Quantcast
Channel: Jørgen Koefoed
Viewing all 2822 articles
Browse latest View live

SALON I GUDHJEM FOR KOMMENDE KUNSTNERE

$
0
0
Jeanette Uldall har gennem årene haft galleri mange steder i Gudhjem. I år har hun åbnet i Brøddegade 34. Foto©JørgenKoefoed.

Jeanette Uldall har gennem årene haft galleri mange steder i Gudhjem. I år har hun åbnet i Brøddegade 34. Uldall er uddannet som reklametegner på FACT FINE ART i Tjekkiet og har blandt andet udstillet i New York. Foto©JørgenKoefoed.

DER ER I ØJEBLIKKET to udstillinger på Gudhjem Museum. En hvor en del af museets store samling af de berømte Bornholmermalere fra 1920 til 1970 udstilles, og en hvor Askou-Jensens malerier udstilles for første gang på Bornholm – skønt han blandede sig med den fastboende maler-skare i lange perioder i 40’erne, 50’erne og 1970’erne.

Siden da har der været stille om de mange, der maler i 3760 Gudhjem. Men som vært på Øens TVs  program om ’Kunst på Øen’ har det forbavset mig, hvor mange der sidder og leger med farver.

Det er måske derfor, at en af de fire gallerister i byen nu starter en MALE-SALON. Det er Jeanette Uldall, der har åbnet galleri med egne værker i Inger Madsens gamle bondegård på Brøddegade, der nu tilbyder atelierplads og undervisning til kommende talenter.

Malesalonen starter i dag fra 11:00 til 15:00. Salon-pakken består af to lærreder, farver, staffeli, pensler og gode råd før, under og efter seancen. Undervejs er der kaffe og the og småkager ad libitum. Der er plads til max 6 personer ad gangen. Det er også tilladt, at trække udendørs – op på Bokul eller ned på havnen – men så bliver der ikke kontakt undervejs i forløbet.

En dag i Salonen koster 1.150 kroner – og vil indtil videre pågå hver onsdag og torsdag. Du kan bestille tid på 22 30 53 46 eller bare troppe op i galleriet. Så sørger Jeanette Uldall for, at du kommer godt i gang. Og nej, eleverne kan ikke udstille deres kunstværker i galleriet. Som Jeanette siger ganske bestemt; ‘Dem må de tage med hjem i privaten’. Så er det på plads!

I skrivende stund har en englænder og en australier meldt sig til salonen både i dag og i morgen. Der er tilsyneladende lagt op til at salonen bliver international. Das ist trés fine!


SOM DET KAN SIGES [23] om EVIGT LIV og MOPPER … og om HUNDE.

$
0
0

som-det-kan-siges-logowww

MAN HØRER SÅ MEGET. Nogen gange så meget at ørerne er ved at falde af. Og det er trods alt det sjoveste:

Gretelis Holm i sin erindringsdebatbog KÆRLIGHEDEN, KAMPEN OG KLODEN: Den eneste form for evigt liv, jeg tror på, er den, som handler om, at vi sender vores gener ud i fremtiden, når vi får børn. Men om et antal milliarder år slukkes solen, og så er det under alle omstændigheder slut. Hvis menneskerne da ikke er uddøde, har smadret kloden eller udryddet sig selv før den tid.

Linse i sin brevkasse LINSE LIGE FRA LEVEREN i Ekstra Bladet Søndag: Jeg studerer min mor hver dag, når vi drikker kaffe eller spiller kort. Hun er 76, og jeg kan mærke, hun bliver ældre, når hun ikke kan huske – f.eks. det, vi talte om i går. Jeg minder mig selv om, at jeg ikke må blive irriteret. At vi skal bære over med de gamle. Jeg elsker Mopper, selv når hun glemmer – hun er den sprødeste kælling i byen.

LINSES HALS- TATOVERING: All dogs are angels.

DEN NYE PROVIANTEN: RIGTIGE KVINDER DRIKKER VIN OM FORMIDDAGEN AF MAGNUM-FLASKER

$
0
0
Proviant-Lucas har solgt både Provianten og Opera-Ursula t.  Men de burde have giftet sig og kørt PROVIANTEN videre sammen. Desværre er Ursula blevet lovet bort til en velsyngende englænder fra Cambridge. Foto©JørgenKoefoed.

Proviant-Lucas har solgt både Provianten og Opera-Ursula til to københavnere.  Men de burde have giftet sig og kørt PROVIANTEN videre sammen. Desværre er Ursula blevet lovet bort til en syngende englænder fra Cambridge. Foto©JørgenKoefoed.

DET SOM ALDRIG burde være sket skete så alligevel 23. juni i det Herrens år 2015. Ejer og CEO Lucas Schmidt, Provianten i Gudhjem, havde for længe siden besluttet, at sige ja til et – GODT? – tilbud … men havde holdt det hemmeligt indtil midt i juni. Her sprang bomben og nyheden bredte sig som en steppebrand over den ganske by.

Meddelelsen blev modtaget med forfærdelse, vantro og tårevæld. Mange havde svært ved at tro, at det var sandt … men det var det.

Dagen til Sankt Hans Aften var så sidste dag for den populære café-vært. Som et plaster på såret bød han efter den traditionelle havnekors-seance på kaffe, rosévin og fadøl. Det hele var gratis, for tønder og flasker og poser skulle tømmes inden den gode, gamle Proviant lukkede.

Et væld af stamgæsterne var mødt frem og cafeens slogan: ’Rigtige mænd drikker fadøl om formiddagen’ blev udviklet til: ’Rigtige kvinder drikker vin om formiddagen’ og videreudviklet af den nye værtinde til: ’Rigtige kvinder drikker vin om formiddagen af magnum-flasker’. Hertil bør tilføjes, at det nye værtspar har to forretninger i København, der har vin som omdrejningspunkt: Øko-vin-og-mad-forretningen LE PINARD i Torvehallerne ved Nørreport Station og vinbaren SABOTØREN i Fensmarksgade på Nørrebro. Navnet er en hyldest til frihedskæmperne under Anden Verdenskrig.

Det meste blev tømt, mens de drikkende skiftedes til at hente pizzaer i en lind strøm. Jo, det blev lidt af en formiddagsfest … et festligt farvel til manden, der gennem de sidste fem år genskabte livet på havnen i Gudhjem.

Sidste morgensang som café-CEO. Fra venstre Poul-Erik Salomon, Lasse Falkenberg. CEO-Lucas og med hatten Steffen Hylding. Foto©JørgenKoefoed.

Sidste morgensang som café-CEO. Omkranset af Poul-Erik Salomon, Lasse Falkenberg og Steffen Hyldig. Foto©JørgenKoefoed.

Havnekoret havde skillinget sammen til en afskedsgave til den unge café-ejer. Foto©JørgenKoefoed.

Havnekoret havde skillinget sammen til en afskedsgave til den unge café-ejer. Foto©JørgenKoefoed.

Det unge par, som ikke er et par, er spændte på, hvad Havnekoret har fundet på. Husk på, Lucas er en mand der har ALT. Foto©JørgenKoefoed.

Det unge par, som ikke er et par, er spændte på, hvad Havnekoret har fundet på. Husk på, Lucas er en mand der har ALT – undtagen en hund. Foto©JørgenKoefoed.

Hvis du strammer garnet, kvæler du jo barnet. Foto©JørgenKoefoed.

Hvis du strammer garnet, kvæler du jo barnet. Foto©JørgenKoefoed.

Avra! Et maleri! Hvad mon det forestiller. Foto©JørgenKoefoed.

Avra! Et maleri! Hvad mon det forestiller? Foto©JørgenKoefoed.

Udsigten til Ertholmene fra mit soveværelsesvindue. Malet af en af Havnekorets trofaste medlemmer Lisa Høyrup. Foto©JørgenKoefoed.

‘Udsigten til Ertholmene fra mit soveværelsesvindue – ultimo marts 2013.’ Billede nummer 9 ud af en serie på 36. Malet af en af Havnekorets trofaste medlemmer Lisa Høyrup. Foto©JørgenKoefoed.

Ursula forærede sin afgående chef en lille opera-arie. Foto©JørgenKoefoed.

Ursula forærede sin afgående chef en lille opera-arie. Foto©JørgenKoefoed.

Lucas takker for sangen ... med let fugtiuge øjenkroge. Foto©JørgenKoefoed.

Man skuklle tro Lucas var i færd med at fri, men han takker bare for sangen … med let fugtige øjenkroge. Foto©JørgenKoefoed.

 

Så er der fri bar. Havnekorets førsteviolinist Jens Riis og han trofaste vov-vov-bassist Pjok holder et vågent øje med kammeraten Lucas ... Foto©JørgenKoefoed.

Så er der fri bar. Havnekorets Førsteviolinist Jens Riis og han trofaste vov-vov-bassist Pjok holder et vågent øje med kammeraten Lucas … Foto©JørgenKoefoed.

ONSDAG – TRE DAGE TIL ÅBNINGEN AF DEN NYE PROVIANT

Proviantens nye ejere – Maria Gill og Thomas Svensson [bagerst til højre) – deltog i morgensangen allerede på deres første dag selv om cafeen endnu ikke var åben. Foto©JørgenKoefoed.

Proviantens nye ejere – Maria Gill og Thomas Svensson [bagest til højre) – deltog i morgensangen allerede på deres første dag – selv om cafeen endnu ikke var åben. Foto©JørgenKoefoed.

Dagen derpå kunne man stadig opleve Lucas i aktivitet omkring den café, han ikke længere ejer. Det nye café-par – Maria Gill og Thomas Svensson – var i fuld gang med at gøre deres nye café klar til åbning i dag med god hjælp fra den tidligere ejer. Flink fyr til det sidste.

De nye deltog i morgensangen og diverterede med termokande-kaffe og wiernerstænger i lange baner både onsdag, torsdag og fredag. Og så – netop nu – har det nye Provianten slået sine porte op igen.

TORSDAG – TO DAGE FØR ÅBNINGEN

Nu sjkal der rigtig kaffe på bordene i Prtovianten., det sørger Klemmen Storkøkken for. Foto©JørgenKoefoed.

Nu sjkal der rigtig kaffe på bordene i Prtovianten., det sørger Klemmen Storkøkken for. Foto©JørgenKoefoed.

De nye borde og de de nye varer hober sig op i det liolle café-lokale. Lucas kan ikke nære sig for at svømme rundt i det indre kaos. Det er den nye værtinde – Maria Gill – i baggrunden. Foto©JørgenKoefoed.

De nye borde og de de nye varer hober sig op i det lille café-lokale. Lucas kan ikke nære sig for at svømme rundt i det indre kaos. Det er den nye værtinde – Maria Gill – i baggrunden. Foto©JørgenKoefoed.

Det nye trekløver: Lucas, Havnekorets Førsteviolinist Jens Riis og den nye vært Thomnas Svensson. Det ser ud som om de er ved at lokke den nye ud på en farlig rejse til Langbortistan (som de plejer. Til venstre Lasse Falkenberg, der sørger for, at told-flaget vajer hver dag. Den blå dame i baggrunden er skuespilleren Lone med det ukendte efternavn. Foto©JørgenKoefoed.

Det nye trekløver: Lucas, Havnekorets Førsteviolinist Jens Riis og den nye vært Thomnas Svensson. Det ser ud som om de er ved at lokke den nye ud på en farlig rejse til Langbortistan (som de plejer. Til venstre Lasse Falkenberg, der sørger for, at told-flaget vajer hver dag. Den blå dame i baggrunden er skuespilleren Lone med det ukendte efternavn. Foto©JørgenKoefoed.

Operasangeren Ursula Bambuch sknokler med gratis kaffe og wienerstænger i lange baner – endskønt Provianten endnu ikke har åbent. Men Havnekoret kræver benzin. Foto©JørgenKoefoed.

Operasangeren Ursula Bambuch sknokler med gratis kaffe og wienerstænger i lange baner – endskønt Provianten endnu ikke har åbent. Men Havnekoret kræver benzin. Foto©JørgenKoefoed.

Den nye vært og den gamle vært slapper gevaldigt af sammen med Pjoks farmand. Foto©JørgenKoefoed.

Den nye vært og den gamle vært slapper gevaldigt af sammen med Pjoks farmand. Foto©JørgenKoefoed.

FREDAG – DAGEN FØR ÅBNINGEN

Selv om Proviangten måske bliver noget lidt andet med de nye ejere, så bibeholdes navnet - dog med nyt skiltedesign. Foto©JørgenKoefoed.

Selv om Provianten måske bliver noget lidt andet med de nye ejere, så bibeholdes navnet – dog med nyt skiltedesign. Foto©JørgenKoefoed.

FREDAG – SÅ ÅBNER DEN NYE PROVIANTEN

Klokke er 8:36 – 24 minutter før åbning og Maria Gill betror Bloggen, at der ikke er styr på noget som helst., men regner hel bestemt med at det nok skal gå alligevel. Pøj-pøj! Fotyo©JørgenKoefoed.

Klokken er 8:36 – 24 minutter før åbning og Maria Gill betror Bloggen, at der ikke er styr på noget som helst, men regner hel bestemt med, at det nok skal gå alligevel. Pøj-pøj! Foto©JørgenKoefoed.

Skål her fra Bloggen til det nye par, som tilsyneladende agter at bevare det gode sociale forhold til det faste klientel, som hr. Schmidt så flot har oparbejdet gennem sine år på havnen. Maria og Thomas har givet gratis kaffe og blødt brød i lange baner, mens cafeen blev gjort klar til at modtage – betalende – gæster denne lørdag, hvor brødrene Marchall og deres SOL OVER GUDHJEM har sat byen på den anden ende. TV2 har købt sol-pakken, så heeeeele DFanmark nu kan følge de fire dystende super-kokke, mens de kæmper sig igennem retterne. Det sker 13:25 til 16:35.

Gudhjem er atter Verdens centrum. Det bliver stooooort … det hele!

 

 

ØENS TV: EN RIGTIG TRÆMAND

$
0
0
Træsmeden har det godt blandt de store træstammer, som på et tidspunkt bliver det fabelagtige tynde, tynde skåle. Foto©JørgenKoefoed.

Træsmeden har det godt blandt de store træstammer, som på et tidspunkt bliver til fabelagtige tynde, tynde skåle. Foto©JørgenKoefoed.

HVIS DU IKKE TIDLIGERE har stiftet bekendtskab med Træsmeden alias Hans-Henning Pedersen og set hans fantastiske træskåle, vil du hel sikkert tabe underkæben, når du får et indblik i hans univers i aftenens KUNST PÅ ØEN.

Skålene, hvoraf nogle er store som børn, udstråler naturlig urkraft. Ikke så mærkeligt fordi de allesammen er skåret og fræset ud af ét stykke træ – ofte af meget store træstammer.

Hans-Henning er ægte bornholmer fra 1950. I dag bor han i Gudhjem, hvor han også har sit værksted og udstillingslokale.

Din Blogger har Træsmeden i studiet på ØENS TV. Det sker i aften (29/6) kl. 21:00 med genudsendelser på varierede tidspunkter resten af ugen.

Her kan du på 3 minutter se hvordan Træsmeden arbejder:
http://www.traesmedengudhjem.dk/spaanerHH.wmv

GODE SEERTAL
TV-stationens leder Calle Laursen har netop modtaget seertal for årets første kvartal. De ser fornuftige ud. Så fornuftige at Calle er en glad mand. Procent af de adspurgte om de har set Øens TV i pågældende måned:

Januar  2015: 12%
Februar 2015: 6%
Marts 2015: 14%

Gennemsnittet for landets lokalstationer ligger lidt under 3%

De nye udsendelser, der altid har premiere om mandagen, kan ses dagen efter på YouTube – fx ØENS TV/Hans-Henning Pedersen … eller via hjemmesiden www.oenstv.com, hvor man også kan se ugens program.

Øens Tv kan bla ses på samme kanal som DRs Tegnsprogskanal.

Sådan vises KUNST PÅ ØEN:
Mandage 21:00-21:30
Tirsdage 22:00-22:30
Onsdage 22:30-23:00
Torsdage 21:00-21:30
Søndage 22:00-22:30

Fredage og lørdage genudsendes programmer fra 21:00 – 23:00.

TIDLIGERE UDSENDELSER
Johanne Thirslund 22. juni 2015
Ulrich Krenchel 15. juni 2015
Tilde Lerche Engstrøm [2:2] 8. juni 2015
Tilde Lerche Engstrøm [1:2] 1. juni 2015
Mette Hartung Kirkegaard 25. maj
Jens Thegler 18. maj 2015
Martin Bigum 11. maj 2015
Stig Rex 4. maj 2015
Elaine Madorma Robinson 27. april 2015
Anne Cirkola 20. april 2015
Mogens Vibe 13. april 2015
Palle Munch 6. april 2015
Anne Sofie Meldgaard 30. marts 2015
Kasper Køie 23. marts 2015
Thor Backhausen 16. marts 2015
Jo Dam Kærgaard 9. marts 2015
Anne Mette Hjortshøj 2. marts 2015
Sunny Asemota 23. februar 2015
Anette Sonne 16. februar 2015
Kai Svendsen 26. januar 2015
Trine Saabye 19. januar 2015

TIMIAN-PØLSEN TILBAGE TIL GUDHJEM

$
0
0
Det er manden bag Hallegård-succesen Jørgen Toft Christensen (th), der nu også åbner et udsalgsted i Gudhjem. Her sammen med udsalgets kommende daglige leder Lasse (Lars Bjarne Pedersen), som stødte på Jørgen for mange år siden på det daværende Ebberødgård, hvor det var ham, der var chefen. Lasses drøm gik i opfyldelse, da han sammen med sin kæreste Tina i oktober sidste år flyttede til Bornholm – og købte den gamle kiosk ved Melsted Strand. Det var i øvrigt hans bedsteforældre, der i sin tid byggede Bakkarøgeriet i Sømarken. Foto©JørgenKoefoed

Der var masser af optimisme, da Hallegårds Jørgen Toft Christensen (th) åbnede et kød- og pølse-udsalg i Gudhjem. Her sammen med udsalgets daglige leder Lasse (Lars Bjarne Pedersen). Desværre blev det åbenbart ikke nogen økonomisk succes, så derfor genåbner udsalget ikke i år. Men nu kommer Hallegård så alligevel til Gudhjem, men kun én gang om ugen. Foto©JørgenKoefoed

VI VAR RIGTIG MANGE , der begræd, at Hallegård ikke ville komme tilbage med en butik i Gudhjem i denne sæson. Aldrig havde vi fået så mange, møre og velsmagende bøffer og aldrig havde vi nydt så mange gode pølser med bla timian og ramsløg – incl. den prisvindende fennikelpølse – som sidst sommer.

Men nu er der atter blev tændt lys i mørket!

Talsmanden for Hallegård Gårdbutik, Lars Bjarne Pedersen, har meddelt Bloggen, at Hallegårdens salgsvogn nu også vil gøre holdt i Gudhjem Havn. Det kommer til at ske hver fredag fra 12 til 16.

BLOGGEN: Bliver det så året rundt?

LARS BJARNE PEDERSEN: Salgsvognen vil være der så længe, der er kunder til det, dvs også efter højsæsonen i den udstrækning borgere i og omkring Gudhjem bakker op omkring ordningen.

BLOGGEN til borgerne i 3760: Bak nu op, for pokker!!!

Sådan så det ud, da Hallegårds salgvogn stillede op denne første fredag mellem 12:00 - 16:00. Foto©JørgenKoefoed.

Sådan så det ud, da Hallegårds salgvogn stillede op denne første fredag mellem 12:00 – 16:00 på havnen i Gudhjem. Foto©JørgenKoefoed.

 

VIOLINEN BRAST I TUSIND STYKKER EFTER MORGENSANGEN PÅ GUDHJEM HAVN

$
0
0
Havnekorets Førsteviolinist lagde sig oven på sin violin. Det kom der dette kunstværk ud af. Pjok er stadig i chok. Foto©JørgenKoefoed.

Havnekorets Førsteviolinist lagde sig oven på sin violin. Det kom der dette kunstværk ud af. Pjok er stadig i chok. Foto©JørgenKoefoed.

Jens Riis beser skaderne på sin dyrebare violin. De er ikke alene voldomme, men også uoprettelige.  Det var ankeret, der fældede den gode spillemand. Foto©JørgenKoefoed.

Jens Riis beser skaderne på sin dyrebare violin. De er ikke alene voldsomme, men også uoprettelige. Det var ankeret, der fældede den gode spillemand. Foto©JørgenKoefoed.

MORGENSTUND HAR GULD I MUND, mente N. F. S. Grundtvig i 1853. Og som regel passer det. Blot ikke i tirsdags – i hvert fald ikke for Havnekorets Førsteviolinist Jens Riis. For ham blev morgenstunden sort … og ikke som guld. Tværtimod!

Faktisk var hr. Riis og især hans violin udsat for en ganske alvorlig ulykke.

Hør blot her:

Efter at Jens Riis havde spillet en lille violin-duet sammen med den underskønne ungmø Kaire fra Estland efter morgensangen oppe ved Provianten, trådte han nogle skridt tilbage uden at bemærke, at han trådte lige op i det store, sorte jern-anker, der markerer det ene hjørne af cafeens udeareal. Det satte Jens Riis i ublance med det resultat, at han styrtede omkuld lige så lang han var.

Desværre glemte han at give slip på sin violin, som blev buffer mellem den 85 kg tunge violinist og asfalten. Musikeren overlevede, men det gjorde violinen ikke. Den blev smadret i småstykker og er nu lige til lossepladsen.

Heldigvis er Jens Riis i besiddelse af en billig kinesisk maskinfremstillet reserve-violin, så han kunne genoptage morgenmusikken i torsdags.

Men han mangler frygtelig meget sin dyrebare, håndlavede, 100 år gamle violin fra Estland, så er der nogen, der er i besiddelse af sådan et strengeinstrument, som de ikke filer på, modtager Jens Riis meget gerne en henvendelse – og det behøver ikke at være Stradivarius.

Du kan få fat i Jens Riis hver morgen på Gudhjem Havn ved 10-tiden eller på mobilen 2020 1989.

PS: Ankeret, der fældede den glade musikant – plus en del andre gennem årene – er nu flyttet væk fra  det yderste af cafeen og op bag ved. Så nu kan man kun falde over sine egne ben.

ØENS TV: MANDEN, DER HAR LAMPER PÅ HJERNEN

$
0
0

 

Hos Peer Søndewrgaard i Rønne får man ikke én på lampen, men mindst 100! Foto©JørgenKoefoed.

Hos Peer Søndergaard i Rønne får man ikke én på lampen, men mindst 100! Foto©JørgenKoefoed.

PEER SØNDERGAARD har sejlet på verdenshavene som maskinmester. Han har også været med til at bygge Store Bælt Broen. Nu har han lagt skibene bag sig og har kastet sig over noget så bizart som lampe-kunst. Peer bruger, alt hvad han finder til sine produktioner: Toilet-kummer, kagedåser, cola- og ketchup-flasker, pizza-bakker, støvsugere og meget mere.

Mød denne festlige original, når din Blogger har ham i studiet på ØENS TV. Det sker i aften (6/7) kl. 21:00 med genudsendelser på varierede tidspunkter resten af ugen.

De nye udsendelser, der altid har premiere om mandagen, kan ses dagen efter på YouTube – fx ØENS TV/Peer Søndergaard … eller via hjemmesiden www.oenstv.com, hvor man også kan se ugens program.

Øens Tv kan bla ses på samme kanal som DRs Tegnsprogskanal.

Sådan vises KUNST PÅ ØEN:
Mandage 21:00-21:30
Tirsdage 22:00-22:30
Onsdage 22:30-23:00
Torsdage 22:00-22:30
Søndage 22:00-22:30

TIDLIGERE UDSENDELSER
Træsmeden Hans-Henning Pedersen 29. juni 2015
Johanne Thirslund 22. juni 2015
Ulrich Krenchel 15. juni 2015
Tilde Lerche Engstrøm [2:2] 8. juni 2015
Tilde Lerche Engstrøm [1:2] 1. juni 2015
Mette Hartung Kirkegaard 25. maj
Jens Thegler 18. maj 2015
Martin Bigum 11. maj 2015
Stig Rex 4. maj 2015
Elaine Madorma Robinson 27. april 2015
Anne Cirkola 20. april 2015
Mogens Vibe 13. april 2015
Palle Munch 6. april 2015
Anne Sofie Meldgaard 30. marts 2015
Kasper Køie 23. marts 2015
Thor Backhausen 16. marts 2015
Jo Dam Kærgaard 9. marts 2015
Anne Mette Hjortshøj 2. marts 2015
Sunny Asemota 23. februar 2015
Anette Sonne 16. februar 2015
Kai Svendsen 26. januar 2015
Trine Saabye 19. januar 2015

KUNST PÅ HERRETOILETTER [15]: FORNEM UTILNÆRMELIGHED

$
0
0
Hvem er hun egentlig den dame på et herretoilet midt i Paris? Foto©JørgenKoefoed.

Hvem er hun egentlig denne fornemme dame på et herretoilet midt i Paris? Foto©JørgenKoefoed.

DENNE RUMÆNSKE ROMA-GREVINDE(?), som både udstråler diskretion og nyfigenhed, kiggede lettere bestyrtet på mig, mens jeg urinerede efter en udmærket Dagens Ret [Røget Laks i cremet Risotto + Sneæg eller på fransk: Ile Flottande au Caramel] – dertil kølig hvidvin i glas.

Hun passede på en måde meget godt til den gammeldagsindrettede restaurant med lysekroner af træhjul fra gamle hestevogne i loftet og potter med grønt hist og pist. Og alle de gode, gamle, franske retter på kortet. Og så alligevel ikke …. hvor kommer hun fra? Hvem er hun? Og hvorfor lurer hun på herrerne netop her. Burde hun ikke hænge i riddersalen på et slot i Transsylvanien?

Det eneste der slet ikke passede ind, var de to japanske tjenere. Det burde have været store, tykke garçon’er med moustache og Gauloise-gule tænder. Mais … alors … der blev serveret.

Resaturant AU SAINT BENOÎT ligger lige over for den ældste kirke i Paris: PAROISSE SAINT SAINT GERMAIN DE PRÉS I 6. arrondissement. Foto©JørgenKoefoed.

Resaturant AU SAINT BENOÎT ligger lige over for den ældste kirke i Paris: PAROISSE SAINT SAINT GERMAIN DE PRÉS i 6. arrondissement. Ikke at forvexle med Alain Ducasse-restauranten Benoît i 4. arrondissemnet Foto©JørgenKoefoed.


KÄNDIS-EFFEKTEN

$
0
0

klummekændiswww

Her er din er Bloggers klumme i Weekend-tillægget i dagens Bornholms Tidende:

Der var en masen og asen, da Viggo Mortensen og Ghita Nørby ankom til Scala Gudhjem 14. maj i år, for at vise deres nye film. Foto©JørgenKoefoed.

Der var en masen og asen, da Viggo Mortensen og Ghita Nørby ankom til Scala Gudhjem 14. maj i år for at vise deres nye film. Alle ville se kändisserne på tæt hold. Foto©JørgenKoefoed.

IINDRØM DET nu bare! Du bæver – i hvert fald en lille, bitte smule – når du pludselig står over for en kändis. Hvis du benægter og siger, at kendte rager dig en pap-and, er du sandsynlig fuld af løgn.

Kändis-effekten lyste i hvert fald klart over det ganske Bornholm, da den amerikanske skuespiller med de danske aner, Viggo Mortensen, annoncerede, at han ville dukke op i Scala Gudhjem med sin dansksprogede, argentinske JAUJA under armen. Filmen var så smal, at ingen danske udlejningsselskaber turde tage den hjem til det hjemlige biografmarked. Ja, end ikke Det Danske Filminstitut turde røre den med en ildtang – selv om den faktisk havde fået en pris i Cannes.

Derfor besluttede Viggo selv at vise danskerne sin film.

Selv om ingen vidste noget om den, blev samtlige 135 Scala-billetter revet væk på lidt under fire minutter – og mange gik forgæves.

Var det for at se en meget smal smal film eller var det for at møde kändissen, som ovenikøbet havde Danmarks trofæ-skuespiller nummer ét – Ghita Nørby – under armen? Selvfølgelig det sidste. Kändisser kan få folk til hvad som helst.

Sophia Loren og Christopher Lee

For et par uger siden kunne man læse i Politiken, at kändis-forfatteren Peter Olufsen, endnu mindedes, at Sophia Loren havde smilet til ham, da han i 1972 havde forvildet sig ind til en fernisage på Pompidou Centret i Paris. Det stod for ham, som den mest interessante person, han have mødt på en rejse nogensinde … selv om det kun blev til et smil. Her slog kändis-effekten til igen.

Det var Christopher (Dracula – CountDooku – Saruman) Lees nylige død på Fandens fødselsdag, der fik mig til at tænke på denne særlige effekt, som kändisser sætter i gang. Man både bæver og er benovet over, at berømtheden registrerer ens aldeles ukendte person.

Mødet med horror-manden

Christopher Lees aristokratiske udseende har udstrålet charmerende ondskab i en lang række film. Både som Dracula, Frankenstein, den legendariske munk Rasputin og i de tidlige Dr. Fu Manchu-film. Senere blev han endnu mere verdenskendt for roller i film som ’Ringens Herre’, ’Star Wars’ og i de tre Hobbitten-film.

Christopher Lees aristokratiske udseende har udstrålet charmerende ondskab i en lang række film. Både som Dracula, Frankenstein, den legendariske munk Rasputin og i de tidlige Dr. Fu Manchu-film. Senere blev han endnu mere verdenskendt for roller i film som ’Ringens Herre’, ’Star Wars’ og i de tre Hobbitten-film.

I foråret 1964 – 19 år gammel – købte jeg en brugt Fiat 500 Combi på papegøjeplader. Den skulle selvfølgelig luftes i den kommende ferie. Jeg aftalte med min gode ven Steen Westh [hvis far var operasanger på Det Kongelige Teater!!!], at vi skulle til Venedig for at se på gondoler og på damer med store gajoler.

Undervejs ville vi prøve at opsøge Steens kusine, den internationale fotomodel Gitte Krøncke. Hun var gift med den engelske skuespiller Christopher Lee, som efterhånden havde slået sit navn fast som horror-skuespiller – ikke mindst på det tidspunkt som Frankenstein-monsteret.

Det eneste vi vidste var, at det celebre par boede på et bjerg med udsigt over Lac Léman og Frankrig tæt på Lausanne i Schweiz. Vi fandt vejen, der førte op til bjerget og satte os til at vente. Heldet tilsmilede os denne sommerdag, for kort tid efter kom en guldfarvet Folkevogn kørende med en aristokratisk udseende herre bag rattet. Da han lignede Mr. Lee satte jeg Fiat’en i gear og fulgte efter. På et tidspunkt kørte Folkevognen ind i indkørslen til et almindeligt et-planshus.

Jeg bremsede op og vi steg ud samtidig med manden, vi nu kunne se VAR Christopher Lee. Han var et stort spørgsmålstegn, men alt ordnede sig, da min ven kunne præsentere sig som hans hustrus fætter fra København.

Husets få værelser var optaget, så vi blev tilbudt at slå vores telt op i haven. Det gjorde vi selvfølgelig.

Magten over en sommerfugl

Vi så ikke så meget til Gitte & Christopher. Men en morgen kom han ud til os iført en mørk silkeslåbrok med sort revers. Vi lå stadig i vores soveposer. Teltåbningen var slået til side, og mens vi konverserede, legede hans slanke hænder med en sommerfugl. Det virkede, som om han havde tæmmet det farverige insekt. I hvert fald flagrede den hele tiden fra hans ene hånd til den anden. Sammen med hans formfuldendte engelske med den dybe, melodiske stemme fremstod hele sceneriet som noget uvirkeligt magisk. Noget udenjordisk.

Charles Chaplins svømmepøl

Vi blev aldrig budt på noget at spise i de dage, vi boede der. Til gengæld opfordrede Lee os til at at benytte naboens højtbeliggende swimmingpool. Den tilhørte Charles Chaplin, men da han ikke var hjemme pt, var den vores. Pludselig følte vi os selv som en slags kändisser!

Det er efterhånden over 50 år siden, men kändis-effekten virker endnu – og kom atter op til overfladen ved meddelelsen om den kendte skuespillers død.

Du har sikkert selv flere lignende oplevelser med en kändis eller to – som har sat sine dybe spor i din hjernebark.

Indrøm det nu bare!

ØENS TV: LEVENDE OG DØDE FUGLE ER HANS SPECIALITET

$
0
0
Ben Woodhams er dybt forbundet med naturen. Det ses i hans fantastiske billedunivers. Han her Klemensker Kirke i baghaven ... så ikke noget med at sove længe. Foto©JørgenKoefoed.

Ben Woodhams er dybt forbundet med naturen. Det ses i hans fantastiske billedunivers. Han har Vestermarie Kirke i baghaven … så et vækkeur er overflødigt. Foto©JørgenKoefoed.

NAVNET LUGTER DA LIDT af natur: Ben Woodhams. Ikkesandt! Og han er da også fyldt op til randen af det derude. Især fugle har hans interesse. De levende maler har ude i naturen siddende på jorden med akvarelfarver og kikkert. De døde, som han finder undervejs, tager han med hjem som modeller. Altsammen med en fantastisk detaljerigdom.

Mød denne suveræne, engelske, dansktalende kunstner, når din Blogger har ham i studiet på ØENS TV. Det sker i aften (13/7) kl. 21:00 med genudsendelser på varierede tidspunkter resten af ugen.

De nye udsendelser, der altid har premiere om mandagen, kan ses dagen efter på YouTube – fx ØENS TV/Ben Woodhams … eller via hjemmesiden www.oenstv.com, hvor man også kan se ugens program.

Øens Tv kan bla ses på samme kanal som DRs Tegnsprogskanal.

Sådan vises KUNST PÅ ØEN:
Mandage 21:00-21:30
Tirsdage 22:00-22:30
Onsdage 22:30-23:00
Torsdage 22:00-22:30
Søndage 22:00-22:30
Fredage og lørdage genudsendes gamle udsendelser.

TIDLIGERE UDSENDELSER
Peer Søndergaard 6. juli 2015
Træsmeden Hans-Henning Pedersen 29. juni 2015
Johanne Thirslund 22. juni 2015
Ulrich Krenchel 15. juni 2015
Tilde Lerche Engstrøm [2:2] 8. juni 2015
Tilde Lerche Engstrøm [1:2] 1. juni 2015
Mette Hartung Kirkegaard 25. maj
Jens Thegler 18. maj 2015
Martin Bigum 11. maj 2015
Stig Rex 4. maj 2015
Elaine Madorma Robinson 27. april 2015
Anne Cirkola 20. april 2015
Mogens Vibe 13. april 2015
Palle Munch 6. april 2015
Anne Sofie Meldgaard 30. marts 2015
Kasper Køie 23. marts 2015
Thor Backhausen 16. marts 2015
Jo Dam Kærgaard 9. marts 2015
Anne Mette Hjortshøj 2. marts 2015
Sunny Asemota 23. februar 2015
Anette Sonne 16. februar 2015
Kai Svendsen 26. januar 2015
Trine Saabye 19. januar 2015

SOM DET KAN SIGES [24] … om ÆLDRESAGEN og SUKKENDE MÆND … og om SPRAGLEDE MÆND

$
0
0

som-det-kan-siges-logowww

MAN HØRER SÅ MEGET. Nogen gange så meget at ørerne er ved at falde af. Og det er trods alt det sjoveste:

DEN 47-ÅRIGE POLITIKEN-JOURNALIST Hans Davidsen-Nielsen i Politiken: Når jeg tømmer min postkasse, lurer angsten i baghovedet. Hvornår mon det kommer? Brevet fra ÆldreSagen.

EN VEN AF Politiken-journalisten Hans Davidsen-Nielsen citeret i klummen ’Alderen er langte mere end et tal’: Mænd er ældre, når de ikke længere kan sætte sig i en stol uden at udstøde et lettelsens suk.

HVORTIL journalist Davidsen-Nielsen replicerer: Mænd er ældre, når de begynder at gå i jeans med opsigtsvækkende farver.

HOLKAHESTEN VRINSKER FOR 15. GANG

$
0
0

holka-annoncewww

DEN FØRSTE udstilling i HOLKAHESTEN fandt sted på Gudhjem Museum i 2001 med museet som initiativtager og arrangør for at afhjælpe et udtalt savn hos publikum efter et udstillingssted, hvor øens mest fremtrædende billedkunstnere kunne vise nye værker på hjemøen i højsæsonen.

Siden har HOLKAHESTEN, der har taget navn efter et af Gudhjems gamle fabeldyr, udviklet sig til en selvstyrende og selvsupplerende sammenslutning med 18 medlemmer, der ikke nødvendigvis alle udstiller hvert år. Fire af medlemmerne modtager Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse.

Gennem årene har der været en vis udskiftning, idet man på grund af dødsfald siden starten har måttet sige farvel til fremtrædende navne på den danske kunstscene som Hugo Arne Buch, Anne-Birte Hove, Jan Leth, Jun-Ichi Inoue og Torben Stoltze.

UDSTILLINGEN ÅBNER i morgen lørdag 18. juli kl. 10 – med fernisage kl. 14:00 – 17:00. Her byder Gudhjem By- og Mindeforening på et glas vand eller vin. Du er velkommen!

FAKTA:

Holkahesten 2015

18. juli – 6. september kl. 10:00 – 17:00

Kulturugen 11. – 20. september kl. 14:00 – 17:00
Gudhjem Badgedag onsdag 16. september, hvor der er halv entrépris og 25% rabat på bøger for besøgende med Kulturugens Badge. Her vil der være mindst tre af kunstnerne til stede.

Efterårsferien 10. – 18. oktober 14:00 – 17:00.

Det er Holkahestens egen Vibeke Glarbo, der har  designet plakat og indbydelseskiort.

Det er Holkahestens egen Vibeke Glarbo, der har designet plakat og indbydelseskiort.

 17 af Holkahestens medlemmer udstiller i år:

Keramikeren Hans Munck Andersen flyttede til Bornholm i 1973 i bolig- og arbejdsfællesskab med kollegaen Gerd Hiort Petersen. Han er især kendt for sine porcelænsarbejder, opbygget af indfarvede lersnore i pastelfarver. I de senere år er Hans Munck Andersen også begyndt at beskæftige sig med fabulerende, organiske former og kubuser.

Billedkunstneren Martin Berge bosatte sig allerede på Bornholm som akademielev i 1996 på Bornholm. Martin Berge arbejder med såvel akvareller som malerier og »bidrager med et begavet og personligt bud på et nyt maleri«, som det hedder i en anmeldelse af Koloristerne, hvor han tidligt blev medlem. Hans billeder indeholder strukturer af stor rumlig virkning.

Billedhuggeren Vibeke Glarbo er opvokset på Bornholm og har gennem familierelationer og udstillingsaktiviteter bevaret sin tilknytning til øen. Hun forlod ret hurtigt den traditionelle opfattelse af skulpturen og har bl. a. arbejdet med installationer. I de senere år har hovedvægten ligget på værker af en mere sluttet karakter, og hun har udført betydelige udsmykningsopgaver.

Keramikeren Marie Hjorth er 4. generation af dynastiet omkring L. Hjorths Terracottafabrik i Rønne, der nu er omdannet til et arbejdende keramikmuseum. Hun eksperimenterer med forholdet mellem dekoration og form, og i porcelænet søger hun med en klassisk, kaligrafisk dekoration at nå den samme enhed mellem formen, glasuren og dekorationen, som i den japanske og kinesiske tradition.

Keramikeren Julie Høm har haft eget værksted i Gudhjem siden 1968 med stentøjet som sit foretrukne udtryksmiddel. Hendes natuinspirerede formverden er ud over mere traditionelle skåle, fade og vaser, en række meget skulpturelle fugleformer, som hun giver liv i relieffer og friskulpturer og som bl. a. har udfoldet sig i adskillige større udsmykningsopgaver rundt omkring i landet.

Maleren Hanne Mailand har fra akademitidens mørke og tunge palet, over lysende lette bornholmske naturskildringer – ikke mindst i farvekridt – arbejdet sig frem til den modne kunstners  rendyrkelse af en balance, der markerer hende som en betydelig kolorist og intens skildrer af et landskab placeret midt mellem virkelighed og det store rum for tanken.

Keramikeren Gerd Hiort Petersen startede i 1973 i Rø et bolig- og arbejdsmæssigt fællesskab med keramikeren Hans Munck Andersen. Hun arbejder skulpturelt og malerisk med stentøjsler i robuste fade, skåle, relieffer og organisk, sluttede former – og mere grafisk og kalligrafisk i porcelæn. Hun har bl. a. udført adskillige kirkeudsmykninger.

Maleren og grafikeren Tonning Rasmussen debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1960 og er medlem af Grønningen. Han flyttede til Bornholm i 1986. Her genfandt han steder med de kvaliteter omkring lys, farve og vand, som han tidligere havde opsøgt rundt om i verden. Tonning Rasmussen har udført adskillige store udsmykningsopgaver rundt i landet og er bl. a. tildelt Eckersbergmedaljen.

Tekstilkunstneren Margit Rosenmeier har boet på Bornholm siden 1973. Hun debuterede med arbejder på papir som hun – foruden store vævninger – har arbejdet med siden. Margit Rosenmeier har udført flere udsmykningsopgaver, blandt andet en granitmosaik på pladsen foran Bornholms Kunstmuseum i Rø og ved indgangen til Store Torvegade i Rønne.

Maleren Lars Serena bosatte sig på Bornholm i 1980. Indtil 1972 eksperimenterede han med skulpturer, hvorefter maleriet blev hans foretrukne udtryksform. Op gennem 1970′’erne var han stærkt påvirket af den nyere engelske og senere af den klassiske italienske kunst. I dag arbejder han motivmæssigt ud fra notatmateriale og fotografier af bornholmske lokaliteter. Primært omkring bopælen ved Vang.

Sølvsmeden Per Suntum flyttede til Bornholm i 2002. Hans megen rejsen rundt i verden har uden tvivl været medvirkende til, at hans smykker ikke er stedbundne, men alene har udspring i kunsthåndværkets urgamle tradition for at tage udgangspunkt i naturens former. Han er repræsenteret på adskillige museer og samlinger herhjemme såvel som i udlandet.

Maleren og grafikeren Klaus Thommesen bosatte sig på Bornholm kort inden årtusindskiftet. Som kunstner er han autodidakt og debuterede relativt sent på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1976. Hans billedverden kan karakteriseres som visioner med inspiration fra hans omgivende natur. Ikke blot synsindtryk – men også dufte og lyde.

Maleren og grafikeren Maria Thorsen kom til Bornholm i midten af 1990’erne. I sine motiver går hun går tæt på naturen og på forholdet mellem naturen og mennesket og forholdet til det døde. Hendes billeder er meget detaljerede og tilsyneladende realistiske og tilforladelige, men afspejler flere lag af sindets over- og undertoner.

Maleren, grafikeren og billedhuggeren Inge Lise Westman flyttede til Bornholm som færdiguddannetfra Kunstakademiet. Både i maleri, grafik og skulptur fokuserer hun ofte på en voldsom forstørrelse af naturgivne enkeltelementer. Hendes værker ses mange steder i det offentlige rum, f. eks. i Bornholmstrafikkens færgeterminal i Rønne og på færgerne.

Billedkunstneren Emil Westman Hertz tog afgangseksamen fra Kunstakademiet i 2008, og for få år siden vendte han tilbage til Gudhjem, hvor han i dag delvis bor og arbejder. Han har allerede formået at placere sig stærkt på landets kunstscene og er medlem af den fornemme Den Frie Udstilling.

Maleren Anne Sofie Meldgaard er født i Sydkorea, men lever og bor på Bornholm. Hun er uddannet på Kunstakademiet i København 1994 – 2000 og har med sine ’blomstermalerier’ slået hul igennem den kunstneriske lydmur med solo-udstillinger på en række museer og udstillingssteder – sidst på Bornholms Kunstmuseum i 2014.

Maleren Jens Thegler sluttede sin udddannelse på Kunstakademiet i Købebnhavn i 1999. Han blev hurtig en meget efterspurgt kunstner med sine halv-surrealistiske interiør-billeder, der præcist ramte tidens hotteste smag. Han udstillede sammen med Koloristerne i 2013 og har ellers deltaget i et hav af udstillinger. Desuden har han udgivet grafiske billedbøger, været colorist på Zentropa Film og gæstelærer på den estimerede Holbæk Kunstskole. I 1999 blev han nomineret til den prestigefyldte The Carnegie Art Award. I dag bor han i Østermarie, hvor han er den bedre halvdel af Anne Sofie Meldgaard

GUDHJEM ER PÅ VEJ SOM DET NYE TISVILDE

$
0
0
Skonnerten Tres Hombres måtte vente uden for Gudhjem inden, der kunne gøres plads i havnen. Foto©JørgenKoefoed.

Skonnerten Tres Hombres måtte vente uden for Gudhjem inden, der kunne gøres plads i havnen. Foto©JørgenKoefoed.

Thomas Svensson [sort t-shirt] fra Gudhjems PROVIANTEN tager imod skibets mandskab. Det er kaptajn Andreas nummer to fra venstre. Foto©JørgenKoefoed.

Thomas Svensson [sort t-shirt] fra Gudhjems PROVIANTEN tager imod skibets mandskab. Det er kaptajn Andreas nummer to fra venstre. Foto©JørgenKoefoed.

 
Efter at havnefogeden har fået flyttede de fleste sejlskibe fra Norra Brygge bliver der plads til Tres Hombres' 32 meter. Foto©JørgenKoefoed.

Efter at havnefogeden har fået flyttede de fleste sejlskibe fra Norra Brygge bliver der plads til Tres Hombres’ 32 meter. Foto©JørgenKoefoed.

Så blev der plads og losningen af vinen kan begynde. Foto©JørgenKoefoed.

Så blev der plads og losningen af vinen kan begynde. Foto©JørgenKoefoed.

GUDHJEM BLIVER MERE OG MERE fancy. Gæsterne ligeså. De overvægtige familier fra det mørke Jylland er ikke længere i overtal. Nu er det unge, veltrimmede ægtepar med eller uden børn, der fylder gaderne og cafeerne. Fortsætter det på den måde, ender det med, at Kronprinsen og hans jetset-venner vender Tisvilde ryggen og farter over vandet til klippeøen. Uha-uha!

Derfor falder det fuldstændig i tråd med denne nye trend, at Provianten, Kadeau og Pony nu får deres vin leveret – ikke med aluminiumsbaljen Leonora Christine – men med den tomastede træ-skonnert TRES HOMBRES. Måske det eneste fragtskib i verden UDEN motor.

Skibets kaptajn, østrigske Andreas, fortæller Bloggen, at skibet er bygget i Swinemünde af nazisterne under krigen, og at det nu er et professionelt fragtskib, der to gange om året sejler mellem Europa og Caribbean. Hovedsagelig vin fra Frankrig og fisk fra Portugal og med rom, chokolde og kaffe retur.

Der er et mandskab på fem, som oplærer ti lærlinge i sejlsportens ædle kunst.

Man kan få lov at være ombord fra et par dage til et halvt år – mod betaling.

Hvis man vælger det lange ophold starter mønstringen 1. oktober i Den Helder i Nederlandene og slutter 4. marts 2016 i Amsterdam. I mellemtiden anløber man Douarnenez i Frankrig, Santa Cruz, La Palma, De Kanariske Øer, Boca Chica i Den Dominikanske Republik, Horta på Azorerne og Amsterdam.

Det koster små 65.000 kroner for disse 9.936 sømil [18.000 kilometer] og 148 dage og nætter til søs. Se nærmere på skibet hjemmeside http://fairtransport.eu/sail-along/

ØENS TV: YOGA-ERIK ER DØD – HANS KUNST LEVER

$
0
0
Ud over kunst og yoga, var Erik Unterbjerg også dybt interesseret i astrologi. Foto©JørgenKoefoed.

Ud over kunst og yoga, var Erik Unterbjerg også dybt interesseret i astrologi. Foto©JørgenKoefoed.

Susanne Noll nåede at blive 'himmelsk viet' til Erik Unterbjerg inden han døde. Foto©JørgenKoefoed.

Susanne Noll nåede at blive ‘himmelsk viet’ til Erik Unterbjerg inden han døde. Foto©JørgenKoefoed.

ERIK UNTERBJERG – måske bedre kendt under navnet YOGA-ERIK – døde 5. april i år. Han underviste ’det halve Gudhjem’ i yoga i sin HYTTEN på Gudhjemvej, som også var et refugium, hvor yogister og andet godtfolk kunne slå sig ned en uge eller en måned og meditere eller bare holde ferie – med eller uden yoga.

Erik var kun 62 år, da han pludselig døde af en galopperende modermærkekræft. Han efterlod sig to døtre og kæresten Susanne Noll.

Ved oprydningen i HYTTEN stødte de efterladte på oceaner af Eriks kunst. Små tegninger sat i mappe efter mappe efter mappe. Større skilderier og de helt store ’tapetruller’, flere af dem gemt under gulvtæpperne. Det meste er inspireret af yoga-verdens mystik, men mange værker fra Eriks ungdom, består også af muntre tegninger lavet under telefonsamtaler eller fx spøjse collager stykket sammen fra datidens blade.

Da Erik gemte ALT – og jeg skriver ALT – kunne de kunstneriske efterladenskaber tælles i tusinder.

Nogle af disse værker viser Susanne Noll frem i selskab med din Blogger i aftenens [20/7] udgave af KUNST PÅ ØEN på Øens TV kl. 21:00 med genudsendelser på varierede tidspunkter resten af ugen.

De nye udsendelser, der altid har premiere om mandagen, kan ses dagen efter på YouTube – fx ØENS TV/Yoga-Erik/Susanne Noll … eller via hjemmesiden www.oenstv.com, hvor man også kan se ugens program.

Øens Tv kan bla ses på samme kanal som DRs Tegnsprogskanal.

Sådan vises KUNST PÅ ØEN:
Mandage 21:00-21:30
Tirsdage 22:00-22:30
Onsdage 22:30-23:00
Torsdage 22:00-22:30
Søndage 22:00-22:30

TIDLIGERE UDSENDELSER
Ben Woodhams 13. juli 2015
Peer Søndergaard 6. juli 2015
Træsmeden Hans-Henning Pedersen 29. juni 2015
Johanne Thirslund 22. juni 2015
Ulrich Krenchel 15. juni 2015
Tilde Lerche Engstrøm [2:2] 8. juni 2015
Tilde Lerche Engstrøm [1:2] 1. juni 2015
Mette Hartung Kirkegaard 25. maj
Jens Thegler 18. maj 2015
Martin Bigum 11. maj 2015
Stig Rex 4. maj 2015
Elaine Madorma Robinson 27. april 2015
Anne Cirkola 20. april 2015
Mogens Vibe 13. april 2015
Palle Munch 6. april 2015
Anne Sofie Meldgaard 30. marts 2015
Kasper Køie 23. marts 2015
Thor Backhausen 16. marts 2015
Jo Dam Kærgaard [1:2] 9. marts 2015
Anne Mette Hjortshøj 2. marts 2015
Sunny Asemota 23. februar 2015
Anette Sonne 16. februar 2015
Kai Svendsen 26. januar 2015
Trine Saabye 19. januar 2015

HOKUS POKUS – VIOLINEN ER NU ATTER I ÉT STYKKE

$
0
0
Havnekorets Førsteviolinist lagde sig oven på sin violin. Det kom der dette kunstværk ud af. Pjok er stadig i chok. Foto©JørgenKoefoed.

Sådan så Jens Riis’ violin ud efter at han havde lagde sig oven på den. Pjok gik i chok. Foto©JørgenKoefoed.

Egbert Lachnitt har lavet en foreløb reparation af Jens Riis' violin. Nu skal den med hjem til Tyskland og have fyldt det sidste hul ud. Efter en god gang lak skal den tørre i et halvt år. Så er den klar! Jens Riis er synligt imponeret og ville ikke tro sine egne øjne, da han genså sit næsten-fixet musikinstrument.  Foto©JørgenKoefoed.

Egbert Lachnitt har lavet en foreløbig reparation af Jens Riis’ violin. Nu skal den med hjem til Tyskland og have fyldt det sidste hul ud. Efter en god gang lak skal den tørre i et halvt år. Så er den klar! Jens Riis er synligt imponeret og ville ikke tro sine egne øjne, da han genså sit musikinstrument. Foto©JørgenKoefoed.

SOM DET FREMGIK AF Bloggens blodige reportage 4. juli var Havnekorets førsteviolinist Jens Riis udsat for en seriøs ulykke. Eller rettere: Hans violin var.

Tirsdag 30. juni – kort efter morgensangen på Gudhjem Havn – kom Proviantens store jernanker i vejen for den ellers glade spillemand. Så meget, at han styrtede omkuld på den glohede asfalt. Og desværre nåede han ikke at give slip på sin violin, der herved blev som bøffen i en burger. Mast mellem havnens hårde underlag og violinistens 170 pund kød og knogler. Det kunne den ikke tåle. Den splintredes i mange stykker [se billedet] og ren umiddelbart stod den ikke til at redde.

Men!

Jens Riis’ gode ven, den tyske violinbygger Egbert Lachnitt fra Essen, var på sin traditionelle sommerferie på Bornholm, som han har været i over 50 år. Han kiggede på stumperne, tog dem med hjem i sommerhuset … og vupti! Lige pludselig var den smadrede violin næsten så god som ny. Altså næsten.

Hr. Lachnitt tager violinen med til Essen og lapper det sidste hul, sliber den til og efter en gang lak vil den fremstå som ny.

BLOGGEN: Jamen, men efter sådan en tur, må den da få en anden klang?

EGBERT LACHNITT (som taler nogenlunde dansk):  Nej! Den kommer til at lyde lige som før.

BLOGGEN: Det er da utroligt. Violinen var jo nærmest splittet totalt?

EGBERT LACHNITT: Ja, men klangen bliver alligevel den samme.

Jens Riis spiller nu videre på sin billige, kinesiske reserve-violin indtil den havarerede vender tilbage – forhåbentlig så god som ny.

Læs Bloggen fra 4. juli om den famøse ulykke:

http://www.lisahoyrup.dk/jk/violinen-brast-i-tusind-stykker-efter-morgensangen-paa-gudhjem-havn/


SYNGENDE KÄNDIS-TENOR FEJRER SIN BRYLLUPSDAG I PANDEKAGEHUSET + MONSIEUR BLAK

$
0
0

DE KENDTE FLOKKES I GUDHJEM. Hvis vi ikke passer på, kommer byen til at ligne Hollywood mere og mere. En uhyggelig tanke.

Tidligere på året kom den dansk/amerikanske skuespiller Viggo Mortensen på besøg sammen med Githa Nørby. Senere er Jørgen Leth blevet spottet gående ned af Åbogade sammen med sin livlæge, professor Bente Klarlund. Og for få dage siden var den tidligere femi-aktivist og forfatter, nu nonne, Tine Schmedes i gang med en vaffel-is sammen med et barnebarn. Dagen forinden sad kändis-præsten Flemming Plesner og klappede sin hund på bænkene ved Peterspladsen. Og ja, så ser man hurtig-gængeren og rocksangeren Steffen Brandt i et lynglimt hist og pist.

Sidste år kom Stig Rossen for at fejre sin gode Pandekage-vens 20 års jubilæum i Gudhjems Pandekagehus. Sceneriet er set lidt fra oven. Foto©JørgenKoefoed.

Sidste år kom Stig Rossen for at fejre sin gode Pandekage-vens 20 års jubilæum i Gudhjems Pandekagehus … og sådan så det ud lidt fra oven. Foto©JørgenKoefoed.

Stig Rossen fyldte den milde sommeraften med dybe swingninger, mens han holdt godtv fast i sin søn Oliver. Foto©JørgenKoefoed.

Stig Rossen fyldte sidste sommer  den milde sommeraften med dybe swingninger, mens han holdt godt fast i sin søn Oliver. Foto©JørgenKoefoed.

Efter koncerten var der pandekager i lange baner til hele familien Rossen. Foto©JørgenKoefoed.

Efter koncerten var der pandekager i lange baner til hele familien Rossen. Mestersangeren ser ikke så tilfreds ud, men det er nok fordi han endnu ikke har fået sin kage. Foto©JørgenKoefoed.

Og for at det ikke skal være løgn dukker skuespilleren og sangeren STIG ROSSEN op i Pandekagehuset for at fejre sin bryllupsdag med hustruen Nina. Ved samme lejlighed giver han koncert på en intermistisk scene vis-a-vis restaurationshaven. Det sker ikke mindre end fire gange: Fredag 24. juli kl. 17:00 og 20:00 og lørdag 25. juli ligeledes kl. 17:00 og 20:00. Og som speciel-gæst optræder SPERIX som dj mellem koncerterne. Sperix skulle efter sigende være Rossens teenage-søn Lucas.

Det skulle være muligt at bestille bord på 5648 5517. Mad og drikkevarer er ikke gratis. Det er koncerterne til gengæld.

EXTRA: KULINARISK WHISKY-SMAGNING MED DEN TIDLIGERE SÅ KENDTE POLITIKER FREDDY BLAK

Freddy Blak har været politisk aktiv det meste af sit liv, men  har også stor veneration for mad og whisky. Foto©JørgenKoefoed.

Freddy Blak har været politisk aktiv det meste af sit liv, men har også stor veneration for mad og whisky. Foto©JørgenKoefoed.

JA, KÄNDIS-LISTEN FORTSÆTTER: Freddy Blak, der blandt andet har siddet i Svindeludvalget i Europa-parlementet, kommer også til Pandekagehuset torsdag 13. august. Han har lovet ikke at synge. Til gengæld vil han fra kl. 19:00 underholde med historier om whisky og samtidig servere syv af slagsen til Pandekagemandens og Trubergs kulinariske tryllerier . Og som rosinen i pølse-enden får gæsterne også lov til at nippe til Freddy Blaks super-portvin – formentlig til desserten.

Hvis du vil være med til løjene, skal du bestille på 5648 5517. De første 32 får en plads ved et bord – resten må trykke næserne mod ruden og kigge på de heldige. I skrivende stund [24/7] er der 20 pladser tilbage.

ØENS TV: ANNA MARGRETHE ER I GANG MED SIN 10. BOG

$
0
0
Anna Margrethe Kjærgaard bor i Rønne, hjvor hun også laver sine mange tegninger. Foto©JørgenKoefoed.

Anna Margrethe Kjærgaard bor i Rønne, hvor hun også laver sine mange tegninger. Foto©JørgenKoefoed.

ANNA MARGRETHE KJÆRGAARD er en rigtig god tegner. Det er blandt andet derfor, at flere forfattere af børnebøger har valgt at samarbejde med damen. Blandt andet har hun tegnet til Dennis Gade Kofods SKIFTING, Tomas Lagerman Lundmes FUGLEKONGER, RANDI OG BJARNE og MONICAS OPRØR I KØKKENHAVEKLUBBEN og Ann Mari Urwalds MONSTERHÆREN.

Men hun kan også selv skrive texten, som i den nys udkomne MIT HUS, som skildrer, hvordan hendes mor oplevede russernes bombning af Rønne i 1945.

Mød den flittige tegner, der regner med at have in 10. bog på gaden strax i det nye år, når din Blogger har hende i studiet i aften [27/7] i programmet KUNST PÅ ØEN på Øens TV kl. 21:00 med genudsendelser på varierede tidspunkter resten af ugen.

De nye udsendelser, der altid har premiere om mandagen, kan ses dagen efter på YouTube – fx ØENS TV/Anna Margrethe Kjærgaard … eller via hjemmesiden www.oenstv.com, hvor man også kan se ugens program.

Øens Tv kan bla ses på samme kanal som DRs Tegnsprogskanal.

Sådan vises KUNST PÅ ØEN:
Mandage 21:00-21:30
Tirsdage 22:00-22:30
Onsdage 22:30-23:00
Torsdage 22:00-22:30
Søndage 22:00-22:30

TIDLIGERE UDSENDELSER
Erik Underbjerg / Susanne Noll 20. juli 2015
Ben Woodhams 13. juli 2015
Peer Søndergaard 6. juli 2015
Træsmeden Hans-Henning Pedersen 29. juni 2015
Johanne Thirslund 22. juni 2015
Ulrich Krenchel 15. juni 2015
Tilde Lerche Engstrøm [2:2] 8. juni 2015
Tilde Lerche Engstrøm [1:2] 1. juni 2015
Mette Hartung Kirkegaard 25. maj
Jens Thegler 18. maj 2015
Martin Bigum 11. maj 2015
Stig Rex 4. maj 2015
Elaine Madorma Robinson 27. april 2015
Anne Cirkola 20. april 2015
Mogens Vibe 13. april 2015
Palle Munch 6. april 2015
Anne Sofie Meldgaard 30. marts 2015
Kasper Køie 23. marts 2015
Thor Backhausen 16. marts 2015
Jo Dam Kærgaard 9. marts 2015
Anne Mette Hjortshøj 2. marts 2015
Sunny Asemota 23. februar 2015
Anette Sonne 16. februar 2015
Kai Svendsen 26. januar 2015
Trine Saabye 19. januar 2015

DER ER STADIG 10.000 KRONER I DUSØR PÅ MISSY

$
0
0
MISSY var en ægte skibskat, der færdedes hjemmevant i styrehuset. Foto©JørgenKoefoed.

MISSY var en ægte skibskat, der færdedes hjemmevant i styrehuset. Nu har den være væk i ét år. Foto©JørgenKoefoed.

DER ER VIST IKKE MANGE, der ikke kan huske sidste års skrækkeligste historie om katten MISSY.

Men lad mig alligevel lige ridse den op ganske kort:

Michael Paepcke fra Møn kom sidste år sejlende i sin motorbåd BOB og lagde til kaj ved Nørresand. Med sig havde han katten MISSY. Den havde sejlet i flere år sammen men sin far uden problemer. Men i Gudhjem fik den lyst til at gå fra borde og snuse lidt til omegnen og dens katte. Det var 23. juli om eftermiddagen. Siden hen forsvandt den.

Selv om hele den bornholmske presse udførligt omtalte forsvindingsnummeret, og trods eftersøgningsplakater over det meste af øen, hjalp det ikke. MISSY var som sunket i jorden.

I en sidste desperation satte MISSYs far dusøren op fra 1.000 til 10.000 kroner. Men heller ikke dette, førte til oplysninger om den forsvundne kat.

Det var fra motorbåden BOB, da den var ankret op i Nørresand Havn i Gudhjem, at MISSY fosvandt. Læg mærke til at båden nu et blevet forsynet med et net agter, så bådens nye skibskat kan komme ombord, hvis den er så uheldig at falde i vandet. Foto©JørgenKoefoed.

Det var fra motorbåden BOB, da den var ankret op i Nørresand Havn i Gudhjem, at MISSY forsvandt. Læg mærke til at båden nu et blevet forsynet med et net agter, så den nye skibskat kan komme ombord, hvis den er så uheldig at falde i vandet. Foto©JørgenKoefoed.

MISSYs far, Michael Paepcke, med sin nye skibskat DUT, som nu er blevet forsynet med både livline, halsbånd med telefonnummer og øre-tatovering. Michael har sikret sig mod en ny Missy-sag. Foto©JørgenKoefoed.

MISSYs far, Michael Paepcke, med sin nye skibskat DUT, som nu er blevet forsynet med både livline, halsbånd med telefonnummer og øre-tatovering. Michael har sikret sig mod en ny Missy-sag. Foto©JørgenKoefoed.

I SIDSTE UGE vendte Michael Paepcke tilbage. Han var ikke alene, men havde anskaffet sig en ny kat.

BLOGGEN: Hedder din nye kat så også MISSY?

MICHAEL PAEPCKE: Nej den hedder DUT. Jeg har overtaget den efter min ex-kone. Men jeg kalder den også for MISSY en gang i mellem.

BLOGGEN: Du er vendt tilbage til åstedet efter nøjagtig ét år efter tragedien. Regner du med at høre nyt om MISSY?

MICHAEL PAEPCKE: Jeg håber da, men ved godt, at den nok er borte for evigt.

BLOGGEN: Står dusøren på de 10.000 kroner stadig ved magt?

MICHAEL PAEPCKE: Ja, det gør den vel.

BLOGGEN: Død og levende?

MICHAEL PAEPCKE: Ja, det må det vel være, da jeg ikke har skrevet noget om dét.

BLOGGEN: Hvor længe bliver du liggende her på Nørresand?

MICHAEL PAEPCKE: Jeg nøjes med tre dage. Havneafgiften er blevet alt for høj. Sidste år betalte jeg 210 kroner pr. døgn. Nu skal jeg af med 290 kroner. Så Dut og jeg letter anker og ligger for svaj nogle dage i Balka-bugten. Det er jo gratis. Jeg tror ikke Bornholms Regionskommune får meget ud af denne ublu forhøjelse.

HVIS DU VED NOGET OM MISSY

Har du oplysninger om MISSY, er du velkommen til at ringe til Bloggen på 2782 0241 eller sende en mail til arkivparis@aegir.dk.

HER KAN DU LÆSE DE GAMLE HISTORIER OM MISSY:
http://www.lisahoyrup.dk/jk/1000-kroner-for-missy/
http://www.lisahoyrup.dk/jk/missy-historien-har-bredt-sig-til-alle-medier/
http://www.lisahoyrup.dk/jk/nu-er-missy-helt-alene-paa-bornholm/

MANDEBLADET EUROMAN INSPIRERET AF BLOGGEN

$
0
0

19. JULI HAVDE Bloggen denne her på sitet:

GUDHJEM ER PÅ VEJ SOM DET NYE TISVILDE

Med den indledende text: GUDHJEM BLIVER MERE OG MERE FANCY. Gæsterne ligeså. De overvægtige familier fra det mørke Jylland er ikke længere i overtal. Nu er det unge, veltrimmede ægtepar med eller uden børn, der fylder gaderne og cafeerne. Fortsætter det på den måde, ender det med, at Kronprinsen og hans jetset-venner vender Tisvilde ryggen og farter over vandet til klippeøen. Uha-uha!

11 DAGE SENERE kunne journalisten Ditlev Fejerskov fra EUROMAN banke en historie op med denne rubrik: ’Jeg tror ikke, Tisvilde kommer til at være så smart om 3 år.

Denne artikel kunne man finde på Berlingskes hjemmesite b.dk for nylig. Screenjump.

Denne artikel kunne man finde på Berlingskes hjemmesite b.dk for nylig. Screenjump.

Og med følgende svada indledte han sin artikel: ’Mens Tisvilde måske har sejret sig ihjel inden for et par år, bliver Bornholm muligvis Danmarks næste hippe feriemål.

Kultur- og madskribenten Martin Kongstad supplerer udsagnet med disse guldkorn: ’Tisvildes udvikling begyndte allerede for 20 år siden, hvor jeg selv begyndte at komme deroppe samme med mine skuespil-, film- og forfattervenner … Den gang så tingene noget anderledes ud. For 20 år siden så man aldrig åbne sportsvogne i Tisvilde. Der har altid været mennesker med penge i Tisvilde, men folk viste dem ikke frem tidligere. De nye tilflyttere følger ikke vores – jeg medgiver, lidt latterlige – uskrevne regler med, at man kun cykler på en gammel havelåge og går i bageren efter en dukkert i en slidt badekåbe. Når penge er meget synlige, giver det en helt anden grundtone i byen’.

Jetset-journalisten Martin Kongstad var sidste år konferencier på Politikens scene i det hippe GÆSTGIOVEREN i Allinge. Foto©JørgenKoefoed.

Jetset-journalisten Martin Kongstad var sidste år konferencier på Politikens scene under Folkemødet. Her sammen med Henrik Lehman – ejeren af både Ingolfs Kaffebar på helvedsøen Amager og Gæstgiveren i Allinge. Foto©JørgenKoefoed.

Og den hippe journalist og forfatter som blandt andet skrev romanen FRYSER JEG i 2013, hvor han beskriver de vulgær-sexuelle og spirituelle udskejelser i det sommervarme Tisvilde slutter således: ’Det er en typisk udvikling for en by som bliver hypet: Først flytter kunstnerne ind, så kommer de rige og til sidst alle andre.’

I uge 29 i år – altså midt i juli – toppede Tisvilde. 9.000 deltog i den traditionelle MUSIK I LEJET og flere tusinde var troppet op for at feste med Casper Christensen og resten af Sunday-slænget på Tisvilde Bistro. Det gav 12.000 extra sommergæster – ud over de faste –  der udløste titusindkroner-spørgsmålet: Er Tisvilde ved at nå bristepunktet? … og har Martin Kongstad fat i den lange ende?

Er den bornholmske østkyst med potentiale-byerne: Sandvig-Allinge, Gudhjem og Svaneke på vej til at være steder, hvor jetsetterne vil lægge deres gulddukater?

Noget kunne tyde på det!

Kulturjournalisten fra Danmarks, Annelise Hartman, der har i mange år har været på Bornholm om sommeren udtaler til Euroman: ’Der er utroligt smukt, og øen er lille og overskuelig. Hvis man har bil, er det fedt at køre ud på opdagelse og kigge ud over klipperne og se solen stå på vandet. Og så dukker der lækre Københavnske restauranter op rundt om i landskabet’.

Og det med restauranterne er ikke løgn: En håndfuld af Københavns hippeste gourmet-restauranter har åbnet filialer på Bornholm. PONY og KADEAU har fået sine egene sommerrestauranter. Det samme har cocktailbaren RUBY og ATELIER SEPTEMBERs Frederik Bille Brahe laver mad på MELSTED BADEHOTEL.

HUMMERHYTTEN i Listed er overtaget af Michael Rønnebæk-Rørth fra RESTAURANT KOEFOED fra Landgreven i CPH K og spisesteder som ÆBLEHAVEN i Snogebæk, LE PORT i Vang og VENEZIA i Gudhjem har kvaliteter, der absolut er værd at skrive hjem om.

Så venner, det er nu du skal tænke på at købe hus på den eftertragede bornholmske guldkyst mod øst. Lige nu er der få huse til salg og de bliver færre og færree i takt med at kommunen ser gennem fingre med, at lovovertrædere ublu benytter deres billig-opkøbte helårshuse til sommerboliger.

MEN LIGE MEGET HVAD:

Om føje år har vi hele slænget af tv- og filmfolk, kunstnere og nyrige på sommerbesøg. Og så kan både Dagli’Brugsen og Spar godt begynde at sætte noget Cristal-champagne på hylderne.

Det eneste gode er, at både kunstnerne og kändisserne forsvinder, når mellemklassen også begynder at anduve vores smukke ø. Så er de væk og eventyret er ovre. Puha!

Undervejs er Bornholm blevet attraktiv for de belastede københavnske børnefamilier, der vil sætte befolkningstallet i vejret og genåbne vuggestuer, børnehaver og skoler … og hvad deraf følger.

Kort sagt: Fremtiden for denne unikke ø tegner sig lys. Bare vent!

ØENS TV: KERAMIK TIL DEN STORE SØLVMEDALJE

$
0
0
Lene Fensholt  mener det er meget nemmere at få udstillet sin keramik i udlandet end her i Danmark. Foto©JørgenKoefoed.

Lene Fensholt mener, det er meget nemmere at få udstillet sin keramik i udlandet end her i Danmark. Foto©JørgenKoefoed.

LENE FENSHOLT blev uddannet som keramiker fra Danmarks Designskole. Bagefter snuppede hun lige den kunstpædagogiske uddannelse på Kunstakademiet i København.

Sidenhen har hun været en flittig drejer med udstillinger i Pennsylvania og New York i USA, Japan, Tyskland, Holland, Færøerne, Sverige, Norge, Frankrig, Grønland, Ungarn og Rundetårn i København.

Lene Fensholt fik Kunsthåndværkerprisens sølvmedalje i 1970 og sad i Statens Kunstfonds repræsentantskab fra 1985 til 1993.

Din Blogger har mødt den internationale kunstner i Galleri Rasch i Rønne, hvor hun havde udstilling i juni sammen med billedkunstneren Anne-Lise Olsen, som er på ØENS TV i næste uge.

Udsendelsen har premiere i aften [3/8] i programmet KUNST PÅ ØEN på Øens TV kl. 21:00 med genudsendelser på varierede tidspunkter resten af ugen.

De nye udsendelser, der altid har premiere om mandagen, kan ses dagen efter på YouTube – fx oenstv/Lene Fensholt … eller via hjemmesiden www.oenstv.com, hvor man også kan se ugens program.

Øens Tv kan bla ses på samme kanal som DRs Tegnsprogskanal.

Sådan vises KUNST PÅ ØEN:
Mandage 21:00-21:30
Tirsdage 22:00-22:30
Onsdage 22:30-23:00
Torsdage 22:00-22:30
Søndage 22:00-22:30

TIDLIGERE UDSENDELSER
Anna Margrethe Kjærgaard 27. juli
Erik Underbjerg / Susanne Noll 20. juli 2015
Ben Woodhams 13. juli 2015
Peer Søndergaard 6. juli 2015
Træsmeden Hans-Henning Pedersen 29. juni 2015
Johanne Thirslund 22. juni 2015
Ulrich Krenchel 15. juni 2015
Tilde Lerche Engstrøm [2:2] 8. juni 2015
Tilde Lerche Engstrøm [1:2] 1. juni 2015
Mette Hartung Kirkegaard 25. maj
Jens Thegler 18. maj 2015
Martin Bigum 11. maj 2015
Stig Rex 4. maj 2015
Elaine Madorma Robinson 27. april 2015
Anne Cirkola 20. april 2015
Mogens Vibe 13. april 2015
Palle Munch 6. april 2015
Anne Sofie Meldgaard 30. marts 2015
Kasper Køie 23. marts 2015
Thor Backhausen 16. marts 2015
Jo Dam Kærgaard 9. marts 2015
Anne Mette Hjortshøj 2. marts 2015
Sunny Asemota 23. februar 2015
Anette Sonne 16. februar 2015
Kai Svendsen 26. januar 2015
Trine Saabye 19. januar 2015

Viewing all 2822 articles
Browse latest View live