Quantcast
Channel: Jørgen Koefoed
Viewing all 2822 articles
Browse latest View live

ØENS TV: DEN GLOBALISEREDE VIBE FRA NEXØ

$
0
0
Mogens Vibe kan både bygge huse i Sydamerika og konstruere finurlige skulpturer af skarmmel og gamlet jern. Foto©JørgenKoefoed.

Mogens Vibe kan både agere som arbejdende byggevejleder i Sydamerika og konstruere finurlige skulpturer af skrammel og gammelt jern på Bornholm. Foto©JørgenKoefoed.

MOGENS VIBE er en mand, der har sine fingrene nede i alt. Han står bag den store skulpturudstilling i Nexø, han har været med til at omdanne den gamle benmelsfabrik ved havnen ligeledes i Nexø til Galleri Benmel. Desuden er han selv aktiv kunstner med især skrammelskulpturer som speciale.

Og så har han ikke mindst i mange år været udsendt som arbejdende leder på adskillige byggeprojekter i flere sydamerikanske stater – senest i La Paz i Peru.

Så Mogen Vibe er om nogen en globaliseret mand, der for øvrigt stadig tror på den kommunistiske idé.

Det fortæller han om i en samtale med din Blogger på ØENS TV i aften (13/4) kl. 21:00 med genudsendelser på varierede tidspunkter resten af ugen.

De nye udsendelser, der altid har premiere om mandagen, kan ses dagen efter på YouTube – fx ØENS TV/Mogens Vibe … eller via hjemmesiden www.oenstv.com, hvor man også kan se ugens program.

ØENS TV kan bla ses på samme kanal som DRs Tegnsprogskanal.

Sådan vises KUNST PÅ ØEN:
Mandage 21:00-21:30
Tirsdage 22:00-22:30
Onsdage 22:30-23:00
Torsdage 23:00-23:30
Søndage 21:00-21:30

Fredage og lørdage genudsendes programmer fra 2014.

TIDLIGERE UDSENDELSER:
Palle Munch 6. april 2015
Anne Sofie Meldgaard 30. marts 2015
Kasper Køie 23. marts 2015
Thor Backhausen 16. marts 2015
Jo Dam Kærgaard 9. marts 2015
Anne Mette Hjortshøj 2. marts 2015
Sunny Asemota 23. februar 2015
Anette Sonne 16. februar 2015
Kai Svendsen 26. januar 2015
Trine Saabye 19. januar 2015


SCALA GUDHJEM SOLGTE VIGGO MORTENSEN PÅ UNDER 4 MINUTTER

$
0
0
Grundet den kraftige blæst fik køen til Viggo Mortensen-arrangementet budt inden for til kaffe. Foto©JørgenKoefoed.

Grundet den kraftige blæst blev køen til Viggo Mortensen-arrangementet budt inden for til kaffe. Foto©JørgenKoefoed.

KLOKKEN 12:45 – 15 minutter før billetsalget til Viggo Mortensens film og liveoptræden i Scala Gudhjem 14. maj åbnede – var der kun dukket 14 personer op i køen i biografen. Bloggen havde regnet med kø helt op til Gudhjemvej. Det samme havde fotografen Berit Hvassum fra Bornholms Tidende. Men der var kun denne lille skare, som var blevet lukket ind i biografen til gratis vente-kaffe.

Bloggen var også dukket op – dels for at tage et par billeder, og dels for at købe 2 billetter til arrangementet. Men da jeg var nummer 9 på kø-listen turde jeg ikke risikere, at blive overhalet af de mange, der garanteret sad foran en computere netop nu med kløende fingre, og bare ventede på, at klokken skulle blive 13. Så jeg gik hjem.

Det var fornuftigt tænkt. For 5-6 af dem, der stod bagest i biograf-køen måtte gå forgæves bort.

Jeg gik ind på scalagudhjem.dk præcis 13:00 og da jeg få sekunder efter kom ind på oversigten over pladser, var halvdelen allerede borte. Efter at have købt billetten – ja det er det nye i Scala, at billetterne fremover også kan købes og udprintes hjemme – gik jeg tilbage til salsoversigten. Da var klokken lige skiftet til 13:04, og alle pladser var solgt. 120 sæder à 150 kroner var revet bort på 4 minutter – 1 billet hvert andet sekund!

VIGGO OG HANS NYE FILM

 I 1882 er Argentinas militær i færd med at udrydde Patagoniens indfødte folk, så de europæiske nybyggere kan overtage landet. Den danske kaptajn Gunnar Dinesen (Viggo Mortensen) ankommer med sin 15-årige datter, Ingeborg, for at arbejde som ingeniør på projektet. Pigens tilstedeværelse bliver bemærket af soldaterne, og hun stikker af med den unge Corto. Dinesen begiver sig ud i det barske landskab for at finde dem. Foto©Jauja.

I 1882 er Argentinas militær i færd med at udrydde Patagoniens indfødte folk, så de europæiske nybyggere kan overtage landet. Den danske kaptajn Gunnar Dinesen (Viggo Mortensen) ankommer med sin 15-årige datter for at arbejde som ingeniør på projektet. En dag stikker datteren af med en af soldaterne. Dinesen har kun ét at gøre; At finde og hente sin datter tilbage. Foto©Jauja.

Danmarks største internationale filmstjerne, Viggo Mortensen – kendt fra Ringenes Herre og desuden den eneste dansker, der er blevet Oscar-nomineret som bedste mandlige skuespiller i en hovedrolle – kommer helt sensationelt på personligt besøg i Scala Gudhjem torsdag den 14. maj.
Her vil Viggo Mortensen introducere sin nyeste film, den dansk-argentinske JAUJA, der netop nu roses til skyerne i amerikansk presse. Og bagefter vil han træde op på scenen og tale med publikum om filmen og sin store karriere.

”Det er den mest anmelder-roste film, jeg nogensinde har været med i. Det er exceptionelt og en sjov overraskelse,” siger Viggo Mortensen til Scala Gudhjem. ”Jeg glæder mig til at komme og vise filmen til et dansk publikum.”

Udover at spille hovedrollen som Torben Dinesen, er Viggo medproducent samt komponeret musikken.

Ghita Nørby medvirker også i filmen – og der går et rygte om, at hun muligvis også dukker op i Scala.

GUDHJEM I GALLA
Torsdag 14. maj bliver en fantastisk Galla-aften i Scala Gudhjem. Der startes 18:00 med champagne-reception med Viggo Mortensen. Klokken 19.00 fortæller Viggo om sin nye film, som vi herefter ser sammen med ham. Og bagefter tager han så imod spørgsmål fra salen.

SÅDAN FIK SCALA VIGGO TIL GUDHJEM
Det var den tidligere forkvinde for biografen, Anne Løbner-Olesen, der i dagbladet Information læste, at den berømte dansker agtede at komme rundt i den danske provins, for at markedsføre sin film JAUJA. Det ringede hun og fortalte biografens nuværende formand Tonny Nybirk. Han ringede så til distributøren og spurgte om det ikke ville lære en god idé, hvis Viggo kiggede en tur forbi Gudhjem. Det blev der vist grinet lidt af … men det endte i hvert fald med, at ja … hvorfor ikke Bornholm og hvorfor ikke Gudhjem!

Der er som sagt Danmarkspremiere i Scala Gudhjem på JAUJA 14. maj 19:15, hvorefter filmen vises til og med onsdag 20. maj. Måske en god idé, at gå ind at købe eller bestille en billet allerede NU.

ET SMUKKERE GUDHJEM – NU MED PETANQUE

$
0
0
Lasse Falkenberg har tilført Gudhjem en legeplads for voksne. Foto©JørgenKoefoed.
Lasse Falkenberg har tilført Gudhjem en rigtig smuk legeplads for voksne. Foto©JørgenKoefoed.

DET ER LASSE FALKENBERGS FORTJENESTE, at der NU kan spilles petanque i Gudhjem på ikke mindre end to baner. Årsagen er, at Lasse sidste år prøvede idrætspasset, hvor man i et par måneder kan afprøve sportsklubberne på hele Bornholm. På denne rundtur kom han til at spille petanque på klub-banerne i Årsdale. Og så var han solgt. So ein dinge måtte Gudhjem da også have.

11. februar 2015: Første skridt til petanque-banerne var en fjernelse af den ucharmerende bjælke-kantning af basketball-banen. Foto©JørgenKoefoed.
11. februar 2015: Første skridt til petanque-banerne var en fjernelse af den ucharmerende bjælke-kantning af den gamle basketball-banen. Foto©JørgenKoefoed.
3. april 2015: Lasse Falkenberg har fortaget en opmåling af banerne. Foto©JørgenKoefoed.
3. marts 2015: Lasse Falkenberg har fortaget en opmåling af banerne. Foto©JørgenKoefoed.
6. marts 2015: To raske drenge fra entreprenørfirmaet Jens Møller er i gang med kantning af banerne. Foto©JørgenKoefoed.
6. marts 2015: To raske drenge fra entreprenørfirmaet Jens Møller er i gang med kantning af banerne. Foto©JørgenKoefoed.
7. marts 2015: Det lakker mod enden – den bornholmske granit er ved at være på plads. Fotoi©JørgenKoefoed.
7. marts 2015: Det lakker mod enden – den bornholmske granit er ved at være på plads. Fotoi©JørgenKoefoed.
1. april 2015: Færdigt arbejde! To baner,. To tilskuerbænke. Minus de to affaldsbeholdere, der stod gode ødfelagde havudsigten. Foto©JørgenKoefoed.
1. april 2015: Færdigt arbejde! To baner. To tilskuerbænke. En tilsået basketball-bane. Minus de to affaldsbeholdere, der stod og ødelagde havudsigten. Det er fandeme blevet flot! Foto©JørgenKoefoed.
2. april 2015: Der prøvespilles på banen til ære for fotografen. Billederne skal bruges til en lille folder om spillet regler mv. Foto©JørgenKoefoed.
2. april 2015: Der prøvespilles på banen til ære for fotografen. Billederne skal bruges til en lille folder om spilleregler mv. Foto©JørgenKoefoed.
Sådan ser de ud: Kastekuglerne og den lille 'gris', som man skal så tæt på som muligt. Foto©JørgenKoefoed.
Sådan ser de ud: Kastekuglerne og den lille ‘gris’, som man skal så tæt på som muligt. Foto©JørgenKoefoed.

Efter intens kontakt med kommunen og en hel masse sponsorer er den gamle basketball-bane i trekantsområdet ud for vandrehjemmet nu omdannet til to målfaste baner kantet med ægte bornholmer-granit.

Der bliver ikke dannet nogen klub. Banerne er et sted hvor alle – tykke som smalle, fastboende som turister – kan kaste kugler for sjov. Ganske gratis. Har man ikke selv kugler, kan de lånes mod et depositum på 50 kroner pr. sæt. Det kan ske i Café Provianten og i tøjbutikken Thor Hodda i åbningstiden.

Lasse Falkenberg, der også er ham, der dagligt hejser Dannebrog ved Toldbygningen, indbyder alle til official indvielse LØRDAG 25. APRIL 14:00.

Som han skriver i sin pressemeddelelse:

’Der er sørget for lidt godt til ganen, og så vil sponsorerne bl.a. få lejlighed til at stifte bekendtskab med spillet ved en uformel dyst, så vi kan få kåret en SPONSOR-MESTER!

Jeg glæder mig til at se jer alle, lørdag den 25. april kl. 14.00. Skulle vejrguderne gå helt amok, flyttes arrangementet til den efterfølgende lørdag – 2. maj – samme tid.’

petanque side 1www

Lasse Falkenberg har produceret en folder, som blandt andet indeholder 10 enkle spilleregler. Foto©JørgenKoefoed.
Lasse Falkenberg har også produceret en folder, som blandt andet indeholder 10 enkle spilleregler. Foto©JørgenKoefoed.

Har du spørgsmål, kan du kontakte Petanque-Lasse på 5328 2791 eller på lassefalkenberg@gmail.com.

NEJ, DET ER FØRST PÅ SØNDAG – OG DOG …

$
0
0
Der er ingen faste medlemmer af Gudhjem Havnekor. Alle kan være med, når man tid og lyst. Foto©JørgenKoefoed.

Der er ingen faste medlemmer af Gudhjem Havnekor. Alle kan være med, når man har tid og lyst. Foto©JørgenKoefoed.

Uden mad og drikke, duer helten ikke. Dele af Havnekoret bød hinanden på Restaurant Rø's traditionelle søndagsfklæskesteg med hele, svineriet. Det skete xx. september. Foto©JørgenKoefoed.

Uden mad og drikke, duer helten ikke. Dele af Havnekoret har fået den vane, at byde hinanden på Restaurant Rø’s traditionelle søndagsflæskesteg med hele svineriet. Her fra forrige år. Foto©JørgenKoefoed.

SÅ SKAL GUDHJEM HAVNEKOR i gang med deres 3. sæson. Sædvanen tro startes der op den dag, hvor ERTHOLM tager sin første tur til Christiansø. Det sker ganske vist lørdag 18. april. Men … men … men … det er også denne dag, hvor der afholdes marathonløb inde på øen, så det gode skib er hyret af de halvgale løbere, der ønsker at afgå fra Tejn! Derfor er der ikke noget skib at synge ud af havnen om lørdagen. Det må vente til dagen derpå – altså søndag 19. april 9:50.

Det er aftalt med både Kisser og Café Proviantens overdirektør – Lucas Schmidt.

SIDSTE: Somme insisterer på at starte havnemorgensang lørdag [18/4] uden skiv, men til gengæld med Cafe Latte på Provianten, der åbner sæsonen denne dag. Så der er frit slag i bolledejgen lørdag eller/og søndag og fremover.

Her repeteres lige de to signatur-sange. Mon ikke en eller anden har brændt et par hjerneceller af i løbet af den milde vinter og trænger til lidt genoptræning:

HVEM KAN SEJLE FORUDEN VIND?
Svensk folkemelodi
Hvem kan sejle foruden vind?
Hvem kan ro uden åre?
Hvem kan skilles fra vennen sin
Uden at fælde en tåre?

Jeg kan sejle foruden vind.
Jeg kan ro uden åre.
Men kan ej skilles fra vennen min
Uden at fælde en tåre!

HJEM TIL GUDHJEM
Text af Birgit Bloch
Der går altid både tilbage … tilbage til Gudhjem igen
Og vi vil slet ikke beklage … vi ser jer så gerne igen
Vi står her og synger og vinker og ønsker
Go’ tur, nu er båden i fart – det er rart
Men kommer dog altid tilbage …
… tilbage til Gudhjem igen.

Så gensyn på havnen på søndag!

BESTYRELSENS BENJAMIN BLEV FORMAND

$
0
0

bestyr 2005ww

Bornholms Tidendens fotograf Berit Hvassum ville fotografere den nyslåede bestyrelse med biografpublikummet som baggrund. Så køb avisen i morgen, hvis du vil have dem forfra. Fra venstre: Pelle Nybikrk, Mimi Østergaard, Tonny Nybirk, Mama Zitta og Bente Jørgensen. Pernille Bastrup var på rejse og ligeså med suppleanterne. Foto©JørgenKoefoed.

Bornholms Tidendens fotograf Berit Hvassum ville fotografere den nyslåede bestyrelse med medlemmerne som baggrund. Så køb avisen i morgen, hvis du vil have dem forfra. Fra venstre: Pelle Nybikrk, Mimi Østergaard, Tonny Nybirk, Mamma Zitta og Bente Jørgensen. Pernille Bastrup var på rejse … ligeså med suppleanterne. Foto©JørgenKoefoed.

DER VAR JUBEL fra alle sofarækkerne, da arbejdsgruppen i Foreningen Gudhjem Mølle præsenterede foreningens hovedaktraktion: En ny-designet www.gudhjem.nu, hvor alle – siger og skriver ALLE – aktiviter vil blive præsenteret. Fra bager til biograf uden at forglemme glas- og silderøgerier, museer, bådebyggere, hippe cafeer, cykel- og soft ice-løb, velsmagende restauranter og lune senge for natten. Kort sagt ALT skal med … og ALT skal opdateres løbende. Og det er ikke så lidt endda, skulle jeg hilse at sige. Der foregår så meget – både i og uden for sæsonen – i Danmarks smukkeste by, at man kan blive ganske ør deraf.

Der var mødt et par snese mennesker op trods sol over Gudhjem til den stiftende generalforsamling, og det hele forløb glat og elegant. Alt blev vedtaget, sågar den foreslåede bestyrelse, som uden kampvalg kom til at se således ud:

Bente Jørgensen (Aktive Kvinder)
Mamma Zitta
Mimi Østergaard
Pelle Nybirk
Pernille Bastrup (Aste)
Tonny Nybirk (Scala Gudhjem)

Med suppleanterne: Jesper Rovsing Olsen (Scala Gudhjem) og Rune Gaustad.

Efter mødet konstituerede bestyrelsen sig foreløbig blot med en formand. Det blev yngste mand: 27-årige Pelle Nybirk fra Bognemark.

KONTINGENTET
100 kr. for 1 person
200 kr. for en husstand
1.000 kr for de erhverv, som ønsker en løbende opdatering på gudhjem.nu.

Hvis du ønsker at melde dig ind i FORENINGEN GUDHJEM MØLLE, kan du henvende dig via gudhjem.nu (når den nye bliver åbnet om nogle uger) eller direkte til Pelle på  pellenybirk@gmail.com.

den nye gudhjem.nu blev præsenteret af Tonny Nybirk på biografens store lærred. Flot og meget overskueligt design. Ikke et øje var tørt, da klapsalverne bragede op mod scenen. Foto©JørgenKoefoed.

Den nye gudhjem.nu blev præsenteret af Tonny Nybirk på biografens store lærred. Flot og meget overskueligt design. Ikke et øje var tørt, da klapsalverne bragede op mod scenen. Foto©JørgenKoefoed.

ØENS TV: AT MALE ER SOM AT FARE VILD OG FINDE SIG SELV PÅ SAMME TID

$
0
0
Anne Cirkola virker som lunstner på mange planer. Blandt andet har hun sammen med sin ex-mand udgivet en billedbog for børn om de underjordiske. Foto©JørgenKoefoed.

Anne Cirkola virker som kunstner på mange planer. Blandt andet har hun udgivet en billedbog for børn om de underjordiske på Bornholm. Foto©JørgenKoefoed.

OVENSTÅENDE CITAT kommer fra ANNE CIRKOLA. Hun er både født, opvokset og uddannet som kunsthåndværker bag muren i det gamle Østtyskland – dog med afstikkere til Nairobi og Koenigs Wusterhausen, da hendes far var en fremtrædende geolog med udrejsetilladelse. Siden er hun kommet til Danmark, hvor hun har fortsat sit kunstneriske virke – både som keramiker, kirkesanger i Østerlars og Gudhjem kirker og med maleriet.

Det fortæller hun blandt andet om i en samtale med din Blogger på ØENS TV i aften (20/4) kl. 21:00 med genudsendelser på varierede tidspunkter resten af ugen.

De nye udsendelser, der altid har premiere om mandagen, kan ses dagen efter på YouTube – fx ØENS TV/Anne Cirkola … eller via hjemmesiden www.oenstv.com, hvor man også kan se ugens program.

Øens Tv kan bla ses på samme kanal som DRs Tegnsprogskanal.

Sådan vises KUNST PÅ ØEN:
Mandage 21:00-21:30
Tirsdage 22:00-22:30
Onsdage 22:30-23:00
Torsdage 23:00-23:30
Søndage 21:00-21:30

Fredage og lørdage genudsendes programmer fra 2014.

TIDLIGERE UDSENDELSER:
Mogens Vibe 13. april 2015
Palle Munch 6. april 2015
Anne Sofie Meldgaard 30. marts 2015
Kasper Køie 23. marts 2015
Thor Backhausen 16. marts 2015
Jo Dam Kærgaard 9. marts 2015
Anne Mette Hjortshøj 2. marts 2015
Sunny Asemota 23. februar 2015
Anette Sonne 16. februar 2015
Kai Svendsen 26. januar 2015
Trine Saabye 19. januar 2015

GLOSUPPE I PARIS [8]

$
0
0

DET KAN GODT VÆRE, at Paris byder på mange særprægede, smukke eller opsigtsvækkende bygninger, installationer, statuer, udstillinger med mere. Men mest alt byder den sydende storby på ansigter, ansigter, ansigter. Der bor over 11 millioner mennesker i Paris og adskillige millioner fra ind- og udland strømmer ind og ud dag for dag, uge for uge. Så er der noget, der trænger sig på, er det alle disse menneskers meget forskellige udtryk, former og farver. Du glor på dem alle, men kun få glor igen. I Paris holder man blikket for sig selv.

Oven i kommer så alle de tusinder af ansigter, der til gengæld stirrer på dig eller lader sig beglo fra byens mure, plakatsøjler og forretningsvinduer. Kig dém i øjnene … pas på ikke at blive bims.

NUMMER 71 af 1000. Foto©JørgenKoefoed.

NUMMER 71 af 1000. Foto©JørgenKoefoed.

NUMMER 72 af 1000. Foto©JørgenKoefoed.

NUMMER 72 af 1000. Foto©JørgenKoefoed.

NUMMER 73 af 1000. Foto©JørgenKoefoed.

NUMMER 73 af 1000. Foto©JørgenKoefoed.

NUMMER 74 af 1000. Foto©JørgenKoefoed.

NUMMER 74 af 1000. Foto©JørgenKoefoed.

NUMMER 75 af 1000. Foto©JørgenKoefoed.

NUMMER 75 af 1000. Foto©JørgenKoefoed.

NUMMER 76 af 1000. Foto©JørgenKoefoed.

NUMMER 76 af 1000. Foto©JørgenKoefoed.

NUMMER 77 af 1000. Foto©JørgenKoefoed.

NUMMER 77 af 1000. Foto©JørgenKoefoed.

NUMMER 78 af 1000. Foto©JørgenKoefoed.

NUMMER 78 af 1000. Foto©JørgenKoefoed.

NUMMER 79 af 1000. Foto©JørgenKoefoed.

NUMMER 79 af 1000. Foto©JørgenKoefoed.

NUMMER 80 af 1000. Foto©JørgenKoefoed.

NUMMER 80 af 1000. Foto©JørgenKoefoed.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SPIS PARIS [5] LA PETITE PÉRIGOURDINE – UOVERTRUFNE KLASSIKERE BLANDT HELL ANGELS OG HØJTRÅBENDE AKADEMIKERE

$
0
0
La Petite Périgourdine ligger midt i Skolegade. Foto©JørgenKoefoed.

La Petite Périgourdine ligger midt i Skolegade midt i Paris tæt på Pantheon. Foto©JørgenKoefoed.

JEG DUKKEDE OP på La Petite Périgourdine meget sent på aftenen denne fredag sidst i oktober måned sidste år. Så sent, at jeg regnede med, at der ikke ville være problemer med at få et bord til én. Så jeg blev meget overrasket, da jeg trådte ind i det hyggelige spiselokale.

Restauranten var stuvende fuld, og der blev grinet, råbt og diskuteret, så det var lige før et høreværn kunne være på sin plads. OK, det var fredag og de spisende franskmænd var i meter-højt humør. Ikke noget at sige til det; det var jo weekend med to lange fridage forude. Eller også fulgte man bare stedets parole: ”Vær glad i dag – tal ikke om i går”.

Franskmændene er ikke noget stilfærdigt folkkefærd– og slet ikke når bliver betjent med de klassiske franske retter. Foto©JørgenKoefoed.

Franskmænd er ikke noget stilfærdigt folkefærd– og slet ikke når de bliver bespist med de klassiske franske retter. Foto©JørgenKoefoed.

Der er mange stamgæster med egen hylde til egen serviet. Foto©JørgenKoefoed.

Der er mange stamgæster med egen hylde til egen serviet. Foto©JørgenKoefoed.

Der er ingen skærende lyskilder. Alt er hjemlig hygge. Foto©JørgenKoefoed.

Der er ingen skærende lyskilder. Alt er hjemlig hygge. Foto©JørgenKoefoed.

Selv om der ren umiddelbart ikke var et eneste bord ledigt, fandt den flinke, unge tjener alligevel ét. Bagerst i lokalet ud mod de store vinduer mod gaden. På den ene side sad en gråhåret herre med rygmærket HELL ANGELS FRANCE på sin lædervest. Han talte dæmpet med sin mor(?). Til den anden side sad seks omkring et bord, hvoraf den ene talte højt og stort set hele tiden. Midt i lokalet var et større fødselsdagsselskab i gang.  Det hele var meget overvældende, men også overvældende underholdende.

Périgordine hentyder til det midtfranske distrikt Perigord, som er kendt for sit gode, traditionelle køkken med Confit Canard og Foie Gras som specialer. Dordogne-floden bugter sig i gennem vindistrikterne Bergerac og Monbazilac og alt oser af gedigenhed. Også her midt i Paris’ 5. arrondissement.

Det var den forhenværende så kendte medie-person Karsten Madsen og hans journalist-frue Karina Topp – med sommerhus på Balka på det sydlige Bornholm – som havde fået adressen af nogle af deres venner, og venligt havde givet den videre til mig. De synes nemlig, at den fortjente at komme på Bloggens SPIS PARIS-serie. Og det er den så kommet – og med rette.

Det var en forrygende tre-retters-menu, jeg blev præsenteret for med en ypperlig betjening. Så da jeg gik hjem til min lejlighed på Montparnasse langt efter midnat, svævede jeg. Tænke sig, at man kan spise SÅ godt på en flad fredag i oktober. Opløftende og storartet storslået.

HER ER HVAD JEG FIK FOR MINE 57 EURO [430 danske kroner]

FORRETTENwww

FORRETTEN: Salade de Pousse d’Epinard au Fois Gras [Foie Gras med Salat af friske Spinatblade] 11 euro. De superfriske lidt sure spinatblade dannede en smuk kontrast til  den sødlige lidt hårdt stegte gåselever. En perfekt symbiose. Foto©JørgenKoefoed.

HOVEDRETTENwww

HOVEDRETTEN: Souris d’Agneau braissée, Coco de Paimpol, Pomme de Terre purée [Braiseret Andelår med små hvide Bønner og Kartofelmos] 18 euro. Lammelåret var mørt som inderlåret på en skønjomfru. Og mo’sen, som blev serveret i en skål ved siden af – og var bare perfekt.  Jeg fik tårer i øjnene. Så smuk var smagene i denne ret. Foto©JørgenKoefoed.

Det er svært at vælge. Dessertkortet byder på mange favoritter. Foto©JørgenKoefoed.

Det er svært at vælge. Dessertkortet byder på mange favoritter. Foto©JørgenKoefoed.

DESSERTENwww

DESSERTEN: Riz au Lait [Risengrød] 7 euro. Det lyder ikke af noget, men det er faktisk mere en Ris a la Mande – og denne her overgik min plastic-søn styrmand Jess Pedersens suveræne juleaftensdessert. Jeg er ked af at skrive det, men denne her gav hr. Pedersen voldsom baghjul. Heldigvis læser han ikke denne Blog.

Til forretten valgte jeg et glas Bourgogne Aligoté 2010, Remoissenet Marie Clément [5,80 euro]. Gud, hvor var den liflig! Til hovedretten tog jeg et glas Chateau Montner 2012 [5,80 euro]. Slet ikke så tosset. Blød og venlig men også med lidt kant.

Efter denne overskuds-menu måtte jeg have en Framboise-alcohol til expressoen [2,20 euro]. Egentlig er jeg holdt med denne uvane – alene fordi alkohol er blevet så uværdigt dyrt i Paris. Men sorg blev til glæde vendt. De 4 velsmagende cl kostede kun lidt over en halvtredser [7 euro].

Det var ikke kun gæsterne, der morede sig indbyrdes. Negertjeneren bød også på gedigen underholdning, hver gang han bragte en flkaske champagne til fødselsdagsbordet. Foto©JørgenKoefoed.

Det var ikke kun gæsterne, der morede sig indbyrdes. Negertjeneren bød også på gedigen underholdning, hver gang han bragte en flaske champagne til fødselsdagsbordet. Foto©JørgenKoefoed.

SAMLET VURDERING 9,5/10

Interieur: 9/10

Stemning: 9/10

Betjening: 10/10

Forretten: 10/10

Hovedretten: 10/10

Desserten: 10/10

Vinen: 9/10

Pris i forhold til kvalitet: 10/10

LA PETITE PÉRIGOURDINE
Prisleje: Mellem
39, rue des Ecoles
5. arrondissement
Paris
Telefon 01.43.26.33.35
(Fra dansk mobil: 0033.1.43.26.33.35)

Åben alle dage 8:00 – 01:30

Metro: Maubert Mutualité

Bestil ALTID bord.

 

TIDLIGERE MAD-ANMELDELSER:

INTRO: SPIS PARIS  – IGEN!
–  6. januar 2014

SPIS PARIS [1]: CHEZ FERNAND  – KLASSISK FRANSK UDEN SNOBBERI
– 9. januar 2014

SPIS PARIS [2]: LA ROTONDE MONTPARNASSE  – FOR DEN PARISISKE INTELLIGENSIA
– 16. marts 2014

SPIS PARIS [3]: LUCERNAIRE FORUM  – BILLIGT, MEN TIL GENGÆLD GODT
– 30. april 2014

SPIS PARIS [4] : JULES VERNE – IKKE HELT SÅ HIMMERIGSKE MUNDFULDE
– 17. februar 2015


DU FÅR EN HAMRENDE TRAVL WEEKEND

$
0
0

JEG HÅBER IKKE, ar du er kommet al for sent ud af fjerene denne lørdag morgen, for så når du det ikke. Ja, du kan godt sætte stress-motoren op i fjerde gear inden du læser denne dosmer-seddel for weekendens kultur-strabadser:

OFFICIEL ÅBNING AF PETANQUE-BANERNE I GUDHJEM

Banernes grundlægger, Lasse Falkenberg, smugtræner inden åbningen. Der kigges på af Poul-Erik Salomon, Jens Kofoed og siddende Sussi.Foto©JørgenKoefoed.

Banernes grundlægger, Lasse Falkenberg, smugtræner inden åbningen. Der kigges på af Poul-Erik Salomon, Jens Kofoed og siddende Hanne Strøby og  Sussi.Foto©JørgenKoefoed.

NU ER DET HELE klart og parat til petanque-kuglerne. Ja, selv den lille intro-folder er kommet fra bogtrykkeren med regler og lidt historie. Derfor indbydes du hermed til et glas og en mulighed for at overvære en kamp mellem nogle af de mange sponsorer. Det sker i dag lørdag 25. april fra kl. 14:00. I tilfælde af dårligt vejr rykkes arangementet til næste lørdag 2. maj.

Måske får du også selv mulighed for at prøve en af de to nyanlagte baner. Du kan enten selv tage kugler med eller mod et depositum på 50 kr. pr. sæt, at låne dem i THOR HODDA eller i CAFÉ PROVIANTEN.

DET NYE KOR KONCERT-DEBUTERER PÅ GUDHJEM MUSEUM

Anne Cirkola er kirkesanger ved kirkertne i Østerlars og Gudhjem, men er også med i det nye kor, hvor hun synger solo. Foto©JørgenKoefoed.

Anne Cirkola er kirkesanger ved kirkertne i Østerlars og Gudhjem, men er også med i det nye kor, hvor hun synger solo. Foto©JørgenKoefoed.

DET STARTEDE FORMENTLIG fordi, at der hver sommer bliver sunget afgang til Christiansø-færgen Ertholms afgang på havnen i Gudhjem. Så når sæsonen slutter hen på efteråret opstår dette gabende, tomme hul UDEN sang. Derfor er der en del mennesker – omkring 35 stykker – der undr ledele af organisten i kirkerne i Gudhjem og Østerlars, Anita Barlien, er begyndt at korsynge i Gudhjem Kirke. Nu er de blevet så gode, at de vover deres første offielle optrælden. Det sker i dag lørdag kl. 16:00 på Gudhjem Museum. Udover Anita Barlien på klaver er Mikael Hammarlund med på klarinet og obo, Allan Werenberg på bas og Lars Juul på trommer. Der diverteres bla med svenske, norske og bornholmske sange. Alle er velkomme – og så ere det gratis.

KUNSTENS HOT-SHOT KOMMER PÅ BESØG

Martin Bigum fotograferet på Politikens, hvir han fortalte om sin nye pertsonlige kunsthistorie. På lærredet ses forsiden på bogen. Foto©JørgenKoefoed.

Martin Bigum fotograferet på dagbladet Politiken i København, hvor han fortalte om sin tilgang til kunsten. På lærredet bag ses forside-fotoet på bogen ‘Martin Bigum  – Min Personlige Kunsthistorie’. Foto©JørgenKoefoed.

DET ER FAKTISK lidt af et scoop, at det er lykkedes at få multi-kunstneren Martin Bigum til Bornholms Kunstmuseum. Udstillingen kommer fra Frederiksborg Slot i Hillerød og kan nydes helt frem til 26. juli. Bigum er måske allermest kendt for sin eksemplariske deltagelse i DRK’s KUNSTQUIZZEN, hvor han imponerer alle med sin ufattelige viden om kunst. Hans hjerne må være langt større end en fodbold og den tilsluttede computer, må have et hukommelseskort på over 1000 terabytes.

Det er muligt at købe Bigums nyudgivne mammut-værk MIN PERSONLIGE KUNSTHISTORE. En mageløs indføring i kunsten gjort på hans helt egen specielle måde. Den er 33 cm høj og 27 cm bred med 300 sider. Den vejer ikke mindre ens 2,150 kg. I løbet af udstillingsperioden vi Martin Bigum opslå atelier på Bornholms Kunstmuseum og male et værk inspireret af det særlige bornholmske lys og af dialogen med publikum. Der er fernisage søndag kl. 15:00 – 17:00. Alle er inviteret.

Du kan senere på måneden møde Martin Bigum på skærmen. Det sker på ØENS TV, hvor din Blogger samtaler med ham i en halv time i programmet KUNST PÅ ØEN. Det kan ses første gang mandag 11. maj kl. 21:00. Med genudsendelser hen over ugen (tirsdag 12/5 kl. 22:00. Onsdag 13/5 kl. 22:30. Torsdag 14/5 kl. 23:00. Søndag 17/5 kl. 21:00. Fra tirsdag 12. maj kan udsendelsen også ses på YouTube / Øens TV.

ØENS TV: HVAD MAN KAN DOG KAN BRUGE GAMLE CYKELSLANGER TIL

$
0
0
Dette er en taske, der kan tåle en kraftig regnbyge. Den er nemlig lavet af en gammel slange fra et traktorhjul. Designet og syet af Elaine Madorma Robinson. Foto©JørgenKoefoed.

Dette er en taske, der kan tåle en kraftig regnbyge. Den er nemlig lavet af en gammel slange fra et traktorhjul. Designet og syet af Elaine herself. Foto©JørgenKoefoed.

NAVNET ER noget så specielt som Elaine Madorma Robinson. Det giver mindelser om både Verdens bedste restaurant NOMA og den kendte romanfigur, der levede længe på en øde ø. Men Elaine er også en ganske ualmindelig pige, som bor på Bornholm og har specialiseret sig i at designe og håndlave skønne tasker og smykker af — hold fast – brugte slanger fra cykler og traktorer.

Elaine gik på Køge Lilleskole og sværger til SMÅ skoler. De er det bedste for børn, fastslår hun. Siden fik hun top-legatet på 20.000 kroner, da hun afsluttede sin uddannelse som beklædningsformgiver fra det hedengangne Bornholms Textilseminarium.

Mød denne inspirerende designer og håndværker i en samtale med din Blogger på ØENS TV i aften (27/4) kl. 21:00 med genudsendelser på varierede tidspunkter resten af ugen.

De nye udsendelser, der altid har premiere om mandagen, kan ses dagen efter på YouTube – fx ØENS TV/Elaine Madorma Robinson … eller via hjemmesiden www.oenstv.com, hvor man også kan se ugens program.

Øens Tv kan bla ses på samme kanal som DRs Tegnsprogskanal.

Sådan vises KUNST PÅ ØEN:
Mandage 21:00-21:30
Tirsdage 22:00-22:30
Onsdage 22:30-23:00
Torsdage 23:00-23:30
Søndage 21:00-21:30

Fredage og lørdage genudsendes programmer fra 2014

TIDLIGERE UDSENDELSER
Anne Cirkola 20. april 2015
Mogens Vibe 13. april 2015
Palle Munch 6. april 2015
Anne Sofie Meldgaard 30. marts 2015
Kasper Køie 23. marts 2015
Thor Backhausen 16. marts 2015
Jo Dam Kærgaard 9. marts 2015
Anne Mette Hjortshøj 2. marts 2015
Sunny Asemota 23. februar 2015
Anette Sonne 16. februar 2015
Kai Svendsen 26. januar 2015
Trine Saabye 19. januar 2015

GAMLE OG KNAP SÅ GAMLE NYHEDER FRA GUDHJEM

$
0
0

ALLE GODE GANGE TRE

Det er ikke alene det gamle stationsur i Gudhjem, der er blevet træt. Det er bestyrelsen også ... derfior vil de gerne forære hele molevitten bort. Foto©JørgenKoefoed.

Det gamle stations-ur ved Gudhjem Museum går, som vinden blæser. Mon den nye bestyrelse kan få uret tilbage på sporet? Foto©JørgenKoefoed.

EFTER 1 ORDINÆR og 2  extra-ordinære generalforsamlinger lykkedes det endelig Gudhjem By- og Mindeforening dels at bevare Byforeningens million-værdier i form af bygninger, tilliggende jorder, kunstsamling og over 2 millioner i kontanter på egne hænder, og dels at få indsat en ny bestyrelse, der mener, at have energi og mod på at drive foreningen – inklusiv Gudhjem Museum – videre i samme spor, som den forrige bestyrelse. Dog måske med lidt flere aktiviteter for medlemmerne.

Nedenstående bestyrelse, som stillede op som gruppe blev valgt uden modkandidater:

Formand Birgitte Jallov
Næstformand Jørgen Jespersen
Kasserer Hans Jørgen Jensen
Sekretær Bitten Danig
Hans Martin Bloch
Verner Jensen
Kirsten Laurberg Lund
Jørgen Koefoed

Suppleanter:
Johan Lorentzen
Maj-Britt Löwe Clausen

VELKOMMEN TIL STEGT FLÆSK OG GUDHJEM

Stegt flæsk i lange baner byder atter velkommen til Gudhjem. Foto©JørgenKoefoed.

Stegt flæsk i lange baner byder atter velkommen til Gudhjem. Foto©JørgenKoefoed.

DEN ’NYE’ EJER af Restaurant The Black Pearl ved indgangen til Gudhjem, bebuede på et tidspunkt sidste år her på Bloggen, at nu skulle det mange-meter-lange STEGT-FLÆSK-OG-PERSILLESAUCE-skilt fjernes, så restauranten kunne fremstå mere elegant. Senere fortrød den gode restauratør. Så det skulle det ikke alligevel – tværtimod ville han sætte endnu mere fokus på mega-skiltet og de to flankerende pirat-flag.

Bloggen kan konstatere, at restaurantøren Claus Gregersen har holdt delvis ord. Det sorte skilt er på plads igen. Nu afventes vi bare piratflag og hvad deraf følger. Velbekomme!

DEN FYNSKE AMBASSADE NYPUDSET TIL KÄNDIS-BESØG

pudsetskilt+gustav 2015www

PANDEKAGEMANDEN HAR fået opsat skiltet for DEN FYNSKE AMBASSADE igen. Det er blev håndpudset til den store guldmedalje [selv om det måske er svært at se på dette foto) – og ambassaden er således klar til igen at give besøgende fynboer udrejse-pas fra Bornholm. Pandekagemanden holder åbent til en gang i oktober, hvor han slukker ned for blusset under pandekage-panderne  og drager ned til alle de andre Gudhjem-direktører i Thailand. Og som en hemmelighed mellem Bloggen og læserne kan det afsløres, at Danmarks store sanger STIG ROSSEN igen i år kommer til Gudhjem og giver koncerter to dage i træk på scenen foran Pandekagehuset. Datoen er ikke hel fast endnu, men det skulle efter sigende blive enten 24. og 25. juli eller weekenden efter: 31. juli og 1. august. Foto©JørgenKoefoed.

ROLLO ER GÅET BORT

Rollo var glad for sne. Ikke så mærkeligt, han var jo en Sankt Berhards Hund: Her fotograferet i sine velmagtsdage vinteren 2013 sammen med Martin. Foto©JørgenKoefoed.

Rollo var glad for sne. Ikke så mærkeligt, han var jo en Sankt Berhards Hund: Her fotograferet i sine velmagtsdage vinteren 2013 sammen med Martin. Foto©JørgenKoefoed.

DET ER GANSKE vist en temmelig gammel nyhed. Men det er jo ikke sikkert at Bloggens udenlandske læsere har hørt den triste nyhed. Martin fra Restaurant Venezia i Gudhjem måtte i februar aflive sin højt elskede Sankt Bernhards hund. Den kunne dårligt gå og var begyndt at bløde ud af næsen. Så der var kun sprøjten tilbage.

Til gengæld kan alle byens hun-hunde nu slappe helt af. Ganske vist var Rollo gammel, men blev alligevel stadig betaget af damer i løbetid. Han blev fx ofte forelsket i en lille ruhåret gravhund på Høgebakken. Martin bedyrer, at han ikke ikke agter at anskaffe sig en ny vov-hund.

CHEFREDAKTØREN BLIVER EN DEL AF DEN POLITISKE FILMFESTIVAL I SCALA GUDHJEM

Bornholms Tidende dynamiske – og cykelentusiast – Søren Christensen [kaldet Søren Solur pga hans altid optimistiske syn påp tilværelsen. Her foran Scala Gudhjem ved opløbet til sidste års Gudhjem Bjergløb sammen med Scalas næstformand Jesper Rovsing Olsen heltr til højre. Til venstre den nye redaktør af avisens spektakulære weekend-tillæg. Foto©JørgenKoefoed.dk.

Bornholms Tidendes dynamiske – og cykelentusiastiske  – chefredaktør Søren Christensen [Søren Solur kaldet pga hans altid optimistiske syn på tilværelsen] her foran Scala Gudhjem ved opløbet til sidste års Gudhjem Bjergløb sammen med Scalas næstformand Jesper Rovsing Olsen (helt til højre). Til venstre den nye redaktør af avisens spektakulære weekend-tillæg, Tommy Kaas. Foto©JørgenKoefoed.dk.

BIOGRAFEN I GUDHJEM startede sidste år en politisk filmfestival efter at BORNSHORT valgte at flytte til Svaneke. Scalas næstformand Jesper Rovsing Olsen var ophavsmanden bag den velbesøgte festival, som havde fire politikere og deres favorit-film på programmet.

En succes skal selvfølgelig følges op, så MANIFESTO gentages igen i år 24. – 27. september Der er endnu ikke sat navne på de deltagende politikere og deres film, men det kan fortælles, at Bornholms Tidende ikke alene går ind som medie-sponsor, men at bladets chefredaktør Søren Christensen også har sagt ja til at være ordstyrer og interviewer, når publikum debatterer filmene med de fremmødte politikere fra både København og Bornholm.

SOM DET KAN SIGES [21] … om LIVET og om STALIN … og om HUNDE!

$
0
0

som-det-kan-siges-logowww

MAN HØRER SÅ MEGET. Nogen gange så meget at ørerne er ved at falde af. Og det er trods alt det sjoveste:

Filminstruktør Susanne Bier i et interview i Eurowoman efter sine to seneste film SERENA og EN CHANCE TIL: Jeg har ikke lyst til at fortælle publikum, at livet er meningsløst.

Vladimir Putin under sit årlige nationale tv-interview midt i april ifølge Politiken: Stalin var ingen engel. Udrensningerne  i 1930′erne var hæslige, og omverdenens kritik er forståelig eftersom Sovjetunionen efter Anden Verdenskrig foesøgte at få mange østeuropæiske lnde til at leve som os. Det blev gjort med magt. Det må vi erkende. Det var ikke godt, og vi mærker ekkoet af dette i dag.

 

Peter Lund Madsen i sin bog ’Dr. Zukaroffs Testamente’: Hunde kan forhekse mennesker, få dem til at opføre sig som små børn.

ØENS TV: DET BORNHOMSKE KUNSTNER-MILJØ HOLDT HAM FAST

$
0
0
 Stig Rex maler billeder, men han er også en meget habil sportsmand bla som Danmarksmester i langrend. FotogJørgenKoefoed.

Stig Rex maler billeder, men gør sig også gældende som sportsmand bla som tidligere Danmarksmester i langrend. FotogJørgenKoefoed.

STIG REX var for mange år siden sammen med sin daværende kæreste på ferie på Bornholm. Men han kom aldrig hjem igen. Det netværk han på kort tid havde skaffet i det bornholmske kunstner-miljø fik ham til at blive – så han er her endnu. Både som borger i Svaneke og nu også som ejer og leder af galleriet R2.

Mød Stig Rex i en samtale med din Blogger på ØENS TV, hvor han bla fortæller om, at han først hørte om begrebet lørdags-slik, da han som 9-årig besøgte noget familie i Jylland. Årsagen var, at hans far var tandlæge, og havde bandlyst søde sager.

Det sker i aften (4/5) kl. 21:00 med genudsendelser på varierede tidspunkter resten af ugen.

De nye udsendelser, der altid har premiere om mandagen, kan ses dagen efter på YouTube – fx ØENS TV/Stig Rex … eller via hjemmesiden www.oenstv.com, hvor man også kan se ugens program.

PS: Næste uge med premiere 11. maj viser en af Danmarks mest hotte kunstnere, Martin Bigum, rundt på Bornholms Kunstmuseum, hvor han netop nu udstiller sine opsigtvækkende og fabulerende malerier.

Øens Tv kan bla ses på samme kanal som DRs Tegnsprogskanal.

Sådan vises KUNST PÅ ØEN:
Mandage 21:00-21:30
Tirsdage 22:00-22:30
Onsdage 22:30-23:00
Torsdage 23:00-23:30
Søndage 21:00-21:30

Fredage og lørdage genudsendes programmer fra 2014.

TIDLIGERE UDSENDELSER
Elaine Madorma Robinson 27. april 2015
Anne Cirkola 20. april 2015
Mogens Vibe 13. april 2015
Palle Munch 6. april 2015
Anne Sofie Meldgaard 30. marts 2015
Kasper Køie 23. marts 2015
Thor Backhausen 16. marts 2015
Jo Dam Kærgaard 9. marts 2015
Anne Mette Hjortshøj 2. marts 2015
Sunny Asemota 23. februar 2015
Anette Sonne 16. februar 2015
Kai Svendsen 26. januar 2015
Trine Saabye 19. januar 2015

HOLD LIGE ET VÅGENT ØJE MED STOFAS REGNINGER

$
0
0
Fibernetledninger ligger og samler skimmel foran mange huse i Gudhjem og omegn. Selv om man forlængst har givet sitv tilsagn om at få indlagt fibernet, sker der fæørst noget, hvis man ringer til STOFA og bekræfter sin bestilling. Men pas på! STOFA har behændigt glemt, hvad tilbuddet lød på i sin tid. Foto©JørgenKoefoed.

Fibernetledninger ligger og samler skimmel foran mange huse i Gudhjem og omegn. Selv om man forlængst har givet sit tilsagn om at få indlagt fibernet, sker der først noget, hvis man ringer til STOFA og bekræfter sin bestilling. Men pas på! STOFA har behændigt glemt, hvad tilbuddet lød på i sin tid. Foto©JørgenKoefoed.

GUDHJEMS EGEN ENERGI- OG IT-EXPERT – Johan Lorentzen – har tilsendt denne vigtige oplysning til bornholmerne omkring fibernettet:

DA TORBEN RUBERG MED FLERE arbejdede for at få udbredt fibernet i Gudhjem via Jørn Pedersen, var betingelserne at vi skulle betale 149 kr/md. i 6 måneder. Herefter kunne vi frit sige det op, for dette introduktionstilbud stiger herefter markant.

Det er jo fint at få højhastighedsnet ind i huset, men hvis man kun surfer lidt på nettet, er der en række udbydere, der kan levere internet markant billigere.

Man går ud fra, at når man får en trådløs router sat op, så virker det trådløse netværk, som det står i brochuren med de koder man modtager.

Men nej!!! Jeg var nødt til at ringe til Stofa og beklage mig. De oplyste undertegnede, at det kostede 25 kr./md ekstra at aktivere det trådløse netværk. Den samlede pris var pludselig vokset til næsten 300 kr./md.

Fordelen er så, at man kan opsige abonnementet med kort varsel, men det var jo ikke meningen.

Jeg fandt en mail fra Bornholms Fibernet, der bekræftede aftalen om 149 kr./md. Derfor forlangte jeg det trådløse åbnet med det samme og til pris som aftalt – hvilket jeg så fik!

Der er også kun en internetudgang (LAN), men den kan man så bruge til at tilslutte sin egen trådløse router eller en box med flere internetudgange. hvis man har brug for dette.

johan lorentzenwww

Du er velkommen til at kontakte Johan Lorentzen,
Malkestien 17, Gudhjem.
Mobil: 20206923 for at få nærmere oplysninger
om Stofa’s lidt lumpne prispolitik.

OVERHALING


ØENS TV: MARTIN BIGUM OG BILLEDETS MAGT

$
0
0
Bornholm Kunstmuseums køkkenchef Henrik Andersen  beder Martin Bigum om at skrive SPRITZ lidt pænere end han selv har gjort på menu-tavlen. FotogJørgenKoefoed.

Bornholms Kunstmuseums køkkenchef Henrik Andersen beder Martin Bigum om at skrive SPRITZ lidt pænere end han selv har gjort på menu-tavlen. FotogJørgenKoefoed.

Jo, det blev pænere ... så nu kan Martin Bigum også tilføje 'skiltemnaler' på sit cv SPRITZ er er speciel museumsdrink. Den består af Apirol, hvidvin og dansk vand. Foto©JørgenKoefoped.

Jo, det blev pænere … så nu kan Martin Bigum også tilføje ‘skiltemaler’ på sit cv. SPRITZ er museets specielle aperitif. Den består af Apirol, hvidvin og dansk vand. Foto©JørgenKoefoped.

Efter tv-seancen med din Blogger var det tis til en kop kaffe med hjemmebag ... afbrudt af et par fans, der godt ville have en dedikation i Bigums MIN PERSONLIGE KUNSTHISTORIE.  Det fik de med en personlig tegning oveni. Foto©JørgenKoefoed.

Efter tv-seancen med din Blogger var det tid til en kop kaffe med hjemmebag … afbrudt af et par fans, der godt ville have en dedikation i Bigums MIN PERSONLIGE KUNSTHISTORIE. Det fik de med en personlig tegning oveni. Foto©JørgenKoefoed.

MARTIN BIGUM ER EN AF de helt store kanoner i dansk kunst lige nu. Ud over at han frem til 26. juli er aktuel med en solo-udstilling på Bornholms Kunstmuseum har han også for nylig udgivet et stort værk, som han kalder MIN PERSONLIGE KUNSTHISTORIE.

I første kapitel fortæller han historien om Jesus på Korset, som hang i det værelse han sov i, når han besøgte sine katolske bedsteforældre. Selv om det var ret lille [kan faktisk beses på udstillingen] jog det en skræk i livet på hans søster og ham:

“… Det var en indsigt allerede fra barnsben i BILLEDETS MAGT. Det blev klart for mig hvordan en kunstnerisk form i denne verden kan have stor betydning for det enkelte menneske; at når man laver et billede og sætter i det offentlige rum kan man skabe ringe i vandet. Man kan skabe tanker og eftertanker hos andre mennesker på godt og ondt …”

Din Blogger og hr. Bigum foretager en tale-vandring mellem nogle af de malerier, som hænger på væggene.

Det sker i aften (11/5) kl. 21:00 med genudsendelser på varierede tidspunkter resten af ugen.

De nye udsendelser, der altid har premiere om mandagen, kan ses dagen efter på YouTube – fx ØENS TV/Stig Rex … eller via hjemmesiden www.oenstv.com, hvor man også kan se ugens program.

Øens Tv kan bla ses på samme kanal som DRs Tegnsprogskanal.

SIDSTE: Bloggens royale stringer, Gitte Rex, som har forbindelser langt inde i ordenskancelliets aller-inderste kroge, har netop meddelt, at Martin Bigum har modtaget Ridderkorset i forbindelse med Dronningens 75 års dag.

Sådan vises KUNST PÅ ØEN
Mandage 21:00-21:30
Tirsdage 22:00-22:30
Onsdage 22:30-23:00
Torsdage 22:00-22:30
Søndage 22:00-22:30

Fredage og lørdage genudsendes programmer fra 2014.

TIDLIGERE UDSENDELSER:
Stig Rex 4. maj 2015
Elaine Madorma Robinson 27. april 2015
Anne Cirkola 20. april 2015
Mogens Vibe 13. april 2015
Palle Munch 6. april 2015
Anne Sofie Meldgaard 30. marts 2015
Kasper Køie 23. marts 2015
Thor Backhausen 16. marts 2015
Jo Dam Kærgaard 9. marts 2015
Anne Mette Hjortshøj 2. marts 2015
Sunny Asemota 23. februar 2015
Anette Sonne 16. februar 2015
Kai Svendsen 26. januar 2015
Trine Saabye 19. januar 2015

RAPPORT FRA RAVELLO: DERFOR ER POLITIKENS CHEFREDAKTØR SÅ LANG OG SÅ TYND

$
0
0

 

Dagsudsigten fra værelse 19 på Hotel Bonadies i Ravello. Foto©JørgenKoefoed.

Dag-udsigten fra værelse 19 på Hotel Bonadies i Ravello. Foto©JørgenKoefoed.

Aftenudsigten fra værelse 19 på Hotel Bonadies i Ravello. Foto©JørgenKoefoed.

Aften-udsigten fra værelse 19 på Hotel Bonadies i Ravello. Foto©JørgenKoefoed.

Natteudsigten fra værelse 19 på Hotel Bonadies i Ravello. Foto©JørgenKoefoed.

Nat-udsigten fra værelse 19 på Hotel Bonadies i Ravello. Foto©JørgenKoefoed.

LIDT OVER 100 KM syd for Napoli breder Salerno-bugten sig ud. Vandet er blåt-blåt og de hvide byer med Amalfi i bunden klistrer sig op af bjergsiderne med Ravello som toppen på kransekagen. Og sikken top. Udsigterne hele vejen rundt er svimlende. Man må knibe sig selv i armen for ikke at tro, at det hele er en drøm.

Det var heroppe i 350 meters højde de stinkende rige anlagde deres paladser – i tilpas afstand fra de barbariske pirater, som meget passende led af højdeskræk og forblev i stue-etagen.

KÄNDISSERNES PARADIS

Præsidentfruen Jackeline Kennedy var på hemmelig romance i Ravello i 1962, hvor der bla blev tid til at skrive en fotohilsen til hotellet. Foto©JørgenKoefoed.

Præsidentfruen Jacqueline Kennedy var på hemmelig romance i Ravello i 1962, hvor der bla blev tid til at skrive en fotohilsen til hotellet. Foto©JørgenKoefoed.

Humphrey Bogart indspillede to film i 1953 (Afrikas Skat og Fuld Af Løgn) med bla Gina Lollobrigida i Ravello. Det var i 1953 med John Huston som instruktør. Det er der kommet dette barlokale ud af på Domkirke-pladsen i Ravello. Foto©JørgenKoefoed.

Humphrey Bogart indspillede to film i 1953 (‘il Tesoro dell’ Africa’ og ‘Fuld Af Løgn’) med bla Gina Lollobrigida i Ravello. Det var i 1953 med John Huston som instruktør. Det er der kommet dette barlokale ud af på Domkirke-pladsen. Foto©JørgenKoefoed.

Der kommer stadig kändisser til Ravello. På en vandretur i bjerge stødte jeg på Gudhjems portrætmaler Lisa Høyrup og den tidligere socialdemokratiske arbejdsminister Jytte Andersen. Foto©JørgenKoefoed.

Der kommer stadig kändisser til Ravello. På en vandretur i bjergene stødte jeg på Gudhjems portrætmaler Lisa Høyrup og den tidligere socialdemokratiske arbejdsminister Jytte Andersen. Foto©JørgenKoefoed.

Villa Rufolo fra det 11. århundrede med den elegante park inspirede Richard Wagner til 2. akten i operaen Parsifal. For slet ikke at tale om Villa Cimbrone, der med sin vidunderlige park – placeret på det yderste af et forbjerg – åbenbarer sig som et himmelsk paradis uden forbindelse til den underliggende Verden. Sådan må en Åbenbaring tage sig ud.

Og det var da også her at Greta Garbo og Jacqueline Kennedy hyggede sig med henholdsvis dirigenten Leopold Stokowsky og den medbragte chauffør. Ja, Hotel Cimbrone har de eftertragtede 5 stjerner med et stort L tilføjet – og så kan det simpelthen ikke blive bedre!

DANSKE KUNSTNERES PARADIS

San Cataldo ligger på højde med Ravello i byen Scala. Her set fra Piazza Duomo i Ravello. Det er klosteret lige midt i billedet med den karakteristiske pinje. Foto©JørgenKoefoed.

San Cataldo ligger på højde med Ravello i byen Scala. Her set fra Piazza Duomo i Ravello. Det er klosteret lige midt i billedet med den karakteristiske pinje foran. Foto©JørgenKoefoed.

San Cataldo har åbent i perioden 1. april til 14. december. Hvert år tildeler Institutionen San Cataldo ca. 40 stipendie-pladser af en varighed på 14 eller 28 dage. Endvidere er der mulighed for at søge længerevarende ophold i en dertil indrettet bolig med egen indgang og husholdning. Medlemmer af foreningen San Cataldos venner kan besøge klosteret som betalende gæster i 14 eller 28 dage. Cataldos Venner. Klosteret er ikke åbent for besøg i øvrigt, da man netop tilbyder arbejdsro og refugium til de gæster, der bor på klosteret. Foto©JørgenKoefoed.

San Cataldo har åbent i perioden 1. april til 14. december. Hvert år tildeler Institutionen San Cataldo ca. 40 stipendie-pladser af en varighed på 14 eller 28 dage. Endvidere er der mulighed for at søge længerevarende ophold i en dertil indrettet bolig med egen indgang og husholdning. Medlemmer af foreningen San Cataldos venner kan besøge klosteret som betalende gæster i 14 eller 28 dage. Klosteret er ikke åbent for besøg i øvrigt, da man netop tilbyder arbejdsro og refugium til gæsterne. Foto©JørgenKoefoed.

Over for Piazza Duomo – med en 500 meter bred, grøn kløft i mellem – åbenbarer det danskejede kloster San Cataldo sig. Det blev i hine tider købt og indrettet som rekreationshjem og arbejdssted for danske kunstnere. Her kunne de den gang som nu, fx skrive deres næste roman i de cellelignende værelser for om aftenen at indtage et simpelt måltid med rigelig rødvin til.

Det var den danske italiensfarer Carl Wiinstedt, som blev forelsket i det faldefærdige kloster – og i den medfølgende gartner. Ak, hvilken vidunderlige idyl!

OG SÅ LIGE OM CHEFREDAKTØREN

Bo Lidegaards hus har en dømmeagtig svævende udsigt – med inbyggget stilhed. Foto©JørgenKoefoed.

Under turen til ‘Gudernes Sti’ passerer man Bo Lidegaards hus. Det har en drømmeagtig svævende udsigt til Valle del Dragore [Dragedalen]– med indbygget stilhed. Foto©JørgenKoefoed.

Mon det er her Lidegaard skrev sin stor Krag-biografi? Her bliver man i hvert ikke fiorstyrret af en nabo, der lige kigger ind. Foto©JørgenKoefoed.

Mon det er her Lidegaard skrev sin stor Krag-biografi? I hvert fald bliver man ikke forstyrret af en nabo, der lige kigger ind. Foto©JørgenKoefoed.

Der er over 2.000 trin ned til badebyen Amalfi via Ravello og tæt på 500 trin til den nærmete købmand i Scala. Foto©JørgenKoefoed.

Der er over 2.000 trin ned til badebyen Amalfi via Ravello og tæt på 500 trin til den nærmete købmand i Scala. Foto©JørgenKoefoed.

Politikens chefredaktør Bo Lidegaard holder ikke til i San Cataldo. Det er ikke nødvendigt, da han har sit eget refugium 460 trappetrin nordvest for klosteret. En lokal guide førte mig til stedet efter en pæn svedetur fra Ravello via Scala til Campidoglio, som området hedder. Grunden breder sig ensomt nedad på en bjergskråning midt i den uberørte natur.

Under turen til chefredaktørens hus gik det op for mig, hvorfor hr. Lidegaard er så høj og så slank. Ud over de mange (høje) trappetrin er der kun en smal stil til huset. Så hvis Bo Lidegaard ikke ligefrem lejer et pak-æsel, skal han bære det hele op til huset. Indkøbene foregår i Scala og hvis Bo glemmer at købe smørret til brødet, er der kun den hårde vej tilbage til købmanden. Enhver der bor i dette hus vil uværgerligt komme på en alvorlig slankekur – og den tynde luft vil hel sikkert lidt efter lidt lægge et par cm til højden. Så nu ved du dét, næste gang du støder på den flittige forfatter og Politiken-chef.

Kolossale klippeformationer konkurrerer med de dybe kløfter langs 'Il Sentiero Degli Dei' ('Gudernes Sti'). Foto©JørgenKoefoed.

Kolossale klippeformationer konkurrerer med de dybe kløfter langs ‘Il Sentiero Degli Dei’ (‘Gudernes Sti’) om vandrernes opmærksomhed. Foto©JørgenKoefoed.

ÅH, RAVELLO

Gak til Ravello og få udsigt-udsigt-udsigt og slå tiden ihjel med lange, strabadserende vandreture i de viltre og dramatiske bjerge.

Og vigtigt nu: Med store muligheder for søde, kulinariske stævnemøder har man slet ikke lyst til at sige Far-vello … men man skal jo hjem og tømme sin postkasse.

TURISTHELVEDE LANGS AMALFI-KYSTEN

Det er svært at få øje på en almindelige beboelsesejendom blandt alle hotellerne. Foto©JørgenKoefoed.

Det er svært at få øje på en almindelige beboelsesejendom blandt alle hotellerne her i Positano, skønt man i 1960′erne ville fastholde et minimum af hoteller, for ikke at ødelægge byen. Det lykkedes åbenbart ikke. Foto©JørgenKoefoed.

Der er også trængsel på havnen, hvor turbådene transporterer turister rundt til øerne og kystbyerne. Unge japanske skoleelever fyldte godt op i billedet. Foto@JørgenKoefoed.

Der er også trængsel på havnen i Positao, hvor turbådene transporterer turister rundt til øerne og kystbyerne. Unge japanske skoleelever fyldte godt op i billedet. Foto@JørgenKoefoed.

Engang var Positano et idyllisk fiskerleje, hvor livet gik sin stille gang. Men det var dén gang! Nu har turister oversvømmet byen, så det ikke er spor rart at opholde sig her. Det samme gælder fx Amalfi.

I 1000-tallet var Amalfi en stor sømagt, der deltog i kampen om Middelhavet. 70.000 mennesker myldrede rundt i den lille by. Selv om indbyggertallet er faldet til under 6.000 har man i sæsonen fornemmelsen af, hvordan det var for 1.000 år siden – nu er det blot udefrakommende horder af turister, der fylder byen mere end op. Og sådan går det med de fleste smukke byer i denne verden.

 

STJERNEDRYS OVER GUDHJEM

$
0
0
Omkring 100 mennesker – heriblandt adskillge autografjægere – havde taget opstilling foran den røde løber, som markerede hvor de celebre gæster fra Danmark, USA og Argentina skulle følge ind i Scala Gudhjem. Foto©JørgenKoefoed.

Omkring 100 mennesker – heriblandt adskillige autografjægere – havde taget opstilling foran den røde løber, som markerede hvor de celebre gæster fra Danmark, USA og Argentina skulle entrere Scala Gudhjem. Foto©JørgenKoefoed.

VIGGO MORTENSEN OG GHITA NØRBY besøgte Gudhjem i går aftes. Først og fremmest for at promovere den dansk-argentinske film JAUJO [hauho], som er skrevet og instrueret af den prisvindende instruktør Lisandro Alonso, der også var med i byen.

Ifølge film-sitet SCOPE.DK går handlingen således: ”I 1882 er Argentinas militær i færd med at udrydde Patagoniens indfødte folk, så de europæiske nybyggere kan overtage landet. Den danske kaptajn Gunnar Dinesen ankommer med sin 15-årige datter, Ingeborg, for at arbejde som ingeniør på projektet. Pigens tilstedeværelse bliver bemærket af soldaterne, og hun stikker af med den unge Corto. Dinesen begiver sig ud i det barske landskab for at finde dem.”

Men da filmen efter 109 minutter var slut, var der ingen klapsalver – og man fornemmede et overdimensioneret spørgsmålstegn hænge over publikums hoveder.

Da trekløveret kom på scenen var Ghita Nørby nok den, der bedst kunne forklare, hvad det hele gik ud på. Det handlede om det mærkelige, uforklarlige liv, som bare bevægede sig fremad uden at vi egentlig kunne gøre noget ved det – og uden vi egentlig anede, hvad det hele drejede sig om. Men at vi alle søgte efter et eller andet, der måske eller måske ikke var blevet væk.

Eller som Viggo fastslog til sidst:

’Undskyld vi ikke kunne give en forklaring på, hvad filmen handler om. Vi aner det ikke selv!’

Runa Jensen fra Scala Gudhjems bestyrelse stod klar til at fylde champagneglassene, når Formanden gav signal. Foto©JørgenKoefoed.

Runa Jensen fra Scala Gudhjems bestyrelse stod klar til at fylde champagneglassene, når Formanden gav signal. Foto©JørgenKoefoed.

Blitzlysene slog sammen om Ghita Nørby og Viggo Mortensen, da de trådte ind i biografen. Foto©JørgenKoefoed.

Blitzlysene slog sammen om Ghita Nørby og Viggo Mortensen, da de trådte ind i biografen. Foto©JørgenKoefoed.

Da alle havde fået sprudelwasser i glassene blev der skålet med de celebre gæster. Foto©JørgenKoefoed.

Da alle havde fået sprudelwasser i glassene, blev der skålet med de celebre gæster. Foto©JørgenKoefoed.

Det er den argentinske instruktør og manuskriptforfatter Lisandro Alonso, som i øvrigt kunne fortælle, at han stort intet forstod af filmens tale, som for det meste foregik på dansk. I scene hvor Viggho faldt over nogle klippeblokke og bandende hvislede 'Lorteland' måtte han have det oversat. Han accepterede replikken – uden at vide, at samme replik gjorde Buster Larsen berømt i et af Leif Panduros tv-stykker. Foto©JørgenKoefoed.

Det er den argentinske instruktør og manuskriptforfatter Lisandro Alonso til højre, som i øvrigt kunne fortælle, at han stort intet forstår af filmens tale, som for det meste foregår på dansk. I en scene hvor Viggho falder over nogle klippeblokke og bandende hvislede ‘Lorteland’ måtte han have det oversat. Han accepterede replikken – uden at vide, at samme replik faktisk gjorde Buster Larsen berømt i hine tider i et af Leif Panduros tv-stykker. Foto©JørgenKoefoed.

Efter champagnen blev Ghita og Viggo jaget ud foran biografen for at signere to stjerneformede granitstykker. Senere bliver underskifterne skåret ned i granitten og bliver en del af fortorvet foran Scala Gudhjems indgang. Ren Hollywood. Foto©JørgenKoefoed.

Efter champagnen blev Ghita og Viggo jaget ud foran biografen for at signere to stjerneformede granitstykker. Senere skal underskifterne fræses ned i granitten og bliver derefter en del af fortorvet foran Scala Gudhjem. Ren Hollywood. Foto©JørgenKoefoed.

De to gæster overfra morede sig kosteligt unmder hele arrangementet. Foto©JørgenKoefoed.

De to gæster gjorde sig virkelig umage med deres signaturer – og Viggo tilføjede endda et hjerte. Ikke et øje var tørt. Foto©JørgenKoefoed.

Efter filmen gik de tre på scenen for at besvare spørgsmål fra salen. Og der var virkelig god kontakt mellem scene og publikum ... så meget af Lisandro måtte have det  dokumenteret på sin smartphone. Foto©JørgenKoefoed.

Efter filmen gik de tre på scenen for at besvare spørgsmål fra salen. Og der var virkelig god kontakt mellem de optrædende og publikum … så meget af Lisandro måtte have det dokumenteret på sin smartphone. Foto©JørgenKoefoed.

Bagefter stod hundredevis af gæsterne i kø for at få en celeber underskrift med hjem. Foto©JørgenKoefoed.

Bagefter stod gæsterne i kø for at få en celeber underskrift med hjem i seng. Foto©JørgenKoefoed.

AFTENEN SLUTTEDE ved 23-tiden. Og hvad enten man havde fået filmen ind under huden eller ej, er jeg sikker på, at alle havde fået fuld valuta for pengene. Det var en af de S-T-O-R-E aftener i Gudhjem. Denne gang var der ud over SOL … også STJERNEDRYS OVER GUDHJEM.

Viggo Mortensen er chauffør for den 'Jauja Magical Mystery Tour'-bussen, som har ført Ghita Nørby, Lisandro Alonso og Kisomio Film rundt i det ganske land med deres film. Alle steder for fulde huse. Foto©JørgenKoefoed.

Viggo Mortensen er chauffør på den ‘Jauja Magical Mystery Tour’-bus, som har ført Ghita Nørby, Lisandro Alonso og Kamoli Films rundt i det ganske land med filmen. Alle steder for fulde huse. Foto©JørgenKoefoed.

 

 

 

 

 

DET DRYSSER STADIG OVER DEN GANSKE Ø

$
0
0
Hans Kongelige Højhed Prinsgemalen ankommer til Østermarie Kirke – flankeret af ceremonimester Christian Dohn. Foto©JørgenKoefoed.

Hans Kongelige Højhed Prinsgemalen ankommer til Østermarie Kirke – flankeret af KulturBornholms ceremonimester Christian Dohn. Foto©JørgenKoefoed.

I SAMME MOMENT som Ghita Nørby og Viggo Mortensen sejlede bort fra øen ankom andre celebriteter – i eget skiv, naturligvis!

Det var Prins Henrik, der med sit faste jagtselskab lagde til kaj i Rønne. Nu skulle der nemlig jagtes vildt til den helt store guldmedalje. Men de gode middagsherrer Christian Kjær, prins Ferdinando Pignatelli, fhv. Codan-direktør Peter Zobel, Ivar Castenskiold og Ove Reventlow Mourier er kommet op i årene, hvor det bliver sværere og sværere at holde sigtekornet på målet. Så der kunne kun fremvises et stk buk denne lørdag for den fremmødte presse – BilledBladets Trine Laren og Lars H. Lausen, Allan Rieks fra Bornholms Tidende og Per Bjørn fra TV2/Bornholm.

Middagsherrerne har sikker lige kunne nå en let frokost og en hurtig middagslur inden de skulle til kåringen af Åres Æreskunstner i Østermarie Kirke om eftermiddagen.

SEANCEN I ØSTERMARIE

Peter Zobel er en MEGET alvorlig herre. Altid stoneface – også selv om han lige har skudt jagtens eneste buk. Foto©JørgenKoefoed.

Peter Zobel er en MEGET alvorlig herre. Altid stoneface – også selv om han lige havde skudt jagtens eneste buk. Foto©JørgenKoefoed.

Prinsgemalen har dårlige ben og ryg, men kunne dog nogenlunde bevæge sig frem til tronstolen forrest i kirkerummet. Herefter kunne det storslåede program tage sin begyndelse.

Det startede med orgelbrus af Kenn Therkeldsen med ’Marche moderato ma con allegrezza’. Så gik det slag i slag med fællessalmen GAK UD MIN SJÆL, opera og operette ved de to sopraner Dorte Elsebet Larsen og Ingeborg Børch, bla ’Belle nuit, nuit d’amour’ fra ’Hoffamnns Eventyr’og Edith Piaf-klassikerne ’La Vie en Rose’ og ’Je ne Regrette Rien’ mesterligt sunget af skønne fru Børch.

Der blev sluttet af med fællessangen ’Du danske Sommer, Jeg Elsker Dig’.

Men ind i mellem var der selvfølgelig overrækkelse af den eftertragtede Æreskunstner-pris, der denne gang var udvalgt af Prinsgemalen selv. Han fik som bekendt prisen sidste år og fik i den anledning opkaldt en markvej efter sig: Prins Henriks Jagtvej.

ATTER EN FRANSK ÆRESKUNSTNER

Sopranerne Dorte Elsebet Larsen og Ingeborg Børch sang blandt ande den berømte og traditionelle og meget vidunderlige KATTEDUET. Dorte Elsebet efterlyste en hundeduet for herrer næste år. Foto©JørgenKoefoed.

Sopranerne Dorte Elsebet Larsen og Ingeborg Børch sang blandt andet den berømte og traditionelle og meget vidunderlige KATTEDUET. Dorte Elsebet efterlyste imidlertid en hundeduet for herrer næste år. Foto©JørgenKoefoed.

Stjerne er bange ... Prins Henrik reciterede tre af sine digte, som han skrev for 40 år siden. Christian Dohn læste Peter Poulsens danske oversættelse efterfølgende. Foto©JørgenKoefoed.

Stjernerne er bange … Prins Henrik reciterede tre af sine digte, som han skrev for 40 år siden. Christian Dohn læste Peter Poulsens danske oversættelse efterfølgende. Foto©JørgenKoefoed.

Søren Pind både talte og sang om den franske chanson og råbede en politisk bombe. Foto©JørgenKoefoed.

Søren Pind både talte og sang om den franske chanson og røbede en politisk bombe. Foto©JørgenKoefoed.

Æreskunstner Claude Chichon sang Prins Henriks digte, som han selv havde sat musik til. Foto©JørgenKoefoed.

Æreskunstner Claude Chichon sang Prins Henriks digte, som han selv havde sat musik til. Foto©JørgenKoefoed.

Så blev han kåret og fik overrakt sit diplom, som fastslog at han hermed var blevet kåret som Årets Æreskunstner 2015. Foto©JørgenKoefoed.

Så blev Claude kåret og fik overrakt sit diplom, som fastslog, at han hermed var blevet kåret som Årets Æreskunstner 2015. Foto©JørgenKoefoed.

Top[mave]møde efter seancen i Østermarie Kirke: Søren Pind, Christian Kjær og chefen for Bornholms Skovdistrikt. Foto©JørgenKoefoed.

Top[mave]møde efter seancen i Østermarie Kirke: Søren Pind med søn, Christian Kjær og chefen for Bornholms Skovdistrikt. Foto©JørgenKoefoed.

Christian Dohn præsenterer skiltet for Claude Chichons Salon. Det er Carsten Seeger, der har leget Jørgen Clevin ... et professionelt skilt dukker op senere. Foto©JørgenKoefoed.

Christian Dohn præsenterer skiltet for Claude Chichons Salon. Det er Carsten Seeger, der har leget Jørgen Clevin … et professionelt skilt dukker op senere. Foto©JørgenKoefoed.

Prinsgemalen havde udpeget sin private kammersanger og gode ven CLAUDE CHICHON som Årets Æreskunstner. Som Prins Henrik udtrykte det: ”Han har lidt samme skæbne som jeg. Mødt en dansk kvinde”.

Monsieur Chichon havde sat musik til tre af Prins Henriks digte: PLUS RIEN [Så Lidt], À QUOI BON [Til Hvilken Nytte] og LES ÉTOILES [Stjernerne er Bange eller som der fejlagtigt stod i programmet ’Stjernerne er Mange’]. Han akkompagnerede sig selv på klaver. En absolut habil, fransk visesanger.

Lige inden overrækkelsen causerede Søren Pind over den franske chanson og fremhævede sin barndomshelt, den franske sanger TINO ROSSI [1907 –1983]. Senere fortalte om sin første møde med Charles Aznavour, som skete på et meget ubelejligt tidspunkt. Pind havde nemlig skaffet sig billetter til en Aznavour- koncert i Paris, som senere viste sig at falde sammen med den dag, hvor Lars Løkke netop udskrev valg. Men Pind foretrak åbenbart den syngende franske legende frem for sin parti-formand. Søren Pind var væk i 36 timer, men det vat åbenbart nok til, at Løkke tabte valget. En værre historie, som Pind afslørede for første gang. Hvis Løkke får nys om den, er hr. Pind en færdig mand i dansk politik. Basta!

INGEN VEJ TIL MONSIEUR CHICHON

Seancen i Østermarie Kirke er slut og KulturBornholms præsident fører fanen til VORES KØKKEN mens Prinsgemalen støttes af kommandør Christian Anders Nørgaard, chef for KOngeskibet. Foto©JørgenKoefoed.

Seancen i Østermarie Kirke er slut og KulturBornholms præsident fører fanen til VORES KØKKEN, mens Prinsgemalen støttes af kommandør Christian Anders Nørgaard, chef for Kongeskibet. Foto©JørgenKoefoed.

Efter seancen drog selskabet til fods over gaden til VORES KØKKEN – det tidligere plejehjem. Her var der kun adgang for de medvirkende – og det gjaldt IKKE pressen. Men ifølge Præsidenten for KulturBornholm, Carsten Seeger, ville den gode kammersanger få opkaldt et lokale efter sig: CLAUDE CHICHONs SALON.

Det kunne altså ikke blive til en vej denne gang. Lad os håbe, at hr. Seeger finder noget bedre til næste års æreskunstner, som jeg i min øresnegl har hørt bliver popsangeren Steffen Brandt – men det bliver mellem os og læserne. Jeg forslår STEFFEN BRANDTs BRANDVEJ – sådan én må også kunne findes et sted i Østermarie.

Nu krydser Bloggen fingre for, at Prinsgemalen selv får nedlagt en buk i løbet af de sidste tre jagter ved Ekkodalen. Ellers bliver det svært, at forklare HKH Mor, hvorfor han igen forsvandt ud af landet med drengene.

Kirken havde lånt klaveret fra VORES KØKKEN ... så det skulle tilbage. Foto©JørgenKoefoed.

Kirken havde lånt klaveret fra VORES KØKKEN … så det skulle tilbage. Foto©JørgenKoefoed.

Det lignede noget fra en Gøg og Gokke film ... her var der bare to af hver. Foto©JørgenKoefoed.

Det lignede noget fra en Gøg og Gokke film … her var der bare to af hver. Foto©JørgenKoefoed.

Operationen lykkedes. Så er det bare spørgsmålet om klaveret stadig er i stemning, når der skal spilles ind i Claude Chichons Salon. Foto©JørgenKoefoed.

Operationen lykkedes. Så er det bare spørgsmålet om klaveret stadig er i stemning, når der skal festes igennem inde i Claude Chichons Salon. Foto©JørgenKoefoed.

 

 

 

ØENS TV: JENS THEGLER SKAL – MÅSKE – UDSMYKKE BYRÅDSSALEN

$
0
0
Jens Thegler maler både små og store billeder. Her et af de større – 120 x 247 cm – med den sigende titel BUMP. Foto©JørgenKoefoed.

Jens Thegler maler både små og store billeder mest i den spøjse afdeling. Her et af de større – 120 x 247 cm – med den sigende titel BUMP. Foto©JørgenKoefoed.

UGENS GÆST i TV-STUDIET i Gudhjem er en af øens få fuld-professionelle kunstnere. Han hedder Jens Thegler og er udgået fra Kunstakademiet under professor Stig Brøgger.

Han flyttede til en gård på Åløsevej ca tre km syd for Østermarie sammen sin hustru og to børn for seks år siden. Hustruen – Anne Sofie Meldgaard – er også udgået fra Akademiet, og begge er blevet opfordret til sammen med Julie Høm og Inge Lise Westman, at give et forslag til udsmykning af Byrådssalen i Rønne. Afgørelsen af konkurrencen falder formentlig i denne uge.

Bloggen taler med Jens Thegler bla om den berømte kunstner Wilhelm Lundstrøm [1893 - 1950], som var hans morfar – og som også malede på Bornholm.

Det sker i aften (18/5) kl. 21:00 med genudsendelser på varierede tidspunkter resten af ugen.

Parret Thegler-Meldgaard udstiller i øvrigt i Galleri Rasch i Rønne til juli.

De nye udsendelser, der altid har premiere om mandagen, kan ses dagen efter på YouTube – fx ØENS TV/Jens Thegler … eller via hjemmesiden www.oenstv.com, hvor man også kan se ugens program.

Øens Tv kan bla ses på samme kanal som DRs Tegnsprogskanal.

Sådan vises KUNST PÅ ØEN:
Mandage 21:00-21:30
Tirsdage 22:00-22:30
Onsdage 22:30-23:00
Torsdage 22:00-22:30
Søndage 22:00-22:30

TIDLIGERE UDSENDELSER:
Martin Bigum 11. maj 2015
Stig Rex 4. maj 2015
Elaine Madorma Robinson 27. april 2015
Anne Cirkola 20. april 2015
Mogens Vibe 13. april 2015
Palle Munch 6. april 2015
Anne Sofie Meldgaard 30. marts 2015
Kasper Køie 23. marts 2015
Thor Backhausen 16. marts 2015
Jo Dam Kærgaard 9. marts 2015
Anne Mette Hjortshøj 2. marts 2015
Sunny Asemota 23. februar 2015
Anette Sonne 16. februar 2015
Kai Svendsen 26. januar 2015
Trine Saabye 19. januar 2015

Viewing all 2822 articles
Browse latest View live