Quantcast
Channel: Jørgen Koefoed
Viewing all 2822 articles
Browse latest View live

VANDSKADE PÅ GUDHJEM MUSEUM

$
0
0
Bornholms Skadesservice rykkede hurtigt ud og fik alt det våde ud i løbet af i dag. Fotœ©JørgenKoefoed.

Bornholms Skadesservice rykkede hurtigt ud og fik alt det våde ud i løbet af dagen. Foto©JørgenKoefoed.

Hans-Martin Bloch for bestyrelsen i Gudhjem By- og Mindeforening er i gang med at fjerne iskappen, der blæev dannet af det vand, der løb ud i det fri. Foto©JørgenKoefoed.

Hans-Martin Bloch fra bestyrelsen i Gudhjem By- og Mindeforening gik i gang med at fjerne iskappen, der blev dannet af det vand, der fossede ud i det fri. Foto©JørgenKoefoed.

DET ER MULIGVIS nattefrosten, der har sprængt et brugsvandrør på førstesalen i den gamle stationsbygning. Selv om røret var isoleret og forsynet med varmekabler og termostat, er noget gået galt. Elektrikeren fra Gudhjem El kunne fortælle, at termostaten var defekt, og at det kunne den have været længe. Heldigvis blev det opdaget rimelig hurtigt, så det især kun gik ud over receptionen i stueetagen. En del bøger og papirer er blevet fugtige – ligesom loftet og isoleringen

Museet åbner først den 19. marts med udstillingerne ÅRETS BORNHOLMSKE PRESSEFOTO og BORNHOLMS TIDENDE 150 ÅR. Så der er godt tid til at få receptionen op at køre igen.


ENDELIG FIK STAUNING SIN MINDEPLADE

$
0
0
Det oser af atmosfære i de 300 år gamle lokaler i Hviids Vinstue. Og atmosfæren fra gamle dage bliver ikke mindre, da et halvt hundrede middagsherrer fra Selskabet for Dansk Memorabilitet fyldte det ene lokale til bristepunktet. Siddemde fra venstre Allan Mylius Thomsen, Christian Sørensen (med klap) og tidligere reklamechef for DSB Ruddy Phillipson. Stående bag klap-manden 2. vicekansler og øl-ekspert Carsten Berthelsen . Den unge mand til højre er Memorabilitets-stifterIb Boyes søn. Foto©JørgenKoefoed.

Det oser af atmosfære i de 300 år gamle lokaler i Hviids Vinstue. Og atmosfæren fra gamle dage blev ikke mindre, da et halvt hundrede middagsherrer fra Selskabet for Dansk Memorabilitet fyldte det ene lokale til bristepunktet. Siddende fra venstre Allan Mylius Thomsen (gult slips), Christian Sørensen (med klap) og tidligere reklamechef for DSB Ruddy Phillipson. Stående bag klap-manden 2. vicekansler og øl-ekspert Carsten Berthelsen. Den unge mand til højre er Memorabilitets-stifter Ib Boyes søn. Foto©JørgenKoefoed.

SELSKABET FOR DANSK MEMORABILITET, hvis formål er at mindes danske mænd, der er gået i glemmebogen, holdt vanen tro 29. december – for 37. gang – sit årlige medlemsmøde.

Det begyndte 11:15 på Hviids Vinstue i København. Her forsamledes 52 ungersvende – de fleste langt over 60 – for at varme op til minde-seancen, som i år skulle foregå på det hæderkronede frokoststed SLOTSKÆLDEREN HOS GITTE KIK, som har 218 år på bagen.

Der startes med øl, der fortsættes med øl og der sluttes med øl. Denne gang med en kølig Carlsberg Lager, der gled ned med et foredrag om SVIKMØLLEN, der netop er rundet de 100. Det var årshæftets medredaktør, bornholmeren Jacob Ludvigsen, der ristede en rune over det legendariske satire-hæfte. Inden afgang fra Vinstuen holdt øl-eksperten Carsten Berthelsen sit årlige tilbagevendende foredrag om øl. Denne gang om forskellen på over- og undergæret øl.

Den øverstbefalende for Memorabilitets-tropperne – kansler Lunn – bød velkommen til de opstemte brødre. Foto©JørgenKoefoed.

Den øverstbefalende for Memorabilitets-tropperne – kansler Christian Lunn – bød velkommen til de opstemte brødre. Foto©JørgenKoefoed.

Den bornholmske sprællemand Jacob Ludvigsen registrerede det hele digitalt. Foto©JørgenKoefoed.

Den bornholmske sprællemand Jacob Ludvigsen registrerede det hele digitalt. Foto©JørgenKoefoed.

Jørgen Siegumfeldt er stadig aktiv journalist, skønt han sidste år passerede de 80. Han har tidligere været ansat på, Børen, NB og Berlingske, hvor han var bladets London-korrespondent. I dag arbejder han for P1 ORIENTERING med Øst- og Sydøstasien og Vatikanet som speciale. Foto©JørgenKoefoed.

Jørgen Siegumfeldt er stadig aktiv journalist, skønt han sidste år passerede de 80. Han har tidligere været ansat på Børsen, NB og Berlingske, hvor han var bladets London-korrespondent. I dag arbejder han for P1 ORIENTERING med Øst- og Sydøstasien og Vatikanet som speciale. Foto©JørgenKoefoed.

De høje hatte og runde bowlere blev luftet under turen fra Hviids Vinstue til Gitte Kik. Bag den stadigt ivrigt fotograferende Jacob Ludvigsen ses sommergudhjemmeren Erik Willumsgaard. Foto©JørgenKoefoed.

De høje hatte og runde bowlere blev luftet under turen fra Hviids Vinstue til Gitte Kik. Bag den stadigt ivrigt fotograferende Jacob Ludvigsen ses sommer-gudhjemmeren Erik Willumsgaard. Foto©JørgenKoefoed.

Peak Performence på Strøgturen. Hr. Ludvigsen nr. 2 fra venstre. Manden med bowleren er den berømte slagter fra Kultorvet ... og den grinende herre – også i bowler – ingen ringere end den halbvbornholmske visesanger Peter Westh. Fotio©JørgenKoefoed.

Peak Performance under Strøgturen. Hr. Ludvigsen nr. 2 fra venstre. Manden med bowleren er den berømte slagter fra Kultorvet … og den grinende herre – også i bowler – ingen ringere end den halv-bornholmske visesanger Peter Westh. Foto©JørgenKoefoed.

ABSALONS HEST

Så var det afsted – i høj hat eller bowler – ad Strøget til Højbro Plads, hvor forsamlingen hilste på Absalons hest, som er Selskabets 1. vicekansler. Ja, efter inspiration af den romerske kejser Caligula, som bekendt udnævnte sin hest til konsul.

Der er ikke mange skridt fra Absalon-statuen til Gitte Kik, hvorved selskabet ankom 45 minutter for tidligt. Personalet tog det roligt, men de få spisende gæster blev udsat for kølige træk-vinde inden de 52 bedagede middagsherrer vaklende kunne stige ned i den berømte spisekælder.

Hatte-myklder foran Memorabilitets 1. vicekansler Absalons hest på Højbro Plads. Foto©JørgenKoefoed.

Hatte-mylder foran Memorabilitetes 1. vicekansler –  Absalons hest – på Højbro Plads. Foto©JørgenKoefoed.

Efter den 500 meter lange spadseretur har det celebre selskabet nået frem til vandingshul 2: Slotskælderen hos Gitte Kik. Foto©JørgenKoefoed.

Efter den 500 meter lange spadseretur er det celebre selskabet nået frem til vandingshul 2: Slotskælderen hos Gitte Kik. Foto©JørgenKoefoed.

BORNHOLM KALDTE

Desværre skulle din Blogger nå Leonora Christina til Bornholm 18:30, så han gik bla glip af Peter Westh og hans VERAS VINTERVEN samt en sommerfugl fra Bjørn Tideman. Men nåede dog både Flemming Krølls PH-monolog, Berlingskes kunstanmelder Torben Weirup og byhistoriker Allan Mylius Thomsens indslag om huset vi sad i og de tilhørende gader – og ikke mindst det vigtigste: Opsætning af mindepladen i det pureste guld over vores Kaos-eller-Stauning-statsminister [1873-1942].

Indmellem blev der sunget af fulde halse, mens den marinerede sild, tungen med italiensk salat og den stegte lever med bløde løg og brun sovs gled ned med store mængder øl fra både Tuborg og Fur og alt for mange flasker O.P. Anderson.

Humøret var meter-højt i det hyggelige, lav-loftede frokostlokale, da din Blogger steg de tre trin op til Fortunstræde kurs Kirkestien i Gudhjem.

Der var kamp om pladserne, men til sidst blev der en stol til alle. Ved bord 1 ses skuesiller og revykonge Flemming Krøll, kongelig operasanger Christian Sørensen, direktøren for Newpotrt Film Karsten Kjær og yderst hr. Ludvigsen. Foto©JørgenKoefoed.

Der var kamp om pladserne, men til sidst blev der en stol til alle. Ved bord 1 ses skuespilleren og revykongen Flemming Krøll, den kongelige operasanger Christian Sørensen, direktøren for Freeport Media Karsten Kjær og på yderfløjen hr. Ludvigsen. Foto©JørgenKoefoed.

Christian Sørensen er rundet de 80, men det er længe siden han mistede sit øje. Det skete under en trafikulykke. Ganske vist fik han et glasøje, men en dag gjorde det så nederdrægtigt ondt, at øjenlægen besluttede at pille det ud. Derfor klappen. Og så Svikmølle-redaktør J. Ludvigsen og hans gæst journalisten og film-direktøren Karsten Kjær. Foto©JørgenKoefoed.

Christian Sørensen er rundet de 80, men det er længe siden han mistede sit øje. Det skete under en trafikulykke. Ganske vist fik han et glasøje, men en dag gjorde det så nederdrægtigt ondt, at øjenlægen besluttede at pille det ud. Derfor klappen. Og så Svikmølle-redaktør J. Ludvigsen og hans gæst, journalisten og film-direktøren Karsten Kjær. Foto©JørgenKoefoed.

 Det var ikke til at komme frem for bare nobiliteter. Her synger brændselshandler og leder af Undergrundsuniversitet Hjortespring Søndagsskole i kan med en liden sang sammen med fire brødre. Den gode Kai kunne i øvrigt fejre sine 80 år på årets første dag. Foto©JørgenKoefoed.

Det var ikke til at komme frem for bare nobiliteter. Her synger brændselshandler og leder af Undergrundsuniversitet Hjortesprings Søndagsskole en liden sang sammen med fire brødre. Den gode Kai kunne i øvrigt fejre sine 80 år på årets første dag. Foto©JørgenKoefoed.

Kunstanmelder på Berllngske Torben Weirup fortalte om huset vi sad i. Det er fra 1797, og der har altid været udskænkningssted i lokaliteterne. Foto©JørgenKoefoed.

Kunstanmelder på Berlingske Torben Weirup fortalte om huset, vi sad i. Det er fra 1797, og der har altid været udskænkningssted i lokaliteterne. Foto©JørgenKoefoed.

Der er ingen der ved mere om det gamle København end Allan Mylius Thomsen. Foto©JørgenKoefoed.

Der er ingen der ved mere om det gamle København end Allan Mylius Thomsen. Og noget af det lod han gå videre til den ganske forsamling. Foto©JørgenKoefoed.

Det var den forhenværende cigar-sorterer og socialdemokratiske statsminister Thorvald Stauning, der blev hevet op af glemmeposen og synliggjort på væggen ved siden af Gitte Kiks bornholmerur. Det var lige nøjagtig her, at Stauning indtog sin medbragte madpakke under frokostpausen i Statsministeriet. På skiltet kan læses: 'STATSMINISTER THORVALD STAUNING var i mange år yndlingsoffer for SVIKMØLLEN, som fejrer sin 100 års fødselsdag i år. Opsat af Selskabet for Dansk Memorabilitet. December 2015'. Det er Kansleren, der trods indtagelse af adskillige dramme førte skruetrækkeren unden at ryste påp hånden. Foto©JørgenKoefoed.

Det var den forhenværende cigar-sorterer og socialdemokratiske statsminister Thorvald Stauning, der i år blev hevet op af glemme-posen og synliggjort på væggen ved siden af Gitte Kiks bornholmerur. Det var lige nøjagtig her, at Stauning indtog sine medbragte madpakker under frokostpauserne i Statsministeriet. På skiltet kan læses: ‘STATSMINISTER THORVALD STAUNING var i mange år yndlingsoffer for SVIKMØLLEN, som fejrer sin 100 års fødselsdag i år. Opsat af Selskabet for Dansk Memorabilitet. December 2015′. Det er Kansleren, der trods indtagelse af adskillige dramme, førte skruetrækkeren unden at ryste på hånden. Foto©JørgenKoefoed.

OM SELSKABET FOR DANSK MEMORABILITET

Selskabet for Dansk Memorabilitet har til formål at mindes danske, der er gået i glemmebogen. Fx Jens August Schade [1903-1978], Christoph Ernst Friedrich Weyse [1774-1842 – bla ’Altid frejdig, når du går’, ’Dagen går med raske fjed’, ’I østen stiger solen op’ og ’Julen har bragt velsignet bud’] og foreningens stifter journalisten Ib Boye [1935-2009] kendt fra BilledBladet og Svikmøllen som Gyldenspjæt.

Medlemmerne nedlægger hver 29. december en mindekrans eller opsætter en mindeplade; de møder op i mørkt tøj og høje hatte og er rustet til opgaven efter en fornuftig arbejdsfrokost.

Medlemslisten består af stifterens familie, sangere, skuespillere, fotografer, tv-værter, reklamefolk med videre.

Selskabets kansler er Christian Lunn, som af ’Pølsekroens Venner’ karakteriseres således: ’Blandt venner (og der er mange) kaldet Krille. Han er læge, kunstmaler, forfatter og pianist og – tør man roligt sige – entertainer. Uanset hvilke af de fire funktioner han udfører, lægger han sin helt egen stil i den, og stilen – tro os – er ikke spor kedelig’.

I 2010 opnåede Selskabet uforglemmelig berømmelse, da Ekstra Bladet den 28. december på bagsiden beskrev dets virke … og ikke mindst fordi TV2 den 29. og 30. december beskrev, hvordan tv-stationen med helikopter fik et medlem frem til årsmødet fra den dybe sne på Bornholm. Det var såmænd Carsten Seeger fra Østermarie.

ET ÅR EFTER MORDENE – STADIG LEVENDE

$
0
0
Sådan ser dagens CHARKLIE HEBDO ud. Texten lyder: Morderen er stadig på fri fod'. Den tegning gi'r stof til eftertanke. Foto©JørgenKoefoed.

Sådan ser gårsdagens CHARLIE HEBDO ud. Texten lyder frit oversat: ‘Et år efter: Morderen er stadig på fri fod’. Den tegning gi’r stof til eftertanke. Foto©JørgenKoefoed.

I GÅR UDKOM et særnummer af det franske satireblad CHARLIE HEBDO. For at mindes de 11 redaktionsmedlemmer + 1 politimand, der i dag kl. 11:30 for ét år siden blev pløkket ned af to arabiske brødre, hvis navne jeg nægter at hædre ved en offentliggørelse.

Men faktisk udkommer særnummeret også for at fejre, at morderne godt nok dræbte en del af redaktionen, men ikke lykkedes med at lukke munden på Charlie Hebdo. Tværtimod afstedkom drabene en så vældig opbakning til det lukningstruede blad, at det stadig kan udkomme … og stadig tør udfordre de muslimske mørkemænd. Dog uden at tegne den unævnelige profet. Så helt forgæves var den blodige og skændige aktion så åbenbart ikke.

Senere kom flere endnu blodigere muslimske angreb.

Opmærksomheden efter Charlie Hebdo-drabene var kollossal. Her på en husmur tæt på gerningsstedet har lol.fr portrætteret fire af de myrdede. Foto©JørgenKoefoed.

Opmærksomheden efter Charlie Hebdo-drabene var kolossal. Her på en husmur tæt på gerningsstedet har ROB.INK portrætteret fire af de myrdede. Foto©JørgenKoefoed.

Blomsterbuketter lå meterhøjt ved Charlie Hebdo's redaktionslokale her 1 måned efter begivenheden. Foto©JørgenKoefoed.

Blomsterbuketter lå meterhøjt ved Charlie Hebdo’s redaktionslokale 1 måned efter begivenheden. Foto©JørgenKoefoed.

Af uransagelige grund blev indgangen til Charlie Hedbo-s redaktionslokaler i nummer 10 i Rue Nicolas Appert i 10. arrondissemnet bevogtet af en maskinpistolbevæbnet strømer og en bus fuld af kampklare betjente. der var fotoforbud, men din Blogger kom alligevel i besiddelse af dette foto. Foto©JørgenKoefoed.

Af uransagelige grunde blev indgangen til Charlie Hedbo’s redaktionslokaler i nummer 10 i Rue Nicolas Appert i 10. arrondissemet bevogtet af en maskinpistolbevæbnet strømer og en bus fuld af kampklare betjente en måned efter attentatet. Der var mærkelig nok fotoforbud, men din Blogger kom alligevel i besiddelse af dette foto. Foto©JørgenKoefoed.

3. november 2015 henlå Rue Nicolas Appert øde og forladt. Horden af politifolk var væk. Alle blomster og hilsner var fjernet. Bortset fra, at der i dag bliver opsat en mindeplade på adressen, er alle spor fra ugerningen væk. Foto©JørgenKoefoed.

3. november 2015 henlå Rue Nicolas Appert øde og forladt. Horden af politifolk var borte. Alle blomster og hilsner var fjernet. Bortset fra at der i dag bliver opsat en mindeplade på adressen, er alle spor fra ugerningen væk. Foto©JørgenKoefoed.

VOLD I TYSKLAND

NYTÅRSAFTEN oplevede mindst 100 tyske kvinder at blive befamlet, berøvet og en enkelt voldtaget af en flok på omkring 1.000 personager fra Afrika og Mellemøsten. Måske var de lutheranere, måske var de  muslimer? Det er endnu uopklaret og ingen er i skrivende stund anholdt.

VOLD I SLAGELSE

HERHJEMME blev personalet på hospitalet i Slagelse i går aftes ved 19-tiden truet af en gruppe på 25-30 personer. De ville besøge en ældre mand, der var indlagt. Da personalet fortalte, at de ikke kunne komme så mange ind på stuen, blev de så agressive og truende, at sygeplejerskerne måtte søge tilflugt på et kontor, hvor de ringede efter politiet.

Da de ankom var situationen stadig så kogende, at politiet måtte trække stavene og tæske gruppen ud af hospitalet. Inden de forsvandt nåede de lige at smadre en rude i en politibil, skriver BT og Ekstra Bladet på deres hjemmesider.

Da det ikke fremgår af nyhedsmedierne, at gruppen var danskere, må det formodes, at det var mænd fra ikke-vestlige lande, der mente at kunne køre med klatten. Af ukendte årsager blev kun tre anholdt.

Trykkogeren bliver stadig varmere. Hvornår mon den exploderer?

EN MEEEEGET TIDLIG FORÅRSBEBUDER

$
0
0
Den største af de Tyndakset Gøgeurter, der i øjeblikket vokser på Bokul. Foto©JørgenKoefoed.

Den største af de Tyndakset Gøgeurter, der i øjeblikket vokser på Bokul. Foto©JørgenKoefoed.

TYNDAKSET GØGEURT er en udbredt orkidé-art i Danmark. Den findes selvfølgelig også på Bornholm. Normalt blomstrer den i maj og juni, men gennem de sidste snes år har den opført sig noget anderledes på Gudhjems bakkeknold BOKUL.

Det er Gudhjems fauna- og flora-expert Per Ketil, der har fulgt Gøgeurten gennem de sidste mange år og kan fastslå, at de ganske usædvanligt spirer meget tidligt. I år kom den første frem 24. november. Rekorden er dog 19. november.

De spæde, grønne spirer er upåvirkelige af sne og kulde, og står i blomst i april, hvorefter de visner. Hvorfor den Tyndakset Gøgeurt er blevet den tidligste – måske for tidlige? – forårsbebuder her i Gudhjem vides ikke. Det kan blot konstateres

Bokuls Vogter Per Ketil foran den indhegning, som han fik kommunen til at etablere for 6-7 år siden til beskyttelse af de mange Tyndakset Gøgeurter, der vokser lige nøjagtig her på Bokul. Antallet af planetr svinger fra år til år. Der er et år blevet optalt 989 stykker. I 2014 var der kun 519. Det svinger fra år til år. Foto©JørgenKoefoed.

Bokuls Vogter Per Ketil foran den indhegning, som han fik kommunen til at etablere for 6-7 år siden til beskyttelse af de mange Tyndakset Gøgeurter, der vokser lige nøjagtig her på Bokul. Et år blev der optalt 989. I 2014 var der kun 519. Det svinger fra år til år. Foto©JørgenKoefoed.

TO MAGASINER I VERDENSKLASSE – FRA GUDHJEM

$
0
0
Sildene bag publisher Jesper Rovsing Olsen med sine to luxus-publikationer. Sildene bag er malet af Bent Christensen Ernst som bor og arbejder i Istanbul. Foto©JørgenKoefoed.

Publisher Jesper Rovsing Olsen med sine to luxus-publikationer. Sildene bag er malet af Bente Christensen Ernst, som bor og arbejder i Istanbul. Foto©JørgenKoefoed.

UVIDENDE MENNESKER siger, at der ikke sker noget i Gudhjem. Men der sker faktisk noget mere end i andre byer på Bornholm og i det øvrige land for den sags skyld. Jeg undlader at remse det hele op, men hvor mange småbyer har fx en helt moderne svømmehal og ditto biograf, der er åbent hver dag.

Men noget nyt er kommer til. I Gudhjem Uptown ­– i et tilbagetrukket hus i Kaffeslottets skygge – sidder der en midaldrende herre sammen med sin fem katte (og to kvinder: Hustru og teenage-datter).

Han har netop udgivet to kilo-tunge magasiner i overstørrelse. De har så exclusivt et design, at din Blogger, som har set mere end godt er inden for blade og magasiner, må fastslå, at der sjældent er set noget mere mondænt. Magasiner i verdensklasse: ÅRBOG FOR FEINSCHMECKERE 2016 og BILER FOR FEINSCHMECKERE.

BAGMANDEN

MANDEN BAG – Jesper Rovsing Olsen – ER HELLER IKKE helt almindelig. Han kom ganske vist helt normalt til verden i 1963 i Trørød 20 km nord for København, men tilbragte tre af sine teenage-år i Roma i en lejlighed på et hjørne til en af de mest berømte af de mest berømte pladser i den evige stad: Campo dei’ Fiori (Blomstertorvet).

Her boede han sammen med sin mor og søster. De var flyttet i forbindelse med en skilsmisse. Moderen startede med et sabbat-år og begyndte senere at arbejde for Georg Jensen. Sammen med sin søster gik Jesper på en international skole lige uden for byen fra 1979 til 1981, hvorfra han tog sin studenterexamen.

BLOGGEN: Lærte du så at tale italiensk?

JESPER ROVSING OLSEN: Ja! Det blev til flydende italiensk og engelsk. Og jeg blev så fascineret af det internationale, at jeg ikke kunne forestille mig, at jeg nogensinde ville vende hjem til Danmark.

BLOGGEN: Hvad fik dig så til det allligevel?

JESPER ROVSING OLSEN: Penge! Jeg havde søgt ind på det prestigefyldte Boston University i Massachusetts på kommunikationsuddannelsen. Jeg var blevet lovet et stipendium, men uheldigvis viste det sig, at gratis-pladserne var blevet tildelt andre. Det koster 400.000 kroner at gå her i de fire år uddannelsen tager. Det var der ikke råd til, så jeg tog til Danmark.

Her søgte jeg ind på både Journalisthøjskolen i Århus og på jura på Københavns Universitet. Jeg kom ind begge steder. Jeg valgte juraen. Det var det forkerte valg. Året efter droppede jeg ud og søgte atter ind i Århus. Men der gik to år, før jeg kunne komme ind. Den gamle adgangsprøve gjaldt kun samme år.

UDVALGT TIL NOGET STØRRE

BLOGGEN: Blev du så inden for journalistikken?

JESPER ROVSING OLSEN: Ja! Jeg var i praktik på Jyllands-Posten under chefredaktør Nils Tholstrup og efter skolen fik jeg job hos Bonniers Specialmagasiner på Østerbro i København. Som redaktionssekretær på bladet I FORM. Her blev jeg prikket af direktionen, der mente, at jeg sammen med en håndfuld af koncernens mellem-ledere skulle opgraderes via et managementkursus. Det foregik fire dage hver måned gennem et halvt år i Stockholm.

BLOGGEN: Blev du så ’direktøren for det hele’?

JESPER ROVSING OLSEN: Ikke just – men næsten. Ved en afskedsmiddag i direktør Bonniers private villa i Skærgården fik jeg at vide, at jeg skulle være chefredaktør på den nye danske udgave af svenske DAMERNES BLAD. Det var jeg noget forbløffet over. Jeg havde jo ikke været i firmaet så længe. Men det kom heller ikke til at ske. Da jeg kom hjem blev jeg kaldt op til direktør Skipper Larsen, der fortalte mig, at DAMERNES BLAD var droppet, og at jeg i stedet skulle være chef for bladet HIFI & ELEKTRONIK med en løn, som jeg ikke var så glad for.

Det er ikke alle, der har et slot i baghaven. Det har Jesper Rovsing Olsen ... her foran sit hus på Malkestien i Gudhjem. Foto©JørgenKoefoed.

Det er ikke alle, der har et slot i baghaven. Det har Jesper Rovsing Olsen på Malkestien i Gudhjem. Foto©JørgenKoefoed.

HEADHUNTET

Heldigvis var jeg lige blevet kontaktet af Ole Høy, som var chefredaktør på Børsens PENGE & PRIVATØKONOMI. Han tilbød mig jobbet som redaktionschef. Det sagde jeg ja til, blandt andet fordi lønnen var markant højere end på Bonniers.

BLOGGEN: Du er da virkelig en mand, der er bud efter. Men nu sidder du jo på Malkestien i Gudhjem. Der er da langt fra et topjob i Købehavn til job-løs på Bornholm.

JESPER ROVSING OLSEN: Efter ni gode år på penge-magasinet følte jeg, at der burde ske noget andet. Jeg sprang ud som freelancer. Det var i 2002. Da chefredaktøren og grafiker Peter Rahbek hørte det, sprang de med. Så vi tre dannede et firma med kunder som bla Audi og BankInvest. Det var her vi opfandt ÅRBOG FOR FEINSCHMECKERE.

BLOGGEN: Men igen: Du bor på Bornholm, så samarbejdet må da være ophørt?

JESPER ROVSING OLSEN: Både ja og nej. Grafikeren trak sig tilbage i 2015. Ole Høy er stadig med på årbogen. Men da han er blevet alvorlig syg, har jeg skrevet og redigeret den nyeste udgave af Feinschmeckeren alene.

BLOGGEN: Kan man leve af det?

JESPER ROVSING OLSEN: Nu har jeg så i år også lavet en tvillingebror BILER FOR FEINSCHMECKERE 2016. Ved siden af arbejder jeg jo så som freelancer for diverse firmaer i Danmark.

BLOGGEN: Men hvorfor lige Bornholm?

JESPER ROVSING OLSEN: Jeg havde sagt til min hustru Ea, at jeg kunne arbejde over hele verden via min computer. Det var, da hun ønskede at skifte et job fra Ledelsessekretariatet i Folketinget til noget andet. Og når jeg sagde det, havde jeg Singapore eller Hongkong i tankerne. Men hun blev tiltrukket af et HR-job i Bornholms Regionskommune. Så derfor blev det inden for grænserne. At det lige blev Malkestien i Gudhjem skyldtes, at det rigtige hus med den rigtige beliggenhed til den rigtige pris netop var til salg lige dér.

HVAD NU, LILLE DU?

BLOGGEN: Nu er der jo et helt år til 2017-udgaverne. Hvad skal tiden så gå med?

JESPER ROVSING OLSEN: Arbejde! Med 2017-udgaverne blandt andet. Og så er jeg i gang med at udarbejde en apps. Det er noget med vin.

BLOGGEN: Den rigtige apps kan man jo blive halv- eller helmilliardær på. Er det sådan én, du er ved at udvikle?

JESPER ROVSING OLSEN: Ja … jeg sælger den ikke for under en halv milliard!

FAKTA
Årbog for Feinschmeckere 2016
Biler for Feinschmeckere 2016
Begge magasiner vejer 900 gram,
er på 132 sider i formatet 345 x 245 mm
hver i et oplag på10.000 ex.

ÅRBOG FOR FEINSCHMECKERE 2016 SIDE 25 OG 26:

limawww

GOURMET MEKKAER PÅ FIRE KONTINENTER

EN FORBLØFFENDE ARTIKEL blandt andet om Lima i Peru som har ikke mindre end ni af de 50 bedste restauranter i Sydamerika i følge World’s Best Restaurants listen – og tre af de 50 bedste i hele verden. Og her gik man og troede, at Peru kun havde Machu Picchu at byde på. Stjernen over dem alle i Lima er mesterkokken Virgilio Martinez (på billedet). Hans restaurant CENTRAL er kåret som verdensdelens bedste og den fjerde bedste i verden – lige i hælene på Noma.

BILER FOR FEINSCHMECKERE 2016 SIDE 92 OG 93:

bilerwww

MERCEDES GLE

BLANDT AFSNITTET OM ÅRETS BILER indgår også MERCEDES GLE – G som i Geländewagen. Den store firehjulstrækkers store glansnummer er airmatic-undervognen med luftaffjedring, der giver en køreoplevelse som i luksus-limousine. Motor: 3.0 liter. Heste: 258 hk. Moment: 620 Nm. Acceleration: 7,1 sek.

Andre feinschmecker-biler som lige er kommet eller kommer på markedet: Volvo XC 90, Golf GTI Clubsport,Jaguar XF, Range Rover Autobiography, DS4 Crossover, Mercedes S-klasse Cabriolet, Porsche 911, Mazda MX-5, Audi r(,Audi A4, Mercedes C-klasse Coupe,Toyota Mirai, Subaru Levorg, Honda HR-V,Skoda Superb, Renault Megane, BMW 7-serie, BMW 2 Grand Tourer, Ferrari 488 Spider,Tesla Model X, Peugeot 308 GTI, Ford Focus RS og Mini Clubman.

FLERE FORÅRSTEGN I GUDHJEM

$
0
0

ET SIKKERT TEGN PÅ FORÅRETS KOMME er ankomsten af håndværkere. I Gudhjem, som normalt på dette tidspunkt er stilheden selv, kan der hist og pist anes lyde fra en gravko, hammerslag, sømpistoler og høj udendørsmusik. Hvad sker der?

KONTOR MED UDSIGT

vanbdrehjem nydørwww

GUDHJEM VANDRERHJEM fik i sommers som omtalt  her på Bloggen en større rør-og vandskade i to af værelserne i stueetagen mod havet. De har være ubrugelige lige siden. Nu er firmaet Byg-Grønt gået i gang med den helt store renovation og ombygning. De to værelser er slået sammen og dobbeltvinduet ud mod Ejnar Mikkelsensvej bliver erstattet af en dør. Værelserne bliver nedlagt og vandrehjemmets kontor flytter fra Løkkegade ned i de nyindrettede lokaler. Foto©JørgenKoefoed.

 UDVIDELSE I STEDET FOR NEDRIVNING

klipppebyg1www

klippebyg2www

HOTEL KLIPPEN fik sidste år tilladelse til at udvide med værelser under den store balkon ud mod havet. Mange i Gudhjem ånder lettet op. Det burde mane den allersidste tanke om nedrivning i jorden. Byggeriet er i gang. Balkonen er fjernet og en planering af jorden er i fuld gang. Det har taget længere tid end beregnet, da der har været lidt mere genstridig klippe i jorden end man havde regnet med. Hotellets forpagter, islandske Gudmundur Franklin Jonsson – blandt venner ’Gundi’ – regner med, at tømrerne kan gå i gang med selv værelsesbygningen i den første uge af februar. Det hele burde stå klar i midten af april, men Gundi er endnu ikke begyndt at booke de nye værelser. Meget klogt. Byggeri har det af en eller anden grund altid en tendens til at blive ramt af forsinkelser. Når det hele står klart bliver hotellets atten værelser udvidet med fire nye plus en ’juniorsuite’ (på bornholmsk: En familielejlighed). Fotos©JørgenKoefoed.

BESØG AF TØMMERMÆND

wohlerts huswww

NIELS LEERGAARD og senere Christian Wohlerts gamle, moderne Louisiana-inspirerede hus ved siden af Hotel Klippen har også tømmermænd på besøg. Ikke fordi at husets nye ejer – Jørgen Leths livlæge, professor Bente Klarlund Pedersen – endnu har kvaler efter nytårsaften, men fordi der er ved at blive pålagt nyt tag. Det har åbenbart dryppet ned på overlægens designmøbler. Foto©JørgenKoefoed.

JULESANGENE DER FORSVANDT

$
0
0
Sanghæfterne er sidst blevet set her 24. december 2015 kl. 15:55. Foto©JørgenKoefoed.

Sanghæfterne er sidst blevet set her 24. december 2015 kl. ca. 15:55. Foto©JørgenKoefoed.

DE FØRSTE 24 DAGE i december sidste år blev der sunget hver aften foran 24 forskellige julekalenderlåger rundt om i Gudhjem. Der var sanghæfter til alle dem, der ikke kunne deres julesange udenad. Sidste gang blev der sunget foran Gudhjem Kirke, som var låge nr. 24. Her var sanghæfterne presente, men hvor er de nu blevet af?

Yrsa Trangbæk – hende med abetræet i Åbogade – er gået i gang med at forny og udbygge hæfterne. Derfor efterlyser hun hermed de gamle. Hvis du ved, hvor de er, så ring til Yrsa på 4373 5271 … så vil julen atter indfinde sig i Gudhjem om cirka 318 dage.

FORÅRSVITAMINER

$
0
0
Fuglen i midten er en havørn. Herren til venstre er IKKE Per Ketil, men en anden stor fugle-expert: Langelænderen Per Lindeborgh. Maleri©LisaHøyrup.

Fuglen i midten er en havørn. Herren til venstre er IKKE Per Ketil, men en anden stor fugle-expert: Langelænderen Per Lindeborgh. Maleri©LisaHøyrup.

GUDHJEMS FLORA- OG FAUNA-EXPERT Per Ketil havde ikke kikkerten for det blinde øje, da han i sidste uge observerede først 1 havørn og et par dage senere yderligere 5 stk plus 2 kongeørne. De kom fra Skåne, måske med et smut til Ertholmene, og derefter ind over Gudhjem til baglandet.

Hvis du vil se ørne, så kan du faktisk se dem overalt på øen, men bedst i Ølene eller Udkæret syd for Almindingen. Men i Hundsemyremosen ved Balka kan de også lide at være.

Ellers fortæller hr. Ketil, at forårets fuglesang er i fuld gang. Det er de få minutter, som dagene er tiltaget siden 22. december, som har sat gang i de hormonale systemer. Lysintensiteten er alligevel taget så meget til, at fuglenes reflexer reagerer automatisk.

Solsorten er også begyndt at øve sig på forårets sange og ude fra havet – gennem tågen – nød Per Ketil for nogle dage siden den smukkeste sang fra havvitterne. Ligesom at skovduerne og solsortene er begyndt at stille ind på henholdsvis kurre- og trilleriet.

Nu venter vi blot på lærken. Den dukker som regel op mellem 15. februar og 1. marts, fortæller Ketil.

Og hvis du er fugleven – og hvem er ikke det – sørger du for varieret foder, og ikke kun krummer fra gamle franskbrød. Og frisk vand i et fladt fad hver morgen får vores bevingede venner til at fløjte extra smukt.

Men husk, hvis du ikke er muse- eller rotte-elsker, så overfodrer du ikke. Alt skal være spist eller fejet op inden mørket falder på. Ellers dukker de ildesete gnavere op og gør rent bord.


DER KLIKKES STADIG OFTERE

$
0
0

GUDHJEMwww

Bloggens kerneområder er først og fremmest Gudhjem – dernæst Paris – og til sidst al det der befinder sig mellem de to poler. Fotos©JørgenKoefoed.

Bloggens kerneområde er først og fremmest Gudhjem – dernæst Paris – og til sidst al det der befinder sig mellem de to poler. Det vil i sidste ende sige ‘tout le monde’. Fotos©JørgenKoefoed.

MELLEM GUDHJEM OG PARIS startede 1. maj 2010, som et undersite på portrætmaler Lisa Høyrups hjemmeside. Bloggen handler om alt muligt, men mest om Gudhjem og noget om Paris.

Klik-tallet har været pænt stigende gennem årene:

2013: 223.318 klik

2014: 317.589 klik

2015: 328.688 klik

Det vil sige, at der sidste år gennemsnitlig var 900 klik pr. dag.

Ellers varierer dags-klikkene med + – 300 klik.

Top 5 listen ser således ud:
1)    11. august: 9.513
2)    23. maj: 3.564
3)    22. august: 2.206
4)    17. marts: 2.191
5)    27. februar: 2.068

Hvis det fortsætter i samme tempo i det nye år, vil tælleren ramme millionen midt i februar.

Så tak og godt nyt år til alle læserne!

DET KAN MAN DA KALDE ET B-BREV!!!

$
0
0
LIsa Høyrup og Jørgen Koefoed, Kirkestien1, 3760 Gudhjem modtog i dag dette brev fra Gudhjem By- og Mindeforening underfrankeret med 9 kroner ... eller var det? Foto©JørgenKoefoed.

LIsa Høyrup og Jørgen Koefoed, Kirkestien1, 3760 Gudhjem modtog i dag dette brev fra Gudhjem By- og Mindeforening underfrankeret med 9 kroner … eller var det? Foto©JørgenKoefoed.

DER DUKKEDE ET MEGET MYSTISK BREV op i din Bloggers postkasse i formiddags. Det var fra Gudhjem By- og Mindeforening. Ud over en label med navn og adresse, var der et ustemplet 10 kroners frimærke i øverste højre hjørne.

Da din Blogger er medlem af foreningens bestyrelse undrede han sig såre, da der ikke var vedtaget nogen medlemsforsendelse lige på dette tidspunkt.

Brevets indhold skabte ingen klarhed – blot mere mystik. To hvide A4-ark indeholdt dels et FORSLAG TIL GENERALFORSAMLINGEN 2/3 2015 omhandlende to forslag til ændring af lovene underskrevet af bla Hans-Martin Bloch, Hans-Jørgen Jensen, Jørgen Jespersen samt din Blogger. Det andet ark var ligeledes et forslag til Generalforsamlingen fra Jørgen Jespersen – tidligere aktiv i bestyrelsen 1974-2014. Det omhandler et forslag til den daværende bestyrelse om at udskyde stillingtagen til bestyrelsens forslag om at overdrage Gudhjem Museum, dets samlinger og testamentariske gaver til Bornholms Museumsforening.

DET ER DERFOR, DET HEDDER SLOW-MAIL

Brevene til foreningens medlemmer er formentlig blevet leveret til Det Danske Postvæsen for omkring 1 år siden, men er først nu dukket op hos adressanterne.

Bloggen har talt med foreningens næstformand, Jørgen Jespersen. Han fortæller, at han er lige så mystificeret som din Blogger.

Efterfølgende lykkedes det ham at komme igennem til Postvæsenet, som ikke kunne omstille til den bornholmske afdeling. Men forelagt problemet fastslog postmedarbejderen, at hvis der bliver fundet en kasse med breve, der har forputtede sig så længe, som tilfældet er her, vil man altid ringe til afsenderen.

Det er så ikke blevet gjort i dette tilfælde.

MYSTIKKEN BREDER SIG

Bloggen ringede derefter til det tidligere medlem af bestyrelsen, Flemming Svenningsen. Han havde ikke selv fået brevet, da han jo netop var i bestyrelsen dengang. Han erindrede ikke noget om denne extra-forsendelse i forbindelse med sidste års generalforsamling. Mystikken breder sig.

Til sidst kontaktede Bloggen Lasse Falkenberg, som er medlem af foreningen. Han havde ganske rigtigt også modtaget dette brev, som var frankeret med 7 kroner og noteret som et B-brev. Også han er total mystificeret over brevet, der i dag ikke giver nogen mening, men blot har skabt undren og spørgsmålet, om det er den nye bestyrelse, der har fået vinterkuller.

Postinformationen har lovet at sende en mail til Posten i Rønne for at få opklaret sagen. Hvis det viser sig, at brevene har sovet tornerosesøvn i Rønne, må der naturlig komme et økonomisk efterspil.

Bloggen vil følge op på sagen, når der kommer flere fakta på bordet – men under alle omstændigheder har formentlig alle 600 medlemmer af Gudhjem By- og Mindeforening fået en forsmag på, hvordan B-brev-systemet har udviklet sig. Normalt skulle B-udbringningen tage max 4 dage, men nu er det så åbenbart blevet til max 1 år!

I mellemtiden er portoen jo steget, så det gode Postvæsen har nu mulighed for at sende foreningen et krav om strafporto på et fem-cifret beløb. På denne måde kan væsenet måske få rettet op på de røde tal i deres regnskaber.

DALIGDAG I LIDENLUND

$
0
0

DEN ØVERSTE KØIE

køieudewww

DER VAR Ernst Køie. Så var der Henning Køie. Og nu er der Kasper Køie. Tre generationer i kunstens verden. Den sidste i Dynastiet Køie er samtidig også den eneste, tilbageværende udendørs staffeli-maler i Kunstens By: Gudhjem. Kasper Køie maler udendørs hele året rundt. Hverken solstik eller kuldechok bider på ham. På fotoet er han lige nu igang med endnu et motiv fra sin elskede klippepartier i Prinsessehaven i den yderste, nordlige ende af byen. Han påstår, at dette bliver hans sidste hos Prinsessen. Det håber Bloggen ikke. Han er den eneste klippemaler i Danmark. Han gør det godt. Så klip nu videre, hr. Køie! Foto©JørgenKoefoed.

SELVOPLØSENDE HVERDAGSKUNST

isskulptur2www

DET ER SÅMÆND ikke så svært at lave kunst, som nogen siger. Se nu bare her, hvad din Blogger kunne præstere på få sekunder. Man tager en stor istap, knækker den midt over og arrangerer den på broen over Hokadalen. Kan det gøres smukkere? Foto©JørgenKoefoed.

BACIO DI LUNA

måne over gudhjem 22-1-16www

KAI NORMAN ANDERSEN og Ludvig Brandstrup udødeliggjorde månen med visen ’Du Gamle Måne’. Det var i Scala-revyen i 1924. I går var den gamle ’Oste-planet’ næsten fuld, men stod alligevel helt stille ude over Østersøen lidt til højre for Christiansø. Og så kom jeg i tanke om, at det var alt for længe siden, at jeg havde bagt og smagt nogle Månekys.

BACIO DI LUNA – MÅNEKYS
Jeg har fået denne opskrift fra min italienske – eller rettere sydtyrolske – svigerinde. Den er lige så dejlig som hende selv.

Lav 2 nøddebunde:

4 stiftpiskede æggehvider. Husk absolut ingen blomme i – ikke den mindste smule. Blomme gør det svært, for ikke at sige umuligt – at få hviderne stive.

100 gr nødder fint hakket med fx kniv, men endelig ikke for fint.

175 gr sukker – evt. rørsukker, hvis du vil undgå det hvide stads.

100 grofthakket mørk chokolade

Tegn 2 cirkler på et stykke bagepapir – 22 cm i diameter.

Bundene bages i 20 minutter ved 175 grader – derpå 10 minutter ved 150 grader.

De 2 bunde lægges sammen om flødeskum tilsmagt med cognac. Brug 1/4 piskefløde. Helst den fra Sct. Clemens Mejeri – den er fedest!

Og så … aaaah, du gamle måne!

NU GÆLDER DET KYSTERNE – 2 GANGE

$
0
0

DER ER TO ARRANGEMENTER, som pågår her i Gudhjem lige efter hinanden: Søndag 31. januar fra kl. 17:00 til 19:00 og mandag 1. februar fra kl. 19:00 til ca. 21:00.

RED DANMARKS KYSTER

redkystwww7

DET FØRSTE, der også er landsomfattende, er en protest imod at regeringen vil tillade bebyggelse tæt på havet.

Det er et stort privilegium, at vi i Danmark har adgang til frie, ubebyggede kyster. Det kan vi takke fremsynede politikere for. I 1937 besluttede Folketinget et forbud mod byggerier mellem vandkanten og 100 meter ind på land – kendt som strandbeskyttelseslinjen. Linjen blev i 90’erne  udvidet til 300 meter.

Hvad vil den nuværende regering gøre?

Regeringen proklamerede i forbindelse med sin vækstpakke i november 2015, at den ønsker at fjerne strandbeskyttelseslinjen i byen samt i områder, der grænser op til byen. På den måde vil turistvirksomheder, foreninger og kommuner kunne byg­ge lige, hvad de har lyst til i disse områder, uden at Naturstyrelsen skal gennemgå og godkende projektet under hensyn til påvirkning af naturen og naturoplevelsen.

Også uden for byerne og på landet vil regeringen ændre reglerne, så vi vil kunne opleve markante udbygninger af f.eks. hotel­ler, campingpladser, restauranter, klubhuse, petanquebaner, tennisbaner og swimmingpools. Regeringen vil  også ophæve kystnærhedszonen, som er en tre km bred zone, hvor kommunerne skal tage særlige hensyn til kystlandskabet, når de planlægger byggeri. Og så vil re­ge­ringen generelt gøre det sværere for borgere og ngo’ere at modsætte sig byggeri, når der planlægges nyt.

Så hvis du synes, det er langt ude, at begynde at ødelægge Danmarks unikke og frie kyststrækninger, kan du fx deltage i demonstrationen VI REDDER KYSTERNE søndag 31. januar på Nørresand, hvor vi står sammen med bål og fakler og viser regeringen, at vi ikke bakker op deres forslag. Danmarks Naturfredningsforening er den overordnede arrangør og Flådeselskabet Atlanten er lokal-arrangør. Bålet tændes kl. 16:45 og fakler udleveres gratis.

Tilmelding til http://tur.dn.dk/ture/14456.

Oplysninger hos Lorentzenjohan@gmail.com eller 2020 692320206923

 

MIN BARNDOM OG UNGDOM I SALENE

Sommer på starnden ved Salene lomkring 1940. Den yngre kvinde til venstre er Musse Hammer, gift med Købmand Hammer.Den lille dreng er hnedes søn Lasse. Kvinden til højre er Ingon Lund. Foto©KisserLundLaurberg.

Sommer på stranden ved Salene omkring 1940. Den yngre kvinde til venstre er Musse Hammer, gift med købmand Hammer. Den lille dreng er hendes søn Lasse. Kvinden til højre er Ingon Lund. Foto©KirstenLaurbergLund.

DET ANDET ARRANGEMENT foregår på Gudhjem Museum mandag 1. februar kl. 19:00. Her vil Ellen Kert fortælle om gamle dage i Salenebugten nord for Gudhjem:

I 1953 flyttede familien Brix (Ellens ung pigenavn) til Salene. Hotel Salene var brændt i 1949.  Til huset de købte, hørte en sekskantet bygning, der blev brugt som kiosk. Ellens mor, Hanne Brix, født Koch, byggede en ekstra bygning, hvor der blev serveret kaffe, te, chokolade og hjemmebag. Hanne Kochs hjemmebagte horn blev der talt meget om. De var helt unikke.

Der var masser af turister i Salene pga den vidunderlige sandstrand. Her lærte omegnens børn at svømme, turisterne kom i stort antal for at bade, og der var også teltplads ved Bobbeåen. Alt dette ændrede sig i 1967- 1968, da stranden forsvandt. En æra var forbi.

Der er gratis adgang for medlemmer af Gudhjem By- og Mindeforening ellers 40 kr.,  men det er muligt at melde sig ind ved indgangen. Det koster 100 kr. om året.

Mødet er arrangeret af Den lokalhistoriske Gruppe under Byforeningen ved Kirsten Laurberg Lund.

 

 

EN STENBRO-DRENGS HISTORIE [1:61] – AT SKRIVE OM SIT LIV

$
0
0

Peer Søndergård flyttede til Rønne i 1997 og har boet der lige siden. Han blev født 23. november 1933, og voksede op i Sydhavnen i København og gjorde som udlært maskinmester verdenshavene usikre.

På et tidspunkt blev han pustet af Gud. Det førte ham ind i Jehovas Vidner. Her er han stadig aktiv samtidig med, at han har fået den dille at lave en lampe næsten hver dag af genbrugsmaterialer. Lamperne kan ses & købes i hans nyåbnede GALERIE JE T’AIME – SANS ÉGAL [’Jeg elsker dig – uden lige’ ... her taler han om sine lamper!]

Peer Søndergaard med den 48 sider lange selvbiografi EN STENBRODRENGS HISTORIE. Foto©JørgenKoefoed.

Peer Søndergaard med den 48 sider lange selvbiografi EN STENBRO DRENGS HISTORIE. Foto©JørgenKoefoed.

I 2007 skrev han sine erindringer EN STENBRO DRENGS HISTORIE. Dem har Bloggen fået lov til at offentliggøre – styk- og drypvis hen over de næste par år.

 

KAPITEL 1: AT SKRIVE OM SIT LIV

SOMME TIDER kan man få en ubændig lyst til noget. Man kredser om tanken. Kan ikke blive fri. Tankerne trænger sig på … og på et eller andet tidspunkt giver man efter. Nu tænker du nok, det er en ny bil, sex eller noget så banalt som en øl. Men det er noget af helt andre dimensioner.

Nej, ved du, hvad jeg har lyst til? Jeg har lyst til at skive om mit P.S.-liv. Det er såmænd ikke noget særligt, men jeg tror, at der er dybder i et hvert menneskes liv. Noget at se tilbage på.

ENGHAVEVEJ VAR BARNDOMMENS GADE

DA JEG BLEV FØDT, var min storesøster Nancy allerede forlovet med Willy, som senere blev min svoger. Der er nemlig 13 års forskel på mig og hende og 11 år på min anden søster Erna. Så det var en efternøler, der kom til verden på Enghavevej 208. Det var lige på hjørnet af Sydhavns Plads og Sydhavnsgade … nu hedder den Borgbjergsvej.

Det må have været en svær fødsel for min Mor, for jeg vejede 10 pund. Jordemoderen skulle have sagt: ’Sikken en dejlig, stor dreng, fru Søndergaard’ … og det er jeg stadig … 105 kg i skrivende stund.

Min Mor og Far havde det ikke altid godt sammen. Jeg er nok blevet til i forsoningens sødme. Nå, tak for det!

FATTIG-30’ERNE

30’ERNE VAR EN VANSKELIG TID, så det var små kår Peer Søndergaard kom til verden i. Man skulle være lykkelig for en to-værelses, og det var lige netop sådan en min Far og Mor havde. Fem mennesker i en to-værelses. Det siger sig selv, at der var småt med plads, så hvad gør man så? Ja, man lægger den lille ny i en kommodeskuffe!

Som sagt var 30’erne en vanskelig tid. Nå, ja, hvornår har det ikke været det?! 20’ernes livsglæde var forbi, og det løsslupne liv var ovre. Sorte skyer drev igen sammen. Depression, arbejdsløshed og Hitler gjorde det ikke lettere.

Min Far som var typograf var meget arbejdsløs. Han havde kun arbejde, når Kraks Vejviser og Telefonbogen skulle trykkes, så pengene var små i Sydhavnen.

Min Mor sled i det med at sy for folk, men alt det tænkte en lille dreng slet ikke på. Når man ser fotos af mig, griner jeg altid og  er rund og trind. Jeg har i min opvækst aldrig følt, at vi manglede noget.

DER SKAL VÆRE TO x E

’HVAD SKAL DRENGEN HEDDE, Ella?’ Det hed min Mor. Min Far hed Martin. ’Han skal hedde Peer’, sagde min Mor, ’og det skal staves med to e’er’. Det er der en særlig historie bag. Som sagt var det i 30’erne, jeg blev født. Der skete så meget på verdens arena den gang. Hitler kom til magten, ulykkelig vis, og Prisen af Wales abdicerede, fordi han blev forelsket i Miss Simpson. Men hvad har det med mit navn at gøre?

Jo, det har det i høj grad. Det engelske kongehus var aktuelt stof, det er det stadig. De har mange titler, der i blandt en Peer, som er en Hosebåndsridder … den højeste orden i England. Og da min Far og Mor var lidt snobbede uden at ha’ noget at ha’ det i, så blev jeg kaldt Peer med to e’er.

FAR DØDE

DESVÆRRE NÅEDE JEG ALDRIG at kende min Far. Han døde da jeg var 1,5 år gammel. En dårlig tand og en mindre dygtig tandlæge … ja, tænk engang … så lidt skulle der til. Pencilin’et var ikke opfundet, og betændelsen bredte sig til hjernen. Ja, sørgeligt nok!

Jeg har ladet mig fortælle, at han var en spøjs fyr. Han var pukkelrygget, hvilket måske gjorde, at han var en enspænder. F.eks. har min Mor fortalt, at når han skulle møde på en ny arbejdsplads, kom han med vilje for sent, hvor andre helst ville gøre en god figur.

Fuld af mindreværd satte han sorte rullegardiner op, så man ikke kunne se, om der var nogen hjemme. Det kan selvfølgelig være meget rart, når man er nygift, men det bliver man jo ikke ved med at være. Men alle har gode og dårlige sider ved sin person.

Min Far var helt vild med radio og musik. Jeg tror, hvis han havde levet i dag, havde han haft det dyreste B&O-anlæg, man kunne få. ’Hør, Ella’, sagde han tit, men Ella kunne ikke høre noget. Hun var nemlig ikke musikalsk.

Min søster Erna har fortalt, at Far var en rigtig vogter. Han passede på os som en smed. Det er da en god egenskab. Samtidigt var han meget kvalitetsbevidst. Han købte dyre ting … dog uden at have pengene til det.

Men uanset hvordan ens Fars personlighed var, er det nok godt, at have sådan én. Jeg tænker tit på, hvordan min opvækst var blevet, hvis jeg havde haft ham.

Det kan være svært for en mor, at styre en knægt. Og svært er det selvfølgelig, at være alene med to opløbne tøser med en lillebror. Selv nu hvor jeg er 63, siger de: ’Det er min lillebror’. Irriterende!’

ALENE-MOR MED TRE BØRN

MEN DET VAR sikkert meget belastende for min Mor. Hun skulle jo tjene penge. Det gjorde hun ved at sy. Herrebenklæder syede hun. Hun gjorde det hjemme. Hvorfor? For at være hjemme for sine børns skyld. Hun var meget selvopofrende. Hun kunne tjene mere på en systue. Så vi har aldrig været nøglebørn. Tak, Mor!

Apropos nøglebørn var begrebet så småt begyndt den gang. Desværre har det udviklet sig enormt til stor skade for samfundet efter min mening. Den tryghed det var for mig at vide, at min mor var hjemme havde stor betydning. Så stor at jeg besluttede at mine børn aldrig skulle på institution, og at min kone så vidt muligt skulle være hjemme, når de kom fra skole. Det har de også senere udtrykt stor glæde ved.

Fortsættes …

HAR DU SORG I SINDET – SÅ GÅ!

$
0
0
Harold r´Frys Usandsynlige Pilgrimsfærd blev udgivet i England i 2012 og samme år i Danmark af Forlaget Limndhardt og Ringhof. Foto©JørgenKoefoed.

‘Harold Frys Usandsynlige Pilgrimsfærd’ blev udgivet i England i 2012 og samme år i Danmark af Forlaget Lindhardt og Ringhof. Foto©JørgenKoefoed.

HAROLD FRY er tilsyneladende en rigtig vatpik. Han har ligesom opgivet at leve sit liv. Han er gift, men der er ikke meget kontakt med konen. Det hele er åbenbart gået i stå. Lige indtil han får et brev på en ganske almindelig tirsdag fra Queenie Hennessy  – en tidligere kollega fra arbejdet. De har ikke set hinanden i mange, mange år og hun skriver fra det hospice, hvor hun er indlagt for at sige farvel, inden hun dør.

Harold er bestyrtet. Han sætter sig med samme ned og skriver et brev til sin gode kollega, som så pludselig forsvandt fra arbejdspladsen. Da han lidt senere går ned for at putte det i den nærmeste postkasse beslutter han sig til at aflevere det personligt. Så han starter sin pilgrimsfærd mod Berwick-upon-Tweed. Det er noget af en tur, da dén by er placeret i det allernordøstlige hjørne af England – lige på grænsen til Skotland. Harold selv bor i Kingsbridge i det aller-sydvestligste England. Det er virkelig fra den ene ende til den anden ende af England. Over 800 km.

Harold tager afsted uden nogen bagage i sine udtrådte sejlersko, som ikke just er designet til at vandre i. Han poster aldrig det korte brev, han skrev, men skriver et nyt:

Kære Queenie

Jeg er på vej. Det eneste du skal gøre, er at vente. For jeg vil nemlig redde dig. Jeg vil blive ved med at gå, og du må holde dig i live. Harold.

Det bliver en usædvanlig bevægende tur gennem det engelske dronningerige. Det er både til at grine og græde over. Men under alle omstændigheder, kan man rolig konkludere, at har du sorg i sindet, så gå!

Jeg anbefaler normalt ikke bøger her på Bloggen. Men ‘Harolds Frys Usandsynlige Pilgrimsfærd’ er undtagelsen, der bekræfter reglen. Historien fortjener det … og mon ikke den også ender som film!?

Det er engelske Rachel Joyce, der står bag bestselleren 'The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry', hvorom The Times litteraturanmelder bla skrev (her oversat): 'Fra det øjeblik jeg mødte Harold Fry, kunne jeg ikke slippe ham igen. Umulig at lægge fra sig ...'

Det er engelske Rachel Joyce, der står bag bestselleren ‘The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry’, hvorom The Times litteraturanmelder bla skrev (her oversat): ‘Fra det øjeblik jeg mødte Harold Fry, kunne jeg ikke slippe ham igen. Umulig at lægge fra sig …’ Foto©www.rachel-joyce.co.uk

SKOLELUKNING HAR MULTIPLICERET KREATIVITETEN I ØSTERLARS

$
0
0
Alle sejl er sat til for at få Multi-Huset i Østerlars sat i gang, blandt på Facebook.

Alle sejl er sat til for at få Multi-Huset i Østerlars sat i gang, blandt andet på Facebook.

“PROJEKTET MULTIHUSET i ØSTERLARS er opstået i kølvandet på lukningen af folkeskolen i byen. Det er et samlet foreningsliv, en del af forretningslivet og mange øvrige borgere fra Østerlars og omegn, som arbejder med at føre projektet ud i livet.

Multihuset i Østerlars’ formål er, at varetage Østerlars og omegns almene interesser, og bestandigt arbejde for, at skabe en levende ramme for fælles aktiviteter. Mulighederne er nærmest ubegrænsede, når bare der er opbakning fra folk til at udføre dem.”

Sådan skriver folkene bag det storslåede projekt omkring den nu tomme skole i Østerlars. Og liv i skolen bliver der forhåbentlig fremover  … og i hvert fald på lørdag (6. februar) mellem 10:00 – 16:00, hvor bestyrelsen bag projektet byder på et fyrværkeri af oplevelser: fx Ponyridning, tøndeslagning [det er jo fastelavn], koncert med Oddur, gøgler-workshop, kræmmermarked, café, fremtidsværksted med meeeeeeget mere.

Så mød frem, hvis du synes, at det er god idé, at der skabes tumult i Østerlars på lørdag, men også mange år frem.

ØSTERLARS 1www

ØSTERLARS 2www

 

DER SKER OGSÅ NOGET I GUDHJEM

HVIS DU IKKE  har nok i tøndeslagningen i Østerlars lørdag hænger Dagli’Brugsen i Gudhjem en tønde eller flere op søndag 7. februar. Her kan du via køllen komme af med din aggresioner … eller hvad det nu er, der skal til for at blive Konge af Katten. Det sker fra kl. 11:00.

Bagefter kan du tage ned på havnen, og få dig lidt frokost på PROVIANTEN. Her er der hele vinteren åbnet hver lørdag mellem 11:00 og 16:00 – og faktisk også tirsdag aften mellem 16:00 og 24:00, hvor du formeldest 95 kr. kan få en en fantastisk hjemmelavet gryderet med kød og gode grøntsager … med mulighed for opfyldning, hvis 1 tallerken ikke er nok.

Glemmes skal forlystelsen ikke, der har åbent 362 dage om året: SCALA GUDHJEM, der fra torsdag  4/2 til onsdag 10/2 viser den danske film TORDENSKJOLD OG KOLD. Hver aften kl. 19:15 – lørdag og søndag dog kl. 16:15 med gratis kaffe ad libitum.

Og … og … og … for at få det hele med. Gudhjems førende restaurant – VENEZIA under Jantzens Hotel – åbner sæsonen fredag 5/2 fra kl. 17:00 og har de næste par måneder åbent fra torsdag til søndag.

Hvem var det der sagde, at der ikke sker noget i Gudhjem og nærmeste omegn om vinteren?

 


SJÆLDENT FORNEMT BESØG I GUDHJEM

$
0
0
Kig op påå Bokul, npr du går en tur på havnen i Gudhjem. Hvis du ser en skikkelse på bænken ved flagstangen, så er det Per Ketil. Herfra hiolder ahn øje med bla  alt flyvende dag og nat. Foto©JørgenKoefoed.

Kig op på Bokul, når du går en tur på havnen i Gudhjem. Hvis du ser en skikkelse på bænken ved flagstangen, så er det Per Ketil. Herfra holder han øje med bla alt flyvende dag og nat. Foto©JørgenKoefoed.

PER KETIL, som er den mest observerende ornitolog nord for Alperne og især på Gudhjems klippeknold Bokul, har gjort et sensationelt fund. I onsdags ved 14-tiden fik han kig på en Søkonge. Den lå i vandet lige ud for Skansen i 3 minutter og dukkede sig i det 4 grader kolde hav. Så lettede den og fløj mod Salene Bugten.

Det er tredje gang i 40 år, at Per Ketil har observeret en Søkonge. Og i Danmark er der inden for de sidste 41 år – såvidt Ketil ved – kun registrede 10-12 af slagsen.

- Jeg var nødt til at tage 1 [?] glas rødvin, da jeg kom hjem. Det krævede denne store og usædvanlige og glædelige oplevelse, betror Ketil til Bloggen.

Søkongen er på størrelse med en stær og er sort undtagen på bugen. Halen er stump og næbbet kort og ligeledes sort.

Der findes fem nordiske pingviner på Bornholm. Alken og Lomvien holder til på Ertholmene, men ses af og til ved de bornholmske kyster. De to sidste – PolarLomvien og Tejsten – dukker op i Gudhjem en til to gange om året – især om vinteren.

Da man ikke må stjæle fotografier, henvises du til nettet, hvis du vil se, hvordan en Søkonge tager sig ud.

Fx http://www.google.com/search?q=s%C3%B8konge&client=firefox-a&rls=org.mozilla:da:official&prmd=ivns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwixsPysw-DKAhXFFywKHebwBgcQsAQIGA

EN STENBRO-DRENGS HISTORIE [2:61]: DEN STORE FÆLLESGÅRD

$
0
0

Peer Søndergård flyttede til Rønne i 1997 og har boet der lige siden. Han blev født 23. november 1933, og voksede op i Sydhavnen i København og gjorde som udlært maskinmester verdenshavene usikre.

På et tidspunkt blev han pustet af Gud. Det førte ham ind i Jehovas Vidner. Her er han stadig aktiv samtidig med, at han har fået den dille at lave en lampe næsten hver dag af genbrugsmaterialer. Lamperne kan ses & købes i hans nyåbnede GALERIE JE T’AIME – SANS ÉGAL [’Jeg elsker dig – uden lige’ ... her taler han om sine lamper!]

Peer Søndergaard med en af sine creationer. Den Søde Tand kunne man kalde denne lampe. Foto©JørgenKoefoed.

Peer Søndergård med en af sine creationer. BOLSJE-FAR kunne man kalde denne lampe. Foto©JørgenKoefoed.

I 2007 skrev han sine erindringer EN STENBRO DRENGS HISTORIE. Dem har Bloggen fået lov til at offentliggøre styk- og drypvis hen over de næste år. 

KAPITEL 2: DEN STORE FÆLLESGÅRD

SYDHAVNSKVARTERET ENGHAVE, FREDERIKSHOLM består af store boligkarréer med lukkede gårde. Vores gård var særlig flot, fordi inspektøren boede i den ene ende og havde en stor anlagt have med mange træer og buske og en græsplæne med et springvand i midten. Denne gård var mit et og alt. Og den var så stor, at vi ikke havde behov for at løbe og lege ude på gaden. Det gav i sig selv en stor tryghed.

Vi børn havde et bestemt kaldesignal. Uh-uh. Ganske enkelt op med vinduet. Uh-uh blev der svaret. Uh-uh, så var det bare med at komme ned at lege.

EN VRIMMEL AF BØRN

Gården vrimlede med børn i alle aldre. Små og store. Fra tidlig til sent var vi nede at lege. Skulle vi have noget at spise, havde vi ikke tid til at gå op. Vi kaldte: ’Mor, kast en mad ned’. Så kastede hun en mad ned og så tilbage til legen.

Fodbold, sjippe, hinke, spille kugler, løbe med trillebånd, et-tag-fat, skjul, en, to, tre, fire, fem, seks, syv, otte, ni, ti, fri for lur på alle sider og kanter, spille terre (det var vi skrappe til), terningespil.

For nogle år siden tog jeg mine drenge med til Sydhavnen for at vise dem, hvor deres Far var vokset op. Jeg glædede mig til at vise dem gården, men tænk, der var ikke et øje. Min dejlige gård var tom. Ingen glade børn. Ja, tiderne har forandret sig. Nu sidder de oppe i lejlighederne og spiller computer og glor videofilm.

Der skete selvfølgelig meget i gården. Blandt andet husker jeg en episode. En af de store drenge ville af med sit legetøj. Han syntes sikkert, at han var blevet for stor til det, så han kastede det i grams. Vi sloges selvfølgelig om det, mens han frydede sig. Han havde også en seksløber. En stor flot en. Den var lavet af tin og var til knaldhætter. Den skulle der løbes om kap for at få, så alle drengene stillede op til løb. Jeg vidste, at jeg ikke havde en chance, men jeg begærede den pistol. Mens de andre spurtede af sted, overtalte jeg den store dreng til at give mig den. De andre drenge blev selvfølgelig rasende og lovede mig tæv. De var godt sure på mig længe. Desværre havde jeg den kun kort tid. Jeg tabte den og den gik i stykker. Og hvad kan man så lære af det? Ja, arbejd for det du ønsker, så varer glæden længere.

MINE KAMMERATER

Jeg tænker tit på mine kammerater. Holger, Jørgen Malmberg, Vagn, Børge, Preben Vestergård, Jørgen Pedersen, Bent Heise, Mogens Sørensen, svenske Per og pigerne: Ninna, Bente, Tykke Lis, Lis Hansen og alle de andre. Hvor er I henne? Er I glade, og har I haft et godt liv?

KAN DU HUSKE?

Det kunne være interessant at møde jer igen. Så skulle snakken rigtig gå: Kan du huske den gang? Jørgen Malmberg ville sikkert sige: Peer, kan du huske, du var forelsket i Ninna. Det var jeg grænseløst, men jeg fik hende aldrig.

Og Holger, hvis far var [spor]vognstyrer på Linie 3, ville nok grine, så hans store flyveører blafrede, når han talte om, hvordan vi kælkede med Tykke Lis. Hun havde et smukt ansigt og nogle store bryster, så når vi kælkede med hende, sad hun foran, og vi drenge fik lov til på skift til at tage hende på patterne. Hvor Tykke Lis er blevet af, ved jeg ikke, men Holger blev gift med Bente, Ninnas veninde.

DET SORTE SPROG

Vi var gode kammerater, selv om atmosfæren var hård. Det sorte sprog i sproget, det jeg i dag kalder sydhavnsk, havde sin egen klang. Min klasselærer yndede at sige, når vores sprogblomster blev for kraftige: ’Vort modersmål er så dejligt, det har så mild en klang’.

Vi sagde tingene, som de var. En spade var en spade, en skovl en skovl, en tissemand en …. (censur). Det modsatte en ….. (censur), et dumt svin var et dumt svin og en kammerat en kammerat.

Vi havde vores egne love, som blev håndhævet med tæv. Der var ingen slinger i valsen. De store beskyttede de små og de store tævede hinanden i gensidig respekt for udfaldet.

Når vi spillede fodbold var vi Frem’ere, og det er vi stadig.

MUSIKKEN PÅ REJSEGRAMMOFONEN

Vores gård var forum for alt …. også musik. Vi spillede 78’ere på rejsegrammofonen. Vi sad drenge og piger og hyggede os. Det var Louis Armstrong, Benny Goodman, Tommy Dorsey, Duke Ellington, Stan Kenton, Jack Tiergarden og Glen Miller for blot at nævne nogle. Alt sammen vidunderlig, svingende musik til forskel på den rædselsfulde rock unge mennesker hører nu til dags.

Og så var der alle schlagerne, som vi hørte på Giro 413 om søndagen. Men så kom Holger, som for øvrigt var meget musikalsk, med en long-playing-plade. Så var det slut med den optrukne rejsegrammofon.

Hele den udvikling, der er sket i den retning, er sket i min tid. Det er ubeskriveligt.

Vi hørte ikke musik hele tiden. Det var en eksperimenterende tid. På et loft sad vi og blandede svovl og andre ting sammen for at lave krudt. Det skulle vi prøve af i gården. Der skete ingenting indtil vi en dag fremstillede en rørbombe. Den sprang med et ordentlig brag, så vi blev bange. Ikke mere af den slags.

Fortsættes …

 

HERUNDER BRINGES DE FOREGÅENDE KAPITLER,
SOM HAR VÆRET BRAGT PÅ BLOGGEN:

KAPITEL 1: AT SKRIVE OM SIT LIV

SOMME TIDER kan man få en ubændig lyst til noget. Man kredser om tanken. Kan ikke blive fri. Tankerne trænger sig på … og på et eller andet tidspunkt giver man efter. Nu tænker du nok, det er en ny bil, sex eller noget så banalt som en øl. Men det er noget af helt andre dimensioner.

Nej, ved du, hvad jeg har lyst til? Jeg har lyst til at skive om mit P.S.-liv. Det er såmænd ikke noget særligt, men jeg tror, at der er dybder i et hvert menneskes liv. Noget at se tilbage på.

ENGHAVEVEJ VAR BARNDOMMENS GADE

DA JEG BLEV FØDT, var min storesøster Nancy allerede forlovet med Willy, som senere blev min svoger. Der er nemlig 13 års forskel på mig og hende og 11 år på min anden søster Erna. Så det var en efternøler, der kom til verden på Enghavevej 208. Det var lige på hjørnet af Sydhavns Plads og Sydhavnsgade … nu hedder den Borgbjergsvej.

Det må have været en svær fødsel for min Mor, for jeg vejede 10 pund. Jordemoderen skulle have sagt: ’Sikken en dejlig, stor dreng, fru Søndergaard’ … og det er jeg stadig … 105 kg i skrivende stund.

Min Mor og Far havde det ikke altid godt sammen. Jeg er nok blevet til i forsoningens sødme. Nå, tak for det!

FATTIG-30’ERNE

30’ERNE VAR EN VANSKELIG TID, så det var små kår Peer Søndergaard kom til verden i. Man skulle være lykkelig for en to-værelses, og det var lige netop sådan en min Far og Mor havde. Fem mennesker i en to-værelses. Det siger sig selv, at der var småt med plads, så hvad gør man så? Ja, man lægger den lille ny i en kommodeskuffe!

Som sagt var 30’erne en vanskelig tid. Nå, ja, hvornår har det ikke været det?! 20’ernes livsglæde var forbi, og det løsslupne liv var ovre. Sorte skyer drev igen sammen. Depression, arbejdsløshed og Hitler gjorde det ikke lettere.

Min Far som var typograf var meget arbejdsløs. Han havde kun arbejde, når Kraks Vejviser og Telefonbogen skulle trykkes, så pengene var små i Sydhavnen.

Min Mor sled i det med at sy for folk, men alt det tænkte en lille dreng slet ikke på. Når man ser fotos af mig, griner jeg altid og  er rund og trind. Jeg har i min opvækst aldrig følt, at vi manglede noget.

DER SKAL VÆRE TO x E

’HVAD SKAL DRENGEN HEDDE, Ella?’ Det hed min Mor. Min Far hed Martin. ’Han skal hedde Peer’, sagde min Mor, ’og det skal staves med to e’er’. Det er der en særlig historie bag. Som sagt var det i 30’erne, jeg blev født. Der skete så meget på verdens arena den gang. Hitler kom til magten, ulykkelig vis, og Prisen af Wales abdicerede, fordi han blev forelsket i Miss Simpson. Men hvad har det med mit navn at gøre?

Jo, det har det i høj grad. Det engelske kongehus var aktuelt stof, det er det stadig. De har mange titler, der i blandt en Peer, som er en Hosebåndsridder … den højeste orden i England. Og da min Far og Mor var lidt snobbede uden at ha’ noget at ha’ det i, så blev jeg kaldt Peer med to e’er.

FAR DØDE

DESVÆRRE NÅEDE JEG ALDRIG at kende min Far. Han døde da jeg var 1,5 år gammel. En dårlig tand og en mindre dygtig tandlæge … ja, tænk engang … så lidt skulle der til. Pencilin’et var ikke opfundet, og betændelsen bredte sig til hjernen. Ja, sørgeligt nok!

Jeg har ladet mig fortælle, at han var en spøjs fyr. Han var pukkelrygget, hvilket måske gjorde, at han var en enspænder. F.eks. har min Mor fortalt, at når han skulle møde på en ny arbejdsplads, kom han med vilje for sent, hvor andre helst ville gøre en god figur.

Fuld af mindreværd satte han sorte rullegardiner op, så man ikke kunne se, om der var nogen hjemme. Det kan selvfølgelig være meget rart, når man er nygift, men det bliver man jo ikke ved med at være. Men alle har gode og dårlige sider ved sin person.

Min Far var helt vild med radio og musik. Jeg tror, hvis han havde levet i dag, havde han haft det dyreste B&O-anlæg, man kunne få. ’Hør, Ella’, sagde han tit, men Ella kunne ikke høre noget. Hun var nemlig ikke musikalsk.

Min søster Erna har fortalt, at Far var en rigtig vogter. Han passede på os som en smed. Det er da en god egenskab. Samtidigt var han meget kvalitetsbevidst. Han købte dyre ting … dog uden at have pengene til det.

Men uanset hvordan ens Fars personlighed var, er det nok godt, at have sådan én. Jeg tænker tit på, hvordan min opvækst var blevet, hvis jeg havde haft ham.

Det kan være svært for en mor, at styre en knægt. Og svært er det selvfølgelig, at være alene med to opløbne tøser med en lillebror. Selv nu hvor jeg er 63, siger de: ’Det er min lillebror’. Irriterende!’

ALENE-MOR MED TRE BØRN

MEN DET VAR sikkert meget belastende for min Mor. Hun skulle jo tjene penge. Det gjorde hun ved at sy. Herrebenklæder syede hun. Hun gjorde det hjemme. Hvorfor? For at være hjemme for sine børns skyld. Hun var meget selvopofrende. Hun kunne tjene mere på en systue. Så vi har aldrig været nøglebørn. Tak, Mor!

Apropos nøglebørn var begrebet så småt begyndt den gang. Desværre har det udviklet sig enormt til stor skade for samfundet efter min mening. Den tryghed det var for mig at vide, at min mor var hjemme havde stor betydning. Så stor at jeg besluttede at mine børn aldrig skulle på institution, og at min kone så vidt muligt skulle være hjemme, når de kom fra skole. Det har de også senere udtrykt stor glæde ved.

Fortsættes …

 

 

RUMÆNIEN [1:5] IKKE MEGET TILBAGE AF ØST I BUCHAREST

$
0
0
Man har en idé om, at Rumænien er et meget fattigt land, hvoir alt er gammelt og nedslidt. Det passer ikke. Opopeni Lufthavnen er et godt eksempel på de nye tider. Foto©JørgenKoefoed.

Man har en idé om, at Rumænien er et meget fattigt land, hvor alt er gammelt og nedslidt. Det passer ikke. Otopeni Lufthavnen er et godt eksempel på de nye tider. Foto©JørgenKoefoed.

Bucharest blev oprindeligt bygget midt inde i en skov. Den findes stadig, der er bare ikke så meget tilbage af den. Det nyder man godt af, når man kommer udefra. Foto©JørgenKoefoed.

Bucharest blev oprindeligt bygget midt inde i en skov. Den findes stadig, der er bare ikke så meget tilbage af den. Det nyder man godt af, når man kommer udefra. Foto©JørgenKoefoed.

Selvfølgelig har Bucharest også en triumfbue. Den er lillebror til den, der står i Paris. Rejst i 1922 til minde om den rumænske hærs indsats og sejre in sidste fase af 1. Verdenskrig. Den blev renoveret i 1936 og igen i 2015. Foto©JørgenKoefoed.

Selvfølgelig har Bucharest også en triumfbue. Den er lillebror til den, der står i Paris. Rejst i 1922 til minde om den rumænske hærs indsats og sejre i sidste fase af 1. Verdenskrig. Den blev renoveret i 1936 og er igen i 2015/16 ved at gennemgå en ansigtsløftning. Foto©JørgenKoefoed.

BLOGGEN HAR VÆRET på en uges rundtur i Transsylvanien med en Albatros-bus. Alle kender området på grund af en engang-boende blodsugende greve ved navn Dracula. Nu har dette rumænske uhyre aldrig eksisteret, men er blot en figur i den irske forfatter Bram Storkers roman DRACULA fra 1897. Men sagnet lever i bedste velgående og ’hans’ slot ved byen BRAN er stadig en af de helt store attraktioner.

Men lad mig begynde med begyndelsen.

Hovedstaden hedder som bekendt Bucharest. Den ligger i den allersydligste del af landet og blev før Ceausescus ødelæggende hærgen kaldt DET LILLE PARIS. Heldigvis er der sket en helveds masse efter hans likvidering. Byen er efter indlemmelse i EU atter blevet pulserende.

De gamle sovjetiske beton-boligblokke er i fuld gang med at blive renoverede og trods kraftige bombardementer under Anden Verdenskrig er der stadig noget tilbage af de skønne bygningsværker. Samtidig er der så meget gang i by-livet – cafeer og restauranter – at det efterhånden igen kan måle sig med Paris.

Det var svært at få øje på fattigdommen – både her i hovedstaden som i de andre byer i Transsylvanien. Men igen tvivl om, at den findes … det er bare ikke der turistbusserne kører hen.

ØLTØNDEN

Om aftenen spiste vi på CARU’ CU BERE i den gamle pittoreske bydel. I den overdække afdeling var udendørscafeerne fyldt med ungdom. De sad alle sammen og dyrkede vandpiben. Vi andre gik inddørs i ØLTØNDEN og indtog vores pladser i en af de to meget store, dybe kælderhvælvinger.

Den stod på Pandekage med Kyllingefyld, Beuf Stroganoff med Kartoffelmos og tilsidst Chokoladekage. Ikke det store sus, men OK.

Det var strax mere problematisk, da en rumænsk Wandy Torek med sit orkester invaderede den store stenkælder og begyndte at file løs af alle kræfter. Da måtte vi strække våben og styre tilbage til vores firestjernede NOVOTEL.

FOLKETS PALADS

For at få plads til dette prestigebyggeri kaldet FOLKETS PALADS ble en stor del at byens gamle bydel ryddet. 22 kirker, 6 synagoger og 30.000 boliger måtte lade livet for at opfylde Ceausescus drøm om et offentlig bygning og en bolig til ham selv og hans famillie. Bygningen dækker 340.000 m2 fordelt på 12 etager med 1.100 værelser. Foto©JørgenKoefed.

For at få plads til FOLKETS PALADS blev en stor del af byens gamle bydel ryddet. 22 kirker, 6 synagoger og 30.000 boliger måtte lade livet for at opfylde Ceausescus drøm om et parlement og en bolig til ham selv og hans famillie. Bygningen dækker over 340.000 m2 fordelt på 12 etager med 1.100 værelser. Foto©JørgenKoefed.

Udsigten fra balkonen på Folkets Plads og ud over den gigantiske plads, der forbinder den over 10 km lange FOLKETS BOULEVARD. Ja, diktatoren havde været i Paris, og var blevet indspireret. Foto©JørgenKoefoed.

Udsigten fra balkonen på Folkets Plads og ud over den gigantiske plads, der forbinder den over 10 km lange FOLKETS BOULEVARD. Ja, diktatoren havde været i Paris, og var blevet indspireret. Foto©JørgenKoefoed.

Et stort jordskælv ramte Bucharest i 1977. Over 1.500 mennesker blev dræbt og hele kvarterer styrtede i grus. Det gav Ceausescu ideen til at nedrive endnu mere af de gamle huse for at gøre plads til BOULEVARDEN TIL SOCIALISMENS SEJR. Den skulle være lidt større end den parisiske AVENUE DES CHAMPS ÉLYSÉES, så den endte med at blive 10 km lang og 120 meter bred. Og for at markerer hvor enestående den rumænske socialisme var, blev der for enden opført en gigantisk lagkage-bygning: FOLKETS PALADS. Verdens største – næst efter Pentagon.

Paladset var nu ikke så meget for folket, mere for landets hersker og hans gæster samt parlementet og diverse regeringskontorer. De øverste etager til en privatbolig er stadig ikke blevet indrettet, så diktator Nicolae med hustru Elena flyttede aldrig ind.

I dag er bygningen blevet en af de helt store attraktioner. Men inden for er det knap så pompøst. De store sale er sparsomt møbleret og i forhold til fx Versailles-slottet ved Paris ligner det en gigantisk fattigmandshytte, hvor den 1 million m3 transsylvanske marmor langsomt er ved at forvitre.

Pladsen foran Folkets Palads er så stor, at den sammen med en del af boulevarden efter sigende kan rumme 1.000.000 mennesker. Diktatoren havde regnet med, at skulle holde opbyggelige taler fra den store balkon til hans ’højtelskede’ folk.

Det blev nu aldrig til noget. Han mistede livet inden det kom så vidt. Den eneste der holdt noget, der lignede en tale, var den amerikanske popsanger MICHAEL JACKSON. Da han stod over for de 100-tusinder af fans, lød det fra højttalerne: ’Hallo Budapest!’ Ja, det er ikke altid man ved, hvor man er, når man er superstjerne.

Efter Ceausescus fald og henrettelse blev denne dramatiske skulptur opført. De symboliserer 'Død over Kommunismen,. Det var for øvrigt på denne plads, at C holdt sin sidste tale. Det skete 21. december 1989 foran 100.000 mennesker. Men det gik ikke som plamnlagt. Mødet endte i en voldsom protest, der gjorde, at diktatorparret måtte flygte i en helikopter, der var stationeret på taget af den bygning, hvorfra talen blev holdt. Foto©JørgenKoefoed.

Efter Ceausescus fald og henrettelse blev denne dramatiske skulptur opført. Den symboliserer ‘Død over Kommunismen’. Det var for øvrigt på denne plads, at C holdt sin sidste tale. Det skete 21. december 1989 foran 100.000 mennesker. Men det gik ikke som planlagt. Mødet endte i en voldsom proteststorm, der gjorde, at diktatorparret måtte flygte i en helikopter, der var stationeret på taget af den bygning, hvorfra talen blev holdt. Foto©JørgenKoefoed.

En af de mange smukke bygninger: Carol den Førstes Universitet. Opkaldt efter den nye hersker fra 1859 til hans død  i 1914. Foto©JørgenKoefoed.

En af de mange smukke bygninger: Carol den Førstes Universitet. Opkaldt efter den tyske prins Karl af Hohenzoller, der blev indsat som ny hersker fra 1859 til sin død i 1914. Det er også ham, der er flot ridende foran bygningen. Foto©JørgenKoefoed.

Den rumænske nationalbank CEC BANK har sit hiovedkvarter i dette gamle palads, som blev bygget i 1875. Foto©JørgenKoefoed.

Den rumænske nationalbank – CEC BANK – har sit hovedkvarter i dette gamle palads, som blev bygget i 1875. Foto©JørgenKoefoed.

Trods massive nedrivninger, bombardementer og jordskætlv er Bucharest stadig fyldt med smukke beboelsesejendomme. Foto©JørgenKoefoed.

Trods massive nedrivninger, bombardementer og jordskælv er Bucharest stadig fyldt med smukke beboelsesejendomme. Foto©JørgenKoefoed.

Hist og pist er der faldefærdige bygninger, men mange er i gang med at blive renoveret. Foto©JørgenKoefoed.

Hist og pist er der faldefærdige bygninger, men mange er i gang med at blive renoveret. Foto©JørgenKoefoed.

De mange grimme boligblokke eksistere endnu, som minde om den triste Sovjet-tid. Men også de er ved at gennemgå en forandring. Man giver simpelhen tilladelse til et byggekonsortie st bygge en extra etage oven på mod at renovere facaden. Det bliver gjort på en meget flot måde. Foto©JørgenKoefoed.

De mange grimme boligblokke eksistere endnu, som minde om den triste Sovjet-tid. Men også de er ved at gennemgå en forandring. Lejlighederne, der er privatejet, giver simpelhen et byggekonsortium tilladelse til at bygge en extra etage oven på mod at renovere facaden. Det bliver gjort på en meget flot måde. Foto©JørgenKoefoed.

Kan det gøres meget smukkere. DEN GAMLE HOFKIRKE fra midten af 1500-tallet. Før lå der en kirke af træ, nu er den lavet af mursten og gips. Foto©JørgenKoefoed.

Kan det gøres smukkere? DEN GAMLE HOFKIRKE fra midten af 1500-tallet. Før lå der en kirke af træ, nu er den lavet af mursten og gips. Foto©JørgenKoefoed.

Man har øje for det gamle. Denne smukke knallert tiltrækker gæster til cafeen. Foto©JørgenKoefoed.

Man har øje for de gode ting. Denne smukke knallert tiltrækker gæster til cafeen. Foto©JørgenKoefoed.

Ja, i Rumænien kan kvinderne også multi-tarske. Foto©JørgenKoefoed.

Ja, i Rumænien kan kvinderne også multi-tarske. Foto©JørgenKoefoed.

Hun er kok på byens grlske resturant ... og nu trænger hun til nioget frisk luft til lungerne. Foto©JørgenKoefoed.

Hun er kok på byens græske restaurant … og nu trænger hun til noget frisk luft til lungerne. Foto©JørgenKoefoed.

Det er ikke gamle russiske sort-hvide film, der sælger billettter i det nye, moderne Bucharest. Foto©JørgenKoefoed.

Det er ikke gamle, russiske sort-hvide film, der sælger billettter i det nye, moderne Bucharest. Foto©JørgenKoefoed.

Det var været diskuteret meget på borgmesterkontoret om beboerne skulle have lov til at sælge reklameplads på deres ejendomme. Desværre blev det et ja. På de store pladser optræder de som grimme fremmedlegemer. Foto©JørgenKoefoed.

Det har været diskuteret meget på borgmesterkontoret om beboerne skulle have lov til at sælge reklameplads på deres ejendomme. Desværre blev det et ja. På de store pladser optræder de som grimme fremmedlegemer. Men det giver cool cash til de indelukkede beboere. Foto©JørgenKoefoed.

Selv på de ikke-færdig-renoverede bygninger skyder reklamerne op. Foto©JørgenKoefoed.

Selv på de ikke-færdig-renoverede bygninger skyder reklamerne op. Foto©JørgenKoefoed.

Hovsa, her var der lige godt noget, man havde set før. Så her er hr. Møller også. Foto©JørgenKoefoed.

Hovsa, her var der lige godt noget, man havde set før. Foto©JørgenKoefoed.

Det kan godt være at maden på de fleste restuaranter ikke er noget at skrive hjem om. Men deres øl er lige til at drikke - og den smager rigtig godt og er billig. Vælg mellem URSUS PREMIUM på 5,25% eller URSUS BKLACK på 6%. Foto©JørgenKoefoed.

Det kan godt være, at maden på de fleste restuaranter ikke er noget at skrive hjem om. Men deres øl er lige til at drikke – og den smager rigtig godt, er billig og i store flasker. Vælg mellem URSUS PREMIUM på 5,25% eller URSUS BKLACK på 6%. Foto©JørgenKoefoed.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HVIS DU KUN SKAL SE 1 FILM

$
0
0
De to gamle drenge – Michael Caine og Harvey Keityel – bliver 16 igen, da den rigtige Miss Universe – Madavina Diana Gherea – går med i poolen. Foto©YOUTH/Scanbox

De to gamle drenge – Michael Caine og Harvey Keitel – bliver 16 igen, da Miss Universe – Madavina Diana Gherea spiller sig selv – går med i poolen. Foto©YOUTH/Scanbox

NORMALT ANBEFALER jeg aldrig film på Bloggen, men efter at have indtaget YOUTH mandag aften i Scala Gudhjem med fem betalende gæster, bliver jeg simpelthen NØDT til, at gøre opmærksom på dette opsigtsvækkende mesterværk.

Fred Ballinger [Michael Caine] ferierer på er kusted i Schweiz med absolut højeste klassifikation. Han er tidligere stærkt profileret komponist og dirigent, men har trukket sig helt tilbage fra det offentlige liv. På kurstedet får han en anmodning fra dronning Elizabeth om at medvirke til en royal fest. Fred afslår. Han har sine helt private grunde til at sige nej tak til den exclusive henvendelse.

På kurhotellet ses også Freds jævnaldrende ven, instruktøren Mick Boyle [Harvey Keitel]. Han er i gang med at skrive manuskriptet til sit livs sidste film.

Sådan er skabelonen til YOUTH.

Måske lyder det ikke af så meget. Men tag ikke fejl.

Denne film er noget af det mest overraskende, barokke og livskloge, jeg længe har set. Den er ikke alene fascinerende i dialogen. Og i musikken. Den er også gribende og gribende morsom på den mest underspillede måde. 82-årige Michael Caine har aldrig været bedre. Det samme kan siges om 76-årige Harvey Keitel.

Og opsigtvækkende er ikke mindst 78-årige Jane Fonda, som den udrangerede primadonna, der hellere vil være med i en mexicansk tv-serie end i Keitels sidste krampetrækning.

Og igen: Ikke mindre opsigtsvækkende er Diego Maradona. Verdens bedste fodboldspiller måske nogensinde er også gæst på kurhotellet med alle sine 300 overvægtige kilo … at se ham kraftfuldt holde en tennisbold i luften er simpelthen stærk tobak!

Det er den verdensberømte, koreanske operasanger Sumi Jo, der sætter punktum for YOUTH. Hun optræder som sig selv og sang, så jeg følte at mine knogler smeltede sammen med resten af mit legeme, og jeg blev forvandlet til et stort bankende og fritsvævende hjerte. Aldrig har musik ramt mig hårdere.

Se YOUTH – og bliv levende!

Scala Gudhjem viser filmen til og med onsdag 17. februar. Hver dag 19:15 undtagen i weekenden, hvor den vises 16:15.

BOMBESPRÆNGNINGER I GUDHJEM?

$
0
0
En af af klippeknolden på Åsen er blevet til 'småsten' . Foto©JørgenKoefoed.

Der arbejdes indædt på at komme ned i det rette plan, så byggeriet af værelserne kan komme i gang. Foto©JørgenKoefoed.

DE SIDSTE TRE-FIRE UGER er Gudhjem flere gange om dagen blev udsat for bombesprængninger og maskingevær-ild. Er det ISIS, der er rykket ind for at omvende de protestantiske, katolske og ateistiske gudhjem-boere til den rette tro? Eller hvad?

Bloggen drog i krig – udrustet med kamera og kuglepen – for at finde ud af, hvad pokker der sker i det lille fiskeleje, hvor alt som regel ånder fred og idyl.

Nu er det opklaret.

Det hele kommer fra Hotel Klippen. De makabre lyde stammer blot fra et trykluftbor med efterfølgende dynamitsprængninger. Som tidligere omtalt her på Bloggen er hotellet ved at udvide med nogle extra værelser under den store terrasse mod havet. [Læs TØMMERMÆND I GUDHJEM: http://www.lisahoyrup.dk/jk/12411/]

Når dynamit-stangen er på plads i borehullet bliver den fæørst tildækket med en hel masse gamle bildæk .... Foto©JørgenKoefoed.

Når dynamit-stangen er på plads i borehullet bliver det hele først tildækket med en hel masse gamle bildæk …. Foto©JørgenKoefoed.

... så skal det et par kraftige jernplader oven på bildækkkene ... Foto©JørgenKoefoed.

… så skal der et par kraftige jernplader oven på bildækkene … Foto©JørgenKoefoed.

... så sætter 'Dynamit'Olsen' strøm til tændsnoren og BANG!, siger det så ... Foto©JørgenKoefoed.

… så sætter ‘Dynamit’Olsen’ strøm til tændsnoren og BANG!, siger det så … Foto©JørgenKoefoed.

... og så er endnu et stykke af Åsen blevet til småsten. Foto©JørgenKoefoed.

… og så er endnu et stykke af Åsen blevet til småsten. Foto©JørgenKoefoed.

Det har vist sig, at der er lidt mere klippe, end man havde regnet med. Så derfor har sprængnings-experten Evan Olsen boret huller til dynamit-stængerne i en uendelighed – og vil formentlig gøre det måneden ud. Der skal jo graves så dybt, at det bliver muligt for en voksen mand, at kunne stå oprejst i de nye ’underjordiske’ værelser.

Direktøren for det hele – islandske Gudmundur ’Gundi’ Franklin Jonsson – er fortrøstningsfuld. Han regner med, at terrassen kan komme på plads, inden sæsonen for alvor sætter ind i maj. Temmelig påkrævet, da flere af værelserne har udgang her.

BLOGGEN: Gundi, flere af sprængningerne foretages meget tæt på bygningen. Er du ikke bange for at hotellet styrter ned ad skrænten og i havet?

GUNDI: Nej, nej … jeg er overhovedet ikke bange for dynamit!

Viewing all 2822 articles
Browse latest View live