Quantcast
Channel: Jørgen Koefoed
Viewing all 2822 articles
Browse latest View live

EN STENBRO-DRENGS HISTORIE [20:61] – LIVET SOM MARINE-SOLDAT 6

$
0
0

Peer Søndergård flyttede til Rønne i 1997 og har boet der lige siden. Han blev født 23. november 1933, og voksede op i Sydhavnen i København og gjorde som udlært maskinmester verdenshavene usikre.

På et tidspunkt blev han pustet af Gud. Det førte ham ind i Jehovas Vidner. Her er han stadig aktiv samtidig med, at han har fået den dille at lave en lampe næsten hver dag af genbrugsmaterialer. Lamperne kan ses & købes i hans nyåbnede GALERIE JE T’AIME – SANS ÉGAL [’Jeg elsker dig – uden lige’] … her taler han om sine lamper!

Peer Søndergaard med sin 'Smart-Guy-Lampe'. Foto©JørgenKoefoed.

Peer Søndergaard med sin ‘Smart-Guy-Lampe’. Foto©JørgenKoefoed.

I 2007 skrev han sine erindringer EN STENBRO DRENGS HISTORIE. Dem har Bloggen fået lov til at offentliggøre
styk- og drypvis hen over de næste år.

KAPITEL 20: LIVET SOM MARINE-SOLDAT 6

LAGDE DU MÆRKE TIL, at jeg nævnte én, der hed Kaj Madsen [i sidste kapitel]? Han var diametral modsat. En rigtig duks, men et godt menneske. Aldrig på glatis. For ham gjaldt det om at komme gennem soldatertiden uden plet og lyde. Han havde været i lære på Centralværkstedet for D.S.B., der hvor også min Farfar var, og hele hans mål i tilværelsen var at komme tilbage der til igen. Det kunne han kun med gode soldaterpapirer.

Kaj var hunderæd for at blive straffet. Han tog sig til hovedet, når han var vidne til mine eskapader: ’Peer, du er ikke rigtig klog’. Men det kan jo diskuteres. Kaj havde en Lambretta Scooter, som vi kørte på hjem på orlov. En dag vi skulle tilbage til Fortet, havde vi problemer med den. Det endte med, at vi kom en time for sent. Hele verden brød sammen for Kaj. Han var helt sikker på, at nu kunne han godt vinke farvel til en tryg fremtid hos D.S.B.

’Kaj, tag det roligt, der sker ikke noget.’

Og det gjorde der heller ikke.

KAJ VAR IKKE EN TØSEDRENG

Kaj gik til dans med sin søster. Tænk, at danse med sin søster. Den gang virkede det frastødende på mig. Nu kan jeg godt se, at det var mig, der var forkert på den. Fordi jeg ikke selv havde dette varme broder-søster-forhold, som mine egne børn har.

Men der var nu alligevel noget, der fascinerede mig ved Kaj. Han var et udpræget ordensmenneske og meget reel. Nogle vil nok sige, at han var en tøsedreng, men det var han ikke. Det der var hans stærke side var vores svaghed om omendt: 1-1.

Måske har han ændret sig med tiden … men det har han ikke. Det ved jeg med sikkerhed, fordi jeg for nogle år siden mødte ham på vej hjem fra arbejdet. Han kom fra Centralværkstedet. Jeg blev glad for at se ham. Det gør jeg forøvrigt altid, når jeg møder nogen jeg kender. Det var derfor naturlig, at foreslå om vi ikke skulle finde et sted, hvor vi kunne sidde og få en øl sammen og tale om de gode, gamle dage, som vi havde oplevet sammen.

Han svarede: ’Peer, det går bestemt ikke. Hvis jeg ikke når mit tog, bliver min kone nervøs for mig. Jeg kommer altid med dét tog’. Jeg så på ham og sagde farvel til ham og har ikke set ham siden. Men han når sikkert stadig sit tog.

Tænk, ikke at kræve mere af livet! Hvor er du gået glip af meget, Kaj. Men på den anden side, når man ikke har mere i sig, savner man vel heller ikke noget.

DE GRATIS GLÆDER

Nå, det var lidt af en afstikker, så vi må nok se at komme tilbage til selve Fortet. Efter nærmest at være på bunden af en depression, da jeg blev udstationeret på Stevns Fort, vendte det hele, som foråret kom.

Hver dag skulle vi gå fra kasernen over til selve fortet. Overfladen var dækket af marker. Dels med korn og dels med græs med køer. Fortet bestod af gange, som var hugget ud af Stevns Klint. Hernede var der så værksteder, kommandocental og kanonstillinger. Men nok om det.

De gratis glæder, det er altså dem, der ikke koster noget, men som betyder så uendelig meget. Og dem var der faktisk mange af. De har præget mit liv siden hen.

Naturen var usædvanlig landlig. Marker, skov og frem for alt vand, badestrand, sommerglæder lige ude for døren. Der var også en roklub, mange unge mennesker og piger. Det blev til sidst sådan, at jeg slet ikke tog hjem til København på orlov.

Sådan en week-end var skøn. På langtur med robåden. Flere både med piger og samvær … og så var der bal bagefter. Så kunne sådan en week-end ikke bruges bedre. Så Peer Sval, som pigerne kaldte mig, kunne ikke få det bedre.

Det som andre betalte for i dyre domme, var ganske gratis her. København lå der, hvor den lå. Der var meget vest for Valby Bakke.

Alle disse glæder havde jeg sammen med en er hed Hans. Han var jyde. Hans søster syede silkeslips. De var flotte. Han solgte dem. For pengene gik vi på konditori i St. Heddinge. Ikke så meget for kagernes skyld, men fordi Anna, en køn pige serverede der. Hans og PS konkurrerede i det stille om hvem, der kunne score Anna. Men det lykkedes ikke for nogen af os.
Fortsættes …

HERUNDER BRINGES DE FOREGÅENDE KAPITLER,
SOM HAR VÆRET BRAGT PÅ BLOGGEN:

KAPITEL 1: AT SKRIVE OM SIT LIV

SOMME TIDER kan man få en ubændig lyst til noget. Man kredser om tanken. Kan ikke blive fri. Tankerne trænger sig på … og på et eller andet tidspunkt giver man efter. Nu tænker du nok, det er en ny bil, sex eller noget så banalt som en øl. Men det er noget af helt andre dimensioner.

Nej, ved du, hvad jeg har lyst til? Jeg har lyst til at skive om mit P.S.-liv. Det er såmænd ikke noget særligt, men jeg tror, at der er dybder i et hvert menneskes liv. Noget at se tilbage på.

ENGHAVEVEJ VAR BARNDOMMENS GADE

Da jeg blev født, var min storesøster Nancy allerede forlovet med Willy, som senere blev min svoger. Der er nemlig 13 års forskel på mig og hende og 11 år på min anden søster Erna. Så det var en efternøler, der kom til verden på Enghavevej 208. Det var lige på hjørnet af Sydhavns Plads og Sydhavnsgade … nu hedder den Borgbjergsvej.

Det må have været en svær fødsel for min Mor, for jeg vejede 10 pund. Jordemoderen skulle have sagt: ’Sikken en dejlig, stor dreng, fru Søndergaard’ … og det er jeg stadig … 105 kg i skrivende stund.

Min Mor og Far havde det ikke altid godt sammen. Jeg er nok blevet til i forsoningens sødme. Nå, tak for det!

FATTIG-30’ERNE

30’erne var en vanskelig tid, så det var små kår Peer Søndergaard kom til verden i. Man skulle være lykkelig for en to-værelses, og det var lige netop sådan en min Far og Mor havde. Fem mennesker i en to-værelses. Det siger sig selv, at der var småt med plads, så hvad gør man så? Ja, man lægger den lille ny i en kommodeskuffe!

Som sagt var 30’erne en vanskelig tid. Nå, ja, hvornår har det ikke været det?! 20’ernes livsglæde var forbi, og det løsslupne liv var ovre. Sorte skyer drev igen sammen. Depression, arbejdsløshed og Hitler gjorde det ikke lettere.

Min Far som var typograf var meget arbejdsløs. Han havde kun arbejde, når Kraks Vejviser og Telefonbogen skulle trykkes, så pengene var små i Sydhavnen.

Min Mor sled i det med at sy for folk, men alt det tænkte en lille dreng slet ikke på. Når man ser fotos af mig, griner jeg altid og  er rund og trind. Jeg har i min opvækst aldrig følt, at vi manglede noget.

DER SKAL VÆRE TO x E

’Hvad skal drengen hedde, Ella?’ Det hed min Mor. Min Far hed Martin. ’Han skal hedde Peer’, sagde min Mor, ’og det skal staves med to e’er’. Det er der en særlig historie bag. Som sagt var det i 30’erne, jeg blev født. Der skete så meget på verdens arena den gang. Hitler kom til magten, ulykkelig vis, og Prisen af Wales abdicerede, fordi han blev forelsket i Miss Simpson. Men hvad har det med mit navn at gøre?

Jo, det har det i høj grad. Det engelske kongehus var aktuelt stof, det er det stadig. De har mange titler, der i blandt en Peer, som er en Hosebåndsridder … den højeste orden i England. Og da min Far og Mor var lidt snobbede uden at ha’ noget at ha’ det i, så blev jeg kaldt Peer med to e’er.

FAR DØDE

Desværre nåede jeg aldrig at kende min Far. Han døde da jeg var 1,5 år gammel. En dårlig tand og en mindre dygtig tandlæge … ja, tænk engang … så lidt skulle der til. Pencilin’et var ikke opfundet, og betændelsen bredte sig til hjernen. Ja, sørgeligt nok!

Jeg har ladet mig fortælle, at han var en spøjs fyr. Han var pukkelrygget, hvilket måske gjorde, at han var en enspænder. F.eks. har min Mor fortalt, at når han skulle møde på en ny arbejdsplads, kom han med vilje for sent, hvor andre helst ville gøre en god figur.

Fuld af mindreværd satte han sorte rullegardiner op, så man ikke kunne se, om der var nogen hjemme. Det kan selvfølgelig være meget rart, når man er nygift, men det bliver man jo ikke ved med at være. Men alle har gode og dårlige sider ved sin person.

Min Far var helt vild med radio og musik. Jeg tror, hvis han havde levet i dag, havde han haft det dyreste B&O-anlæg, man kunne få. ’Hør, Ella’, sagde han tit, men Ella kunne ikke høre noget. Hun var nemlig ikke musikalsk.

Min søster Erna har fortalt, at Far var en rigtig vogter. Han passede på os som en smed. Det er da en god egenskab. Samtidigt var han meget kvalitetsbevidst. Han købte dyre ting … dog uden at have pengene til det.

Men uanset hvordan ens Fars personlighed var, er det nok godt, at have sådan én. Jeg tænker tit på, hvordan min opvækst var blevet, hvis jeg havde haft ham.

Det kan være svært for en mor, at styre en knægt. Og svært er det selvfølgelig, at være alene med to opløbne tøser med en lillebror. Selv nu hvor jeg er 63, siger de: ’Det er min lillebror’. Irriterende!’

ALENE-MOR MED TRE BØRN

Men det var sikkert meget belastende for min Mor. Hun skulle jo tjene penge. Det gjorde hun ved at sy. Herrebenklæder syede hun. Hun gjorde det hjemme. Hvorfor? For at være hjemme for sine børns skyld. Hun var meget selvopofrende. Hun kunne tjene mere på en systue. Så vi har aldrig været nøglebørn. Tak, Mor!

Apropos nøglebørn var begrebet så småt begyndt den gang. Desværre har det udviklet sig enormt til stor skade for samfundet efter min mening. Den tryghed det var for mig at vide, at min mor var hjemme havde stor betydning. Så stor at jeg besluttede at mine børn aldrig skulle på institution, og at min kone så vidt muligt skulle være hjemme, når de kom fra skole. Det har de også senere udtrykt stor glæde ved.

KAPITEL 2: DEN STORE FÆLLESGÅRD

SYDHAVNSKVARTERET ENGHAVE, FREDERIKSHOLM består af store boligkarréer med lukkede gårde. Vores gård var særlig flot, fordi inspektøren boede i den ene ende og havde en stor anlagt have med mange træer og buske og en græsplæne med et springvand i midten. Denne gård var mit et og alt. Og den var så stor, at vi ikke havde behov for at løbe og lege ude på gaden. Det gav i sig selv en stor tryghed.

Vi børn havde et bestemt kaldesignal. Uh-uh. Ganske enkelt op med vinduet. Uh-uh blev der svaret. Uh-uh, så var det bare med at komme ned at lege.

EN VRIMMEL AF BØRN

Gården vrimlede med børn i alle aldre. Små og store. Fra tidlig til sent var vi nede at lege. Skulle vi have noget at spise, havde vi ikke tid til at gå op. Vi kaldte: ’Mor, kast en mad ned’. Så kastede hun en mad ned og så tilbage til legen.

Fodbold, sjippe, hinke, spille kugler, løbe med trillebånd, et-tag-fat, skjul, en, to, tre, fire, fem, seks, syv, otte, ni, ti, fri for lur på alle sider og kanter, spille terre (det var vi skrappe til), terningespil.

For nogle år siden tog jeg mine drenge med til Sydhavnen for at vise dem, hvor deres Far var vokset op. Jeg glædede mig til at vise dem gården, men tænk, der var ikke et øje. Min dejlige gård var tom. Ingen glade børn. Ja, tiderne har forandret sig. Nu sidder de oppe i lejlighederne og spiller computer og glor videofilm.

Der skete selvfølgelig meget i gården. Blandt andet husker jeg en episode. En af de store drenge ville af med sit legetøj. Han syntes sikkert, at han var blevet for stor til det, så han kastede det i grams. Vi sloges selvfølgelig om det, mens han frydede sig. Han havde også en seksløber. En stor flot en. Den var lavet af tin og var til knaldhætter. Den skulle der løbes om kap for at få, så alle drengene stillede op til løb. Jeg vidste, at jeg ikke havde en chance, men jeg begærede den pistol. Mens de andre spurtede af sted, overtalte jeg den store dreng til at give mig den. De andre drenge blev selvfølgelig rasende og lovede mig tæv. De var godt sure på mig længe. Desværre havde jeg den kun kort tid. Jeg tabte den og den gik i stykker. Og hvad kan man så lære af det? Ja, arbejd for det du ønsker, så varer glæden længere.

MINE KAMMERATER

Jeg tænker tit på mine kammerater. Holger, Jørgen Malmberg, Vagn, Børge, Preben Vestergård, Jørgen Pedersen, Bent Heise, Mogens Sørensen, svenske Per og pigerne: Ninna, Bente, Tykke Lis, Lis Hansen og alle de andre. Hvor er I henne? Er I glade, og har I haft et godt liv?

KAN DU HUSKE?

Det kunne være interessant at møde jer igen. Så skulle snakken rigtig gå: Kan du huske den gang? Jørgen Malmberg ville sikkert sige: Peer, kan du huske, du var forelsket i Ninna. Det var jeg grænseløst, men jeg fik hende aldrig.

Og Holger, hvis far var [spor]vognstyrer på Linie 3, ville nok grine, så hans store flyveører blafrede, når han talte om, hvordan vi kælkede med Tykke Lis. Hun havde et smukt ansigt og nogle store bryster, så når vi kælkede med hende, sad hun foran, og vi drenge fik lov til på skift til at tage hende på patterne. Hvor Tykke Lis er blevet af, ved jeg ikke, men Holger blev gift med Bente, Ninnas veninde.

DET SORTE SPROG

Vi var gode kammerater, selv om atmosfæren var hård. Det sorte sprog i sproget, det jeg i dag kalder sydhavnsk, havde sin egen klang. Min klasselærer yndede at sige, når vores sprogblomster blev for kraftige: ’Vort modersmål er så dejligt, det har så mild en klang’.

Vi sagde tingene, som de var. En spade var en spade, en skovl en skovl, en tissemand en …. (censur). Det modsatte en ….. (censur), et dumt svin var et dumt svin og en kammerat en kammerat.

Vi havde vores egne love, som blev håndhævet med tæv. Der var ingen slinger i valsen. De store beskyttede de små og de store tævede hinanden i gensidig respekt for udfaldet.

Når vi spillede fodbold var vi Frem’ere, og det er vi stadig.

MUSIKKEN PÅ REJSEGRAMMOFONEN

Vores gård var forum for alt …. også musik. Vi spillede 78’ere på rejsegrammofonen. Vi sad drenge og piger og hyggede os. Det var Louis Armstrong, Benny Goodman, Tommy Dorsey, Duke Ellington, Stan Kenton, Jack Tiergarden og Glen Miller for blot at nævne nogle. Alt sammen vidunderlig, svingende musik til forskel på den rædselsfulde rock unge mennesker hører nu til dags.

Og så var der alle schlagerne, som vi hørte på Giro 413 om søndagen. Men så kom Holger, som for øvrigt var meget musikalsk, med en long-playing-plade. Så var det slut med den optrukne rejsegrammofon.

Hele den udvikling, der er sket i den retning, er sket i min tid. Det er ubeskriveligt.

Vi hørte ikke musik hele tiden. Det var en eksperimenterende tid. På et loft sad vi og blandede svovl og andre ting sammen for at lave krudt. Det skulle vi prøve af i gården. Der skete ingenting indtil vi en dag fremstillede en rørbombe. Den sprang med et ordentlig brag, så vi blev bange. Ikke mere af den slags.

KAPITEL 3: DA KRIGEN KOM

DEN 9. APRIL 1940 var jeg seks år. Det er en dag, jeg husker tydeligt. Min Mor og jeg skulle over på Statens Seruminstitut. Jeg skulle vaccineres mod kopper. Enhver ved, hvad der skete denne dag. Tyskerne besatte Danmark. Andre var nok blevet blevet hjemme på denne dag, men min Mor var en handlekraftig kvinde, og vaccineret det blev jeg. På trods af tyske tropper, kanoner, flyvemaskiner og krigsskibe forcerede min Mor og jeg Langebro og kom til Seruminstituttet, som ligger på Amager, og kom helskindet hjem igen.

SAMMENHOLDET

Krigen var på en måde en mørk og kedelig tid. Men også en sammenholdets tid. Som Helge Kærulff-Schmidt sang: ’Vi er jo alle i samme båd’ eller Liva Weel: ’Man binder os på hånd og mund’. Men man kan ikke binde ånd.

Det var en tid, hvor der blev diskuteret politik og holdninger. Jeg har altid haft den opfattelse, at hvis man havde en idé, skulle man træde frem med den. Sådan havde min Mors familie det. De fleste var kommunister og mine onkler var modstandsmænd. Ikke 4. maj-frihedskæmpere, men rigtige sabotører. Min onkel Hermand fremstillede bomberne og min onkel Svend fyrede dem af. Han var også med til at likvidere stikkere. Og der gik rygter om, at Hermand var med til at sejle Niels Bohr over til Sverige.

Min onkel Svend var en stor chamør, hvilket gik ud over andre end tyskerne. En dag kom jeg ned til min Mormor. Jeg skulle altid komme ad køkkentrappen og banke et bestemt signal. Hun boede to opgange fra os. Da jeg kom ind, sad der en tre-fire mænd og deres maskinpistoler lå på spisebordet. Det fortæller lidt om tidens alvor.

Da krigen var forbi, lærte jeg dem alle sammen at kende. Alle prægtige mænd fælles om én sag: At drive tyskerne ud af Danmark. Men også for at få en bedre verden bag efter. Det lykkedes desværre ikke.

SABOTAGER I SYDHAVNEN

Sydhavnen og Valby var fabrikskvarterer. Der gik næsten ikke en dag, uden der lød nogle ordentlige brag og skyderier. Hollesens Fabrikker, Allways – ikke ultra – men radiofabrik, B&W Teglholmen, Adler, Kulkranerne i Sydhavnsgade, Ford, Tuxham i Trekronergade, Vægtfabrikken på Stubmøllevej for blot at nævne nogle.

Pludselig en dag jeg var nede hos min Mormor, kom tyskerne farende og stillede en maskinkanon op og begyndte at skyde vildt lige uden for hendes vinduer. Jo, der skete noget hver dag.

En tysk deling soldater marcherede gennem gaden syngende: ’Wir fahren gegen Engeland’ og ’Alte Kammeraden’. Det var jo en statelig hær, der invaderede os, men som årene gik, blev den mere og mere ynkelig. Man fik helt medlidenhed med de stakkels mennesker. Til sidst var de kun laser og pjalter.

EN SVÆR TID

2. juledag 1944 lød der pludselig skud. Vi for hen til vinduet og så en mand løbe væk og en anden lå blødende på jorden. Det var en Hipo-mand, der var blevet likvideret.

Ja, krigen var stadig i gang, og den kunne mærkes på mange måder. Det var extremt kolde vintre, og der var ingen brændsel. Det var specielt svært for en enlig mor. Hendes brødre som skulle være de første til at hjælpe hende, var jo travl optaget af krigen. Men drengen Peer lå ikke i kommodeskuffen mere, den var byttet ud med en harmonikaseng, han stjal kul fra tyskerne sammen med Holger. Ovre i Scandiagade stod jernbanevogne fulde af kul, og når vagtposterne var nede i den ene ende, sprang vi drenge op, og hev kul ned. Så gik det hjem med kul på vores slæder. Det var ellers nok noget, der gav varme. Det var herligt og spændende.

Men alting har en ende, og den 4. maj, viste det sig, hvem der var hvem. Nogle havde travlt med at komme væk, og andre med at komme efter dem.

KAPITEL 4: DEN FORBANDEDE SKOLE

DET SIGER NÆSTEN SIG SELV, at jeg gik i skole under krigen og i efterkrigstiden. Det undrer mig at alle de børn jeg siden er blevet velsignet med alle er boglige, hvilket man langt fra kan sige, jeg var og er. De otte år jeg gik i skole var et sandt helvede, og en af de lykkeligste dage i mit liv var, da jeg gik ud af den.

Nu var forholdene ikke de bedste under krigen og efter. Men det var ikke det, for selvfølgelig kunne man lære noget. Det var min indstilling, der var negativ. Havde min Far levet, var det nok blevet anderledes. I dag ved jeg godt, hvad der skulle til. Mere myndighed i hjemmet. Min Mor kunne ganske enkelt ikke overskue det.

Det var sådan, at jeg altid sad på sidste række. Det gjorde de såkaldt dumme og hver gang læreren spurgte om noget, lod jeg som om, jeg havde tabt noget på gulvet. Mærkeligt at læreren ikke gennemskuede det. På den både var vi begge dumme.

GOD TIL NOGET

MEN DER ER ALTID NOGET man er god til. Jeg var god til sløjd, samfundskendskab, geografi og sprog. Min tysklærer sagde engang til mig: ’Jeg ville give dig ug, hvis du ville læse på det. Men hvorfor skulle man det, når jeg kunne uden.

Med gymnastik var det helt galt. Men jeg var klassens helt, når jeg bestak læreren med cigarer, og vi fik håndbold. Cigarerne stjal jeg fra min moster Jenny. Hun var ansat på Nobels Cigarfabrik. Hun stjal dem selv, så hun kunne ikke sige noget.

Men når jeg havde cigarer med i skole sagde jeg:
’Må vi få håndbold i dag, hr. Ebert?’
’Nej, I har godt af gymnastik’.
’Nå, et var ellers en skam, jeg har 10 cigarer med i dag’.
’Nå, så lad gå.’
Og så fik vi håndbold.

Men på mange andre områder var han et dumt svin. Jeg kunne ikke fordrage ham.. Han var uretfærdig som de fleste.

SVØMNING I HAVNEN

OM SOMMEREN VAR DER IKKE noget problem med gymnastikken. Der gik vi til svømning i Gasværkshavnen. Nej, vi gik ikke, for vi løb der hen syngende, så vi var godt varme, når vi ankom, så det var godt med en dukkert. Det kunne godt være koldt, men det blev der ikke taget hensyn til. Her var jeg i mit es. Her var er ingen, der kunne lære mig noget. Udspring på hovedet fra vippe, dykke,  svømme under vandet. Det lille og det store Frisvømmermærke tog jeg let, hvor andre havde store kvaler. Og senere det samme med Livredderen.

DA SPANSKRØRET DANSEDE

I DE OTTE ÅR jeg gik i skole, fik jeg forskellige former for diciplinærstraffe. 3 slag med spanskrøret, som havde sin bestemte plads hos læreren, så alle kunne se det … uvist af hvilken årsag! 3 eftersidningstimer, som også blev kaldt ’svedere’ samt et utal af nakkedrag og kind-niv. Det var faktisk lige efter min skoletid, at det blev forbudt. Der var mange lærere, der var rene sadister. Men for lidt og for meget fordærver alt. Det kan man se på børns opførsel nu om stunder.

KAPITEL 5: FÆRDIG MED SKOLEN

DER ER NU GÅET 14 år af mit liv, og det begynder at forme sig anderledes. Som sagt før  var det en lykkelig dag i mit liv, da jeg kylede min skoletaske langt væk. Nu var det tid til at finde en læreplads. Ikke fordi jeg ikke vidste, hvad arbejde var. Mens jeg gik i skole havde jeg adskillige  bypladser. Jeg kørte med rulletøj, gik med den lokale avis, havde plads hos en grønthandler og hos en købmand.. Det sidste kunne være temmelig hårdt. Den var der 50 pilsnere i en kasse, og det var altid dem, der boede på 4. sal, der skulle have varerne bragt. Lønnen var 20 kroner om ugen plus diverse drikkepenge, som var meget mere end selve lønnen. Som Niels Hausgård siger: ’Der er altid arbejde nok til dem, der kan og vil’. Arbejde tager man ingen skade af, modsat det syn man har på den sag nu om dage, at unge mennesker ikke må arbejde. Det strider mod al sund fornuft …

HVILKEN UDDANNELSE SKULLE JEG VÆLGE?

NU VAR TIDEN TIL AT LÆRE NOGET, for at jeg kunne tjene penge. Jeg havde jo lært, at livet koster penge, og ikke som en stor dreng sagde til mig engang: ’Alt hvad der stå uden for forretningerne var gratis’. Den er fin, tænkte jeg og snuppede en honningkage. Da jeg kom hjem med den, sagde min Mor: ’Den må du hellere gå hen med igen’.

Det fag jeg skulle lære, var det, jeg skulle kunne ernære mig af resten af mine dage. Sådan var indstillingen den gang.

At blive smed eller maskinarbejder, det var sagen. Og det man vil, det bliver man. Det man ville, bliver man måske. Underligt at der er så stor forskel på de to ord.

Det viste sig at være et godt valg. Dette fag har bragt mig mange interessante oplevelser, som jeg ikke har villet været foruden.

Min Farfar var smed på centralværkstedet i København (Jernbanen). Han sagde: ’Når du bliver udlært, så søg ind til jernbanen, så er din lykke gjort resten af dit liv’. Jeg ved godt, hvorfor de gamle sagde det. De var hunderædde for at blive arbejdsløse. Men jeg har aldrig været tryghedsnarkoman. Jeg havde andre planer.

NEMT AT FÅ EN LÆREPLADS

NU TIL DAGS KRÆVES DER næsten en studenterexamen for at komme i lære. Men det gjorde det ikke i 1948. Det var en genopbygningstid, så det var forholdsvis let at få en læreplads. Det var min onkel Herman, der skaffede mig den. Han havde en modstandskammerat, der under krigen havde et værksted, der lavede maskinpistoler. De hed stenguns. Det gik fint under krigen, men nu skulle der produceres andre ting.

Det var en svær tid at gå fra skole til læreplads. Jeg var kun en hvalp, som ikke altid kunne se alvoren i livet. Derfor fik jeg mange hug af Mester og af svendene. Jeg lærte at se menneskerne fra en anden side, end jeg var vant til. Tit var de meget modbydelige mod hinanden …. også mod mig, der var yngste lærling.

En gang jeg blandede mig i svendenes samtale, fik jeg én på hovedet og blev spurgt om, at jeg så kunne holde min kæft, til jeg blev spurgt. Og det kunne jeg sagtens.

DAGLIGDAG PÅ VÆRKSTEDET

VI FREMSTILLEDE VÆRKTØJER til fremstilling af ringbind. De var noget anderledes end dem i dag. Vi havde også en produktion, som nogle damer tog sig af. Det var noget være rod, som jeg vil komme ind på om lidt.

Hos sabotøren var der kun én lærling foruden mig. Han hed Bruno. Han var altid så uheldig.. Nu skal I bare høre hvordan:

En dag vi sad og spiste vores frokost, fik vi et chok. Om formiddagen havde vi spildt noget fortynder på gulvet. Det blev suget op med noget savsmuld og fejet sammen i en bunke. Vi havde ingen frokoststue, så vi spiste vores mad på værkstedet. Da Bruno havde spist, tænfte han en smøg og kastede flegmatisk tændstikken over i savsmuld-bunken. Hille, du milde kineser, sikken brand. Det var nærmest en explosion, men selv midt i dramaet var der tid til at stikke Bruno et par flade.

Samme Bruno var også uheldig ved en julefrokost. Bruno var en rask, ung mand, der nok kunne drikke nogle bajere. Det gjorde de i øvrigt alle sammen også kvinderne. Midt i det hele kom en af svendene og spurgte,  om jeg lige kunne smutte hen og købe nogle kondomer, for nu skulle kællingerne ha’, hvad godt var. Jeg gjorde ikke nogen indvendinger, for det var ham, der en gang knaldede mig en lussing. Men jeg synes, det var noget rod, for de var alle gift … men ikke med hinanden.

På vej hjem fra denne julefrokost gik det galt igen for min uheldige lærekammerat. Han var efterhånden blevet godt træt i ansigtet og i Linie 3 blev han syg. Vi blev smidt af. Pludselig gik han helt ud. Der kom en ambulance, og han blev kørt på hospitalet, hvor han blev pumpet ud. I dag ville man ikke tage notits af det, men næste dag stod det i avisen. Det endte med at Bruno blev smidt ud af læren, og han forsvandt ud af mit liv.

FØRSTE OLYMPIADE EFTER KRIGEN

MIN LÆREMESTER BJØRN MADSEN var tosset efter damer, men det blev han også på mig. Peer Søndergaard var en glad, ung mand, som fløjtede og sang dagen lang, og ikke tog livet så alvorligt. Det var i 1948. I det år var der den første Olympiade efter krigen. Vi havde radio på værkstedet, og hvad var mere naturligt end at høre olympiade-reportage med Gunnar NU Hansen? Han talte så bejstret om alle datidens sportshelte: Greta Andersen, Karen Margrethe Harup, Raghild Hveger, Niels Holst Sørensen, guldvinder på 800 meter og senere general i Flyvevåbenet. Danmark vandt bronze i fodbold med navne som John Hansen og Johannes Pløger fra Frem – min klub – Ivan Hansen og Knud Lundberg fra AB. Carl Åge Præst fra ØB og Ejgil Nielsen på mål. Danmark vandt over Italien 5-3. Johan Hansen, som var expert i hovedstød scorede hattrick, og var den første danske fodboldspiller, der blev solgt til Italien. Han blev købt af Juventus for den enorme sum af 111.000 kroner.

Da min mester så, at jeg hørte radio i arbejdstiden, fik jeg den største skideballe, jeg til dato havde fået. Underlig fyr ham Bjørn, men måske havde han store problemer, for umiddelbart efter gik han fallit, og jeg måtte søge en anden læreplads. Det fik jeg ret let. Paradoksalt nok hos en forhenværende værnemager. Der var så mange forhenværende den gang.

KAPITEL 6: MESTER ROM-SØREN

MIN NYE MESTER blev kaldt Rom-Søren. Ja, livet er uretfærdigt. Sabotøren gik ned, men værnemageren overlevede. Værnemageren, der havde arbejdet for tyskerne, klarede sig bedre. Jeg har altid haft det svært med uretfærdigheder.

Måske var det på sin plads at forklare, hvorfor han blev kaldt Rom-Søren.

Da han som ung maskinarbejder på B&W – motorfabrikken på Christianshavn –  havde han et skab og i det skab … ja, gæt en gang! Hvad tror du, der var i det skab??? Godt gættet! Der var rom. Der blev drukket meget på arbejdspladserne den gang. Og hos Rom-Søren kunne man købe sig en dram. De sagde, at det var på den måde, han skaffede penge, så han kunne blive maskinfabrikant. Det er ganske vist, for en af svendene der hed Dregert, havde arbejdet sammen med ham, bekræftede at det var rigtig nok. Hvilket igen blev bekræftet af Harrald, en svend der stadig var på B&W, da jeg selv blev svend, og fik arbejde der.

DEN PÆNE MAND

ROM-SØREN, hvis rigtige navn var Svend Åge Sørensen, var en højst besynderlig person. Han var i perioder en nydelig mand i pænt jakkesæt og blød hat. Et par gange om  dagen kom han gående gennem værkstedet, og det gik fra mand til mand: ’Søren kommer’.

Han havde en hæslig vane. Han tyggede skråtobak og fy for den lede Augusta, som han kunne spytte. Hans harkere flød alle vegne. Af og til var det helt galt med ham. Så gemte han sig inde på sit kontor. Der sad han og tømte den ene flaske Clock-likør efter den anden. Det kunne han godt gøre en halv snes dage i træk uden at tage hjem. Han blev ikke vasket, og vi så ham kun, når han skulle på lokum … og sikke et syn.

Når han havde disse perioder, var der kun én, der måtte komme ind til ham. Det var cigar-damen henne på hjørnet. Det var hans elskerinde. En nydelig kvinde. Om man begriber hun kunne gøre det.

LØNNINGSDAGEN OG DE ANDRE DAGE

NÅ, SÅDAN ER DER så meget. Men så lidt om torsdagen. Det får mig til at tænke på min løn som lærling. Det første år fik jeg 19,20 kroner om ugen. Det steg til 35,37 kroner om ugen det sidste år.

At være i lære som maskinarbejder, foregik på følgende måde: I kortere eller længere perioder arbejdede man ved de forskellige maskiner. Drejebænk, fræser, schapper, langhøvl, diverse slibemaskiner samt skruestiksarbejde.

Vi var gode til at fremstille værktøjsmaskiner … altså sådanne som vi selv betjente. Det vi fremstillede gik til eksport. Noget arbejde var interessant, andet kedeligt. Jeg stod ved en langhøvl et stykke tid. Når der blev sat spån til, kunne der godt gå flere timer, inden den var færdig, og hvad gjorde man så?

En tur på lokum, og det var rigtige lokummer. Der sad vi så og sked på rad og række. Der var ingen døre men en skillevæg mellem hver tønde. Af og til sad vi der bare uden at have bukserne nede. Nogen gange kom mester og overraskede os. Han blev tosset: ’Sidder I bare der og tør-skider!’ Så kunne vi nok se at komme ud i en fart og på vejen ud, fik vi et los i røven. Underligt, ikke!?

KAPITEL 7: EFTER VERDENSKRIGEN

EFTERKRIGSTIDEN VAR en udfordringens tid for en ung maskinlærling. Der var mange muligheder. Man kunne emigrere til Canada, Venezuela, Sydafrika, Australien eller tage ud og sejle jorden rundt. Alt det drømte vi om. Vi talte om, hvordan det ville være at opleve varmen, palmerne, pigerne, de sorte, de skævøjede. Alt det som krigen havde lukket af for, og som man kun kunne opleve med livet som indsats som soldat.

Der blev krævet meget af en lærling. Vi arbejdede fra kl. 7.00 til 16.00 mandag til fredag. Lørdag til kl. 13.00. Weekend hed det, men i vinterhalvåret skulle vi på teknisk skole hver anden dag. Som sagt fik vi fri kl. 16.00, men kl. 17.30 skulle vi være på teknisk skole til kl. 21.00. Der var ikke meget fritid. Der blev demonstreret for en dag-skole, som man har i dag.

DEN LANGE LÆRETID

LÆRETIDEN SNEG SIG af sted. 4 år og 10 måneder er lang tid. Mange gange havde jeg lyst til at springe, især når andre kom hjem efter at have været ude at sejle. Åh, hvor det trak i det højre ben. Men tak til min Mor. Hun sagde: ’Du kan gøre lige, hvad du vil, når du er udlært’. Og det gjorde jeg.

DE ANDRE LÆRLINGE

HOS ROM-SØREN var der mange lærlinge. Lad mig fortælle lidt om dem.

Der var Henning, som blev kaldt Røde-Karl. Hvorfor? Fordi han var, ja, rigtig gættet, rødhåret. Han var en god kammerat.

Jørgen, som senere fik navnet Rom-Jørgen. Det har en anden forklaring.

Knud Nybæk var en enspænder, som var overladt til sig selv. Hans far var maskinmester hos Stillings i Valby. Knud havde bygget sit eget hus sin far og mors have. Knud tog ikke tingene så tungt. Husets opvarmning var en hel masse varmelegemer, som hang frit ude i luften, så man skulle passe på ikke at støde til dem. De lyste i mørket. De var rødglødende. Det var egentlig ret hyggeligt. Knud var meget experimenterende. De aluminiumsstiger, som alle har i dag, var han med i til at begynde med. Knud var også en af dem, der gjorde alvor af det, han talte om, til stor opmuntring for mig. Han fik senere hyre hos ØK, som sejlede på Fjernøsten. Det var en stor oplevelse for mig, da jeg fik lov til at besøge ham på skibet i Københavns Havn. Men Knud forsvandt, som så mange andre.

Henning var en ordinær person. En af dem der godt kunne stå ved en drejebænk på den samme fabrik hele livet. Beundringsværdigt eller hul i hovedet? Døm selv!

Jørgen var også en af dem, jeg drømte sammen med. Vi skulle erobre verden, men han var af den type, som Osvald Helmuth sang om i visen ’Ved Kajen’. Han blev hurtigt forlovet og gift. Dermed forsvandt drømmen om flugten ud i den store verden.

Jørgen, som senere blev til Rom-Jørgen, kommer vi tilbage til i et senere afsnit.

PENGENE VAR SMÅ

Læretiden var en tid, hvor jeg var temmelig bundet af lærekontrakten. Pengene var små og mulighederne få. Selv om en biografbillet kun kostede 45 øre på de tre første rækker og fra række 4-17 75 øre og resten af salen 1 krone 20 øre, var det svært at få pengene til at slå til. Jeg betalte det halve af min løn hjemme, hvilket var sundt.

KAPITEL 8: KVINDEN I MIT HJERTE

I LÆRLINGEPERIODEN var der en kvinde, som havde en stor plads i mit hjerte. Det var min Mormor. Kristine Jørgensen var en usædvanlig kvinde. Som ung var hun meget smuk, hvilket min Bedstefar Jens så længe før mig. Det blev mit held, for så kunne jeg selv blive til. Min Mormor kunne sommetider godt være foruden ham. Lige så selvopofrende min Mormor var, lige så selvisk var min Bedstefar.

Man kan sige, at modsætninger mødes, men afsløres først hen ad vejen. Min Mormor fik 14 børn, hvor kun de 7 levede til en høj alder. Min Bedstefar var fordrukken, så vilkårene for min Mormor var indlysende hårdt arbejde og uhyrligheder som følge. Rengøring tidlig om morgen, passe rulleforretning om dagen, og så stå til tjeneste for Bedstefar, når han kom fuld hjem. Sikke et liv med så mange børn. Med sådan en tilværelse skulle man tro, at hun var et bittert menneske, men det var ikke tilfældet.

FAMILIENS SAMLINGSPUNKT

Hun var smuk i skind og sind. Man kan sige, at hun lærte ydmyghed af det, hun led … lige som Jesus, men hun var ikke religiøs. Hendes udstråling bevirkede, at hun var samlingspunkt for hele familien.

Den del af familien, der boede inde i byen kaldte hende Bedste. Hun var min Mormor. Hos hende fandt jeg et fristed. Der var så dejligt i hendes stue. Det var så hyggeligt, som hun sad der i sin stue og lavede håndarbejde. Hun hæklede lyseduge, strikkede de pragtfuldeste sokker, man kunne tænke sig … og det gjore hun til hele familien. Hun brugte hele sin pension på materialer og fik sjældent tak.

Disse stunder hos min Mormor var præget af ro. Det var før fjernsynet. Det var ikke fordi vi talte så meget sammen, men det var ligesom om vi tavst forstod hinanden. Hun havde mange gode blade og spurgte ikke om noget, som min Mor altid gjorde. Mor var nærmest ulidelig på det punkt.

BJERGENE AF ÆBLESKIVER

Ja, samlingspunkt, det var Mormor altså. Sikke nogle familiefester, der blev holdt hos hende, og altid med et fast traktement. Mormors æbleskiver, som hun bagte i bjerge, var efter en speciel opskrift. Hun brugte kun kærnemælk. Selv om andre brugte hendes opskrift, blev de aldrig så gode som Mormors.

Måske fornemmer du som læser dette, at jeg holdt usigeligt meget af denne kvinde. Hun blev 84 år. Desværre var jeg ikke hjemme, da hun døde. Jeg var til søs. Da jeg fik meddelelsen, sagde jeg til telegrafisten, at nu bliver der ballade i familien. Ganske rigtigt. Hun var samlingspunktet og bolværket. Da hun ikke var mere, spredtes familien, og blev aldrig forenet igen. Men mindet om hende lever. Hun var et stort menneske … uden at tro på Gud eller Fanden.

KAPITEL 9: PIGER OG SEX

PÅ ET TIDSPUNKT i en drengs liv ændres ens syn på det andet køn totalt Fra at betragte piger, som nogle snottede, dumme tøser, ændres billedet af dem fuldstændigt. Det kommer samtidigt med, at kroppen gennemgår en forvandling. Personligt har jeg altid haft nemt ved at blive forelsket. Det er både dejligt og destruktivt sygt.

I gården var der en pige, der hed Ninna. Åh, hun var det dejligste, der kunne ses for mine øjne. Hun var rødhåret med hele ansigtet fuld af fregner. Men det blev aldrig Ninna og mig. Hun blev siden gift med min skolekammerat Poul Erik Rosengård Rasmussen. Måske var det fordi, jeg var længe om at blive modem, og hun var temmelig fremmelig. Heldigvis for det, for nu er jeg gift med mine børns mor Lizi. Hun er en enestående kvinde, som jeg vil beskrive senere.

LILLE BUTTEDE VITA

I stedet vil jeg fortælle om en anden pige fra Sydhavnen. En lille, buttet pige som hed Vita., Hun var den første pige, jeg fik lov at kysse, så det kunne mærkes. Vita fra K. M. Klausensgade rejste til New Zealand sammen med sin far og mor, og der er hun sikkert endnu. Hej, Vita!

SMUKKE LIS

Derimod Lis Hansen – det var noget helt andet. Lis var en ung, smuk pige, som havde det svært med sig selv. Hendes hjem var ikke særlig godt. Hun talte tit om at ligge 3 alen under jorden, hvilket jeg blev dybt ulykkelig over, hun kunne sige. Sådan en smuk kvinde med fremtiden for sig. Tænk at have så negative tanker om livet. Det foruroligede mig meget, for jeg var altid selv glad – sang og fløjtede dagen lang.

Egentlig var Lis forlovet med Vagn – en af drengene i gården. Jeg kom meget i hans hjem, men så slog han op med hende. Som følge deraf havde hun brug for trøst. Det fik hun både af mig og min Mor, som var glade for hende. Vi var nærmest venner. Vi gik i biffen sammen, var hjemme hos mig, som hun følte som et fristed. Men som jeg altid har sagt til mine sønner: Man kan ikke være ven med en pige. Tiltrækningen er for stor mellem kønnene. Det var den også i dette tilfælde. Lis blev et problem. Jeg blev forelsket i hende, men siden opdagede jeg, at hun brugte mig. Man kan måske sige, hun øvede sig i at have en mand ved sin side. Nå jeg fulgte hende hjem, tog hun mig under armen, og det var altid hende, der gjorde det. Jeg måtte ikke.

En gang fik Lis mig til at græde og blive dybt ulykkelig. Det var i den periode, jeg var soldat. Marine-soldat. Det at fremstille ting, har jeg altid været glad for, så jeg lavede en bordlampe til hende, som hun kunne have på sit værelse. Jeg havde virkelig pudset og kælet for den, som var det at røre ved hende selv. Men da så det store øjeblik kom, hvor lampen skulle afleveres, var hun kold som is. Da forstod jeg, at det aldrig blev Lis og mig. Jeg græd i flere dage. Derfor: Forelsk dig aldrig i fantasien, hav vished for ideen ellers gør det ondt med tiden.

Hvor Lis blev af, det ved jeg ikke, men jeg håber hun har det godt, og har fået noget godt ud af livet. Hvis man leder længe nok, er der gode muligheder.

FØRSTE SEXUELLE OPLEVELSE

Nogle mennesker siger: Får man ikke den man elsker, må man elske den, man får. Det kunne godt være sagt om Vagns mor. Vagns far, Carl, var gift med Vagns mor Inger, fordi Carl reddede Inger fra at drukne på badeanstalten Sønderstrand, som lå der, hvor Sjællandsbroen ligger nu. Som sagt kom jeg meget hos Carl og Inger. For meget. Inger blev min første sexuelle oplevelse, som jeg lige vil nævne, men ikke uddybe nærmere og heller ikke andre.

KAPITEL 10: SÅ TIL SØS

EN MORGEN vi mødte på arbejdet, var der så koldt på fabrikken, så når vi startede maskinerne sprang proppene. Så vi kunne selvfølgelig ikke arbejde. Så da Mester kom på sin morgenrunde, var der helt stille. Han himlede op, om vi så kunne komme i gang. En af de ældste lærlinge sagde, at det kunne vi for fanden ikke, om han ikke kunne mærke, der var koldt? Så måske var det bedre, der blev købt noget kul. Så sagde han ikke noget. Måske kan du gætte, hvem lærlingen var? Ja, ganske rigtigt: Peer Søndergaard.

Men det hævnede sig, da jeg senere skulle lave et svendestykke. Der var normalt tre emner, man kunne vælge mellem: En pluto-stålholder, der bestod af fire dele, en stålholder med vugge til drejebænk samt en stilbar ridseklods bestående af 22 dele.

Jeg blev kaldt ind til Mester Rom-Søren. Han stod med et smørret grin.

’Kan du huske den dag i januar, da du var fræk?’

Jo, det kunne jeg godt.

’Derfor Peer har jeg valgt for dig. Du skal lave en stilbar ridseklods i svendestykke. Her er tegningerne.’

Jeg sank en gang, men det var nu alligevel skønt, at have sagt ham min mening.

Nå, jeg fik lavet de 22 dele, men det var ikke uden kamp. Der skete en katastrofe midt i hovedemnet. Jeg knækkede et bor. Det havde sat sig fast. Men som så mange gange før klarede jeg den. Som min moster Gerda altid sagde: ’Du er Lykkens Pamfelius’.

Da min Farfar lavede sit svendestykke fik han sølvmedalje, men det var med nød og næppe, at jeg selv bestod. Men nu var jeg svend, og da jeg havde givet en kasse øl (50 stk), kunne jeg glæde mig over, at få lov til at sige du til de gamle svende. Det var en lykkelig dag. Ikke længere bundet af en lærekontrakt. Fri som fuglen. Mester var ’rar’ og beholdte mig 2 uger. Der var en årsag til, at det ikke blev til mere. Han gik nemlig fallit.

APPETIT PÅ LIVET

Det var forår, og alt så lyst og venligt ud, så jeg travede ud i den store verden med stor appetit på livet. Jeg fik arbejde på B&W i ’Afdeling 6 Værktøj’ hos mester Jessen. En flink mand. B&W satte yderligere fart i mine drømme om at komme ud i den store verden med skib.

Hver dag gik jeg ned i Prøvehallen, dér hvor de byggede de store skibsmotorer. Ih, hvor jeg beundrede og misundte disse mennesker. ’Du må gøre noget ved det, Peer. Go for it.’ Det man vil, det gør man. Det man ville bliver sjældent til noget. Endnu en gang stod lykken mig bi.

Min faster Grethe kendte en styrmand, som var ansat på statens mønstringskontor. Det blev min lykke. Hun sørgede for, at jeg fik en søfartsbog og med den i hånden, lå hele verden – og for den sags skyld Jorden – åben for mig, og jeg var ikke sen til at skrive et nyt kapitel.

KUFFERTEN STOD KLAR

På B&W om natten. Søge hyre om dagen. Parat til at tage afsted. Kufferten pakket. Så ringede telefonen endelig 12. oktobner 1953 kl. 9.00 om morgenen. Om jeg kunne tage afsted med middagsmaskinen  til London?

Jeg skulle mønstre et skib, der hed M/T Grønland, der lå i Southhampton. Jeg var lige kommet hjem fra natholdet på B&W, så jeg trængte til et par timer på øjet, så det blev ændret til en maskine kl 16.00, der skulle til Amsterdam. Her skulle jeg så skifte til London. Den var jeg med på. Det var virkelig spændende.

KAPITEL 11: PÅ VEJ UD I DEN STORE VERDEN

EFTER AT HAVE sagt pænt farvel til min Mor,  hankede den unge mand op i kufferten, skød hjertet op i livet, mødte forhyringsagenten i lufthavnen, gik ombord i flyet til Amsterdam. Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at jeg ikke var nervøs … men også meget stolt. Underligt var det at blande disse to følelser sammen. Det var som at gå linen ud.

At flyve havde jeg aldrig prøvet. Men der stod den og brummede nok så hyggeligt, og det var egentlig ret beroligende. Det var før jet-tiden.

Som sagt skulle jeg skifte i Amsterdam, men jeg var vist ikke helt herre over situationen, for lige pludselig lød det i højttaleren: ’Mr. Sondergaard, your plane are ready, please go on board’. Det tog jeg ingen notits af, men da det gentog sig, gik det op for mig, at mr. Sondergaard det var mig. Og så skulle det gå stærkt ud til flyet. Knap var døren lukket bag mig før, maskinen lettede. Det var bælgmørkt uden for, men snart blev det et lyshav. Hvad kunne det mon være?

STORBYENS LYSHAV

London! Lys så langt øjet rakte. Storslået! Nu skulle det vise sig, om det engelske jeg havde lært af en nysproglig student til 2 kr. i timen kunne bære. Det kunne det! Omend det ikke var skoleengelsk.

Da rejsen ikke endte i London, skulle jeg med tog til Southhampton, der skulle køre fra Waterloo Street Station. Det var derfor nærliggende at tage en taxi. Det var en rigtig Londonner Taxi. Det var ingen dør, men en kæde ind til chaufføren, som talte udbredt cookney-engelsk. Det var svært at forstå, men meget fascinerende. Han sagde blandt andet: ’It’s a dirty weather to day’. Det kunne jeg give ham ret i, for det regnede.

På stationen var der et mylder af mennesker, ligesom man ser på film. Jeg fandt perronen og toget. Lokomotivet stod og pustede damp. Husk, det var før dieseltogene, og at det var England. Et land med kul og før BPs fund af olie i Nordsøen.

Kl. 23.00 engelsk tid var toget i Southhampton, som i øvrigt den gang var udskibningshavn for de store amerika-linere Queen Elisabeth og United States.

DEN BESKIDTE VERDEN

De var virkelig givet godt ud, de 2 kr. i timen. ’Can I have a room for to night, please?’ Det kostede eet pund. Dødtræt gik jeg i seng.

Den næste dag vågnede jeg ved, at det kløede så skrækkeligt på mit ene ben. Lopper! ’Hallo, this is the World og det beskidte England.’

KAPITAL 12: KURS VENEZUELA

DET SKIB, jeg skulle med, var ikke kommet endnu, men det kom senere på dagen. Det var en tankbåd på 17.000 tons, M/T GRØNLAND. Rederiet var Det Dansk-Franske Dampskibsselskab – også kaldet Dansk-Fransk.

Det var spændende at flyve, men det var uhyggeligt spændende at gå ombord  på et skib, som jeg selv skulle med. Leve, arbejde, spise og sove i. Det fik hjertet til at slå meget hurtigt. Alt det jeg havde drømt om, var nu virkelighed.

EN MEGET UNG MASKIN-ASSISTENT

En mand kom – jeg tror, det var en matros – og spurgte mig, om jeg var den nye messedreng????? ’Nej, jeg er den nye maskin-assistent, og jeg vil gerne tale med 1ste mester’. Det fik jeg lov til.

Han var en ældre, rødmosset herre. Han gloede på mig, uvist af hvilken årsag.

’Jeg har et brev til Dem fra rederiet, værs’go’.

Han tog brevet og læste det med det samme. Da han var færdig udbrød han: ’Det var som syv satanner. Hvor gammel er De??????’

’19 år, hr.’

Det viste sig, at jeg var kommet i stedet for en 4. mester. Ham der var på skibet, skulle over på et andet, derfor de kraftige udtryk.

BLØD OPSTART

Alt var virkelig nyt for mig. Der var en underlig lugt ombord. En blanding af mad og diselolie. Højst besynderligt, men stadig euforisk … indtil jeg lukkede døren op til maskinrummet. Der fik jeg et chok.

Jeg var så chokeret, at jeg havde mest lyst til at rende min vej. Men jeg var jo i England, så der var for langt hjem, så jeg blev.

Tankerne for igennem mit hovede. Hvad nu hvis de sætter mig til noget, som jeg gør forkert og jeg ødelægger noget?

Men jeg havde glemt, at det var voksne mennesker, som udmærket vidste, hvad jeg var værd. Man sætte ikke sig selv i centrum, når man ikke er herre over situationen, men gør det, når du ved, du kan. 90% af de bekymringer man gør sig, bliver aldrig til noget.

Jeg skulle være dagmand, hvilket vil sige: Reparatør og forfaldent arbejde om dagen. Når der var manøvre skulle jeg passe maskintelegrafen og skrive manøvrerne ned samt tage tidspunkt. De skulle gerne være overens med broens i tilfælde af kollision.

HAVET SOM EN KVINDE

Jeg var en meget lykkelig, ung mand. På vej til Venezuela med M/T GRØNLAND. Det var pragtfuldt at være til søs. Jeg elsker havet. Det er som en kvindes sind. Uberegneligt. Den ene dag stille og nærmest dovent, for så at skifte til en frisk tag-fat med vinden, som kan sammenlignes med en kvindes muntre latter, der kan være yderst smittende.

Havet er dragende, som den tiltrækning kvinder har på mænd. Man får lyst til at springe i det. Ligesom at elske med hende i sengen … for så at skifte til det vildeste voldsomme. Som om der var noget indestængt i det, som skal ud. Så bliver man bange. Kvinder kan gøre mænd bange. Men når stormen har lagt sig, bliver det stille igen. Som forsoningens sødme mand-kvinde efter et skænderi og solen atter skinner, står op og går ned i smuk harmoni.

LAND I SIGTE

På tredie-dagen kom en ø-gruppe til syne. Hvad kunne det dog være??? Da vi befandt os i Sydatlanten var mit gæt Azorerne. Forsigtigt spurgte jeg en matros, som nikkede bekræftende. Jeg kom til at tænke på min Mor. Telegrafisten havde sagt ’hvis De har lyst til at sende et telegram, var jeg velkommen’. Det havde jeg. Hvad var mere nærliggende: ’Passeret Azorerne. Alt vel’. Så kunne hun se på landkortet, hvor jeg var.

Efterhånden som dagene gik, blev det varmere, hvilket også var et positivt aspekt, når man til dato kun havde været i Norge og Sverige.

Overraskelserne blev ved. En dag kom jeg på dækket, lå der flyvefisk. Det er en meget interessant fisk. Når den bliver jaget af større fisk, flyver den ud af bølgerne, og når så skibet går i søen, lander den på dækket til skue for sømanden.

Mange tror at livet til søs er kedeligt og trivielt. Men det er det ikke. Der sker utroligt meget og med stor variation. Men man skal have øje for det. F.eks. solopgang. Farverne varsler en ny dags komme. Lyset som overlister mørket. Farvernes spil i skyerne. Skibet får en anden dimension. Det virker nærmest som et rumskib i uendeligheden. Kun vand og univers. Solnedgang som varsler, at dagen er brugt. Farverne bliver mørkere. Natten kommer. Stjernerne bliver tændt. Hele dette vældige rum får evigheden til at være en realitet … og ikke bare et begreb.

Man stiller det ene spørgsmål efter det andet, som der er en forklaring på. Ja, det er der på alt her i livet. Måsker er man ikke gammel nok til at godtage dem endnu.

KAPITEL 13: ENDELIG VENEZUELA

VI ER NU ved rejsens mål: Venezuela – nærmere betegnet Amua Bay. En olieplads i et ørkenlignende landskab. I disse omgivelser er der ikke megen romantik, men hårdt arbejde.

Knap var der slået færdig på maskintelegrafen, før vi sprang på hovedmotoren. Der skulle skiftes brændstof-dyser i top og bund. Samt mange andre ting, som vi ikke kunne gøre, mens skibet sejlede. Vi fik dog nogle timer i land, før vi skulle sejle igen.

ROM OG COCA COLA

Mit møde med noget som jeg kun havde hørt om i en sang af Andrew Sisters, som de gjorde meget populær var rom og Coca Cola.

Vi drikker rom og Coca Cola for ’the working dollar’ … og det gjorde jeg. Det var dog det dejligste, jeg nogensinde havde smagt, men min karriere som sømand kom til at hænge i en tynd tråd. Uden at ænse faren, fik jeg mere og mere af denne vidunderlige drik, med hvilket resultat??? Jeg blev stærkt beruset, og når jeg blev det, var jeg altid meget lystig!! Så da vi kom ombord, skulle vi alle tørne til. Det gjorde vi med en ordentlig brandert på. 1. Mester og 2. Mester var de eneste, der var ædru. 1. Mester var rasende. Helt ’uforståeligt’ og da han så min tilstand, blev det for meget. Een skulle det gå ud over. Så jeg fik en ordentlig Herre-overhaling med besked om, at jeg kunne rejse hjem, når vi kom til Europa. Det blev jeg meget ked af. Det var ikke min hensigt, så da vi alligevel på en eller anden måde fik skibet fra kaj og ud på havet, var der en meget lille maskinassistent, som bankede på Mesters dør.

’Kom ind’, lød det hvast, og da han så, det var mig, sagde han: ’Hvad vil De?’ ’Jeg, jeg vil bare sige, at jeg var frygtelig ked af det, der var sket, og jeg gerne ville give ham en undskyldning. Forsigtigt stak jeg hånden frem spændt på, om han ville tage den. Det gjorde han, mens jeg bad så mindeligt om at få lov til at blive … og det fik jeg.

DER LØD ET KÆMPE BRAG

TO et halvt døgn efter skete der noget, som gjorde, at Mester kunne være stolt af os. Kl. var 15.20. Jeg var så småt ved at gøre klar til udskejning, da der lød et kæmpe brag. Alle i maskinen stod stille. Sekunder efter gik smøreoliealarmen. 2. Mester stoppede omgående hovedmotoren. Hvad var der sket???

Lynhurtigt fik vi lemmene af ind til krumtappen. Ved cylinder 4 var ulykken sket. Et krydshovedleje var faldet ned, og derfor slået et stort hul i bunden af krumtapgraven. Al smøreolien var løbet ud i bunden af skibet. Fuld lastet med olie, lå vi så der med et haveri af dimensioner, midt ude i Atlanterhavet. Ja, hvad gør man så?????????????

Det viste sig, at vi fuldt ud havde de faglige kvalifikationer, der skulle til.

2 1/2 døgn efter blev der slået klar på maskintelegrafen af Peer Søndergaard og M/T GRØNLAND tudede i tyfonen og sejlede til Hamburg.

De skibe der lå og ventede på, at vi skulle kalde assistance, blev slemt skuffede. De ville jo få bjærgningsentreprisen. Det ville blive mange millioner. Vi var jo fuldt lastet.

DEN NYE AFLØSER: BISSE-POUL

Der blev ikke talt mere om, at jeg skulle i land, når vi kom til Europa. 1. Mester, som var på nervesammenbruddets rand i forvejen, fik det ikke bedre efter haveriet ved Venezuela. Så han blev afløst af en hård banan, som blev kaldt BISSE-POUL. Han kunne styre maskinbesætningen og maskinen.

KAPITEL 14: HÅRDT ARBEJDE OG KVINDELIGE FORNØJELSER

MEN HVAD FIK JEG selv ud af min jomfru-rejse? Jeg lærte lynhurtigt, at livet til søs er forbundet med hårdt arbejde – og at skibets sikkerhed frem for alt kom først og eventyret til sidst … hvis der var noget.

Jeg havde aldrig før arbejdet 36 timer i træk, men det har jeg gjort mange gange siden under mottoet: ’Skibet SKAL sejle i nat’.

OVERSKUD AF KVINDER

Det siger sig selv, at en hel måned på et skib, så stiger lysten til at komme i land enormt. Se andre mennesker. Og hvor gjorde vi så det? I Hamburg er der et kvarter, som kaldes St. Pauli. Der lever der mennesker af hunkøn, som forstår sømænds behov for nærkontakt. Disse piger var der mange af. Det var kun otte år siden krigen var ophørt, og de fleste mænd var døde eller blevet invalider. Derfor var der et stort overskud af kvinder i Tyskland. Mange af dem blev glædespiger eller ludere, som de også kaldes.

Det var en hård tilværelse, de fostrede. Da vi i en periode sejlede fast på Hamburg, kom vi til at lære dem godt at kende – Vilma og Kristina – temmelig godt. Det var også mennesker med følelser. Da jeg var ganske ung, kalde de mig for Baby Face.

Det er altid meget opslidende at kigge i havn. Som min Mor altid sagde, var hun mere nervøs for mig dér, end når vi var til søs.

OLIE-SEJLADS

Men skibet skal sejle, og det gjorde det. På Middelhavet med tillæg på ti kroner om dagen, fordi det var krigszone. Vi hentede olie i Zidon i Libanon. Det vil sige, vi ankrede op et par kilometer fra kysten. Ved en bøje blev en slange hevet ombord, fyldte skibet og så sejlede vi til Hamburg igen.

1.300 kr. om måneden plus kost og logi og 300 kr. i krigstillæg. I alt 1.600,00 kr. Mange penge den gang. Nu 40 år efter tjener jeg det på en formiddag, når den er god.

STATEN KALDTE

En kom der et brev fra min Mor. Der var kommet en indkaldelse til soldat. Jeg skulle møde 1. maj. Jeg besluttede at afmønstre og få soldatertiden overstået.

Det var med en vis frygt, men også spænding, jeg mødte på Flådestation Holmen. Da min indstilling til livet altid har været ’Born to Freedom’, så var jeg godt klar over, at de næste 1 1/2 år ville være præget af disciplin, og at andre skulle bestemme, hvornår jeg skulle komme, og hvornår jeg skulle holde fri. Men på den anden side var der også noget sundt ved det. Ens tilpasningsevne blev afprøvet til det yderste. At være sammen med mennesker, som man ikke selv havde valgt, var en oplæring i flexibilitet. Det gjorde også nogle til venner og kammerater. Og så var der jo også hele den romantiserede side af soldaterlivet. Det at være i uniform gjorde, at man var med til mange ting, som man normalt ikke ville gøre som civilist, hvilket jeg vil berette om senere.

KAPITEL 15: LIVET SOM MARINE-SOLDAT 1

PEER SØNDER FRA KOMMODESKUFFEN var nu blevet 20 år i det Herrens år 1954. Det var forår, men af en eller anden grund – pudsigt nok at jeg ikke kan huske det – havde jeg halsbetændelse, den dag jeg ankom til Holmen. Temperaturen var næsten 40 grader, så i stedet for uniform og udrustning, blev jeg indlagt på infirmeriet. Det var meget menneskeligt. Jeg fik en mængde pencillin og hørte soldater-historier fortalt af de andre indlagte. Det var ret hyggeligt. Der gik så en lille uge med det.

Dagen kom så, da jeg fik min udrustning. Det var meget heldigt. Der var god tid til at prøve størrelser, og dermed noget der passede. Den gang var det strafbart at lægge uniformen, så den skulle jeg have på de næste 1 1/2 år. Så skulle man jo gerne se godt ud. Havde jeg nu skulle have udstyret sammen med 100 andre mænd, kunne man jo let forestille sig, hvad der blev kastet i hovedet på een.

Det var dejligt at skille sig ud. Være anderledes, som i mange livssituationer har præget mit liv.

UDSTATIONERET PÅ MEGET LILLE Ø

Jeg var ikke taget til rigtig marinesoldat, men til det der gik under betegnelsen Kystbefæstningen, som var en del af Den Kongelige Marine.

Jeg blev udstationeret på Middelgrunds Fortet uden for København. Det smagte da lidt af fugl. Der var da i det mindste vand rundt om. Det var en ø. Det er et skib jo også for den sags skyld, bare med den forskel, at det bevæger sig. Når pæren er i orden, så er den i orden!!!!!

AT SÆTTE SIG I RESPEKT

Mine fremtidige medmennesker var allerede godt i gang med soldaterlivet. Det vil sige eksercits fra morgen til aften. Træd an! Ret ind! Giv agt! Rør! Se til venstre! Hun af! Giv agt, løb! Min hue er ingen hat. Det skulle jeg så lære. Mit hovednr. var 205218 og mit delingsnr. var 39 … og sergenten brugte det flittigt.

Når man nu skal leve sammen med sådan en flok mænd, unge mænd der ikke har meget hår på brystet, gælder det om at sætte sig i respekt fra start. Man kan sige: Skaffe sig en plads, så der er luft omkring ens person. At masserne ikke kvæler en. Det var der ikke noget problem i. Min opvækst i Sydhavnen viste sig at være en fordel. Det at jeg allerede havde været ude i den store verden og havde et fag, gav en vis respekt fra start. Hurtigt vise hvad man er god til, og det man ikke er god til. Tage det med humør og selvironi. Så går det altid. Modsat var der nogle, der havde dårlige nerver, kom fra socialt belastede kår. Mod dem var verden ond – og blev sikkert ved med at være det.

KAPITEL 16: LIVET SOM MARINE-SOLDAT 2

MILITÆR SKOLING er som at blive presset ned i en form. Det går let for nogle. Gæt, hvem det var svært for????? 39. Mig her, 39! Mig der, 39! Hurtigere, 39! Så en dag blev det for meget. Kudi 25 og mig selv blev enige om, at nu skulle de få noget at råbe for. Hvis delingen ville give os 25 kroner hver, ville vi lade os klippe skaldet. Det ville de gerne. De var helt vilde. Vi havde en barber på stuen. Han ville gøre det. Jeg gik med til det af praktiske grunde, så kunne huen sidde bedre fast, for jeg havde et stort hår den gang.

Tre mand holdt os, for så kunne vi ikke løbe. Først fik den ene klippet en stribe gennem håret, og så den anden. Vi lignede en omvendt mohikaner. De andre skreg af grin. De fik virkelig noget for pengene. Og så faldt resten af håret.

Kudi havde en sjov hovedfacon. Hans nakke var helt flad, og fra nakken gik det skråt ned mod panden. Jeg lignede nærmest en håndbold, og blev omgående udnævnt til formand for Rundhovedeforeningen. Alle skulle hen og føle. Håret var 3 millimeter langt, så det var som fløjl.

De næste dag til paraden blev der kommanderet: ’Kompagni ret! 25 og 39 træd an! Omkring! Huen af!’ Der lød et brøl af latter. Det lyder højt, når 120 mand blæser latter ud, det bedste de kan. Det er også en måde at blive kendt på. Hvad er et cirkus uden en klovn? I dette tilfælde vat det to.

HVAD ER EN SOLDAT UDEN ET VÅBEN?

Vi havde endnu ikke fået vores geværer. Men det fik vi. Hvad er en soldat uden et gevær???? Det var helt nye geværer af den type, der blev brugt i 2. Verdenskrig – et såkaldt Garant gevær. Med det gik vi ind i en ny form for eksersits. Geværeksersits. Gevær ved fod! Gevær på skulder! Giv agt, præsentér gevær o.s.v. Men vi skulle også kunne skille det ad, og det var jeg skrap til. Da vi havde prøvet det nogle gange, skulle vi gøre det på tid. Jeg vandt hver gang. Jeg brugte en teknik, som de andre ikke lurede, og som jeg heller ikke vil afsløre her. Kun en gang blev jeg nummer to.

For at få mig ned med nakken, fandt de på, at vi skulle løbe en gang rundt om fortet, skille og samle geværet. Da jeg ikke var så godt til at løbe, blev jeg kun nummer to.

JEG GJORDE MYTTERI

En anden gang jeg havde gjort noget, som sergenten synes, jeg skulle straffes for, blev jeg beordret 4 gange rundt om øen. Da den fjerde omgang var taget, sagde sergenten, at nu var det nok. ’Melder at jeg nu er varm, så jeg tager lige en til.’ Og det gjorde jeg.

En morgen da vi sad og skrællede kartofler, besluttede jeg, at det nu var slut med at råbe 39, for nu ville jeg være en seriøs soldat. Men knapt var jeg kommet ud til morgenmønstring, før Drengerøven (sergenten var 20 år) råbet 39. Så blev jeg stiktosset. Tog mit gevær og kylede det hen ad kajgaden, så gnisterne stod omkring det. Der blev dødstille. Alle måbede. Hvad var dog det????? Det var dramatik. Drengerøven var helt hvid i ansigtet og kommanderede: ’39, saml det gevær op!!’ ’Gu’ vil jeg ej’, meldte jeg.

Så gik han hen og hentede en fænrik, som var lærer for Eksrserskolen. Et rigtigt mandfolk, som vi alle havde stor respekt for. Stille og roligt spurgte han mig, hvad det skulle betyde? Roligt svarede jeg: ’Melder overfænrikken og forklarede ham, at nu havde jeg besluttet at vær en god soldat, men at oversergenten altid råbte efter mig, og det gad jeg ikke høre på mere. De to konfererede så om det. Overfænrikken sagde så: ’39, saml deres gevær op og træd ind i geleddet igen’. Det gjorde jeg så. Blev jeg så straffet????? Hvad tror I? Nej, jeg blev forfremmet til første geled, og jeg fik fred for ham resten af min tid på Middelgrunden og mine soldaterkammerater havde stor respekt for mig.

Vær ikke bange for at vove pelsen, Mette!

KAPITEL 17: LIVET SOM MARINE-SOLDAT 3

NÅR MAN STIKKER NÆSEN FREM, bliver der lagt mærke til een. Da eksercerskolen var færdig, blev jeg taget til korporal. Det vil sige på konstabelskole på Holmen og uddannet til artilleri-mekaniker. Man skal passe på med at være hurtig med geværet.

Men så var der også det med vinklerne på ærmerne. Man kaldte dem ’tøsemagneter’ – og det var jo ikke så galt med lidt feminitet blandt alle disse mænd … oh, la, la og skummerum samt skrig. Apropos det med pigerne. Så var der også noget der hed orlov, men pengene var små. Som menig var den ugentlige forstrækning 12 kroner, som konstabel 15 kr. og som korporal det svimlende beløb 35 kr. Det var godt nok om  ugen, men alligevel var der ikke meget at slå til Søren med. Men med en femmer på lommen kunne man få en glad aften. Mange steder stod der soldater og børn halv pris. Det kostede 2,50 kr. for at komme i Tivoli og 2,50 kr. for et krus fadøl. Så var aftenen i Taverna reddet.

TROLD OG SJATTERNE

Vi havde charmet os ind hos en servitrice, som vil kaldte Trold. Hun havde nr. 12. Hun var en ven af folket. En skøn kvinde. Når gæsterne ikke havde drukket ud, men efterladt øl i flasken, skænkede hun det op i vores krus.

I Taverne var der levende musik og mange piger. Marinesoldaterne var de populæreste, men dengang 25 og 39 var klippet skaldet, var der ingen, der ville danse med os. De troede vi havde lus. Men hår vokser ud igen, og så blev der danset, så sveden drev. Skæve Thorvald, fællessang. Et lærred blev hevet ned med tekst på. Alle sang med på ’Jeg har en ven en rigtig sejler, der vil ta’ kegler i hver en havn’ eller denne her ’Hvad er jeg uden dig? Som den ensomme svale i maj, som et skib uden ror, en banal melodi uden ord’. Og så Godnat-Valsen … den allersidste dans, før vi går hjem????????. Det kunne måske være, at jeg måtte tilbyde frøkenen eskorte på vejen hjem, så der ikke sker dig noget????? Det handlede om at score pigen, og det gør det sikkert stadig. Sommetider lykkedes det og somme tider ikke. Men onsdag var de røde hænders aften, den var god.

På trods af de små penge, led vi ingen nød. Det var jo kun 8 år siden krigen var slut og soldaten fik god support af befolkningen. ’Her soldat, her er penge til en pakke cigaretter’ eller ’du skal også ha’ en bajer’ … sommetider mange.

MILITÆRPOLITIET GREB IND

En dag blev det til en ordentlig kæp i øret, og fortovet var ikke bredt nok … og tak skal du ha’. Jeg blev standset af militærpolitiet. Det var nat, og sporvognene kørte ikke mere, så jeg skulle gå hjem til Sydhavnen. Men nu var jeg på den, men husk det gode humør og selvironien. Frækt sagde jeg til dem, nu de alligevel bare kørte rundt, om de så ikke kunne køre mig hjem. Til min store overraskelse sagde de hop ind, og minsandten om de ikke kunne se, at hvis jeg skulle gå hjem, ville jeg være ædru, når jeg nåede frem. Det syntes jeg var en skam, og det syntes de også. Det er altid godt, at kunne tale for sig. Husk på Klods-Hans!

KAPITEL 18: LIVET SOM MARINE-SOLDAT 4

PÅ SKOLEN skulle vi lære at vedligeholde og reparere kanoner, håndvåben og skyde med dem. Det hold jeg var med på blev undervist i antiluftværn, dobbelt 40 millimeter, enkelt 40 m/m mobil, 20 m/m maskinkanon, Madsen Maskingevær, Husqvarna Maskinpistol og 9 m/m pistol.

Da vi skulle skyde med 40 millimeteren løb vi tør for ammunition. Jeg blev sammen med en anden sendt efter mere krudt, men i kampens hede så vi ikke efter, hvad vi tog. Det var krigsammunition, men vi var jo ikke i krig, men på øvelse. Så da granaterne eksploderede i nedslaget, blev der vild panik og helvede brød løs. Men atter en gang blev jeg reddet af en  frisk bemærkning: ’Det var da den rigtige størrelse, hr. Kaptajn!’

UDSTATIONERING

Hvad siger I så? Korporl Søndergård anno 1954. Foto©PeerSøndergård.

Hvad siger I så? Korporal Søndergård anno 1954. Foto©PeerSøndergård.

Men ellers klarede jeg mig fint på skolen. Efter konstabel-elevtiden blev vi udnævnt til konstabler. Det betød, at vi skulle sy en vinkel på ærmerne af uniformen. Den var rød, hvilket betød, at vi var værnepligtige.

Nu var tiden inde til at vi skulle udstationeres. Det var meget spændende, hvor vi skulle hen. Der er mange forter i Danmark. Ét i Nordjylland. Ét på Langeland og ellers var de fleste fordelt på Sjælland.

Jeg håbede på, at det blev Middelgrunden igen selv om der stod på vagtposten: ’Hvorfor se Neapel og dø, når man kan kede sig ihjel på denne ø’. Jeg var trods alt københavner, og der var mange fordele ved at være omkring byen.

Men så skulle det ikke være. Det blev Stevnsfortet. Det var bestemt ikke noget, der passede mig. Der kunne de sende bønderkarlene ned. Jeg var sur og deprimeret i lang tid. Men det skulle vise sig, at det blev et meget lærerigt ophold.

Vi ankom i efterårets dis og mørke. Den tid jeg altid har sagt, at Danmark skulle lukkes. Fra 1. november og genåbnes 1. maj. Kun bryggerierne skulle holdes åbne, så der var øl nok til den næste sæson.

Efterhånden som tiden gik, blev det bedre og bedre at være der. Vi havde en flink chef. Han var fænrik og hed Åge Nielsen. Sammenholdet på stuen var strålende. Gode kammerater, som jeg vil nævne nogle stykker af: Helmut ’Vallø’ Hansen, fordi han boede i Hårløv, Kaj Madsen og Hans, de to barberer, som var sanitetskonstabler samt Georg, der var helt speciel.

KAPITEL 19: LIVET SOM MARINE-SOLDAT 5

DET AT BO PÅ LANDET blev til stor velsignelse for mig. Naturen som jeg betragtede som fjende af mig, viste sig meget berigende og beroligende. Naturen lærte mig at arbejde med landbrug, når vi havde vagt, såkaldt sofavagt. Vi skulle bare være der i tilfælde af krig … den venter de stadig på.

På sådanne vagter lød det af og til i højttalerne, at der var nogle bønder, der havde brug for 10 mand til f.eks. at tage kartofler op eller afblade hvidkålshoveder (kilometerlange rækker), tærske (det var før mejetærskeren … kornet blev kørt frem og så blev der tærsket). Disse jobs gav mig et indblik i, hvordan livet på landet var. Det var som om, der faldt skæl fra mine øjne. Vi tjente jo også en god skilling og lommesmerterne var konstante.

OH, DU DANSKE SOMMER

Det at opleve en grøftekant en sommeraften var en ubeskrivelig oplevelse, som jeg alligevel vil prøve på: Alle de smukke blomster, de herlige dufte får ens næsebor til at udvide sig til dobbelt størrelse. Det oplever man ikke i dag.

Det var Vallø som gjorde mig opmærksom på denne helt specielle danske sommer-specialitet. Vi gik af og til en tur om aftenen. Men vi kørte også. Vallø havde en motorcykel – en BSA fra 1939 – og den havde vi stor glæde af. VI var nemlig nogle friske fyre, som i den grad havde mod på livet. Når vi havde vagt stillede vi BSA’en over på fortet, og når det så blev aften, sagde vi, at vi skulle på inspektion. Men i stedet kørte vi til bal. Og dem var der mange af i Faxe, Køge, Rødvig og St. Heddinge. Det var frækt, men det gik altid godt.

NYTÅRSNARRESTREGER

Når vi nu er i gang med narrestregerne, skal vi lige have nytårsaften med. Jeg havde vagt og gik og kedede mig noget så grusomt. Der var bal på Harmonien i Rødvig. Et rigtigt hønsebal, som vi kaldte det. Pigerne sad på den ene side og mændene på den anden side af salen. Musikken spillede op, og så for vi hen ad gulvet og bød en pige op til dans. Nogen piger sagde: ’Jeg danser ikke med soldater’. Det var noget deres mor havde sagt. ’Pas på, min lille pige. De er farlige’ … ooooooog det var vi osse.

Nå, det var lidt om, hvordan det foregik: Pludselig så jeg en chance for at komme afsted. Børgen – en af sanitetskonstablerne – kom hjem i en taxi.

’Børge, skal du ikke derned igen?’
’Jo, er du da mør mand. Det er alletiders.’
’Jeg skal med!’
’Ja, men har du ikke vagt?’
’Jo, men det er jeg ligeglad med. Jeg lægger mig i bunden af bilen, så ser vagten mig ikke.’
’Det går ikke vi bliver knaldet.’
’Nej, vi gør ikke.’

Og det blev vi heller ikke. Det blev alletiders nytårsaften. Kl. 4.00 om morgenen kom jeg hjem til kasernen i godt humør, og der møder jeg kasernemesteren.
’Go-morgen, hr. Kasernemester og godt nytår.’
’Go’morgen, korporal Søndergaaard.’

Jeg gik til køjs og sov hele dagen. Sådan skal det bare gøres.

Fortsættes …

 


MORGENSANG NUMMER ETTUSIND

$
0
0
Sådan så det ud, da Gudhjems Havnekor indledte 2016-sæsonen 17. april. Foto©JørgenKoefoed.

Sådan så det ud, da Gudhjems Havnekor indledte 2016-sæsonen 17. april. Foto©JørgenKoefoed.

DET ER GUDHJEM HAVNEKORS 1. brummer – Poul-Erik Salomon – der har styr på tallene. Både når det gæler de store firmaers tal-lotterier, men også når det gælder noget så småt som, hvor mange gange det berømte havnekor har opløftet deres røster ved færgen Ertholms morgenafgang til Christiansø.

Hold nu fast: Ifølge Poul-Eriks beregninger rammer koret koncert nummer 1.000 i august måned. Den nøjagtige dato følger – og det lokale tv vil blive varskoet.

Ellers er det 5. sæsons første sangmorgen på den skære torsdag 13. april kl. 9:50, hvor de rustne vinterstemmer kan slippes fri.

Under alle omstændigheder bliver det både ømt og smukt – alt i mens Dannebrog hejses på havnens flagstang. Bagefter er der kaffe på Provianten. Husk ulden – der loves kun op til 6 grader med 6 sekundmeter fra vest.

Jo, solen skinnede, da Havnekoret nød en varm kop kaffe efter sangene 17. april. Foto©JørgenKoefoed.

Jo, solen skinnede, da Havnekoret nød en varm kop kaffe efter sæsonåbningen 17. april 2016. Foto©JørgenKoefoed.

SOM DET KAN SIGES [49] om BESTYRELSESPOSTER og FOLKETS RØST … og om DEN SKANDINAVISKE VELFÆRSDMODEL

$
0
0

som-det-kan-siges-logowww1

MAN HØRER SÅ MEGET. Nogen gange så meget at ørerne er ved at falde af. Og det er trods alt det sjoveste – eller det mest interessante:

Christoph Ellersgaard – adjunkt på CBS og medforfatter til ‘Magtens Atlas’, der kortlægger det danske magt-netværk på tværs af sektorer – i interview i Politiken på spørgsmålet ‘Hvad mener du med elitepolitik?’: Vi skal have politik for, hvem der besætter samfundets vigtigste poster. Hvem har egentlig afgjort, at Michael Christiansen (bl.a. bestyrelsesformand for DR) skal have alle de poster, han har? Og hvad kan jeg som borger gøre, hvis jeg synes, han konsekvent lægger en forkert linje?  Og sådan har 99% af os det. Det bidrager til afmagtsfølelse og lede ved eliten.

Et par søde ældre damer medvirkende i DR1s program ‘Folkets Røst’: Vi har jo kun lidt at skulle have sagt, så det er godt, vi har vores krydsord.

Den sydkoreanske økonom, forfatter og Cambridge-professor Ha-Joon Chang i et interview med Politiken: For mig står den skandinaviske velfærdsmodel som det store samfundsideal. I må virkelig værne om den. Når I brokker jer over tingenes tilstand, skyldes det simpelthen, at I ikke har prøvet at bo andre steder end i velfærdstatens inderste hjertekammer. Hvis I havde, ville I vide, hvor godt et system I har opbygget.

HAVNEKORET STARTEDE FOR FULDE VIOLINER

$
0
0
Kirkeklokkerne bimlede, Ertholmen var lagt fra kaj, Toldod-flaget var sat og mens havneflaget gled tii tops, lød de første strubelyde fra Gudhjem Havnekor. Foto©JørgenKoefoed.

Kirkeklokkerne bimlede, Ertholm lagde fra kaj, Toldbod-flaget var sat, og mens havneflaget gled til tops, lød de første strubelyde fra Gudhjem Havnekor. Så er det sommer! Foto©JørgenKoefoed.

Havnekorets første dag i det Herrens år 2017: 3 på violin og 40 sangere. Foto©JørgenKoefoed.

Havnekorets første dag i det Herrens år 2017: 3 på violin og 40 sangere. Foto©JørgenKoefoed.

DER VAR IKKE MINDRE end tre violinister til at igangsætte årets første morgensang i går 13. april til ære for ERTHOLMs første 2017-afgang til Christiansø.

Selvfølgelig først og fremmest med havnekorets faste 1. violinist Jens Riis – med hund.

Dernæst danske Jesper Brunholm fra Lund, som denne dag debuterede i korets orkester. Han er bare en turist, som han selv udtrykte, der ved fællesspisningen på Provianten dagen forinden, havde fået at vide, at der var morgensang, og at 1. violinisten havde en extra violin på lager. Derfor var Jesper med på denne ærværdige dag.

Og som rosinen i pølse-enden var lille Alva atter på banen. Hun var netop kommet hjem fra en bette sejltur på omkring 268 dage med det gode sejlskib Gorm den Gamle til Antigua i Caribien.

Ellers var der pænt bidende koldt på havnemolen, mens der blev afsunget NÅR VINTER RINDER I GRØFT OG I GRAV og DET ER I DAG ET VEJR – ET SOLSKINSVEJR! Sange der i den grad var afstemt til lejligheden – omend det var så som så med solskinnet. To snese plus et par stykker var mødt frem, og der blev selvfølgelig startet med kendingsmelodien HVEM KAN SEJLE FORUDEN VIND.

Og så er der ellers dømt morgensang hver dag fra kl. 9:50 indtil ERTHOLM slutter sin morgenafgang til øerne i øst. Det sker 22. oktober. Undervejs rammes morgensang nr. 1.000. Datoen offentliggøres her på Bloggen. Det sker en gang i august.

ØKO-ZONE GUDHJEM

$
0
0

TO UNGE MENNESKER er i gang med et storstilet projekt, som DU kan blive en aktiv del af. Projektet er for alle borgere og økologiske fødevareproducenter på Bornholm, som ønsker en større produktion og selvforsyning af lokale økologiske varer på Bornholm.

Det drejer sig om Tina Gliese Schjerling og Søren Femmer Jensen, der vil starte grønt iværksætteri inden for landbrug- og fødevarebranchen.

Tina Gliese Schjerling er rådgiver og iværksætter inden for bæredygtighed. Hun har bl.a. arbejdet med at udvikle, fundraise og lede projekter inden for grøn omstilling – i tæt samarbejde med kommuner og regioner. De senere år har hun valgt at bruge sin tid fuldt ud inden for fødevareområdet.

Tina Gliese Schjerling er rådgiver og iværksætter inden for bæredygtighed. Hun har bl.a. arbejdet med at udvikle, fundraise og lede projekter inden for grøn omstilling – i tæt samarbejde med kommuner og regioner. De senere år har hun valgt at bruge sin tid fuldt ud inden for fødevareområdet.

Søren Femmer Jensen, der er født i Rønne, er selvstændig innovationsrådgiver og iværksætter med speciale i bæredygtig innovation. Han har arbejdet med innovationsprojekter, erhvervsudvikling og iværksætteri i Danmark og Norden gennem 16 år med fokus på at understøtte virksomheder og projekter, der gør en forskel. Søren er stifter af Co-Creative og har forestået udvikling og facilitering af en lang række tværfaglige udviklingsprojekter særligt indenfor bæredygtighed, social innovation og lokal udvikling. Siden 2011 har han boet på Bornholm og bl.a. deltaget som rådgiver på udvikling og branding af øen som Bright Green Island samt forestået en lang række klynge- og netværksaktiviteter inden for den lokale erhvervsudvikling.

Søren Femmer Jensen, der er født i Rønne, er selvstændig innovationsrådgiver og iværksætter med speciale i bæredygtig innovation. Han har arbejdet med innovationsprojekter, erhvervsudvikling og iværksætteri i Danmark og Norden gennem 16 år med fokus på at understøtte virksomheder og projekter, der gør en forskel. Søren er stifter af Co-Creative og har forestået udvikling og facilitering af en lang række tværfaglige udviklingsprojekter – særligt indenfor bæredygtighed, social innovation og lokal udvikling. Siden 2011 har han boet på Bornholm og bl.a. deltaget som rådgiver for Bright Green Island.

Målet er at skabe et lokalt, bæredygtigt fødevaresystem, hvor der skal produceres og spises mange forskellige, lokale fødevarer på Bornholm.

Det skal ske ved at starte en ny generation af økologiske, biodynamiske, perma-kulturelle og andre bæredygtige nytænkende fødevareproducenter, der dyrker, forarbejder og opfinder nye måder at leve af deres grønne passion for mad, dyr og natur.

Hvis du er imarksætter (eller økologisk fødevareproducent) er det idéen at du skal kunne finde noget ledig IMARKSÆTTER-JORD og kan herefter leje udstyr og maskiner på imarksaetter.dk

TESTOMRÅDE GUDHJEM

Den bornholmske Imarksætter-indsats er en del af en større målsætning om at skabe et bæredygtigt og robust fødevaresystem. Ideen er at integrere produktion, forarbejdning, forbrug og cirkulation af næringsstoffer og dermed forbedre miljøet, lokaløkonomien og de lokale fællesskaber.

I projektet arbejdes der på, at etablere en såkaldt økozone med bæredygtigt og rekreativt produktionslandbrug i et tesområde omkring Gudhjem. Økozonen skal genskabe kontakten mellem land og by og inspirere til nye fællesskaber omkring fødevareproduktionen på Bornholm.

SÅDAN BLIVER PROJEKTET

Imarksætter startpakke: Imarksætteri er for dig, som gerne vil have adgang til attraktiv landbrugsjord og indgå i et tværfagligt fællesskab om produktion, forarbejdning og markedsføring af højværdi-madprodukter.

Gennem samarbejde med lokale jordejere, boligejere på landet og Bornholms Regionskommune er der skaffet mulighed for at leje sig ind på mindre arealer Imarksætter-jord for nemt at kunne komme igang. Har du større ambitioner kan vi også skaffe jord til at vokse videre på. Og vi har netværk ud i de bornholmske forarbejdningsvirksomheder, der kan hjælpe dig til at transformere din råvare fra en kilovare til et højværdi-produkt.

Som Imarksætter på Bornholm får du adgang til øens unikke fødevare-brand samt mulighed for at benytte de attraktive faciliteter og rådgivningsmuligheder, der tilbydes igennem bl.a. Bornholms Madkulturhus og Bornholms Landbrug.

Borgerinvolvering: Hvis projektet skal lykkes er det afhængigt af, at borgerne på Bornholm bakker op om og engagerer sig i projektet. Derfor bliver der afholdt fire arrangementer i foråret, som er målrettet borgerne. Hvis du som borger ønsker en større produktion og selvforsyning af lokale økologiske varer på Bornholm, så er det her du skal møde op.

KOM OG HØR OM PROJEKTET

lauegårdwww

Opstartsworkshop: Torsdag den 20. april kl. 18:30 – 21:30 på Lauegård, Gudhjemvej 64 i Gudhjem. Her har du mulighed for at høre meget mere om projektet samt om hvordan, du kan involvere dig.

scalawww

Spørg eksperterne om forskellige afsætningsmodeller: Torsdag den 27. april kl. 19:00 – 21:30 i Scala Gudhjem, Brøddegade 10 i Gudhjem. Her stilles der skarpt på forskellige måder for at købe lokale fødevarer på.

gaardenwww

Involveringsgalleri og arbejdsværksted: Mandag den 8. maj kl. 18:30 – 21:45 i Madkulturhuset Gaarden, Melstedvej 25 i Gudhjem. Her arbejdes der mere konkret med de afsætningsmodeller, der er størst interesse for samt måder på, hvordan man som borger kan være med til at skabe en ny, lokal madkultur, der binder land og by bedre sammen. Undervejs bydes der på lidt lækkert til ganen.

Muligheder i landskabet omkring økozonen: Torsdag den 18. maj kl. 19:00 – 21:30 i Madkulturhuset Gaarden i Melstedvej 25 i Gudhjem. Her ser vi nærmere på hvordan vi sammen kan skabe et landskab uden for Gudhjem med et bæredygtigt produktionslandbrug, og hvor der samtidig er rum for rekreative muligheder.

Tilmelding: Det er gratis at deltage i arrangementerne , men af hensyn til bestilling af kaffe, the og kage/snack skal der tilmeldes på mail: ts@energiogressourcer.dk eller 6060 9040 senest to dage før hvert arrangement. Der startes til tiden, så kom i god tid. Vel mødt!

DE STÅR BAG

Projektet ”Imarksættere, økozoner og lokale fødevarefællesskaber på Bornholm” er udviklet i samarbejde med Bornholms Regionskommune, Bornholms Landbrug og Madkulturhuset Melstedgaard og er støttet af LAG-Bornholm samt Landdistriktspuljen.

HVIS DU VIL I GANG

Kontakt projektkonsulent og facilitator Tina Gliese Schjerling [ts@energiogressourcer.dk eller 6060 9040] eller projektkonsulent & iværksætterrådgiver Søren Femmer Jensen [soren@cocreative.com eller 3027 9111] for en snak om, hvad der er brug for i din Imarksætter-startpakke! Hellere i dag end i morgen.

BORNHOLM SKAL VÆRE DANMARKS BÆREDYGTIGE Ø

At skabe en ny generation af økologiske Imarksættere hænger tæt sammen med visionen om at omstille Bornholm til en 100% grøn og bæredygtig ø.

Projektmagerne forestiller sig også, at man som Imarksætter på Bornholm vil sætte pris på at bo og leve i noget af Danmarks mest spektakulære natur og være med til at sætte sit personlige præg på øen som grøn og naturlig. Derfor bliver nytilflyttede grønne ‘landmænd’ hjulpet på vej med at finde bolig og eventuelt supplerende arbejde i en opstartsperiode.

Læs mere om Bornholm her:

http://brightgreenisland.dk

http://flyttilbornholm.dk

http://bornholm.biz/

SUND OG NYTTIG VIDEN OM GUDHJEM LIGE NETOP NU

$
0
0

FYRRE – MEN IKKE FED OG FÆRDIG

maria gill2www

JAMEN, DET RIGTIG. Hele Gudhjems onsdags-mad-mama – Maria Gill fra Provianten – runder de 40 på fredag ­– 21. april. Bloggen ved ikke, hvad der komme til at ske på denne dag. Måske ingenting for Maria har indbudt Havnekoret til en lille én søndag 23. april strax efter morgensangen. Hvis du vil vide lidt mere om, hvad Havnekoret arrangerer, taler du med Elna Ladevig. Hun er til morgensang på havnen de næste par dage. Men du kan også ringe til hende på 2175 3561, og få lidt at vide. Foto©JøgenKofoed.

LUKKET AF FOR BILER

nrsandbjælke1www

nrsandbjælke2www

EFTER MANGE ÅRS tovtrækkeri med kommunen er det endelig lykkedes for Gudhjem By- og Mindeforenings havnegruppe, at få blokeret for parkering på græsskråningen mellem vejen og den officielle P-plads på havnen. Nu kan bilerne ikke længere køre fra vejen og ned på græsset og parkere deres osende firhjulere. Samtidig er der blevet skabt en lang række siddepladser til de mange kommende sommersolnedgange, som er Nørresands absolutte triumfkort. Fotos©JørgenKoefoed.

PLAKAT-TERRORISTEN HUSERER STADIG

Plakaten ved busstoppet ved havnen revet ned og efterladt i græsset. Foto©JørgenKoefoed.

Plakaten ved busstoppet ved havnen atter revet ned og efterladt i græsset. Foto©JørgenKoefoed.

Plakatsøjlen ved F24-tankstationen er blevet forsynet med tre plakater. Alle er væk. Men en plakat for Glas-udstillingen sifste år er dog ikke også blevet fjernet. Foto©JørgenKoefoed.

Plakatsøjlen ved F24-tankstationen er blevet forsynet med tre plakater. Alle er væk. Men en plakat for Glas-udstillingen sidste år er dog ikke blevet fjernet. Foto©JørgenKoefoed.

For fjerde gang er der nu sat en plakat op på den forældede Allinge-Gudhjem Kommune-stander. Det skete 16. april. Hvor længe får den mon liv at hænge. Foto©JørgenKoefoed.

For fjerde gang er der nu sat en plakat op på den forældede Allinge-Gudhjem Kommune-stander. Det skete 16. april. Hvor længe får den mon lov at blive hængende. Foto©JørgenKoefoed.

DER RENDER STADIG en person rundt i Gudhjem, som af en eller anden årsag har set sig ond på Gudhjem Museum. Som det er fremgået af et par tidligere blog-indlæg bliver plakaten for ÅRETS BORNHOLMSKE PRESSEFOTO og MODENE STILLEBEN flåede ned fra de steder, hvor de er blevet sat op. Aktuelt er plakaterne på opslagssøjlen ved busstoppestedet ved F24-tanken og ved Gudhjem Havn fjernet. Hvis du lægger mærke til noget eller ved hvem det er, så kontakt Bloggen på 2782 0241 eller via arkivparis@aegir.dk. Der vanker buksevand, og det der er værre til vandalen.

YOGA-ERIKS HUS ENDELIG SOLGT

yogahus1www

yogahus2www

ERIK UNDERBJERG – bedre kendt som Yoga-Erik – døde 5. april 2015. Da ingen af arvingerne ønskede at eje huset blev det sat til salg. Nu knap to år efter er det endelig lykkedes at få det solgt – dagen før det skulle på tvangsauktion. Det skete 23. marts, hvor 22-årige Kaja Skovgaard og 23-årige Rasmus Nybo Larsen fik skødet på Gudhjemvej 103 formedelst 495.000 kroner … langt under vurderingen fra 1. oktober 2016 på 810.000 kr. Der er endnu ikke sket indflytning, men noget kunne tyde på, at en totalrenovering er forestående. Således er haven blev helt og aldeles og fuldstændig ryddet for buske og træer. Fotos©JørgenKoefoed.

DET ER IKKE CO2, DER ER SKURKEN

$
0
0

Nedenstående er Din Bloggers Klumme i dagens WEEKEND-tillæg i Bornholms Tidende:

klunmeco2www

Skuespilleren Lars Mikkelsen er den gennemgående fortæller i den meget sete tv-serie ’Historien om Danmark’, der i øjeblikket kører på DR1. Her forklarer han blandt andet, at temperaturen og vandstanden i Bronzealderen – 1700 år før vor tid – var henholdsvis 2-4 grader og 18-30 meter højere end i dag. Kom det af for meget CO2 i atmosfæren? Næppe! Foto: Historien om Danmark / Danmarks Radio.

Skuespilleren Lars Mikkelsen er den gennemgående fortæller i den meget sete tv-serie ’Historien om Danmark’, der i øjeblikket kører på DR1. Her forklarer han blandt andet, at temperaturen og vandstanden i Bronzealderen – 1700 år før vor tid – var henholdsvis 2-4 grader og 18-30 meter højere end i dag. Kom det af for meget CO2 i atmosfæren? Næppe! Foto: Historien om Danmark / DR.

Klima-mysteriet:
DET ER IKKE CO2, DER ER SKURKEN!

ISEN SMELTER. Havet stiger. Druknedøden lurer i horisonten. Amerikanske ’National Aeronautics and Space Administration’ (NASA) udsender jævnligt advarsler, der fortæller, at isen på begge poler ­– og især Sydpolen – smelter langt hurtigere end først antaget. Men sådan er det jo med is. Når først smeltningen begynder, går det stærkere og stærkere. Det ved enhver, der har købt en stor vaffel-is hos iskagemanden i Gudhjem.

Jævnligt er der også rød alarm i pressen, fx: ’En analyse fortæller, at de sidste års vækst i energiforbruget har medført, at den nyeste prognose for Kinas CO2-udledning knap er trykt, før den er forældet’ .

Og det hele går selvfølgelig ud på at jo mere CO2-udslip i atmosfæren, jo hottere får vi det her på kloden. Men er det nu hel rigtigt? Ikke hvis man spørger astrofysikeren Henrik Svensmark, som er leder af sol-klima-forskningen på Danmarks Rumcenter under Danmarks Tekniske Universitet.

EN ANDEN TEORI

I doku-filmen ’Klima Mysteriet’, som blev vist på TV2 16. januar 2008, fortæller han om otte års forskning i en anden teori, som han havde udviklet efter et langt liv med forskning af kosmisk stråling fra himmelrummet. I følge forskningsresultatet er det slet ikke CO2-udslippet, der er den skyldige i opvarmningen af Jorden. Men derimod den kosmiske stråling.

VERDEN IFØLGE SVENSMARK

Mælkevejssystemet er den galakse som Solen og dermed også Jorden tilhører. Systemet er en spiral-galakse, som består af et par hundrede milliarder stjerner. Den er formet som en gigantisk propel med fire vinger. Det er i vingerne koncentrationen af stjerner er massiv. Denne propel drejer rundt  ­– ligesom en propel på en flyvemaskine. Det går meget langsomt i vores hjerner. Det tager nemlig 250 millioner år pr. omdrejning.

Jorden befinder sig som bekendt i denne galakse  – og efterhånden som galakse-propellen drejer, vil Jorden fire gange i dette forløb befinde sig inde i propellens vinger  – resten af tiden imellem.

Når Jorden er inde i en galakse-vinge, bliver der koldt på Jorden – og når den er i mellem to vinger opstår varme og drivhuseffekt, som bl.a. får polerne til at smelte.

Og hvorfor det?

Det er den kosmiske strålings skyld. Når vi er inde i en galakse-vinge bliver der fyret meget kosmisk stråling fra stjernerne mod Jorden. Derfor opstår mange lavthængende skyer – og de hæmmer adgangen for Solens stråler til Jorden. Det gi’r kulde og istid.

Omvendt, når vi er midt inde mellem to vinger, opstår der ikke så meget kosmisk stråling. Det giver få lavthængende skyer og dermed flere stråler fra Solen til Jorden. Det giver varme og drivhuseffekt. Polerne smelter.

UØNSKEDE FAKTA

Disse forsøg og resultatet heraf sendte Henrik Svensmark til en række af de mest fremtrædende forskningstidsskrifter. Overalt var modstanden stor mod disse kætterske teorier. Først efter 16 måneder lykkedes det, at få det opsigtsvækkende resultat publiceret. Ikke så mærkeligt. I den omtalte doku-film vises optagelser fra forskellige seminarer med videnskabsmænd  – hovedsaglig ældre mænd fra hele verden, som blev aldeles rasende og var totalt afvisende over Svensmarks opdagelser.

ENDELIG ENIGHED

Parolen var, at når man nu endelig havde fået fastslået en gang for alle, at det er CO2-udslippet, der er hovedskurken til den overophedede Jord, skulle denne opkomling af en dansk videnskabsmand ikke komme her og ændre på det hele.

Der var opnået konsensus med de bevilgende myndigheder verden over. Nu var politikerne endelig begyndt at bevilge milliarder af dollars, euro, kroner til forskningen af CO2-skaderne. Det skulle ikke ødelægges af nye fakta. Hov! I mellemtiden er Trump blevet en af tvivlerne omkring den fastlåste CO2-konsensus.

MEGA-REGNING

Den danske klimaforsker og tidligere præsident for tænketanken Copenhagen Consensus Center, Bjørn Lomborg, har regnet på, hvor meget Paris-aftalen om kampen mod global opvarmning vil koste verdenssamfundet.

Regningen lyder på mindst 100 billioner dollar, eller 750 billioner danske kroner.

Og resultatet?

Ved århundredeskiftet vil den globale opvarmning været reduceret med ca 0,15 grader.

VARME OG KULDE

Disse fakta er svære at sluge både for den almindelige verdensborger som for politikerne. Hvorfor? Jo, man kan reducere CO2-uslippet, men ikke sætte den store Mælkevejspropel i stå! Så hvis man tror på Svensmarks forskning, kan ingen gøre en dyt. Varme og kulde må afløse hinanden – som det i øvrigt har gjort lige siden Jorden opstod.

DANSK DAME UDSTILLER HOS DANSK DAME – I PARIS

$
0
0
I Paris siger man JA til kunst – ogspå gerne på engelsk. Foto©JørgenKoefoed.

I Paris siger man JA til kunst – også på engelsk. Foto©JørgenKoefoed.

DU SKAL SIKKERT snart til Paris og hvorfor så ikke besøge det eneste danskejede galleri i byen – Galerie Maria Lund. Og når der så oven i købet bliver udstillet kunst af en fremtrædende dansk kunstner, er der vist ingen vej uden om.

WAVES. - glas - 15,5 x 69,5 cm. Foto©GalerieMariaLund.

WAVES. – glas – 15,5 x 69,5 cm. Foto©GalerieMariaLund.

Det drejer sig om den 58-årige glaskunstner Lene Bødker, som blev uddannet i 1992 på ‘Institut for Unika’ på Danmarks Designskole i København. Hun har udviklet sin helt egen teknik, der kombinerer bronzestøberens cire-perdu teknik og det blæste glas. Det starter med en model, som hun laver enten i ler eller i voks. Uden på denne grundmodel støber hun en engangsform i gips og kvarts. Herefter dampes voksen væk i en ovn. Glasskulpturen skabes i det hulrum, der opstår, hvor voksen var.

Enten fyldes hulrummet op med glasskår, der smeltes og fylder formen ud. På den måde opstår der en massiv form. Lene Bødker kalder sin  teknik for ‘Lost Wax Casting’. Ved en anden metode blæses der en farvet glasmasse ind i formen, så det færdige objekt bliver hult. Denne teknik kalder hun ‘Lost Wax Blowing’. Når objekterne er afkølet, saves de til og overfladerne slibes og poleres. I enkelte tilfælde bearbejdes de efterfølgende med hammer og mejsel.

THE FOREST - glas - 60x49x21 cm. Foto©GalerieMriaKund.

THE FOREST – glas – 60 x 49 x 21 cm. Foto©GalerieMariaLund.

Lene Bødker er én af Danmarks førende glas-kunstnere. Hun har solgt til Statens Kunstfond og er repræsenteret på Kunstindustrimuseet i København, Glasmuseet i Ebeltoft, Glasmuseum Hentrich i Düsseldorf og på Holstebro Kunstmuseum. V&A, London; Musée des Arts Décoratifs, Paris; Musée-atelier du Verre, Sars Poteries; Glasmuseum Hentrich – Museum Kunst Palast, Düsseldorf ; Designcenter Ishigawa, Kanazawa, Japan; Glasmuseum Alter Hof Herding, Coesfeld-Lette, Tyskland.

I 2007 modtog Lene Bødker den eftertragtede, japanske glaspris ‘Kanazawa Glass Award’ [glassets Oscar], der kun bliver uddelt hvert tredje år.

FAKTA

‘What follows’ – ‘Ce qui sit’
Lene Bødker

Galerie Maria Lund
48, Rue de Turenne
75003 Paris
galerie@marialund.com
www.marialund.com

Fernisage 27. april 2017 kl. 18:00 – 21:00,
hvor DU er inviteret og kan hilse på kunstneren.

28. april til og med 17. juni 2017
Åben: Tirsdag – lørdag kl. 12:00 – 19:00.

NURSING - glas - 7 x 15,5 cm. Foto©GalerieMariaLund.

NURSING – glas – 37 x 15,5 cm. Foto©GalerieMariaLund.

FOOT ON THE GROUND - glas - 53,5x28,5x12. Foto©GalerieMariaLund.

FOOT ON THE GROUND – glas – 53,5 x 28,5 x 12. Foto©GalerieMariaLund.

 


GLOSUPPE I PARIS [12]

$
0
0

DET KAN GODT VÆRE, at Paris byder på mange særprægede, smukke eller opsigtsvækkende bygninger, installationer, statuer, udstillinger med mere. Men mest alt byder den sydende storby på ansigter, ansigter, ansigter. Der bor over 11 millioner mennesker i Paris og adskillige millioner fra ind- og udland strømmer ind og ud dag for dag, uge for uge. Så er der noget, der trænger sig på, er det alle disse menneskers meget forskellige udtryk, former og farver. Du glor på dem alle, men kun få glor igen. I Paris holder man blikket for sig selv.

Oven i kommer så alle de tusinder af ansigter, der til gengæld stirrer på dig eller lader sig beglo fra byens mure, plakatsøjler og forretningsvinduer. Kig dem i øjnene … pas på ikke at blive bims.

Nummer 111 af 1.000. Foto©JørgenKoefoed.

Nummer 111 af 1.000. Foto©JørgenKoefoed.

NUmmer 112 af 1.000. Foto©JørgenKoefoed.

Nummer 112 af 1.000. Foto©JørgenKoefoed.

Nummer 113 af 1.000. Foto©JørgenKoefoed.

Nummer 113 af 1.000. Foto©JørgenKoefoed.

Nummer 114 af 1.000. Foto©JørgenKoefoed.

Nummer 114 af 1.000. Foto©JørgenKoefoed.

Nummer 115 af 1.000. Foto©JørgenKoefoed.

Nummer 115 af 1.000. Foto©JørgenKoefoed.

Nummer 116 af 1.000. Foto©JørgenKoefoed.

Nummer 116 af 1.000. Foto©JørgenKoefoed.

Nummer 117 af 1.000. Foto©JørgenKoefoed.

Nummer 117 af 1.000. Foto©JørgenKoefoed.

Nummer 118 af 1.000. Foto©JørgenKoefoed.

Nummer 118 af 1.000. Foto©JørgenKoefoed.

Nummer 119 af 1.000. Foto©JørgenKoefoed.

Nummer 119 af 1.000. Foto©JørgenKoefoed.

Nummer 120 af 1.000. Foto©JørgenKoefoed.

Nummer 120 af 1.000. Foto©JørgenKoefoed.

GLOSUPPE I PARIS [11] – 13. november 2015
GLOSUPPE I PARIS [10] – 12. oktober 2015
GLOSUPPE I PARIS [9] – 25. august 2015
GLOSUPPE I PARIS [8] – 21. april 2015
GLOSUPPE I PARIS [7] – 20. februar 2015
GLOSUPPE I PARIS [6] – 9. januar 2015
GLOSUPPE I PARIS [5] – 1. december 2014
GLOSUPPE I PARIS [4] – 14. september 2014
GLOSUPPE I PARIS [3] – 6. maj 2014
GLOSUPPE I PARIS [2] – 15. april 2014
GLOSUPPE I PARIS [1] – 10. marts 2014

VI SAVNER JACOB LUDVIGSEN

$
0
0
Jacob Ludvigsen var inviteret til programmet 'Mellem Os' på TV2/Bornholm, hvor han fgortalte om en nylig afdød venlig, forfatteren xxx, der blev afbrudt i  sit arbejde med en bog om de bornholmske drenge, der begge mistede livet i henholfsvis Den Spanske Borgerkrig og på Østfronten som tysk soldat. Foto©JørgenKoefoed.

Jacob Ludvigsen var inviteret til programmet ‘Mellem Os’ på TV2/Bornholm 6. december sidste år, hvor han fortalte om en afdød ven, forfatteren Hans Henrik Møller, hvor døden afbrød hans arbejde med en bog om to bornholmske drenge, der begge mistede livet i henholdsvis Den Spanske Borgerkrig og på Østfronten som tysk soldat. Foto©JørgenKoefoed.

DER GIK CHOKBØLGER gennem den danske medie- og reklameverden, da budskabet om Jacob Ludvigsens død ramte offentligheden. Manden med de viltre lokker var i fuldt vigør og havde netop afleveret en række skriveopgaver, da han udåndede på Rigshospitalet.

Det drejede sig om Korsbæk Tidende 3, som han skrev og redigerede sammen med forfatteren Lise Nørgaard, det bornholmske MAGASINET, hvor han på nær et par artikler havde skrevet det hele. Og sidst men ikke mindst bogen DET GODE KØD, som han lavede for Jens Slagter på Kultorvet i København.

Det var i forbindelse med denne udgivelse, at Jacob og hans Elizabeth Løvegal var taget til storbyen for at deltage i receptionen for kød-bogen.

De kom til seancen på Kultorvet, hvor en levende kalv foran slagterbutikken vakte berettiget opmærksomhed – og forargelse. Nogen synes, det var synd for kræet at den skulle opleve København. Mon ikke det var endnu en idé – den sidste – fra salige Mester Jacobs krøllede hjerne?!

Allerede inden receptionen startede fik Ludvigsen ganske ondt i maven. Så meget at han ikke engang kunne drikke en slurk øl. Da smerterne tog til besluttede Elizabeth at køre ham til Rigshospitalet.

Lægerne undersøgte maveondet og kunne til sidst konstatere, at det var en hovedpulsåre, der var gået hul på. Blodet strømmede ud i kroppen.

Her kan der ikke stilles noget op.

Jens Slagter havde inviteret en lille kreds til middag efter receptionen. Her måtte selskabet undvære hr. Ludvigsen. Jens ringede undervejs til Jacob, for at høre om han mon ikke kunne komme så meget på højkant, at han kunne tilslutte sig middagsselskabet senere, når der gik øl-bar i arrangementet.

’Næææh, jeg tror ikke jeg kan få en øl ned’, var det opgivende svar.

Herefter gik det ned ad bakke. De voldsomme mavesmerter blev dulmet med morfin. Dagen efter – søndag 2. april – gled Jacob Ludvigsen stille og roligt ind i døden.

Det tog Jacob omkring 24 timer at dø.

Som hans datter Camilla Blomst sagde ved bisættelsen: ”Hvis min far havde kunne bestemme sin egen død, ville han have overstået det så hurtigt som muligt – og når han havde afleveret de opgaver, han var blevet bestilt til.”

Og sådan blev jo.

Bisættelsen foregik fredag 7. april kl. 12:00 til 14:00 i festsalen på Arbejdermuseet. Der var selvfølgelig stuvende fuldt. BilledBladet gættede på over 300. Sidde- som ståpladser var optaget, da talerækken begyndte med Preben Harris som ordstyrer. En række herrer, der havde været tæt på afdøde det meste af livet, huskede gode og muntre oplevelser.

Filmdirektøren Karsten Kjær var den første af en lang række på talerstolen. Kjær var tilløbende fotograf på Hovedbladet og holdt kontakten ved lige siden da. Foto©JørgenKoefoed.

Filmdirektøren Karsten Kjær var den første af en lang række på talerstolen. Kjær var tilløbende fotograf på Hovedbladet og holdt kontakten ved lige siden da. Det er det bornholmske flag, der pryder kisten. Foto©JørgenKoefoed.

Inden kisten skuklle bæres ud blev Bornbholmerflaget fjernet og det varc mukigt at efterlade sprogblomster. Foto©JørgenKoefoed.

Inden kisten skulle bæres ud, blev Bornholmerflaget fjernet og så var det muligt at efterlade sprogblomster. Foto©JørgenKoefoed.

Mange lade hilsner på kisten. På hovedet en særlig hilsen: "Jeg vil aldrig glemme, at jeg kan skrive. ASldrig glemme alle vores fjollede minder. Aldrig glemme dig. Farvel Bedstefar. Jeg elsker dig, Dit næstældste barnebarn Sne. Foto©JørgenKoefoed.

Mange lagde hilsner på kisten. På hovedet en særlig hilsen: “Jeg vil aldrig glemme, at jeg kan skrive. Aldrig glemme alle vores fjollede minder. Aldrig glemme dig. Farvel, Bedstefar. Jeg elsker dig. Dit næstældste barnebarn Sne.” Læg mærke til den korrekte komma-sætning!Foto©JørgenKoefoed.

En af svigersønnerne efterlod en check til brug i det næste liv. Foto©JørgenKoefoed.

Jacob kommer igen: ‘ … Af ord skal du igen opstå’. Foto©JørgenKoefoed.

En af svigersønnerne vedlagde en check til Jacobs næste liv. Foto©JørgenKoefoed.

En af svigersønnerne vedlagde en check til Jacobs næste liv. Foto©JørgenKoefoed.

Kisten blev båret ud af hans to højtelskede svigersønner. Radiojournalisten Poul Friis ses næstsidst til højre. Foto©JørgenKoefoed.

Kisten blev bla. båret ud af hans to højtelskede svigersønner. Radiojournalisten Poul Friis ses næstsidst til højre. Foto©JørgenKoefoed.

Døtrene Freja Ludvigsen og Camilla Blomst samt Jacobs hustru Elizabeth Løvegal følger kisten ud. Det er Svaneke Bryghus' brygmester Jan Paul til venstre. Foto©JørgenKoefoed.

Døtrene Freja Ludvigsen og Camilla Blomst samt Jacobs hustru Elizabeth Løvegal følger kisten ud. Det er Svaneke Bryghus’ brygmester Jan Paul til venstre. Foto©JørgenKoefoed.

Bagefter serverede brygmesteren fra Svaneke Bryghus Jan Paul øllen ORDFLOV – DET VAR HAN IKKE – specielt brygget til Jacob Ludvigsens sidste surprise-party her i arbejdernes gamle festsal.

Danmarks bedste reklamemand gennem alle tider: Peter Wibro [i midten) med finansmanden Klaus Riskær til højre. Det er Jens Slagter til vensre. Foto©JørgenKoefoed.

Danmarks bedste reklamemand gennem alle tider: Peter Wibro [i midten] med finansmanden Klaus Riskær til højre. Det er Jens Slagter til venstre. Den gestikulerende mand er ukendt af Din Blogger. Men mail gerne et navn, så han kan blive levendegjort. Foto©JørgenKoefoed.

Forhenværende teaterdirektør og initiavtivtager til Svanekegården som kulturcenter her på vej efter kisten. Foto©JørgenKoefoed.

Forhenværende teaterdirektør og initiativtager til Svanekegården som kulturcenter, her på vej ud efter kisten. Foto©JørgenKoefoed.

Medie-trio Flemmng Hansen fra det hedengangne Ugeavisen Bornholm, Daniel Mühlendorf og Henrik Hørberg, henholdsvis chefredaktør og grafiker på MAGASINET BORNHOLM. Begge medier, som flittigt brugte Jacob Ludvigsen for skribent. Foto©JørgenKoefoed.

Medie-trioen: Publisher Flemming Hansen fra det hedengangne UGEAVISEN BORNHOLM, Daniel Mühlendorph Jensen og Henrik Hørberg, henholdsvis chefredaktør og grafiker på MAGASINET BORNHOLM. Begge medier, som flittigt brugte Jacob Ludvigsen som skriverkarl. Foto©JørgenKoefoed.

Heren i den fodlange frakke er ikke bedemanden, men ingen ringere end Crsten Seeger, præsident for Kultur Bornholm. Foto©JørgenKoefoed.

Herren i den fodlange frakke er ikke bedemanden, men ingen ringere end præsidenten for Kultur Bornholm – Carsten Seeger, som bla. i tidernes morgen har undervist Ludvigsens børn på Svaneke Skole. Foto©JørgenKoefoed.

Venner og bekendte og samarbejdspartenere mødte talstærkt frem – og fotografer fra de kulørte blade og aviser. Foto©JørgenKoefoed.

Venner og bekendte og samarbejdspartenere mødte talstærkt frem – ligesom fotograferne fra de kulørte aviser og ugeblade. Foto©JørgenKoefoed.

Få uger før Jacob døde interwievede chefredatør Søren Christensen ham til Bornholms Tidende og til den  lejlighed blev nogen af de sidste fotos taget af Jacob. De blev lagt som gave til de efterladte. Foto©JørgenKoefoed.

Få uger før Jacob døde interwievede chefredatør Søren Christensen ham til Bornholms Tidende og til den lejlighed blev nogen af de sidste fotos taget af Jacob. De blev lagt som gave til de efterladte. Foto©JørgenKoefoed.

En anden gave var Lars Andersens tegning i Belingske efter Christianias stifters død. Foto©JørgenKoefoed.

En anden gave var Lars Andersens tegning i Belingske efter Christianias stifters død. Foto©JørgenKoefoed.

Hvem var til stede? Måske nemmere at fortælle, hvem der ikke var til stede. Men never mind. Her er lidt navne-dropping:

Forhenværene chefredaktør på Ekstra Bladet Bent Falbert

Danmarks forhv. reklamemand nummer 1: Peter Wibroe

Præsident for Kultur Bornholm Carsten Seeger

Bornholmerdigteren Djorn Juni

Radio-journalisten og kommende bar-ejer Poul Friis, Svaneke

Bornholmer-kunstneren Sunny Asemota

Forhv. debatredaktør på Ekstra Bladet Ingeborg Brügger

Forhv. fotodirektør på Politiken, grundlægger og ejer af Life Exhibitions Søren Rud

Forhv. pressefotograf på Bornholm Preben Pathuel

Chefredaktør på bornholm.nu Bjarne Hansen

Slagtermester Jens Slagter, København

Filmproducer og direktør for musikfestivalen Wonderwall Daniel Mühlendorf Jensen

Filmdirektøren for New Port Film Karsten Kjær

Finansjongløren Klaus Riskær Pedersen

Journalisten og debattøren David Trads

Journalisten og forhv. chef for Politikens Pressefoto Reimer Bo Christensen

Portrætmaleren Lisa Høyrup, Gudhjem

Forhv. redaktionschef, bla. Politiken og BilledBladet, forfatteren Henning Rovsing-Olsen, Svaneke

… og så Din Blogger.

NEKROLOG UDSENDT AF CHRISTIAN LUNN – KANSLER FOR  SELSKABET FOR DANSK MORABILITET

Kansler Christian Lunn holder tale under Dansk Morabitets årlige møde 29. december. Her i 2015 på Frokostrestauranten Gitte Kik i Fortunstræde i København K, hvor foreninghen satte en mindeplade for statsminister Stauning. Det var nemlig her, han hver indtog sin frokost mens han sad i Statsminiseriet. Foto©JørgenKoefoed.

Kansler Christian Lunn fotograferet under Dansk Morabilitets årlige møde 29. december 2015 på frokostrestauranten Gitte Kik i Fortunstræde i København K, hvor hr. Ludvigsen også deltog. Foto©JørgenKoefoed.

Jacob Ludvigsen er død, 69 år gammel. En myreflittig journalist, skribent og reklamemand med et vågent øje for det barokke, komiske, det opstyltede, altid klar med en nådesløs, vittig, rammende bemærkning og kommentar. Øst af en kæmpe fond af paratviden, indsigt, kulturel baggrund, en sprudlende fontæne af ideer, indfald og initiativer. Igangsætter og inspirator, en legende og frontfigur i dansk presse med talrige aviser, bøger og kampagner på samvittigheden.

Få kunne som han tale Roma midt imod, søge det kontroversielle, det utraditionelle, det oprørske, det revsende og uden smålig barmhjertighed gnide salt i såret. Men altid med humorens nådegave, der var aldrig langt til det poliske glimt bag de stærke briller.

Denne renaisscensefigur med de viltre krøller, ulastelige habit (læs for Himlens skyld hans erindringer ‘Hobbit i Habit’), en Københavner-kegle af den alt for sjældne slags, var Geheimeråd i Selskabet for Dansk Memorabilitet (så slap det ud!), broderskabet, som hædrer personer, der er ved at glide ind i glemselens mørke, enten med kransenedlægning eller med opsætning af graverede mindeplader. For at nævne i flæng: Tegneren Fattig-Holm, hofkomponisten Du Puy, der løb med en prinsesse, Minefeltets historiker Bent Zinglersen, senest Carlsbergs Laboratorieforstander Emil Chr. Hansen, som sikrede velsmagende øl til hele verden med rene gærcellestammer.

Kancelliet i dette Broderskab ligger i chok. Brødrene vånder sig over dette smertelige slag, men to ting ligger fast: Vi sender vores tanker til Geheimerådens kærlige familie, og vil uophørligt rette vores blik mod det umådelige tankegods, som han har skænket os. Der er saftigt, vitamin- og kalorierigt stof til mange år endnu, næring til de, forhåbentligt mange, krøllede hjerner, der er beslægtede med Jacob Ludvigsens.

CITATER PLUKKET FRA MINDE-TILLÆGGET I KØBENHAVNERAVISEN:

Københavneravisen, hvor Jacob Ludvigsen var 'Senior Editor' nåede at tilføje extra 9 sider baglæns til bisættelsen. Foto©JørgenKoefoed.

Københavneravisen, hvor Jacob Ludvigsen var ‘Senior Editor’ nåede at tilføje extra 9 sider bagfra til bisættelsen. Foto©JørgenKoefoed.

Sunny Asemota: ”… jeg var rigtig glad for Jeres Jacob og nød al hans viden, hans ’kloghed’ og hans humor – for mig var han den ’afrikanske onkel’, som jeg aldrig rigtig har haft.”

John de Summer-Brason: ”Pludselig er han her ikke mere. Men han var her! Det er det vigtige.”

Peter Olufsen: ”En revser i den gode, danske tradition fra Ludvig Holberg til Hans Scherfig. Jacob var Danmarks eleganteste pen gennem mere end 50 år. Hans sprogsans var ganske simpelt uforlignelig.”

Camilla Blomst: ”Redaktør Ludvigsen stod op klokken fem og satte sig til tasterne. Flere gange om dagen tog han en lille lur i stolen, for så at vågne op og fare i teksten eller avisen eller mailboxen igen.”

Klaus Riskær Pedersen: ”Der var ikke så mange i gruppen af anarkistiske ronkedorer, og Jacob var den største.”

Allan Mylius Thomsen: ”Det er så trist, at miste en ’hobit i habit’.”

Allan Aistrup, medstifter af Københavneravisen: ”Han provokerede, navnlig med ubekvemme sandheder. Mange fortrædeligheder mødte ham derfor undervejs, hård kritik, misundelse, tilsidesættelse og fornægtelse. Han udholdt beslutsomt det hele, dog ikke uden vrisne svar og skarpe udbrud.”

Søren Rosenlund Christensen, chefredaktør på Bornholms Tidende: ”De må have været et af de – hvis ikke det sidste – interview Jacob Ludvigsen gav … Mødet foregik for få uger siden på hans yndlingsplet på Bornholm, i Ekkodalen, og vi råbte både ekko-slagord og spiste tarteletter.”

Jannik Lunn, bogpusher: ”Midt i chokket kom jeg til at tænke på et af Piet Heins Gruk, som Jacob og jeg i anden anledning engang havde moret os over, som var inspireret af synet af en overkørt harekilling, og som viser livets uhyggelige uforudsigelighed: ’Den ene dag er man glad og fro, til hylde-te hos sin tante, den næste dag lidt i to, er man som en presset plante’.”

Reimer Bo Christensen: ”… Forinden havde Jacob skrevet sig ind i pressehistorien, da han som ung reporter på Ekstra Bladet fik stillet PETs hemmelige linje om til sig selv på bladet. ’Grosserer Nielsen’s hemmelige departement blev klædt af for åbne spalter i landets største avis.”

Søren Wesseltoft, fotograf på Børsen og samarbejdspartner: ”Danmark har mistet en kulturpersonlighed, der har præget sit samfund på en uortodoks måde!”

Peter Øvig Knudsen, journalist og forfatter: ”Jacob er pludselig død og himlen må fra i dag være blevet et vildere sted.”

Carsten Seeger: ”Hans vinkælder var rummelig og han lod tit en gæst vælge en vin.”

Kristen Bjørnkjær, forfatter: ”Han og fruen flyttede også ind på Christania, men i sandhedens interesse skal siges, at de snart flyttede ud igen. Alle afgørelser skulle træffes på store fællesmøder, som havde det med at trække ud til langt ud på natten. Det havde Jacob Ludvigsen ikke tålmodighed til. Han havde nemlig meget andet, han gerne ville.”

FRA BLOGGENS PRIVATE FOTO-ARKIV:

13. marts 2011:Jacob underholdte under Gudhjem By- og Mindeforenings generalforsamling med sin tid som penge-mager på Bornholm. Her sammen med et bestyrelsesmedlem. Foto©JørgenKoefoed.

13. marts 2011: Jacob underholdte under Gudhjem By- og Mindeforenings generalforsamling med sin tid som falskmøntner på Bornholm. Her sammen med et bestyrelsesmedlem. Foto©JørgenKoefoed.

1. august 2013:  Jacob og Elizabeth inviterede til middag i huset ved Brændesmark tæt på Svaneke. Husherren havde Gudhjem portrætmaler Lisa Høyrup til bords. Næsetippen til venstre tilhører skuespilleren og sommerbornholmeren Peben Harris. Foto©JørgenKoefoed.

1. august 2013: Jacob og Elizabeth inviterede til middag i huset ved Brændesmark tæt på Svaneke. Husherren havde Gudhjems portrætmaler Lisa Høyrup til bords. Næsetippen til venstre tilhører skuespilleren og sommerbornholmeren Peben Harris. Foto©JørgenKoefoed.

17. april 2014: Påskefrokost på Myrevej på Balka. Forhv. chefredaktør for Berlingske og ValbyBladet Karsten Madsen (tv) og hustru Karian Topp var værter ved det storslåede traktement. Foto©JørgenKoefoed.

17. april 2014: Påskefrokost på Myrevej på Balka. Forhv. chefredaktør for Berlingske og Valby Bladet Karsten Madsen (tv) og hustru Karian Topp var værter ved et storslået traktement. Find selv redaktør Ludvigsen. Foto©JørgenKoefoed.

17. april 2014: Ludvigsen fjaser med  fru Juni, der i øvrigt nu stiller op hos Socialdemokraterne ved det kommende komm unevalg. FotoJørgenKoefoed.

17. april 2014: Ludvigsen fjaser med fru Juni, der i øvrigt nu stiller op hos Socialdemokraterne ved det kommende kommunevalg. I baggrunden journalisten hr. Juni, der skriver et digt hver evige eneste dag, som sendes ud pr. mail til alle interesserede. FotoJørgenKoefoed.

17. april 2014: Ludvigsen får sig en sludder med den kendte typograf fra Bornholms Tidende Per Carlo. Foto©JørgenKoefoed.

17. april 2014: Ludvigsen får sig en sludder med den kendte typograf fra Bornholms Tidende: Per Carlo. Foto©JørgenKoefoed.

17. april 2014: Som traditionen byder serverer Karsten Madsen på en genstand eller to nede ved Balka rigshavn efter frokosten. Det er Lizzy til højre. Foto©JørgenKoefoed.

17. april 2014: Som traditionen byder, serverer Karsten Madsen en genstand eller to nede ved Balka Krigshavn efter frokosten. Det er Lizzy til højre. Foto©JørgenKoefoed.

Læs også Bloggen:
BORNHOLMS OG RESTEN AF DANMARKS SPRÆLLEMAND ER DØD
4. april 2017

2. AFSNIT: DET ER IKKE CO2, DER ER SKURKEN

$
0
0
Sådan blev Din Blogges serveret i Bornholms Tidened. Foto©JørgenKoefoed.

Sådan blev din Bloggers klumme serveret i Bornholms Tidende. Foto©JørgenKoefoed.

I LØRDAGs blev Din Bloggers klumme DET ER IKKE CO2, DER ER SKURKEN bragt i Bornholms Tidendes WEEKEND-tillæg og på Bloggen med et reklame-hint på FaceBook.

Her postuleres det, at det måske ikke er for meget CO2 i atmosfæren, der er årsag til at isen smelter ved polerne.

Det har selvfølgelig vakt en del harme, at nogen vover at gå imod den konsensus, der er skabt mellem de fleste forskere og alverdens politikere verden over.

Men dybest set, ved vi ikke 100% om mennesket kan regulere verdenstemperaturen ved fx at køre mere på cykel fremfor bilen og spise gulerødder frem for kød. Blot ved vi, at vi hverken kan bremse jordskælv, storme, regn og andre naturfænomener. Vejret gør lige, som det selv vil.

Men læs herunder debatten i Bornholms Tidende og på FaceBook. Klummen kan du læse på her på Bloggen: DET ER IKKE CO2, DER ER SKURKEN – 22. april 2017

Kommentar fra Rø som læserbrev i Bornholms Tidende 26. april 2017

KAMPEN MOD C02

SOM TIDLIGERE underviser i naturfag må jeg reagere på Jørgen Koefoeds klumme i Tidendes Weekend 22.04.2017. Ingen tvivl om at Henrik Svensmark har fat i noget meget væsentligt og ingen tvivl om, at store økonomiske interesser er involveret i kampen mod øget udslip af CO2.

Sandheden er vel desværre, at såvel kosmiske forhold som vore egne bidrag til klimaændringer medvirker til at forværre livsbetingelserne på jorden. Hvad der betyder mest, skal jeg ikke gøre mig klog på. Men måske kan vore egne initiativer på kortere sigt gøre en forskel. Når Jørgen og jeg er væk, vil udviklingen fortsætte og Svensmarks hypotese (måske) vise sig den væsentligste. Indtil da må vi følge den nu accepterede internationale holdning – uanset Trump´s opfattelse.

Venlig hilsen
Kjeld Johansen, Gl. Stenbygård, Rø Skolevej 14,
3760 Gudhjem.

 

PLUK FRA FACEBOOK-DEBATTEN:

Paw Brylet
Paw Brylet God klumme, som jeg læste med stor interesse, tak
Finn Petersen
Finn Petersen Det er godt at få problemet anderledes belyst.
Hans Jørgen Jensen
Hans Jørgen Jensen Det var dog den værste vrøvle-klumme jeg længe har læst :-) Jørgen du plejer at være rimelig fornuftig, men nu går du klimafornægternes ærinde – og det klæde dig ikke. Jo – den gode forsker har nogle pointer – men du lader dem stå som om at klimaforskerne har taget fejl – og den går ikke. Om igen kammerat!
Jørgen Koefoed
Jørgen Koefoed Ja, sådan er det når man går mod strømmen. Spørg bare Svensmark og Lomborg. Heldigvis er der flere, der mener, at det måske ikke er så lige til at dæmpe opvarmningen. Hvis CO2 er skurken, kan man jo bare plante en masse træer i stedet for at fælde. Træer omdanner nok som bekendt CO2 til O. Men tak for input.
Svar fra: Kjeld Johansen
Kære Jørgen. Det [med træer] er der ikke penge i for de multinationale investorer! Vi skal have teknologiske løsninger, som kan fylde kasserne hos investeringsfondene. Derfor: Ingen træer, men højteknologi.
Kaj Spangenberg Jeg har længe ment, at den kosmiske stråling og solpletter er forklaringen. I fortiden før menneske fik motorer, skete der også store klimaforandringer – uden indvirkning fra CO2.

Preben Nyborg Madsen
Preben Nyborg Madsen Tågesnak, simpelthen sludder fra ende til anden…
Bent Aksel Kofoed
Bent Aksel Kofoed Jørgen, har du hørt fra Trump for nyligt?
Jørgen Koefoed
Jørgen Koefoed Sjovt du spørger, Bent. Han var faktisk forbi i weekenden for at tjekke om Gudhjem havde investeret nok i de kanoner, som burde være rettet mod vores gamle besættelsesmagt 1945-46. I øvrigt forstod han ikke, at der var så bidende koldt på Bornholm, når Kloden er på kogepunktet. Jeg gav ham Svensmarks og Lomborgs telefonnumre, så kunne de forklare problemet.
Nanna Høyrup Andersen
Nanna Høyrup Andersen Interessant, og mon ikke også lidt beroligende læsning for dem som ønsker at fralægge sig ansvar for jordens tilstand. I min optik burde debatten handle meget mere om, hvordan vi mennesker behandler Jorden og hvilken tilstand vi efterlader den til kommende generationer.
Jens Møller Thygesen

Jens Møller Thygesen Det er nu ikke “kun” Svensmark, som har en anden mening. Man kunne læse Johannes Krüger og Ole Humlum, men de er selvfølgelig kun professorer i geografi, så enhver skolelærer ved selvfølgelig bedre. I det hele taget er vi nu vidne til en omfattende retræte, sidste uge kom en rapport fra et team af klimaforskere ved uni i Bergen. Den slog fast, at den hidtidige indsats ikke har gjort nogen forskel. Læg mærke til de små dryp af oplysninger som kommer, både her og der, det er smørelsen, som skal få retræten til at glide ned hos den gemene hob. Det er nemlig åbenlyst at ICPP [Intergovernmental Panel on Climate Change] er videnskabelig uhæderlig, det kan ikke længere skjules. Det er på den anden side ikke et bevis på, at ingenting af det de siger er rigtigt. Det er bare ikke hele sandheden. Og jordens kredsløb er (heldigvis) ikke så simpelt, som de gør det til.

 

SAMMENSTIMLING AF JOURNALISTER OG TØRKLÆDER MED MERE …

$
0
0
Der er hele tiden gang i Gudhjem. Her går bølgerne højt ved Nørresand Havn. Foto©JørgenKoefoed.

Der er hele tiden gang i Gudhjem. Her er der højt skum ved Nørresand Havn. Foto©JørgenKoefoed.

DAGENE I GUDHJEM ligner sjældent hinanden. Den ene dag vælter det rundt med journalister fra verdenspressen – overfra forstås. Den næste dag afsløres der nytrykte tørklæder designet i Gudhjem, men vævet og trykt i Katmandu i Nepal.

Lad os starte med bladsmørerne først.

Helle Mogensen fra Destinationen havde arrangeret en tre dages stroppetur for journalister fra Aller Media med Familie Journal, Mad & Bolig og Femina; Jysk-Fynske Medier, der dækker ikke mindre end 13 dagblade, 64 ugeaviser og 5 radiostationer; Berlingske Rejser plus tre outdoor-bloggere bla. luksus.land. Lidt af en mundfuld. Hvis alle medier bringer mindst én positiv historie om hypede Bornholm er der reklame for tusinder af kroner.

Pressekoordinator Helle Mogensen har samlet sin journalistiske tropper på havnen. Foto©JørgenKoefoed.

Pressekoordinator Helle Mogensen har samlet en del af sine journalistiske tropper på havnen. Foto©JørgenKoefoed.

Selv om pressen blev indlogeret på Hotel Nordlandet, var det ingen afslapningstur for de damer og gentlemen of the press. Faktisk skulle der skrives om Bornholm, som den oplagte outdoor-destination. Således skulle der blandt meget andet køres mountainbike i Almindingen og sejles i kajak ved Hasle. Måltider blev ganske vist serveret på restaurant, men da holdet nåede til Gården ved Melsted, skulle de atter udfordres ­– denne gang indoor-sporten med pot og pande og diverse bornholmske råvarer.

Havnekoret sang i vilden sky og den unldredende presse kiggede på – og tog et billede eller tolv. Foto©JørgenKoefoed.

Havnekoret sang i vilden sky og den undrende presse kiggede på – og tog et billede eller tolv. I forgrunden Merethe Germundsson, 1. violinisten Jens Riis og Helle Mogensen Foto©JørgenKoefoed.

Journalisten  fra Aller Media vil skrive en historie om Havnekoret og mon ikke også om byens egen opersanger Ursula Bimbuch. Foto©JørgenKoefoed.

Journalisten fra Aller Media vil skrive en historie om Havnekoret og mon ikke også om byens egen operasanger Ursula Bambuch. Foto©JørgenKoefoed.

Der var et frygteligt leben på Provianeten efter mogensangen. Journalister og gudhjemboere i en skøn blandig alt i mens Jens Riis og Mikael Hammarlund spillede Bach. Foto©JørgeKoefoed.

Der var et frygteligt leben på Provianten efter morgensangen. Journalister og gudhjemboere i en skøn blanding,  alt i mens Jens Riis og Mikael Hammarlund spillede Bach.  Foto©JørgeKoefoed.

Der var dog et enkelt pusterum.

Det skyldtes at journalisten fra Aller Media, gerne ville lave en historie om Gudhjem Havnekor til Familie Journal. Derfor kom hele banden til morgensang på Gudhjem Havn i torsdags i stiv modvind. Af samme årsag kunne koret ikke vinke farvel til gæsterne på Ertholm. Det stormede simpelthen så meget, at det gode skib måtte afgå fra Tejn.

NU bliver det spændende at måle, hvor mange millimeter gratis omtale denne tur vil levere.

GUDHJEM TØRKLÆDET 2017 AFSLØRET

Årets Tøtklædknstner Helene Høm – med bobler. Foto©JørgenKoefoed.

Årets Tørklædekunstner Helene Høm – med bobler. Foto©JørgenKoefoed.

Helene Hø, med sit Spritnye Gudhjem. -tørklæde. Foto©JørgenKoefoed.

Helene Høm med sit spritnye Gudhjem-tørklæde. Foto©JørgenKoefoed.

ET PAR DAGE EFTER – lørdag 6.maj – blev der igen trængsel i det lille fiskerleje. Årsagen var, at Thor Hodda ved havnen havde bedt Gudhjem Havnekor være med til at festligholde afsløringen af årets Gudhjem-tørklæde. Det skete klokken 16:30, da tørklæde-kunstneren Helene Høm dukkede op. Motivet var lidt anderledes end de foregående år, nemlig tre Gudhjem-damer med ‘nøler’ på hovedet. Altså de her kyser, som åbenbart var moderne i forne tider, da silden lavede guld til byen.

Det første Burgumdia-tørklæde prydet med et motiv malet af Gudhjem-kunstneen Flemming Møller. Her i naturlige farver. Foto©JørgenKoefoed.

Susanne Theilgaard med det første Burgundia-tørklæde prydet med et motiv malet af Gudhjem-kunstneren Flemming Møller. Her i naturlige farver. Foto©JørgenKoefoed.

Flemming Møllers Burgundia-tørklæde i anden farve. Foto©JørgenKoefoed.

Flemming Møllers Burgundia-tørklæde i alternativ farve. Foto©JørgenKoefoed.

Men ikke nok med dét. Thor Hoddas Hanne Theilgaard starter samtidig endnu en tørklæde-serie, som hun kalder Burgundia. Det er meningen at malerier af bornholmske kunstnere skal pryde de omfangsrige tørklæder. Første motiv er udført af Gudhjem-kunstneren Flemming Møller.

Det første Gudhjem-tørklæde er fra 2013. Sildehoveder af Susanne Enehjelm. Foto©JørgenKoefoed.

Det første Gudhjem-tørklæde er fra 2013. Sildehoveder af Susanne Enehjelm. Foto©JørgenKoefoed.

Gudhjem-tørklædet fra 2014: Svaler af Susanne Enehjelm. Foto©JørgenKoefoed.

Gudhjem-tørklædet fra 2014: Svaler af Susanne Enehjelm. Foto©JørgenKoefoed.

Gudhjem-tørlædet 2015: Åboer af Lone Schiøtz. Foto©JørgenKoefoed.

Gudhjem-tørlædet fra 2015: Åboer af Lone Schiøtz. Foto©JørgenKoefoed.

Gudhjem-tørklædet 2016: Figenblade af Runa Jensen. Foto©JørgenKoefoed.

Gudhjem-tørklædet fra 2016: Figenblade af Runa Jensen. Foto©JørgenKoefoed.

Og hvad sker der ellers.

Dommerkomiteen valgte Berit Hvassums foto fra Folkemødet som ÅRETS BORNHOLMSKE PRESSEFOTO. Hvad for et vælger du? Foto©BeritHvassum.

Dommerkomiteen valgte Berit Hvassums foto fra Folkemødet som ÅRETS BORNHOLMSKE PRESSEFOTO. Hvad for ét vælger du? Foto©BeritHvassum.

I dag er det sidste dag, hvor Årets Bornholmske Pressefoto 2016/17 kan ses på Gudhjem Museum. Her kan du også stemme på dit favorit-foto blandt de 60 udstillingsbilleder og vinde boggaver. Fotoet med flest stemmer får PUBLIKUMSPRISEN, som offentliggøres i Bornholms Tidende i løbet af næste uge. Der er åbent til kl. 17 søndag. Herefter holder Museet lukket i fire dage. Torsdag åbner så den store TEXTIL UDSTILLING med Gudhjem Væverne og Øens Strikker, Filtere og Patchworkere. Den har kun åbent i fire dage.

TEXTIL-ANNONCE OK 2017www

————

THE HANDMAUDEN er instrueret af Park Chan-Wook er en erotisk thriller. Den varer 144 minutter.

THE HANDMAIDEN er en erotisk thriller instrueret af Park Chan-Wook . Den varer 144 minutter.

Og for dem der vil opleve det modsatte af Far Til Fire vises den sydkoreanske film THE HANDMAIDEN [Tjenestepigen] i Scala Gudhjem. Den er fandeme fed, men nok ikke for hvem som helst. Den vises til og med onsdag 10. maj hver aften kl. 19:15.

Gudhjem – ikke så død endda!!!

GUDHJEM: FEJRING AF TO JUBILÆER + 1 UFEJRET

$
0
0
Normalt bliver Gudhjem Havnkor efterladt på kajen, når Ertholm sejler til Christiansø ... Ftoto©JørgeKoefoed.

Normalt bliver Gudhjem Havnkor efterladt på kajen, når Ertholm sejler til Christiansø … Ftoto©JørgeKoefoed.

... men i anledning af jubilæet var Havnekoret budt med på en tur til Christiansø. Foto©JørgenKoefoed.

… men i anledning af jubilæet var Havnekoret budt med på en tur til Christiansø. Foto©JørgenKoefoed.

Dannebrog og Christiansø havnefoged tog i mod jubilæumsskibet. Foto©JørgenKoefoed.

Dannebrog tog i mod jubilæumsskibet, da det ankom til Christiansø. Foto©JørgenKoefoed.

50 års jubilaren var blevet pyntet i dagens anledning. Foto©JørgenKoefoed.

50 års jubilaren var blevet pyntet i dagens anledning. Foto©JørgenKoefoed.

MED FULD MUSIK fra den kendte harmonika-spillemand Frits, skønsang fra Gudhjem Havnekor, der i dagens anledning var inviteret med ombord og semafor-flagning fra stævn til agter fejrede Christiansøfarten, at det var 50 år siden, at det gode skib ERTHOLM blev søsat og startede sin sejlads fra Gudhjem.

Men det var ikke det eneste jubilæum denne dag. Skibets fuldbefarne matros Hans Reitmann blev også fejret for sine 50 års sejleri for rederiet.

BLOGGEN: Tillykke med de 50 år, Hans. Hvornår agter du at fratræde?

HANS REITMANN : Når jeg bliver smidt ud!!

Men faktisk var der endnu et slags 50 års jubilæum. Det drejer sig om byens poet, som bla. har skrevet texten til Havnekorets faste afskedssang til Ertholms gæster, når den om morgenen stævner ud af havnen kurs Christiansø. Hun hedder Birgit Bloch, og var den første, der solgte billetter til Ertholm, da den begyndte at konkurrere med Chimera om sejladsen til Danmarks knytnæve mod øst i slutningen af april 1967 – eller var det 1. maj? – og resten af den sommer.

BLOGGEN: I dag koster en tur 220 kr. Hvad kostede billetten dengang?

BIRGIT BLOCH: 11 kroner, hvor den ene gik til Christiansø.

BLOGGEN: Kan du huske, hvor mange afgange der var dengang?

BIRGIT BLOCH: Ja! Ertholm startede med at sejle fra Gudhjem til Christiansø kl. 9:45. Så sejlede den til Allinge og tog passagerer med til Christiansø. Så sejlede den passagererne tilbage til Gudhjem, og så atter retur til øen og med passagererne tilbage til Allinge. Herfra tog den turen til Simrisham, hvor den overnattede. Ja, der var gang i den på det tidspunkt.

50-års jubelaren Hans Reitmann hjælper ældre damer ombord – her på Christiansø. Foto©JørgenKoefoed.

50-års jubelaren Hans Reitmann hjælper ældre damer ombord – her på Christiansø. Foto©JørgenKoefoed.

Damen i rødt er Birgit Bloch. Hun var den første der solgte billetter til Christiansøfartens Ertholm for 50 år siden. Fru Blog er omgive af norske Lene og Lisa Høyrup. Foto©JørgenKoefoed.

Damen i rødt er Birgit Bloch. Hun var den første, der solgte billetter til Christiansøfartens Ertholm for 50 år siden. Fru Bloch er omgivet af norske Lene og danske Lisa. Foto©JørgenKoefoed.

 

DEN NYE PRÆST TIL GUDHJEM OG ØSTERLARS ER UDVALGT

$
0
0
Den tidligere præst Marianne Ring i samtale med Tina Hammerlund ved Gudhjem Kirke 14 dage før hun rejste ned til sin spoulmate Michael Westh i Sønderjylland. Foto©JørgenKoefoed.

Den tidligere præst Marianne Ring i samtale med Tina Hammerlund ved Gudhjem Kirke 14 dage før hun rejste ned til sin soulmate Michael Westh i Sønderjylland. Hvem mon bliver hendes afløser??? Foto©JørgenKoefoed.

DET ER STADIG HEMMELIGT, hvem de to menighedsråd har ansat som præst.

Ingen vil sige noget om nogen ting. Det eneste der er sivet ud er om indsættelsen. Den kommer til at foregå tirsdag 4. juli kl. 14:00 i Østerlars Rundkirke.

Bloggen har imidlertid haft øret på et af vandrørene i Kirkeministeriet på Frederiksholms Kanal og har her opsnappet, at det bliver en kvinde på 48 år.

Vi holder vejret så længe – og krydser fingrene for, at de viise kvinder og mænd i menighedsrådene har valgt rigtig blandt de kun seks ansøgere.

Sådan så annoncen ud i Kristeligt Dagblad, da Gudhjem og Østrelars søgte ny præst. Foto©JørgenKoefoed.

Sådan så annoncen ud i Kristeligt Dagblad, da Gudhjem og Østerlars søgte ny præst. Foto©JørgenKoefoed.

SOM DET KAN SIGES [50] om KONE-BROK og DE KLOGESTE … og om AT GRINE AD SIG SELV

$
0
0

som-det-kan-siges-logowww1
MAN HØRER SÅ MEGET. Nogen gange så meget at ørerne er ved at falde af. Og det er trods alt det sjoveste – eller det mest interessante:

Sexolog og forfatter Sara Skaarup, som er fast klummeskriver i Politiken om begrebet ‘Kone-brok’: ‘Man-shaming’ er særlig giftig, fordi bebrejdelserne nu ikke længere går på hans generelle evner og bedrifter. Nu er selve hans mandighed på kornet. Det er mandens sexuelle formåen og selve penis’ beskaffenhed, der rakkes ned på. Her bliver grinet af små penisser og rynket på næsen af manglende rejning – og fantasiløse eller ubehjælpsomme elskere er skuffejern og kedelige knald.

Helmuth Nyborg fastslår efter en række videnskabelige undersøgelser som professor i udviklingspsykologi ved Aarhus Universitet: Hvide er mere begavede end sorte. Mænd er lidt klogere end kvinder. Religiøse mennesker er mindre intelligente end dem, som ikke tror. Indvandringen får Danmarks IQ til at falde. Mindre kvikke bør belønnes for ikke at få børn.

75-årige Stephen Hawking – fysikkens største nulevende superstar er multihandicappet og kun talende via en computer – i interview med Politiken: Det er ikke de stærkeste af en art, der overlever og heller ikke de mest egnede, men dem, der er bedst til at tilpasse sig forandringer. Det er også vigtigt at undgå at blive vred, uanset hvor vanskeligt livet kan forekomme, for man risikere at miste alt håb, hvis man ikke kan grine ad sig selv og ad livet i al almindelighed. Jeg griner meget.


EN STENBRO-DRENGS HISTORIE [21:61] – LIVET SOM MARINE-SOLDAT SLUTTER

$
0
0

Peer Søndergård flyttede til Rønne i 1997 og har boet der lige siden. Han blev født 23. november 1933, og voksede op i Sydhavnen i København og gjorde som udlært maskinmester verdenshavene usikre.

På et tidspunkt blev han pustet af Gud. Det førte ham ind i Jehovas Vidner. Her er han stadig aktiv samtidig med, at han har fået den dille at lave en lampe næsten hver dag af genbrugsmaterialer. Lamperne kan ses & købes i hans nyåbnede GALERIE JE T’AIME – SANS ÉGAL [’Jeg elsker dig – uden lige’] … her taler han om sine lamper!

Peer laver lmaoert i alle stæørrelser. Her en af de høje, som Bloggen har valgt at kalde 'Hovedpinelampen'.Foto©JørgenKoefoed.

Peer laver lamper i alle størrelser. Her en af de høje, som Bloggen har valgt at kalde ‘Hovedpine-lampen’. Foto©JørgenKoefoed.

I 2007 skrev han sine erindringer EN STENBRO DRENGS HISTORIE. Dem har Bloggen fået lov til at offentliggøre styk- og drypvis hen over de næste år.

KAPITEL 21: LIVET SOM MARINE-SOLDAT 7

GEORG VAR  et helt kapitel for sig. Man møder en hel masse mennesker, og her har vi Georg. Han var indremissionsk jyde. En skæg fætter. Meget egoistisk og sparsommelig. Men alle mennesker er der noget positivt ved. Blandt andet kunne man låne penge af ham. Men han var ikke glad for det, man brugte dem til. Men vi fik ham som regel overtalt.

’Peer, du kommer i helvede’, sagde han.

’Nå, hvor kommer du så hen?’

Jo, han skulle i himmelen, for han var frelst.

På sin vis har jeg altid troet på Gud. Det bedste jeg kunne høre om i skolen var bibelhistorie. Men den teori med en gang frelst, altid frelst, synes jeg var for billig. Hvilket også blev bekræftet siden hen.

MØDE MED BILLY GRAHAM

En dag kom Georg og sagde: ’Peer, kunne du ikke tænke dig at gå med til et Billy Graham-møde?

Den frelste og den fortabte,

’OK, men så skal du også gå med mig i Nyhavn bagefter.’

Det blev så en aftale. Hvis nogen ønsker du skal gå en mil, så gå to.

Vi kom til mødet. Der blev talt meget om fortabelsen, og til sidst blev der spurgt, om der var nogen, der ville frelses. Så skulle man række hånden op og komme op bag scenen.

Jeg fik en følelse, som om der var én, der tog min hånd. Underligt! Men jeg rakte den ikke op.

Mødet sluttede, og nu var spørgsmålet, om Georg ville med i Nyhavn. Det ville han gerne. Men det var mig, der ikke ville. Det passede sig ikke oven på denne oplevelse. Det blev kun en tur op ad Strandvejen, hvor vi havde en alvorlig samtale om Gud. Alt i alt en eftertænksom aften med Georg.

ONDT I HALSEN

Børge var Sanitets-Korporal. Han boede også på vores stue. Med ham indgik jeg et væddemål. Det gik ud på, at vi skulle mødes et år efter hjemsendelsen, hvor jeg skulle have sparet 30.000 kr. op. Og hvis ikke, ja, hvad så? Ja, hvad så? Heldigvis har jeg ikke set ham siden med den forstand, jeg altid har haft på penge.

Jeg var to år om at spare 2,50 kr. sammen til en dolk, da jeg var dreng.

Men vi havde en anden sjov episode med Børge. Det var vinter, og næsten alle havde halsbetændelse. De kom rendende til Børge hele tiden. Irriterende! Så fik jeg den geniale idé.

’Børge, kald over højttaleren, at alle der har ondt i halsen bedes komme op på Infiremeriet.’

Det gjorde han. Børge, Kaj og P.S. gik derop. Næsten alle kom derop. De blev penslet med rød jod og fik en pille. Penslet godt ned omkring drøblen, så de var ved at brække sig. De kom aldrig igen, og vi fik fred på stuen.

SLUT MED SOLDATERTIDEN

Selv om 1 1/2 år er lang tid, når man begynder på dem, så får de også ende. Og det gjorde vores også. Tiden, hvor man ikke skulle tænke, og hvor uniformen var dække over mange ting, var ved at være forbi. Vi blev hjemsendt med brask og bram. Vi skiltes, og dermed var et kapitel forbi og skrevet.
Fortsættes …

.
HERUNDER BRINGES DE FOREGÅENDE KAPITLER,
SOM HAR VÆRET BRAGT PÅ BLOGGEN:

KAPITEL 1: AT SKRIVE OM SIT LIV

SOMME TIDER kan man få en ubændig lyst til noget. Man kredser om tanken. Kan ikke blive fri. Tankerne trænger sig på … og på et eller andet tidspunkt giver man efter. Nu tænker du nok, det er en ny bil, sex eller noget så banalt som en øl. Men det er noget af helt andre dimensioner.

Nej, ved du, hvad jeg har lyst til? Jeg har lyst til at skive om mit P.S.-liv. Det er såmænd ikke noget særligt, men jeg tror, at der er dybder i et hvert menneskes liv. Noget at se tilbage på.

ENGHAVEVEJ VAR BARNDOMMENS GADE

Da jeg blev født, var min storesøster Nancy allerede forlovet med Willy, som senere blev min svoger. Der er nemlig 13 års forskel på mig og hende og 11 år på min anden søster Erna. Så det var en efternøler, der kom til verden på Enghavevej 208. Det var lige på hjørnet af Sydhavns Plads og Sydhavnsgade … nu hedder den Borgbjergsvej.

Det må have været en svær fødsel for min Mor, for jeg vejede 10 pund. Jordemoderen skulle have sagt: ’Sikken en dejlig, stor dreng, fru Søndergaard’ … og det er jeg stadig … 105 kg i skrivende stund.

Min Mor og Far havde det ikke altid godt sammen. Jeg er nok blevet til i forsoningens sødme. Nå, tak for det!

FATTIG-30’ERNE

30’erne var en vanskelig tid, så det var små kår Peer Søndergaard kom til verden i. Man skulle være lykkelig for en to-værelses, og det var lige netop sådan en min Far og Mor havde. Fem mennesker i en to-værelses. Det siger sig selv, at der var småt med plads, så hvad gør man så? Ja, man lægger den lille ny i en kommodeskuffe!

Som sagt var 30’erne en vanskelig tid. Nå, ja, hvornår har det ikke været det?! 20’ernes livsglæde var forbi, og det løsslupne liv var ovre. Sorte skyer drev igen sammen. Depression, arbejdsløshed og Hitler gjorde det ikke lettere.

Min Far som var typograf var meget arbejdsløs. Han havde kun arbejde, når Kraks Vejviser og Telefonbogen skulle trykkes, så pengene var små i Sydhavnen.

Min Mor sled i det med at sy for folk, men alt det tænkte en lille dreng slet ikke på. Når man ser fotos af mig, griner jeg altid og  er rund og trind. Jeg har i min opvækst aldrig følt, at vi manglede noget.

DER SKAL VÆRE TO x E

’Hvad skal drengen hedde, Ella?’ Det hed min Mor. Min Far hed Martin. ’Han skal hedde Peer’, sagde min Mor, ’og det skal staves med to e’er’. Det er der en særlig historie bag. Som sagt var det i 30’erne, jeg blev født. Der skete så meget på verdens arena den gang. Hitler kom til magten, ulykkelig vis, og Prisen af Wales abdicerede, fordi han blev forelsket i Miss Simpson. Men hvad har det med mit navn at gøre?

Jo, det har det i høj grad. Det engelske kongehus var aktuelt stof, det er det stadig. De har mange titler, der i blandt en Peer, som er en Hosebåndsridder … den højeste orden i England. Og da min Far og Mor var lidt snobbede uden at ha’ noget at ha’ det i, så blev jeg kaldt Peer med to e’er.

FAR DØDE

Desværre nåede jeg aldrig at kende min Far. Han døde da jeg var 1,5 år gammel. En dårlig tand og en mindre dygtig tandlæge … ja, tænk engang … så lidt skulle der til. Pencilin’et var ikke opfundet, og betændelsen bredte sig til hjernen. Ja, sørgeligt nok!

Jeg har ladet mig fortælle, at han var en spøjs fyr. Han var pukkelrygget, hvilket måske gjorde, at han var en enspænder. F.eks. har min Mor fortalt, at når han skulle møde på en ny arbejdsplads, kom han med vilje for sent, hvor andre helst ville gøre en god figur.

Fuld af mindreværd satte han sorte rullegardiner op, så man ikke kunne se, om der var nogen hjemme. Det kan selvfølgelig være meget rart, når man er nygift, men det bliver man jo ikke ved med at være. Men alle har gode og dårlige sider ved sin person.

Min Far var helt vild med radio og musik. Jeg tror, hvis han havde levet i dag, havde han haft det dyreste B&O-anlæg, man kunne få. ’Hør, Ella’, sagde han tit, men Ella kunne ikke høre noget. Hun var nemlig ikke musikalsk.

Min søster Erna har fortalt, at Far var en rigtig vogter. Han passede på os som en smed. Det er da en god egenskab. Samtidigt var han meget kvalitetsbevidst. Han købte dyre ting … dog uden at have pengene til det.

Men uanset hvordan ens Fars personlighed var, er det nok godt, at have sådan én. Jeg tænker tit på, hvordan min opvækst var blevet, hvis jeg havde haft ham.

Det kan være svært for en mor, at styre en knægt. Og svært er det selvfølgelig, at være alene med to opløbne tøser med en lillebror. Selv nu hvor jeg er 63, siger de: ’Det er min lillebror’. Irriterende!’

ALENE-MOR MED TRE BØRN

Men det var sikkert meget belastende for min Mor. Hun skulle jo tjene penge. Det gjorde hun ved at sy. Herrebenklæder syede hun. Hun gjorde det hjemme. Hvorfor? For at være hjemme for sine børns skyld. Hun var meget selvopofrende. Hun kunne tjene mere på en systue. Så vi har aldrig været nøglebørn. Tak, Mor!

Apropos nøglebørn var begrebet så småt begyndt den gang. Desværre har det udviklet sig enormt til stor skade for samfundet efter min mening. Den tryghed det var for mig at vide, at min mor var hjemme havde stor betydning. Så stor at jeg besluttede at mine børn aldrig skulle på institution, og at min kone så vidt muligt skulle være hjemme, når de kom fra skole. Det har de også senere udtrykt stor glæde ved.

KAPITEL 2: DEN STORE FÆLLESGÅRD

SYDHAVNSKVARTERET ENGHAVE, FREDERIKSHOLM består af store boligkarréer med lukkede gårde. Vores gård var særlig flot, fordi inspektøren boede i den ene ende og havde en stor anlagt have med mange træer og buske og en græsplæne med et springvand i midten. Denne gård var mit et og alt. Og den var så stor, at vi ikke havde behov for at løbe og lege ude på gaden. Det gav i sig selv en stor tryghed.

Vi børn havde et bestemt kaldesignal. Uh-uh. Ganske enkelt op med vinduet. Uh-uh blev der svaret. Uh-uh, så var det bare med at komme ned at lege.

EN VRIMMEL AF BØRN

Gården vrimlede med børn i alle aldre. Små og store. Fra tidlig til sent var vi nede at lege. Skulle vi have noget at spise, havde vi ikke tid til at gå op. Vi kaldte: ’Mor, kast en mad ned’. Så kastede hun en mad ned og så tilbage til legen.

Fodbold, sjippe, hinke, spille kugler, løbe med trillebånd, et-tag-fat, skjul, en, to, tre, fire, fem, seks, syv, otte, ni, ti, fri for lur på alle sider og kanter, spille terre (det var vi skrappe til), terningespil.

For nogle år siden tog jeg mine drenge med til Sydhavnen for at vise dem, hvor deres Far var vokset op. Jeg glædede mig til at vise dem gården, men tænk, der var ikke et øje. Min dejlige gård var tom. Ingen glade børn. Ja, tiderne har forandret sig. Nu sidder de oppe i lejlighederne og spiller computer og glor videofilm.

Der skete selvfølgelig meget i gården. Blandt andet husker jeg en episode. En af de store drenge ville af med sit legetøj. Han syntes sikkert, at han var blevet for stor til det, så han kastede det i grams. Vi sloges selvfølgelig om det, mens han frydede sig. Han havde også en seksløber. En stor flot en. Den var lavet af tin og var til knaldhætter. Den skulle der løbes om kap for at få, så alle drengene stillede op til løb. Jeg vidste, at jeg ikke havde en chance, men jeg begærede den pistol. Mens de andre spurtede af sted, overtalte jeg den store dreng til at give mig den. De andre drenge blev selvfølgelig rasende og lovede mig tæv. De var godt sure på mig længe. Desværre havde jeg den kun kort tid. Jeg tabte den og den gik i stykker. Og hvad kan man så lære af det? Ja, arbejd for det du ønsker, så varer glæden længere.

MINE KAMMERATER

Jeg tænker tit på mine kammerater. Holger, Jørgen Malmberg, Vagn, Børge, Preben Vestergård, Jørgen Pedersen, Bent Heise, Mogens Sørensen, svenske Per og pigerne: Ninna, Bente, Tykke Lis, Lis Hansen og alle de andre. Hvor er I henne? Er I glade, og har I haft et godt liv?

KAN DU HUSKE?

Det kunne være interessant at møde jer igen. Så skulle snakken rigtig gå: Kan du huske den gang? Jørgen Malmberg ville sikkert sige: Peer, kan du huske, du var forelsket i Ninna. Det var jeg grænseløst, men jeg fik hende aldrig.

Og Holger, hvis far var [spor]vognstyrer på Linie 3, ville nok grine, så hans store flyveører blafrede, når han talte om, hvordan vi kælkede med Tykke Lis. Hun havde et smukt ansigt og nogle store bryster, så når vi kælkede med hende, sad hun foran, og vi drenge fik lov til på skift til at tage hende på patterne. Hvor Tykke Lis er blevet af, ved jeg ikke, men Holger blev gift med Bente, Ninnas veninde.

DET SORTE SPROG

Vi var gode kammerater, selv om atmosfæren var hård. Det sorte sprog i sproget, det jeg i dag kalder sydhavnsk, havde sin egen klang. Min klasselærer yndede at sige, når vores sprogblomster blev for kraftige: ’Vort modersmål er så dejligt, det har så mild en klang’.

Vi sagde tingene, som de var. En spade var en spade, en skovl en skovl, en tissemand en …. (censur). Det modsatte en ….. (censur), et dumt svin var et dumt svin og en kammerat en kammerat.

Vi havde vores egne love, som blev håndhævet med tæv. Der var ingen slinger i valsen. De store beskyttede de små og de store tævede hinanden i gensidig respekt for udfaldet.

Når vi spillede fodbold var vi Frem’ere, og det er vi stadig.

MUSIKKEN PÅ REJSEGRAMMOFONEN

Vores gård var forum for alt …. også musik. Vi spillede 78’ere på rejsegrammofonen. Vi sad drenge og piger og hyggede os. Det var Louis Armstrong, Benny Goodman, Tommy Dorsey, Duke Ellington, Stan Kenton, Jack Tiergarden og Glen Miller for blot at nævne nogle. Alt sammen vidunderlig, svingende musik til forskel på den rædselsfulde rock unge mennesker hører nu til dags.

Og så var der alle schlagerne, som vi hørte på Giro 413 om søndagen. Men så kom Holger, som for øvrigt var meget musikalsk, med en long-playing-plade. Så var det slut med den optrukne rejsegrammofon.

Hele den udvikling, der er sket i den retning, er sket i min tid. Det er ubeskriveligt.

Vi hørte ikke musik hele tiden. Det var en eksperimenterende tid. På et loft sad vi og blandede svovl og andre ting sammen for at lave krudt. Det skulle vi prøve af i gården. Der skete ingenting indtil vi en dag fremstillede en rørbombe. Den sprang med et ordentlig brag, så vi blev bange. Ikke mere af den slags.

KAPITEL 3: DA KRIGEN KOM

DEN 9. APRIL 1940 var jeg seks år. Det er en dag, jeg husker tydeligt. Min Mor og jeg skulle over på Statens Seruminstitut. Jeg skulle vaccineres mod kopper. Enhver ved, hvad der skete denne dag. Tyskerne besatte Danmark. Andre var nok blevet blevet hjemme på denne dag, men min Mor var en handlekraftig kvinde, og vaccineret det blev jeg. På trods af tyske tropper, kanoner, flyvemaskiner og krigsskibe forcerede min Mor og jeg Langebro og kom til Seruminstituttet, som ligger på Amager, og kom helskindet hjem igen.

SAMMENHOLDET

Krigen var på en måde en mørk og kedelig tid. Men også en sammenholdets tid. Som Helge Kærulff-Schmidt sang: ’Vi er jo alle i samme båd’ eller Liva Weel: ’Man binder os på hånd og mund’. Men man kan ikke binde ånd.

Det var en tid, hvor der blev diskuteret politik og holdninger. Jeg har altid haft den opfattelse, at hvis man havde en idé, skulle man træde frem med den. Sådan havde min Mors familie det. De fleste var kommunister og mine onkler var modstandsmænd. Ikke 4. maj-frihedskæmpere, men rigtige sabotører. Min onkel Hermand fremstillede bomberne og min onkel Svend fyrede dem af. Han var også med til at likvidere stikkere. Og der gik rygter om, at Hermand var med til at sejle Niels Bohr over til Sverige.

Min onkel Svend var en stor chamør, hvilket gik ud over andre end tyskerne. En dag kom jeg ned til min Mormor. Jeg skulle altid komme ad køkkentrappen og banke et bestemt signal. Hun boede to opgange fra os. Da jeg kom ind, sad der en tre-fire mænd og deres maskinpistoler lå på spisebordet. Det fortæller lidt om tidens alvor.

Da krigen var forbi, lærte jeg dem alle sammen at kende. Alle prægtige mænd fælles om én sag: At drive tyskerne ud af Danmark. Men også for at få en bedre verden bag efter. Det lykkedes desværre ikke.

SABOTAGER I SYDHAVNEN

Sydhavnen og Valby var fabrikskvarterer. Der gik næsten ikke en dag, uden der lød nogle ordentlige brag og skyderier. Hollesens Fabrikker, Allways – ikke ultra – men radiofabrik, B&W Teglholmen, Adler, Kulkranerne i Sydhavnsgade, Ford, Tuxham i Trekronergade, Vægtfabrikken på Stubmøllevej for blot at nævne nogle.

Pludselig en dag jeg var nede hos min Mormor, kom tyskerne farende og stillede en maskinkanon op og begyndte at skyde vildt lige uden for hendes vinduer. Jo, der skete noget hver dag.

En tysk deling soldater marcherede gennem gaden syngende: ’Wir fahren gegen Engeland’ og ’Alte Kammeraden’. Det var jo en statelig hær, der invaderede os, men som årene gik, blev den mere og mere ynkelig. Man fik helt medlidenhed med de stakkels mennesker. Til sidst var de kun laser og pjalter.

EN SVÆR TID

2. juledag 1944 lød der pludselig skud. Vi for hen til vinduet og så en mand løbe væk og en anden lå blødende på jorden. Det var en Hipo-mand, der var blevet likvideret.

Ja, krigen var stadig i gang, og den kunne mærkes på mange måder. Det var extremt kolde vintre, og der var ingen brændsel. Det var specielt svært for en enlig mor. Hendes brødre som skulle være de første til at hjælpe hende, var jo travl optaget af krigen. Men drengen Peer lå ikke i kommodeskuffen mere, den var byttet ud med en harmonikaseng, han stjal kul fra tyskerne sammen med Holger. Ovre i Scandiagade stod jernbanevogne fulde af kul, og når vagtposterne var nede i den ene ende, sprang vi drenge op, og hev kul ned. Så gik det hjem med kul på vores slæder. Det var ellers nok noget, der gav varme. Det var herligt og spændende.

Men alting har en ende, og den 4. maj, viste det sig, hvem der var hvem. Nogle havde travlt med at komme væk, og andre med at komme efter dem.

KAPITEL 4: DEN FORBANDEDE SKOLE

DET SIGER NÆSTEN SIG SELV, at jeg gik i skole under krigen og i efterkrigstiden. Det undrer mig at alle de børn jeg siden er blevet velsignet med alle er boglige, hvilket man langt fra kan sige, jeg var og er. De otte år jeg gik i skole var et sandt helvede, og en af de lykkeligste dage i mit liv var, da jeg gik ud af den.

Nu var forholdene ikke de bedste under krigen og efter. Men det var ikke det, for selvfølgelig kunne man lære noget. Det var min indstilling, der var negativ. Havde min Far levet, var det nok blevet anderledes. I dag ved jeg godt, hvad der skulle til. Mere myndighed i hjemmet. Min Mor kunne ganske enkelt ikke overskue det.

Det var sådan, at jeg altid sad på sidste række. Det gjorde de såkaldt dumme og hver gang læreren spurgte om noget, lod jeg som om, jeg havde tabt noget på gulvet. Mærkeligt at læreren ikke gennemskuede det. På den både var vi begge dumme.

GOD TIL NOGET

MEN DER ER ALTID NOGET man er god til. Jeg var god til sløjd, samfundskendskab, geografi og sprog. Min tysklærer sagde engang til mig: ’Jeg ville give dig ug, hvis du ville læse på det. Men hvorfor skulle man det, når jeg kunne uden.

Med gymnastik var det helt galt. Men jeg var klassens helt, når jeg bestak læreren med cigarer, og vi fik håndbold. Cigarerne stjal jeg fra min moster Jenny. Hun var ansat på Nobels Cigarfabrik. Hun stjal dem selv, så hun kunne ikke sige noget.

Men når jeg havde cigarer med i skole sagde jeg:
’Må vi få håndbold i dag, hr. Ebert?’
’Nej, I har godt af gymnastik’.
’Nå, et var ellers en skam, jeg har 10 cigarer med i dag’.
’Nå, så lad gå.’
Og så fik vi håndbold.

Men på mange andre områder var han et dumt svin. Jeg kunne ikke fordrage ham.. Han var uretfærdig som de fleste.

SVØMNING I HAVNEN

OM SOMMEREN VAR DER IKKE noget problem med gymnastikken. Der gik vi til svømning i Gasværkshavnen. Nej, vi gik ikke, for vi løb der hen syngende, så vi var godt varme, når vi ankom, så det var godt med en dukkert. Det kunne godt være koldt, men det blev der ikke taget hensyn til. Her var jeg i mit es. Her var er ingen, der kunne lære mig noget. Udspring på hovedet fra vippe, dykke,  svømme under vandet. Det lille og det store Frisvømmermærke tog jeg let, hvor andre havde store kvaler. Og senere det samme med Livredderen.

DA SPANSKRØRET DANSEDE

I DE OTTE ÅR jeg gik i skole, fik jeg forskellige former for diciplinærstraffe. 3 slag med spanskrøret, som havde sin bestemte plads hos læreren, så alle kunne se det … uvist af hvilken årsag! 3 eftersidningstimer, som også blev kaldt ’svedere’ samt et utal af nakkedrag og kind-niv. Det var faktisk lige efter min skoletid, at det blev forbudt. Der var mange lærere, der var rene sadister. Men for lidt og for meget fordærver alt. Det kan man se på børns opførsel nu om stunder.

KAPITEL 5: FÆRDIG MED SKOLEN

DER ER NU GÅET 14 år af mit liv, og det begynder at forme sig anderledes. Som sagt før  var det en lykkelig dag i mit liv, da jeg kylede min skoletaske langt væk. Nu var det tid til at finde en læreplads. Ikke fordi jeg ikke vidste, hvad arbejde var. Mens jeg gik i skole havde jeg adskillige  bypladser. Jeg kørte med rulletøj, gik med den lokale avis, havde plads hos en grønthandler og hos en købmand.. Det sidste kunne være temmelig hårdt. Den var der 50 pilsnere i en kasse, og det var altid dem, der boede på 4. sal, der skulle have varerne bragt. Lønnen var 20 kroner om ugen plus diverse drikkepenge, som var meget mere end selve lønnen. Som Niels Hausgård siger: ’Der er altid arbejde nok til dem, der kan og vil’. Arbejde tager man ingen skade af, modsat det syn man har på den sag nu om dage, at unge mennesker ikke må arbejde. Det strider mod al sund fornuft …

HVILKEN UDDANNELSE SKULLE JEG VÆLGE?

NU VAR TIDEN TIL AT LÆRE NOGET, for at jeg kunne tjene penge. Jeg havde jo lært, at livet koster penge, og ikke som en stor dreng sagde til mig engang: ’Alt hvad der stå uden for forretningerne var gratis’. Den er fin, tænkte jeg og snuppede en honningkage. Da jeg kom hjem med den, sagde min Mor: ’Den må du hellere gå hen med igen’.

Det fag jeg skulle lære, var det, jeg skulle kunne ernære mig af resten af mine dage. Sådan var indstillingen den gang.

At blive smed eller maskinarbejder, det var sagen. Og det man vil, det bliver man. Det man ville, bliver man måske. Underligt at der er så stor forskel på de to ord.

Det viste sig at være et godt valg. Dette fag har bragt mig mange interessante oplevelser, som jeg ikke har villet været foruden.

Min Farfar var smed på centralværkstedet i København (Jernbanen). Han sagde: ’Når du bliver udlært, så søg ind til jernbanen, så er din lykke gjort resten af dit liv’. Jeg ved godt, hvorfor de gamle sagde det. De var hunderædde for at blive arbejdsløse. Men jeg har aldrig været tryghedsnarkoman. Jeg havde andre planer.

NEMT AT FÅ EN LÆREPLADS

NU TIL DAGS KRÆVES DER næsten en studenterexamen for at komme i lære. Men det gjorde det ikke i 1948. Det var en genopbygningstid, så det var forholdsvis let at få en læreplads. Det var min onkel Herman, der skaffede mig den. Han havde en modstandskammerat, der under krigen havde et værksted, der lavede maskinpistoler. De hed stenguns. Det gik fint under krigen, men nu skulle der produceres andre ting.

Det var en svær tid at gå fra skole til læreplads. Jeg var kun en hvalp, som ikke altid kunne se alvoren i livet. Derfor fik jeg mange hug af Mester og af svendene. Jeg lærte at se menneskerne fra en anden side, end jeg var vant til. Tit var de meget modbydelige mod hinanden …. også mod mig, der var yngste lærling.

En gang jeg blandede mig i svendenes samtale, fik jeg én på hovedet og blev spurgt om, at jeg så kunne holde min kæft, til jeg blev spurgt. Og det kunne jeg sagtens.

DAGLIGDAG PÅ VÆRKSTEDET

VI FREMSTILLEDE VÆRKTØJER til fremstilling af ringbind. De var noget anderledes end dem i dag. Vi havde også en produktion, som nogle damer tog sig af. Det var noget være rod, som jeg vil komme ind på om lidt.

Hos sabotøren var der kun én lærling foruden mig. Han hed Bruno. Han var altid så uheldig.. Nu skal I bare høre hvordan:

En dag vi sad og spiste vores frokost, fik vi et chok. Om formiddagen havde vi spildt noget fortynder på gulvet. Det blev suget op med noget savsmuld og fejet sammen i en bunke. Vi havde ingen frokoststue, så vi spiste vores mad på værkstedet. Da Bruno havde spist, tænfte han en smøg og kastede flegmatisk tændstikken over i savsmuld-bunken. Hille, du milde kineser, sikken brand. Det var nærmest en explosion, men selv midt i dramaet var der tid til at stikke Bruno et par flade.

Samme Bruno var også uheldig ved en julefrokost. Bruno var en rask, ung mand, der nok kunne drikke nogle bajere. Det gjorde de i øvrigt alle sammen også kvinderne. Midt i det hele kom en af svendene og spurgte,  om jeg lige kunne smutte hen og købe nogle kondomer, for nu skulle kællingerne ha’, hvad godt var. Jeg gjorde ikke nogen indvendinger, for det var ham, der en gang knaldede mig en lussing. Men jeg synes, det var noget rod, for de var alle gift … men ikke med hinanden.

På vej hjem fra denne julefrokost gik det galt igen for min uheldige lærekammerat. Han var efterhånden blevet godt træt i ansigtet og i Linie 3 blev han syg. Vi blev smidt af. Pludselig gik han helt ud. Der kom en ambulance, og han blev kørt på hospitalet, hvor han blev pumpet ud. I dag ville man ikke tage notits af det, men næste dag stod det i avisen. Det endte med at Bruno blev smidt ud af læren, og han forsvandt ud af mit liv.

FØRSTE OLYMPIADE EFTER KRIGEN

MIN LÆREMESTER BJØRN MADSEN var tosset efter damer, men det blev han også på mig. Peer Søndergaard var en glad, ung mand, som fløjtede og sang dagen lang, og ikke tog livet så alvorligt. Det var i 1948. I det år var der den første Olympiade efter krigen. Vi havde radio på værkstedet, og hvad var mere naturligt end at høre olympiade-reportage med Gunnar NU Hansen? Han talte så bejstret om alle datidens sportshelte: Greta Andersen, Karen Margrethe Harup, Raghild Hveger, Niels Holst Sørensen, guldvinder på 800 meter og senere general i Flyvevåbenet. Danmark vandt bronze i fodbold med navne som John Hansen og Johannes Pløger fra Frem – min klub – Ivan Hansen og Knud Lundberg fra AB. Carl Åge Præst fra ØB og Ejgil Nielsen på mål. Danmark vandt over Italien 5-3. Johan Hansen, som var expert i hovedstød scorede hattrick, og var den første danske fodboldspiller, der blev solgt til Italien. Han blev købt af Juventus for den enorme sum af 111.000 kroner.

Da min mester så, at jeg hørte radio i arbejdstiden, fik jeg den største skideballe, jeg til dato havde fået. Underlig fyr ham Bjørn, men måske havde han store problemer, for umiddelbart efter gik han fallit, og jeg måtte søge en anden læreplads. Det fik jeg ret let. Paradoksalt nok hos en forhenværende værnemager. Der var så mange forhenværende den gang.

KAPITEL 6: MESTER ROM-SØREN

MIN NYE MESTER blev kaldt Rom-Søren. Ja, livet er uretfærdigt. Sabotøren gik ned, men værnemageren overlevede. Værnemageren, der havde arbejdet for tyskerne, klarede sig bedre. Jeg har altid haft det svært med uretfærdigheder.

Måske var det på sin plads at forklare, hvorfor han blev kaldt Rom-Søren.

Da han som ung maskinarbejder på B&W – motorfabrikken på Christianshavn –  havde han et skab og i det skab … ja, gæt en gang! Hvad tror du, der var i det skab??? Godt gættet! Der var rom. Der blev drukket meget på arbejdspladserne den gang. Og hos Rom-Søren kunne man købe sig en dram. De sagde, at det var på den måde, han skaffede penge, så han kunne blive maskinfabrikant. Det er ganske vist, for en af svendene der hed Dregert, havde arbejdet sammen med ham, bekræftede at det var rigtig nok. Hvilket igen blev bekræftet af Harrald, en svend der stadig var på B&W, da jeg selv blev svend, og fik arbejde der.

DEN PÆNE MAND

ROM-SØREN, hvis rigtige navn var Svend Åge Sørensen, var en højst besynderlig person. Han var i perioder en nydelig mand i pænt jakkesæt og blød hat. Et par gange om  dagen kom han gående gennem værkstedet, og det gik fra mand til mand: ’Søren kommer’.

Han havde en hæslig vane. Han tyggede skråtobak og fy for den lede Augusta, som han kunne spytte. Hans harkere flød alle vegne. Af og til var det helt galt med ham. Så gemte han sig inde på sit kontor. Der sad han og tømte den ene flaske Clock-likør efter den anden. Det kunne han godt gøre en halv snes dage i træk uden at tage hjem. Han blev ikke vasket, og vi så ham kun, når han skulle på lokum … og sikke et syn.

Når han havde disse perioder, var der kun én, der måtte komme ind til ham. Det var cigar-damen henne på hjørnet. Det var hans elskerinde. En nydelig kvinde. Om man begriber hun kunne gøre det.

LØNNINGSDAGEN OG DE ANDRE DAGE

NÅ, SÅDAN ER DER så meget. Men så lidt om torsdagen. Det får mig til at tænke på min løn som lærling. Det første år fik jeg 19,20 kroner om ugen. Det steg til 35,37 kroner om ugen det sidste år.

At være i lære som maskinarbejder, foregik på følgende måde: I kortere eller længere perioder arbejdede man ved de forskellige maskiner. Drejebænk, fræser, schapper, langhøvl, diverse slibemaskiner samt skruestiksarbejde.

Vi var gode til at fremstille værktøjsmaskiner … altså sådanne som vi selv betjente. Det vi fremstillede gik til eksport. Noget arbejde var interessant, andet kedeligt. Jeg stod ved en langhøvl et stykke tid. Når der blev sat spån til, kunne der godt gå flere timer, inden den var færdig, og hvad gjorde man så?

En tur på lokum, og det var rigtige lokummer. Der sad vi så og sked på rad og række. Der var ingen døre men en skillevæg mellem hver tønde. Af og til sad vi der bare uden at have bukserne nede. Nogen gange kom mester og overraskede os. Han blev tosset: ’Sidder I bare der og tør-skider!’ Så kunne vi nok se at komme ud i en fart og på vejen ud, fik vi et los i røven. Underligt, ikke!?

KAPITEL 7: EFTER VERDENSKRIGEN

EFTERKRIGSTIDEN VAR en udfordringens tid for en ung maskinlærling. Der var mange muligheder. Man kunne emigrere til Canada, Venezuela, Sydafrika, Australien eller tage ud og sejle jorden rundt. Alt det drømte vi om. Vi talte om, hvordan det ville være at opleve varmen, palmerne, pigerne, de sorte, de skævøjede. Alt det som krigen havde lukket af for, og som man kun kunne opleve med livet som indsats som soldat.

Der blev krævet meget af en lærling. Vi arbejdede fra kl. 7.00 til 16.00 mandag til fredag. Lørdag til kl. 13.00. Weekend hed det, men i vinterhalvåret skulle vi på teknisk skole hver anden dag. Som sagt fik vi fri kl. 16.00, men kl. 17.30 skulle vi være på teknisk skole til kl. 21.00. Der var ikke meget fritid. Der blev demonstreret for en dag-skole, som man har i dag.

DEN LANGE LÆRETID

LÆRETIDEN SNEG SIG af sted. 4 år og 10 måneder er lang tid. Mange gange havde jeg lyst til at springe, især når andre kom hjem efter at have været ude at sejle. Åh, hvor det trak i det højre ben. Men tak til min Mor. Hun sagde: ’Du kan gøre lige, hvad du vil, når du er udlært’. Og det gjorde jeg.

DE ANDRE LÆRLINGE

HOS ROM-SØREN var der mange lærlinge. Lad mig fortælle lidt om dem.

Der var Henning, som blev kaldt Røde-Karl. Hvorfor? Fordi han var, ja, rigtig gættet, rødhåret. Han var en god kammerat.

Jørgen, som senere fik navnet Rom-Jørgen. Det har en anden forklaring.

Knud Nybæk var en enspænder, som var overladt til sig selv. Hans far var maskinmester hos Stillings i Valby. Knud havde bygget sit eget hus sin far og mors have. Knud tog ikke tingene så tungt. Husets opvarmning var en hel masse varmelegemer, som hang frit ude i luften, så man skulle passe på ikke at støde til dem. De lyste i mørket. De var rødglødende. Det var egentlig ret hyggeligt. Knud var meget experimenterende. De aluminiumsstiger, som alle har i dag, var han med i til at begynde med. Knud var også en af dem, der gjorde alvor af det, han talte om, til stor opmuntring for mig. Han fik senere hyre hos ØK, som sejlede på Fjernøsten. Det var en stor oplevelse for mig, da jeg fik lov til at besøge ham på skibet i Københavns Havn. Men Knud forsvandt, som så mange andre.

Henning var en ordinær person. En af dem der godt kunne stå ved en drejebænk på den samme fabrik hele livet. Beundringsværdigt eller hul i hovedet? Døm selv!

Jørgen var også en af dem, jeg drømte sammen med. Vi skulle erobre verden, men han var af den type, som Osvald Helmuth sang om i visen ’Ved Kajen’. Han blev hurtigt forlovet og gift. Dermed forsvandt drømmen om flugten ud i den store verden.

Jørgen, som senere blev til Rom-Jørgen, kommer vi tilbage til i et senere afsnit.

PENGENE VAR SMÅ

Læretiden var en tid, hvor jeg var temmelig bundet af lærekontrakten. Pengene var små og mulighederne få. Selv om en biografbillet kun kostede 45 øre på de tre første rækker og fra række 4-17 75 øre og resten af salen 1 krone 20 øre, var det svært at få pengene til at slå til. Jeg betalte det halve af min løn hjemme, hvilket var sundt.

KAPITEL 8: KVINDEN I MIT HJERTE

I LÆRLINGEPERIODEN var der en kvinde, som havde en stor plads i mit hjerte. Det var min Mormor. Kristine Jørgensen var en usædvanlig kvinde. Som ung var hun meget smuk, hvilket min Bedstefar Jens så længe før mig. Det blev mit held, for så kunne jeg selv blive til. Min Mormor kunne sommetider godt være foruden ham. Lige så selvopofrende min Mormor var, lige så selvisk var min Bedstefar.

Man kan sige, at modsætninger mødes, men afsløres først hen ad vejen. Min Mormor fik 14 børn, hvor kun de 7 levede til en høj alder. Min Bedstefar var fordrukken, så vilkårene for min Mormor var indlysende hårdt arbejde og uhyrligheder som følge. Rengøring tidlig om morgen, passe rulleforretning om dagen, og så stå til tjeneste for Bedstefar, når han kom fuld hjem. Sikke et liv med så mange børn. Med sådan en tilværelse skulle man tro, at hun var et bittert menneske, men det var ikke tilfældet.

FAMILIENS SAMLINGSPUNKT

Hun var smuk i skind og sind. Man kan sige, at hun lærte ydmyghed af det, hun led … lige som Jesus, men hun var ikke religiøs. Hendes udstråling bevirkede, at hun var samlingspunkt for hele familien.

Den del af familien, der boede inde i byen kaldte hende Bedste. Hun var min Mormor. Hos hende fandt jeg et fristed. Der var så dejligt i hendes stue. Det var så hyggeligt, som hun sad der i sin stue og lavede håndarbejde. Hun hæklede lyseduge, strikkede de pragtfuldeste sokker, man kunne tænke sig … og det gjore hun til hele familien. Hun brugte hele sin pension på materialer og fik sjældent tak.

Disse stunder hos min Mormor var præget af ro. Det var før fjernsynet. Det var ikke fordi vi talte så meget sammen, men det var ligesom om vi tavst forstod hinanden. Hun havde mange gode blade og spurgte ikke om noget, som min Mor altid gjorde. Mor var nærmest ulidelig på det punkt.

BJERGENE AF ÆBLESKIVER

Ja, samlingspunkt, det var Mormor altså. Sikke nogle familiefester, der blev holdt hos hende, og altid med et fast traktement. Mormors æbleskiver, som hun bagte i bjerge, var efter en speciel opskrift. Hun brugte kun kærnemælk. Selv om andre brugte hendes opskrift, blev de aldrig så gode som Mormors.

Måske fornemmer du som læser dette, at jeg holdt usigeligt meget af denne kvinde. Hun blev 84 år. Desværre var jeg ikke hjemme, da hun døde. Jeg var til søs. Da jeg fik meddelelsen, sagde jeg til telegrafisten, at nu bliver der ballade i familien. Ganske rigtigt. Hun var samlingspunktet og bolværket. Da hun ikke var mere, spredtes familien, og blev aldrig forenet igen. Men mindet om hende lever. Hun var et stort menneske … uden at tro på Gud eller Fanden.

KAPITEL 9: PIGER OG SEX

PÅ ET TIDSPUNKT i en drengs liv ændres ens syn på det andet køn totalt Fra at betragte piger, som nogle snottede, dumme tøser, ændres billedet af dem fuldstændigt. Det kommer samtidigt med, at kroppen gennemgår en forvandling. Personligt har jeg altid haft nemt ved at blive forelsket. Det er både dejligt og destruktivt sygt.

I gården var der en pige, der hed Ninna. Åh, hun var det dejligste, der kunne ses for mine øjne. Hun var rødhåret med hele ansigtet fuld af fregner. Men det blev aldrig Ninna og mig. Hun blev siden gift med min skolekammerat Poul Erik Rosengård Rasmussen. Måske var det fordi, jeg var længe om at blive modem, og hun var temmelig fremmelig. Heldigvis for det, for nu er jeg gift med mine børns mor Lizi. Hun er en enestående kvinde, som jeg vil beskrive senere.

LILLE BUTTEDE VITA

I stedet vil jeg fortælle om en anden pige fra Sydhavnen. En lille, buttet pige som hed Vita., Hun var den første pige, jeg fik lov at kysse, så det kunne mærkes. Vita fra K. M. Klausensgade rejste til New Zealand sammen med sin far og mor, og der er hun sikkert endnu. Hej, Vita!

SMUKKE LIS

Derimod Lis Hansen – det var noget helt andet. Lis var en ung, smuk pige, som havde det svært med sig selv. Hendes hjem var ikke særlig godt. Hun talte tit om at ligge 3 alen under jorden, hvilket jeg blev dybt ulykkelig over, hun kunne sige. Sådan en smuk kvinde med fremtiden for sig. Tænk at have så negative tanker om livet. Det foruroligede mig meget, for jeg var altid selv glad – sang og fløjtede dagen lang.

Egentlig var Lis forlovet med Vagn – en af drengene i gården. Jeg kom meget i hans hjem, men så slog han op med hende. Som følge deraf havde hun brug for trøst. Det fik hun både af mig og min Mor, som var glade for hende. Vi var nærmest venner. Vi gik i biffen sammen, var hjemme hos mig, som hun følte som et fristed. Men som jeg altid har sagt til mine sønner: Man kan ikke være ven med en pige. Tiltrækningen er for stor mellem kønnene. Det var den også i dette tilfælde. Lis blev et problem. Jeg blev forelsket i hende, men siden opdagede jeg, at hun brugte mig. Man kan måske sige, hun øvede sig i at have en mand ved sin side. Nå jeg fulgte hende hjem, tog hun mig under armen, og det var altid hende, der gjorde det. Jeg måtte ikke.

En gang fik Lis mig til at græde og blive dybt ulykkelig. Det var i den periode, jeg var soldat. Marine-soldat. Det at fremstille ting, har jeg altid været glad for, så jeg lavede en bordlampe til hende, som hun kunne have på sit værelse. Jeg havde virkelig pudset og kælet for den, som var det at røre ved hende selv. Men da så det store øjeblik kom, hvor lampen skulle afleveres, var hun kold som is. Da forstod jeg, at det aldrig blev Lis og mig. Jeg græd i flere dage. Derfor: Forelsk dig aldrig i fantasien, hav vished for ideen ellers gør det ondt med tiden.

Hvor Lis blev af, det ved jeg ikke, men jeg håber hun har det godt, og har fået noget godt ud af livet. Hvis man leder længe nok, er der gode muligheder.

FØRSTE SEXUELLE OPLEVELSE

Nogle mennesker siger: Får man ikke den man elsker, må man elske den, man får. Det kunne godt være sagt om Vagns mor. Vagns far, Carl, var gift med Vagns mor Inger, fordi Carl reddede Inger fra at drukne på badeanstalten Sønderstrand, som lå der, hvor Sjællandsbroen ligger nu. Som sagt kom jeg meget hos Carl og Inger. For meget. Inger blev min første sexuelle oplevelse, som jeg lige vil nævne, men ikke uddybe nærmere og heller ikke andre.

KAPITEL 10: SÅ TIL SØS

EN MORGEN vi mødte på arbejdet, var der så koldt på fabrikken, så når vi startede maskinerne sprang proppene. Så vi kunne selvfølgelig ikke arbejde. Så da Mester kom på sin morgenrunde, var der helt stille. Han himlede op, om vi så kunne komme i gang. En af de ældste lærlinge sagde, at det kunne vi for fanden ikke, om han ikke kunne mærke, der var koldt? Så måske var det bedre, der blev købt noget kul. Så sagde han ikke noget. Måske kan du gætte, hvem lærlingen var? Ja, ganske rigtigt: Peer Søndergaard.

Men det hævnede sig, da jeg senere skulle lave et svendestykke. Der var normalt tre emner, man kunne vælge mellem: En pluto-stålholder, der bestod af fire dele, en stålholder med vugge til drejebænk samt en stilbar ridseklods bestående af 22 dele.

Jeg blev kaldt ind til Mester Rom-Søren. Han stod med et smørret grin.

’Kan du huske den dag i januar, da du var fræk?’

Jo, det kunne jeg godt.

’Derfor Peer har jeg valgt for dig. Du skal lave en stilbar ridseklods i svendestykke. Her er tegningerne.’

Jeg sank en gang, men det var nu alligevel skønt, at have sagt ham min mening.

Nå, jeg fik lavet de 22 dele, men det var ikke uden kamp. Der skete en katastrofe midt i hovedemnet. Jeg knækkede et bor. Det havde sat sig fast. Men som så mange gange før klarede jeg den. Som min moster Gerda altid sagde: ’Du er Lykkens Pamfelius’.

Da min Farfar lavede sit svendestykke fik han sølvmedalje, men det var med nød og næppe, at jeg selv bestod. Men nu var jeg svend, og da jeg havde givet en kasse øl (50 stk), kunne jeg glæde mig over, at få lov til at sige du til de gamle svende. Det var en lykkelig dag. Ikke længere bundet af en lærekontrakt. Fri som fuglen. Mester var ’rar’ og beholdte mig 2 uger. Der var en årsag til, at det ikke blev til mere. Han gik nemlig fallit.

APPETIT PÅ LIVET

Det var forår, og alt så lyst og venligt ud, så jeg travede ud i den store verden med stor appetit på livet. Jeg fik arbejde på B&W i ’Afdeling 6 Værktøj’ hos mester Jessen. En flink mand. B&W satte yderligere fart i mine drømme om at komme ud i den store verden med skib.

Hver dag gik jeg ned i Prøvehallen, dér hvor de byggede de store skibsmotorer. Ih, hvor jeg beundrede og misundte disse mennesker. ’Du må gøre noget ved det, Peer. Go for it.’ Det man vil, det gør man. Det man ville bliver sjældent til noget. Endnu en gang stod lykken mig bi.

Min faster Grethe kendte en styrmand, som var ansat på statens mønstringskontor. Det blev min lykke. Hun sørgede for, at jeg fik en søfartsbog og med den i hånden, lå hele verden – og for den sags skyld Jorden – åben for mig, og jeg var ikke sen til at skrive et nyt kapitel.

KUFFERTEN STOD KLAR

På B&W om natten. Søge hyre om dagen. Parat til at tage afsted. Kufferten pakket. Så ringede telefonen endelig 12. oktobner 1953 kl. 9.00 om morgenen. Om jeg kunne tage afsted med middagsmaskinen  til London?

Jeg skulle mønstre et skib, der hed M/T Grønland, der lå i Southhampton. Jeg var lige kommet hjem fra natholdet på B&W, så jeg trængte til et par timer på øjet, så det blev ændret til en maskine kl 16.00, der skulle til Amsterdam. Her skulle jeg så skifte til London. Den var jeg med på. Det var virkelig spændende.

KAPITEL 11: PÅ VEJ UD I DEN STORE VERDEN

EFTER AT HAVE sagt pænt farvel til min Mor,  hankede den unge mand op i kufferten, skød hjertet op i livet, mødte forhyringsagenten i lufthavnen, gik ombord i flyet til Amsterdam. Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at jeg ikke var nervøs … men også meget stolt. Underligt var det at blande disse to følelser sammen. Det var som at gå linen ud.

At flyve havde jeg aldrig prøvet. Men der stod den og brummede nok så hyggeligt, og det var egentlig ret beroligende. Det var før jet-tiden.

Som sagt skulle jeg skifte i Amsterdam, men jeg var vist ikke helt herre over situationen, for lige pludselig lød det i højttaleren: ’Mr. Sondergaard, your plane are ready, please go on board’. Det tog jeg ingen notits af, men da det gentog sig, gik det op for mig, at mr. Sondergaard det var mig. Og så skulle det gå stærkt ud til flyet. Knap var døren lukket bag mig før, maskinen lettede. Det var bælgmørkt uden for, men snart blev det et lyshav. Hvad kunne det mon være?

STORBYENS LYSHAV

London! Lys så langt øjet rakte. Storslået! Nu skulle det vise sig, om det engelske jeg havde lært af en nysproglig student til 2 kr. i timen kunne bære. Det kunne det! Omend det ikke var skoleengelsk.

Da rejsen ikke endte i London, skulle jeg med tog til Southhampton, der skulle køre fra Waterloo Street Station. Det var derfor nærliggende at tage en taxi. Det var en rigtig Londonner Taxi. Det var ingen dør, men en kæde ind til chaufføren, som talte udbredt cookney-engelsk. Det var svært at forstå, men meget fascinerende. Han sagde blandt andet: ’It’s a dirty weather to day’. Det kunne jeg give ham ret i, for det regnede.

På stationen var der et mylder af mennesker, ligesom man ser på film. Jeg fandt perronen og toget. Lokomotivet stod og pustede damp. Husk, det var før dieseltogene, og at det var England. Et land med kul og før BPs fund af olie i Nordsøen.

Kl. 23.00 engelsk tid var toget i Southhampton, som i øvrigt den gang var udskibningshavn for de store amerika-linere Queen Elisabeth og United States.

DEN BESKIDTE VERDEN

De var virkelig givet godt ud, de 2 kr. i timen. ’Can I have a room for to night, please?’ Det kostede eet pund. Dødtræt gik jeg i seng.

Den næste dag vågnede jeg ved, at det kløede så skrækkeligt på mit ene ben. Lopper! ’Hallo, this is the World og det beskidte England.’

KAPITAL 12: KURS VENEZUELA

DET SKIB, jeg skulle med, var ikke kommet endnu, men det kom senere på dagen. Det var en tankbåd på 17.000 tons, M/T GRØNLAND. Rederiet var Det Dansk-Franske Dampskibsselskab – også kaldet Dansk-Fransk.

Det var spændende at flyve, men det var uhyggeligt spændende at gå ombord  på et skib, som jeg selv skulle med. Leve, arbejde, spise og sove i. Det fik hjertet til at slå meget hurtigt. Alt det jeg havde drømt om, var nu virkelighed.

EN MEGET UNG MASKIN-ASSISTENT

En mand kom – jeg tror, det var en matros – og spurgte mig, om jeg var den nye messedreng????? ’Nej, jeg er den nye maskin-assistent, og jeg vil gerne tale med 1ste mester’. Det fik jeg lov til.

Han var en ældre, rødmosset herre. Han gloede på mig, uvist af hvilken årsag.

’Jeg har et brev til Dem fra rederiet, værs’go’.

Han tog brevet og læste det med det samme. Da han var færdig udbrød han: ’Det var som syv satanner. Hvor gammel er De??????’

’19 år, hr.’

Det viste sig, at jeg var kommet i stedet for en 4. mester. Ham der var på skibet, skulle over på et andet, derfor de kraftige udtryk.

BLØD OPSTART

Alt var virkelig nyt for mig. Der var en underlig lugt ombord. En blanding af mad og diselolie. Højst besynderligt, men stadig euforisk … indtil jeg lukkede døren op til maskinrummet. Der fik jeg et chok.

Jeg var så chokeret, at jeg havde mest lyst til at rende min vej. Men jeg var jo i England, så der var for langt hjem, så jeg blev.

Tankerne for igennem mit hovede. Hvad nu hvis de sætter mig til noget, som jeg gør forkert og jeg ødelægger noget?

Men jeg havde glemt, at det var voksne mennesker, som udmærket vidste, hvad jeg var værd. Man sætte ikke sig selv i centrum, når man ikke er herre over situationen, men gør det, når du ved, du kan. 90% af de bekymringer man gør sig, bliver aldrig til noget.

Jeg skulle være dagmand, hvilket vil sige: Reparatør og forfaldent arbejde om dagen. Når der var manøvre skulle jeg passe maskintelegrafen og skrive manøvrerne ned samt tage tidspunkt. De skulle gerne være overens med broens i tilfælde af kollision.

HAVET SOM EN KVINDE

Jeg var en meget lykkelig, ung mand. På vej til Venezuela med M/T GRØNLAND. Det var pragtfuldt at være til søs. Jeg elsker havet. Det er som en kvindes sind. Uberegneligt. Den ene dag stille og nærmest dovent, for så at skifte til en frisk tag-fat med vinden, som kan sammenlignes med en kvindes muntre latter, der kan være yderst smittende.

Havet er dragende, som den tiltrækning kvinder har på mænd. Man får lyst til at springe i det. Ligesom at elske med hende i sengen … for så at skifte til det vildeste voldsomme. Som om der var noget indestængt i det, som skal ud. Så bliver man bange. Kvinder kan gøre mænd bange. Men når stormen har lagt sig, bliver det stille igen. Som forsoningens sødme mand-kvinde efter et skænderi og solen atter skinner, står op og går ned i smuk harmoni.

LAND I SIGTE

På tredie-dagen kom en ø-gruppe til syne. Hvad kunne det dog være??? Da vi befandt os i Sydatlanten var mit gæt Azorerne. Forsigtigt spurgte jeg en matros, som nikkede bekræftende. Jeg kom til at tænke på min Mor. Telegrafisten havde sagt ’hvis De har lyst til at sende et telegram, var jeg velkommen’. Det havde jeg. Hvad var mere nærliggende: ’Passeret Azorerne. Alt vel’. Så kunne hun se på landkortet, hvor jeg var.

Efterhånden som dagene gik, blev det varmere, hvilket også var et positivt aspekt, når man til dato kun havde været i Norge og Sverige.

Overraskelserne blev ved. En dag kom jeg på dækket, lå der flyvefisk. Det er en meget interessant fisk. Når den bliver jaget af større fisk, flyver den ud af bølgerne, og når så skibet går i søen, lander den på dækket til skue for sømanden.

Mange tror at livet til søs er kedeligt og trivielt. Men det er det ikke. Der sker utroligt meget og med stor variation. Men man skal have øje for det. F.eks. solopgang. Farverne varsler en ny dags komme. Lyset som overlister mørket. Farvernes spil i skyerne. Skibet får en anden dimension. Det virker nærmest som et rumskib i uendeligheden. Kun vand og univers. Solnedgang som varsler, at dagen er brugt. Farverne bliver mørkere. Natten kommer. Stjernerne bliver tændt. Hele dette vældige rum får evigheden til at være en realitet … og ikke bare et begreb.

Man stiller det ene spørgsmål efter det andet, som der er en forklaring på. Ja, det er der på alt her i livet. Måsker er man ikke gammel nok til at godtage dem endnu.

KAPITEL 13: ENDELIG VENEZUELA

VI ER NU ved rejsens mål: Venezuela – nærmere betegnet Amua Bay. En olieplads i et ørkenlignende landskab. I disse omgivelser er der ikke megen romantik, men hårdt arbejde.

Knap var der slået færdig på maskintelegrafen, før vi sprang på hovedmotoren. Der skulle skiftes brændstof-dyser i top og bund. Samt mange andre ting, som vi ikke kunne gøre, mens skibet sejlede. Vi fik dog nogle timer i land, før vi skulle sejle igen.

ROM OG COCA COLA

Mit møde med noget som jeg kun havde hørt om i en sang af Andrew Sisters, som de gjorde meget populær var rom og Coca Cola.

Vi drikker rom og Coca Cola for ’the working dollar’ … og det gjorde jeg. Det var dog det dejligste, jeg nogensinde havde smagt, men min karriere som sømand kom til at hænge i en tynd tråd. Uden at ænse faren, fik jeg mere og mere af denne vidunderlige drik, med hvilket resultat??? Jeg blev stærkt beruset, og når jeg blev det, var jeg altid meget lystig!! Så da vi kom ombord, skulle vi alle tørne til. Det gjorde vi med en ordentlig brandert på. 1. Mester og 2. Mester var de eneste, der var ædru. 1. Mester var rasende. Helt ’uforståeligt’ og da han så min tilstand, blev det for meget. Een skulle det gå ud over. Så jeg fik en ordentlig Herre-overhaling med besked om, at jeg kunne rejse hjem, når vi kom til Europa. Det blev jeg meget ked af. Det var ikke min hensigt, så da vi alligevel på en eller anden måde fik skibet fra kaj og ud på havet, var der en meget lille maskinassistent, som bankede på Mesters dør.

’Kom ind’, lød det hvast, og da han så, det var mig, sagde han: ’Hvad vil De?’ ’Jeg, jeg vil bare sige, at jeg var frygtelig ked af det, der var sket, og jeg gerne ville give ham en undskyldning. Forsigtigt stak jeg hånden frem spændt på, om han ville tage den. Det gjorde han, mens jeg bad så mindeligt om at få lov til at blive … og det fik jeg.

DER LØD ET KÆMPE BRAG

TO et halvt døgn efter skete der noget, som gjorde, at Mester kunne være stolt af os. Kl. var 15.20. Jeg var så småt ved at gøre klar til udskejning, da der lød et kæmpe brag. Alle i maskinen stod stille. Sekunder efter gik smøreoliealarmen. 2. Mester stoppede omgående hovedmotoren. Hvad var der sket???

Lynhurtigt fik vi lemmene af ind til krumtappen. Ved cylinder 4 var ulykken sket. Et krydshovedleje var faldet ned, og derfor slået et stort hul i bunden af krumtapgraven. Al smøreolien var løbet ud i bunden af skibet. Fuld lastet med olie, lå vi så der med et haveri af dimensioner, midt ude i Atlanterhavet. Ja, hvad gør man så?????????????

Det viste sig, at vi fuldt ud havde de faglige kvalifikationer, der skulle til.

2 1/2 døgn efter blev der slået klar på maskintelegrafen af Peer Søndergaard og M/T GRØNLAND tudede i tyfonen og sejlede til Hamburg.

De skibe der lå og ventede på, at vi skulle kalde assistance, blev slemt skuffede. De ville jo få bjærgningsentreprisen. Det ville blive mange millioner. Vi var jo fuldt lastet.

DEN NYE AFLØSER: BISSE-POUL

Der blev ikke talt mere om, at jeg skulle i land, når vi kom til Europa. 1. Mester, som var på nervesammenbruddets rand i forvejen, fik det ikke bedre efter haveriet ved Venezuela. Så han blev afløst af en hård banan, som blev kaldt BISSE-POUL. Han kunne styre maskinbesætningen og maskinen.

KAPITEL 14: HÅRDT ARBEJDE OG KVINDELIGE FORNØJELSER

MEN HVAD FIK JEG selv ud af min jomfru-rejse? Jeg lærte lynhurtigt, at livet til søs er forbundet med hårdt arbejde – og at skibets sikkerhed frem for alt kom først og eventyret til sidst … hvis der var noget.

Jeg havde aldrig før arbejdet 36 timer i træk, men det har jeg gjort mange gange siden under mottoet: ’Skibet SKAL sejle i nat’.

OVERSKUD AF KVINDER

Det siger sig selv, at en hel måned på et skib, så stiger lysten til at komme i land enormt. Se andre mennesker. Og hvor gjorde vi så det? I Hamburg er der et kvarter, som kaldes St. Pauli. Der lever der mennesker af hunkøn, som forstår sømænds behov for nærkontakt. Disse piger var der mange af. Det var kun otte år siden krigen var ophørt, og de fleste mænd var døde eller blevet invalider. Derfor var der et stort overskud af kvinder i Tyskland. Mange af dem blev glædespiger eller ludere, som de også kaldes.

Det var en hård tilværelse, de fostrede. Da vi i en periode sejlede fast på Hamburg, kom vi til at lære dem godt at kende – Vilma og Kristina – temmelig godt. Det var også mennesker med følelser. Da jeg var ganske ung, kalde de mig for Baby Face.

Det er altid meget opslidende at kigge i havn. Som min Mor altid sagde, var hun mere nervøs for mig dér, end når vi var til søs.

OLIE-SEJLADS

Men skibet skal sejle, og det gjorde det. På Middelhavet med tillæg på ti kroner om dagen, fordi det var krigszone. Vi hentede olie i Zidon i Libanon. Det vil sige, vi ankrede op et par kilometer fra kysten. Ved en bøje blev en slange hevet ombord, fyldte skibet og så sejlede vi til Hamburg igen.

1.300 kr. om måneden plus kost og logi og 300 kr. i krigstillæg. I alt 1.600,00 kr. Mange penge den gang. Nu 40 år efter tjener jeg det på en formiddag, når den er god.

STATEN KALDTE

En kom der et brev fra min Mor. Der var kommet en indkaldelse til soldat. Jeg skulle møde 1. maj. Jeg besluttede at afmønstre og få soldatertiden overstået.

Det var med en vis frygt, men også spænding, jeg mødte på Flådestation Holmen. Da min indstilling til livet altid har været ’Born to Freedom’, så var jeg godt klar over, at de næste 1 1/2 år ville være præget af disciplin, og at andre skulle bestemme, hvornår jeg skulle komme, og hvornår jeg skulle holde fri. Men på den anden side var der også noget sundt ved det. Ens tilpasningsevne blev afprøvet til det yderste. At være sammen med mennesker, som man ikke selv havde valgt, var en oplæring i flexibilitet. Det gjorde også nogle til venner og kammerater. Og så var der jo også hele den romantiserede side af soldaterlivet. Det at være i uniform gjorde, at man var med til mange ting, som man normalt ikke ville gøre som civilist, hvilket jeg vil berette om senere.

KAPITEL 15: LIVET SOM MARINE-SOLDAT 1

PEER SØNDER FRA KOMMODESKUFFEN var nu blevet 20 år i det Herrens år 1954. Det var forår, men af en eller anden grund – pudsigt nok at jeg ikke kan huske det – havde jeg halsbetændelse, den dag jeg ankom til Holmen. Temperaturen var næsten 40 grader, så i stedet for uniform og udrustning, blev jeg indlagt på infirmeriet. Det var meget menneskeligt. Jeg fik en mængde pencillin og hørte soldater-historier fortalt af de andre indlagte. Det var ret hyggeligt. Der gik så en lille uge med det.

Dagen kom så, da jeg fik min udrustning. Det var meget heldigt. Der var god tid til at prøve størrelser, og dermed noget der passede. Den gang var det strafbart at lægge uniformen, så den skulle jeg have på de næste 1 1/2 år. Så skulle man jo gerne se godt ud. Havde jeg nu skulle have udstyret sammen med 100 andre mænd, kunne man jo let forestille sig, hvad der blev kastet i hovedet på een.

Det var dejligt at skille sig ud. Være anderledes, som i mange livssituationer har præget mit liv.

UDSTATIONERET PÅ MEGET LILLE Ø

Jeg var ikke taget til rigtig marinesoldat, men til det der gik under betegnelsen Kystbefæstningen, som var en del af Den Kongelige Marine.

Jeg blev udstationeret på Middelgrunds Fortet uden for København. Det smagte da lidt af fugl. Der var da i det mindste vand rundt om. Det var en ø. Det er et skib jo også for den sags skyld, bare med den forskel, at det bevæger sig. Når pæren er i orden, så er den i orden!!!!!

AT SÆTTE SIG I RESPEKT

Mine fremtidige medmennesker var allerede godt i gang med soldaterlivet. Det vil sige eksercits fra morgen til aften. Træd an! Ret ind! Giv agt! Rør! Se til venstre! Hun af! Giv agt, løb! Min hue er ingen hat. Det skulle jeg så lære. Mit hovednr. var 205218 og mit delingsnr. var 39 … og sergenten brugte det flittigt.

Når man nu skal leve sammen med sådan en flok mænd, unge mænd der ikke har meget hår på brystet, gælder det om at sætte sig i respekt fra start. Man kan sige: Skaffe sig en plads, så der er luft omkring ens person. At masserne ikke kvæler en. Det var der ikke noget problem i. Min opvækst i Sydhavnen viste sig at være en fordel. Det at jeg allerede havde været ude i den store verden og havde et fag, gav en vis respekt fra start. Hurtigt vise hvad man er god til, og det man ikke er god til. Tage det med humør og selvironi. Så går det altid. Modsat var der nogle, der havde dårlige nerver, kom fra socialt belastede kår. Mod dem var verden ond – og blev sikkert ved med at være det.

KAPITEL 16: LIVET SOM MARINE-SOLDAT 2

MILITÆR SKOLING er som at blive presset ned i en form. Det går let for nogle. Gæt, hvem det var svært for????? 39. Mig her, 39! Mig der, 39! Hurtigere, 39! Så en dag blev det for meget. Kudi 25 og mig selv blev enige om, at nu skulle de få noget at råbe for. Hvis delingen ville give os 25 kroner hver, ville vi lade os klippe skaldet. Det ville de gerne. De var helt vilde. Vi havde en barber på stuen. Han ville gøre det. Jeg gik med til det af praktiske grunde, så kunne huen sidde bedre fast, for jeg havde et stort hår den gang.

Tre mand holdt os, for så kunne vi ikke løbe. Først fik den ene klippet en stribe gennem håret, og så den anden. Vi lignede en omvendt mohikaner. De andre skreg af grin. De fik virkelig noget for pengene. Og så faldt resten af håret.

Kudi havde en sjov hovedfacon. Hans nakke var helt flad, og fra nakken gik det skråt ned mod panden. Jeg lignede nærmest en håndbold, og blev omgående udnævnt til formand for Rundhovedeforeningen. Alle skulle hen og føle. Håret var 3 millimeter langt, så det var som fløjl.

De næste dag til paraden blev der kommanderet: ’Kompagni ret! 25 og 39 træd an! Omkring! Huen af!’ Der lød et brøl af latter. Det lyder højt, når 120 mand blæser latter ud, det bedste de kan. Det er også en måde at blive kendt på. Hvad er et cirkus uden en klovn? I dette tilfælde vat det to.

HVAD ER EN SOLDAT UDEN ET VÅBEN?

Vi havde endnu ikke fået vores geværer. Men det fik vi. Hvad er en soldat uden et gevær???? Det var helt nye geværer af den type, der blev brugt i 2. Verdenskrig – et såkaldt Garant gevær. Med det gik vi ind i en ny form for eksersits. Geværeksersits. Gevær ved fod! Gevær på skulder! Giv agt, præsentér gevær o.s.v. Men vi skulle også kunne skille det ad, og det var jeg skrap til. Da vi havde prøvet det nogle gange, skulle vi gøre det på tid. Jeg vandt hver gang. Jeg brugte en teknik, som de andre ikke lurede, og som jeg heller ikke vil afsløre her. Kun en gang blev jeg nummer to.

For at få mig ned med nakken, fandt de på, at vi skulle løbe en gang rundt om fortet, skille og samle geværet. Da jeg ikke var så godt til at løbe, blev jeg kun nummer to.

JEG GJORDE MYTTERI

En anden gang jeg havde gjort noget, som sergenten synes, jeg skulle straffes for, blev jeg beordret 4 gange rundt om øen. Da den fjerde omgang var taget, sagde sergenten, at nu var det nok. ’Melder at jeg nu er varm, så jeg tager lige en til.’ Og det gjorde jeg.

En morgen da vi sad og skrællede kartofler, besluttede jeg, at det nu var slut med at råbe 39, for nu ville jeg være en seriøs soldat. Men knapt var jeg kommet ud til morgenmønstring, før Drengerøven (sergenten var 20 år) råbet 39. Så blev jeg stiktosset. Tog mit gevær og kylede det hen ad kajgaden, så gnisterne stod omkring det. Der blev dødstille. Alle måbede. Hvad var dog det????? Det var dramatik. Drengerøven var helt hvid i ansigtet og kommanderede: ’39, saml det gevær op!!’ ’Gu’ vil jeg ej’, meldte jeg.

Så gik han hen og hentede en fænrik, som var lærer for Eksrserskolen. Et rigtigt mandfolk, som vi alle havde stor respekt for. Stille og roligt spurgte han mig, hvad det skulle betyde? Roligt svarede jeg: ’Melder overfænrikken og forklarede ham, at nu havde jeg besluttet at vær en god soldat, men at oversergenten altid råbte efter mig, og det gad jeg ikke høre på mere. De to konfererede så om det. Overfænrikken sagde så: ’39, saml deres gevær op og træd ind i geleddet igen’. Det gjorde jeg så. Blev jeg så straffet????? Hvad tror I? Nej, jeg blev forfremmet til første geled, og jeg fik fred for ham resten af min tid på Middelgrunden og mine soldaterkammerater havde stor respekt for mig.

Vær ikke bange for at vove pelsen, Mette!

KAPITEL 17: LIVET SOM MARINE-SOLDAT 3

NÅR MAN STIKKER NÆSEN FREM, bliver der lagt mærke til een. Da eksercerskolen var færdig, blev jeg taget til korporal. Det vil sige på konstabelskole på Holmen og uddannet til artilleri-mekaniker. Man skal passe på med at være hurtig med geværet.

Men så var der også det med vinklerne på ærmerne. Man kaldte dem ’tøsemagneter’ – og det var jo ikke så galt med lidt feminitet blandt alle disse mænd … oh, la, la og skummerum samt skrig. Apropos det med pigerne. Så var der også noget der hed orlov, men pengene var små. Som menig var den ugentlige forstrækning 12 kroner, som konstabel 15 kr. og som korporal det svimlende beløb 35 kr. Det var godt nok om  ugen, men alligevel var der ikke meget at slå til Søren med. Men med en femmer på lommen kunne man få en glad aften. Mange steder stod der soldater og børn halv pris. Det kostede 2,50 kr. for at komme i Tivoli og 2,50 kr. for et krus fadøl. Så var aftenen i Taverna reddet.

TROLD OG SJATTERNE

Vi havde charmet os ind hos en servitrice, som vil kaldte Trold. Hun havde nr. 12. Hun var en ven af folket. En skøn kvinde. Når gæsterne ikke havde drukket ud, men efterladt øl i flasken, skænkede hun det op i vores krus.

I Taverne var der levende musik og mange piger. Marinesoldaterne var de populæreste, men dengang 25 og 39 var klippet skaldet, var der ingen, der ville danse med os. De troede vi havde lus. Men hår vokser ud igen, og så blev der danset, så sveden drev. Skæve Thorvald, fællessang. Et lærred blev hevet ned med tekst på. Alle sang med på ’Jeg har en ven en rigtig sejler, der vil ta’ kegler i hver en havn’ eller denne her ’Hvad er jeg uden dig? Som den ensomme svale i maj, som et skib uden ror, en banal melodi uden ord’. Og så Godnat-Valsen … den allersidste dans, før vi går hjem????????. Det kunne måske være, at jeg måtte tilbyde frøkenen eskorte på vejen hjem, så der ikke sker dig noget????? Det handlede om at score pigen, og det gør det sikkert stadig. Sommetider lykkedes det og somme tider ikke. Men onsdag var de røde hænders aften, den var god.

På trods af de små penge, led vi ingen nød. Det var jo kun 8 år siden krigen var slut og soldaten fik god support af befolkningen. ’Her soldat, her er penge til en pakke cigaretter’ eller ’du skal også ha’ en bajer’ … sommetider mange.

MILITÆRPOLITIET GREB IND

En dag blev det til en ordentlig kæp i øret, og fortovet var ikke bredt nok … og tak skal du ha’. Jeg blev standset af militærpolitiet. Det var nat, og sporvognene kørte ikke mere, så jeg skulle gå hjem til Sydhavnen. Men nu var jeg på den, men husk det gode humør og selvironien. Frækt sagde jeg til dem, nu de alligevel bare kørte rundt, om de så ikke kunne køre mig hjem. Til min store overraskelse sagde de hop ind, og minsandten om de ikke kunne se, at hvis jeg skulle gå hjem, ville jeg være ædru, når jeg nåede frem. Det syntes jeg var en skam, og det syntes de også. Det er altid godt, at kunne tale for sig. Husk på Klods-Hans!

KAPITEL 18: LIVET SOM MARINE-SOLDAT 4

PÅ SKOLEN skulle vi lære at vedligeholde og reparere kanoner, håndvåben og skyde med dem. Det hold jeg var med på blev undervist i antiluftværn, dobbelt 40 millimeter, enkelt 40 m/m mobil, 20 m/m maskinkanon, Madsen Maskingevær, Husqvarna Maskinpistol og 9 m/m pistol.

Da vi skulle skyde med 40 millimeteren løb vi tør for ammunition. Jeg blev sammen med en anden sendt efter mere krudt, men i kampens hede så vi ikke efter, hvad vi tog. Det var krigsammunition, men vi var jo ikke i krig, men på øvelse. Så da granaterne eksploderede i nedslaget, blev der vild panik og helvede brød løs. Men atter en gang blev jeg reddet af en  frisk bemærkning: ’Det var da den rigtige størrelse, hr. Kaptajn!’

UDSTATIONERING

Hvad siger I så? Korporl Søndergård anno 1954. Foto©PeerSøndergård.

Hvad siger I så? Korporal Søndergård anno 1954. Foto©PeerSøndergård.

Men ellers klarede jeg mig fint på skolen. Efter konstabel-elevtiden blev vi udnævnt til konstabler. Det betød, at vi skulle sy en vinkel på ærmerne af uniformen. Den var rød, hvilket betød, at vi var værnepligtige.

Nu var tiden inde til at vi skulle udstationeres. Det var meget spændende, hvor vi skulle hen. Der er mange forter i Danmark. Ét i Nordjylland. Ét på Langeland og ellers var de fleste fordelt på Sjælland.

Jeg håbede på, at det blev Middelgrunden igen selv om der stod på vagtposten: ’Hvorfor se Neapel og dø, når man kan kede sig ihjel på denne ø’. Jeg var trods alt københavner, og der var mange fordele ved at være omkring byen.

Men så skulle det ikke være. Det blev Stevnsfortet. Det var bestemt ikke noget, der passede mig. Der kunne de sende bønderkarlene ned. Jeg var sur og deprimeret i lang tid. Men det skulle vise sig, at det blev et meget lærerigt ophold.

Vi ankom i efterårets dis og mørke. Den tid jeg altid har sagt, at Danmark skulle lukkes. Fra 1. november og genåbnes 1. maj. Kun bryggerierne skulle holdes åbne, så der var øl nok til den næste sæson.

Efterhånden som tiden gik, blev det bedre og bedre at være der. Vi havde en flink chef. Han var fænrik og hed Åge Nielsen. Sammenholdet på stuen var strålende. Gode kammerater, som jeg vil nævne nogle stykker af: Helmut ’Vallø’ Hansen, fordi han boede i Hårløv, Kaj Madsen og Hans, de to barberer, som var sanitetskonstabler samt Georg, der var helt speciel.

KAPITEL 19: LIVET SOM MARINE-SOLDAT 5

DET AT BO PÅ LANDET blev til stor velsignelse for mig. Naturen som jeg betragtede som fjende af mig, viste sig meget berigende og beroligende. Naturen lærte mig at arbejde med landbrug, når vi havde vagt, såkaldt sofavagt. Vi skulle bare være der i tilfælde af krig … den venter de stadig på.

På sådanne vagter lød det af og til i højttalerne, at der var nogle bønder, der havde brug for 10 mand til f.eks. at tage kartofler op eller afblade hvidkålshoveder (kilometerlange rækker), tærske (det var før mejetærskeren … kornet blev kørt frem og så blev der tærsket). Disse jobs gav mig et indblik i, hvordan livet på landet var. Det var som om, der faldt skæl fra mine øjne. Vi tjente jo også en god skilling og lommesmerterne var konstante.

OH, DU DANSKE SOMMER

Det at opleve en grøftekant en sommeraften var en ubeskrivelig oplevelse, som jeg alligevel vil prøve på: Alle de smukke blomster, de herlige dufte får ens næsebor til at udvide sig til dobbelt størrelse. Det oplever man ikke i dag.

Det var Vallø som gjorde mig opmærksom på denne helt specielle danske sommer-specialitet. Vi gik af og til en tur om aftenen. Men vi kørte også. Vallø havde en motorcykel – en BSA fra 1939 – og den havde vi stor glæde af. VI var nemlig nogle friske fyre, som i den grad havde mod på livet. Når vi havde vagt stillede vi BSA’en over på fortet, og når det så blev aften, sagde vi, at vi skulle på inspektion. Men i stedet kørte vi til bal. Og dem var der mange af i Faxe, Køge, Rødvig og St. Heddinge. Det var frækt, men det gik altid godt.

NYTÅRSNARRESTREGER

Når vi nu er i gang med narrestregerne, skal vi lige have nytårsaften med. Jeg havde vagt og gik og kedede mig noget så grusomt. Der var bal på Harmonien i Rødvig. Et rigtigt hønsebal, som vi kaldte det. Pigerne sad på den ene side og mændene på den anden side af salen. Musikken spillede op, og så for vi hen ad gulvet og bød en pige op til dans. Nogen piger sagde: ’Jeg danser ikke med soldater’. Det var noget deres mor havde sagt. ’Pas på, min lille pige. De er farlige’ … ooooooog det var vi osse.

Nå, det var lidt om, hvordan det foregik: Pludselig så jeg en chance for at komme afsted. Børgen – en af sanitetskonstablerne – kom hjem i en taxi.

’Børge, skal du ikke derned igen?’
’Jo, er du da mør mand. Det er alletiders.’
’Jeg skal med!’
’Ja, men har du ikke vagt?’
’Jo, men det er jeg ligeglad med. Jeg lægger mig i bunden af bilen, så ser vagten mig ikke.’
’Det går ikke vi bliver knaldet.’
’Nej, vi gør ikke.’

Og det blev vi heller ikke. Det blev alletiders nytårsaften. Kl. 4.00 om morgenen kom jeg hjem til kasernen i godt humør, og der møder jeg kasernemesteren.
’Go-morgen, hr. Kasernemester og godt nytår.’
’Go’morgen, korporal Søndergaaard.’

Jeg gik til køjs og sov hele dagen. Sådan skal det bare gøres.

KAPITEL 20: LIVET SOM MARINE-SOLDAT 6

LAGDE DU MÆRKE TIL, at jeg nævnte én, der hed Kaj Madsen [i sidste kapitel]? Han var diametral modsat. En rigtig duks, men et godt menneske. Aldrig på glatis. For ham gjaldt det om at komme gennem soldatertiden uden plet og lyde. Han havde været i lære på Centralværkstedet for D.S.B., der hvor også min Farfar var, og hele hans mål i tilværelsen var at komme tilbage der til igen. Det kunne han kun med gode soldaterpapirer.

Kaj var hunderæd for at blive straffet. Han tog sig til hovedet, når han var vidne til mine eskapader: ’Peer, du er ikke rigtig klog’. Men det kan jo diskuteres. Kaj havde en Lambretta Scooter, som vi kørte på hjem på orlov. En dag vi skulle tilbage til Fortet, havde vi problemer med den. Det endte med, at vi kom en time for sent. Hele verden brød sammen for Kaj. Han var helt sikker på, at nu kunne han godt vinke farvel til en tryg fremtid hos D.S.B.

’Kaj, tag det roligt, der sker ikke noget.’

Og det gjorde der heller ikke.

KAJ VAR IKKE EN TØSEDRENG

Kaj gik til dans med sin søster. Tænk, at danse med sin søster. Den gang virkede det frastødende på mig. Nu kan jeg godt se, at det var mig, der var forkert på den. Fordi jeg ikke selv havde dette varme broder-søster-forhold, som mine egne børn har.

Men der var nu alligevel noget, der fascinerede mig ved Kaj. Han var et udpræget ordensmenneske og meget reel. Nogle vil nok sige, at han var en tøsedreng, men det var han ikke. Det der var hans stærke side var vores svaghed om omvendt: 1-1.

Måske har han ændret sig med tiden … men det har han ikke. Det ved jeg med sikkerhed, fordi jeg for nogle år siden mødte ham på vej hjem fra arbejdet. Han kom fra Centralværkstedet. Jeg blev glad for at se ham. Det gør jeg forøvrigt altid, når jeg møder nogen jeg kender. Det var derfor naturlig, at foreslå om vi ikke skulle finde et sted, hvor vi kunne sidde og få en øl sammen og tale om de gode, gamle dage, som vi havde oplevet sammen.

Han svarede: ’Peer, det går bestemt ikke. Hvis jeg ikke når mit tog, bliver min kone nervøs for mig. Jeg kommer altid med dét tog’. Jeg så på ham og sagde farvel til ham og har ikke set ham siden. Men han når sikkert stadig sit tog.

Tænk, ikke at kræve mere af livet! Hvor er du gået glip af meget, Kaj. Men på den anden side, når man ikke har mere i sig, savner man vel heller ikke noget.

DE GRATIS GLÆDER

Nå, det var lidt af en afstikker, så vi må nok se at komme tilbage til selve Fortet. Efter nærmest at være på bunden af en depression, da jeg blev udstationeret på Stevns Fort, vendte det hele, som foråret kom.

Hver dag skulle vi gå fra kasernen over til selve fortet. Overfladen var dækket af marker. Dels med korn og dels med græs med køer. Fortet bestod af gange, som var hugget ud af Stevns Klint. Hernede var der så værksteder, kommando-cental og kanonstillinger. Men nok om det.

De gratis glæder, det er altså dem, der ikke koster noget, men som betyder så uendelig meget. Og dem var der faktisk mange af. De har præget mit liv siden hen.

Naturen var usædvanlig landlig. Marker, skov og frem for alt vand, badestrand, sommerglæder lige ude for døren. Der var også en roklub, mange unge mennesker og piger. Det blev til sidst sådan, at jeg slet ikke tog hjem til København på orlov.

Sådan en weekend var skøn. På langtur med robåden. Flere både med piger og samvær … og så var der bal bagefter. Så kunne sådan en weekend ikke bruges bedre. Så Peer Sval, som pigerne kaldte mig, kunne ikke få det bedre.

Det som andre betalte for i dyre domme, var ganske gratis her. København lå der, hvor den lå. Der var meget vest for Valby Bakke.

Alle disse glæder havde jeg sammen med en er hed Hans. Han var jyde. Hans søster syede silkeslips. De var flotte. Han solgte dem. For pengene gik vi på konditori i St. Heddinge. Ikke så meget for kagernes skyld, men fordi Anna, en køn pige serverede der. Hans og PS konkurrerede i det stille om hvem, der kunne score Anna. Men det lykkedes ikke for nogen af os.

Fortsættes …

 

 

 

SE KUNST FRA HELE VERDEN – ALTSÅ DEN BORNHOLMSKE FORSTÅS

$
0
0
Kunstrunden giver dig chancen for at komme på tomandshånd med dine yndlingskunstnere. Foto fra plakaten.

Kunstrunden giver dig chancen for at komme på tomandshånd med dine yndlingskunstnere. Foto fra plakaten.

SÅ SLÅR HELE DEN BORNHOLMSKE KUNSTVERDEN dørene op for de kunstinteresserede. Der er malerier. Der er fotografier. Der er skulpturer. Der er keramik. Der er kunsthåndværk. Hele paletten er bredt ud. Og det hele starter på Gudhjem Museum. Her affyres på Kristi Himmelfartsdag – 25. maj – kl. 10 startskuddet til den fire dage lange BORNHOLMSKE KUNSTRUNDE.

Der er tilmeldt 92 kunstnere. 77 af dem udstiller en appetizer på museet i Gudhjem. Herfra kan interesserede så udvælge de kunstnere, man har lyst til at besøge i privaten. Og faktisk kan man også købe de udstillede værker.

Når Kunstrunden slutter søndag 28. maj kl. 17 er det ikke hel slut alligevel.

Udstillingen bliver hængende på Gudhjem Museum til og med 18. juni. Ganske vist har Kunstrunde-deltagerne ikke længere fast åbningstid, men via udstillingslisten kan man ringe og høre, om man kan få lov at kigge ind hos de kunstnere, man nu har udvalgt.

DIAS-SHOW UNDER UDSTILLINGEN
39 af Kunstrunde-detagerne har valgt at vise tre af deres værker på skærmen i Museets Mellemrum. Her er nogle smagsprøver:

Anne Cirkola.

Anne Cirkola.

Barbara Sørensen.

Barbara Sørensen.

Bente Hammer.

Bente Hammer.

Gaia Trampedach.

Gaia Trampedach.

Grønbechs Gård.

Grønbechs Gård.

Heluf Skjerning Larsen.

Heluf Skjerning Larsen.

Jan Liliendal.

Jan Liliendal.

Jolanta Kligert.

Jola Lubarska Kligert.

Lene Degett.

Lene Degett.

Hjorths Fabrik.

Hjorths Fabrik.

Martin Greve.

Martin Greve.

Mogens Vibe.

Mogens Vibe.

Simon Koefoed.

Simon Koefoed.

 

FAKTA
Åbent hver dag kl. 13 – 17:00. Sidste dag 18/6. Entré 40 kr., men gratis for medlemmer af Gudhjem By- og Mindeforening. Man kan melde sig ind i ved indgangen [100 kr./år]. Også gratis for mennesker under 18 år.

Udover Kunstrunden er der tre permanente udstillinger:

OLUF HØST SKITSESAMLING i Stationsbygningens Vestibule

GUDHJEM-BANEN i Stationsbygningens Pak-rum

GUDHJEM I GAMLE DAGE i Stationsbygningen på 1. sal.

DET SKØNNE HAR TRANGE KÅR

$
0
0

Nedenstående debat-indæg af din Blogger er også sendt til Bornholms Tidende:

Tomme kalorier som indgang til Rønne. Er der slet ingen grænser for meget skrammel der må opstilles i det offentlige rum? Foto©JørgenKoefoed.

Tomme kalorier som indgang til Rønne. Er der slet ingen grænser for meget skot, der må opstilles i det offentlige rum? Foto©JørgenKoefoed.

BEVAR DEN bornholmske skønhed, bad Nicolai Johansen så mindeligt om i sit læserbrev 17. maj. Og jeg kan kun synge med på hans bøn.

Han henviste først og fremmest til den hjerteløse container-skulptur, som kommunen sammen med E., S. og A. Larsens Legat har fået placeret i rundkørslen ved Snorrebakken. Altså ved indkørslen til byen. Sikken en velkomst til en by, der hovedsaglig består af mindre huse i smalle, brolagte gader. Hvor fanden er sammenhængen? Den ville være relevant i containerhavnen i Aarhus.

Nicolai Johansen peger også på sagen i Listed. Her vil en tilflytter(?) gerne opføre et nyt hus, som stritter 100% i mod lokalplanen med hensyn til, hvordan huse skal se ud i området. Kommunen har givet grønt lys trods det, at de derved overtræder den lov, de selv har udarbejdet. Hvorfor mon? Nepotisme?

SKANDALEN OM PENSION KLIPPEN

14 ud af 13 kommunalpolitikere mente det var en fremragende idé, at nedrive Pension Klippen og erstatte det med firkantede sommerejerboliger. Foto©JørgenKoefoed.

14 ud af 13 kommunalpolitikere mente, det ville fremme udviklingen på Bornholm, hvis Pension Klippen blev erstattet af grimme, nybyggede containerlignende sommerejerboliger. Foto©JørgenKoefoed.

Det minder mig om, da københavnske byggespekulanter for en del år siden agtede at nedrive det 100 år gamle Pension Klippen. Det lå smukt højt oppe over Gudhjem Havn. Det skulle så erstattes at fem fingre placeret nedad mod sprækkedalen og havet. Sorte og otte-en-halv meter høje.

Trods det at over 97% af byens borgere skrev under på et nej til denne vandalisme af deres smukke by, blev projektet – med nød næppe ganske vist – vedtaget i kommunalbestyrelsen.

Herefter måtte Gudhjem By- og Mindeforening sende rigtig mange tusindkrone-sedler ud af Bornholm til Danmarks bedste miljøadvokat – Plesner i Københavns Frihavn. Takket været dem lykkedes det at lægge det skræmmende projekt i graven.

SKANDALEN OM KUNSTMUSEET

Det er denne udsigt fra landevejen og ned langs Bornhooms Kunstmuseum, der nu skal lukkes af med tonsvis af mursten. Ganske har Kærulff bedyret, at tilbygningen bliver bygget i glas, så man faktisk slet ikke kan se den1 Sic! Foto©JørgenKoefoed.

Det er denne udsigt fra landevejen og ned langs Bornholms Kunstmuseum, der nu skal lukkes af med tonsvis af mursten. Ganske vist har direktør Kærulff Møller bedyret, at tilbygningen bliver bygget i glas, så man faktisk slet ikke kan se den! Sic! Foto©JørgenKoefoed.

Men ’Grimheden’ stikker altid sit fjæs frem igen. Denne gang vil museumsdirektør Kærulff Møller gerne realisere sin drøm om et endnu større museum med endnu flere tilbud til de stakkels gæster. Selv om de – ifølge Kærulff selv – faktisk kun er interesseret i Kunstmuseets fantastiske samling af Bornholmermalerne.

Jeg synes ikke, at Fogh & Følners museumsbyggeri er noget særligt i sig selv. Det, der hæver den fabriksagtige bygning op, er naturen, der omkranser den aflange bygning, der løber ned mod havet. Det er dette enestående sammenspil mellem u-natur og natur, der nu helt uforståeligt skal ødelægges.

Hvorfor har mammon – og ikke skønheden – altid forrang?

PS: Læs i øvrigt min klumme SKROT KUNSTEN i Bornholms Tidendes weekend-tillæg 27. maj, som også bringes her på Bloggen 28. maj.

SKROT KUNSTEN

$
0
0

Nedenstående er din Bloggers klumme i WEEKEND i Bornholms Tidende 27. maj 2017:

SKROTKUNSTENKLUMMEWWW

SIDSTE MÅNEDS ALLERSTØRSTE skandale-historie var ikke, at to amerikanske piger blev dræbt af aggressive vandscooter-terrorister i Københavns Havn. Nej, nej, nej! Slet ikke!

Cronhammars CAMP FIRE kommer under beskydning og brasede sammen. Foto©cobrorfilm.

Cronhammars CAMP FIRE kom under beskydning og brasede sammen. Foto©cobrorfilm.

Det var derimod, at den enorme skulptur ’Camp Fire’ i stål, som havde ’prydet’ et område ved Syddansk Erhvervsskole i Odense siden 1994, var blev hugget til skrot. Det skete i forbindelse med at skolen flyttede uden at medtage den anmassende stål-kolos. Den var nemlig i så dårlig stand, at det ville have været umuligt. Herefter traf man den fornuftige, men åbenbart skandaløse beslutning, at sende den til skrothandleren.

Kunst-eliten i det ganske land udsendte efterfølgende et SOS, der ville have været den synkende Titanic værdig.

Odense Bys Kunstfond, der ejede den nu borteliminerede skulptur, overvejer at anlægge erstatningssag mod kunst-vandalen. Og for at det ikke skal være løgn, vil kunstneren – Ingvar Cronhammar – konsultere sin sagfører. Pudsig detalje, for afhændede han ikke den uskønne krabat for over tyve år siden?

TIL SOLEN BRÆNDER UD

Men der har også været positive reaktioner. Vivi Søeborg  fra Turesensgade i Købenavn skriver i et læserbrev i Politiken blandt andet: ”Fordi man har købt et stykke kunst, betyder det så, at man på livstid er forpligtiget til at bevare det?”.

Politikens hovedorgan At Tænke Sig gjorde sig lystig over miseren ved at offentliggøre en mailkorrespondance om sagen: ”Onkel Bjarne 070517 kl. 07.42: Det er kraftstejleme på tide at noen river alt det lort ned som vi andre skal gå og kigge på uden at vi har bet om det …” med svar fra Gylleland 070517 kl. 09.30: ” Hvad er det, der opstår, når man kigger på ham Cronhammars værker? Metal-træthed! HA!”.

’KUNST ER IKKE NYTTELØS’

Verdens største land-art-skulptur – GRANDE CRETTO – blev skabt ud af den sammenstyrtede jordskælvsby Gibellina af den spanske kunstner Alberto Burri. De krogede gader er bevaret. De knuste huse blev kapslet ind i hvidmalede, halvanden meter høje betonklodser. Moderne kunst, bevares! Men en tragisk måde, at mindes en over 600 år gammel bjergby på. Foto©JørgenKoefoed.

Verdens største land-art-skulptur – GRANDE CRETTO – blev skabt ud af den sammenstyrtede jordskælvsby Gibellina af den spanske kunstner Alberto Burri. De krogede gader er bevaret. De knuste huse blev kapslet ind i hvidmalede, halvanden meter høje betonklodser. Moderne kunst, bevares! Men en tragisk måde, at mindes en over 600 år gammel bjergby på. Foto©JørgenKoefoed.

Natten mellem 14. og 15. januar 1968 var den sicilianske by Gibellina Vecchia centrum for et voldsomt jordskælv, som ikke alene lagde byen, men også seks distrikter i Belice-dalen i ruiner. Ud over 326 døde og 1.150 sårede blev ikke mindre end 98.000 gjort hjemløse. Kirkegården var det eneste, der forblev intakt. Derfor siger man, at kun de døde overlevede.

De offentlige myndigheder trådte i karakter. En ny by – Gibellina Nuovo 20 km vest for den gamle ­– blev hasteopført. Samtidig besluttede man på højeste sted, at denne nye by skulle være den by i verden, hvor der var mest kunst pr. indbygger under mottoet ’Kunst er ikke nytteløst’.

SKRÆMMENDE KUNST

En række internationale kunstnere ­– blandt andet den tidligere jagerpilot i Luftwaffe maler-professor Joseph Beuys – blev tilkaldt. De bidrog alle med mindre skulpturer, der så blev udført i forstørrelser i op til otte meter. Disse mega-skulpturer i jern, stål, granit eller hvad ved jeg, er så blevet placeret rundt om i byen. Den politiske kultur-elite mente åbenbart, at nu havde man virkelig skabt et storslået ’plaster på såret’ til beboerne i den forhen så pittoreske bjergby fra 1400-tallet. Samtidig omgjorde en spansk kunstner resterne af den sammenstyrtede by til verdens største – og mest vulgære – skulptur.

KUNST-TERROR

I dag bor der kun 5.000 i denne by, der er stopfodret med moderne kunst. De ser ikke spor glade ud. Ikke så mærkeligt. De mange skulpturer der maser sig frem overalt i overstørrelser ruster og er ved at falde fra hinanden. Den nye by er allerede blevet en gammel skrammelplads. Takket været kunsten.

FORGÆNGELIG KUNST

For en række år siden blev der opstillet nogle træpæle på græsplænen foran Gudhjem Museum. De var inspireret af fiskernes såkaldte ’kobber’ til at holde fiskegarn flydende. Normalt er de omkring 85 cm høje. De var nu blevet forlænget til mandshøjde og vupti, var de blevet til kunst. Måske ikke så mærkeligt. De var tilvirket af en kunstner.

Heldigvis blev disse ’kunst-kobber’ blot sat ubehandlet ned i jorden. For et par år siden faldt den ene efter den andet omkuld. Fældet af naturligt råd. Kunstneren tilbød – mod betaling naturligvis ­– at tage til Bornholm og foretage en genopretning. Heldigvis valgte bestyrelsen at betragte ’kobbe-kunsten’ som noget, der netop skulle forgå.

Der står stadig nogle stykker tilbage og ’pynter’ lidt endnu foran den smukke stationsbygning. Kom selv did og nyd resterne af det ’storslåede’ værk.

RUNDKØRSEL-KUNST

Brødrene Larsens Legat har doneret millioner til rundkørsel-kunst på Bornholm. Her Gjerdeviks containere ved Rønne. Hvorfor skal vores rundkørsler udstyres med kunst, spurgte din klummeskriver museumsdirekør Kærulff. Han svarede: ”Jamen, det har de i hele Europa”. Sic! Foto©JørgenKoefoed.

Brødrene Larsens Legat har doneret millioner til rundkørsel-kunst på Bornholm. Her Gjerdeviks containere ved Rønne. Hvorfor skal vores rundkørsler udstyres med kunst, spurgte din klummeskriver museumsdirektør Kærulff. Han svarede: ”Jamen, det har de i hele Europa”. Sic! Foto©JørgenKoefoed.

Sidste sommer kom en 16 tons tung jernskulptur af Nils Erik Gjerdevik op og stå i rundkørslen ved Østre Ringvej i Rønne. Den er den første af i alt tre, der skal placeres i øens rundkørsler. Hvis de to andre bliver lige så intetsigende og hjerteløse som den første, beder jeg til, at der om nogle år sker en ’fejldisponering’ hos Vej & Park, så en lignende kunst-skandale kan opstå og få ’kunst-snobberne’ landet over til at gøre i bukserne.

Det bliver en stor dag!

PS: I øvrigt mener jeg, at motorcykler burde forbydes adgang ned gennem Gudhjem fra maj til oktober. De ødelægger byen for såvel beboere som turister med deres ulovlige støj-niveau.

 

 

 

MUNTERT FARVEL

Viewing all 2822 articles
Browse latest View live