
Næsten 90 % af de fremmødte på generalforsamlingen stemte Gudhjem Museum ud af vedtægterne. Foto©JørgenKoefoed.
DER SKER VOLDSOMME TING omkring Bornholm for tiden. To – måske tre – mennesker er dræbt i Rønne. Den kendte sommer-gudhjemmer Per Danig fik for en uges tid siden en blodprop på en skibakke i Østrig og er efter endnu en prop fløjet i ambulancefly til Riget. Yoga-Erik har netop udsendt en sms til alle sine yoga-elever, at al undervisning er standset indtil videre. Årsagen er, at han har fået kræft og er blevet hasteindlagt ovre. Tragiske begivenheder.
Men flere dårlige ting har trængt sig på.
I tirsdags vedtog et flertal, at ændre lovene for Gudhjem By- og Mindeforening, så bestyrelsen nu kan indgå en aftale med Bornholms Museumsforening om en overtagelse af den fredede stationsbygning, den nyere udstillingshal, hele kunst-samlingen og omliggende jorde samt det meste af kontantbeholdningen på 2,1 millioner kroner. Samlet vurderet til i hvert fald over 6 millioner. Kvit og frit!
Det skete på den ordinære generalforsamling 3, marts, som varede fra 19:30 til lidt over 24:00. Fire-en-halv-time som flere gange fremstod temmelig kaotisk til trods for, at bestyrelsen havde indkaldt en professionel ordstyrer i skikkelse af advokat Peter Vang. Der var kludder med dagsordenen. Således måtte punkt 5 helt udgå, da det stred mod foreningens love. Ligeledes måtte punkt 4 om Gudhjemprisen 2015 flytte frem før Beretning 2014.
Ligeledes måtte der to skriftlige afstemninger til for at kardinalpunktet om ændring af paragraf 2 kunne gennemføres.

Salige Inge Madsen skænkede det store jordstykke foran Museet for at udsigten skulle bevares. Mon ikke jordstykket kan ende som sommerhusområde, når Lars Kærulf Møller mangler nogle millioner til sin udvidelse af Bornholms Kunstmuseum? Og mon Juile Høms smukke keramik-åbo får lov at blive liggende? Foto©JørgenKoefoed.
HJÆLP BLEV TILBUDT
Til trods for at ni medlemmer [Hans-Martin Bloch, Kirsten Lund, Hans-Jørgen Jensen, Jørgen Jespersen, Marna Tranberg, Lisa Høyrup, Flemming Willum, Thor Bachhausen og din Blogger] på mødet tilkendegav, at de både ville hjælpe med at føre Gudhjem By- og Mindeforening videre og også at gå ind i bestyrelsen, var bestyrelsen urokkelig. Overgivelsen skulle gøres mulig gennem en vedtægtsændring af paragraf 2, hvor der bla står ’Det er foreningens formål … at eje og drive Gudhjem Museum’.
Selv om Jørgen Jespersen– æresmedlem efter 40 år i bestyrelsen 1973-2013 – havde fremsendt et forslag om, at vente med at gennemføre den fatale vedtægtsændring indtil der forelå en klar aftale med Museumsforeningen suppleret med en demokratisk opklaringsproces blandt medlemmerne, stod bestyrelsen – med Peter Tiemroth i spidsen – fast.
Hvis bestyrelsen ikke her på mødet fik det, som de ville have det, ville den træde tilbage. Basta! Der var ingen slinger i valsen. Medlemmerne havde bare at sige ja uden at de egentlig vidste, hvad de sagde ja til.
Til sidst blev meningsudvekslingerne så skarpe, at Jørgen Jespersen valgte – efter to ændringsforslag – helt at trække sit diplomatiske forslag tilbage. Peter Tiemroth var upåvirkelig. Han ønskede ikke at inddrage medlemmerne i en demokratisk proces omkring Museets fremtid.
ULOVLIG AFSTEMNING
Debatten blev standset af ordstyreren, som derpå gennemførte en ULOVLIG afstemning omkring ændringen af paragraf 2. Resultatet blev nogenlunde som afstemningen omkring Beretning 2014, som faktisk kun handlede om den fremtidig afhændelse af foreningens værdier i 2015. 86 stemte for og 17 imod (heraf 7 blanke). Således kunne dirigenten fastslå, at mere end 2/3 af de tilstedeværende sagde ja til, at Museet med sine værdier skulle udgå af foreningens vedtægter.
Når afstemningen var ulovlig skyldes det, at Peter Vang hårdnakket nægtede af følge foreningsvedtægt paragraf 10: ’Lovændringer kan kun vedtages, når mindst halvdelen af medlemmerne er tilstede ved generalforsamlingen ….’ Foreningen har lidt over 560 medlemmer, og da kun 107 var tilstede måtte sådan en afstemning ikke finde sted. Men den kendte Rønne-advokat affejede protesterne – selv fra en tilstedeværende advokat!
Bestyrelsen blev således siddende, dog med en enkelt udskiftning. Svend Torben Jensen havde forinden ønsket at trække sig. Han blev erstattet af Hans-Martin Bloch, som er en af de stærkeste modstandere af gavepakken til Bornholms Museumsforening. Så han vil helt sikkert blive et klippestykke i både Peter Tiemroths og Mogens Laus træsko.
Dirigenten bedyrede, at medlemmene på en senere extraordinær generalforsamling ville blive orienteret om forhandlingsresultatet og at her atter ville komme en afstemning om den endelige overdragelse.
I mellemtiden vil Jørgen Jespersen oprette et ’skyggekabinet’ – et forum – hvor interesserede medlemmer kan diskutere Museets fremtid, så man er godt klædt på til den bebudede og lovede sidste og endelige afstemning.

Fire af foreningens 9 bestyrelsesmedlemmer: Fra venstre: Ann-Cathrin Larsen, Mogens Lau, næstformand Erling Åby Dam og den formastelige formand, Peter Tiemroth. Bagved et stort Høst-maleri af Gudhjem set fra oven, som på et tidspunkt uden tvivl vil indgå i samlingen på Bornholms Kunstmuseum. Foto©JøgenKoefoed.
IKKE EN FORMAND VÆRDIG
Ellers må man sige, at Formandens opførsel på mødet var ikke mindre end skandaløs. Mange medlemmer var chokeret over hans opførsel og flere damer i salen mente, at han var direkte ’uartig’, mens andre mente, at han var ’uforskammet’ og ’nedgjorde flere af de tilstedværende borgere i Gudhjem’.
Det var en trist afslutning på Gudhjem By- og Mindeforenings måske sidste generalforsamling. Og spørgsmålet er jo, om alle de tilstedeværende medlemmer vidste, at de nu faktisk havde stemt Kunsten ud af foreningen.
Suk … og støn!
HER ER HVAD WEBMASTER KIRSTEN LUND SKREV PÅ FACEBOOK-SIDEN ’BEVAR GUDHJEM BY- OG MINDEFORENING’ EFTER GENERALFORSAMLINGEN
Ca. 100 mennesker var mødt frem, og det bliver en aften jeg sent glemmer.
Dette er min helt personlige og subjektive beretning.
Dirigent Peter Vang meddelte, at bestyrelsens forslag vedr. fission punkt 5 udgik, fordi det var i strid med vedtægterne.
Jørgen (Jesper) Jespersens forslag om at nedsætte et udvalg af medlemmer til at se på alternative løsninger, i stedet for at forære hele molevitten til Bornholms Museumsforening, blev herefter stridens kerne.
Jesper skrev sit forslag om 3 gange for at tilfredsstille bestyrelsen, men bestyrelsen fastholdt, de ville gå kollektivt, hvis Jespers forslag om medlemsinddragelse blev vedtaget. Det endte med Jesper trak forslaget.
Formanden skiftede imellem at sidde med himmelvendte øjne, være tøsefornærmet og true med at gå, hvis han ikke fik sin vilje.
Bestyrelsens samarbejdsvilje var på nulpunktet.
Herefter blev der vedtaget nogle mindre vedtægtsændringer, som betyder, at det ikke strider mod vedtægterne at forære Gudhjem Museum væk.
Revolverpolitikken betalte sig!
Før generalforsamlingen i Gudhjem By- og Mindeforening var der flere medlemmer af bestyrelsen, jeg satte pris på, det er der ikke længere.
Og i et svar til en kommentar fra Ian Hansen:
Ian, jeg ville aldrig kunne lave et objektivt referat af dét møde. Jeg blev opfordret til at gå ind i bestyrelsen, men sagde, at jeg ville ikke sidde i en bestyrelse, hvor formanden sad med himmelvendte øjne, hver gang jeg sagde noget. Jeg havde aldrig haft fantasi til at forestille mig, at en bestyrelse ville opføre sig på den måde.
OG DIN BLOGGERS KOMMENTAR PÅ MØDET TIL BERETNING 2014
(som i øvrigt kun drejede sig om planerne i 2015)
Det har chokeret og undret mange i Gudhjem, at bestyrelsen i Gudhjem By- og Mindeforening uden nogen forudgående debat med medlemmerne har valgt generalforsamlingen til at nedlægge Gudhjem By- og Mindeforening.
Ganske vist skjuler bestyrelsen sig under ordet fission, men da foreningens første formål er ’at eje og drive Gudhjem Museum’ svarer det jo til, at Gudhjem By- og Mindeforningen ophører.
En gruppe på 9 personer har henvendt sig til Formandsskabet. Det drejer sig undertegnede, Flemming Willum Nielsen, Kirsten Lund, Hans Jørgen Jensen, Jørgen Jespersen, Marna Tranberg, Hans-Martin Bloch, Lisa Høyrup og Thor Backhausen.
Vi har tilbudt at hjælpe med at bevare foreningen, som den er. Også eventuelt at træde ind i bestyrelsen. Det blev imidlertid afvist meget bestemt under et møde 13. februar.
Bestyrelsen har 2 begrundelser for at overdrage det hele til Bornholms Museumsforening.
Den første er, at kunstsamlingen er blevet så værdifuld, at amatører ikke længere har mulighed for at passe på den. Man er bange for at ny bestyrelse vil sælge ud af malerierne eller mishandle dem. Desuden mener de, at der ikke er nogen, der kan arrangerer udstillinger endsige hænge et billede op. Ja, det sagde Peter Tiemroth faktisk til os under et møde 13. februar.
Den anden begrundelse er, at kommunen har bebudet, at deres årlige tilskud på 142.000 kroner ville bortfalde fra 2016. Det er selvfølgelig en slem streg i regningen.
Men gruppen mener, at der er penge nok. Dels ved at skære i budgettet. Fx kan der spares en del på varmeregningen, når fjernvarmen kommer til at fungere. Dels ved at lave nogen flere arrangementer. Hidtil har der stort set ikke foregået andet end 3 årlige udstillinger.
Dertil kommer, at foreningen faktisk har en formue på over 2,1 millioner. Vi ved godt at nogen af disse penge skal gå til en renovation af taget i denne her bygning. Men selv med kun 1 million kroner på kontoen kan Gudhjem By- og Mindeforening sagtens køre videre.
Husk også på, at foreningen gennem årene har modtaget adskillige testamentariske gaver – senest 97.000 fra hr. Thorn, som jo var meget aktiv i Foreningen. Han vender sig sikker i sin grav, når han hører at Tiemroth & Lau vil forære foreningens værdier for over 6 millioner væk til Bornholms Museumsforening – uden de nuværende ejere har nogen som helst garanti for, hvad Museumsbygningen, dens jorder og kunstværker skal bruges til.
Men om det er nagelfast, at kommunen har lukket kassen helt er ikke 100% sikkert. For hvis Museet overdrages og kommer ind under Museumsforeningen vil kommunen nemlig godt fortsætte med at støtte. Så alt håb er ikke ude.
Jeg kan fortælle, at Scala Gudhjem fik samme besked omkring kommunens tilskud på 50.000 kr. Men efter at Formanden for biografen i et brev forklarede om biografens betydning for Gudhjem og omegn valgte Kulturudvalget at fortsætte støtten.
Så hvis der kommer til at ske lidt mere på Museet er det ikke udelukket at kommunen måske vil fortsætte deres støtte – måske med et mindre beløb.
Derfor kan gruppen ikke godkende årsberetningen.