Quantcast
Channel: Jørgen Koefoed
Viewing all 2822 articles
Browse latest View live

NOGET OM ET LILLE JORDLOD OG OM STORE VINDMØLLER

$
0
0

Der er ikke blevet pudset vinduer inden fernisagen på lørdag [11/6], men til gengæld har Novo-direktøren alias Flemming Willum fra Bygningsgruppen og skibsfører Hans-Martin Bloch fra Bestyrelsen slebet og malet Kay Fiskers meterlange stationsbænk. Den kan i øvrigt fejre sin 100 års dag 27. juni sammen med stationsbygningen og åbningen af Gudhjem-Aakirkeby-banen. X i kalenderen til en storslået jubilæumsfest. Foto©JørgenKoefoed.

Det var umuligt at få et billede af Flemming Willum i hængekøjen, så her er et aktiv-billede, hvor han i gang med at afrense Kay Fiskers bænk ved Stationsbygningen i Gudhjem. Bagved en anden Gudhjem-bo: Hans-Martin Bloch. Foto©JørgenKoefoed.

Gudhjemboen Flemming Willum, der er ingeniør og har en fortid som byggemand i Novo Nordisk, har denne opfordring til Gudhjem By- og Mindeforening samt til de bornholmske politikere:
Ejeren af det lille hus på Nørresand Havn vil gerne købe det lille jordstykke, der ligger op af deres hus. Foto©JørgenKoefoed.

Ejerne af det lille hus på Nørresand Havn vil gerne købe det lille jordstykke, der ligger op af deres hus. Foto©JørgenKoefoed.

JEG SYNES, Gudhjem By- og Mindeforening skal støtte de nye købere af Helgas hus på Nørresand i deres ønske om at erhverve det lille jordstykke ved siden af deres hus.

Forleden aften sad Jørgen Koefoed, Lisa Høyrup, Hans-Martin Bloch og undertegnede og nød en fortryllende solnedgang på bænken klods op ad de nye ejeres køkkenvinduer. Vi var alle enige i, at kommunens afslag på deres ønske om køb af det lille jordlod er uforståeligt. Tænk blot på, hvor store arealer erhvervet har fået accept til at købe. Om det så er bortsprængning af hele klippepartier, ja, så møder erhvervet så at sige aldrig modstand i deres jagt på jordlodder i Gudhjem.

OG SÅ TIL MØLLERNE

Det startede med de små ... her i Egeby midt på Bornholm, hvor nu også har palner om at opsætte et par af de meeeeget store. Foto©JørgenKoefoed.

Det startede med de små … her i Egeby midt på Bornholm, hvor politikerne nu også har planer om at opsætte et par af de meeeeget store. Foto©JørgenKoefoed.

Nu hvor det er besluttet, at der heldigvis ikke skal opsættes kæmpemøller     (højde ca. 130 – 150 m ) oven for Gudhjem synes jeg, at Byforeningen bør vise storsind og sende et høringssvar til Bornholms Regionskommune. Det er efter min mening ikke særligt    ‘bright’ at plastre øens enestående landskab til med gigantiske, uskønne møller. Øen skal vel ikke fremtræde som et industrielt uskønt landskab, hvor disse gigantiske stålkonstruktioner stjæler opmærksomheden og griber forstyrrende ind i såvel de omkringliggende naboers liv og færden samt de naturhungrende ‘kvalitetsturister’ som Bornholm efterspørger.

Møller hører hjemme på havet og er det ikke tilstrækkeligt at udbyde 50 MW, ja, så er tiden vel inde til, at Danmark/Bornholm allierer sig med Tyskland og Sverige, som man har gjort i forbindelse med projektet ved Kriegers Flak. Her etableres en kæmpe havvindmøllepark på hele 600 MW i et samarbejde mellem Sverige, Tyskland og Danmark.

PRISEN DER MÅ BETALES

Et sådan projekt ville naturligvis kræve et nyt søkabel til Sverige, men set i lyset af, at Danmark investerer kr. 3.5 mia i kabelnettet i forbindelse med ovennævnte projekt, er det en pris samfundet må betale, nu hvor energi-transporten ingen grænser kender, og hvor samfundet har en plan om at reducere de fossile brændstoffer maximalt (regeringens 2050 målsætning).

Jeg er overbevist om, at når folketinget til efteråret skal forhandle en helt ny dagsorden for, hvilke projekter der i fremtiden skal ydes støtte til (solcelle-parker, land- og hav-vindmøller) så bliver der tale om, at kun de helt store kommercielt baserede anlæg  kommer i betragtning.

Jeg føler mig overbevist om, at de planlagte møller på Bornholm ikke når at blive godkendt, men jeg synes alligevel, at Byforeningen bør tage stilling til problematikken. Foreningen kunne da tale med Borgerforeningen i Svaneke, idet Svaneke formentlig får udsigt til de planlagte møller ved Buskebro.

Venlig hilsen Flemming Willum


ÆRGELIGT AT GUDHJEM-BANEN BLEV NEDLAGT

$
0
0
Sådan så det ud, da damplokomotivet afgik fra Gudhjem Station – første gang i dagh for 100 år siden. Fotog©LokalhistoriskArkiv.

Sådan så det ud, da damplokomotivet afgik fra Gudhjem Station – første gang i dag for 100 år siden. Foto©LokalhistoriskArkiv.

DET ER IKKE HVER DAG, at nogen runder de 100. Men det sker faktisk i dag, hvor GUDHJEM-BANEN kan fejre sit jubilæum. Bygningen står der endnu, men desværre er skinnerne med tilhørende tog bortfjernet forlængst. Det skete i fremskridtets hellige navn, da bussen blev højeste mode. Tænke sig, hvis man i dag kunne have kørt folk og fæ i fut-tog fra Gudhjem til Almindingen og videre til både Nexø, Rønne og Allinge med mere.

Den 27. juni 1916 indviedes Alminding-Gudhjem Jernbanen med pomp og pragt: Trafikministeren og amtmanden med høje hatte og stort følge kørte den 18 km lange banestrækning fra Almindingen Station over Christianshøj, Aaløse, Østermarie og Østerlars til Gudhjem i festudsmykket tog og med stop ved alle stationer og holdepladser.

Banen fik stor betydning for bysamfundenes udvikling, selv om banen fik en ret kort levetid. Efter 2. verdenskrig blev rutebilerne – også drevet af DBJ – en alvorlig og hurtig konkurrent. Banen blev nedlagt i 1952 – efter kun 36 års drift. Skinnerne blev taget op, og tilbage i dag – efter 100 år – står kun de særprægede stationsbygninger, skabt af to unge arkitekter, der senere blev meget berømte, nemlig Kay Fisker og Aage Rafn.

FAKTA:
GUDHJEM-BANEN 100 ÅR
Udstilling i Stationsbygningen
Fernisage mandag 27. juni kl. 14:00 – 17:00.
Åben hver dag kl.13:00 – 17:00 til og med søndag 24. juli.
Har herefter åben, når der er udstilling i Udstillingshallen.
Entré 40 kr. – GRATIS for medlemmer af Gudhjem By- og Mindeforening samt for mennesker under 18 år.
Medbring kontanter. Museet har endnu ikke installeret Mobile Pay.

I udstillingshallen er der fortsat BILLEDHUGGER OLE CHRISTENSEN i STEN og STREG.

CAFE SOLNEDGANG PÅ NØRRESAND LEVEREDE VAREN

$
0
0
Café Nørresand mangler bare glasdørene ud til Østersøen før ejerne xxx kan koncentrere sig 100% om betjening af de udsigtshungrende turister. Foto©JørgenKoefoed.

Café Nørresand mangler bare glasdørene ud til Østersøen før ejerne – Pernille Lydersen og Marianne Bang – kan koncentrere sig 100% om betjening af de udsigtshungrende turister. Foto©JørgenKoefoed.

26. juni kl. 21:50:06: Udsigten fejler ikke noget og lige om lidt går solen ned i et velslænket glas fadøl til 40 kroner. Foto©JørgenKoefoed.

26. juni kl. 21:50:06: Udsigten fejler ikke noget og lige om lidt går solen ned i et velslænket glas fadøl til 40 kroner. Foto©JørgenKoefoed.

26. juni kl. 21:52:36: Mageløst! Hvor går solen ned i et glas fadøl?! Foto©JørgenKoedfoed.

26. juni kl. 21:52:36: Mageløst på Café Nørresand: Hvor ellers går solen ned i et glas fadøl?! Foto©JørgenKoedfoed.

26. juni kl. 21:55:10: Plop! Fadøl med sol! Foto©JørgenKoefoed.

26. juni kl. 21:54:58: Plop! Fadøl med sol! Foto©JørgenKoefoed.

26. juni kl. 21:55:10: Solen blev åbenbart ikke helt væk i det gode glas øl. Foto©JørgenKoefoed.

26. juni kl. 21:55:10: Solen blev åbenbart ikke helt væk i det gode glas øl. Foto©JørgenKoefoed.

26. juni kl. 21:55:25: Stadig på vej ned, skønt det er over tiden. Foto©JørgenKoefoed.

26. juni kl. 21:55:25: Stadig på vej ned, skønt det er over tiden. Foto©JørgenKoefoed.

26. juni kl.21:55:45: Den er der endnu. Foto©JøgenKoefoed.

26. juni kl.21:55:45: Den er der endnu. Foto©JøgenKoefoed.

26. juni kl. 21:56:50: Så kom den fri af den lavthængende sky. Den er ikke meget for at forlade Café Nørresand. Foto©JørgenKoefoed.

26. juni kl. 21:56:50: Så kom solen fri af den lavthængende sky. Den er tilsyneladende ikke meget for at forlade Café Nørresand. Foto©JørgenKoefoed.

26. juni kl. 21:58:32: Farvel Moder Sol, Vis ses lige om lidt igen ... denne gang fra Café Provianten ved Gudhjem Havn. Foto©JørgenKoefoed.

26. juni kl. 21:58:32: Farvel Moder Sol, Vis ses lige om lidt igen … denne gang fra Café Provianten ved Gudhjem Havn. Foto©JørgenKoefoed.

NEJ, den nye café ved Gudhjems nordlige nødhavn Nørresand hedder ikke Café Solnedgang, men det burde den måske hedde. I hvert fald er det absolut cafeens første-specialitet, da det gamle røgeri, som nu er omdannet til udskæniningssted, ligger få meter fra den skvupende Østersø lige ved siden af Gudhjems legendariske solnedgangsobserveringssted.

CAFÉ NØRRESAND – som er det rigtige navn – åbnede officielt i søndags [27/6] kl. 10, hvor der blev budt på udsøgte kager og andet mere flydende – blandt andet Aperol – Italiens ‘nye’ hit-drink, der er i færd med at sprede sig til Europa og den øvrige verden.

Premiere-gæsterne var mange blandt andet fire japanere, der tilfældigt kom forbi og var målløse over beliggenhed, indretning – og at det hele var gratis. Og så kom der lige et italiensk tv-hold forbi. De var på øen for at lave en reportage om Danmarks nye in-sted … og havde hørt, at noget nyt netop åbnede denne dag. Så mon ikke, at en del af stampublikummet fremover kan hentes fra Japan og Italien?!

KÄNDISSERNE SVÆRMER OM GUDHJEM: Som alle denne blogs læsere ved, var den amerikanske ambassadør Rufus Gifford på en 16 minutters Gudhjem-visit forrige søndag. Men han var ikke en enlig svale. For nogle uger siden var Danmarks første astronaut Andreas Enevold Mogensen på besøg hos Pandekagemanden i hans Pandekagehus. De fik sig en god snak over pandekagerne om himmelfarten i starten af september sidste år. Besøget endte med, at Andreas inviterede Pandekagemanden til at besøge ham i rumcentret i Houston, hvor han efter sommeren starter i job. Og så kunne damerne fra Café Nørresand lade sig fotografere sammen med statsministeren, som lige kom forbi før en middag på Høst-museet. Det skete under Folkemødet. Ja, der er trængsel i et Gudhjem, hvor det hele sker.

SÅDAN MIXES EN APEROL SPRITZ:
3 dele mousserende vin (fx prosecco, cremant, cava eller champagne) eller hvidvin, helst tør
2 dele Aperol
1 stænk danskvand
Kom en håndfuld isterninger i et glas.
Tilsæt ingredienserne.
Og så kan du nippe (Husk: Ikke bælle)

FAKTA OM APEROL

Aperol blev skabt i 1919 i den norditalienske by Padova af brødrene Silvio og Luigi Barbieri. De fik den revolutionerende idé at skabe den mildeste aperitif nogensinde med en alkoholprocent på kun 11.

I 2003 blev Aperol en del af Campari-Gruppen, salget voksede, og i dag er Aperol det meste solgte spiritusmærke i Italien. Andre store markeder for Aperol er Tyskland, Østrig og USA. Fundamentet for succesen er Aperols unikke orange farve og den forfriskende bitre og søde smag af appelsiner og urter kombineret med en moderat alkoholprocent.

Opskriften på Aperol er hemmelig og stadig den originale fra 1919. Det er dog velkendt, at den rige og nuancerede smag blandt andet kommer fra søde og bitre urter, appelsiner og rabarber.

ADVARSEL TIL BØRN

$
0
0
Skilt set på Folkemødet. Foto©JørgenKoefoed.

Skilt set på Folkemødet. Foto©JørgenKoefoed.

SOM DET KAN SIGES [39] om MÆNDS DOVENSKAB og HØJE MÆNDS SEXAPPEAL … og om MÆNDS KRONJUVELER

$
0
0

som-det-kan-siges-logowww

MAN HØRER SÅ MEGET. Nogen gange så meget at ørerne er ved at falde af. Og det er trods alt det sjoveste:

Skuespilleren og journalisten Helene Høm i artikel i Bornholms Tidende fra Sydafrika, hvor hun og hendes kæreste Thomas opholdte sig i 3 uger for at lave hver sin teaterforestilling: Thomas arbejder med den del af manden, der af og til rammes af dovenskab, af laden stå til, af ikke-gøren. Den del af manden, der lader sin vom flyde ud over buksekanten og bliver siddende i sofaen, imens verden går under og han godt ved, at han burde rejse sig og være en mand.

Den tidligere fotomodel, forfatter og psykolog Renée Toft Simonsen gift med den ikke særligt høje sanger og guitarist Thomas Helmig i forordet til sin selvbiografi AT FINDE HJEM: Det er ligesom med høje mænd, de får, uanset om det er retfærdigt eller ej, mere fisse end lave mænd. Medmindre de lærer at spille guitar. Så er det som bekendt en helt anden sag.

Forfatteren Gretelis Holm i sin nyeste roman I SKYGGEN AF SADD 1: Det er ufatteligt, hvor meget mænd vil betale for at høre, at de har en stor pik.

DER SKER JO ALDRIG NOGET I GUDHJEM – HELLER IKKE I UGE 26

$
0
0

100-ÅRIG – RØD OG STADIG SPILLEVENDE

Solen skinnede på gæster og de togskinner, som ikke var mere, da Gudbanen rundede de 100. Foto©JørgenKoefoed.

Solen skinnede på gæster og de togskinner, som ikke var mere, da Gudhjem-banen rundede de 100. Foto©JørgenKoefoed.

Rønne Byorkester gjorde dagen extra festlig. kke mindst da de afviklede Jernbanedampgaloppen med togfløjt og hele pibetøjet. Foto©JørgenKoefoed.

Rønne Byorkester gjorde dagen extra festlig. Ikke mindst da de afviklede Jernbanedampgaloppen med togfløjt og hele pibetøjet. Foto©JørgenKoefoed.

Hvad er et Jernbanejubiulæum uden en flagallé? Foto©JørgenKoefoed.

Hvad er et Jernbanejubilæum uden en flagallé? Foto©JørgenKoefoed.

Billedhugger Ole Christensens skulptur TRO kan bruges til meget andet end til en betragtning. Foto©JørgenKoefoed.

Billedhugger Ole Christensens skulptur TRIO kan bruges til meget andet end til en betragtning. Foto©JørgenKoefoed.

MANDAG 27. JUNI kl. 15:00: Lidt over over 150 gæster mødte frem, da Gudhjem By- og Mindeforening markerede, at Gudhjem-banen lige nøjagtig i dag for 100 år siden kunne byde sine første kunder velkommen til den ’grimme’ stationsbygning – den var jo ikke bygget i tidens stil. Senere blev Fisker og Rafns rødkalkede bygning fredet pga den geniale og smukke byggestil. Bygningen ligger der endnu, mens togbanen kun kom til at eksistere i 36 år, inden de nymodens rutebiler tog over.

Der var taler, blafrende Danneborgsallé, Crément de Bourgogne fra Dagli’Brugsen, kanapeer fra Restaurant Brøddan og masser af sol. Og så var der selvfølgelig tog-udstillingen inde i den velbevarede stationsbygning. Meget festligt. Meget fornøjeligt.

INGEN SPRÆNGNINGER I GUDHJEM

Al ånder idyl her ved Pengekisten. Foto©JørgenKoefoed.

Fred og ingen fare ved Pengekisten. Foto©JørgenKoefoed.

TIRSDAG 28. JUNI herskede der fred og ro i Gudhjem. Solen skinnede det meste af tiden – og der var 22 grader i skyggen og vandet i Pengekisten sneg sig op på de 18 grader. Alt var idyl. Det modsatte kunne man sige om situationen senere på aftenen – i Atatürk Lufthavn i Istanbul.

TAK FOR KAFFESLOTTET

Gudhjem By- og Mindeforenings næstformand, Jørgen Jespersen, takkede ejerne for det meget flotte stykke arbejde, der var blev lagt i det hensygnende Kaffeslot. Foto©JørgenKoefoed.

Gudhjem By- og Mindeforenings næstformand, Jørgen Jespersen, takkede ejerne for det meget flotte stykke arbejde, der var blev lagt i det hensygnende Kaffeslot. Bagefter sprang propperne på den medbragte Crément de Bourgogne. Foto©JørgenKoefoed.

Bjørn og Dorthe Sørensen modtog på vegne af de andre fem ejerpar Byforeningens Diplom for Beygningsforskønnelse plus et lille messingskilt til facaden. Foto©JørgenKoefoed.

Bjørn og Dorthe Sørensen modtog på vegne af de andre fem ejerpar Byforeningens Diplom for Bygningsforskønnelse plus et lille messingskilt til facaden. Foto©JørgenKoefoed.

diplomwww

Der var ingen malerier på væggene _ undtagen dette vand-billede, som var blevet henvist til kælderen. Foto©JørgenKoefoed.

Der er ingen malerier på væggene – undtagen dette vand-billede, som var blevet henvist til kælderen. Foto©JørgenKoefoed.

Alle seks soveværelser er udstyret med et sæt badekåber med guldtråd. Foto©JørgenKoefoed.

Alle seks soveværelser er udstyret med et sæt badekåber med guldtråd. Foto©JørgenKoefoed.

Der blev trods alt ikke råd til el-kontakter i guld – men mindre kan gøre det. Foto©JørgenKoefoed.

Der blev trods alt ikke råd til el-kontakter i guld – men mindre kan gøre det. Foto©JørgenKoefoed.

Dannebrog i det barok-inspirerede haveanlæg. To guldmalede løver flankere trappen op til spisearealet. Foto©JørgenKoefoed.

Dannebrog i det barok-inspirerede haveanlæg. To guldmalede løver flankerer trappen op til spisrepos’et. Foto©JørgenKoefoed.

Og ja ... udsigten fejler heller ikke noget. Foto©JørgenKoefoed.

Og nej … udsigten fejler heller ikke noget. Foto©JørgenKoefoed.

ONSDAG 29. JUNI kl. 15:00: GUDHJEM BY- OG MINDEFORENING havde under deres generalforsamling 7. marts tildelt KAFFESLOTTET et diplom for den smukke renovering. Desværre var der ingen af de seks ejere, der kunne være til stede. Derfor blev overrækkelsen skubbet til denne solrige dag, hvor et af ejerparrene – Bjørn & Dorthe Sørensen –  kunne være til stede. De var glade for æren og bød den fremmødte bestyrelse på en rundtur i det fashionable slot. Her var både hjemmebiograf, 6-mands jacuzzi, dampkabine, bordtennis, bordfodbold, musikanlæg med styring og højttalere i alle rum, et hav af sove- og badeværelser og en formidabel udsigt over by, hav, himmel – og Ertholmene.

ENGLESANG OG TV2-ROCK

Det så fantadstisk ud: 65 smukt ensklædte piger mellem 12-16 år er parate til at bemægtige sig Gudhjem Kirke. Foto©JørgenKoefoed.

Det så fantastisk ud: 65 smukt ensklædte piger mellem 12-16 år er parate til at bemægtige sig Gudhjem Kirke. Foto©JørgenKoefoed.

3 KORGRINWWW

der blev startet med " Danmark er jeg født". Men senere blev gaspedalet trådt i bund med sydafrikanske Mia Makaroffs "Butterfly". Foto©JørghenKoefoed.

Der blev startet med ” Danmark er jeg født”. Men senere blev gaspedalet trådt i bund med sydafrikanske Mia Makaroffs “Butterfly”. Foto©JørghenKoefoed.

Korleder og dirigent Susanne Wendt så blændende godt ud i sit sorte look – og gav pigerne fuld modspil. Sikken dynamik! Foto©JørgenKoefoed.

Korleder og dirigent Susanne Wendt så blændende godt ud i sit sorte look – og gav pigerne fuld modspil. Sikken dynamik! Det er Susanne i halv figur. Foto©JørgenKoefoed.

ONSDAG 29. JUNI kl. 19:30: Danmarks Radios JuniorKor havde boet på Gudhjem Vandrerhjem i nogle dage. Det kunne høres, når koret øvede rundt om i byen. Hvor lifligt! Men denne aftenen holdt de koncert i Gudhjem Kirke. Den var proppet til bristepunktet – også oppe på balkonen stod folk i lag. De unge piger sang som engle. Det var simpelthen mageløst smukt. På samme tidspunkt gik Steffen Brandt med sit TV2-band for 12. gang (?) på scenen i Høstmuseets have. Her var der også total udsolgt.

Kirkekoncerten sluttede samtidig med TV2-koncerten i Høst-haven. Da vejret var mere end godt ville de mange koncert-gæster ikke hjem. Derfor trak de allesammen ned til den nyåbnede café på Nørresand. Der var sort af mennesker, så mange at det ikke var mukugft at tage et nogenlunde skrpt billede af masserne. Så meget trængsel var der på stedet. Foto©JørgenKoefoed.

Kirkekoncerten sluttede samtidig med TV2-koncerten i Høst-haven. Da vejret var mere end godt, ville de mange koncert-gæster ikke hjem. Derfor trak de allesammen ned til den nyåbnede café på Nørresand. Der var sort af mennesker, så mange at det ikke var muligt at tage et nogenlunde skarpt billede af masserne. Så meget trængsel var der. Foto©JørgenKoefoed.

Murer-Jan sim er meget tlæt forbundetr med den ene af de to dame-indehavere nåede ikke at nedtage Dannebrog inden klokken 20, som ellers er deadline for nedtagelse følge Det Danske Flagregulativ. Med mindre solnedgangen er før klokken 20, så er det solen der bestemmer tidspunktet. Foto©JørgenKoefoed.

Murer-Jan. som er meget tæt forbundet med den ene af de to dame-indehavere, nåede ikke at nedtage Dannebrog inden klokken 20, som ellers er deadline for nedtagelse ifølge Det Danske Flagregulativ. Med mindre solnedgangen er før klokken 20, så er det solen der bestemmer tidspunktet. Foto©JørgenKoefoed.

 HVEM HAVDE GEMT SKILTET?

Hov, hov ... hvad ligger der der! Det eftersøgte P-skilt. Foto©JørgenKoefoed.

Hov, hov … hvad ligger der her? Det eftersøgte P-skilt! Foto©JørgenKoefoed.

Så er skiltet atter påp plads. Gad vide hvor længe det får lov at stå der? Foto©JørgenKoefoed.

Så er skiltet atter på sin plads. Gad vide hvor længe det får lov at stå der? Foto©JørgenKoefoed.

TORSDAG 30. JUNI kl. 08:41: Din Blogger er på vej til et havbad i Pengekisten, da han opdager et skilt under kranen, som har været eftersøgt i adskillige dage og uger af både Kommunens Vej & Park og Bygruppens koordinator Jørgen Jespersen. Ingen vidste, hvor det var blevet af. Og hvem der havde fjernet det fra Kranpladsen sidste år. Men nu var det åbenbart dukket op ud af den blå luft. Atter er det oppe og vil forhåbentlig være med til at minimere parkeringen uden for båsene på den hyggelige Kranplads – af visse kaldet Peterspladsen efter postbåden Peter.

BYENS SKIBSREDER ER IKKE LÆNGERE 55

Bloggens fotoarkiv rummer kun ét billede af Peter Stange. Her fotograferet 17. april 2013 med en stak af de Højskolesangbøæger, som Christainsøfarten donerede Gudhjem Havnekor. Foto©JørgenKoefoed.

Bloggens fotoarkiv rummer kun ét billede af Peter Stange. Her fotograferet 17. april 2013 med en stak af de Højskolesangbøger, som Christiansøfarten donerede til Gudhjem Havnekor. Foto©JørgenKoefoed.

FREDAG 1. JULI: Christiansøfartens ene ejer – Peter Stange Jensen – rundede de 56 – uden voldsomt mange lagde mærke til det. Men et tillykke skal han da have her fra Bloggen.

EN GAMMEL DAME RUNDER DE 150

Gaven fra Gudhjem By- og Mindeforening bestod af en kasse med "192 øjeblikke af Gudhjems historie". Foto©JørgenKoefoed.

Gaven fra Gudhjem By- og Mindeforening bestod af en kasse med “192 øjeblikke af Gudhjems historie”. Foto©JørgenKoefoed.

Washington Post har det. New York Tmes har det – og selvfæølgelig har Bornhilm Tidende det også. Ure der viser tiden rundt om i verden. Her kan man fx se at Nexø er 26 minutter  bagud i forhold til fx Rønne. Og at Aakirkeby til gengæld er 1 minut tidliger på den. Ja, verden er ikke alene stor, men også forudsigelig. Foto©JørgenKoefoed,

Washington Post har det. New York Times har det – og selvfølgelig har Bornholms Tidende det også: Ure, der viser klokken rundt om i verden. Her kan man fx se, at Nexø er 23 minutter bagud i forhold til fx Rønne. Og at Aakirkeby til gengæld er 1 minut tidligere på den. Ja, verden er ikke alene stor, men også forudsigelig. Foto©JørgenKoefoed,

LØRDAG 2. JULI kl. 11:00: Bornholms Tidende fejrede, at det er i morgen for 150 år siden, at den 43-årige folketingsmand Philip Rasch Dam udgav sin første udgave af Bornholms Tidende. Der var Hallegårdspølser, fadøl og gæster i stride strømme. Desværre strømmede vandet også ned fra oven. Det begyndte da repræsentanter for Gudhjem By- og Mindeforning afleverede en gave med tak for det gode samarbejde omkring udstillingen ÅRETS BORNHOLMSKE PRESSEFOTO på Gudhjem Museum i marts/april. En publikumsmæssig succes, som vil blive gentaget til næste år med fernisage 1. april 2017 kl. 14:00. Allerede nu er DU inviteret.

OPSIGTSVÆKKENDE

Det gælder om at blive set. Til venstre har svaénske Laue parkeret sin go-cart. Foto©JørgenKoefoed.

Det gælder om at blive set. Til venstre har svenske Lage Mörk parkeret sin go-cart. Foto©JørgenKoefoed.

SØNDAG 3. JULI: Udover at Din Blogger opdagede, at Kjærstrups chokolade- og isbutik på Nordre Brygge havde fået sat et pejlemærke på deres bygning, skete der vist ikke andet opsigtsvækkende.

EN STENBRO-DRENGS HISTORIE [10:61] – SÅ TIL SØS

$
0
0

Peer Søndergård flyttede til Rønne i 1997 og har boet der lige siden. Han blev født 23. november 1933, og voksede op i Sydhavnen i København og gjorde som udlært maskinmester verdenshavene usikre.

På et tidspunkt blev han pustet af Gud. Det førte ham ind i Jehovas Vidner. Her er han stadig aktiv samtidig med, at han har fået den dille at lave en lampe næsten hver dag af genbrugsmaterialer. Lamperne kan ses & købes i hans nyåbnede GALERIE JE T’AIME – SANS ÉGAL [’Jeg elsker dig – uden lige’] … her taler han om sine lamper!

Et lidt usædvanligt foto af Peer Søndergaard, da han sidder med en næsten ganske normal lampe bygget over en gammel procelænsvase. Foto©JørgenKoefoed,

Et lidt usædvanligt foto af Peer Søndergaard, da han sidder med en næsten ganske normal lampe bygget over en gammel procelænsvase. Foto©JørgenKoefoed,

I 2007 skrev han sine erindringer EN STENBRO DRENGS HISTORIE. Dem har Bloggen fået lov til at offentliggøre styk- og drypvis hen over de næste år.

KAPITEL 10: SÅ TIL SØS

EN MORGEN vi mødte på arbejdet, var der så koldt på fabrikken, så når vi startede maskinerne sprang proppene. Så vi kunne selvfølgelig ikke arbejde. Så da Mester kom på sin morgenrunde, var der helt stille. Han himlede op, om vi så kunne komme i gang. En af de ældste lærlinge sagde, at det kunne vi for fanden ikke, om han ikke kunne mærke, der var koldt? Så måske var det bedre, der blev købt noget kul. Så sagde han ikke noget. Måske kan du gætte, hvem lærlingen var? Ja, ganske rigtigt: Peer Søndergaard.

Men det hævnede sig, da jeg senere skulle lave et svendestykke. Der var normalt tre emner, man kunne vælge mellem: En pluto-stålholder, der bestod af fire dele, en stålholder med vugge til drejebænk samt en stilbar ridseklods bestående af 22 dele.

Jeg blev kaldt ind til Mester Rom-Søren. Han stod med et smørret grin.

’Kan du huske den dag i januar, da du var fræk?’

Jo, det kunne jeg godt.

’Derfor Peer har jeg valgt for dig. Du skal lave en stilbar ridseklods i svendestykke. Her er tegningerne.’

Jeg sank en gang, men det var nu alligevel skønt, at have sagt ham min mening.

Nå, jeg fik lavet de 22 dele, men det var ikke uden kamp. Der skete en katastrofe midt i hovedemnet. Jeg knækkede et bor. Det havde sat sig fast. Men som så mange gange før klarede jeg den. Som min moster Gerda altid sagde: ’Du er Lykkens Pamfelius’.

Da min Farfar lavede sit svendestykke fik han sølvmedalje, men det var med nød og næppe, at jeg selv bestod. Men nu var jeg svend, og da jeg havde givet en kasse øl (50 stk), kunne jeg glæde mig over, at få lov til at sige du til de gamle svende. Det var en lykkelig dag. Ikke længere bundet af en lærekontrakt. Fri som fuglen. Mester var ’rar’ og beholdte mig 2 uger. Der var en årsag til, at det ikke blev til mere. Han gik nemlig fallit.

APPETIT PÅ LIVET

DET VAR FORÅR, og alt så lyst og venligt ud, så jeg travede ud i den store verden med stor appetit på livet. Jeg fik arbejde på B&W i ’Afdeling 6 Værktøj’ hos mester Jessen. En flink mand. B&W satte yderligere fart i mine drømme om at komme ud i den store verden med skib.

Hver dag gik jeg ned i Prøvehallen, dér hvor de byggede de store skibsmotorer. Ih, hvor jeg beundrede og misundte disse mennesker. ’Du må gøre noget ved det, Peer. Go for it.’ Det man vil, det gør man. Det man ville bliver sjældent til noget. Endnu en gang stod lykken mig bi.

Min faster Grethe kendte en styrmand, som var ansat på statens mønstringskontor. Det blev min lykke. Hun sørgede for, at jeg fik en søfartsbog og med den i hånden, lå hele verden – og for den sags skyld Jorden – åben for mig, og jeg var ikke sen til at skrive et nyt kapitel.

KUFFERTEN STOD KLAR

PÅ B&W OM NATTEN. Søge hyre om dagen. Parat til at tage afsted. Kufferten pakket. Så ringede telefonen endelig 12. oktobner 1953 kl. 9.00 om morgenen. Om jeg kunne tage afsted med middagsmaskinen  til London?

Jeg skulle mønstre et skib, der hed M/T Grønland, der lå i Southhampton. Jeg var lige kommet hjem fra natholdet på B&W, så jeg trængte til et par timer på øjet, så det blev ændret til en maskine kl 16.00, der skulle til Amsterdam. Her skulle jeg så skifte til London. Den var jeg med på. Det var virkelig spændende.
Fortsættes …

 

HERUNDER BRINGES DE FOREGÅENDE KAPITLER,
SOM HAR VÆRET BRAGT PÅ BLOGGEN:

KAPITEL 1: AT SKRIVE OM SIT LIV

SOMME TIDER kan man få en ubændig lyst til noget. Man kredser om tanken. Kan ikke blive fri. Tankerne trænger sig på … og på et eller andet tidspunkt giver man efter. Nu tænker du nok, det er en ny bil, sex eller noget så banalt som en øl. Men det er noget af helt andre dimensioner.

Nej, ved du, hvad jeg har lyst til? Jeg har lyst til at skive om mit P.S.-liv. Det er såmænd ikke noget særligt, men jeg tror, at der er dybder i et hvert menneskes liv. Noget at se tilbage på.

ENGHAVEVEJ VAR BARNDOMMENS GADE

DA JEG BLEV FØDT, var min storesøster Nancy allerede forlovet med Willy, som senere blev min svoger. Der er nemlig 13 års forskel på mig og hende og 11 år på min anden søster Erna. Så det var en efternøler, der kom til verden på Enghavevej 208. Det var lige på hjørnet af Sydhavns Plads og Sydhavnsgade … nu hedder den Borgbjergsvej.

Det må have været en svær fødsel for min Mor, for jeg vejede 10 pund. Jordemoderen skulle have sagt: ’Sikken en dejlig, stor dreng, fru Søndergaard’ … og det er jeg stadig … 105 kg i skrivende stund.

Min Mor og Far havde det ikke altid godt sammen. Jeg er nok blevet til i forsoningens sødme. Nå, tak for det!

FATTIG-30’ERNE

30’ERNE VAR EN VANSKELIG TID, så det var små kår Peer Søndergaard kom til verden i. Man skulle være lykkelig for en to-værelses, og det var lige netop sådan en min Far og Mor havde. Fem mennesker i en to-værelses. Det siger sig selv, at der var småt med plads, så hvad gør man så? Ja, man lægger den lille ny i en kommodeskuffe!

Som sagt var 30’erne en vanskelig tid. Nå, ja, hvornår har det ikke været det?! 20’ernes livsglæde var forbi, og det løsslupne liv var ovre. Sorte skyer drev igen sammen. Depression, arbejdsløshed og Hitler gjorde det ikke lettere.

Min Far som var typograf var meget arbejdsløs. Han havde kun arbejde, når Kraks Vejviser og Telefonbogen skulle trykkes, så pengene var små i Sydhavnen.

Min Mor sled i det med at sy for folk, men alt det tænkte en lille dreng slet ikke på. Når man ser fotos af mig, griner jeg altid og  er rund og trind. Jeg har i min opvækst aldrig følt, at vi manglede noget.

DER SKAL VÆRE TO x E

’HVAD SKAL DRENGEN HEDDE, Ella?’ Det hed min Mor. Min Far hed Martin. ’Han skal hedde Peer’, sagde min Mor, ’og det skal staves med to e’er’. Det er der en særlig historie bag. Som sagt var det i 30’erne, jeg blev født. Der skete så meget på verdens arena den gang. Hitler kom til magten, ulykkelig vis, og Prisen af Wales abdicerede, fordi han blev forelsket i Miss Simpson. Men hvad har det med mit navn at gøre?

Jo, det har det i høj grad. Det engelske kongehus var aktuelt stof, det er det stadig. De har mange titler, der i blandt en Peer, som er en Hosebåndsridder … den højeste orden i England. Og da min Far og Mor var lidt snobbede uden at ha’ noget at ha’ det i, så blev jeg kaldt Peer med to e’er.

FAR DØDE

DESVÆRRE NÅEDE JEG ALDRIG at kende min Far. Han døde da jeg var 1,5 år gammel. En dårlig tand og en mindre dygtig tandlæge … ja, tænk engang … så lidt skulle der til. Pencilin’et var ikke opfundet, og betændelsen bredte sig til hjernen. Ja, sørgeligt nok!

Jeg har ladet mig fortælle, at han var en spøjs fyr. Han var pukkelrygget, hvilket måske gjorde, at han var en enspænder. F.eks. har min Mor fortalt, at når han skulle møde på en ny arbejdsplads, kom han med vilje for sent, hvor andre helst ville gøre en god figur.

Fuld af mindreværd satte han sorte rullegardiner op, så man ikke kunne se, om der var nogen hjemme. Det kan selvfølgelig være meget rart, når man er nygift, men det bliver man jo ikke ved med at være. Men alle har gode og dårlige sider ved sin person.

Min Far var helt vild med radio og musik. Jeg tror, hvis han havde levet i dag, havde han haft det dyreste B&O-anlæg, man kunne få. ’Hør, Ella’, sagde han tit, men Ella kunne ikke høre noget. Hun var nemlig ikke musikalsk.

Min søster Erna har fortalt, at Far var en rigtig vogter. Han passede på os som en smed. Det er da en god egenskab. Samtidigt var han meget kvalitetsbevidst. Han købte dyre ting … dog uden at have pengene til det.

Men uanset hvordan ens Fars personlighed var, er det nok godt, at have sådan én. Jeg tænker tit på, hvordan min opvækst var blevet, hvis jeg havde haft ham.

Det kan være svært for en mor, at styre en knægt. Og svært er det selvfølgelig, at være alene med to opløbne tøser med en lillebror. Selv nu hvor jeg er 63, siger de: ’Det er min lillebror’. Irriterende!’

ALENE-MOR MED TRE BØRN

MEN DET VAR sikkert meget belastende for min Mor. Hun skulle jo tjene penge. Det gjorde hun ved at sy. Herrebenklæder syede hun. Hun gjorde det hjemme. Hvorfor? For at være hjemme for sine børns skyld. Hun var meget selvopofrende. Hun kunne tjene mere på en systue. Så vi har aldrig været nøglebørn. Tak, Mor!

Apropos nøglebørn var begrebet så småt begyndt den gang. Desværre har det udviklet sig enormt til stor skade for samfundet efter min mening. Den tryghed det var for mig at vide, at min mor var hjemme havde stor betydning. Så stor at jeg besluttede at mine børn aldrig skulle på institution, og at min kone så vidt muligt skulle være hjemme, når de kom fra skole. Det har de også senere udtrykt stor glæde ved.

KAPITEL 2: DEN STORE FÆLLESGÅRD

SYDHAVNSKVARTERET ENGHAVE, FREDERIKSHOLM består af store boligkarréer med lukkede gårde. Vores gård var særlig flot, fordi inspektøren boede i den ene ende og havde en stor anlagt have med mange træer og buske og en græsplæne med et springvand i midten. Denne gård var mit et og alt. Og den var så stor, at vi ikke havde behov for at løbe og lege ude på gaden. Det gav i sig selv en stor tryghed.

Vi børn havde et bestemt kaldesignal. Uh-uh. Ganske enkelt op med vinduet. Uh-uh blev der svaret. Uh-uh, så var det bare med at komme ned at lege.

EN VRIMMEL AF BØRN

GÅRDEN VRIMLEDE med børn i alle aldre. Små og store. Fra tidlig til sent var vi nede at lege. Skulle vi have noget at spise, havde vi ikke tid til at gå op. Vi kaldte: ’Mor, kast en mad ned’. Så kastede hun en mad ned og så tilbage til legen.

Fodbold, sjippe, hinke, spille kugler, løbe med trillebånd, et-tag-fat, skjul, en, to, tre, fire, fem, seks, syv, otte, ni, ti, fri for lur på alle sider og kanter, spille terre (det var vi skrappe til), terningespil.

For nogle år siden tog jeg mine drenge med til Sydhavnen for at vise dem, hvor deres Far var vokset op. Jeg glædede mig til at vise dem gården, men tænk, der var ikke et øje. Min dejlige gård var tom. Ingen glade børn. Ja, tiderne har forandret sig. Nu sidder de oppe i lejlighederne og spiller computer og glor videofilm.

Der skete selvfølgelig meget i gården. Blandt andet husker jeg en episode. En af de store drenge ville af med sit legetøj. Han syntes sikkert, at han var blevet for stor til det, så han kastede det i grams. Vi sloges selvfølgelig om det, mens han frydede sig. Han havde også en seksløber. En stor flot en. Den var lavet af tin og var til knaldhætter. Den skulle der løbes om kap for at få, så alle drengene stillede op til løb. Jeg vidste, at jeg ikke havde en chance, men jeg begærede den pistol. Mens de andre spurtede af sted, overtalte jeg den store dreng til at give mig den. De andre drenge blev selvfølgelig rasende og lovede mig tæv. De var godt sure på mig længe. Desværre havde jeg den kun kort tid. Jeg tabte den og den gik i stykker. Og hvad kan man så lære af det? Ja, arbejd for det du ønsker, så varer glæden længere.

MINE KAMMERATER

JEG TÆNKER TIT på mine kammerater. Holger, Jørgen Malmberg, Vagn, Børge, Preben Vestergård, Jørgen Pedersen, Bent Heise, Mogens Sørensen, svenske Per og pigerne: Ninna, Bente, Tykke Lis, Lis Hansen og alle de andre. Hvor er I henne? Er I glade, og har I haft et godt liv?

KAN DU HUSKE?

DET KUNNE VÆRE interessant at møde jer igen. Så skulle snakken rigtig gå: Kan du huske den gang? Jørgen Malmberg ville sikkert sige: Peer, kan du huske, du var forelsket i Ninna. Det var jeg grænseløst, men jeg fik hende aldrig.

Og Holger, hvis far var [spor]vognstyrer på Linie 3, ville nok grine, så hans store flyveører blafrede, når han talte om, hvordan vi kælkede med Tykke Lis. Hun havde et smukt ansigt og nogle store bryster, så når vi kælkede med hende, sad hun foran, og vi drenge fik lov til på skift til at tage hende på patterne. Hvor Tykke Lis er blevet af, ved jeg ikke, men Holger blev gift med Bente, Ninnas veninde.

DET SORTE SPROG

VI VAR GODE KAMMERATER, selv om atmosfæren var hård. Det sorte sprog i sproget, det jeg i dag kalder sydhavnsk, havde sin egen klang. Min klasselærer yndede at sige, når vores sprogblomster blev for kraftige: ’Vort modersmål er så dejligt, det har så mild en klang’.

Vi sagde tingene, som de var. En spade var en spade, en skovl en skovl, en tissemand en …. (censur). Det modsatte en ….. (censur), et dumt svin var et dumt svin og en kammerat en kammerat.

Vi havde vores egne love, som blev håndhævet med tæv. Der var ingen slinger i valsen. De store beskyttede de små og de store tævede hinanden i gensidig respekt for udfaldet.

Når vi spillede fodbold var vi Frem’ere, og det er vi stadig.

MUSIKKEN PÅ REJSEGRAMMOFONEN

VORES GÅRD var forum for alt …. også musik. Vi spillede 78’ere på rejsegrammofonen. Vi sad drenge og piger og hyggede os. Det var Louis Armstrong, Benny Goodman, Tommy Dorsey, Duke Ellington, Stan Kenton, Jack Tiergarden og Glen Miller for blot at nævne nogle. Alt sammen vidunderlig, svingende musik til forskel på den rædselsfulde rock unge mennesker hører nu til dags.

Og så var der alle schlagerne, som vi hørte på Giro 413 om søndagen. Men så kom Holger, som for øvrigt var meget musikalsk, med en long-playing-plade. Så var det slut med den optrukne rejsegrammofon.

Hele den udvikling, der er sket i den retning, er sket i min tid. Det er ubeskriveligt.

Vi hørte ikke musik hele tiden. Det var en eksperimenterende tid. På et loft sad vi og blandede svovl og andre ting sammen for at lave krudt. Det skulle vi prøve af i gården. Der skete ingenting indtil vi en dag fremstillede en rørbombe. Den sprang med et ordentlig brag, så vi blev bange. Ikke mere af den slags.

KAPITEL 3: DA KRIGEN KOM

DEN 9. APRIL 1940 var jeg seks år. Det er en dag, jeg husker tydeligt. Min Mor og jeg skulle over på Statens Serumsinstitut. Jeg skulle vaccineres mod kopper. Enhver ved, hvad der skete denne dag. Tyskerne besatte Danmark. Andre var nok blevet blevet hjemme på denne dag, men min Mor var en handlekraftig kvinde, og vaccineret det blev jeg. På trods af tyske tropper, kanoner, flyvemaskiner og krigsskibe forcerede min Mor og jeg Langebro og kom til Seruminstituttet, som ligger på Amager, og kom helskindet hjem igen.

SAMMENHOLDET

KRIGEN VAR på en måde en mørk og kedelig tid. Men også en sammenholdets tid. Som Helge Kærulff-Schmidt sang: ’Vi er jo alle i samme båd’ eller Liva Weel: ’Man binder os på hånd og mund’. Men man kan ikke binde ånd.

Det var en tid, hvor der blev diskuteret politik og holdninger. Jeg har altid haft den opfattelse, at hvis man havde en idé, skulle man træde frem med den. Sådan havde min Mors familie det. De fleste var kommunister og mine onkler var modstandsmænd. Ikke 4. maj-frihedskæmpere, men rigtige sabotører. Min onkel Hermand fremstillede bomberne og min onkel Svend fyrede dem af. Han var også med til at likvidere stikkere. Og der gik rygter om, at Hermand var med til at sejle Niels Bohr over til Sverige.

Min onkel Svend var en stor chamør, hvilket gik ud over andre end tyskerne. En dag kom jeg ned til min Mormor. Jeg skulle altid komme ad køkkentrappen og banke et bestemt signal. Hun boede to opgange fra os. Da jeg kom ind, sad der en tre-fire mænd og deres maskinpistoler lå på spisebordet. Det fortæller lidt om tidens alvor.

Da krigen var forbi, lærte jeg dem alle sammen at kende. Alle prægtige mænd fælles om én sag: At drive tyskerne ud af Danmark. Men også for at få en bedre verden bag efter. Det lykkedes desværre ikke.

SABOTAGER I SYDHAVNEN

SYDHAVNEN OG VALBY var fabrikskvarterer. Der gik næsten ikke en dag, uden der lød nogle ordentlige brag og skyderier. Hollesens Fabrikker, Allways – ikke ultra – men radiofabrik, B&W Teglholmen, Adler, Kulkranerne i Sydhavnsgade, Ford, Tuxham i Trekronergade, Vægtfabrikken på Stubmøllevej for blot at nævne nogle.

Pludselig en dag jeg var nede hos min Mormor, kom tyskerne farende og stillede en maskinkanon op og begyndte at skyde vildt lige uden for hendes vinduer. Jo, der skete noget hver dag.

En tysk deling soldater marcherede gennem gaden syngende: ’Wir fahren gegen Engeland’ og ’Alte Kammeraden’. Det var jo en statelig hær, der invaderede os, men som årene gik, blev den mere og mere ynkelig. Man fik helt medlidenhed med de stakkels mennesker. Til sidst var de kun laser og pjalter.

EN SVÆR TID

2. JULEDAG 1944 lød der pludselig skud. Vi for hen til vinduet og så en mand løbe væk og en anden lå blødende på jorden. Det var en Hipo-mand, der var blevet likvideret.

Ja, krigen var stadig i gang, og den kunne mærkes på mange måder. Det var extremt kolde vintre, og der var ingen brændsel. Det var specielt svært for en enlig mor. Hendes brødre som skulle være de første til at hjælpe hende, var jo travl optaget af krigen. Men drengen Peer lå ikke i kommodeskuffen mere, den var byttet ud med en harmonikaseng, han stjal kul fra tyskerne sammen med Holger. Ovre i Scandiagade stod jernbanevogne fulde af kul, og når vagtposterne var nede i den ene ende, sprang vi drenge op, og hev kul ned. Så gik det hjem med kul på vores slæder. Det var ellers nok noget, der gav varme. Det var herligt og spændende.

Men alting har en ende, og den 4. maj, viste det sig, hvem der var hvem. Nogle havde travlt med at komme væk, og andre med at komme efter dem.

KAPITEL 4: DEN FORBANDEDE SKOLE

DET SIGER NÆSTEN SIG SELV, at jeg gik i skole under krigen og i efterkrigstiden. Det undrer mig at alle de børn jeg siden er blevet velsignet med alle er boglige, hvilket man langt fra kan sige, jeg var og er. De otte år jeg gik i skole var et sandt helvede, og en af de lykkeligste dage i mit liv var, da jeg gik ud af den.

Nu var forholdene ikke de bedste under krigen og efter. Men det var ikke det, for selvfølgelig kunne man lære noget. Det var min indstilling, der var negativ. Havde min Far levet, var det nok blevet anderledes. I dag ved jeg godt, hvad der skulle til. Mere myndighed i hjemmet. Min Mor kunne ganske enkelt ikke overskue det.

Det var sådan, at jeg altid sad på sidste række. Det gjorde de såkaldt dumme og hver gang læreren spurgte om noget, lod jeg som om, jeg havde tabt noget på gulvet. Mærkeligt at læreren ikke gennemskuede det. På den både var vi begge dumme.

GOD TIL NOGET

MEN DER ER ALTID NOGET man er god til. Jeg var god til sløjd, samfundskendskab, geografi og sprog. Min tysklærer sagde engang til mig: ’Jeg ville give dig ug, hvis du ville læse på det. Men hvorfor skulle man det, når jeg kunne uden.

Med gymnastik var det helt galt. Men jeg var klassens helt, når jeg bestak læreren med cigarer, og vi fik håndbold. Cigarerne stjal jeg fra min moster Jenny. Hun var ansat på Nobels Cigarfabrik. Hun stjal dem selv, så hun kunne ikke sige noget.

Men når jeg havde cigarer med i skole sagde jeg:
’Må vi få håndbold i dag, hr. Ebert?’
’Nej, I har godt af gymnastik’.
’Nå, et var ellers en skam, jeg har 10 cigarer med i dag’.
’Nå, så lad gå.’
Og så fik vi håndbold.

Men på mange andre områder var han et dumt svin. Jeg kunne ikke fordrage ham.. Han var uretfærdig som de fleste.

SVØMNING I HAVNEN

OM SOMMEREN VAR DER IKKE noget problem med gymnastikken. Der gik vi til svømning i Gasværkshavnen. Nej, vi gik ikke, for vi løb der hen syngende, så vi var godt varme, når vi ankom, så det var godt med en dukkert. Det kunne godt være koldt, men det blev der ikke taget hensyn til. Her var jeg i mit es. Her var er ingen, der kunne lære mig noget. Udspring på hovedet fra vippe, dykke,  svømme under vandet. Det lille og det store Frisvømmermærke tog jeg let, hvor andre havde store kvaler. Og senere det samme med Livredderen.

DA SPANSKRØRET DANSEDE

I DE OTTE ÅR jeg gik i skole, fik jeg forskellige former for diciplinærstraffe. 3 slag med spanskrøret, som havde sin bestemte plads hos læreren, så alle kunne se det … uvist af hvilken årsag! 3 eftersidningstimer, som også blev kaldt ’svedere’ samt et utal af nakkedrag og kind-niv. Det var faktisk lige efter min skoletid, at det blev forbudt. Der var mange lærere, der var rene sadister. Men for lidt og for meget fordærver alt. Det kan man se på børns opførsel nu om stunder.

KAPITEL 5: FÆRDIG MED SKOLEN

DER ER NU GÅET 14 år af mit liv, og det begynder at forme sig anderledes. Som sagt før  var det en lykkelig dag i mit liv, da jeg kylede min skoletaske langt væk. Nu var det tid til at finde en læreplads. Ikke fordi jeg ikke vidste, hvad arbejde var. Mens jeg gik i skole havde jeg adskillige  bypladser. Jeg kørte med rulletøj, gik med den lokale avis, havde plads hos en grønthandler og hos en købmand.. Det sidste kunne være temmelig hårdt. Den var der 50 pilsnere i en kasse, og det var altid dem, der boede på 4. sal, der skulle have varerne bragt. Lønnen var 20 kroner om ugen plus diverse drikkepenge, som var meget mere end selve lønnen. Som Niels Hausgård siger: ’Der er altid arbejde nok til dem, der kan og vil’. Arbejde tager man ingen skade af, modsat det syn man har på den sag nu om dage, at unge mennesker ikke må arbejde. Det strider mod al sund fornuft …

HVILKEN UDDANNELSE SKULLE JEG VÆLGE?

NU VAR TIDEN TIL AT LÆRE NOGET, for at jeg kunne tjene penge. Jeg havde jo lært, at livet koster penge, og ikke som en stor dreng sagde til mig engang: ’Alt hvad der stå uden for forretningerne var gratis’. Den er fin, tænkte jeg og snuppede en honningkage. Da jeg kom hjem med den, sagde min Mor: ’Den må du hellere gå hen med igen’.

Det fag jeg skulle lære, var det, jeg skulle kunne ernære mig af resten af mine dage. Sådan var indstillingen den gang.

At blive smed eller maskinarbejder, det var sagen. Og det man vil, det bliver man. Det man ville, bliver man måske. Underligt at der er så stor forskel på de to ord.

Det viste sig at være et godt valg. Dette fag har bragt mig mange interessante oplevelser, som jeg ikke har villet været foruden.

Min Farfar var smed på centralværkstedet i København (Jernbanen). Han sagde: ’Når du bliver udlært, så søg ind til jernbanen, så er din lykke gjort resten af dit liv’. Jeg ved godt, hvorfor de gamle sagde det. De var hunderædde for at blive arbejdsløse. Men jeg har aldrig været tryghedsnarkoman. Jeg havde andre planer.

NEMT AT FÅ EN LÆREPLADS

NU TIL DAGS KRÆVES DER næsten en studenterexamen for at komme i lære. Men det gjorde det ikke i 1948. Det var en genopbygningstid, så det var forholdsvis let at få en læreplads. Det var min onkel Herman, der skaffede mig den. Han havde en modstandskammerat, der under krigen havde et værksted, der lavede maskinpistoler. De hed stenguns. Det gik fint under krigen, men nu skulle der produceres andre ting.

Det var en svær tid at gå fra skole til læreplads. Jeg var kun en hvalp, som ikke altid kunne se alvoren i livet. Derfor fik jeg mange hug af Mester og af svendene. Jeg lærte at se menneskerne fra en anden side, end jeg var vant til. Tit var de meget modbydelige mod hinanden …. også mod mig, der var yngste lærling.

En gang jeg blandede mig i svendenes samtale, fik jeg én på hovedet og blev spurgt om, at jeg så kunne holde min kæft, til jeg blev spurgt. Og det kunne jeg sagtens.

DAGLIGDAG PÅ VÆRKSTEDET

VI FREMSTILLEDE VÆRKTØJER til fremstilling af ringbind. De var noget anderledes end dem i dag. Vi havde også en produktion, som nogle damer tog sig af. Det var noget være rod, som jeg vil komme ind på om lidt.

Hos sabotøren var der kun én lærling foruden mig. Han hed Bruno. Han var altid så uheldig.. Nu skal I bare høre hvordan:

En dag vi sad og spiste vores frokost, fik vi et chok. Om formiddagen havde vi spildt noget fortynder på gulvet. Det blev suget op med noget savsmuld og fejet sammen i en bunke. Vi havde ingen frokoststue, så vi spiste vores mad på værkstedet. Da Bruno havde spist, tænfte han en smøg og kastede flegmatisk tændstikken over i savsmuld-bunken. Hille, du milde kineser, sikken brand. Det var nærmest en explosion, men selv midt i dramaet var der tid til at stikke Bruno et par flade.

Samme Bruno var også uheldig ved en julefrokost. Bruno var en rask, ung mand, der nok kunne drikke nogle bajere. Det gjorde de i øvrigt alle sammen også kvinderne. Midt i det hele kom en af svendene og spurgte,  om jeg lige kunne smutte hen og købe nogle kondomer, for nu skulle kællingerne ha’, hvad godt var. Jeg gjorde ikke nogen indvendinger, for det var ham, der en gang knaldede mig en lussing. Men jeg synes, det var noget rod, for de var alle gift … men ikke med hinanden.

På vej hjem fra denne julefrokost gik det galt igen for min uheldige lærekammerat. Han var efterhånden blevet godt træt i ansigtet og i Linie 3 blev han syg. Vi blev smidt af. Pludselig gik han helt ud. Der kom en ambulance, og han blev kørt på hospitalet, hvor han blev pumpet ud. I dag ville man ikke tage notits af det, men næste dag stod det i avisen. Det endte med at Bruno blev smidt ud af læren, og han forsvandt ud af mit liv.

FØRSTE OLYMPIADE EFTER KRIGEN

MIN LÆREMESTER BJØRN MADSEN var tosset efter damer, men det blev han også på mig. Peer Søndergaard var en glad, ung mand, som fløjtede og sang dagen lang, og ikke tog livet så alvorligt. Det var i 1948. I det år var der den første Olympiade efter krigen. Vi havde radio på værkstedet, og hvad var mere naturligt end at høre olympiade-reportage med Gunnar NU Hansen? Han talte så bejstret om alle datidens sportshelte: Greta Andersen, Karen Margrethe Harup, Raghild Hveger, Niels Holst Sørensen, guldvinder på 800 meter og senere general i Flyvevåbenet. Danmark vandt bronze i fodbold med navne som John Hansen og Johannes Pløger fra Frem – min klub – Ivan Hansen og Knud Lundberg fra AB. Carl Åge Præst fra ØB og Ejgil Nielsen på mål. Danmark vandt over Italien 5-3. Johan Hansen, som var expert i hovedstød scorede hattrick, og var den første danske fodboldspiller, der blev solgt til Italien. Han blev købt af Juventus for den enorme sum af 111.000 kroner.

Da min mester så, at jeg hørte radio i arbejdstiden, fik jeg den største skideballe, jeg til dato havde fået. Underlig fyr ham Bjørn, men måske havde han store problemer, for umiddelbart efter gik han fallit, og jeg måtte søge en anden læreplads. Det fik jeg ret let. Paradoksalt nok hos en forhenværende værnemager. Der var så mange forhenværende den gang.

KAPITEL 6: MESTER ROM-SØREN

MIN NYE MESTER blev kaldt Rom-Søren. Ja, livet er uretfærdigt. Sabotøren gik ned, men værnemageren overlevede. Værnemageren, der havde arbejdet for tyskerne, klarede sig bedre. Jeg har altid haft det svært med uretfærdigheder.

Måske var det på sin plads at forklare, hvorfor han blev kaldt Rom-Søren.

Da han som ung maskinarbejder på B&W – motorfabrikken på Christianshavn –  havde han et skab og i det skab … ja, gæt en gang! Hvad tror du, der var i det skab??? Godt gættet! Der var rom. Der blev drukket meget på arbejdspladserne den gang. Og hos Rom-Søren kunne man købe sig en dram. De sagde, at det var på den måde, han skaffede penge, så han kunne blive maskinfabrikant. Det er ganske vist, for en af svendene der hed Dregert, havde arbejdet sammen med ham, bekræftede at det var rigtig nok. Hvilket igen blev bekræftet af Harrald, en svend der stadig var på B&W, da jeg selv blev svend, og fik arbejde der.

DEN PÆNE MAND

ROM-SØREN, hvis rigtige navn var Svend Åge Sørensen, var en højst besynderlig person. Han var i perioder en nydelig mand i pænt jakkesæt og blød hat. Et par gange om  dagen kom han gående gennem værkstedet, og det gik fra mand til mand: ’Søren kommer’.

Han havde en hæslig vane. Han tyggede skråtobak og fy for den lede Augusta, som han kunne spytte. Hans harkere flød alle vegne. Af og til var det helt galt med ham. Så gemte han sig inde på sit kontor. Der sad han og tømte den ene flaske Clock-likør efter den anden. Det kunne han godt gøre en halv snes dage i træk uden at tage hjem. Han blev ikke vasket, og vi så ham kun, når han skulle på lokum … og sikke et syn.

Når han havde disse perioder, var der kun én, der måtte komme ind til ham. Det var cigar-damen henne på hjørnet. Det var hans elskerinde. En nydelig kvinde. Om man begriber hun kunne gøre det.

LØNNINGSDAGEN OG DE ANDRE DAGE

NÅ, SÅDAN ER DER så meget. Men så lidt om torsdagen. Det får mig til at tænke på min løn som lærling. Det første år fik jeg 19,20 kroner om ugen. Det steg til 35,37 kroner om ugen det sidste år.

At være i lære som maskinarbejder, foregik på følgende måde: I kortere eller længere perioder arbejdede man ved de forskellige maskiner. Drejebænk, fræser, schapper, langhøvl, diverse slibemaskiner samt skruestiksarbejde.

Vi var gode til at fremstille værktøjsmaskiner … altså sådanne som vi selv betjente. Det vi fremstillede gik til eksport. Noget arbejde var interessant, andet kedeligt. Jeg stod ved en langhøvl et stykke tid. Når der blev sat spån til, kunne der godt gå flere timer, inden den var færdig, og hvad gjorde man så?

En tur på lokum, og det var rigtige lokummer. Der sad vi så og sked på rad og række. Der var ingen døre men en skillevæg mellem hver tønde. Af og til sad vi der bare uden at have bukserne nede. Nogen gange kom mester og overraskede os. Han blev tosset: ’Sidder I bare der og tør-skider!’ Så kunne vi nok se at komme ud i en fart og på vejen ud, fik vi et los i røven. Underligt, ikke!?

KAPITEL 7: EFTER VERDENSKRIGEN

EFTERKRIGSTIDEN VAR en udfordringens tid for en ung maskinlærling. Der var mange muligheder. Man kunne emigrere til Canada, Venezuela, Sydafrika, Australien eller tage ud og sejle jorden rundt. Alt det drømte vi om. Vi talte om, hvordan det ville være at opleve varmen, palmerne, pigerne, de sorte, de skævøjede. Alt det som krigen havde lukket af for, og som man kun kunne opleve med livet som indsats som soldat.

Der blev krævet meget af en lærling. Vi arbejdede fra kl. 7.00 til 16.00 mandag til fredag. Lørdag til kl. 13.00. Weekend hed det, men i vinterhalvåret skulle vi på teknisk skole hver anden dag. Som sagt fik vi fri kl. 16.00, men kl. 17.30 skulle vi være på teknisk skole til kl. 21.00. Der var ikke meget fritid. Der blev demonstreret for en dag-skole, som man har i dag.

DEN LANGE LÆRETID

LÆRETIDEN SNEG SIG af sted. 4 år og 10 måneder er lang tid. Mange gange havde jeg lyst til at springe, især når andre kom hjem efter at have været ude at sejle. Åh, hvor det trak i det højre ben. Men tak til min Mor. Hun sagde: ’Du kan gøre lige, hvad du vil, når du er udlært’. Og det gjorde jeg.

DE ANDRE LÆRLINGE

HOS ROM-SØREN var der mange lærlinge. Lad mig fortælle lidt om dem.

Der var Henning, som blev kaldt Røde-Karl. Hvorfor? Fordi han var, ja, rigtig gættet, rødhåret. Han var en god kammerat.

Jørgen, som senere fik navnet Rom-Jørgen. Det har en anden forklaring.

Knud Nybæk var en enspænder, som var overladt til sig selv. Hans far var maskinmester hos Stillings i Valby. Knud havde bygget sit eget hus sin far og mors have. Knud tog ikke tingene så tungt. Husets opvarmning var en hel masse varmelegemer, som hang frit ude i luften, så man skulle passe på ikke at støde til dem. De lyste i mørket. De var rødglødende. Det var egentlig ret hyggeligt. Knud var meget experimenterende. De aluminiumsstiger, som alle har i dag, var han med i til at begynde med. Knud var også en af dem, der gjorde alvor af det, han talte om, til stor opmuntring for mig. Han fik senere hyre hos ØK, som sejlede på Fjernøsten. Det var en stor oplevelse for mig, da jeg fik lov til at besøge ham på skibet i Københavns Havn. Men Knud forsvandt, som så mange andre.

Henning var en ordinær person. En af dem der godt kunne stå ved en drejebænk på den samme fabrik hele livet. Beundringsværdigt eller hul i hovedet? Døm selv!

Jørgen var også en af dem, jeg drømte sammen med. Vi skulle erobre verden, men han var af den type, som Osvald Helmuth sang om i visen ’Ved Kajen’. Han blev hurtigt forlovet og gift. Dermed forsvandt drømmen om flugten ud i den store verden.

Jørgen, som senere blev til Rom-Jørgen, kommer vi tilbage til i et senere afsnit.

PENGENE VAR SMÅ

LÆRETIDEN VAR en tid, hvor jeg var temmelig bundet af lærekontrakten. Pengene var små og mulighederne få. Selv om en biografbillet kun kostede 45 øre på de tre første rækker og fra række 4-17 75 øre og resten af salen 1 krone 20 øre, var det svært at få pengene til at slå til. Jeg betalte det halve af min løn hjemme, hvilket var sundt.

KAPITEL 8: KVINDEN I MIT HJERTE

I LÆRLINGEPERIODEN var der en kvinde, som havde en stor plads i mit hjerte. Det var min Mormor. Kristine Jørgensen var en usædvanlig kvinde. Som ung var hun meget smuk, hvilket min Bedstefar Jens så længe før mig. Det blev mit held, for så kunne jeg selv blive til. Min Mormor kunne sommetider godt være foruden ham. Lige så selvopofrende min Mormor var, lige så selvisk var min Bedstefar.

Man kan sige, at modsætninger mødes, men afsløres først hen ad vejen. Min Mormor fik 14 børn, hvor kun de 7 levede til en høj alder. Min Bedstefar var fordrukken, så vilkårene for min Mormor var indlysende hårdt arbejde og uhyrligheder som følge. Rengøring tidlig om morgen, passe rulleforretning om dagen, og så stå til tjeneste for Bedstefar, når han kom fuld hjem. Sikke et liv med så mange børn. Med sådan en tilværelse skulle man tro, at hun var et bittert menneske, men det var ikke tilfældet.

FAMILIENS SAMLINGSPUNKT

HUN VAR SMUK i skind og sind. Man kan sige, at hun lærte ydmyghed af det, hun led … lige som Jesus, men hun var ikke religiøs. Hendes udstråling bevirkede, at hun var samlingspunkt for hele familien.

Den del af familien, der boede inde i byen kaldte hende Bedste. Hun var min Mormor. Hos hende fandt jeg et fristed. Der var så dejligt i hendes stue. Det var så hyggeligt, som hun sad der i sin stue og lavede håndarbejde. Hun hæklede lyseduge, strikkede de pragtfuldeste sokker, man kunne tænke sig … og det gjore hun til hele familien. Hun brugte hele sin pension på materialer og fik sjældent tak.

Disse stunder hos min Mormor var præget af ro. Det var før fjernsynet. Det var ikke fordi vi talte så meget sammen, men det var ligesom om vi tavst forstod hinanden. Hun havde mange gode blade og spurgte ikke om noget, som min Mor altid gjorde. Mor var nærmest ulidelig på det punkt.

BJERGENE AF ÆBLESKIVER

JA samlingspunkt, det var Mormor altså. Sikke nogle familiefester, der blev holdt hos hende, og altid med et fast traktement. Mormors æbleskiver, som hun bagte i bjerge, var efter en speciel opskrift. Hun brugte kun kærnemælk. Selv om andre brugte hendes opskrift, blev de aldrig så gode som Mormors.

Måske fornemmer du som læser dette, at jeg holdt usigeligt meget af denne kvinde. Hun blev 84 år. Desværre var jeg ikke hjemme, da hun døde. Jeg var til søs. Da jeg fik meddelelsen, sagde jeg til telegrafisten, at nu bliver der ballade i familien. Ganske rigtigt. Hun var samlingspunktet og bolværket. Da hun ikke var mere, spredtes familien, og blev aldrig forenet igen. Men mindet om hende lever. Hun var et stort menneske … uden at tro på Gud eller Fanden.

KAPITEL 9: PIGER OG SEX

PÅ ET TIDSPUNKT i en drengs liv ændres ens syn på det andet køn totalt Fra at betragte piger, som nogle snottede, dumme tøser, ændres billedet af dem fuldstændigt. Det kommer samtidigt med, at kroppen gennemgår en forvandling. Personligt har jeg altid haft nemt ved at blive forelsket. Det er både dejligt og destruktivt sygt.

I gården var der en pige, der hed Ninna. Åh, hun var det dejligste, der kunne ses for mine øjne. Hun var rødhåret med hele ansigtet fuld af fregner. Men det blev aldrig Ninna og mig. Hun blev siden gift med min skolekammerat Poul Erik Rosengård Rasmussen. Måske var det fordi, jeg var længe om at blive modem, og hun var temmelig fremmelig. Heldigvis for det, for nu er jeg gift med mine børns mor Lizi. Hun er en enestående kvinde, som jeg vil beskrive senere.

LILLE BUTTEDE VITA

I STEDET VIL JEG fortælle om en anden pige fra Sydhavnen. En lille, buttet pige som hed Vita., Hun var den første pige, jeg fik lov at kysse, så det kunne mærkes. Vita fra K. M. Klausensgade rejste til New Zealand sammen med sin far og mor, og der er hun sikkert endnu. Hej, Vita!

SMUKKE LIS

DERIMOD LIS HANSEN – det var noget helt andet. Lis var en ung, smuk pige, som havde det svært med sig selv. Hendes hjem var ikke særlig godt. Hun talte tit om at ligge 3 alen under jorden, hvilket jeg blev dybt ulykkelig over, hun kunne sige. Sådan en smuk kvinde med fremtiden for sig. Tænk at have så negative tanker om livet. Det foruroligede mig meget, for jeg var altid selv glad – sang og fløjtede dagen lang.

Egentlig var Lis forlovet med Vagn – en af drengene i gården. Jeg kom meget i hans hjem, men så slog han op med hende. Som følge deraf havde hun brug for trøst. Det fik hun både af mig og min Mor, som var glade for hende. Vi var nærmest venner. Vi gik i biffen sammen, var hjemme hos mig, som hun følte som et fristed. Men som jeg altid har sagt til mine sønner: Man kan ikke være ven med en pige. Tiltrækningen er for stor mellem kønnene. Det var den også i dette tilfælde. Lis blev et problem. Jeg blev forelsket i hende, men siden opdagede jeg, at hun brugte mig. Man kan måske sige, hun øvede sig i at have en mand ved sin side. Nå jeg fulgte hende hjem, tog hun mig under armen, og det var altid hende, der gjorde det. Jeg måtte ikke.

En gang fik Lis mig til at græde og blive dybt ulykkelig. Det var i den periode, jeg var soldat. Marine-soldat. Det at fremstille ting, har jeg altid været glad for, så jeg lavede en bordlampe til hende, som hun kunne have på sit værelse. Jeg havde virkelig pudset og kælet for den, som var det at røre ved hende selv. Men da så det store øjeblik kom, hvor lampen skulle afleveres, var hun kold som is. Da forstod jeg, at det aldrig blev Lis og mig. Jeg græd i flere dage. Derfor: Forelsk dig aldrig i fantasien, hav vished for ideen ellers gør det ondt med tiden.

Hvor Lis blev af, det ved jeg ikke, men jeg håber hun har det godt, og har fået noget godt ud af livet. Hvis man leder længe nok, er der gode muligheder.

FØRSTE SEXUELLE OPLEVELSE

NOGLE MENNESKER SIGER: Får man ikke den man elsker, må man elske den, man får. Det kunne godt være sagt om Vagns mor. Vagns far, Carl, var gift med Vagns mor Inger, fordi Carl reddede Inger fra at drukne på badeanstalten Sønderstrand, som lå der, hvor Sjællandsbroen ligger nu. Som sagt kom jeg meget hos Carl og Inger. For meget. Inger blev min første sexuelle oplevelse, som jeg lige vil nævne, men ikke uddybe nærmere og heller ikke andre.

Fortsættes …

 

 

 

MARILYN MONROE I RØNNE

$
0
0

monroe1www

monroe2www

monroe3www

Ups! Der er en lille forskel: Monroe havde trusser på! Fotos©JørgenKoefoed.

Ups! Der er en lille forskel: Monroe havde trusser på! Fotos©JørgenKoefoed.

TØJFORRETNINGEN SIMON’S på Lille Torv i Rønne vakte for nogen tid siden i hvert din Bloggers opmærksomhed. I vinduet stod en – ganske vist hovedløs – udgave af Marilyn Monroe iført en let sommerkjole, der ved hjælp en luftkanal i gulvet fik kjolen i bevægelse. Situationen var en næsten tro kopi af det stillbillede, som fotografen Joe Coudert lavede i forbindelse med Billy Wilders film DEN SØDE KLØE fra 1955. Her stiller den skønne sig over en gade-rist med opstigende varmluft, så hendes kjole blæser op omkring hofterne. Altsammen til ære for hendes medspiller Tom Ewell.
Se original-fotoet på fx: http://www.allposters.dk/-sp/Den-sode-kloe-plakater_i1138842.htm

 


SOM DET KAN SIGES [40] om MAGTENS SPROG og ØSTEUROPÆISKE MENINGER … og om DEN DAGLIGE BØN

$
0
0

som-det-kan-siges-logowww

MAN HØRER SÅ MEGET. Nogen gange så meget at ørerne er ved at falde af. Og det er trods alt det sjoveste – eller ….:

Ukraines første kvindelige militærpilot Nadja Savtjenko, som i marts (uberrettiget?) blev dømt 22 års fængel i Moskva for medvirken til drab på russiske journalister, skriver i sit åbne brev til pressen bla ifølge Politiken: Den russiske bjørn forstår ikke menneskesprog. Han forstår kun magtens sprog. Derfor, medmindre vi bliver mere beslutsomme og fastlægger de rette prioriteringer i tide, vil vi snart stå over for en tredje verdenskrig.

Journalist Adam Holm: Hvor der er to ungarer er der tre meninger.

Indrammet skilt hos 94-årige Martha på Drosselvej på Frederiksberg: DAILY PRAYER: O, Lord, help me to keep my big mouth shut undtill I know, what I am talking about.

BYENS GAMLE SKIBSREDER ER DØD

$
0
0
Annoncen var i Bornholms Tidende i går. Foto©JørgenKoefoed.

Annoncen var i Bornholms Tidende i går. Foto©JørgenKoefoed.

NÅR DER FLAGES PÅ HALV flere steder i Gudhjem i dag skyldes det, at den gamle skibsfører og tidligere ejer af Christiansøfarten, Evald Jensen, bisættes i dag kl. 13 fra Gudhjem Kirke. Han døde i onsdags 92 år gammel.

Selvfølgelig var flaget på halv på Evalds gamle skiv Ertholm. Foto©JørgenKoefoed.

Selvfølgelig var flaget på halv på Evalds gamle skiv, Ertholm. Foto©JørgenKoefoed.

Og selvfølgelig var byens flag på Bokul og hejst halvvejs ned. Foto©JørgenKoefoed.

Og selvfølgelig var byens flag på Bokul og hejst halvvejs ned. Foto©JørgenKoefoed.

Masser af modvind, men stadig på halv. Her på Nørresand. Foto©JørgenKoefoed.

Masser af modvind, men alligevel på halv. Her på Nørresand. Foto©JørgenKoefoed.

Glaciet, hvor der normalt kun flages om søndagen var også med på denne dag. Foto©JørgenKoefoed.

Glaciet, hvor der normalt kun flages om søndagen, var også med på denne dag. Foto©JørgenKoefoed.

Tolderne er også med på en halv. Foto©JørgenKoefoed.

Tolderne var også med på en halv. Foto©JørgenKoefoed.

Flag-reglementet:

Flagning bisættelse / begravelse:
På visse mindedage og i anledning af dødsfald eller gravfæstelse flages på halv stang. Flaget hejses FØRST til tops og forbliver oppe nogle sekunder. Derefter sættes det på halv, dvs. nedhales så langt, at flagets UNDERKANT befinder sig ud for MIDTEN af flagstangen. Ved flagning fra skrådtstillet flagstænger, monteret på husfacader eller skibe sættes det hvide kors ud for flagstangens midte. Når den kirkelige ceremoni er overstået hejses flaget til tops.

Flagning ved dødsfald:
Flaget forbliver på halv stang til solnedgang, (også langfredag).

 

 

 

 

 

AFSTED TIL VERDENSHAVET

$
0
0
Nørresand blev for en stund forvandlet til Strøget i myldertiden. Foto©JørgenKoefoed.

Nørresand blev for en stund forvandlet til Strøget i myldertiden. Foto©JørgenKoefoed.

DET GIK IKKE STILLE AF, da Gorm den Gamle i stiv kuling stod ud fra Nørresand Havn her til formiddag kl. 11 kurs Caribien. Dels var kajen fyldt med familie, venner og nysgerrige og dels fyldte et velvoksent havnekor den ene ydermole – og udover dannebrogsflag i alle størrelser, tudehorn og en enkelt kanon-salut hylede den kraftige blæst i alt, hvad der ikke var nagelfast.

Ombord befandt sig tre børn – Alva, Carl Holger og Siffrine på henholdsvis 9, 7 og 4 år – der sammen med deres forældre, Maja og Jonas Enghave Lissau-Jensen, havde besluttet at hive stikket ud fra den daglige trummerum til nye oplevelser.

Turen ender ved en af de caribiske øer og er berammet til at vare mellem otte og ni måneder. Så er det nemlig tid til at flyve hjem og åbne deres restaurant Brøddan i Gudhjem. Næste år fortsætter turen fra Caribien og går – måske – videre over det helt store Stillehav.

Det var kun 4-årige Siffrine, der var på dæk, da Gorm den Gamle smed trosserne. Til gengæld havde agtede hun  tilsyneladende, at overtage styringen. Foto©JørgenKoefoed.

Det var kun de voksne og 4-årige Siffrine, der var på dæk, da Gorm den Gamle smed trosserne. Til gengæld agtede hun tilsyneladende, at overtage styringen. Hendes to ældre søskende gemte sig under dæk for den overvældende menneskemængde. Foto©JørgenKoefoed.

Hvem kan sejle foruden sejl og så videre ... lød det fra et talstærkt havnekor, da Gorm den Gamle bølægede ud af havnen. Foto©JørgenKoefoed.

‘Hvem kan sejle foruden sejl’ og så videre … lød det fra et talstærkt havnekor, da Gorm den Gamle vuggede ud af havnen. Foto©JørgenKoefoed.

Ende ude på det første store verdenshavn. Foto©JørgenKoefoed,.

Endelig ude på det første store verdenshav. Foto©JørgenKoefoed.

Gorm den Gamle er blevet til en prik. Vi ses igen til april 2017. Foto©JørgenKoefoed.

Gorm den Gamle er blevet til en prik. Vi ses igen til april 2017. Foto©JørgenKoefoed.

Læs også nedenstående blog:
GUDHJEM HAVNEKORS NYE 2. VIOLINIST

14. juni 2016

BRUDEN FANDT SIN SKULPTUR

$
0
0
Sådan ser Ole Christensens skulptur SAMMEN ud. Foto©JørgenKoefoed.

Sådan ser Ole Christensens skulptur SAMMEN ud. Foto©JørgenKoefoed.

BORNHOLMS anerkendte billedhugger, Ole Christensen, der døde i 2000 efter 42 myreflittige år i Olsker på Nordbornholm udstiller stadig på Gudhjem Museum. Så hvis du endnu ikke har oplevet den levende og pulserende udstilling af et stort antal af hans mindre skulpturer i brændt ler, jern og bronze samt en lang række tegninger fra ind- og udland, har du stadig muligheden.

Der er først lukkedag på søndag – 24. juli.

Der har været pænt mange besøgende og ikke mindre end fire af skulpturerne er blevet solgt til en samlet pris af knap 40.000 kr. En af skulpturerne er blevet købt af Lasse Falkenberg fra Gudhjem Downtown, men ikke på en hel almindelig måde.

Lasse havde besøgt udstillingen uden sin hustru. Her forelskede han sig i skulpturen SAMMEN – men elsker dog stadig også sin Hanne … og nej, det hedder ikke bigami.

Da de skulle fejre deres 4 års bryllupsdag en lille uge efter, besluttede Lasse, at han ville forære sin brud denne skulptur. Men på én betingelse: Hanne skulle kunne spore den – uden at kigge på udstillingslistens navne.

Hanne er ikke en kvinde der stikker op for bollemælk, så hun gik med krum hals løs på de 57 udstillede skulpturer. Efter nøje gransken havde hun fundet frem til to mulige emner. Og efter en tænkepause pegede hun på SAMMEN.

***BINGO***

Enten er Hanne lidt af en tankelæser – eller også kender hun bare sin Lasse særdeles godt.

DU KAN NÅ DET ENDNU

Som sagt lukker Ole Christensen-udstillingen på søndag. Så der er stadig tid til at finde en velegnet bryllupsgave – eller julegave – til din partner.

GUDHJEM-BANEN 100 ÅR

Selv om toget kun kørte mellem Gudhjem og Almindingen i 36 år – med start for 100 år siden – fejrer Gudhjem By- og Mindeforening alligevel den historiske begivenhed med en store udstilling i Stationsbygningen. Den lukker samtidig med Ole Christensen, men vil kunne ses resten af året, når der er åben for andre udstillinger på Museet.

mydtskov plakatWWW

NÆSTE UDSTILLING bliver med RIGMOR MYDTSKOV – en af Danmarks betydeligste og mest markante fotografer med speciale i teater, kongehus og portrætter af fremtrædende danskere. 

Udstillingen åbner søndag 31. juli og kan ses til og med 28. august – hver dag kl.13:00-17:00.

Entré 40 kr. med mindre du er under 18 år eller medlem af Gudhjem By- og Mindeforening – SÅ ER DET GRATIS. Det er muligt at melde sig ind ved indgangen. Det koster 100 kr. om året. Museet har Mobil Pay, men ingen kortlæser.

STIG ROSSEN HAVDE SIN EGEN TJENER MED

$
0
0
Her er han – Oliver Rossen. Den perfekte tjener. Han stillede med egen medbragte Pandekage-uniform o spurgte om han måtte agere tjener. 'Bare du tjekker ind', replicerede Pandekagemanden. Foto©JørgenKoefoed.

Her er han – Oliver Rossen. Den perfekte tjener. Han stillede med egen medbragte Pandekage-uniform og spurgte om han måtte agere tjener. ‘Bare du tjekker ind’, replicerede Pandekagemanden. Foto©JørgenKoefoed.

Sidste år rev en passerende BAT-bus el-kablerne ud af stikket. Bussen standsede betids, så kablerne kunne reddes. I mens sprang Rossen ind i bussen og fortsatte sin sang her. I år passerede bus 8 uden problemer. Foto©LisaHøyrup.

Sidste år rev en passerende BAT-bus el-kablerne ud af stikket. Bussen standsede betids, så kablerne kunne reddes. I mens sprang Rossen ind i bussen og fortsatte sin sang her. I år passerede bus 8 uden problemer. Det var lidt synd for passagererne. Foto©LisaHøyrup.

Oliver var også så flink, at hente en øl til Din Blogger, da restauranten var så tætpakket, at kun en størrelse som Oliver kunne sno sig. Foto©JørgenKoefoed.

Oliver var osse så flink, at hente en øl til Din Blogger. Restaurantshaven var så tætpakket, at kun en størrelse som Oliver kunne sno sig. Foto©JørgenKoefoed.

 

Takket være den trådløse mikrofion kunne Stig Rossen forlade secenen i Brøddegde og synge blandt de tætpakkede borde. Foto©JørgenKoefoed.

Takket være den trådløse mikrofon kunne Stig Rossen forlade secenen i Brøddegade og synge blandt det tætstuvede publikum. Foto©JørgenKoefoed.

FOR TREDJE ÅR i TRÆK stillede den kendte sanger Stig Rossen op på Pandekagehusets scene i Brøddegade i går og fyldte gaderummet med smægtende musical-sange, men også med Bamses i EN LILLE BÅD DER GYNGER og ikke mindst Frankieboy’s evergreen MY WAY. Alle svømmede hen og vuggede i takt. Det lød faktisk bedre end den gang din Blogger sang den på MAXIM’S i Paris.

Men den virkelige sensation var faktisk Stig Rossens egen medbragte tjener. Bette Oliver fra Fyn.

BLOGGEN: Hvor gammel er du.
OLIVER: En hel håndfuld.

Oliver fór rundt hele aftenen blandt de mange spisende og fjernede tomme glas og brugte tallerkener og bestik. Han var den perfekte  tjener – havde et øje på hver en finger og fjernede det brugte sekundet efter, at gæsterne var færdige med det. Meget senere på aftenen tørrede han bordene af med fugtig klud. Alle restauranter burde have en Oliver. I øvrigt er Oliver en af Stig Rossens mange medbragte børn.

Efter 1 time med Stig Rossen fik hans ældste søn Lucas lov til at fyre sit eget helt specielle DJ-show af. Musikken havde han ikke bare selv lavet, men han tilføjede også lyde under afviklingen. Det var under alle omstændigheder musik, som de unge gik amok til. Et veritabelt asfaltbal udviklede sig foran den propfyldte Pandekagehave. Det var stort.

Seancen gentages igen i dag kl. 16 og 20 – og igen i 21. og 22. juli 2017.

To gode venner fra Fyn: Stjernesangeren og Pandekagemanden efter koncerten. Foto©JørgenKoefoed.

To gode venner fra Fyn: Stjernesangeren og Pandekagemanden efter koncerten. Foto©JørgenKoefoed.

Tøserne gik amok, da Lucas Rossen skruede op for sin egen hjemmeproducerede disko-musik. Foto©JørgenKoefoed.

Tøserne gik amok, da Lucas Rossen skruede op for sin egen hjemmeproducerede disko-musik. Foto©JørgenKoefoed.

Hvem siger man ikke kan kaste sig ud i dansen bare fordi man kører elektrisk rullestol. Foto©JøgenKoefoed.

Hvem siger man ikke kan kaste sig ud i dansen, bare fordi man kører elektrisk rullestol. Foto©JøgenKoefoed.

Den perfekter tjener tog sig et velfortjent hvil i fars brede favn. Lidt efter gik han igang med at rengøre samtlige borde. Foto©JørgenKoefoed.

Den perfekter tjener tog sig et velfortjent hvil i fars brede favn. Lidt efter gik han igang med at rengøre samtlige borde. Foto©JørgenKoefoed.

 

 

 

EN STENBRO-DRENGS HISTORIE [11:61] – PÅ VEJ UD I DEN STORE VERDEN

$
0
0

Peer Søndergård flyttede til Rønne i 1997 og har boet der lige siden. Han blev født 23. november 1933, og voksede op i Sydhavnen i København og gjorde som udlært maskinmester verdenshavene usikre.

På et tidspunkt blev han pustet af Gud. Det førte ham ind i Jehovas Vidner. Her er han stadig aktiv samtidig med, at han har fået den dille at lave en lampe næsten hver dag af genbrugsmaterialer. Lamperne kan ses & købes i hans nyåbnede GALERIE JE T’AIME – SANS ÉGAL [’Jeg elsker dig – uden lige’] … her taler han om sine lamper!

Peeer Søndergaard har verdenskortet hængende på sin væg i hjemmet i Rønne. Han har været de fleste steder på kortet. Foto©JørgenKoefoed.

Peer Søndergård har verdenskortet hængende på sin væg i hjemmet i Rønne. Han har været de fleste steder. Foto©JørgenKoefoed.

I 2007 skrev han sine erindringer EN STENBRO DRENGS HISTORIE. Dem har Bloggen fået lov til at offentliggøre styk- og drypvis hen over de næste år.

KAPITEL 11: PÅ VEJ UD I DEN STORE VERDEN

EFTER AT HAVE sagt pænt farvel til min Mor,  hankede den unge mand op i kufferten, skød hjertet op i livet, mødte forhyringsagenten i lufthavnen, gik ombord i flyet til Amsterdam. Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at jeg ikke var nervøs … men også meget stolt. Underligt var det at blande disse to følelser sammen. Det var som at gå linen ud.

At flyve havde jeg aldrig prøvet. Men der stod den og brummede nok så hyggeligt, og det var egentlig ret beroligende. Det var før jet-tiden.

Som sagt skulle jeg skifte i Amsterdam, men jeg var vist ikke helt herre over situationen, for lige pludselig lød det i højttaleren: ’Mr. Sondergaard, your plane are ready, please go on board’. Det tog jeg ingen notits af, men da det gentog sig, gik det op for mig, at mr. Sondergaard det var mig. Og så skulle det gå stærkt ud til flyet. Knap var døren lukket bag mig før, maskinen lettede. Det var bælgmørkt uden for, men snart blev det et lyshav. Hvad kunne det mon være?

STORBYENS LYSHAV

London! Lys så langt øjet rakte. Storslået! Nu skulle det vise sig, om det engelske jeg havde lært af en nysproglig student til 2 kr. i timen kunne bære. Det kunne det! Omend det ikke var skoleengelsk.

Da rejsen ikke endte i London, skulle jeg med tog til Southhampton, der skulle køre fra Waterloo Street Station. Det var derfor nærliggende at tage en taxi. Det var en rigtig Londonner Taxi. Det var ingen dør, men en kæde ind til chaufføren, som talte udbredt cookney-engelsk. Det var svært at forstå, men meget fascinerende. Han sagde blandt andet: ’It’s a dirty weather to day’. Det kunne jeg give ham ret i, for det regnede.

På stationen var der et mylder af mennesker, ligesom man ser på film. Jeg fandt perronen og toget. Lokomotivet stod og pustede damp. Husk, det var før dieseltogene, og at det var England. Et land med kul og før BPs fund af olie i Nordsøen.

Kl. 23.00 engelsk tid var toget i Southhampton, som i øvrigt den gang var udskibningshavn for de store amerika-linere Queen Elisabeth og United States.

DEN BESKIDTE VERDEN

De var virkelig givet godt ud, de 2 kr. i timen. ’Can I have a room for to night, please?’ Det kostede eet pund. Dødtræt gik jeg i seng.

Den næste dag vågnede jeg ved, at det kløede så skrækkeligt på mit ene ben. Lopper! ’Hallo, this is the World og det beskidte England.’

Fortsættes …

 

HERUNDER BRINGES DE FOREGÅENDE KAPITLER,
SOM HAR VÆRET BRAGT PÅ BLOGGEN:

KAPITEL 1: AT SKRIVE OM SIT LIV

SOMME TIDER kan man få en ubændig lyst til noget. Man kredser om tanken. Kan ikke blive fri. Tankerne trænger sig på … og på et eller andet tidspunkt giver man efter. Nu tænker du nok, det er en ny bil, sex eller noget så banalt som en øl. Men det er noget af helt andre dimensioner.

Nej, ved du, hvad jeg har lyst til? Jeg har lyst til at skive om mit P.S.-liv. Det er såmænd ikke noget særligt, men jeg tror, at der er dybder i et hvert menneskes liv. Noget at se tilbage på.

ENGHAVEVEJ VAR BARNDOMMENS GADE

DA JEG BLEV FØDT, var min storesøster Nancy allerede forlovet med Willy, som senere blev min svoger. Der er nemlig 13 års forskel på mig og hende og 11 år på min anden søster Erna. Så det var en efternøler, der kom til verden på Enghavevej 208. Det var lige på hjørnet af Sydhavns Plads og Sydhavnsgade … nu hedder den Borgbjergsvej.

Det må have været en svær fødsel for min Mor, for jeg vejede 10 pund. Jordemoderen skulle have sagt: ’Sikken en dejlig, stor dreng, fru Søndergaard’ … og det er jeg stadig … 105 kg i skrivende stund.

Min Mor og Far havde det ikke altid godt sammen. Jeg er nok blevet til i forsoningens sødme. Nå, tak for det!

FATTIG-30’ERNE

30’ERNE VAR EN VANSKELIG TID, så det var små kår Peer Søndergaard kom til verden i. Man skulle være lykkelig for en to-værelses, og det var lige netop sådan en min Far og Mor havde. Fem mennesker i en to-værelses. Det siger sig selv, at der var småt med plads, så hvad gør man så? Ja, man lægger den lille ny i en kommodeskuffe!

Som sagt var 30’erne en vanskelig tid. Nå, ja, hvornår har det ikke været det?! 20’ernes livsglæde var forbi, og det løsslupne liv var ovre. Sorte skyer drev igen sammen. Depression, arbejdsløshed og Hitler gjorde det ikke lettere.

Min Far som var typograf var meget arbejdsløs. Han havde kun arbejde, når Kraks Vejviser og Telefonbogen skulle trykkes, så pengene var små i Sydhavnen.

Min Mor sled i det med at sy for folk, men alt det tænkte en lille dreng slet ikke på. Når man ser fotos af mig, griner jeg altid og  er rund og trind. Jeg har i min opvækst aldrig følt, at vi manglede noget.

DER SKAL VÆRE TO x E

’HVAD SKAL DRENGEN HEDDE, Ella?’ Det hed min Mor. Min Far hed Martin. ’Han skal hedde Peer’, sagde min Mor, ’og det skal staves med to e’er’. Det er der en særlig historie bag. Som sagt var det i 30’erne, jeg blev født. Der skete så meget på verdens arena den gang. Hitler kom til magten, ulykkelig vis, og Prisen af Wales abdicerede, fordi han blev forelsket i Miss Simpson. Men hvad har det med mit navn at gøre?

Jo, det har det i høj grad. Det engelske kongehus var aktuelt stof, det er det stadig. De har mange titler, der i blandt en Peer, som er en Hosebåndsridder … den højeste orden i England. Og da min Far og Mor var lidt snobbede uden at ha’ noget at ha’ det i, så blev jeg kaldt Peer med to e’er.

FAR DØDE

DESVÆRRE NÅEDE JEG ALDRIG at kende min Far. Han døde da jeg var 1,5 år gammel. En dårlig tand og en mindre dygtig tandlæge … ja, tænk engang … så lidt skulle der til. Pencilin’et var ikke opfundet, og betændelsen bredte sig til hjernen. Ja, sørgeligt nok!

Jeg har ladet mig fortælle, at han var en spøjs fyr. Han var pukkelrygget, hvilket måske gjorde, at han var en enspænder. F.eks. har min Mor fortalt, at når han skulle møde på en ny arbejdsplads, kom han med vilje for sent, hvor andre helst ville gøre en god figur.

Fuld af mindreværd satte han sorte rullegardiner op, så man ikke kunne se, om der var nogen hjemme. Det kan selvfølgelig være meget rart, når man er nygift, men det bliver man jo ikke ved med at være. Men alle har gode og dårlige sider ved sin person.

Min Far var helt vild med radio og musik. Jeg tror, hvis han havde levet i dag, havde han haft det dyreste B&O-anlæg, man kunne få. ’Hør, Ella’, sagde han tit, men Ella kunne ikke høre noget. Hun var nemlig ikke musikalsk.

Min søster Erna har fortalt, at Far var en rigtig vogter. Han passede på os som en smed. Det er da en god egenskab. Samtidigt var han meget kvalitetsbevidst. Han købte dyre ting … dog uden at have pengene til det.

Men uanset hvordan ens Fars personlighed var, er det nok godt, at have sådan én. Jeg tænker tit på, hvordan min opvækst var blevet, hvis jeg havde haft ham.

Det kan være svært for en mor, at styre en knægt. Og svært er det selvfølgelig, at være alene med to opløbne tøser med en lillebror. Selv nu hvor jeg er 63, siger de: ’Det er min lillebror’. Irriterende!’

ALENE-MOR MED TRE BØRN

MEN DET VAR sikkert meget belastende for min Mor. Hun skulle jo tjene penge. Det gjorde hun ved at sy. Herrebenklæder syede hun. Hun gjorde det hjemme. Hvorfor? For at være hjemme for sine børns skyld. Hun var meget selvopofrende. Hun kunne tjene mere på en systue. Så vi har aldrig været nøglebørn. Tak, Mor!

Apropos nøglebørn var begrebet så småt begyndt den gang. Desværre har det udviklet sig enormt til stor skade for samfundet efter min mening. Den tryghed det var for mig at vide, at min mor var hjemme havde stor betydning. Så stor at jeg besluttede at mine børn aldrig skulle på institution, og at min kone så vidt muligt skulle være hjemme, når de kom fra skole. Det har de også senere udtrykt stor glæde ved.

KAPITEL 2: DEN STORE FÆLLESGÅRD

SYDHAVNSKVARTERET ENGHAVE, FREDERIKSHOLM består af store boligkarréer med lukkede gårde. Vores gård var særlig flot, fordi inspektøren boede i den ene ende og havde en stor anlagt have med mange træer og buske og en græsplæne med et springvand i midten. Denne gård var mit et og alt. Og den var så stor, at vi ikke havde behov for at løbe og lege ude på gaden. Det gav i sig selv en stor tryghed.

Vi børn havde et bestemt kaldesignal. Uh-uh. Ganske enkelt op med vinduet. Uh-uh blev der svaret. Uh-uh, så var det bare med at komme ned at lege.

EN VRIMMEL AF BØRN

GÅRDEN VRIMLEDE med børn i alle aldre. Små og store. Fra tidlig til sent var vi nede at lege. Skulle vi have noget at spise, havde vi ikke tid til at gå op. Vi kaldte: ’Mor, kast en mad ned’. Så kastede hun en mad ned og så tilbage til legen.

Fodbold, sjippe, hinke, spille kugler, løbe med trillebånd, et-tag-fat, skjul, en, to, tre, fire, fem, seks, syv, otte, ni, ti, fri for lur på alle sider og kanter, spille terre (det var vi skrappe til), terningespil.

For nogle år siden tog jeg mine drenge med til Sydhavnen for at vise dem, hvor deres Far var vokset op. Jeg glædede mig til at vise dem gården, men tænk, der var ikke et øje. Min dejlige gård var tom. Ingen glade børn. Ja, tiderne har forandret sig. Nu sidder de oppe i lejlighederne og spiller computer og glor videofilm.

Der skete selvfølgelig meget i gården. Blandt andet husker jeg en episode. En af de store drenge ville af med sit legetøj. Han syntes sikkert, at han var blevet for stor til det, så han kastede det i grams. Vi sloges selvfølgelig om det, mens han frydede sig. Han havde også en seksløber. En stor flot en. Den var lavet af tin og var til knaldhætter. Den skulle der løbes om kap for at få, så alle drengene stillede op til løb. Jeg vidste, at jeg ikke havde en chance, men jeg begærede den pistol. Mens de andre spurtede af sted, overtalte jeg den store dreng til at give mig den. De andre drenge blev selvfølgelig rasende og lovede mig tæv. De var godt sure på mig længe. Desværre havde jeg den kun kort tid. Jeg tabte den og den gik i stykker. Og hvad kan man så lære af det? Ja, arbejd for det du ønsker, så varer glæden længere.

MINE KAMMERATER

JEG TÆNKER TIT på mine kammerater. Holger, Jørgen Malmberg, Vagn, Børge, Preben Vestergård, Jørgen Pedersen, Bent Heise, Mogens Sørensen, svenske Per og pigerne: Ninna, Bente, Tykke Lis, Lis Hansen og alle de andre. Hvor er I henne? Er I glade, og har I haft et godt liv?

KAN DU HUSKE?

DET KUNNE VÆRE interessant at møde jer igen. Så skulle snakken rigtig gå: Kan du huske den gang? Jørgen Malmberg ville sikkert sige: Peer, kan du huske, du var forelsket i Ninna. Det var jeg grænseløst, men jeg fik hende aldrig.

Og Holger, hvis far var [spor]vognstyrer på Linie 3, ville nok grine, så hans store flyveører blafrede, når han talte om, hvordan vi kælkede med Tykke Lis. Hun havde et smukt ansigt og nogle store bryster, så når vi kælkede med hende, sad hun foran, og vi drenge fik lov til på skift til at tage hende på patterne. Hvor Tykke Lis er blevet af, ved jeg ikke, men Holger blev gift med Bente, Ninnas veninde.

DET SORTE SPROG

VI VAR GODE KAMMERATER, selv om atmosfæren var hård. Det sorte sprog i sproget, det jeg i dag kalder sydhavnsk, havde sin egen klang. Min klasselærer yndede at sige, når vores sprogblomster blev for kraftige: ’Vort modersmål er så dejligt, det har så mild en klang’.

Vi sagde tingene, som de var. En spade var en spade, en skovl en skovl, en tissemand en …. (censur). Det modsatte en ….. (censur), et dumt svin var et dumt svin og en kammerat en kammerat.

Vi havde vores egne love, som blev håndhævet med tæv. Der var ingen slinger i valsen. De store beskyttede de små og de store tævede hinanden i gensidig respekt for udfaldet.

Når vi spillede fodbold var vi Frem’ere, og det er vi stadig.

MUSIKKEN PÅ REJSEGRAMMOFONEN

VORES GÅRD var forum for alt …. også musik. Vi spillede 78’ere på rejsegrammofonen. Vi sad drenge og piger og hyggede os. Det var Louis Armstrong, Benny Goodman, Tommy Dorsey, Duke Ellington, Stan Kenton, Jack Tiergarden og Glen Miller for blot at nævne nogle. Alt sammen vidunderlig, svingende musik til forskel på den rædselsfulde rock unge mennesker hører nu til dags.

Og så var der alle schlagerne, som vi hørte på Giro 413 om søndagen. Men så kom Holger, som for øvrigt var meget musikalsk, med en long-playing-plade. Så var det slut med den optrukne rejsegrammofon.

Hele den udvikling, der er sket i den retning, er sket i min tid. Det er ubeskriveligt.

Vi hørte ikke musik hele tiden. Det var en eksperimenterende tid. På et loft sad vi og blandede svovl og andre ting sammen for at lave krudt. Det skulle vi prøve af i gården. Der skete ingenting indtil vi en dag fremstillede en rørbombe. Den sprang med et ordentlig brag, så vi blev bange. Ikke mere af den slags.

KAPITEL 3: DA KRIGEN KOM

DEN 9. APRIL 1940 var jeg seks år. Det er en dag, jeg husker tydeligt. Min Mor og jeg skulle over på Statens Serumsinstitut. Jeg skulle vaccineres mod kopper. Enhver ved, hvad der skete denne dag. Tyskerne besatte Danmark. Andre var nok blevet blevet hjemme på denne dag, men min Mor var en handlekraftig kvinde, og vaccineret det blev jeg. På trods af tyske tropper, kanoner, flyvemaskiner og krigsskibe forcerede min Mor og jeg Langebro og kom til Seruminstituttet, som ligger på Amager, og kom helskindet hjem igen.

SAMMENHOLDET

KRIGEN VAR på en måde en mørk og kedelig tid. Men også en sammenholdets tid. Som Helge Kærulff-Schmidt sang: ’Vi er jo alle i samme båd’ eller Liva Weel: ’Man binder os på hånd og mund’. Men man kan ikke binde ånd.

Det var en tid, hvor der blev diskuteret politik og holdninger. Jeg har altid haft den opfattelse, at hvis man havde en idé, skulle man træde frem med den. Sådan havde min Mors familie det. De fleste var kommunister og mine onkler var modstandsmænd. Ikke 4. maj-frihedskæmpere, men rigtige sabotører. Min onkel Hermand fremstillede bomberne og min onkel Svend fyrede dem af. Han var også med til at likvidere stikkere. Og der gik rygter om, at Hermand var med til at sejle Niels Bohr over til Sverige.

Min onkel Svend var en stor chamør, hvilket gik ud over andre end tyskerne. En dag kom jeg ned til min Mormor. Jeg skulle altid komme ad køkkentrappen og banke et bestemt signal. Hun boede to opgange fra os. Da jeg kom ind, sad der en tre-fire mænd og deres maskinpistoler lå på spisebordet. Det fortæller lidt om tidens alvor.

Da krigen var forbi, lærte jeg dem alle sammen at kende. Alle prægtige mænd fælles om én sag: At drive tyskerne ud af Danmark. Men også for at få en bedre verden bag efter. Det lykkedes desværre ikke.

SABOTAGER I SYDHAVNEN

SYDHAVNEN OG VALBY var fabrikskvarterer. Der gik næsten ikke en dag, uden der lød nogle ordentlige brag og skyderier. Hollesens Fabrikker, Allways – ikke ultra – men radiofabrik, B&W Teglholmen, Adler, Kulkranerne i Sydhavnsgade, Ford, Tuxham i Trekronergade, Vægtfabrikken på Stubmøllevej for blot at nævne nogle.

Pludselig en dag jeg var nede hos min Mormor, kom tyskerne farende og stillede en maskinkanon op og begyndte at skyde vildt lige uden for hendes vinduer. Jo, der skete noget hver dag.

En tysk deling soldater marcherede gennem gaden syngende: ’Wir fahren gegen Engeland’ og ’Alte Kammeraden’. Det var jo en statelig hær, der invaderede os, men som årene gik, blev den mere og mere ynkelig. Man fik helt medlidenhed med de stakkels mennesker. Til sidst var de kun laser og pjalter.

EN SVÆR TID

2. JULEDAG 1944 lød der pludselig skud. Vi for hen til vinduet og så en mand løbe væk og en anden lå blødende på jorden. Det var en Hipo-mand, der var blevet likvideret.

Ja, krigen var stadig i gang, og den kunne mærkes på mange måder. Det var extremt kolde vintre, og der var ingen brændsel. Det var specielt svært for en enlig mor. Hendes brødre som skulle være de første til at hjælpe hende, var jo travl optaget af krigen. Men drengen Peer lå ikke i kommodeskuffen mere, den var byttet ud med en harmonikaseng, han stjal kul fra tyskerne sammen med Holger. Ovre i Scandiagade stod jernbanevogne fulde af kul, og når vagtposterne var nede i den ene ende, sprang vi drenge op, og hev kul ned. Så gik det hjem med kul på vores slæder. Det var ellers nok noget, der gav varme. Det var herligt og spændende.

Men alting har en ende, og den 4. maj, viste det sig, hvem der var hvem. Nogle havde travlt med at komme væk, og andre med at komme efter dem.

KAPITEL 4: DEN FORBANDEDE SKOLE

DET SIGER NÆSTEN SIG SELV, at jeg gik i skole under krigen og i efterkrigstiden. Det undrer mig at alle de børn jeg siden er blevet velsignet med alle er boglige, hvilket man langt fra kan sige, jeg var og er. De otte år jeg gik i skole var et sandt helvede, og en af de lykkeligste dage i mit liv var, da jeg gik ud af den.

Nu var forholdene ikke de bedste under krigen og efter. Men det var ikke det, for selvfølgelig kunne man lære noget. Det var min indstilling, der var negativ. Havde min Far levet, var det nok blevet anderledes. I dag ved jeg godt, hvad der skulle til. Mere myndighed i hjemmet. Min Mor kunne ganske enkelt ikke overskue det.

Det var sådan, at jeg altid sad på sidste række. Det gjorde de såkaldt dumme og hver gang læreren spurgte om noget, lod jeg som om, jeg havde tabt noget på gulvet. Mærkeligt at læreren ikke gennemskuede det. På den både var vi begge dumme.

GOD TIL NOGET

MEN DER ER ALTID NOGET man er god til. Jeg var god til sløjd, samfundskendskab, geografi og sprog. Min tysklærer sagde engang til mig: ’Jeg ville give dig ug, hvis du ville læse på det. Men hvorfor skulle man det, når jeg kunne uden.

Med gymnastik var det helt galt. Men jeg var klassens helt, når jeg bestak læreren med cigarer, og vi fik håndbold. Cigarerne stjal jeg fra min moster Jenny. Hun var ansat på Nobels Cigarfabrik. Hun stjal dem selv, så hun kunne ikke sige noget.

Men når jeg havde cigarer med i skole sagde jeg:
’Må vi få håndbold i dag, hr. Ebert?’
’Nej, I har godt af gymnastik’.
’Nå, et var ellers en skam, jeg har 10 cigarer med i dag’.
’Nå, så lad gå.’
Og så fik vi håndbold.

Men på mange andre områder var han et dumt svin. Jeg kunne ikke fordrage ham.. Han var uretfærdig som de fleste.

SVØMNING I HAVNEN

OM SOMMEREN VAR DER IKKE noget problem med gymnastikken. Der gik vi til svømning i Gasværkshavnen. Nej, vi gik ikke, for vi løb der hen syngende, så vi var godt varme, når vi ankom, så det var godt med en dukkert. Det kunne godt være koldt, men det blev der ikke taget hensyn til. Her var jeg i mit es. Her var er ingen, der kunne lære mig noget. Udspring på hovedet fra vippe, dykke,  svømme under vandet. Det lille og det store Frisvømmermærke tog jeg let, hvor andre havde store kvaler. Og senere det samme med Livredderen.

DA SPANSKRØRET DANSEDE

I DE OTTE ÅR jeg gik i skole, fik jeg forskellige former for diciplinærstraffe. 3 slag med spanskrøret, som havde sin bestemte plads hos læreren, så alle kunne se det … uvist af hvilken årsag! 3 eftersidningstimer, som også blev kaldt ’svedere’ samt et utal af nakkedrag og kind-niv. Det var faktisk lige efter min skoletid, at det blev forbudt. Der var mange lærere, der var rene sadister. Men for lidt og for meget fordærver alt. Det kan man se på børns opførsel nu om stunder.

KAPITEL 5: FÆRDIG MED SKOLEN

DER ER NU GÅET 14 år af mit liv, og det begynder at forme sig anderledes. Som sagt før  var det en lykkelig dag i mit liv, da jeg kylede min skoletaske langt væk. Nu var det tid til at finde en læreplads. Ikke fordi jeg ikke vidste, hvad arbejde var. Mens jeg gik i skole havde jeg adskillige  bypladser. Jeg kørte med rulletøj, gik med den lokale avis, havde plads hos en grønthandler og hos en købmand.. Det sidste kunne være temmelig hårdt. Den var der 50 pilsnere i en kasse, og det var altid dem, der boede på 4. sal, der skulle have varerne bragt. Lønnen var 20 kroner om ugen plus diverse drikkepenge, som var meget mere end selve lønnen. Som Niels Hausgård siger: ’Der er altid arbejde nok til dem, der kan og vil’. Arbejde tager man ingen skade af, modsat det syn man har på den sag nu om dage, at unge mennesker ikke må arbejde. Det strider mod al sund fornuft …

HVILKEN UDDANNELSE SKULLE JEG VÆLGE?

NU VAR TIDEN TIL AT LÆRE NOGET, for at jeg kunne tjene penge. Jeg havde jo lært, at livet koster penge, og ikke som en stor dreng sagde til mig engang: ’Alt hvad der stå uden for forretningerne var gratis’. Den er fin, tænkte jeg og snuppede en honningkage. Da jeg kom hjem med den, sagde min Mor: ’Den må du hellere gå hen med igen’.

Det fag jeg skulle lære, var det, jeg skulle kunne ernære mig af resten af mine dage. Sådan var indstillingen den gang.

At blive smed eller maskinarbejder, det var sagen. Og det man vil, det bliver man. Det man ville, bliver man måske. Underligt at der er så stor forskel på de to ord.

Det viste sig at være et godt valg. Dette fag har bragt mig mange interessante oplevelser, som jeg ikke har villet været foruden.

Min Farfar var smed på centralværkstedet i København (Jernbanen). Han sagde: ’Når du bliver udlært, så søg ind til jernbanen, så er din lykke gjort resten af dit liv’. Jeg ved godt, hvorfor de gamle sagde det. De var hunderædde for at blive arbejdsløse. Men jeg har aldrig været tryghedsnarkoman. Jeg havde andre planer.

NEMT AT FÅ EN LÆREPLADS

NU TIL DAGS KRÆVES DER næsten en studenterexamen for at komme i lære. Men det gjorde det ikke i 1948. Det var en genopbygningstid, så det var forholdsvis let at få en læreplads. Det var min onkel Herman, der skaffede mig den. Han havde en modstandskammerat, der under krigen havde et værksted, der lavede maskinpistoler. De hed stenguns. Det gik fint under krigen, men nu skulle der produceres andre ting.

Det var en svær tid at gå fra skole til læreplads. Jeg var kun en hvalp, som ikke altid kunne se alvoren i livet. Derfor fik jeg mange hug af Mester og af svendene. Jeg lærte at se menneskerne fra en anden side, end jeg var vant til. Tit var de meget modbydelige mod hinanden …. også mod mig, der var yngste lærling.

En gang jeg blandede mig i svendenes samtale, fik jeg én på hovedet og blev spurgt om, at jeg så kunne holde min kæft, til jeg blev spurgt. Og det kunne jeg sagtens.

DAGLIGDAG PÅ VÆRKSTEDET

VI FREMSTILLEDE VÆRKTØJER til fremstilling af ringbind. De var noget anderledes end dem i dag. Vi havde også en produktion, som nogle damer tog sig af. Det var noget være rod, som jeg vil komme ind på om lidt.

Hos sabotøren var der kun én lærling foruden mig. Han hed Bruno. Han var altid så uheldig.. Nu skal I bare høre hvordan:

En dag vi sad og spiste vores frokost, fik vi et chok. Om formiddagen havde vi spildt noget fortynder på gulvet. Det blev suget op med noget savsmuld og fejet sammen i en bunke. Vi havde ingen frokoststue, så vi spiste vores mad på værkstedet. Da Bruno havde spist, tænfte han en smøg og kastede flegmatisk tændstikken over i savsmuld-bunken. Hille, du milde kineser, sikken brand. Det var nærmest en explosion, men selv midt i dramaet var der tid til at stikke Bruno et par flade.

Samme Bruno var også uheldig ved en julefrokost. Bruno var en rask, ung mand, der nok kunne drikke nogle bajere. Det gjorde de i øvrigt alle sammen også kvinderne. Midt i det hele kom en af svendene og spurgte,  om jeg lige kunne smutte hen og købe nogle kondomer, for nu skulle kællingerne ha’, hvad godt var. Jeg gjorde ikke nogen indvendinger, for det var ham, der en gang knaldede mig en lussing. Men jeg synes, det var noget rod, for de var alle gift … men ikke med hinanden.

På vej hjem fra denne julefrokost gik det galt igen for min uheldige lærekammerat. Han var efterhånden blevet godt træt i ansigtet og i Linie 3 blev han syg. Vi blev smidt af. Pludselig gik han helt ud. Der kom en ambulance, og han blev kørt på hospitalet, hvor han blev pumpet ud. I dag ville man ikke tage notits af det, men næste dag stod det i avisen. Det endte med at Bruno blev smidt ud af læren, og han forsvandt ud af mit liv.

FØRSTE OLYMPIADE EFTER KRIGEN

MIN LÆREMESTER BJØRN MADSEN var tosset efter damer, men det blev han også på mig. Peer Søndergaard var en glad, ung mand, som fløjtede og sang dagen lang, og ikke tog livet så alvorligt. Det var i 1948. I det år var der den første Olympiade efter krigen. Vi havde radio på værkstedet, og hvad var mere naturligt end at høre olympiade-reportage med Gunnar NU Hansen? Han talte så bejstret om alle datidens sportshelte: Greta Andersen, Karen Margrethe Harup, Raghild Hveger, Niels Holst Sørensen, guldvinder på 800 meter og senere general i Flyvevåbenet. Danmark vandt bronze i fodbold med navne som John Hansen og Johannes Pløger fra Frem – min klub – Ivan Hansen og Knud Lundberg fra AB. Carl Åge Præst fra ØB og Ejgil Nielsen på mål. Danmark vandt over Italien 5-3. Johan Hansen, som var expert i hovedstød scorede hattrick, og var den første danske fodboldspiller, der blev solgt til Italien. Han blev købt af Juventus for den enorme sum af 111.000 kroner.

Da min mester så, at jeg hørte radio i arbejdstiden, fik jeg den største skideballe, jeg til dato havde fået. Underlig fyr ham Bjørn, men måske havde han store problemer, for umiddelbart efter gik han fallit, og jeg måtte søge en anden læreplads. Det fik jeg ret let. Paradoksalt nok hos en forhenværende værnemager. Der var så mange forhenværende den gang.

KAPITEL 6: MESTER ROM-SØREN

MIN NYE MESTER blev kaldt Rom-Søren. Ja, livet er uretfærdigt. Sabotøren gik ned, men værnemageren overlevede. Værnemageren, der havde arbejdet for tyskerne, klarede sig bedre. Jeg har altid haft det svært med uretfærdigheder.

Måske var det på sin plads at forklare, hvorfor han blev kaldt Rom-Søren.

Da han som ung maskinarbejder på B&W – motorfabrikken på Christianshavn –  havde han et skab og i det skab … ja, gæt en gang! Hvad tror du, der var i det skab??? Godt gættet! Der var rom. Der blev drukket meget på arbejdspladserne den gang. Og hos Rom-Søren kunne man købe sig en dram. De sagde, at det var på den måde, han skaffede penge, så han kunne blive maskinfabrikant. Det er ganske vist, for en af svendene der hed Dregert, havde arbejdet sammen med ham, bekræftede at det var rigtig nok. Hvilket igen blev bekræftet af Harrald, en svend der stadig var på B&W, da jeg selv blev svend, og fik arbejde der.

DEN PÆNE MAND

ROM-SØREN, hvis rigtige navn var Svend Åge Sørensen, var en højst besynderlig person. Han var i perioder en nydelig mand i pænt jakkesæt og blød hat. Et par gange om  dagen kom han gående gennem værkstedet, og det gik fra mand til mand: ’Søren kommer’.

Han havde en hæslig vane. Han tyggede skråtobak og fy for den lede Augusta, som han kunne spytte. Hans harkere flød alle vegne. Af og til var det helt galt med ham. Så gemte han sig inde på sit kontor. Der sad han og tømte den ene flaske Clock-likør efter den anden. Det kunne han godt gøre en halv snes dage i træk uden at tage hjem. Han blev ikke vasket, og vi så ham kun, når han skulle på lokum … og sikke et syn.

Når han havde disse perioder, var der kun én, der måtte komme ind til ham. Det var cigar-damen henne på hjørnet. Det var hans elskerinde. En nydelig kvinde. Om man begriber hun kunne gøre det.

LØNNINGSDAGEN OG DE ANDRE DAGE

NÅ, SÅDAN ER DER så meget. Men så lidt om torsdagen. Det får mig til at tænke på min løn som lærling. Det første år fik jeg 19,20 kroner om ugen. Det steg til 35,37 kroner om ugen det sidste år.

At være i lære som maskinarbejder, foregik på følgende måde: I kortere eller længere perioder arbejdede man ved de forskellige maskiner. Drejebænk, fræser, schapper, langhøvl, diverse slibemaskiner samt skruestiksarbejde.

Vi var gode til at fremstille værktøjsmaskiner … altså sådanne som vi selv betjente. Det vi fremstillede gik til eksport. Noget arbejde var interessant, andet kedeligt. Jeg stod ved en langhøvl et stykke tid. Når der blev sat spån til, kunne der godt gå flere timer, inden den var færdig, og hvad gjorde man så?

En tur på lokum, og det var rigtige lokummer. Der sad vi så og sked på rad og række. Der var ingen døre men en skillevæg mellem hver tønde. Af og til sad vi der bare uden at have bukserne nede. Nogen gange kom mester og overraskede os. Han blev tosset: ’Sidder I bare der og tør-skider!’ Så kunne vi nok se at komme ud i en fart og på vejen ud, fik vi et los i røven. Underligt, ikke!?

KAPITEL 7: EFTER VERDENSKRIGEN

EFTERKRIGSTIDEN VAR en udfordringens tid for en ung maskinlærling. Der var mange muligheder. Man kunne emigrere til Canada, Venezuela, Sydafrika, Australien eller tage ud og sejle jorden rundt. Alt det drømte vi om. Vi talte om, hvordan det ville være at opleve varmen, palmerne, pigerne, de sorte, de skævøjede. Alt det som krigen havde lukket af for, og som man kun kunne opleve med livet som indsats som soldat.

Der blev krævet meget af en lærling. Vi arbejdede fra kl. 7.00 til 16.00 mandag til fredag. Lørdag til kl. 13.00. Weekend hed det, men i vinterhalvåret skulle vi på teknisk skole hver anden dag. Som sagt fik vi fri kl. 16.00, men kl. 17.30 skulle vi være på teknisk skole til kl. 21.00. Der var ikke meget fritid. Der blev demonstreret for en dag-skole, som man har i dag.

DEN LANGE LÆRETID

LÆRETIDEN SNEG SIG af sted. 4 år og 10 måneder er lang tid. Mange gange havde jeg lyst til at springe, især når andre kom hjem efter at have været ude at sejle. Åh, hvor det trak i det højre ben. Men tak til min Mor. Hun sagde: ’Du kan gøre lige, hvad du vil, når du er udlært’. Og det gjorde jeg.

DE ANDRE LÆRLINGE

HOS ROM-SØREN var der mange lærlinge. Lad mig fortælle lidt om dem.

Der var Henning, som blev kaldt Røde-Karl. Hvorfor? Fordi han var, ja, rigtig gættet, rødhåret. Han var en god kammerat.

Jørgen, som senere fik navnet Rom-Jørgen. Det har en anden forklaring.

Knud Nybæk var en enspænder, som var overladt til sig selv. Hans far var maskinmester hos Stillings i Valby. Knud havde bygget sit eget hus sin far og mors have. Knud tog ikke tingene så tungt. Husets opvarmning var en hel masse varmelegemer, som hang frit ude i luften, så man skulle passe på ikke at støde til dem. De lyste i mørket. De var rødglødende. Det var egentlig ret hyggeligt. Knud var meget experimenterende. De aluminiumsstiger, som alle har i dag, var han med i til at begynde med. Knud var også en af dem, der gjorde alvor af det, han talte om, til stor opmuntring for mig. Han fik senere hyre hos ØK, som sejlede på Fjernøsten. Det var en stor oplevelse for mig, da jeg fik lov til at besøge ham på skibet i Københavns Havn. Men Knud forsvandt, som så mange andre.

Henning var en ordinær person. En af dem der godt kunne stå ved en drejebænk på den samme fabrik hele livet. Beundringsværdigt eller hul i hovedet? Døm selv!

Jørgen var også en af dem, jeg drømte sammen med. Vi skulle erobre verden, men han var af den type, som Osvald Helmuth sang om i visen ’Ved Kajen’. Han blev hurtigt forlovet og gift. Dermed forsvandt drømmen om flugten ud i den store verden.

Jørgen, som senere blev til Rom-Jørgen, kommer vi tilbage til i et senere afsnit.

PENGENE VAR SMÅ

LÆRETIDEN VAR en tid, hvor jeg var temmelig bundet af lærekontrakten. Pengene var små og mulighederne få. Selv om en biografbillet kun kostede 45 øre på de tre første rækker og fra række 4-17 75 øre og resten af salen 1 krone 20 øre, var det svært at få pengene til at slå til. Jeg betalte det halve af min løn hjemme, hvilket var sundt.

KAPITEL 8: KVINDEN I MIT HJERTE

I LÆRLINGEPERIODEN var der en kvinde, som havde en stor plads i mit hjerte. Det var min Mormor. Kristine Jørgensen var en usædvanlig kvinde. Som ung var hun meget smuk, hvilket min Bedstefar Jens så længe før mig. Det blev mit held, for så kunne jeg selv blive til. Min Mormor kunne sommetider godt være foruden ham. Lige så selvopofrende min Mormor var, lige så selvisk var min Bedstefar.

Man kan sige, at modsætninger mødes, men afsløres først hen ad vejen. Min Mormor fik 14 børn, hvor kun de 7 levede til en høj alder. Min Bedstefar var fordrukken, så vilkårene for min Mormor var indlysende hårdt arbejde og uhyrligheder som følge. Rengøring tidlig om morgen, passe rulleforretning om dagen, og så stå til tjeneste for Bedstefar, når han kom fuld hjem. Sikke et liv med så mange børn. Med sådan en tilværelse skulle man tro, at hun var et bittert menneske, men det var ikke tilfældet.

FAMILIENS SAMLINGSPUNKT

HUN VAR SMUK i skind og sind. Man kan sige, at hun lærte ydmyghed af det, hun led … lige som Jesus, men hun var ikke religiøs. Hendes udstråling bevirkede, at hun var samlingspunkt for hele familien.

Den del af familien, der boede inde i byen kaldte hende Bedste. Hun var min Mormor. Hos hende fandt jeg et fristed. Der var så dejligt i hendes stue. Det var så hyggeligt, som hun sad der i sin stue og lavede håndarbejde. Hun hæklede lyseduge, strikkede de pragtfuldeste sokker, man kunne tænke sig … og det gjore hun til hele familien. Hun brugte hele sin pension på materialer og fik sjældent tak.

Disse stunder hos min Mormor var præget af ro. Det var før fjernsynet. Det var ikke fordi vi talte så meget sammen, men det var ligesom om vi tavst forstod hinanden. Hun havde mange gode blade og spurgte ikke om noget, som min Mor altid gjorde. Mor var nærmest ulidelig på det punkt.

BJERGENE AF ÆBLESKIVER

JA samlingspunkt, det var Mormor altså. Sikke nogle familiefester, der blev holdt hos hende, og altid med et fast traktement. Mormors æbleskiver, som hun bagte i bjerge, var efter en speciel opskrift. Hun brugte kun kærnemælk. Selv om andre brugte hendes opskrift, blev de aldrig så gode som Mormors.

Måske fornemmer du som læser dette, at jeg holdt usigeligt meget af denne kvinde. Hun blev 84 år. Desværre var jeg ikke hjemme, da hun døde. Jeg var til søs. Da jeg fik meddelelsen, sagde jeg til telegrafisten, at nu bliver der ballade i familien. Ganske rigtigt. Hun var samlingspunktet og bolværket. Da hun ikke var mere, spredtes familien, og blev aldrig forenet igen. Men mindet om hende lever. Hun var et stort menneske … uden at tro på Gud eller Fanden.

KAPITEL 9: PIGER OG SEX

PÅ ET TIDSPUNKT i en drengs liv ændres ens syn på det andet køn totalt Fra at betragte piger, som nogle snottede, dumme tøser, ændres billedet af dem fuldstændigt. Det kommer samtidigt med, at kroppen gennemgår en forvandling. Personligt har jeg altid haft nemt ved at blive forelsket. Det er både dejligt og destruktivt sygt.

I gården var der en pige, der hed Ninna. Åh, hun var det dejligste, der kunne ses for mine øjne. Hun var rødhåret med hele ansigtet fuld af fregner. Men det blev aldrig Ninna og mig. Hun blev siden gift med min skolekammerat Poul Erik Rosengård Rasmussen. Måske var det fordi, jeg var længe om at blive modem, og hun var temmelig fremmelig. Heldigvis for det, for nu er jeg gift med mine børns mor Lizi. Hun er en enestående kvinde, som jeg vil beskrive senere.

LILLE BUTTEDE VITA

I STEDET VIL JEG fortælle om en anden pige fra Sydhavnen. En lille, buttet pige som hed Vita., Hun var den første pige, jeg fik lov at kysse, så det kunne mærkes. Vita fra K. M. Klausensgade rejste til New Zealand sammen med sin far og mor, og der er hun sikkert endnu. Hej, Vita!

SMUKKE LIS

DERIMOD LIS HANSEN – det var noget helt andet. Lis var en ung, smuk pige, som havde det svært med sig selv. Hendes hjem var ikke særlig godt. Hun talte tit om at ligge 3 alen under jorden, hvilket jeg blev dybt ulykkelig over, hun kunne sige. Sådan en smuk kvinde med fremtiden for sig. Tænk at have så negative tanker om livet. Det foruroligede mig meget, for jeg var altid selv glad – sang og fløjtede dagen lang.

Egentlig var Lis forlovet med Vagn – en af drengene i gården. Jeg kom meget i hans hjem, men så slog han op med hende. Som følge deraf havde hun brug for trøst. Det fik hun både af mig og min Mor, som var glade for hende. Vi var nærmest venner. Vi gik i biffen sammen, var hjemme hos mig, som hun følte som et fristed. Men som jeg altid har sagt til mine sønner: Man kan ikke være ven med en pige. Tiltrækningen er for stor mellem kønnene. Det var den også i dette tilfælde. Lis blev et problem. Jeg blev forelsket i hende, men siden opdagede jeg, at hun brugte mig. Man kan måske sige, hun øvede sig i at have en mand ved sin side. Nå jeg fulgte hende hjem, tog hun mig under armen, og det var altid hende, der gjorde det. Jeg måtte ikke.

En gang fik Lis mig til at græde og blive dybt ulykkelig. Det var i den periode, jeg var soldat. Marine-soldat. Det at fremstille ting, har jeg altid været glad for, så jeg lavede en bordlampe til hende, som hun kunne have på sit værelse. Jeg havde virkelig pudset og kælet for den, som var det at røre ved hende selv. Men da så det store øjeblik kom, hvor lampen skulle afleveres, var hun kold som is. Da forstod jeg, at det aldrig blev Lis og mig. Jeg græd i flere dage. Derfor: Forelsk dig aldrig i fantasien, hav vished for ideen ellers gør det ondt med tiden.

Hvor Lis blev af, det ved jeg ikke, men jeg håber hun har det godt, og har fået noget godt ud af livet. Hvis man leder længe nok, er der gode muligheder.

FØRSTE SEXUELLE OPLEVELSE

NOGLE MENNESKER SIGER: Får man ikke den man elsker, må man elske den, man får. Det kunne godt være sagt om Vagns mor. Vagns far, Carl, var gift med Vagns mor Inger, fordi Carl reddede Inger fra at drukne på badeanstalten Sønderstrand, som lå der, hvor Sjællandsbroen ligger nu. Som sagt kom jeg meget hos Carl og Inger. For meget. Inger blev min første sexuelle oplevelse, som jeg lige vil nævne, men ikke uddybe nærmere og heller ikke andre.

KAPITEL 10: SÅ TIL SØS

EN MORGEN vi mødte på arbejdet, var der så koldt på fabrikken, så når vi startede maskinerne sprang proppene. Så vi kunne selvfølgelig ikke arbejde. Så da Mester kom på sin morgenrunde, var der helt stille. Han himlede op, om vi så kunne komme i gang. En af de ældste lærlinge sagde, at det kunne vi for fanden ikke, om han ikke kunne mærke, der var koldt? Så måske var det bedre, der blev købt noget kul. Så sagde han ikke noget. Måske kan du gætte, hvem lærlingen var? Ja, ganske rigtigt: Peer Søndergaard.

Men det hævnede sig, da jeg senere skulle lave et svendestykke. Der var normalt tre emner, man kunne vælge mellem: En pluto-stålholder, der bestod af fire dele, en stålholder med vugge til drejebænk samt en stilbar ridseklods bestående af 22 dele.

Jeg blev kaldt ind til Mester Rom-Søren. Han stod med et smørret grin.

’Kan du huske den dag i januar, da du var fræk?’

Jo, det kunne jeg godt.

’Derfor Peer har jeg valgt for dig. Du skal lave en stilbar ridseklods i svendestykke. Her er tegningerne.’

Jeg sank en gang, men det var nu alligevel skønt, at have sagt ham min mening.

Nå, jeg fik lavet de 22 dele, men det var ikke uden kamp. Der skete en katastrofe midt i hovedemnet. Jeg knækkede et bor. Det havde sat sig fast. Men som så mange gange før klarede jeg den. Som min moster Gerda altid sagde: ’Du er Lykkens Pamfelius’.

Da min Farfar lavede sit svendestykke fik han sølvmedalje, men det var med nød og næppe, at jeg selv bestod. Men nu var jeg svend, og da jeg havde givet en kasse øl (50 stk), kunne jeg glæde mig over, at få lov til at sige du til de gamle svende. Det var en lykkelig dag. Ikke længere bundet af en lærekontrakt. Fri som fuglen. Mester var ’rar’ og beholdte mig 2 uger. Der var en årsag til, at det ikke blev til mere. Han gik nemlig fallit.

APPETIT PÅ LIVET

DET VAR FORÅR, og alt så lyst og venligt ud, så jeg travede ud i den store verden med stor appetit på livet. Jeg fik arbejde på B&W i ’Afdeling 6 Værktøj’ hos mester Jessen. En flink mand. B&W satte yderligere fart i mine drømme om at komme ud i den store verden med skib.

Hver dag gik jeg ned i Prøvehallen, dér hvor de byggede de store skibsmotorer. Ih, hvor jeg beundrede og misundte disse mennesker. ’Du må gøre noget ved det, Peer. Go for it.’ Det man vil, det gør man. Det man ville bliver sjældent til noget. Endnu en gang stod lykken mig bi.

Min faster Grethe kendte en styrmand, som var ansat på statens mønstringskontor. Det blev min lykke. Hun sørgede for, at jeg fik en søfartsbog og med den i hånden, lå hele verden – og for den sags skyld Jorden – åben for mig, og jeg var ikke sen til at skrive et nyt kapitel.

KUFFERTEN STOD KLAR

PÅ B&W OM NATTEN. Søge hyre om dagen. Parat til at tage afsted. Kufferten pakket. Så ringede telefonen endelig 12. oktobner 1953 kl. 9.00 om morgenen. Om jeg kunne tage afsted med middagsmaskinen  til London?

Jeg skulle mønstre et skib, der hed M/T Grønland, der lå i Southhampton. Jeg var lige kommet hjem fra natholdet på B&W, så jeg trængte til et par timer på øjet, så det blev ændret til en maskine kl 16.00, der skulle til Amsterdam. Her skulle jeg så skifte til London. Den var jeg med på. Det var virkelig spændende.
Fortsættes …

KÄNDIS-FOTOGRAF BESØGER GUDHJEM

$
0
0
Rigmor Mydtskov med sønnen Marin og vennen Jens Thorn. Foto©HusetMydtskov.

Rigmor Mydtskov med sønnen Martin og vennen Jens Thorn på det gode skib DAN, som i 1970′erne sejlede til Christiansø. Foto©HusetMydtskov.

Rigmor Mydtskov var gennem en menenskeraldre fasrt fotograf for Det kongelige Teater. Foto©HusetMydtskov.

Rigmor Mydtskov var gennem en menneskealder fast fotograf for Det kongelige Teater. Foto©HusetMydtskov.

DEN BERØMTE kändis- og hoffotograf RIGMOR MYDTSKOV blev i 1962 gift med fotografen Steen Rønne. Han er født og opvokset i Gudhjem, hvilket gjorde at Rigmor Mydstkov ofte var på besøg i det lille fiskerleje. Det er årsagen til, at Gudhjem Museum har inviteret Huset Mydtskov til at udstille en lang række af Rigmor Mydtskovs portrætter af kendte danskere incl. kongehuset. Derudover en række scenebilleder fra Det kgl.Teater. Desuden vises for først gang nogensinde et særdeles bemærkelsesværdigt portræt af skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller. Rigmor syntes, at skibsrederen så lidt for bidsk ud, derfor gemte hun portrættet,

Det er nemmere at fortælle hvem Rigmor Mydtskov ikke har fotograferet. Så stor var hendes kundekreds. Udover at være dronning Margrethes personlige fotograf har hun portrætteret alt, hvad der kunne kravle og gå af kändisser fx Clara Pontoppidan, Poul Reumert, Gitte Hænning, Suzanne Brøgger, Ritt Bjerregaard, Olaf Ussing, Henning Moritzen & Lise Ringheim. Derudover var hun fast fotograf for Det Kongelige Teater og har således lavet scenebilleder fra teatretes forestillinger gennem en menneskealder.

RIGMOR MYDTSKOV døde i 2010 –  85 år gammel. I dag drives Huset Mydtskov videre af sønnen Martin Mydtskov Rønne, som vil være tilstede under fernisagen.

Fernisage: 30. juli kl. 14:00 – 17:00.
Herefter åben hver dag frem til 28. august kl. 13:00 – 17:00.

Entré 40 kr. Mennesker under 18 år og medlemmer af Gudhjem By- og Mindeforening GRATIS. Du kan melde dig ind ved indgangen. Det koster 100 kr./året. Husk kontanter, hvis du ikke har Mobil Pay.

Det officielle foto af Margrethe II. Foto©RigmorMydstkov.

Det officielle foto af Margrethe II. Foto©RigmorMydstkov.

GUDHJEMBANEN 100 ÅR

TOGUDSTILLINGEN i Stationsbygningen genåbner samtidig med Mydtskov-udstllingen og vil være åben resten af året, når der ellers er udstillinger i Udstillingshallen.


SUK FRA EN AF DE MANGE PLAGEDE TURISTER

$
0
0

‘GUDHJEM ER JO en skøn by at slentre omkring i. MEN, hvor er det dog irriterende med alle de BILER, som ustandselig cruiser ned gennem de smalle stræder. Hvorfor F….. i H….. kan bilisterne ikke stille bilerne på P-pladsen ovenfor og slentre sammen med os andre?’

Erik Williumsgaard fra København har skrevet ovenstående på FaceBook. Han er fast sommergæst i Gudhjem med sommerlejlighed ved Sletten. Han sukker sammen med os andre fastboende, som også er ved at gå til i os og larm fra de motor-fremdrevne køretøjer – ikke mindst de drønende og ubehageligt støjende motorcykler. Er der slet ingen grænser for decibel’erne og oseriet?

Læs debat-trådene på Willumsgaards Facebook. Der er skummende rasende indlæg – især for flere biler i den lille by. Og der er sørme også en debattør, der 100 procent vil garantere, at der ikke kommer en eneste turist til Gudhjem, hvis man ikke må køre ned og parkere på en eller anden ikke-eksisterende P-plads.

Hvornår mon vores lokale politikere tør tage et ansvar og standse svineriet? Sikkert ikke før, at en turist bliver båret væk i en lig-pose.

Trafikken har været helt ustyrlig i år. Aldrig har der været så mange mennesker og biler i byen. Så mange, at den lille fiskerleje-idyl er ganske forsvundet. Gudhjem ligner i år efterhånden den syditaliensk by Amalfi, som er blev total smadret af turist-horder. Og det bliver efter signende endnu værre de næste år. Foto©JørgenKoefoed.

Trafikken har været helt ustyrlig i år. Aldrig har der været så mange mennesker og biler i byen. Så mange, at den lille fiskerleje-idyl er ganske forsvundet. Gudhjem ligner i år efterhånden den syditaliensk by Amalfi, som er blev total smadret af turist-horder. Og det bliver efter signende endnu værre de næste år. Foto©JørgenKoefoed.

Endelig er det lykkedes, at få kommunen til at placere hvide sten ved parkeringen ved Nørresand, så man undgår P på græsskråningen. Men da man har glemt også at placere  sten for oven kører bilerne da bare ned herfra. Genial gennemtænkt kommunal-løsning. Foto©JørgenKoefoed.

Endelig var det lykkedes, at få kommunen til at placere hvide sten ved græs-arealet ved Nørresand, så man undgår P på græsskråningen. Men da man har glemt også at placere sten for oven, kører bilerne da bare ned herfra. Genial gennemtænkt løsning.Iiiih, hvor er det kommunalt.  Foto©JørgenKoefoed.

BLOGGENS NYE MAD-ANMELDER STARTER MED AT GIVE BORNHOLMS ENESTE MICHELINSTJERNE-RESTAURANT ET – LILLE – HAK i TUDEN

$
0
0
Flora Veronica Willumsgaard i hav og himmel ved Melsted syd for Gudhjem. Foto©JørgenKoefoed.

Flora Veronica Willumsgaard i hav og himmel ved Melsted syd for Gudhjem. Foto©JørgenKoefoed.

Bloggen har nu tilknyttet en mad-anmelder. Hun hedder noget så poetisk som Flora Veronica Willumsgaard. Men tag ikke fejl. Hun er en hård hund, når det gælder livets allervigtigste sager: SMAG og BEHAG. Flora lægger ud med Restaurant KADEAU i Sømarken på Sydbornholm.

FØR i TIDEN har Michelin-guiden primært uddelt stjerner til restauranter i København. I år har de søgt ud til krogene af Danmark, og Kadeau Bornholm var et af de nye steder, der blev belønnet med en stjerne, efter deres anden restaurant i København havde fået én tilbage i 2013.

Siden jeg har haft en længere tilknytning til øen med min families feriebolig i Gudhjem, har Kadeau længe stået på ønskelisten. Da en oplagt lejlighed ­­– min mors fødselsdag – bød sig, besluttede vi, at nu skulle det være.

Vi stod af bussen ved Vester Sømark en søndag aften, og efter en pæn gåtur ankom vi til restauranten, som er omkranset af skov, strand, hav og himmel med sin beliggenhed ved de yderste klitter ud mod Østersøen, syd for Pedersker.

FORELSKET i BORNHOLM

Restaurationen ligner mest af alt et sommerhus med sortmalede træbjælker og hvidt indrammede vinduer. Udenfor er der bålplads og viltre højbede, hvor skattene i form af morgenfruer, løgblomster, tallerkensmækker, hamp, citronverbena etc. bliver hentet op.

Fra første færd fornemmer man det forelskede forhold til Bornholm, med urternes meget korte vej fra jord til bord, ridset ind i alt fra placeringen, serveringerne til indretningen med dekorative billeder af klipper og klitter og markbuketter.

VELKOMSTEN

Trods ankomst en halv time før tid blev vi venligt modtaget og anvist et godt bord, og selskabets yngste fik skænket en nonalkoholisk aperitif med rabarber og kefir, der var forfriskende delikat og med en nærmest cremet syrlighed. Resten af selskabet lagde ud med et glas champagne, med noter af yoghurt og rugbrød, der passede godt til omgivelserne, en nærmest salt elegance.

En række af snacks er blevet kutyme på stort set alle gourmetrestauranter. En mulighed for kokkene at gakke lidt mere ud – og det var ingen undtagelse her.

SNACKS

Palmekål, fizz kål, blå ost. Gulerod, tørret kammuslingerogn, hamp. Foto©FloraVeronicaWillumsgaard

Palmekål, fizz kål, blå ost. Gulerod, tørret kammuslingerogn, hamp. Foto©FloraVeronicaWillumsgaard

Første snack var sprøde stykker palmekål med blå ost og fizz kål, serveret på en bund af mos. En æstetisk feel-good hapser, og det var lækkert med det sprøde element. Dertil var der dehydreret gulerod vendt i tørret kammusling rogn, som man dyppede i creme lavet på hamp. Guleroden var en lille tørret fætter og gjorde ikke videre væsen af sig, og den virkede som teknisk blær og udvisning af alternativ tilberedning mere end alt andet.

Dernæst glaskål i fermenteret tomatvand, med kornblomster og gulerodsblomster marineret i blodribsolie. En lille æterisk, parfumeret og poetisk mundfuld, der for mit vedkommende ledte tankerne hen på, når jeg som barn kværnede grønne tomater sammen med hyldeblomster og syrener på en byggelegeplads i København – rørende og som på helt ‘ratatouillesk’(som i Disneyfilmen, red.) vis viser, hvad mad kan gøre.

Fjordrejer, karl johan, gær. Foto©FloraVeronicaWillumsgaard.

Fjordrejer, karl johan, gær. Foto©FloraVeronicaWillumsgaard.

Men min snackfavorit var dog de friterede fjordrejer vendt i karljohanpulver, dertilhørende en gærcreme og og vilde blomster. Tilfredsstillende, som en havets version af flæskesvær, mildt infuseret i vegetabilsk umami og dyppelsen, der dog mest af alt mindede om en regulær mayo og smukke blomster, der ikke kun ydede kulør men også krydrede, koriandernoter til retten. Lækkert.

Fjerde snack var en bid af Bornholm: Høbagt makrel med umoden figen og figenolie. Fignerne bidrog med mørk sødme, men mest af alt smagte det af røgeri. Og så kom der brød på bordet, bagt på rug og emmer og med smør, med krystaliseret kærnemælk og høaske, der skabte en flot sort overflade i den keramiske skål, og det smagte fortrinligt.

PEDERSKERBANK

Ærter, hestebønner, skovmærke, solbærblade, knivmusling. Foto©FloraVeronicaWillumsgaard.

Ærter, hestebønner, skovmærke, solbærblade, knivmusling. Foto©FloraVeronicaWillumsgaard.

Vi bestilte den fem-retters menu, Pederskerbank, hvortil jeg snuppede en Kadeaus mostmenu, med juicer komponeret efter retterne. Første ret var en suppe: Knuste ærter og hestebønner i en bouillon på gæret ærtesaft og knivmuslinger, der tilførte den grønne ret dybde og fremhævede den ellers milde ærtesmag. Kadeau mestrer det vegetabilske, hvilket de næste to retter også var eksempler på.

Spidskål, østers, persille. Foto©FloraVeronicaWilliumsgaard.

Spidskål, østers, persille. Foto©FloraVeronicaWilliumsgaard.

Grillet spidskål med en østerscreme og fyld bestående af grillede og hakkede limfjordøsters, grønne jordbær, saltede stikkelsbær og persille. En simpel og rar symfoni.

Blomkål, havgus, skovmyrer. Foto©FloraVeronicaWillumsgaard.

Blomkål, havgus, skovmyrer. Foto©FloraVeronicaWillumsgaard.

Men den næste ret, al dente stegt blomkål med havgus, syrlige, ristede, røde skovmyrer og en lind og blød sauce lavet på kærnemælksvalle, var perfekt afstemt og umami-tilfredstillende. Man kunne snildt have spist en hel tallerken.

HOVEDRET MED GRIS

Så var vi nået til hovedretten, og den skuffede bestemt heller ikke. Det var gris med fermenteret hvidløg, vilde blomster, heriblandt hvidløgsblomst. Når man satte tænderne i kødet, var det lige så det drev med smag – med en kontrasterende, sprød, karamelliseret skorpe, der søbede rundt i en slubrende bouillon, lavet på kyllingevinge, røget marv og brunet smør. Helt igennem godt.

DESSERTEN

Karamelliseret kærnemælkstærte, nobilis gran, citrusurter. Foto©FloraVeronicaWillumsgaard.

Karamelliseret kærnemælkstærte, nobilis gran, citrusurter. Foto©FloraVeronicaWillumsgaard.

Desserten var ikke yderlig nævneværdig: En kærnemælkstærte på noget der smagte af mørdejsbund og et lag geleret nobilisgran og citrusurter, og det var ikke, fordi tærten ikke smagte godt, næ, det gjorde den skam, men den efterlod ikke noget yderligere indtryk. Når de havde gjort sig den ulejlighed at lege med gran, kunne de godt have gjort den mere fremtrædende og udfordret vores smagsløg en kende mere.

MOST-MENU

De forskellige moste sad lige i øjet og kunne snildt gøre det ud for en vinmenu, og der var meget langt til æblejuice fra koncentrat. For blot at nævne nogen af dem, var der stikkelbærmost med muslingesaft og skovmærke, en med fermenteret sellerijuice, holsteiner cox og brændt kærnemælksvalle, og det var alt sammen velkomponerede interessante smagsnuancer.

VORES TJENERE

Vores tilknyttede tjener var sød og beleven både i beskrivelserne af vinområder, og når han lige opsnappede en samtale om Fiskebaren i Kødbyen og tog sig tid til at småsludre derom, lige såvel som han havde tid til at høre de to damer med Pernille Bülow smykker og sandfarvede tunikaers strøtanker om den metalliske vin. Det virkede mere personligt end påtvungent.

Til gengæld forekom der en række upræcisioner af tjenernes præsentation af menuen. Blandt andet var der en tjener, der speedsnakkede engelsk med kraftig fransk accent, så man måtte bede en anden tjener gentage. Blodribs, der blev oversat til black curant (solbær) og f.eks. oprindelsen af kefir (der blev placeret i Island, ikke Kaukasus).

ET KÆMPE MINUS

Men den største streg i regningen var dog, da vi igen sad i bussen mod Gudhjem og pakkede kuverten med menuen op, at vi var gået glip af de sidste to dessertsnacks. Vi havde informeret tjenerne om, at vi skulle nå den sidste bus efter tre timer og troede vi var nået igennem hele menuen, da vi sagde farvel. De havde åbenbart kvitteret for de manglende dessertsnacks med at sætte vores velkomstdrinks på husets regning. Men, at de ikke informerede om, at vi manglede at få noget af menuen, er under al kritik.

I ØVRIGT MENER JEG

Det er mig i øvrigt stadig en gåde, hvorfor man på de mere veletablerede gourmetrestauranter aldrig må beholde menukortet ved sin side, så man lige kan få hjælp til at dechifrere de enkelte retter, hvis man ikke husker tjenernes hurtige præsentation, og desuden har mulighed for at imødekomme fodfejl og misforståelser, i stedet for først at opdage dem, når man har forladt restauranten.

Men summa sumarum er Kadeau en gastronomisk en gave til Bornholm, og jeg glæder mig til at komme tilbage.

SAMLET VURDERING: 8,7/10
Interiør: 10/10
Betjening: 7/10
Snacks: 9/10
Menu: 9/10
Most-menu: 9/10
Pris i forhold til kvalitet: 8/10

PEDERSKERBANK

01. Palmekål, fizz kål, blå ost

02. Gulerod, tørret kammuslingerogn, hamp

03. Blodribs, glaskål, tomat

04. Makrel, umodne figner, figenblad

05. Fjordrejer, karl johan, gær

06. Emmerbrød, smør, krystalliseret kærnemælk

07. Ærter, hestebønner, skovmærke, solbærblade, knivmusling

08. Spidskål, østers, persille

09. Blomkål, ost, hø, skovmyrer, kærnemælksvalle

10. Gris, fermenteret hvidløg, sylteriet

11. Karamelliseret kærnemælkstærte, nobilisgran, citrus urter

12. Rabarber, hvid chokolade, timian

13. Spelt cookie, vild gulerod, porse.

PRISER
Pederskerbank 800 kroner
Juice pairing 500 kroner

KADEAU BORNHOLM
Baunevej 18
Vester Sømark
Pedersker
3720 Aakirkeby
Bornholm
Danmark
5697 8250
bornholm@kadeau.dk
mail@kadeau.dk
www.kadeau.dk

TIDER
Køkken:12:00-14:30 + 17:00-21:30
Resaturant: 12:00-16:00 + 17:30-24:00
Sidste åbningsdag 4. september.
Bordbestilling tilrådes.

Bloggen sender Flora Veronica Willumsgaard til Rivieraen i denne måned. Her skal hun smage på LE SAFARI. En meget populær restaurant på Blomstertorvet i Nice. Her siddfer turisterne uden for, mens de lokale besætter de inderste rum. Foto©JørgenKoefoed.

Bloggen sender Flora Veronica til Rivieraen senere på ugen. Her skal hun smage på LE SAFARI. En meget populær restaurant på Marché aux Fleurs – Blomstertorvet – i Nice. Her sidder turisterne udenfor, mens de lokale besætter de inderste rum. Foto©JørgenKoefoed.

SOM DET KAN SIGES [41] om OLSEN-BANDEN og JØDEUDRYDDELSEN … og om DEN FRIE BEVÆGELIGHED

$
0
0

som-det-kan-siges-logowww

MAN HØRER SÅ MEGET. Nogen gange så meget at ørerne er ved at falde af. Og det er trods alt det sjoveste:

Læsernes redaktør på Politiken, Bjarne Schilling, i rubrikken ’Fejl og Fakta’: ’Olsen-banden på spanden’ fra 1969 var den anden film i serien – ikke den første, som vi hævdede på tv-siderne i tordags. Den første hed slet og ret ’Olsen-banden’ og kom året før. Den slags fejl er resultatet af at bemande en redaktion med hundehoveder og hængerøve, lusede amatører, elendige klamphuggere, latterlige skidesprællere, impotente grødbønder, småbørnpædagoger og socialdemokrater.

KZ-fange nr. A-7713, forfatteren og nobelpristageren Elle Wiesel, der døde i starten af juli 87 år gammel, skrev 10 år efter Anden Verdenskrig om uhyrlighederne, som bla udryddede hele hans familie: Måske er der ingen  ord for, hvad der skete. Måske vandt de ondartede bødler på en måde ved at fratage ofrene det sande sprog til at fortælle, hvad de havde gjort imod os. Fordi der slet ikke er ord for det.

Louis Jacobsen, murersvend, bestyrelsesmedlem i Murerbrancheklubben i København og bestyrelsesmedlem i 3F: Bygge-, Jord og Miljøarbejdernes Fagforening i København i et læserbrev i Politiken i juli under rubrikken ”Arbejderne har jo advaret jer, kære EU-forkæmpere”: EU har spillet arbejdende befolkninger ud mod hinanden. I stedet for at insistere på, at den frie bevægelighed skal foregå på lige vilkår, har man insisteret på laveste fællesnævner som det udgangspunkt, der skulle sætte standarden for konkurrencen”.

ET ALMINDELIGT UALMINDELIGT TRÆ

$
0
0

høst-træwww

DET ER DEN GAMLE Købmand Hansen fra Spar-butikken i Gudhjem, der har placeret papskiltet på valnøddetræet, der gennem de sidste  73 år har vokset sig stort bag Scala Gudhjem-biografen. Træet er helt almindeligt, men det er bagmanden ikke. Så kan man kalde dette træ for kunst? Fotos©JørgenKoefoed.

træ-skiltwww

STOR-ALARM: BORNHOLM RUNDT ENDTE BRAT

$
0
0
Det var ikke til at komme for udrykningskøretøjer ved Nørredsand ved middagstide. Foto©JørgenKoefoed.

Det var ikke til at komme til for udrykningskøretøjer ved Nørresand ved middagstide. Foto©JørgenKoefoed.

Der blev stirret stift i nordlig retning, men ingen kunne få øje på  de forulykkede. Foto©JørgenKoefoed.

Der blev stirret stift i nordlig retning, men ingen kunne få øje på de forulykkede. Foto©JørgenKoefoed.

TV/Bornholm ankom til Nørresand 12:39. Foto©JørgenKoefoed.

TV2/Bornholm ankom til Nørresand 12:39. Foto©JørgenKoefoed.

Bornholms Tidendes Morten Brandborg ankom 12:43 – tydelig stresset. Foto©JørgenKoefoed.

Bornholms Tidendes Morten Brandborg ankom 12:43 – tydelig stresset. Foto©JørgenKoefoed.

Morten Brandborg kunne ikke nøjes med den almindelige 200 mm linse, så det store skyts – 800 mm – blev hentet fra fra den tidligere PET-agents bagarum. Foto©JørgenKoefoed.

Morten Brandborg kunne ikke nøjes med den almindelige 200 mm linse, så det store skyts – 800 mm – blev hentet frem fra den tidligere PET-agents bagagerum. Foto©JørgenKoefoed.

13:39 dukkede endnu en bil op. Det var SAR – Søværnets Redningstjeneste. Foto©JørgenKoefoed.

13:39 dukkede endnu en bil op. Det var SAR – Søværnets Redningstjeneste. Så var der også fyldt op på Nørresand. Foto©JørgenKoefoed.

Telefonerne ringede uafbrudt alle steder. Meldinberne fløj om ørerne på alle. Her prøvert betjent nr.  fra stationen i Rønne, at få styr på fakta. Foto©JørgenKoefoed.

Telefonerne ringede uafbrudt her og der. Meldingerne fløj om ørerne på alle. Her prøver betjent nr.1689 – Alexander Voltov,fra stationen i Rønne – at få styr på fakta. Foto©JørgenKoefoed.

Da der ligesom var gået tomgang i eftersøgningen, fik denne unge tilskuer styret sin nysgerrighed, da han blev budt inden for i Dykkertjenestens bil. Foto©JørgenKoefoed.

Da der ligesom var gået tomgang i eftersøgningen, fik denne unge tilskuer styret sin nysgerrighed, da han blev budt inden for i Dykkertjenestens bil. Foto©JørgenKoefoed.

13:17 var helikopteren fra Roskilde fremme: Den havde gjort turen på kun en halv time pga god medvind. Foto©JørgenKoefoed.

13:17 var helikopteren fra Roskilde fremme: Den havde gjort turen på kun en halv time pga god medvind. Foto©JørgenKoefoed.

Mågen Jonathan var noget foirbløffet over den heftige aktivitet på Nørresand. Foto©JørgenKoefoed

Mågen Jonathan var noget forbløffet over den heftige aktivitet – men tog det ganske pænt. Foto©JørgenKoefoed.

SIRENERNE LØD gennem Gudhjem lidt over middag. Indsatslederen blev fulgt af en ambulance, en vogn fra Beredsskabstyrelsen, en bil fra Dykkertjenesten og et par politibiler.

Efter en runde på Kranpladsen blev de ledt ud til Nørresand, hvor alle sprang ud af vognene og rettede blik og kikkert mod nord.

To personer var forsvundet – en svømmer og en ledsagende kajak – på det oprørte hav. De var startet ved otte-tiden i morges fra Sandvig og planen var, at Bornholm skulle rundes til vands. Men efter en cirka en times tid slog en bølge ind over kajakken og fyldte den med vand. Den kæntrede. De to vandhunde blev enige om at blive ved kajakken. Den var gul og ville være et godt pejlemærke. Det var en følgebåd, der slog alarm kvart i tolv, da den mistede kontakten til de to sportsmænd.

Men ren umiddelbart kunne ingen få øje på de to forulykkede fra Nørresand. Redningshelikopteren fra Søværnets Redningstjeneste ankom til området lidt over kl. 13 og begyndte at eftersøge området. Efter en halv time fik mandskabet i helikopteren øje på to mænd ved en gul kajak og kunne kort tid efter trække dem op fra vandet.

Da de begge var ved godt helbred, blev de ikke fløjet til Rønne Sygehus, men blev landsat på fodboldbanen ved Svømmehallen i Gudhjem.

Her mødte Bloggen de to uheldige vandhunde. Svømmeren var Hardy Kjær fra Vestermarie og kajakkeren var Bjarne Holm Pedersen fra Rønne.

BLOGGEN: Var det ikke lidt voveligt, at begive sig ud i kajak med 10 sekundmeter blæst?

BJARNE HOLM PEDERSEN: Jo, men da vi startede fra Sandvig i morges, var der stort set ingen vind. Det var først, da vi nåede Allinge, at bølgerne begyndte.

BLOGGEN: Men hvorfor befandt I jer langt fra kysten?

HARDY KJÆR: Vi drev. Vi lå jo i vandet i omkring tre timer og blev ført længere og længere ud.

BLOGGEN: Du havde tænkt dig at svømme Bornholm rundt. Tager det ikke flere døgn?

HARDY KJÆR: Njah … omkring 30 timer havde jeg regnet med.

BLOGGEN: Er det med ophold undervejs?

HARDY KJÆR: Nej, nej. Jeg ville svømme uden pauser.

BLOGGEN: Nu gik det jo godt trods uheldet med kajakken. Prøver du så igen i morgen at tage turen rundt Bornholm?

HARDY KJÆR: Det kan jeg ikke forestille mig.

Ikke alene blev mændene reddet, det gjorde kajakken også. Det klarede redningsskibet Leopold Rosenfeldt fra Nexø.

Rart med fast grund under fødderne efter fire timer i Østersøens salte bølger. Fra venstre svømmeren Hardy Kjer og til høæjre kajakroeeren Bjarne Holm Pedersen. Helt til højre ses kaptajnC. I. Mathiesen, som sagde, at det var godt at de forlykkede var sanmen med en gul kajak. Ellers er det meget svært at finde sortklædte svømmere i et oprørt hav. Takket været debn blev de fundet inden for en halv time. Foito©JørgenKoefoed.

Rart med fast grund under fødderne efter fire timer i Østersøens salte bølger. Fra venstre svømmeren Hardy Kjær og til højre kajak-roeren Bjarne Holm Pedersen. Helt til højre ses kaptajn C. I. Mathiesen, som sagde, at det var godt at de forulykkede blev ved den gule kajak. Det er nemlig meget svært at finde sortklædte svømmere i et oprørt hav. Takket været den, blev de fundet inden for en halv time. Foto©JørgenKoefoed.

Viewing all 2822 articles
Browse latest View live