Quantcast
Channel: Jørgen Koefoed
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2822

FÆRGEFORLIGET: GLOHEDE KINDER HOS WINNI OG COLDE STEEN

$
0
0

Katamaranen Leonora Christine skat efter færgeforliget stadig være hovefærgen mellem Bornholm og Ystad. Den startede med at sejle juni 2011. Skyder en fart af 40 knob [74 km/t] og har plads til 1.400 passagerer og 357 biler.

Katamaranen Leonora Christine skal efter færgeforliget stadig være hovedfærgen mellem Bornholm og Ystad. Den startede med at sejle juni 2011. Skyder en fart af 40 knob [74 km/t] og har plads til 1.400 passagerer og 357 biler.

DET BORNHOLMSKE FÆRGEFORLIG har kastet lokalpolitikerne og især de to øverste ud i en voldsom modvind. Trods en nøjagtig ønskeliste fra Trafikkontaktrådet stirrede borgmester Winni Grosbøll og viceborgmester Steen Colberg Jensen sig blinde på punktet ’Reduceret billetpriser’ og jublede, da de fik forhandlet sig til en 10%s reduktion(!) på visse afgange. Samtidig kom det bag på dem, at forligspartierne fjernede reserve-færgen Povl Anker – og dermed bla sejladsen til det givtige tyske turistmarked samt IC-toget til København. Og som en extra mave-puster til Bornholm fik rederiet puttet extra 47 millioner i lommen – til olieprisstigninger fra 2017 og ti år frem.

Som illustration til forliget kunne bruges Storm P.s tegning af hunden, der tigger ved bordet og efterfølgende bliver fodret med sin egen hale.

Det horrible Færgeforlig blev således ikke nogen gevinst for Bornholm – tværtimod … det blev det til gengæld for staten (og det er jo også os!)

Bornholms to toppolitikere klarede ikke opgaven. De var for svage. I et interview i TV2/Bornholm for nogle uger siden, blev de spurgt, om de havde gjort indvendinger mod en ny kostbar udbudsrunde for sejladsen 2017-27. Dertil svarede Viceborgmesteren guddødemig:

Vi er høflige folk. Vi svarer kun på det, vi bliver spurgt om!

 

WINNI OG STEEN VAR LIGEGLADE MED KONTAKTRÅDETS BESLUTNINGER

morten riiswww

Enhedslistens Morten Riis sidder selv i Trafikkontaktrådet, og han mener, at Winni Grosbøll og Steen Colberg Jensen undslog deres mandat og dermed ikke respekterede Kontaktrådet beslutning. Her er hans anklage:

’Efter at to af trafikordførerne i Folketinget nu har gengivet deres oplevelse af et møde med henholdsvis borgmester Winni Grosbøll og viceborgmester Steen Colberg Jensen står det desværre klart, at de to ensidigt er gået efter at reducere taksterne.

Der var ingen i trafikkontaktrådet, der modsatte sig en nedbringelse af taksterne. Nej, faktisk udgjorde dette førsteprioriteten i det mandat, trafikkontaktrådet d. 15. september sendte videre til kommunalbestyrelsens godkendelse. Alligevel vil jeg vove den påstand, at borgmesteren og viceborgmesteren fortolkede deres mandat ganske selektivt, om ikke de ligefrem tilsidesatte det.

For der var nemlig en del andet i det mandat, de blev sat til at forvalte. Mandatet udtrykte et klart ønske om at bevare IC Bornholm og faktisk endda udbygge dets service. Der var et klart ønske om, at staten skulle oppebære olieprisstigninger, ligesom der blev udtrykt ønske om at bevare reservetonnagen.

De færreste havde vel forlods regnet ud, at den økonomiske ramme for forliget ville forblive de samme, 208 millioner kroner. Ingen havde heller næppe kunnet forudse, at regeringen ville tørre en olieprisstigning på 47 millioner kroner af på Bornholm. Men spørgsmålet er, om borgmesteren og viceborgmesteren ikke var klar over disse forudsætninger, da de på mødet fortsatte den ensidige brandtale for trafikal ligestilling. Det bekræfter to udsagn fra ordførere desværre.

Jeg er egentlig ikke særlig interesseret i hvem, der har skylden for, at tingene ikke gik, som vi havde håbet. Men når to repræsentanter direkte undslår sig et givet mandat, så bliver det til et spørgsmål om respekt over for de organer, man repræsenterer.’

Katamaranen Willum Clausen skal fortsat være reservefærge. Den blev taget i brug 2000. Skyder en fart af 7,7 knob [89 km/t]. Kan rumnme 1.055 passagerer og 215 biler.

Katamaranen Willum Clausen skal fortsat være reservefærge. Den blev taget i brug år 2000. Skyder en fart af 48 knob [89 km/t]. Kan rumme 1.055 passagerer og 215 biler.

Status for Trafikkontaktrådets krav og ønsker til 3. udbud af færgebetjeningen af Bornholm

Resumé: Trafikkontaktrådet blev på sit møde den 15. september 2014 enige om krav og ønsker til 3. udbud af færgebetjeningen af Bornholm. Der har været afholdt en række møder i forligskredsen i Folketinget om rammerne for det 3. udbud af færgebetjeningen og formand og næstformand for Trafikkontaktrådet har haft foretræde for forligskredsen den 26. november, for at fremføre de bornholmske krav og ønsker. Forligskredsen er endnu ikke færdig med sit arbejde.

Sagsfremstilling: Efter Trafikkontaktrådet blev enige om kravene og ønskerne den 19. september 2014, blev de fremsendt til Kommunalbestyrelsens behandling den 9. oktober 2014, og en enig Kommunalbestyrelse indstillede kravene og ønskerne, som efterfølgende blev fremsendt til Transportministeren og Folketingets Transportudvalg.

Efterfølgende har Folketingets forligskreds (som består af alle folketingets partier) afholdt en række møder, hvor man har drøftet Transportministeriets forslag til næste udbud.

Særlig opmærksomhed har den fremtidige destination for godtransporten fået, hvor Transportministeriet i en henvendelse til Trafikkontaktrådet og Kommunalbestyrelsen har en anden opfattelse af prisen for, at flytte godstransporten fra Køge til Ystad end de beregninger Trafikkontaktrådet fik udført hos ”Incentive”. Det har været anført, at Køgeruten skulle nedlægges til fordel for Ystadruten, men senest har Transportministeren været ude at dementere dette, så Køge ruten bliver ikke nedlagt.

Formand og næstformand for Trafikkontaktrådet fik foretræde for forligskredsen den 26. november 2014 og fik mulighed for at drøfte de bornholmske krav og ønsker, hvor lavere priser stadigvæk er hovedkravet. Møderne i forligskredsen er fortrolige, så der kan ikke refereres fra dette møde.

Hammerodde skal forsat sejle mellem Rønne og Køge, men samtidig også agere som reservefærgen på ruterne til Ystad og Sassnitz. Den blev taget i brug april 2005. Skyder en fart af 18,5 knon [xx km/t]. Kan rumme 400 passagerer og 200 biler. Har 50 kahytter.

Hammerodde skal forsat sejle mellem Rønne og Køge, men samtidig også agere som reservefærge på ruten til Ystad – og evt. besejle Sassnitz. Den blev taget i brug april 2005. Skyder en fart af 18,5 knob [34 km/t]. Kan rumme 400 passagerer og 200 biler. Har 50 kahytter.

Bornholms krav og ønsker til 3. udbud af færgebetjeningen af Bornholm formuleret af Kontaktrådet for trafikbetjeningen af Bornholm
9. oktober 2014

Resumé: På Trafikkontaktrådets møde den 19. juni og 15. september 2014 blev rådet enige om hovedindholdet af de krav og ønsker, man har til 3. udbud af færgebetjeningen til og fra Bornholm.

Kommunalbestyrelsen skal høres forud for afgivelse af de endelige bornholmske krav og ønsker, der afgives til Transportministeriet, idet Trafikkontaktrådets vedtægter bl.a. foreskriver, at Kommunalbestyrelsen skal forelægges disse krav og ønsker, inden de bornholmske ønsker endelig formuleres og fremsendes til Transportministeriet.

Indstilling og beslutning: Borgmester indstiller, at Kommunalbestyrelsen afgiver høringsvar til rådet på baggrund af de indstillede krav og ønsker fra Trafikkontaktrådet med henblik på opnåelse af trafikal ligestilling.

Indholdet i krav og ønsker til 3. udbud: Den nuværende færgekontrakt mellem Transportministeriet og ”Færgen” udløber 1. september 2017. Men af hensyn til forberedelse af udbud, udbudskontrakten, høring af EU kommissionen forhandlinger, m.v., skal de bornholmske ønsker og krav fremsendes til Transportministeriet i oktober måned 2014. Herefter optages forhandlinger mellem Transportministeren og de politiske partier i Folketinget, hvor de bornholmske krav og ønsker præsenteres. Når disse forhandlinger er tilendebragt, og hvor det forventes at Bornholms Regionskommune også bliver hørt og inddraget, skal der udarbejdes en såkaldt udbudsbekendtgørelse og selve udbudsmaterialet. Herefter er der en tilbudsfase og en tilbudsfrist med efterfølgende kontraktindgåelse, således at hele processen afsluttes med driftsstart den 1. september 2017.

Trafikkontaktrådet har derfor afholdt særligt to møder med fokus på formulering af krav og ønsker, nemlig den 19. juni og 15. september, som mere specifik drejede sig om at opstille de krav og ønsker man har til næste færgeudbud, og disse beskrives nærmere nedenfor.

Fra den nuværende færgekontrakt ønsker rådet videreført, dog med tilsvarende stigningstakst pr år for bl.a. flere afgange, følgende:

1) Den samlede kapacitet på de nuværende færger er tilstrækkelig

2) De samlede antal afgange er tilstrækkelige, dog altid som minimum 3 daglige afgange på Ystad- ruten, fordelt jævnt over driftsdøgnet.

3) Den samlede godskapacitet er tilstrækkelig, men generelt er det godserhvervets holdning, at der ikke er reelle 1500 lm gods til rådighed på Køge-ruten bl.a. på grund af færgens indretning, hvorfor det ikke er muligt at benytte den samlede lastkapacitet i praksis. Herudover bevirker færgens indretning bl.a. med dækindretning, at det tager for lang tid at losse og laste Ro Pax-færgen. Endelig har maskinkapaciteten vist sig i flere tilfælde, at være så begrænset i forskellige vejrligs typer, at der ofte opstår forsinkelser.

Herudover har rådet en række nye krav og ændringer til den kommende kontrakt, som er følgende:

4)  Nedsættelser af priser på passager, biler og gods. Fra Bornholms side er det altafgørende ønske en markant nedsættelse af prisen udtrykt som ”trafikal ligestilling”, et offensivt tiltag, der vil indvirke positivt på den bornholmske samfundsøkonomi. Trafikal ligestilling indebærer, at det koster det samme at sejle 1 km, som det koster at køre 1 km på landevej. Ønsket er med andre ord en færgetakst, der svarer til prisen på at køre en afstand svarende til Rønne-Ystad. En sådan takstmodel vil betyde mere end en halvering af normalprisen i høj- og skuldersæsonen på Ystad-ruten, der står for langt hovedparten af passagerbefordringen. Transportministeriet anslår forsigtigt i udkast til rapport, ”Rammerne for den fremtidige færgebetjening af Bornholm” en passagertilvækst på 10 procent og en biltilvækst på 30 procent baseret på tallet for 2012, men afhængigt af priselasticiteten kan væksten formentlig også blive større

5) Kapacitetsbehov Rønne-Køge og Rønne-Ystad: Nedenfor er anført krav til kapaciteten på Køge og Ystad ruten med angivelse af antal afgange og overfartstid. Disse kapacitetskrav svarer til det der er dag både på Ystad- og Køgeruten.

tonnage-sejwww  *Note: Hvis afgangen fra Rønne til Køge er tidligere end klokken 19.30, kræver dette en aftentur (ikke tidligere end kl. 20.00) i døgnet til Ystad med min. 300 lanemeter gods. (Forkortelser: LM: Lanemeter Pbe: Personbil enheder)

6) Antallet af pladser til cykler på IC Bornholm skal øges. I øjeblikket er der ikke plads til alle cykler på Ystad-ruten og den fortsatte udbygning af cykelveje på Bornholm og markedsføringen af Bornholm som ”Cykel-Ø”, vil yderligere øge efterspørgslen på IC-Bornholm.

7) IC Bornholms tilskud på 32. mio. kr. om året: IC-Bornholm varetager en række funktioner som ikke leveres af ”Bornholmsbussen på Ystad-ruten. Det drejer sig om transport af cykler, barne- og klapvogne, kørestolsbrugere mv. Herudover transporteres værnepligtige, soldater og lejrskoleelever. Endelig kører IC-Bornholm til alle HF Leonora Christinas afgange inklusive de sene afgange

8) Olieprisstigninger skal bæres af staten. I øjeblikket bliver en del af olieprisstigningerne lagt oveni billetprisen. Men da staten i forvejen får skatter og afgifter fra olieforbruget anses det at være rimeligt at staten også bærer denne udgift

9) Der kan ses på passagertransporten på Køgeruten, såfremt transitproblemerne over Sverige kan løses. Passagertallet på Køgeruten er faldende, men der er stadigvæk er en række transithindringer over Sverige, der kan fordre, at man tager med Køge-ruten. Såfremt der findes en ordning med disse transithindringer, kan fortsat passagertransport over Køge, overvejes og det sparede provenu kunne bruges til nedsættelse af billetpriserne.

Povl Anker er blevet skrottet i det nye færgeforlig. Det betyder, at den heller ikke længere kan betjene de mange tusinde tyske turister.

Povl Anker er blevet skrottet som reservekapacitet i det nye færgeforlig. Det betyder, at den heller ikke længere kan betjene de mange tusinde tyske turister. Færgen blev taget i brug 1978. Skyder en fart af 20 knob [37 km/t]. Har plads til 1.500 passagerer og 338 biler.

10) Reservetonnagen: I nuværende kontrakt skal operatøren kunne løfte døgnefterspørgslen for passagerer, biler og gods ved nedbrud eller andre uheld. Erstatningstonnagen skal indsættes hurtigst muligt og som minimum medtage antallet af forhåndsbookede passagerer, biler og gods inden for hhv.: 12 timer efter det bookede afgangstidspunkt på ruten Rønne-Ystad og 18 timer på ruten Rønne-Køge. Ved ekstremt vejrlig for hurtigfærgernes sejlads, men hvor de konventionelle færger kan sejle skal operatøren ligeledes kunne løfte døgnefterspørgslen for passagerer, biler og gods inden for 6 timer efter det bookede afgangstidspunkt. Det har i indeværende kontrakts periode betydet, at tonnagen består af fire færger, hvoraf de to færger i relativt lange perioder ikke sejler.(Povl Anker og Villum Clausen) Dog benyttes den ene færger i disse perioder på Tysklandsruten. Derfor er ”dilemmaet”, at der på den ene side skal være den nødvendige og tilstrækkelige reservetonnage ved nedbrud og dårligt vejrlig og på den anden side, er det ”dyrt” at have færger liggende, som ikke sejler.

11) Hvis kontrakts perioden er længere end 5 år. I øjeblikketer kontrakts perioden 6. år. Såfremt man yderligere vil forlænge denne vil det fastlåse indholdet af færgebetjeningen for nye udviklingsmuligheder og derfor skal det sikres optioner/fleksibilitet i kontrakten, såfremt kontrakts længden er mere end 5 år. Bekymringen er, at jo længere kontrakts periode, jo større usikkerhed vil der være for, at kontrakten ikke vil matche den løbende samfundsudvikling på Bornholm og de behov som færgebetjeningen skal opfylde,

12) Der bør være indsigt i regnskaberne og ruteopdelte regnskaber, således at Trafikkontaktrådet kan følge økonomien på færgeruterne til og fra Bornholm. Som det er nu er det ikke muligt at se, hverken underskud eller overskud på færgebetjeningen til og fra Bornholm.

13) Der skal optages forhandling mellem Bornholms Regionskommune/Rønne Havn og Transportministeriet om de investeringer der er knyttet til færgedriften, herunder færgeanlæg og veje, og det må afklares, hvem der skal stå for finansieringen heraf. Som det er nu har Bornholms Regionskommune og især Rønne Havn haft relativt store investeringer efter hvert af de to færgeforlig

Hertil kommer en række mere specifikke og tekniske elementer, der skal tilrettes i den nye kontrakt, herunder:

14) 90 % reglen for ekstra afgange skal forbedres. I indeværende kontrakt er det sådan, at man får en ekstra afgang, såfremt der er 90 % udsolgt, men der skal være udsolgt med 90 % på alle afgange og det er nærmest umuligt. De dage hvor der er udsolgte afgange vil der altid være en afgang, men det er afgange f.eks. 22:30 fra Ystad som aldrig har været op på 90 % belægningsprocent. Så derfor skal denne regel ændres, så det kan blive realistisk at få ekstra afgange.

15) Afgange skal kunne flyttes i kontraktperioden efter oplæg af Trafikkontaktrådet ved behørigt varsel(løbende tilpasning af udbud og efterspørgsel)Som det er i indeværende kontrakt er det meget svært af udbudsretslige årsager at flytte afgange, så det i højere grad matcher det bornholmske samfunds ønsker til hvor afgange skal placeres. F.eks. har der ikke været efterspørgsel efter sene afgange 00:30 fra Ystad. Derfor har man ønsket at flytte disse til lørdage kl 10:00 i perioden april-oktober. Det har først været muligt rent sent i kontrakts perioden og ikke i det omfang man gerne ville.

16) Kombinationsbillet med Øresundsbroen. Der ønskes indført en samlet, rabatteret billet der også indeholder transport over Øresundsbroen, da rejsen ikke slutter i Ystad

17) Gratis trådløst internet ombord på færgerne. I øjeblikket er dette ikke muligt.

Supplerende sagsfremstilling og/eller Administrativ tilføjels : Herudover er der en række andre tiltag der påvirker færgebetjeningen og det kommende udbud

Trafikal ligestilling

Som det blev nævnt ovenfor, er hovedkravet fra Bornholm Trafikal ligestilling, og dette budskab er både politisk og administrativ kommunikeret bredt ud til regeringen, relevante ministre, folketingsmedlemmer og ministerier.

Budskabet er ikke bare fordelingspolitisk ved, at Bornholm skal have samme transportmuligheder som resten af Danmark, men i lige så høj grad et input til regeringens vækstdagsorden om vækst i hele Danmark. Trafikal ligestilling vil kræve et yderligere statsligt bidrag til færgebetjeningen af Bornholm, men give øget beskæftigelse og vækst på Bornholm og gavne hele samfundsøkonomien.

Arbejdsgruppe om det såkaldte landevejsprincip

Regeringen har nedsat en arbejdsgruppe, hvis opgave det er inden 1. marts 2015, at finde ud af hvordan det sikres, at danske ø-kommuner og småøer opnår bedre og billigere transport til resten af Danmark, både for biler og personer. Under dette arbejde ønsker Folketinget, at arbejdsgruppen skal analysere det såkaldte landevejsprincip, om det kan indføres, så transporten til og fra øer sker til priser, der svarer til udgiften ved kørsel over tilsvarende afstande på landevej. Det er dette princip, Trafikkontaktrådet hidtil har krævet og formuleret under overskriften: Trafikal ligestilling. Der er rettet henvendelse til relevante ministre om, at fremskynde arbejdsgruppens arbejde, da Transportministeriet allerede er i gang med at forberede udbuddet til færgebetjeningen af Bornholm.

Beløb til nedsættelse af erhvervstransport til og fra øerne

For at understøtte erhvervsudviklingen på øerne har regeringen afsat en årlig ramme på 50 mio. kr. i 2015 og 125. mio. kr. årligt fra 2016 og frem til en permanent nedsættelse af færgetaksterne for erhvervstransport til og fra øerne. Ordningen omfatter også Bornholm. Efter det oplyste vil der blive nedsat en arbejdsgruppe der skal se på fordelingen og der bliver løbende fulgt tæt op på dette arbejde fra Bornholms Regionskommune.

Borgmester Winni Grosbøll plejer, at have en god og håndfast fremtoning – både under kommumalbestyrelsesmøderoh her under Folkemødet 2014. Men over for Transportrådets medlemmer vaklede hun og blev from som et lam. Mon det er fordi, at hun ikke ville ødelægge sine chancer hos den socialdemokratiske top for en plads på tinge? Svaret bæser i vinden. Foto©JørgenKoefoed.

Borgmester Winni Grosbøll plejer at have en god og håndfast fremtoning – både under kommunalbestyrelsesmøder og når hun som her byder velkommen til Folkemøderne. Men over for Transportrådets medlemmer vaklede hun og blev from som et lam. Mon det er fordi, at hun ikke ville ødelægge sine chancer hos den socialdemokratiske top for en plads på tinge? Svaret blæser i vinden. Foto©JørgenKoefoed.

Kontaktrådets medlemmer

Bornholms Regionskommune:

Formand: Borgmester Winni Grosbøll (S)
Pedersker Hovedgade 72, Pedersker, 3720 Aakirkeby
Tlf. 30 18 19 79
E-mail: Winni.Grosboell@brk.dk

Næstformand: Viceborgmester Steen Colberg Jensen (V)
Rønnevej 22, Olsker, 3770 Allinge
Tlf. 30 18 19 57
E-mail: Steen.Colberg.Jensen@brk.dk

Kommunalbestyrelsesmedlem Erik Lund Hansen (S)
Ndr. Strandvej 42, Tejn, 3770 Allinge
Tlf. 30 18 19 52
E-mail: Erik.Lund.Hansen@brk.dk

Kommunalbestyrelsesmedlem Morten Riis (Ø)
Holkavej 6, 3760 Gudhjem
Tlf. 20 33 17 27
E-mail: Morten.Riis@brk.dk

Fonden for Business Center Bornholm
Bestyrelsesmedlem Morten Iversen
Jens Møller, Gudhjem A/S
Stationsvej 7
3760 Gudhjem
Tlf: 56 48 51 17
E-mail: morten@gudhjem.dk

DI-Transport & DI Bornholm
Morten Studsgaard
Bech-Hansen & Studsgaard A/S
Vesthavnsvej 4
3700 Rønne
Tlf: 56 93 15 00
E-mail: ms@bhstrans.dk

Bornholms Passagerforening
Formand Bjørn Anchèr Carlsen
Rønnevej 42, Bodilsker
3730 Nexø
Tlf: 29 26 17 33
E-mail: b.carlsen@tdcadsl.dk

LO Bornholm (2 stk)
Formand for LO Sektion Bornholm Ernst Jensen
Paradisvej 3
3700 Rønne
Tlf: 21 42 26 73
E-mail: ejlo@mail.tele.dk

Formand for 3F Bornholm Jens Skovgaard
Sandemandsvej 1
3700 Rønne
Tlf: 40 13 19 40
E-mail: jens.skovgaard@3f.dk

Handelsstandsforeningerne på Bornholm
Per Allan Hansen
Novasol A/S
Øernes Kaj 4
3700 Rønne
Tlf: 29 41 14 98
E-mail: per.allan.hansen@novasol.dk

Det bornholmske landbrugs Formandskollegium
Lars-Ole Hjorth-Larsen Brogård
Søndre Landevej 49
3720 Aakirkeby
Tlf: 56 97 40 35
E-mail: brogaard@agropartnere.dk

Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening
Birger Rasmussen
Ndr. Strandvej 49
3730 Nexø
Tlf: 23 45 42 90
E-mail: birger.rasmussen@outlook.dk

ATL – Arbejdsgiverforeningen for Transport og Logistik
Erik Jørgensen
Ole Holm Transport ApS
Ved Lunden 15
3700 Rønne
Tlf: 56 95 04 18
E-mail: ej@ole-holm.dk

Kollektiv transport på Bornholm (BAT)
Lars Bjørn Høybye
BAT
Munch Petersens Vej 2
3700 Rønne
Tlf: 60 12 21 21
E-mail: lh@bat.dk

Danske Busvognmænd
Mark Palmquist
Gudhjem Bus
Lærkevej 7
3751 Østermarie
Tlf: 22 98 63 83
E-mail: gudhjem-bus@outlook.dk

DGI / Bornholms Idrætsråd
Formand i Bornholms Idrætsråd Carsten Hæstrup
Vestergade 8
3770 Allinge
Tlf: 21 51 91 41
E-mail: carsten@roegolfbane.dk

Brancheklub for Bornholmske Lejrskoleindkvarteringssteder (BBL)
Marian Lundh
Danhostel Rosengården
Bodernevej 28
3720 Aakirkeby
Tlf: 24 45 60 22
E-mail: boderne@danhostel.dk

Danske Handicaporganisationer
Ole Erling Lærke
Sankt Mortens Gade 28
3700 Rønne
Tlf: 21 66 17 48
E-mail: olaerke@gmail.com

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2822

Trending Articles