Clik here to view.

Thors nuværende ejer – gudhjemmeboen George Zeeman – har netop udgivet en bog om sit skiv. Foto©JørgenKoefoed.
Clik here to view.

‘THOR, GUDHJEM OG HELLIGDOMMEN’ er på 54 sider med 80 illustrationer i formatet 245 mm x 172 mm til 130 kr. Der er kun trykt 300 nummererede eksemplarer. Foto©JørgenKoefoed.
100 ÅR ER IKKE NOGET at snakke om – i hvert fald ikke, når man hedder Thor og er en turistudflugtsbåd lavet af træ. Thor sejler bare stadig videre mellem Gudhjem og Helligdommen til Bornholms Kunstmuseum og tilbage igen – som om den stadig var teenager og med på den værste.
TURISTSKIBET THOR REDDER BÅD MED MOTORSTOP
13. august, 2013
100 ÅRS DAGEN blev som bekendt fejret på behørig vis 3. august, hvor hele det Gudhjemske Havnekor sejlede syngende fra Nørresand Havn til havnen i Gudhjem. Og det var ikke bare den traditionelle fødselsdagssang, der lød over de krappe bølger, men især TV2’s Steffen Brandt til lejligheden nykomponerede hyldestsang, der var inspireret af Mor-sangen fra filmen ‘Poeten og Lillemor’:
NÅR DU HØRER DISSE ORD, THOR
SUNGET AF ET GUDHJEM KOR, THOR
MÅ DU IKKE FÆLDE ALT FOR MANGE TÅRER
FOR NU ER DU BLEVET STOR, THOR
DU KAN FEJRE HUNDREDE’ ÅR, THOR
DU HAR PLØJET HAVET TYNDT MED SEJL OG ÅRER.
ROCKSANGERE OG KORSANGERE OG ANDRE NOBILITETER FEJREDE 100-ÅRIGE THOR
5. august, 2013
Ved den efterfølgende champagne-reception på Kranpladsen (af nogen kaldet Peterspladsen) blev sløret løftet for, at der faktisk var blevet skrevet en hel bog om den runde føsselar. Og nu er den – lettere forsinket – blevet leveret fra Gornitska Grafisk og kan fra i dag af købes to steder i Gudhjem: Café Provianten og på rederikontoret Thors Hodda.
Clik here to view.

Motorskibet Thor er bygget på Strandmølleværftet nær Gilleleje. Med sin lodrette stævn og bred form, har Thor en unik facon, der på mange måder er vidt forskellig fra andre danske både bygget på samme tid. Thors form gav derimod mindelser til en række forskellige amerikanske bådtyper fra begyndelsen af 1900-tallet. Det vides ikke om der findes et præcist forlæg for Thors udforming, men det er helt sikkert, at bådebyggeren enten har besøgt Amerika eller på anden vis har ladet sig inspirere af amerikanske modeller. Thors specielle form er udarbejdet med henblik på at kombinere fart og komfort. Illustration fra bogen. Foto©JørgenKoefoed.
DET ER THORS 14. ejer og styrmand Georges Zeemans svigersøn Peter Wiingaard, der har skrevet ordene om den 100-årige. Bloggen har fået lov til at nappe et kapitel fra bogen:
THOR, GUDHJEM OG HELLIGDOMMEN
Danmarks smukkeste rute gennem 100 år
KAPITEL 9: TIL GUDHJEM
I 1965 OPLEVEDE THOR den største omvæltning i sin nu 52-årige historie. Skibet blev erhvervet af Kell Vang, som bragte det til Gudhjem, hvorfra hun nu skulle sejle, og stadig gør det, den dag i dag. Med sin nye havn og et nyt publikum, begyndte Thors sejlads at antage sin eksisterende form.
Den nye kystvej havde endegyldigt gjort transport på vandsiden til en ren fornøjelse. Skulle man tilbagelægge strækningen mellem Gudhjem, Rø og Allinge i en fart, var det meget nemmere at køre i bus eller bil. Men de asfalterede veje gjorde det også muligt at håndtere et større antal besøgende på øen. I 1968 oversteg antallet af turister på Bornholm for første gang 100.000. Dermed var kundegrundlaget blevet så stort, at Thor kunne overleve tabet af den praktiske transport ved at omstille sig til fremvisning af klipperne og kysten mellem Gudhjem og Helligdommen.
Parallelt med turisterne begyndte skoleudflugter og lejrskoler også langsomt at gøre deres indtog på Bornholm, hvor de efterhånden kom til at udgøre en fast del af Thors gæster. En ikke helt ubetydelig andel af danske skoleelever har set den nordbornholmske kyst fra Thor gennem de seneste 50 år.
Direkte sejlads mellem Gudhjem og Helligdommen stillede krav, også nye krav, til en effektiv sejlplan. Når det kun var muligt for passagerer at stige af og på to forskellige steder, var det nødvendigt at sejladsen kunne foregå i et tempo, som tillod mange daglige sejladser.
Derfor fik Thor i 1970 igen ny motor; denne gang en Volvo Penta, som stadig sidder i skibet. Øget motorkraft gjorde muligt at tilbagelægge strækningen mellem Gudhjem og Helligdommen inden for en halv time. Dermed var alle forhold for at fortsætte kystsejladsen opfyldt. Men i 1978 afhændede Kell Vang M/S Thor efter 13 års sejlads. Skibet blev solgt til en erhvervsdykker, som planlagde at fortsætte sejladsen.
Men Thor kom ikke til at sejle de næste tre år. Skibet blev sat på land og i 1981 var det kommet i så dårlig stand, at det endte på tvangsauktion.
p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal { margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: 12pt; font-family: Times; color: black; }a:link, span.MsoHyperlink { color: blue; text-decoration: underline; }a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed { color: purple; text-decoration: underline; }div.Section1 { page: Section1; }
100 ÅR – OG STADIG ROMANTIKER
1. august, 2013