis du er uddannet skomager eller blot har hænderne skruet rigtigt på, har du nu mulighed for at skabe dig en vellønnet levevej som øens eneste skomager. Maskiner incl. varelager kan erhverves for omkring 75.000 kr. Dertil kommer tre måneders leje-indskud på omkring à 3.400 kr. (+ moms) – med mindre du selv har lokalet. Skomageren behøver ikke nødvendigvis at bo i Rønne. Gudhjem ville fx være perfekt set med Bloggerens øjne.

Springer du på, gør du alle os med lædersko glade. Hvis der ikke er nogen skomager, hvordan skal vi så få forsålet vores sko?

Ring til Ole Trangbæk på 4373 5271 eller send ham en mail på yrsa@trangbaek.dk.

PS: Og mon ikke Ole er parat til at hjælpe dig lidt på vej.

DET ER MIN KUFFERT!!!

$
0
0
Det smarte kuffertmærke spottede jeg i toget mellem CPH og Ystad. Foto©JørgenKoefoed.

Det smarte kuffertmærke spottede jeg i toget mellem CPH og Ystad. Foto©JørgenKoefoed.

DE FLESTE KENDER vel situationen ved kuffertbåndet i en lufthavn. Den ene kuffert efter den anden passserer forbi, mens dine øjne ruller rundt i hovedet. Pludselig får du øje på DIN kuffert og tager fat i den … men så er det vist alligevel ikke din. Samtidig er du også bange for, at andre skal snuppe din – enten fordi de tror, det er deres (det er især hvis du tilhører den store Samsonite-familie) eller fordi de godt vil have lidt extra med hjem fra rejsen.

Selv har jeg oplevet, at en ung pige nappede min Samsonite fra en bus på Rhodos. Jeg blev kørt videre til havnen, da jeg skulle sejle til Symi. Væk var min – i stedet lå en magen til efterladt i bagerummet. Ved hjælp af en rejseleder kørte vi til pigens hotel, men måtte vente en times tid, da hun var taget direkte til sin yndlingsbar (tjeneren!). Jeg missede færgeafgangen, men fik lavet en bytter og spildte 6 timer i færdelige Rhodos By.

Derfor syntes jeg, at kuffertsedlen på ovenstående foto er ret så genial. Det må være sådan én, man skal have sat på sin anonyme, sorte kuffert.

this is mywww

Siden hen observerede jeg denne kuffert i en forretning på banegården ved Charles de Gaulle Lufthavnen nordøst for Paris. Den er til at få øje på … men hvad stiller man op, hvis flere af dem ruller på båndet. Er det så stadig altid MIN KUFFERT?! Foto©JørgenKoefoed.

LIVETS GANG I SOMMERGUDHJEM – JULI 2014

$
0
0

JEG KUNNE hver uge udgive en tyk bog, hvis al det der pågår i den driftige sommerturistby Gudhjem skulle beskrives og fotograferes. Det afstår jeg fra. I stedet nøjes Bloggen med nogle fiffige og informative snapsshots fra daglige juli-dage:

MON PIRATER ÆDER PERSILLESAUCE?

piratflagwww
6. JULI 2014: Gæster i Gudhjem bliver alle mødt med det legendariske 15 meter lange STEGT FLÆSK OG PERSILLESAUCE 79 KRONER-skilt. Men ikke nok med det, fremhæves det imponerende skilt også af to blafrende flag. Måske skulle man overveje, også at udskifte Dannebrog på Bokul. Foto©JørgenKoefoed.

DEN TABTE VAFFEL-IS

iskagebilwww

iskagewww
8. JULI 2014: Iskagemand Lennarth – eller måske hans søster Gurli – har åbenbart snuppet sig en vaffel-is med op i privaten … og af en eller anden grund tabt den ud af vinduet. Heldigvis ramte den hverken dyr eller mennesker, men blot taget af Iskagemandens iskagebil. Foto©JørgenKoefoed.

LORT 109

merdwww
9. JULI 2014: Jeg forstår godt hvorfor denne tysker fra Nordrhein-Westfalen er taget på ferie i Danmark og ikke sydpå til Frankrig. Her ville indbyggerne nok få sig et billigt grin og holde sig for næsen, når de passerede – selv om der faktiske mangler et ’e’ i enden. Foto©JørgenKoefoed.

INTELLIGENTSIAEN HOLDER TIL PÅ PROVIANTEN

baby-mobilwww
10. JULI 2014: Vi ved allesammen godt, at skal vi over 60 have tjek på vores smartphone, bliver vi nødt til at henvende os til vores børnebørn. Men denne få måneder gamle gæst på Café Provianten slår vist bunden ud af alle aldersrekorder, når det gælder mobil-håndtering . Foto©JørgenKoefoed.

HORRIBEL REKORD PÅ HJEMMESIDEN

Besøg111111www
13. JULI 2014: Da jeg midt på formiddagen tjekkede denne Blogs moder: www.lisahoyrup.dk studsede jeg noget over hjemmesidens tæller: Et magisk tal åbenbarede sig. Da jeg googlede det, tonede traileren til Darren Lynn Bousmans horror-film 11-11-11 fra 2011 frem – se den selv på: http://www.youtube.com/watch?v=48GZxq6RO-c. Bloghistorien denne dag var næsten lige så horribel: SÅ RØG DEN FØRSTE TURIST. Foto©JørgenKoefoed.

BITTES SKUR ER BLEVET GENREJST

Det tog ikke mange øjeblikke at rive det gamle Bittes Skur ned. Bagefter var der byggemøde 21. juni. Foto©JørgenKoefoed.

Det tog ikke mange øjeblikke at rive det gamle Bittes Skur ned. Bagefter var der byggemøde – 21. juni. Foto©JørgenKoefoed.

Så er det solide skelet på plads. Fra venstre: Johan Lorentzen, Jørgen Hammer Larsen, Mogens Riis Cordsen, Erling Krogh Hansen,Poul 'Poller' Bloch og byggeleder og arkitekten bag det nye skur Niels Løvstad. Foto©JohanLorentzen.

Så er det solide skelet på plads. Fra venstre: Johan Lorentzen, Jørgen Hammer Larsen, Mogens Riis Cordsen, Erling Krogh Hansen, Poul ‘Poller’ Bloch og siddenbde arkitekten bag det nye skur byggeleder og bådebygger Niels Løvstad. Foto©JohanLorentzen.

Så kom der to døre på sydsiden – én til hver af de to nye bådskurlejere. Foto©JørgenKoefoed.

Så kom der to døre på sydsiden – én til hver af de to nye bådeskur-lejere. Foto©JørgenKoefoed.

Nordsiden fik blot én dør – men med havudsigt. Foto©JørgenKoefoed.

Nordsiden fik blot én dør – men med havudsigt – 12. juli. Foto©JørgenKoefoed.

14. JULI 2014: Som berettet her på Bloggen 14. juni er Bittes Skur blevet nedrevet af raske folk fra Flådestationen Atlanten. Takket været kommunen blev det nye Bittes Skur ikke til en sauna, men i stedet til et oplagringsrum til tre af havnens brugere. Bådebyggeren fra Nørrasand, Niels Løvstad, havde lavet tegningerne og førte an i byggeriet af det nye smukke skur.

POLITI JAGTEDE EL-SCOOTER-MAND

lagewww

18. JULI 2014: Byens kendte el-scooter-mand – Lage Mörk – der tager turen fra sit hjem på Solstien til havnen flere gange om dagen, blev denne dag standset af politiet på Brøddegade. Ikke fordi han havde kørt for stærkt eller for hasarderet, men fordi politiet var på jagt efter ældre, dement herre, der var kørt fra sit hjem i Klemensker tidligere på dagen. Og det var altså ikke Lage, kunne strømerne fastslå, efter han havde legitimeret sig med sit visitkort. Den demente blev i øvrigt fundet først på aftenen i en grøft nær sit hjem. Her lå han fastklemt, da han fået el-scoooteren over sig under sit grøfte-styrt. Foto©JørgenKoefoed.

OPERA OVER GUDHJEM

Operasangeren Ursula Bambuch og Simon Oberst var ved at drukne i publikumtilstrømningen. Foto©JørgenKoefoed.

Operasangerne Ursula Bambuch og Simon Oberst var ved at drukne i publikum-tilstrømningen. Bloggen anslår at omkring 700 hørte på. Foto©JørgenKoefoed.

Denne aften var der ikke bare opera over Gudhjem, der var også sol over. Foto©JørgenKoefoed.

Denne aften var der ikke bare opera over Gudhjem, der var også sol over. Foto©JørgenKoefoed.

At måger også elsker at høre opera beviste denne, som i længere tid slog sig ned på toppen af havnekranen – ren kongeloge. Foto©JørgenKoefoed.

At måger også elsker at høre opera beviste denne, som i længere tid opholdt sig på toppen af havnekranen – ren kongeloge. Foto©JørgenKoefoed.

Blandt det lydhøre publikum var der denne dreng, der foiretrak musikken fra sin iPod. Det gode spørgsmål er: Lytter har til Maria Callas Aïda fra 1950-opsætningen på Teatro alla Scala i Milano – eller er han bare operahader og lytter til Vild Smiths 'Vild i dag, syg i morgen'? Svaret blæser i cyberspace. Foto©JørgenKoefoed.

Blandt det lydhøre publikum var der denne dreng, der foretrak musikken fra sin iPod. Det gode spørgsmål er: Lytter har til Maria Callas Aïda fra 1950-opsætningen på Teatro alla Scala i Milano – eller er han bare opera-hader og lytter til Vild Smiths ‘Vild i dag, syg i morgen’? Svaret blæser i cyberspace. Foto©JørgenKoefoed.

Ursula Bambuch og Simoin Oberts danner også par i privatlivet. De mødte hinanden for et par år siden til et opera-arrangement i England. Her blev de forelsket og da Simon Oberst friede til Ursula 31. juli sidste år lom bord på turisbåden Thor, sagda Ursula ja ... og det forlyder nu, at brylluppet skal stå til næste år i Cambridge, hvor mr. Oberst bor og arbejder. Gudhjem går således glip af Årets Bryllup. Foto©JørgenKoefoed.

Ursula Bambuch og Simon Oberst danner også par i privatlivet. De mødte hinanden for et par år siden til et opera-arrangement i England. Her blev de forelsket, og da Simon Oberst friede til Ursula 31. juli sidste år om bord på turistbåden Thor, sagde Ursula ja … og det forlyder nu, at brylluppet skal stå til næste år – 25. juli – i Cambridge, hvor mr. Oberst bor og arbejder. Gudhjem går således glip af Årets Bryllup 2015. Foto©JørgenKoefoed.

19. JULI 2014: Trods fly-nedskydning, krig i Mellemøsten og frygt for en kommende Oplevelsessti mellem Bornholms Kunstmuseum og Melsted sker der dog også positive ting – ikke mindst i Gudhjem. Som fx i aftes, hvor operasangerne Ursula Bambuch og Simon Oberst samt Kevin Duggan ved det transportable orgel gav den hele armen foran en begejstret tilhørerskare. Ikke et øje var tørt, da parret indledte med ’verdens måske mest romantiske duet’ fra Tryllefløjten. Det blev til skønne halvanden time med mågeskrig, Mozart, Ravel med videre. Det var andet år der var opera over Gudhjem. Mon ikke succesen kan klare en tredje gang også.

Hvis du vil læse om den romantiske opera-forlovelse på havet uden for Gudhjem sidste sommer, kan du klikke dig til denne blog: 100 ÅR – OG STADIG ROMANTIKER – 1. august 2013

ENDNU MERE OVER GUDHJEM

musikOgudhjemwww

19. JULI 2014: Jeg fik stukket et A4-ark i hånden af den driftige projektmager Hans-Jørgen Jensen, da han og hans smukke hustru, Sanne Bloch, besøgte mig i anledning af nogle fotos til det nye velkomstcenter i Den Sorte Café på havnen, som åbner på et eller andet tidspunkt i år. Papiret viste sig at være programmet til endnu et nyt tiltag i den driftige by: MUSIK OVER GUDHJEM. Det pågår over to dage – tirsdag 29. og onsdag 30. juli – og er arrangeret af to lokale musikere: Søren Høst og Johan Skov-Hansen. Som de skriver i programmet: Mini-musikfestivalen Musik Over Gudhjem er bygget op om, at præsentere noget god musik leveret af musikere med stærke bornholmske rødder. Det bliver et varieret program fra irsk folkemusik over flamenco til variationer over jazz, rock og blues. Om onsdagen startes kl. 15:00 på scenen foran Beck’s Chokolade med de to arrangører med venner. Foto©JørgenKoefoed.

PS: ENDNU MERE MUSIK – DENNE GANG OVER PANDEKAGERNE. Som det vil være mange bekendt, kan Pandekagemandens Pandekagehus fejre 20 år jubilæum sidst på måneden. Det kommer til at foregå ikke uden en vis form for spektakel – sådan er Pandekagemanden jo. Jubilæumsfesten strækker sig over fire dage med start på månedens sidste dag. Slagnummeret er ingen ringere end Stig Rossen, som er god ven af Pandekagemanden. De mange koncerter finder sted på en interimistisk scene på P-pladsen lige over for Pandekagehusets have på Brøddegade. Glæd dig til et musikalsk trafik-kaos.

pandekage20årwww

 

GUDSTJENESTEN BLEV AFBRUDT

kirkenwww

20. JULI 2014 : Sognepræst Marianne Ring havde netop startet sin prædiken til denne søndags fromesse, da hun blev opmærksom på, at en af tilhørerne fik det dårligt. Folk sprang til og hjalp den ældre, lokale herre ud i den friske luft alt i mens, der blev kaldt en ambulance. Efter episoden bad præst og menighed en kort bøn for den sygdomsramte og hans familie. Gudstjensten var overstået før der kom en ambulance til den nødstedte, som heldigvis havde fået det bedre. Men der gik over 40 minutter inden ambulancen nåede frem. Lang tid, hvis det havde været et apoplektisk anfald.

SOLEN ER SLUKKET I PORTO SOLE

portosolewww

21. JULI 2014: Mit plastic-barnebarn Nugga fra Østerbro var kommet på besøg, og jeg havde planlagt solnedgangsmiddag ved Nørresand. Hovedretten skulle være piazza fra Porto Sole, men det viste sig at være umuligt. Et skilt på døren forkyndt, at det var slut-prut. Ikke flere italienske brødkager fra den gamle mineralvandsfabrik. Nick, der skabte stedet for fire år siden, har af forskellige årsager valgt at lukke ned. Hvis Porto Sole Piazzaria Take Away i Bryggerstræde genåbner bliver det i hvert fald med en ny ejer. Foto©JørgenKoefoed.

—————–

… og så ville det måske være på sin plads lige at nævne, at der også kommer GADE-TEATER OVER GUDHJEM. Det går over tre dage med disse forestillinger og det koster ikke noget:

Dansk Rakkerpal hylder gysets mester Alfred Hitchcock og laver et teater-remake af hans absolutte hovedværk PSCHO fra 1960. For voksne og børn fra 6 år.

Dansk Rakkerpal hylder gysets mester Alfred Hitchcock og laver et teater-remake af hans absolutte hovedværk PSCHO fra 1960. For voksne og børn fra 6 år.

Fredag 25. juli 15:00 på Havnen i Gudhjem og derefter på Batteriet: JEKYLL ON ICE af Paolo Nani Teater, Danmark.

Lørdag 26. juli 14:00 Gudhjem Camping: CAMPING DELIGHT af TinCanCompany, Danmark + 15:00 ved Møllen i Gudhjem: +75 af Fadunito, Catalonien + 16:00 på Havnen i Gudhjem: OVERTURE af Teatergruppen Batida, Danmark.

Søndag 27. juli 12:00 på Havnen i Gudhjem: DRAGEN ER LØS af Rask Frem Produktion / Dansk Rakkerpak, Danmark + 15:00 på Havnen i Gudhjem: +75 af Fadunito, Catalonien + 16:00 ved Møllen i Gudhjem: PSYCHO – STREET CUT af Dansk Rakkerpak, Danmark.

HVIS DU VIL VIDE MERE OM, hvad der foregår i Gudhjem, klikker du ind på www.igudhjem.dk eller www.gudhjem.nu

Viewing all 2822 articles
Browse latest View live