Quantcast
Channel: Jørgen Koefoed
Viewing all 2822 articles
Browse latest View live

HER ÅBNES DAGENS LÅGE I GUDHJEMS JULEKALENDER

$
0
0

LÅGE NUMMER 22 åbnes i aften kl. 19:00 på adressen:

22 Ejnar Mikkelsensvej 8www

EJNAR MIKKELSENSVEJ 8 hos Anna og Leif Bentzen.

Foto©JørgenKoefoed.

NYT FRA LÅGE 21 – Løkkegade 21

Jo, det er rigtig, hvad der står i den gamle sang: Sikken voldsom trængsel og alarm. Foto©JørgenKoefoed.

Jo, det er rigtig, hvad der står i den gamle sang: Sikken voldsom trængsel og alarm … da lågen blev åbnet. Foto©JørgenKoefoed.

Her var julemanden i kane trukket af Rudolk erstattet med korl- og violinmasteren Jens Riis i sin 2CV trukket af hans evihgt gæøende Pjok i op til flere eksemplarer. Hvis strømern eoplevede dette sceneri i virkeligg ville det koste den gode hr. Riis i klip i kørekortet, Det er vist ikke tiklladt at spille violin, mens man køre bil. Foto©JørgenKoefoed.

Her var julemanden og Rudolf med den røde tud erstattet af kor- og violinmasteren Jens Riis i sin 2CV trukket af hans evigt gøende Pjok i op til flere eksemplarer. Hvis strømerne havde oplevet dette sceneri i virkeligheden ville det måske have kostet den gode hr. Riis et klip i kørekortet. Det er vist ikke tilladt at spille violin, mens man kører bil. Foto©JørgenKoefoed.

Havnekoret – nu med nissehuser – foran PROVIANTEN, hvor alting udgår fra. Foto©JørgenKoefoed.

Havnekoret – nu med nissehuer – foran PROVIANTEN, hvor alting udgår fra. Foto©JørgenKoefoed.

 

Hvad er en julekalender uden musik. Høst senior og junior giver den gas. Foto©JørgenKoefoed.

Hvad er en julekalender uden musik. Høst senior og junior giver den gas inde bag låge 21. Foto©JørgenKoefoed.

RYGTET OM GUDHJEMS JULEKALENDER har bredt sig. Måske efter udsendelsen MELLEM OS i forgårs på TV2/Bornholm. I hvert fald har der aldrig været så mange julekalendergæster som denne aften. En løselig optælling landede på 120. Det må vist være rekorden. Heldigvis er Løkkegade lang i begge ender, så der var plads til julehorderne, som fra den åbne låge blev budt på musik fra far og søn – Erik og Søren Høst – samt en virkelig original juleudsmykning fra værtindens side. Den var moderne og viste episoder fra det virkelige liv i Gudhjem. Bagefter blev der budt på Gajol-shots og choko-kugler rullet i sne. Ikke et øje var tørt – og slet ikke hos alle de børn, der stod i første række, da låge 21 blev åbnet.

 


HER ÅBNES DAGENS LÅGE I GUDHJEMS JULEKALENDER

$
0
0

LÅGE NUMMER 23 åbnes i aften kl. 19:00 på adressen:

23 Brøddegade 41www

BRØDDEGADE 41 hos Inge og Jens Hansen.

Det er sidste låge før den store låge åbnes i morgen i Gudhjem Kirke kl. 15:40. Klokken 16:00 holder pastor emeritus Knud Henning Hansen julegudstjenesten. Foto©JørgenKoefoed.

NYT FRA LÅGE 22 – Ejnar Mikkelsensvej 8:

Der var ikke trængsel og alarm. Nej, der var meget trængsel og meget alarm omkring låge 22. Foto©JørgenKoefoed.

Der var ikke trængsel og alarm. Nej, der var meget trængsel og meget alarm omkring lågeåbning 22. Foto©JørgenKoefoed.

Ikke mindre end tre musikanter var mødt frem til at understøtte de mange sanggalde julegæster. På klarinet Mikael Hammarlund og på violin, Gudhjem Havnekors orkesterleder Jens Riis. Foto©JørgenKoefoed.

Ikke mindre end tre musikanter var mødt frem til at understøtte de mange sangglade julegæster. Her er to af dem: På klarinet Mikael Hammarlund og på violin, Gudhjem Havnekors orkesterleder Jens Riis. Udenfor billedet svenske Birgitta Eriksson. Foto©JørgenKoefoed.

Hov ...her dukkede alligevel et billede, hvor guiraristen Birtgitta kom inden for billedramme. Og så det lykkefdes det Jens Riis, at komme med på endnu et billede. Foto©JørgenKoefoed.

Hov … her dukkede alligevel et billede op, hvor guitaristen Birgitta kom inden for billedrammen. Og så lykkedes det Jens Riis, at komme med på endnu et billede. Det er låge-værtinde Anna i forgrunden lige inden hun byder på portvin og lækre havregrynskugler. Foto©JørgenKoefoed.

Det er den førde Steiner  tidligere forsanger i kopibandet TOM JONES – der fødte den geniale idé, som de lokale har bakket op om 110%. Hvorfor skulle han ikke se glad ud?! Foto©jørgenKoefoed.

Det er den førde Steiner – tidligere forsanger i kopibandet TOM JONES – der fødte den geniale idé med julekalenderen, som de lokale har bakket op om 110%. Hvorfor skulle han ikke se glad ud?! Foto©jørgenKoefoed.

SKAREN AF JULEGLADE VINDUESKIGGERE vokser støt. Og ved lågeåbning nummer 22 var det næsten umuligt at tælle, da en kolossal folkemængde trængtes fra begge sider i det lille gænge mellem Ejnar Mikkelsensvej og Brøddegade. Men der var i hvert ikke under 120. Hold da op – hvem er det, der siger, at Gudhjem er affolket! Det var lige før, der var brug for et par raske panserbasser til at regulære trafikken.

Lågen afslørede et model af JULESKIBET GUDHJEM fra 1912. Det var blevet lavet af en bådebygger, som kom til byen efter stormfloden i 1912, hvor en række kuttere blev smadret mere eller mindre. Da bådebyggeren var færdig ar reparere fiskekuttere, byggede han Juleskibet, som en gave til lågeværten Leif Bentzens far, fordi han fik lov til at bo i huset overfor, som Leif Bentzens farfar havde bygget i tidernes morgen.

DEN GLÆDELIGE OG TRAGISKE HISTORIE OM DET RIGTIGE JULESKIB

Således åbenbaredes Juleskibet Gudhjem sig bag låge nummer 22. Foto©JørgenKoefoed.

Således åbenbaredes Juleskibet Gudhjem sig bag låge nummer 22. Foto©JørgenKoefoed.

Skibets rigtige navn var oprindelig VEGA – en skonnert der blev bygget i 1912.

EN GAMMEL ENKE, der var født og opvokset i Gudhjem, blev i sine unge dage gift med en rig forretningsmand i København.

Hvert år ved juletid gik hendes tanker tilbage til Bornholm og den smukke by. Hun vidste, der var fattige familier med mange børn, der skulle have mad hver dag. Så nu da alderdommen have indhentet hende – og penge var der masser af – besluttede hun, at nogle af dem skulle bruges på julegaver og julemad i lange baner til de fattigste familier i Gudhjem.

Den 10. december 1913 blev skonnerten VEGA omdøbt til JULESKIBET GUDHJEM. Det stævnede ud fra København 18. december med kurs mod Bornholm. Skibet var lastet med mad og julegaver, så det var en fryd for øjet. Besætningen ombord var i strålende humør. Flere havde tilknytning til øen og glædede sig til et gensyn. Der gik ikke mange dage før alle i Gudhjem vidste, hvad der var i vente, og glæden var stor.

Da skibet 20. december stævnede ind mod Gudhjem, var stort set alle samlet nede ved havnen. Skibet lå for anker, så de lokale fiskere sejlede ud og hentede mad og julegaver. Alle takkede Vor Herre for, at vejret var med Juleskibet hele vejen til øen.

Den 22. december forlod skibet øen igen, da der var varslet storm over Østersøen. Desværre nåede besætningen ikke hjem før det hele brød løs. Ingen ved, hvad der skete. Kun ved man, at skibet aldrig kom i havn, men forliste med mand og mus. Der er aldrig fundet nogle rester af den gamle skonnert – ej heller af besætningen.

Det var med sorg, at enken fik det at vide. Kort tid efter døde hun, men med fred i sindet og en glæde over, at hun nåede, at gøre noget godt for de fattige i Gudhjem.

En glemt, men sandfærdig historie fra Gudhjem julekalenderlåge nummer 22.

HER ÅBNES DAGENS LÅGE I GUDHJEMS JULEKALENDER

$
0
0

LÅGE NUMMER 24 åbnes i eftermiddag kl. 15:40 på adressen:

låge24-kirkenwww

KIRKEVEJ 9 – foran indgangen til Gudhjem Kirke.

LÅGEÅBNING og sang 20 minutter før gudstjenesten starter … og tænke sig: Vi er så heldige, at det er Gudhjems gode, gamle provst – og Kira Skovs svigerfar – Knud Henning Hansen, der står i spidsen for julegudstjenesten. Foto©JørgenKoefoed.

NYT FRA LÅGE 23 – Brøddegade 41:

En bil prøvede at forcere menneskemasserne omkring Ejnar Mikkelsensvej 41. Den maste sig igennem med 2 km/t – et under at nogen fik kørt tlæerne af. Foto©JørgenKoefoed.

En bil forcerede menneskemasserne i Ejnar Mikkelsensvej. Den maste sig igennem med 2 km/t – et under at nogen fik kørt tæerne af. Foto©JørgenKoefoed.

Det ene vindue var frioset fgast til karmen, men til sidst lykkedes det at folde hele lågen ud. Foto©JørgenJKoefoed.

Det ene vindue var frosset fast til karmen, men til sidst lykkedes det at folde hele lågen ud. Foto©JørgenKoefoed.

Dette er ikke hønsestrik – det er ret og vrang på norsk. Foto©JørgenKoefoed.

Dette er ikke hønsestrik – det er ret og vrang på norsk. Foto©JørgenKoefoed

SIDSTE VERDSLIGE LÅGE blev under overværelse af omkring rekordagtige halvanden hundrede julefeststemte mennesker åbnet – omend med besvær – efter sang og musik og takketale fra idéens ophavsmand Steiner, der var imponeret over det eklatante fremmøde. Som  han sagde: ‘Søde mennesker havde ment, at 24 låger var alt-alt for mange og at ti ville være rigeligt’ … men det var det så ikke alligevel, viste det sig. Allerede seks låger er blevet beslaglagt til næste år og med dén tilgang allerede nu, bliver der måske behov for næste år at udvide julen med nogle dage.

Lågeværtsparret havde fordelt opgaverne blandt sig. Låge 23 var et tableau af nisser og en enkelt hvid julehane. Men det var ikke bare nisser – det var hjemmestrikkede nisser. Inge havde fået neglene i en strikkebog produceret af to norske bøsser fra Norge, og det var herfra julenisserne var blevet strukket.

Traktementet var udsøgt: Kræmmerhuse med flødeskum og krümmel ovenpå. Og det var heller ikke bare kræmmerhuse, det var hjemmelavede kræmmerhuse. Værten – den tidligere havnefoged Jens Hansen – er faktisk uddannet bager og arbejdede hos bager Lund i Gudhjem i 13 år, inden han gik til vandet. Så alt var hjemmelavet – og så kan julen jo ikke blive hyggeligere. Og extra hygge med portvin og saft til børnene.

Men det var ikke alene på Ejnar Mikklelsensvej, der denne aften var tumultagtigt liv. Et pænt antal mennesker havde smidt tøjet og sprunget i det brændeopvarmede vildmarksbad på havnen, så dampen bølgede lige op i den stjerneklare himmel … Og denne juledagsmorgen springer – vanen tro – et ukendt antal Gudhjemmere i det iskolde hav. Det sker kl. 10 fra molen på Nørresand Havn. Bagefter er der noget varmere til halsen i Flådestation Atlantens lokaler.

Sker der noget i Gudhjem?

DET WÆRNSKE INSTITUT – KAPITEL 22: KONFIRMATIONERNE

$
0
0

 

Det Wærnske Institut startede i 1814 på adressen Allégade 6 på Frederiksberg i baggården. Efter cirka 70 år flyttede skolen til Kastanievej 2 på Frederiksberg (billedet). Instituttet var en mindre kostskole for piger af borgerstanden, der her blev uddannet til duelige husmødre. Det var også et opdragelses- og undervisningsinstitut for fattige og faderløse borgerdøtre. I 1914 overtog Mariaforbundet stedet, hvor de i dag driver Kastanievej Efterskole. Foto©JørgenKoefoed.

Det Wærnske Institut startede i 1814 på adressen Allégade 6 på Frederiksberg i baggården. Efter cirka 70 år flyttede skolen til Kastanievej 2 på Frederiksberg (billedet). Instituttet var en mindre kostskole for piger af borgerstanden, der her blev uddannet til duelige husmødre. Det var også et opdragelses- og undervisningsinstitut for fattige og faderløse borgerdøtre. I 1914 overtog Mariaforbundet stedet, hvor de i dag driver Kastanievej Efterskole. Foto©JørgenKoefoed.

Resumé: LILLE ADDA ROUENVILLE boede med sin familie i Svaneke på Bornholm, hvor hendes far var toldoppebørselskontrollør. Da han døde i 1892 flyttede 7-årige Adda med sin bror og mor til København, hvor moderen to år senere skaffede Adda en friplads på Det Wærnske Institut. Her gik hun fra 1894 – 1902. Da hun i 1938 var 50 år gammel nedskrev hun sine erindringer fra skolen. Disse har jeg fundet under en stabel papirer hos en 92-årige dame på Frederiksberg. Det er første gang de ser dagens lys. Beretningen består af en epilog og 23 kapitler. På baggrund af den herskende hidsige debat om den nye skolereform, kunne det måske være på sin plads med et tilbageblik på skolen for over 100 år siden.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

KAPITEL 22 de tidligere bragte kapitler gengives nederst i texten.

EN ANDEN STOR FESTLIGHED, der gentog sig Aar efter Aar, var Konfirmationen.

Den 29’ September 1901 blev Asta og jeg konfirmerede af Pastor Bondo i Frue Kirke i København. Vi maatte hver have 3 Gæster af vor Familie med til Festen. Jeg havde min gamle Farmor, min Mor og min Bror med.

Om Mogenen kørte Forstanderinderne med os to Konfirmander i Droske til Kirke, hvor vor Familie stod og ventede os. Efter Jøjtideligheden kørte vi tilbage til Instituttet, og Familien og Gæsterne var inviteret til Middag Kl. 6.

Efter Hjmkomsten spiste vi Frokost. De to store Piger, der skuldes konfirmeres næste Aar, var den Dag paa Skolen for at hjælpe til, og de havde saa nydeligt ordnet alle vore Gaver henne paa det lille Bord i den lille Skolestue.

Eftermiddagen gik med at modtage og beundre alle de dejlige Gaver, og Klokken blev hurtigt 6 og alle Gæsterne kom.

Vi spiste saa Middag, og Bestyrelsen holdt Taler til os og til sidst takkede min Bror paa min Moders og mine Vegne Bestyrelsen og Forstanderinderne for de Aar, jeg havde været paa Instituttet.

Ved 10-Tiden sluttedes Festen, og alle Gæsterne kørte hjem.

Vi konfirmander sov paa Skolen den Nat; der var en Del at ordne, før vi næste Morgen gik hjem for at have fri hele den Uge.

Atter var vi et Minde rigere.

Fortsættelse følger …

. . . . . . . . .

Her gengives de tidligere bragte kapitler:

EPILOG: LÆR AT TAGE KAMPEN OP MOD LIVET

DA DET NU er gaaet Fru Wærns Pigeskole i Danmark ligesom det er gaaet hendes Drengeskole i Norge, saaledes at der af hendes engang store formue nu kun kan blive nogle faa Legater – for Drengenes Vedkommende i Norge et par Fripladser paa en Søkadetskole og for Pigernes Vedkommende i Danmark 6-8 Fripladser i Mariasøstrenes Husholdningsskole – synes jeg, at vi skylder Fru Wærn, som Tak for alt hvd hun har gjort for en Mængde danske Børn, at nedskrive vore Erindringer fra vor Barndom paa det Institut, hun selv har stiftet og ønsket skulde bevares igennem Aarhundreder.

Det var Konferensraadinde Wærns Mening at give forældre- eller faderløse Børn et Hjem og en Opdragelse, som kunde gøre de unge Piger skikkede til at tage Kampen op i Livet, naar de 17 Aar gamle forlod Det Wærnske Institut, et Hjem, hvor de smaa fra 6-7 Aars Alderen kunde føle sig hjemme og trygge, et Sted, som var et virkeligt Hjem, som de hele deres Liv kunde se tilbage paa og mindes i Taknemmelighed og Kærlighed.

Jeg føler selv denne Kærlighed og synes, at Det Wærnske Institut var et helligt Sted, som gemte alle vore Barndomsminder, og som genlød af glade Barnestemmer, ja et Hjem som kunde fortælle de dejligste Eventyr. I Tankerene færdes jeg ofte derude, er Barn igen og oplever det alt sammen paany, og jeg sender Fru Wærn min inderligste Tak for de Aar, jeg fik lov at være paa det Wærnske Institut.

KAPITEL 1: FLYTNING FRA SVANEKE TIL KØBENHAVN

DA JEG VAR NI AAR GAMMEL, søgte min Fru Moder en Friplads til mig på det Wærnske Institut.

Min fader som var Toldoppebørselskontrollør i Svaneke paa Bornholm, døde da jeg var syv Aar, og da Pensionen ikke var ret stor, blev min Broder søgt ind paa Herlufsholm og jeg paa det Wærnske Institut.

Den 18’ Maj 1894 om Eftermiddagen spadserede min Mor og jeg fra St. Kongensgade, hvor vi dengang boede, ud paa Kastanievej Nr. 2, hvor Skolen laa, og hvor jeg havde været saa heldig at faa Friplads.

Jeg var en lille pige paa 9 Aar og var jo lidt beklemt ved hele den ny Ordning. Jeg skulde blive ude paa Skolen hele Ugen igennem og først atter komme hjem Søndag Morgen. Naa, jeg marcherede tavs rask af sted, men Graaden sad mig hele Tiden i Halsen.

Da jeg kom til Kastanievej klarede Humøret pludselig op, thi lige foran mig ude midt paa Vejen gik en Mand med en Trækvogn, hvorpaa jeg genkendte min fine nye Kommode, jeg havde faaet, og det allerbedste: min store 3 Værelses Dukkestue, den sidste Julegave fra min Far. Jeg skyndte  mig da at komme af sted, og lidt efter gik vi ind ad den store graa Skoleport.

KAPITEL 2: MIN NYE KOMMODE

DA VI VAR kommen indenfor Porten glemte jeg straks alle mine Sorger, thi der stod 23 glade Pigebørn smilende over hele Ansigtet og tog imod mig, de bortførte mig straks, og snart var vi inde i de herligste Lege.

Min Moder var gaaet op til Forstanderinderne, Fru Friis, som stod for Husvæsenet, og Frk. Staal, som stod for Undervisningen.

Pludselig blev jeg kaldt op for at hilse paa Damerne og for at sige Farvel til min Mor, og med eet stod Livets Alvor for mig igen, men det varede heldigvis ikke længere, end til jeg saa alle mine smilende Kammerater igen.

Min fine nye Kommode var blevet sat op paa et Værelse ved Siden af Sovesalen og jeg skulde op og vise Lærerinderne, hvad jeg havde bragt med. I denne Kommode laa der en Herlighed, syntes jeg, for jeg havde faaet et helt nyt Udstyr, som jeg efter Reglementet skulde bringe med. Alt havde min Mor saa nydeligt ordnet med lyserøde Baand og Sløjfer, og jeg var meget stolt og glad for det.

Da det var blevet i Orden blev jeg præsenteret for min ”Plejemor” Elisabeth Qvist; det var en af de store Piger, der skulle hjælpe mig med mine Lektier og ordne mit Tøj, medens jeg var lille. Hvert Aar naar de to ældste Elever forlod Skolen, fik vi en ny ”Plejemor”, eller som det senere, da Frk. Goll blev Forstanderinde paa Skolen, kom til at hedde, en ”Hjælper”, hvilket jo også var rigtigere, da det var en ældre Kammerat, der skulde hjælpe en yngre.

Som Tiden gik, vænnede jeg mig til de nye Forhold og kom til at holde af Skolen og Kammeraterne. Min bedste Veninde blev Ingrid Hansen og vort Venskab holder endnu saa mange Aar efter.

KAPITEL 3: ORDNUNG MUSS SEIN

DA DER VAR GAAET et par Aar forlod Fru Friis, som da var fyldt 70 Aar, Skolen. Frk. Staal kom i hendes Sted til at sørge for Husholdningen og vi fik en ny unge Forstanderinde, Frk. Johanne Goll.

Frk. Goll, der kun var 28 Aar gammel, var en rigtig Legekammerat, syntes vi, hun færdedes med os i Haven og legede sommetider Tagfat med os, og vi gik i Ræker med hinanden under Armen og morede os dejligt: men jeg tror Frk. Goll har ment, vi ikke kunde taale, at hun var saa meget Kammerat med os, for pludselig holdt det hele op, og Frk. Goll kom ikke saa ofte i Haven mere. Senere har jeg tænkt, at  vi maaske var blevet lidt for raske, maaske lidt næsvise. Og naar man skal være Opdragerinde, maa der være en grænse, som Børn ikke maa overskride, hvis man skal have Magten over dem.

Mens Frk. Staal var den blide Lærerinde, som vi gik til med alle vores Smaasorger, var Frk. Goll den opdragende Lærerinde; mange nye Ting blev indførte og mange Sætninger blev os daglig indprentede, saa vi ikke glemmer dem hele vort Liv.

”Når du skal gøre en Ting saa gør det straks”, sagde Frk. Goll.

Det er en sætning jeg har haft Gavn af hele Livet.

”Opsæt ikke til i Morgen, hvad du kan gøre i Dag.”

”Gør aldrig andre Ulejlighed med Ting du selv kan klare.”

”Gør ikke mod en Kammerat hvad du ikke vil have, hun skal gøre mod dig igen.”

Ja, der  var meget der blev od saaledes indprentet, og det har været mig til stor Nytte ude i Livet.

Med Orden  var det lige saadan. Naar noget laa og flød efter os, fik vi en Streg i Ordensprotokollen, og naar vi i en Uge havde 6 Streger i orden, fik vi ikke Lov til at komme Hjem om Søndagen. Det var en forfærdelige Straf, men den hjalp.

KAPITEL 4: DEN ÅRLIGE EKSAMEN NÆRMER SIG

DEN FØRSTE TORSDAG i Maj havde vi altid Eksamen; det begyndte med at der blev gjort Foraarsrengøring i alle Skolestuerne. Medens det gik for sig, var alle vi Børn oppe paa Soveværelserne og læse til Eksamen. Vi læste som Regel to og to sammen, man kunde finde os alle vegne, nogle laa endogsaa inde under Sengene og hørte hinanden i Kongerækken, saa vi andre ikke kunde høre Ørenlyd; ofte var der Skændsmaal, fordi vi ikke kunde faa Fred til at læse.

Medens alt dette stod paa første Sal, færdedes Frk. Staal i Køkken og Spisestue for at gøre alt saa festligt som muligt. Der duftede af de dejligste Sager over hele Huset.

Kiggede man ind i den lille Skolestue, stod Frk. Goll ved Strygebrædtet og lagde sidste Haand paa vores Broderier og andre Haandarbejder, de skulle lægges på lyserødt Papir, saa det kunde tage sig smukt ud, naar Bestyrelsen og Forældre paa Eksamensdagen skulde se dem. Hele Verandaen ud mod Haven var da ordnet med Borde i Hesteskoform, herpaa var der bredt store hvide Duge, hvorpaa hele Aarets Arbejder laa smukt ordnede.

I de tre Dage, der blev gjort i Orden nede i Stuerne, spiste vi alle Maaltiderne i Strygekælderen, det var vældig morsomt, vi var alle som elektrificerede, naar der foregik saadan noget ud over det almindelige.

Nogle Dage før Eksamensdagen kom vor gamle Skomager med nye Sko til os alle sammen. Vi skulde saa alle op paa Vaskeværelset og prøve dem. Hvor var vi alle glade. Naar dertil kom, at vi ogsaa fik ny Kjole, saa var vi vel nok fine alle sammen. Frk. Goll eftersaa alt, om det var i Orden.

KAPITEL 5: DEN STORE DAG

ENDELIG KOM den store Dag. Gangene i Haven havde faaet nyt Grus og alt var beredt til at modtage Gæsterne. Vi gik pænt to og to rundt i Skolestuerne. Vi maatte ikke komme i Haven for ikke at ødelægge de nyrevne Havegange, før de fremmede kom. Vi hørte hinanden i Historie og Vers, og hvad vi ellers kunde finde paa. Pludselig hørtes et Raab gennem Stuerne, der forkyndte, at første Vogn var ankommen med gamle Stiftsprovst Rothe. Saa gik det slag i slag, Vognene rullede ind i Gaarden med Bestyrelsen, Dr. Kallerup Rosenvinge og Hr. Overlærer S. Kaper og alle Lærerne og Lærerinderne samt alle Gæsterne.

Vi kom saa paa Pinebænken; men Hr. Overlærer Kaper, der til daglig kunne være streng, var den Dag saa mild og rar, saa vi alle var glade for at have ham som Censor.

Kl. 11 var der Frokostpause og alle Gæsterne blev beværtede paa det herligste inde i den store Spisestue, medens vi Børn dalede ned i Strygekælderen, hvor vi vidste, store Fade med ”Lækkermad” ventede os.

Ved 2-Tiden var Eksamen forbi, og vi endte altid Dagen med Sangopvisning. Vi havde en dygtig Lærerinde, Frk. Bertram, der lærte os mange smukke Sange. Naar Sangopvisningen var forbi, talte Stiftsprovst Rothe, og han endte altid med at sige ”Ora et labora”! (Red.bemærkning: Bed og Arbejde). Derefter sang vi Salmen ”Saa vil vi nu sige hverandre Farvel”, og saa begyndte alle Børnene at græde af Sorg over, at de to Kammerater den Dag forlod Skolen for at træde ud i Livet.

Vi havde saa fri Resten af Ugen, og tilbragte den i vore Hjem.

KAPITEL 6: DET NYE SKOLEAAR

MANDAGEN DEREFTER begyndte det ny Skoleaar, og da vi gik den dejlige sommer i Møde var alt Jubel og Herlighed.

Vi stod op Kl. 6 om Morgenen. Lærerinderne kaldte på os. Frk. Groll havde de to soveværelser og Frk. Staal de andre to at sørge for. Frk. Staal havde vores Sovesal og ofte gjorde hun Løjer med os for at faa os helt vaagne, inden hun gik igen. Mangen morgen blev vi vækket med den lille Sang: ”Vaagn op min lille Dukke, nu slaar Klokken seks!” eller ”Er Bispinden derovre i Gaasereden vaagen!”, det var mig der var Bispinden, for jeg laa altid saa langt nede under Dynen, at man lige kunde se min Næsetip.

Vi skyndte os så at komme i klæderne, for der var kun seks Vaskekummer paa Vaskeværelset, og da vi var fire om hver Kumme, gjaldt det om at komme først til, ellers skulde vi staa og vente til de andre var færdige. Vi havde hver en Knage til Haandklæde og Svamp og ovenover en Krog til Krus og Tandbørste. Selvfølgelig var der Navn paa alt.

Kl. 6 3/4 ringede den store Klokke nede paa Trappen og alle skulde være paaklædte og nede i Skolestuen, kom nogen for sent fik de streg. Uha! To af Eleverne, en stor og en lille havde ”Dag” d.v.s. de skulde dække Bord, tage af Bordet og vaske op, dog ikke efter Middagsbordet, den Opvask sørgede Kokkepigen og Stuepigen for.

Kl. 7 ringede Klokken igen, vi skulde da de tre Dage om Ugen i Haven og gøre Gymnastik fra Kl. 7-8. Hvis Vejret var daarligt havde vi Gymnastik oppe i den store Skolestue. Vi havde en dygtig ung Lærerinde Frk. Gabrielsen i Gymnastik. Vi holdt alle meget af hende og glædede os til hendes Timer. Fra Kl. 8-10 havde vi Haandarbejde hos Frk. Goll, vi skulde da reparere vort Tøj, stoppe Strømper eller sy Knapper i, dersom der var noget der ikke var i Orden eller lave andre Haandarbejder, som Frk. Goll lærte os. Hver Morgen i Haandarbejdstimen spurgte Frk. Goll om der var noget i Stykker paa vort Tøj, det skulde da straks repareres.

Kl. 10-101/2  spiste vi Frokost, saa meget vi kunde spise, men uden Paalæg. 1/2 Stykke Ostemad var det eneste Paalæg vi kunde faa, dersom vi gerne ville have det, men Maden smagte herligt alligevel. Øl og Mælk fik vi dertil, saa meget vi kunde drikke.

KAPITEL 7: EFTERMIDDAGENS GØREMÅL

EFTER FROKOST læste vi Lektier til til kl. 12 1/2 . Så skulde alle Børnene ned i Haven i den friske Luft. Kl. 1 blev vi ringet op igen, ofte, ja næsten daglig gik Frk. Goll en Runde paa Soveværelserne for at efterse vores Toiletæsker, om vore Kamme og Børster var rene. Oh Rædsel for den arme, hvis Kam var fuld af Haar, saa vankede der atter en ”Streg” og vedkommende blev sendt op at gøre en i Orden.

Som Børn var vi ofte rasende over alle de ”Streger”, men senere har vi været glade over at have lært Orden.

Kl. 2 spiste vi Middag. Vi bad altid Bordbøn, den store Elev, der havde ”Dag”, bad før Maaltidet, og den lille efter Maaltidet. De to der havde Dag, sad på hver sin Side af det lange Bord helt nede hos Frk. Staal, som sad for Bordenden og rettede Maden an. Den store Elev bragte Maden rundt, først til Frk. Goll, der sad for den øverste Bordende, og derefter til alle de store, der sad på Frk. Golls venstre Side ned langs det store Bord. Den lille Elev bragte Maden rundt til de smaa.

Spildte vi paa Dugen, blev vi sat hen ved et lille Bord Resten af Ugen. Undertiden kunde der være 3-4 Stykker ved det lille Bord, det var jo flovt, men vi maatte jo tage Situationen med oprejst Pande.

En Dag havde vi bestemt, at naar Frk. Staal spurgte om vi ville kunde spise mere, vilde vi alle rejse os, og med vores Tallerken i Haanden vandre ned til hende. Vi skulde den Dag have Øllebrød og Sofie Kokkepige havde været saa uheldig at lade den brænde paa. Nå, Øjeblikket kom da Frk. Staal spurgte, blot sagde Frk. Staal: ”Ja i Dag er der vel ingen, der kan spise mere!” Vi saa paa hinanden, og som et Lyn rejste vi os alle paa een Gang, og vore Stole lavede et frygteligt Rabalder, idet de blev skudt tilbage. Vi vandrede saa ned til Frk. Staal, som leende udbrød: ”Aa, det var da dejligt, saa faar vi spist al den svedne Øllebrød op”.

Kl. 2 3/4 ringede Skoleklokken igen til Skolegang fra 3-7. I det Kvarter, der var, inden Læreren kom, gik Frk. Goll rundt og saa, om alt var i Orden, om Bøgerne var på Plads og om Blyanter og Grifler var spidsede.

Vore dejligst Timer var de danske hos Frk. Mosolff, den senere Fru Kallerup-Rosenvinge; hun læste saa vidunderligt op for os af Alladin og mange andre dejlige Ting. Tegnetimerne hos Hr. Adolf Larsen var ogsaa herlige. Hr. Larsen var en af de Lærere, vi alle elskede, han var saa flink til at ”hjælpe” os, han kunde sidde i halve Timer og tegne paa vores Tegninger, saa naar vi atter saa dem, var de blevne til hele Kunstværker.

Kl. 7 var Skoletiden forbi, og efter Aftensmaaltidet, som bestod af Sigtebrød, Rugbrød og The, havde vi fri, og maatte læse eller sy til Sengetid, Kl. 8 1/2 for de Smaa under 14 aar og Kl. 10 for de store, der var fyldt 14 Aar.

KAPITEL 8: SKOVTUREN NÆRMER SIG

EFTERHAANDEN SOM S den store Taa, for saa vidste vi, det blev fint Vejr næste Dag-EREN skred frem, og alt i Naturen blev grønt og smukt, begyndte Forstanderinderne saa smaat at tale om Skovtur, og hvor vi jublede den Dag Frk. Goll i Haandarbejdstimen fortalte os, naar den skulle finde Sted. Vi fik travlt, den Dag maate vi have en Vaskekjole paa, som vi rigtig kunde røre os i, men da vi kun havde uldne Kjoler paa Skolen, skulde vi have den med hjemmefra.

Vi mødte alle den næste Mandag Morgen med en Vaskekjole, og da vi vidste det var lige meget hvordan den saa ud. Naar den blev bragt hjem igen, straalede vi af Glæde og Forventning.

Aftenen før Skovturen gik vi alle sammen baglæns i Seng med en rød Traad om den store Taa, for saa vidste vi, at det blev fint Vejr næste Dag.

Skovtursmorgenen var vi tidlig oppe; nogle af os vaagnede allerede Kl. 5, og vi kunde da umuligt sove længere af lutter Spænding.

Først listede vi hen til Vinduet, rullede sagte Gardinet op for at se hvorledes Vejret var, jo, det var da heldigvis Solskin.

Vi kom hurtigt i Tøjet og drejede Nøglen sagte om i Døren for ikke t vække de smaa. Vi listede os saa ganske stille ned ad Trapperne og ind i Skolestuen; men du store Kineser, hvor var Ventetiden dog lang. Vognene fra Vognmand Blyth i Smallegade kom jo først Kl. 9.

Lidt efter lidt kom der Liv i Huset; alle de andre kom ned, og vi spiste Morgenmad. Atter vente-vente. Endelig nærmede Klokken sig 9, og vi stod alle inde i den store Spisestue, der  var tre dejlige Vinduer, der vendte ud mod Gaarden. Pludselig hørte vi Hestetrampen og lidt efter svingede to mægtige Charábanc’er ind i Gaarden. Et vældigt Hurra modtog dem.

Nu blev der rigtig nok travlt. Sofie Kokkepige fremtryllede store Stege, mægtige Fade med Stikkelsbærgrød, Sauce, Kartofler og alt hvad vi i Dagens Løb skulde bruge paa Turen. Vi fløj alle saa hurtigt vore smaa Ben kunde fra Køkkenet til Vognene, hvor Sofie Stuepige(hun hed ogsaa Sofie) pakkede alt ned i de store Magasiner unde Bænkepladserne. Endelig, da alt var færdigt og Hjælpegæsterne, Frk. Krag og den gamle Frk. Storm, tidligere Forstanderinde paa Skolen, var komne, maatte vi sætte os op i Vognene, alle ed en Paraply ifald det skulde blive Regnvejr.

Saa rullede vi med et mægtigt Hurra ud af den store Skoleport, bort fra den tomme Skole, thi det var den eneste Dag om Aaret, der ingen var i Huset, da baade Pigerne og Karlen var med paa Turen for at hjælpe til ude i Skoven.

KAPITEL 9: SKOVTUREN

VI KØRTE ad Kastanievej, H.C. Ørstedsvej, Griffenfeldtsgade og Møllegade ud til Strandvejen eller Lyngbyvejen, hvorhen Turen nu skulde gaa, og hele Tiden hylede vi Hurra af vore Lungers fulde Kraft.

Efterhaanden som der faldt lidt ro over Lejren, begyndte vores smaa Godteæsker at gaa rundt. I saadan en Æske var der mange rare Sager, der kunde være for 2 Øre Pebermynter, for 2 Øre Chokoladepastiller, for 2 Øre Bolscher, for 2 Øre Sodapastiller og for 2 Øre Lakridspastiller, det var for hele 10 Øre Herligheder. Æsken gik Vognen rundt og vi fik alle en lille Forfriskning.

Børn var dengang saa glade for lidt. Naar vi saa havde faaet lidt Styrke paa os, begyndte vi at synge Fædrelandssange, og som vi kunde synge i gamle Dage; man sang sig glad, og tænkte kun paa det ene, at det var Skovtur, og vi var henrykte.

”Rullende hen ad de støvede Veje” klang, saa Folk vendte sig om, stod stille og vinkede til os, og naar vi kom ud til Taarbæk, standsede vi lige nedenfor den store Bakke, og vi raabte Hurra, saa alle vore smaa Struber dirrede, men det lønnede sig, for lidt efter kom Hr. Overlærer Kaper med Familie ud og hilste paa os; han boede derude i Fiskerlejet om Sommeren. De ønskede os alle en dejlig Dag, og Vognen satte sig i bevægelse, og med vældige Hurra-hyl forlod vi Taarbæk.

Vi kørte saa videre og kom omsider til Skodsborg, hvor vi skulde spise Frokost. Themaskinen snurrede allerede i et af Lysthusene ud mod Øresund. Man havde nok ventet os.

Da vi havde spist, fik vi Lov til at gaa over i Skoven. Vi gik i Smaaklynger, nogle med Frk. Staal, andre med Frk. Goll, og atter andre alene. Hvor vi dog havde det dejligt. I en lang Række gik vi Arm i Arm ind under de lysegrønne Kroner syngende ”God Dag I lysegrønne Træer, god Dag du Himmel blaa”, eller ”Jeg elsker de grønne Lunde”, saa hele Skoven genlød af glade Børnestemmer.

Vi sprang efter Blomster, vi glædede os over alt, hvad vi saa, og da vi til bestemt Klokkeslet kom tilbage til Vognene for at køre videre, havde vi haft en dejlig Formiddag.

En Ting havde gjort et mægtigt Indtryk paa Ingrid og mig, vi havde set en hel Del blinde Mennesker staa paa en Trappe med Ansigtet mod Øresund, og de havde saa gribende sunget ”Vi elske vort Land”. Vi var saa betagede og tavse, da vi forlod dem. De havde sunget saa smukt og havde aldrig set Guds herlige Natur.

Vi kom saa atter i Vognene, blev talte efterhaanden som vi gik op, for at ingen af os skulde blive glemt. Naa, vi skulde nok vide at være i rette Tid saadan en dejlig Dag.

Vi rullede saa videre til et andet Sted, hvor der var Gynge, Keglebane og saadanne Ting, vi kunde more os med. Vi blev saa dér resten af Dagen.

Kl. 7 kørte vi hjem; det kan nok være, det var en Flok trætte Børn Vognene kørte hjem med, men sikken en Dag; jeg tror ikke Skovture nu om Stunder er saa dejlige.

Skønt vi var dødtrætte maatte vi dog af og til synge Fædrelandssange, og da vi naaede Tuborg steg barometret atter, og vi raabte ”Hurra” til alle Gæsterne, der sad og nød den smukke Aften, og de vinkede til os med Hattene paa Stokkene og raabte til os igen.

Da vi ved 9 Tiden kom hjem paa Skolen, var vi alle mere døde end levende, og efter at have sat alle vore visne Blomster i Vand og Theen, som i en Fart var sat paa Bordet i Spisestuen, var skyllet ned, tumlede vi op paa Sovesalene og med det ene Ben i Sengen sov vi allerede og drømte om den herlige Skovtur.

Ja, saa gik Skolen igen sin vante Gang endda med dobbelt Flid, fordi vi havde haft det saa dejligt.

KAPITEL 10: DEN YNDIGE HAVE

HELE DEN LYSE, smukke sommertid tilbragte vi vor Fritid i vor yndige Have. Der var nedenfor Verandatrappen to store Græsplæner, en til højre for Trappen med et lille Rosenbed med lyserøde Maanedsroser  som vi engang imellem fik Lov at plukke een af og tage med Hjem om Søndagen –; en yndig Rødbøg stod lidt derfra, saa kom en meget stor og smuk Pæon eller Bonderose. I den anden ende af Plænen var der en dejlig Rødtjørn og et lille kugleformet Akacietræ.

I den anden Plæne til venstre for Trappen stod der ogsaa en smuk, gammel Rødtjørn og en meget smuk Guldregn samt en mægtig høj Akacie. En persisk Syren stod lige overfor Verandatrappen med et Væld af store Blomsterklaser.

En tredje Plæne var henne ved Gavlen af Huset foran Frk. Staals Stue, der stod et Buskads af Snebær samt en gammel Akacie og midt i Plænen en stor Krans af Bregner.

Ved Husets anden Gavl var der en dejlig Kroketplads, hvorpaa vi i Sommermaanederne gjorde Gymnastik.

Lange hele den ene Side af Haven havde vi vore Smaahaver, to og to sammen; der havde vi travlt med at grave og plante, det gjaldt om at faa den smukkeste Have, og Ingrid og jeg købte for vore Smaapenge mange smaa Blomster og plantede deri.

Naar vi var færdig med Haverne kom Forstanderinderne paa deres Aftentur hen og beundrede Haverne og roste os for vort Arbejde.

Hele denne dejlige store Have var vor, tænk vor Have, hvor vi legede Staatrold, Bjergfyr og mange andre morsomme lege.

Om aftenen, naar de smaa var kommet i Seng, gik vi store saa i Rækker Arm i Arm rundt i Haven og sang alle de smukke Sange, vi havde lært af Frk. Bertram. Vi sang to- og trestemmige Sange, og ude langs Gærdet ved Bülowsvej standsede Folk ofte og stod og hørte paa vore glade Sange.

KAPITEL 11 – VORES SMAA FAMILIER

TIDEN GIK, og vi legede herligt i vor gamle Have, Vi delte os i smaa Familier. Hver Familie havde en Bolig et eller andet Sted. Én Familie boede i Kælderen under Verandatrappen, et Par andre i Vognporten, for den var saa stor, at den med et Tæppe kunde deles i to Lejligheder. Vi indbød saa hinanden til Fester.

I den ene Familie var der engang en Barnedaab, og jeg skulde være Præst. Af Frk. Staal havde jeg faaet en gammel rund, sort Muffeæske, den havde jeg paa Hovedet, og en sort Nederdel havde jeg laant af Sofie Kokkepige. Iført dette Skrud lignede jeg ”slaaende” en Præst.

Iført min Præstekjole skred jeg da højtideligt op ad den store Trappe ude i Gaarden, paa hvis næstøverste Trin Familien med Barnet havde taget Plads, og i det alvorlige Øjeblik da Præsten spørger Forældrene om ”Hvad skal Barnet hedde?” kom en af de store røde Omnibusser – der paa Grund af Vejreparation på Gammel Kongevej i nogle Dage kørte rundt ad Kastanievej  forbi. Alle Passagererne morede sig kosteligt over denne lille Oplevelse, klappede i Hænderne og raabte: ”Bravo”. Det morede os meget.

Efter Barnedåben havde vi stort Gilde nede i Nøddealléen. Der var dækket et langt Bord af Brædder paa Bukke, det brugte man dengang. Alle vor smaa Barnekopper var stillede op, hver Familie havde jo sit Dukkestel. Paa hver lille Underkop laa der en Pebermynte, en Chokoladepastil og et Bolsche. Pludselig kom Frk. Staal til Syne med vore store 100-aarige Tinkande fuld af Chocolade; det var en vældig Overraskelse, og vi hylede af Glæde.

Dagene svandt hurtigt hen, og en Dag begyndte Frk. Goll at tale om Sommerferie. Vi fik saa Ordre til at bruge alt vort ældste Tøj før Ferien for at have det bedste til Ferien. Hver Lørdag Morgen skulde vi alle tage det rene Tøj, som vi skulde have paa om Søndagen, med ned i Haandarbejdstimen, for at Frk. Goll kunde se efter, om alt var i Orden, derefter blev det bragt op paa vor Seng, saa det laa parat Søndag Morgen.

Lørdag før Ferien fik vi Besked paa at tage en Kuffert med hjemmefra ud paa Skolen; vi kom saa alle Mandag Morgen slingrende glade og fornøjede med en Kuffert i Haanden henad Kastanievej. Alle Kufferterne blev sat op paa Loftet til det højtidlige Øjeblik kom, da der skulde pakkes.

Endelig kom den store Dag, da vi fløj bort fra Reden ud i det herlige Land, hver til sit Sted, hvor Forældrene nu havde ordnet det. Sol og Sommer, herlige Dage ventede os.

KAPITEL 12: ENDNU ET NYT SKOLEAAR

DA FERIEN VAR FORBI mødtes vi alle igen glade, solbrændte, højrøstede, fortællende alt, hvad vi havde oplevet. Der genlød af glade Barnestemmer over hele Huset. Tuttet var blevet levende igen.

Det var med en vis Højtidelighed vi atter betraadte vor gamle Skole, for alt var nymalet og ferniseret. Den Lugt kendte man kun efter Sommerferien.

Bøgerne kom atter frem, og vi arbejdede med stor Iver baade i Skolen og ved Husvæsenet. Nu skulde de to ældste Piger konfirmeres til Efteraaret, saa de skulde gaa i Køkkenet og lære Husvæsen.

Alt gik som en Leg.

Der var endnu ca. 1 1/2 Maaned at nyde Sommeren i ude i Haven i Fritiden, inden de mørke Dage sneg sig frem, og den sidste Friluftsfornøjelse vi havde, var en Tur i Frederiksberg Have, naar Træernes Blade gulnedes og begyndte at falde af.

Dagen oprandt, da vi skulde derhen. Vi fik hver en Pakke Mad, som skulde nydes de i den gamle Have. Karlen bragte Kopper og Chocolade derhen, og Frokosten blev indtaget ved de lange Borde, der dengang stod i Haven.

Efter Frokosten legede vi eller gik Tur til Kildekonen i Søndermarken; men Kl. 1 skulde vi alle samles igen, og saa gik Turen hjemad.

KAPITEL 13: VINTEREN NÆRMER SIG

NU VAR DET SLUT med Sommeren, Bladene faldt af Træerne og hvirvlede henad Vejene, Regnen styrtede ned og Blæsten rasede i de gulnede Træer, som om den vilde sige: ”Saa, klæd jer nu af og gaa i Seng og sov den lange Vintersøvn, saa I kan samle Kræfter til næste Foraar”.

Sommeren var forbi; Efteraaret bebudede den kommende Vinter.

En Ting til mindede os om, at Vinteren var ved at komme nærmere: Kakkelovnene. Disse havde hele Sommeren staaet skinnende blanke men kolde, nu lukkede de Mundene op og tog imod al den Føde, der blev stoppet i dem, og til Gengæld udspyede de den herligste Varme

Naar vi kom ned fra den kolde Have, stimlede vi alle sammen om den, den var nu en god Kammerat. Om aftenen blev de langarmede Gaskroner tændt. Dengang brugte man Kupler og Glødenet over Gasblusset.

Herlig var Sommeren, men Vinteren havde ogsaa sin Hygge og dejlige Indendørstid.

To Ting vi alle saa hen til med mægtig Interesse, var Nøddehøsten og Vindruehøsten. Paa den ene Side af Kroketpladsen var der en Nøddeallé, som forekom os smaa vældig lange. Da den Tid nærmede sig, da Nødderne blev modne, gjaldt det om at komme saa tidligt op om Morgenen, at man kunde komme et lille Svip ned i Nøddealléen, inden de andre kom ned, for at samle alle de nedfaldne Nødder op. Ingen maatte ryste de store Buske, der næsten lignede Træer, men samle op, hvad der i Nattens Løb var faldet ned, maatte vi gerne.

Dagen kom da Karlen skulde ryste Nødderne ned og vi samlede alle sammen op. Det var Løjer. Alle Nødderne blev saa afleveret til Frk. Staal og derpaa delt ud i lige store Bunker til os Børn. Alt gik meget nøjagtigt til. Ah, hvor de smagte.

Op ad Muren havde vi de dejligste grønne Vindruer, de maatte selvfølgelig heller ikke røres, før de var modne. De blev saa plukket ned og ligeledes delte imellem os alle. Jeg ser endnu Skolens 100-aarige Tinbakker bugnede af denne vidunderlige Frugt.

Engang imellem kom Frk. Staal ind til os i Skolestuen – naar vi om aftenen var samlede derinde – med et stort Fad Æbler. Frk. Staal fik hvert Aar et par Sække Æbler sendt fra en, der vilde glæde Børnene, hvem det var, ved jeg ikke.

Naar saadanne smaa Overraskelser kom, hylede vi af Glæde, saa Huset rystede.

KAPITEL 14: SIBYLLES TRISTE LIV

SKOLEN HAVDE en morsom Dukke, der stammede fra det Aar Skolen blev stiftet, den hed Sybille. Sybilles liv var meget trist, hun laa oppe paa Loftet i en stor Kasse.

En Dag kom jeg tilfældigt derop da Frk. Staal var ved at ordne Kassen: ”Kom skal du se Sybille!” sagde hun. Jeg kom  nærmere og beundrede Sybille, hun var dengang ca. 90 Aar gammel, hun havde et rundt hvidt Porcellænshoved med kulsort malet Haar med Skilning i Midten redt ned over Ørene.

Jeg tror ikke der var mange Elever, der kendte Sybilles Eksistens, hun burde have haft Hæderspladsen i en Glasmontre nede i den lille Skolestue. Nu da alt er forandret paa den gamle Skole er Sybille maaske pakket endnu dybere ned, hun burde være opbevaret på Industrimuseet.

KAPITEL 15: JULEN ER PAA TRAPPERNE

JULEN NÆRMER sig med raske Fjed, og i vor Fritid om Aftenen syede vi paa Julegaver. Vi sad omkring det store Bord i den lille Skolestue. De smaa, der ikke kunde klare sig paa egen Haand med Haandarbejder, sad ved det lille Bord henne i Hjørnet og saa Billeder i de store indbundne Familiejournaler. Kl. 81/2 gik de smaa i Seng og vi store begyndte da at synge. Og vort Arbejde gik dejligt fra Haanden.

Der var Hygge, Fred og Beskyttelse for Ungdommen i Fru Wærns dejlige Stuer.

Forberedelserne til Julen begyndte med, at vor gamle Skomager fik Besked om at komme og tage Maal af os til nye Støvler. Vi fik alle hver Jul et Par nye Støvler og Tøj til en ny Kjole af Skolen.

Oppe på Vaskeværelset sad Frk. Goll paa en Stol og overvaagede alt. Den gamle Skomager stod  med bøjer Ryg og tegnede alle vore smaa Fødder af paa et stort Stykke Papir, der kom Navn i hver Tegning, alt skulde passe, saa ingen fik for smaat Fodtøj.

Der var ordentlig røre i Flokken.

Skomageren samlede saa alle sine Tegninger, og hver gik til sit; men lidt før Jul kom han igen med hele Herligheden. Vi prøvede saa alle sammen vore ny Støvler, og Frk. Goll følte paa alle Ben for at være sikker paa, at alt var, som det skulde være. Vi var stolte over vores fine Ben.

Tøjet til vor ny Kjole havde vi faaet med Hjem, den skulde syes til Festen: ”men”, sagde Frk. Goll, ”ikke for meget unødvendigt paa, kun en Flip og et Bælte af Fløjl, husk det!”. Vi maaTte ikke være alt for pyntede og derved blive forgængelige.

KAPITEL 16: JULEFORBEREDELSER

DEN FØRSTE DECEMBER begyndte de rigtige Juleforberedelser, saa kom Frk. Goll med al Julepapiret, og vi begyndte at lave Julestads. Hjerter og Kræmmerhuse, Muffer med Vat, Kurve af Spaaner, Æselører af Guldpapir, Halvmaaner med Chocoladekattetunger i og Krysanthemer med Likørtoppe. Ja, det var vel nok Sager. Vi fik alle en Likørtop at smage.

De smaa ved det lille Bord lærte til at begynde med at lave Guld- og Sølvlænker.

Til Gæsterne blev der lavet ekstra Kurve af Karton med Silkepapir og Indholdet i dem var en lille Grad mere lukullisk end det, der kom paa Træet.

Engang i Maanedens løb fik vi Lov til at være oppe til Kl. 12 og lave Julestads, og da serverede Frk. Staal Kaffe og hjemmebagte Kager, det glædede vi os meget til.

Den 20’ December fik vi alle Ferie og vandrede hjem for atter at komme igen den 22’ og holde Julefest.

De to Konfirmander blev paa Skolen, den ene skulde hjælpe Frk. Goll med at pynte Træet, den anden skulde hjælpe Frk. Staal med Sagerne i Køkkenet. Alt skinnede, Sølvtøjet var nogle Dage i Forvejen under Sang og Klang blevet pudset ude i det store Køkken, saa man kunde spejle sig i det.

Den 22’ December mødte vi alle til Festen. Vi fløj alle op paa Soveværelserne for at iføre os vor nye Stads: ny Kjole og Støvler. Vi var rigtignok fine. Vi beundrede hinanden, vi blev vendt og drejet, og saa begav vi os ned i den lille Skolestue, hvor Frk. Goll ventede paa os for at se efter, om alt var som det skulde være.

Som der duftede i denne Skolestue. Bordet var dækket med Kopper og alle slags dejlige Julekager, som de kun kunde bages under Frk. Staals kyndige Husmoderhaand; de brune Kager med Mandlen paa Midten glemmer man aldrig.

Der var rigtignok Glæde i den Stue, 24 smaa og store forvantningsfulde Børn.

Kl. 6 1/2 kom Vognene med Bestyrelsen, Lærere og Lærerinder.

Vor gamle Stiftsprovst var ikke mere, Pastor Bondo var traadt i hans Sted.

Da alle Gæsterne var kommet, blev der serveret ”staaende” The og Kager. Da Gæsterne var færdige med Theen stillede vi alle op, de mindste foran og saa større og større to og to bagved hinanden.

Frk. Goll og den store Pige var forsvundet ind i den store Skolestue, hvor Juletræet stod og ventede paa at blive tændt.

Vor utaalmodighed var stor, de smaa kunde næsten ikke holde det ud længere; da pludselig blev Døren åbnet og se! Dér stod det mægtige Juletræ og straalede fra Toppen til Foden. Aah, hvor var det smukt, alles Øjne stod paa Stilke og vi brød ud i Begejstring.

Ganske langsomt, betaget, traadte vi over Dørtærsklen og dannede Kreds inde omkring Træet. Vi sang ”Glade Jul, dejlige Jul” og Træet afspejledes i alle de glade Barneøjne. Da sangen var til Ende talte Pastor Bondo om Julen og det lille Jesubarn. Efter Talen sang vi igen nogle Julesalmer, og saa blev der uddelt Gaver.

KAPITEL 17: HVAD DU ØNSKER, SKAL DU FAA

VI HAVDE ALLE faaet Lov til at ønske os en Gave, og vi var meget spændt paa om vort ønske var opfyldt. Jeg husker, at jeg det første Aar ønskede mig et Fuglebur, og tænk, der var virkelig et Fuglebur inde under Juletræet.  Alle Kammeraterne smilede til mig, naar jeg kom forbi Buret.

De store ønskede sig som regel Bøger, og de smaa Spisestel, Kaffestel og Komfurer. Alle Ønsker blev opfyldt.

Da vi havde faaet vores Gaver forsvandt vi rundt i Stuerne med vores Herligheder. Vi var rigtignok glade.

Pludselig høres Dansemusik inde fra Julestuen. Tjulla havde faaet fat i vor gamle elskede Lærer, landskabsmaler Adolf Larsen, og han kørte troligt rundt paa Lirekassen, for at vi alle kunde faa os en Svingom. Aar efter Aar var det Hr. Larsens Bestilling, og han fandt sig trolig i det uundgaaelige.

Endelig blev der dækket lange Borde med Masser af Mad; men du gode Kineser, hvor var vi ogsaa sultne. Det ene Fad Mad forsvandt efter det andet, men en Sildesalat som den Sofie Kokkepige kunde lave, fik man heller ikke hver Dag.

Inde i Spisestuen sad alle Gæsterne, vi Børn spiste i den lille Skolestue.

Klokken blev omsider mange, men vi mærkede det næppe. Kl. 12 kørte Gæsterne bort, og vi blev sendt i Seng, men da var vi ogsaa trætte, at vi sov øjeblikkelig.

Næste Dag gik vi alle hjem. Jeg ville ikke have Papir om mit Fuglebur, det var fyldt med Julestads og Godter. Alle skulde se min herlige Julegave.

KAPITEL 18: EFTER JUL

VI HAVDE FERIE til den 7’ Januar, og saa mødte vi alle igen paa vor dejlige gamle Skole. Vi begyndte atter vor daglige Dont, besluttede at være meget flittigere, men man lovede jo ofte mere, end man kunde holde.

Saa kom den rigtige Vinter. Sneen faldt i tætte Klumper, vi kunde næsten ikke holde Tankerne samlede i Skoletimerne af Længsel efter at komme ned og slaas med Snebolde. Det var koldt, men vi var raske Piger.

KAPITEL 19: SKARNSSTREGER

VI FANDT SELVFØLGELIG ogsaa paa mange gale Streger. Den Mad, der blev tilovers efter Aftenbordet, blev sat ud i Køkkenet, for at de Elever, der i Aftenens Løb blev sultne, kunde gaa ud og tage sig et Stykke Mad.

Tomme, Ingrid og jeg gik dengang i seng Kl. 8 1/2, vi laa paa samme Sovesal. Pludselig udbryder en: ”Aah, jeg er saa sulten”. ”Saa gaa ned i Køkkenet og hent dig et Stykke Mad!” sagde en anden. ”Det tør jeg ikke, gaar du med?” ”Ja” udbrød begge vi andre.

Vi listede os saa paa bare Ben ned i Køkkenet, tog saa megen Mad vi kunde have i Hænderne og begav os paa Vej op igen.

Da vi kom til Frk. Staals Dør siger en: ”Tør I banke paa Frk. Staals Dør” ”Ja”, hviskede vi andre og stillede os op ved Siden af hinanden. ”En, to, tre” talte vi og ”Bang”, der faldt tre knyttede Næver mod Døren.

Vi stormede saa op ad Trappen saa vi nær havde tabt Maden, det gjaldt om at komme op i en Fart og i Seng.

Vi laa lidt og lyttede, alt var ganske stille. ”Aah det var en Skam” sagde vi til hinanden, ”der var nok slet ikke nogen derinde”. Vi lyttede igen, og saa gik Døren pludselig op og vi hørte Frk. Staal gik ind paa  de andre Sovesale og med sin blideste Stemme sagde hun: ”Var der nogen af Jer, der var oppe paa Gulvet?”. Alle tav. Saa fór Fr. Staal hen til Tomme, tog Dynen af hende og begyndte at slaa løs paa hende af alle Kræfter. Tomme var hurtig i Vendingen og hoppede som en lille Reje fra Hovedgærdet til Benenden og fra Benenden til Hovedgærdet, det var ikke mange Slag der ramte hende.

Saa kom Turen til mig, jeg var ikke saa klog, jeg fik min Omgang, derefter kom Turen til Ingrid; men paa det Tidspunkt var Frk. Staal saa træt, at hun ikke kunde mere. Ingrid fik ingen Prygl, kun Skænd: ”Tænke sig, at man skal slaa saa store Pigebørn”, sagde Frk.   Staal og var nærved at tabe Vejret.

Jeg maatte indrømme, vi var frygtelig uartige, for da Frk. Staal var gaaet, maate vi alle putte Hovedet under Dynen, at ingen skulde høre den Lattersalve, der fulgte bagefter.

Vi var jo da, Gud ske Lov, Børn. –

KAPITAL 20: FØDSELSDAGENE

NAAR EN ELEV havde Fødselsdag fik hun Lov ”at sove sammen med sin bedste Veninde”. Det foregik paa følgende Maade. Hvis Veninden hørte til paa en anden Sovesal, maatte hun bytte seng med en paa Fødselsdagsbanets Stue. Sengeklæderne blev byttet om, og Glæden var stor.

Alle Kammeraterne skrev et Kort til Fødselsdagsbarnet og Veninden samlede dem sammen Aftenen før. Næste Morgen naar vi vaagnede, overrakte Veninden alle vore Kort til Fødselsdagsbarnet, som altid blev ”meget forbavset”. De to Veninder maatte denne store Dag ligge længe og fik Kaffe paa Sengen, og som de nød det at ligge og se alle de andre Kammerater skynde at klæde sig paa.

Fødselsdagsbarnet fik Lov at gaa hjem fra Morgenstunden, og hvis Veninden var inviteret til Gilde, maatte hun gaa  hjem til hende et Par Timer efter Skoletid om Aftenen.

KAPITEL 21: FREDAGSLUSSINGER

HVER FREDAG kom Hr. Overlærer Kaper, som var Inspektør ved Skolen. Først talte han med Forstanderinderne, og derefter drak han The med os alle.

For den øverste Bordende sad Hr. Kaper med en Forstanderinde paa hver af Bordets Langsider, saa kom alle Børnene. For den anden Ende af Bordet sad de to Elever, der  havde ”Dag” med den store hyggelige Themaskine snurrende foran sig. Den store lavede Theen til de voksne og den lille bragte den om.

Efter Aftensbordet stillede vi op omkring det store Bord i den lille Skolestue. Hr. Kaper skulde se vore Karakterbøger; det var meget spændende.

De elever, der havde daarlige Karakterer, fik Skænd, var der Anmærkninger, blev vi sendt i Seng, og var det særlig haarrejsende med os, kunde vi saagar faa en ordentlig Lussing, det var forfærdelig flovt, men det gik heldigvis ikke saa ofte paa.

Derefter fik vi Lov at lege i den store Spisestue. Vi flyttede alle Borde og Stole ud langs Siderne af Stuen, og saa dansede vi Runddans og sang dertil.

De Kammerater, der kunde spille Dansemusik, spillede for os, og vi dansede af Hjertens Lyst; men naar Frk. Goll kom ind med sine Noder og spillede Lanciers og Francaise for os, kendte Glæden ingen Grænser.

Den Aften maatte de små være oppe til Kl. 9. Kl. 10 kom Frk. Goll ind, klappede i Hænderne og sagde: ”Saa er Kl. 10, nu rydder vi op i en Fart og skynder os i Seng”. Det gik som et Lyn.

Fortsættelse følger …

SÅ BLEV DEN SIDSTE GUDHJEMSKE JULEKALENDERLÅGE ÅBNET

$
0
0
For en gangs skyld blev det muligt, at fotografere julekalendermasser lidt fra oven – og ved dagslys. Tæl selv efter – der er ikke under 70! Foto©JørgenKoefoed.

For en gangs skyld blev det muligt, at fotografere julekalendermasserne lidt fra oven – og ved dagslys. Tæl selv efter – der er ikke under 70! Foto©JørgenKoefoed.

Der var bpåde englelyd og englefryd, da låge 24 blev åbnet ind til kirken – leveret og producvere, at de usktldige små i Gudhjjem Naturbørnehave. Foto©JørgenKoefoed.

Der var både englelyd og englefryd, da låge 24 blev åbnet ind til kirken – leveret og produceret af de uskyldige små i Gudhjem Naturbørnehave. Foto©JørgenKoefoed.

Pastor emeritus Knud Henning Hansen gløder stadig, når han holder en prædiken. Foto©JørgenKoefoed.

Pastor emeritus Knud Henning Hansen gløder stadig, når han holder en prædiken. Foto©JørgenKoefoed.

SÅ BLEV den sidste låge åbnet. Og selv om det var juleaftensdag var der alligevel over 70, der havde lyst til at afslutte den succesfulde kalenderåbningsseance med manér. Bagefter myldrede de fleste ind i kirken, hvor der i forvejen var fyldt godt op.

Det var pastor emeritus Knud Henning Hansen, der holdt den glimrende juleprædiken. Her var der ord fra Luthers bordtaler: ‘Hvis du vil vide noget om Gud, så kig ned i krybben’. Der var omtale af Bjørnstjerne Bjørnsons FADEREN, som endte med at aflevere sin søns arv til byens fattige efter sønnens druknedød – og der var historien om den berømte nazijæger Simon Wiesenthal, der ikke ville tilgive en dødligt såret SS’er, der angrede sin indebrænding af en hoben russiske jøder med deres børn. Jo, der var saft og kraft i emeritussens juletale.

Havnekorets Jens Riis, som har ført an med violinen gennem de fleste lågeåbninger blev i kirken afløst af Ingrid Wiinberg og Kaj Erik Mortensen. Orgel og trompet – en meget speciel og meget julet instrumentkombination.

Præsten stod ved udgangen og ønskede kirkegængerne én for én en glædelig jul – og det eneste vi alle ønsker som gave i det nye år er blot en ny præst – med vid og bid.

Hvad skete der ellers i Gudhjem denne skønne og milde juleaften? Jo, en forskrækkelig historie:

På Malkestien lige ved Kaffeslottet havde husmoderen kl. 10 om formiddagen sat sin nye ovn på selvrens, så den nyvasket kunne modtage and og flæskesteg. Hvad hun ikke vidste var, at selvrens betyder, at ovnen låser sig selv og bliver ubrugelig i den tid, det tager at rense sig – klokken 18:34 var den endnu ikke klar!. Det eneste lykkelige ved situationen var, at husets fem katte alle fik mad til tiden. Husets tre ikke-dyr måtte låne naboens ovn. Anden blev færdig – men den ankom ikke til tiden.

Ja, så galt kan det gå for en husmoder, der hverken kender sine køkkenredskaber eller har frekventeret Den Suhrske Husmoderskole.

Bloggen ønsker læserne en glædelig jul.

ORAKLET FRA CHRISTIANSHAVN HAR MODTAGET NYE SIGNALER FRA DET HINSIDES

$
0
0

 

C – Oraklet fra Christianshavn har både læst tanker og modtaget meddelse om en forestende begivenhed. Foto©JørgenKoefoed.

C – Oraklet fra Christianshavn – har både læst tanker og modtaget meddelelse om en forestående begivenhed. Foto©JørgenKoefoed.

DET ER LÆNGE SIDEN, at bloggen har bragt nyt fra ORAKLET C FRA CHRISTIANSHAVN, men nu er der atter et par nyheder.

DEN FØRSTE går sådan her:

Det var disse ord fra julegaveindpakningen, som Oraklet fik overført via tankelæsning. Foto©JørgenKoefoed.

Det var disse ord fra julegaveindpakningen, som Oraklet fik overført via tankelæsning. Foto©JørgenKoefoed.

Nogle timer før juleaften tager sin begyndelse er en person i gang med at pakke en gave ind til C. Personen skriver på det pap, der beskytter gaven: ‘Hvis du strammer garnet / kvæler du jo barnet – fortsat god udpakning!!’. Efterfølgende bliver det hele indsvøbt i rødt julepapir, omviklet med sejlgarn og lagt ind under juletræet. Da C tænder juletræet noget senere, siger hun til sin mor, at de der to linier med ‘garnet og barnet’ egentlig er temmelige makabre i betragtning af, at det er en julesang for børn. Herefter synger C flere gange de to linier. Da C nogle timer senere åbner pakken og læser linierne på gaven, bliver hun noget målløs. Det ligner tankeoverføring.

DEN ANDEN går sådan her:

I løbet af december får C pludselig en stor trang til JØDEKAGER. Hun køber en pakke, hver gang hun er på indkøb, og når hun kommer hjem, spiser hun straks hele pakken. Dette kunne være et varsel om en episode rettet mod eller om jøder. Bloggen vil nøje følge nyhedsstrømmen de næste par uger. Har Oraklet fra Christianshavn atter modtaget signal om noget skæbnesvangert?

 

TIDLIGERE BESKEDER FRA DET HINSIDES

Resumé af de andre varsler og tegn som Oraklet fra Christianshavn har modtaget:

BAMSES DØD:
ORAKLET C fra Christianshavn blev varslet om Bamses død. Det skete mellem jul og nytår 2010. C ville slette noget musik på sin iPhone: En række julemelodier og nogle numre af Bamse. Det gik fint med julemelodierne, men Bamse ville ikke forsvinde. Først efter mange forgæves forsøg forsvandt hans musik. Få dage efter – 1. januar 2011 – forsvandt Bamse også rent fyisk – 63 år gammel. Samme dag drog en anden stor personlighed også sit sidste åndedræt. Det var den 89-årige skuespiller Tove Mäes, der tog Bamse ved hånden, så de sammen kunne komme blidt over i den anden verden.  Dette fik C nu ikke noget varsel om. Fred være med dem begge.

MICHAEL JACKSON:
Midt i juni 2010 får C pludselig stor interesse for Michael Jackson. Hun anskaffer sig flere af hans skiver og spiller ham hver eneste aften lige indtil 25. juni 2010, hvor breaking news fortæller, at Kongen af Pop er afgået ved døden.

IS:
I slutningen af marts 2010 bliver C meget interesseret i is. Hver gang hun er i et supermarked endevender hun alle frysekummerne med is og udvælger sig én, hun ikke har smagt før. Det gentager sig hver dag lige indtil 16. april 2010, hvor vulkanen under Eyjafjallajökull går i udbrud og får isen i den kæmpestore gletscher til at smelte i eksplosiv fart.

BEATLES:
I 1966 citerer et amerikansk musiktidskrift John Lennon for blandt andet at sige: ‘Vi er mere populære end Jesus’. Katolikker verden over ser rødt og pave Paul VI trumfer over ved at lyse de grydeklippede musikdrenge i band. Omkring 1. april 2010 finder C på et loppemarked en del gamle Beatles-LP’ere blandt andet én, hvor Lennon siger denne berygtede sammenligning med Jesus. C bliver bidt af denne indspilning og spiller den igen og igen og igen – lige indtil 13. april, hvor Vatikanets officielle avis l’Osservatore Romano hen over forsiden fortæller sine læsere – og resten af verden – at pave Benedikt XVI tilgiver The Beatles og ophæver den 40 år gamle bandlysning.

TVILLINGETÅRNENE:
11. september 2001 arbejder C det meste af dagen på et lager, hvor hun indkøber flere sække med tøj. C har blandt meget andet købt et star-and-stripes-farvet tørklæde, som hun vikler om sit hovedet som en turban. Med denne på hovedet tager hun en minitrans ind til det indre af København. Da hun stiger ud, møder hun en af sine venner, som fortæller om terrorhandlingen mod tvillingetårnene i New York.

BESØG FRA DET YDRE RUM:
Denne oplevelse har endnu ikke haft forbindelse med en hændelse her på Jorden. Men måske på en anden planet. Under alle omstændigheder var oplevelsen ikke desto mindre opsigtsvækkende. C sidder sammen med en ven i en lejlighed på Gråbrødre Torv. Det er dag og solen skinner. Vinduet i den stue, hvor de sidder, vender ud til en lille, smal, skaktlignende gård. Pludselig viser der sig en cigarformet genstand uden for vinduet. Den afgiver et meget kraftigt lys, som blænder dem begge. Genstanden ligner et lille rumskib. Det står stille et stykket tid og forsvinder derefter opefter og bort. C og hendes ven kigger på hinanden og er klar over, at de har været vidne til noget ganske ekstraordinært. Formentlig besøg fra en fjern og ukendt planet.

BANGKOK:
På en af C’s forretningsrejser til Bangkok bor hun på et firestjernet megahotel. Værelset er pænt stort. Der er væg-til-væg-gulvtæppe. Ved den ene side af sengen er der en stor plamage af noget, som kunne ligne størknet blod. Den første aften lægger C sig til at sove. Midt om natten bliver hun pludselig vækket ved, at en mand står for enden af hendes seng. Han kigger sørgmodigt på hende. C skriger af skræk, hvorefter manden vender sig om og går mod badeværelset. Han åbner døren, går ind og smækker døren bag sig med et skarpt smæld. Om morgen spørger hun i receptionen til blodpletten på værelset. De beklager, men den stammer fra en mand, som blev myrdet på netop dette værelse for nogen tid siden. Denne hændelse har heller ikke endnu haft nogen henvisning til senere aktuelle begivenheder.

DET WÆRNSKE INSTITUT – KAPITEL 23 [DET SIDSTE]: FARVEL TIL DET WÆRNSKE INSTITUT

$
0
0
Det Wærnske Institut startede i 1814 på adressen Allégade 6 på Frederiksberg i baggården. Efter cirka 70 år flyttede skolen til Kastanievej 2 på Frederiksberg (billedet). Instituttet var en mindre kostskole for piger af borgerstanden, der her blev uddannet til duelige husmødre. Det var også et opdragelses- og undervisningsinstitut for fattige og faderløse borgerdøtre. I 1914 overtog Mariaforbundet stedet, hvor de i dag driver Kastanievej Efterskole. Foto©JørgenKoefoed.

Det Wærnske Institut startede i 1814 på adressen Allégade 6 på Frederiksberg i baggården. Efter cirka 70 år flyttede skolen til Kastanievej 2 på Frederiksberg (billedet). Instituttet var en mindre kostskole for piger af borgerstanden, der her blev uddannet til duelige husmødre. Det var også et opdragelses- og undervisningsinstitut for fattige og faderløse borgerdøtre. I 1914 overtog Mariaforbundet stedet, hvor de i dag driver Kastanievej Efterskole. Foto©JørgenKoefoed.

Resumé: LILLE ADDA ROUENVILLE boede med sin familie i Svaneke på Bornholm, hvor hendes far var toldoppebørselskontrollør. Da han døde i 1892 flyttede 7-årige Adda med sin bror og mor til København, hvor moderen to år senere skaffede Adda en friplads på Det Wærnske Institut. Her gik hun fra 1894 – 1902. Da hun i 1938 var 50 år gammel nedskrev hun sine erindringer fra skolen. Disse har jeg fundet under en stabel papirer hos en 92-årige dame på Frederiksberg. Det er første gang de ser dagens lys. Beretningen består af en epilog og 23 kapitler. På baggrund af den herskende hidsige debat om den nye skolereform, kunne det måske være på sin plads med et tilbageblik på skolen for over 100 år siden.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

KAPITEL 23 – de tidligere bragte kapitler gengives nederst i texten.

HVERT AAR blev der tildelt en af Eleverne et Brudeudstyrslegat paa 100 Kr. Det sidste Aar jeg var paa Skolen, var jeg saa heldig at faa det. Jeg blev kaldt op til Frk. Goll, som sagde det til mig: ”Ja, lille Adda, i Aar har du jo været saa heldig at faa Legatet, det er ikke fordi du har været særlig dygtig, men fordi du har været en god Pige, de Aar du har været på det Wærnske Institut”.

Jeg takkede og var meget glad for Legatet.

Den første Torsdag i Maj Maaned 1902 var der atter Eksamen. Dennegang var det Astas og min Tur til, som Frk. Staal altid sagde, at komme ud af Skolen for at ”pløje Livets furede Ager”.

ET NYT AFSNIT af vort Liv begyndte, men Minderne fra vort Barndomshjem gemte vi dybt i vort Hjerte.

______

SLUT: DETTE VAR det sidste kapitel i ADDA ROUENVLLEs barndomsminder fra Det Wærnske Institut på Frederiksberg, hvor hun boede og blev undervist fra 1894 – 1902. Disse erindringer skrev hun i 1938 50 år gammel.

Det Wærnske Institut eksisterer ikke længere. Bygningerne på Kastanievej på Frederiksberg huser i dag Kastanievej Friskole. På facaden ud mod Kastanievej  er der indfældet en stenplade, der angiver, at DET WÆRNSKE INSTUT har eksisteret lige netop her. Foto©JørgenKoefoed.

. . . . . . . . .

Her gengives de tidligere bragte kapitler:

EPILOG: LÆR AT TAGE KAMPEN OP MOD LIVET

DA DET NU er gaaet Fru Wærns Pigeskole i Danmark ligesom det er gaaet hendes Drengeskole i Norge, saaledes at der af hendes engang store formue nu kun kan blive nogle faa Legater – for Drengenes Vedkommende i Norge et par Fripladser paa en Søkadetskole og for Pigernes Vedkommende i Danmark 6-8 Fripladser i Mariasøstrenes Husholdningsskole – synes jeg, at vi skylder Fru Wærn, som Tak for alt hvd hun har gjort for en Mængde danske Børn, at nedskrive vore Erindringer fra vor Barndom paa det Institut, hun selv har stiftet og ønsket skulde bevares igennem Aarhundreder.

Det var Konferensraadinde Wærns Mening at give forældre- eller faderløse Børn et Hjem og en Opdragelse, som kunde gøre de unge Piger skikkede til at tage Kampen op i Livet, naar de 17 Aar gamle forlod Det Wærnske Institut, et Hjem, hvor de smaa fra 6-7 Aars Alderen kunde føle sig hjemme og trygge, et Sted, som var et virkeligt Hjem, som de hele deres Liv kunde se tilbage paa og mindes i Taknemmelighed og Kærlighed.

Jeg føler selv denne Kærlighed og synes, at Det Wærnske Institut var et helligt Sted, som gemte alle vore Barndomsminder, og som genlød af glade Barnestemmer, ja et Hjem som kunde fortælle de dejligste Eventyr. I Tankerene færdes jeg ofte derude, er Barn igen og oplever det alt sammen paany, og jeg sender Fru Wærn min inderligste Tak for de Aar, jeg fik lov at være paa det Wærnske Institut.

KAPITEL 1: FLYTNING FRA SVANEKE TIL KØBENHAVN

DA JEG VAR NI AAR GAMMEL, søgte min Fru Moder en Friplads til mig på det Wærnske Institut.

Min fader som var Toldoppebørselskontrollør i Svaneke paa Bornholm, døde da jeg var syv Aar, og da Pensionen ikke var ret stor, blev min Broder søgt ind paa Herlufsholm og jeg paa det Wærnske Institut.

Den 18’ Maj 1894 om Eftermiddagen spadserede min Mor og jeg fra St. Kongensgade, hvor vi dengang boede, ud paa Kastanievej Nr. 2, hvor Skolen laa, og hvor jeg havde været saa heldig at faa Friplads.

Jeg var en lille pige paa 9 Aar og var jo lidt beklemt ved hele den ny Ordning. Jeg skulde blive ude paa Skolen hele Ugen igennem og først atter komme hjem Søndag Morgen. Naa, jeg marcherede tavs rask af sted, men Graaden sad mig hele Tiden i Halsen.

Da jeg kom til Kastanievej klarede Humøret pludselig op, thi lige foran mig ude midt paa Vejen gik en Mand med en Trækvogn, hvorpaa jeg genkendte min fine nye Kommode, jeg havde faaet, og det allerbedste: min store 3 Værelses Dukkestue, den sidste Julegave fra min Far. Jeg skyndte  mig da at komme af sted, og lidt efter gik vi ind ad den store graa Skoleport.

KAPITEL 2: MIN NYE KOMMODE

DA VI VAR kommen indenfor Porten glemte jeg straks alle mine Sorger, thi der stod 23 glade Pigebørn smilende over hele Ansigtet og tog imod mig, de bortførte mig straks, og snart var vi inde i de herligste Lege.

Min Moder var gaaet op til Forstanderinderne, Fru Friis, som stod for Husvæsenet, og Frk. Staal, som stod for Undervisningen.

Pludselig blev jeg kaldt op for at hilse paa Damerne og for at sige Farvel til min Mor, og med eet stod Livets Alvor for mig igen, men det varede heldigvis ikke længere, end til jeg saa alle mine smilende Kammerater igen.

Min fine nye Kommode var blevet sat op paa et Værelse ved Siden af Sovesalen og jeg skulde op og vise Lærerinderne, hvad jeg havde bragt med. I denne Kommode laa der en Herlighed, syntes jeg, for jeg havde faaet et helt nyt Udstyr, som jeg efter Reglementet skulde bringe med. Alt havde min Mor saa nydeligt ordnet med lyserøde Baand og Sløjfer, og jeg var meget stolt og glad for det.

Da det var blevet i Orden blev jeg præsenteret for min ”Plejemor” Elisabeth Qvist; det var en af de store Piger, der skulle hjælpe mig med mine Lektier og ordne mit Tøj, medens jeg var lille. Hvert Aar naar de to ældste Elever forlod Skolen, fik vi en ny ”Plejemor”, eller som det senere, da Frk. Goll blev Forstanderinde paa Skolen, kom til at hedde, en ”Hjælper”, hvilket jo også var rigtigere, da det var en ældre Kammerat, der skulde hjælpe en yngre.

Som Tiden gik, vænnede jeg mig til de nye Forhold og kom til at holde af Skolen og Kammeraterne. Min bedste Veninde blev Ingrid Hansen og vort Venskab holder endnu saa mange Aar efter.

KAPITEL 3: ORDNUNG MUSS SEIN

DA DER VAR GAAET et par Aar forlod Fru Friis, som da var fyldt 70 Aar, Skolen. Frk. Staal kom i hendes Sted til at sørge for Husholdningen og vi fik en ny unge Forstanderinde, Frk. Johanne Goll.

Frk. Goll, der kun var 28 Aar gammel, var en rigtig Legekammerat, syntes vi, hun færdedes med os i Haven og legede sommetider Tagfat med os, og vi gik i Ræker med hinanden under Armen og morede os dejligt: men jeg tror Frk. Goll har ment, vi ikke kunde taale, at hun var saa meget Kammerat med os, for pludselig holdt det hele op, og Frk. Goll kom ikke saa ofte i Haven mere. Senere har jeg tænkt, at  vi maaske var blevet lidt for raske, maaske lidt næsvise. Og naar man skal være Opdragerinde, maa der være en grænse, som Børn ikke maa overskride, hvis man skal have Magten over dem.

Mens Frk. Staal var den blide Lærerinde, som vi gik til med alle vores Smaasorger, var Frk. Goll den opdragende Lærerinde; mange nye Ting blev indførte og mange Sætninger blev os daglig indprentede, saa vi ikke glemmer dem hele vort Liv.

”Når du skal gøre en Ting saa gør det straks”, sagde Frk. Goll.

Det er en sætning jeg har haft Gavn af hele Livet.

”Opsæt ikke til i Morgen, hvad du kan gøre i Dag.”

”Gør aldrig andre Ulejlighed med Ting du selv kan klare.”

”Gør ikke mod en Kammerat hvad du ikke vil have, hun skal gøre mod dig igen.”

Ja, der  var meget der blev od saaledes indprentet, og det har været mig til stor Nytte ude i Livet.

Med Orden  var det lige saadan. Naar noget laa og flød efter os, fik vi en Streg i Ordensprotokollen, og naar vi i en Uge havde 6 Streger i orden, fik vi ikke Lov til at komme Hjem om Søndagen. Det var en forfærdelige Straf, men den hjalp.

KAPITEL 4: DEN ÅRLIGE EKSAMEN NÆRMER SIG

DEN FØRSTE TORSDAG i Maj havde vi altid Eksamen; det begyndte med at der blev gjort Foraarsrengøring i alle Skolestuerne. Medens det gik for sig, var alle vi Børn oppe paa Soveværelserne og læse til Eksamen. Vi læste som Regel to og to sammen, man kunde finde os alle vegne, nogle laa endogsaa inde under Sengene og hørte hinanden i Kongerækken, saa vi andre ikke kunde høre Ørenlyd; ofte var der Skændsmaal, fordi vi ikke kunde faa Fred til at læse.

Medens alt dette stod paa første Sal, færdedes Frk. Staal i Køkken og Spisestue for at gøre alt saa festligt som muligt. Der duftede af de dejligste Sager over hele Huset.

Kiggede man ind i den lille Skolestue, stod Frk. Goll ved Strygebrædtet og lagde sidste Haand paa vores Broderier og andre Haandarbejder, de skulle lægges på lyserødt Papir, saa det kunde tage sig smukt ud, naar Bestyrelsen og Forældre paa Eksamensdagen skulde se dem. Hele Verandaen ud mod Haven var da ordnet med Borde i Hesteskoform, herpaa var der bredt store hvide Duge, hvorpaa hele Aarets Arbejder laa smukt ordnede.

I de tre Dage, der blev gjort i Orden nede i Stuerne, spiste vi alle Maaltiderne i Strygekælderen, det var vældig morsomt, vi var alle som elektrificerede, naar der foregik saadan noget ud over det almindelige.

Nogle Dage før Eksamensdagen kom vor gamle Skomager med nye Sko til os alle sammen. Vi skulde saa alle op paa Vaskeværelset og prøve dem. Hvor var vi alle glade. Naar dertil kom, at vi ogsaa fik ny Kjole, saa var vi vel nok fine alle sammen. Frk. Goll eftersaa alt, om det var i Orden.

KAPITEL 5: DEN STORE DAG

ENDELIG KOM den store Dag. Gangene i Haven havde faaet nyt Grus og alt var beredt til at modtage Gæsterne. Vi gik pænt to og to rundt i Skolestuerne. Vi maatte ikke komme i Haven for ikke at ødelægge de nyrevne Havegange, før de fremmede kom. Vi hørte hinanden i Historie og Vers, og hvad vi ellers kunde finde paa. Pludselig hørtes et Raab gennem Stuerne, der forkyndte, at første Vogn var ankommen med gamle Stiftsprovst Rothe. Saa gik det slag i slag, Vognene rullede ind i Gaarden med Bestyrelsen, Dr. Kallerup Rosenvinge og Hr. Overlærer S. Kaper og alle Lærerne og Lærerinderne samt alle Gæsterne.

Vi kom saa paa Pinebænken; men Hr. Overlærer Kaper, der til daglig kunne være streng, var den Dag saa mild og rar, saa vi alle var glade for at have ham som Censor.

Kl. 11 var der Frokostpause og alle Gæsterne blev beværtede paa det herligste inde i den store Spisestue, medens vi Børn dalede ned i Strygekælderen, hvor vi vidste, store Fade med ”Lækkermad” ventede os.

Ved 2-Tiden var Eksamen forbi, og vi endte altid Dagen med Sangopvisning. Vi havde en dygtig Lærerinde, Frk. Bertram, der lærte os mange smukke Sange. Naar Sangopvisningen var forbi, talte Stiftsprovst Rothe, og han endte altid med at sige ”Ora et labora”! (Red.bemærkning: Bed og Arbejde). Derefter sang vi Salmen ”Saa vil vi nu sige hverandre Farvel”, og saa begyndte alle Børnene at græde af Sorg over, at de to Kammerater den Dag forlod Skolen for at træde ud i Livet.

Vi havde saa fri Resten af Ugen, og tilbragte den i vore Hjem.

KAPITEL 6: DET NYE SKOLEAAR

MANDAGEN DEREFTER begyndte det ny Skoleaar, og da vi gik den dejlige sommer i Møde var alt Jubel og Herlighed.

Vi stod op Kl. 6 om Morgenen. Lærerinderne kaldte på os. Frk. Groll havde de to soveværelser og Frk. Staal de andre to at sørge for. Frk. Staal havde vores Sovesal og ofte gjorde hun Løjer med os for at faa os helt vaagne, inden hun gik igen. Mangen morgen blev vi vækket med den lille Sang: ”Vaagn op min lille Dukke, nu slaar Klokken seks!” eller ”Er Bispinden derovre i Gaasereden vaagen!”, det var mig der var Bispinden, for jeg laa altid saa langt nede under Dynen, at man lige kunde se min Næsetip.

Vi skyndte os så at komme i klæderne, for der var kun seks Vaskekummer paa Vaskeværelset, og da vi var fire om hver Kumme, gjaldt det om at komme først til, ellers skulde vi staa og vente til de andre var færdige. Vi havde hver en Knage til Haandklæde og Svamp og ovenover en Krog til Krus og Tandbørste. Selvfølgelig var der Navn paa alt.

Kl. 6 3/4 ringede den store Klokke nede paa Trappen og alle skulde være paaklædte og nede i Skolestuen, kom nogen for sent fik de streg. Uha! To af Eleverne, en stor og en lille havde ”Dag” d.v.s. de skulde dække Bord, tage af Bordet og vaske op, dog ikke efter Middagsbordet, den Opvask sørgede Kokkepigen og Stuepigen for.

Kl. 7 ringede Klokken igen, vi skulde da de tre Dage om Ugen i Haven og gøre Gymnastik fra Kl. 7-8. Hvis Vejret var daarligt havde vi Gymnastik oppe i den store Skolestue. Vi havde en dygtig ung Lærerinde Frk. Gabrielsen i Gymnastik. Vi holdt alle meget af hende og glædede os til hendes Timer. Fra Kl. 8-10 havde vi Haandarbejde hos Frk. Goll, vi skulde da reparere vort Tøj, stoppe Strømper eller sy Knapper i, dersom der var noget der ikke var i Orden eller lave andre Haandarbejder, som Frk. Goll lærte os. Hver Morgen i Haandarbejdstimen spurgte Frk. Goll om der var noget i Stykker paa vort Tøj, det skulde da straks repareres.

Kl. 10-101/2  spiste vi Frokost, saa meget vi kunde spise, men uden Paalæg. 1/2 Stykke Ostemad var det eneste Paalæg vi kunde faa, dersom vi gerne ville have det, men Maden smagte herligt alligevel. Øl og Mælk fik vi dertil, saa meget vi kunde drikke.

KAPITEL 7: EFTERMIDDAGENS GØREMÅL

EFTER FROKOST læste vi Lektier til til kl. 12 1/2 . Så skulde alle Børnene ned i Haven i den friske Luft. Kl. 1 blev vi ringet op igen, ofte, ja næsten daglig gik Frk. Goll en Runde paa Soveværelserne for at efterse vores Toiletæsker, om vore Kamme og Børster var rene. Oh Rædsel for den arme, hvis Kam var fuld af Haar, saa vankede der atter en ”Streg” og vedkommende blev sendt op at gøre en i Orden.

Som Børn var vi ofte rasende over alle de ”Streger”, men senere har vi været glade over at have lært Orden.

Kl. 2 spiste vi Middag. Vi bad altid Bordbøn, den store Elev, der havde ”Dag”, bad før Maaltidet, og den lille efter Maaltidet. De to der havde Dag, sad på hver sin Side af det lange Bord helt nede hos Frk. Staal, som sad for Bordenden og rettede Maden an. Den store Elev bragte Maden rundt, først til Frk. Goll, der sad for den øverste Bordende, og derefter til alle de store, der sad på Frk. Golls venstre Side ned langs det store Bord. Den lille Elev bragte Maden rundt til de smaa.

Spildte vi paa Dugen, blev vi sat hen ved et lille Bord Resten af Ugen. Undertiden kunde der være 3-4 Stykker ved det lille Bord, det var jo flovt, men vi maatte jo tage Situationen med oprejst Pande.

En Dag havde vi bestemt, at naar Frk. Staal spurgte om vi ville kunde spise mere, vilde vi alle rejse os, og med vores Tallerken i Haanden vandre ned til hende. Vi skulde den Dag have Øllebrød og Sofie Kokkepige havde været saa uheldig at lade den brænde paa. Nå, Øjeblikket kom da Frk. Staal spurgte, blot sagde Frk. Staal: ”Ja i Dag er der vel ingen, der kan spise mere!” Vi saa paa hinanden, og som et Lyn rejste vi os alle paa een Gang, og vore Stole lavede et frygteligt Rabalder, idet de blev skudt tilbage. Vi vandrede saa ned til Frk. Staal, som leende udbrød: ”Aa, det var da dejligt, saa faar vi spist al den svedne Øllebrød op”.

Kl. 2 3/4 ringede Skoleklokken igen til Skolegang fra 3-7. I det Kvarter, der var, inden Læreren kom, gik Frk. Goll rundt og saa, om alt var i Orden, om Bøgerne var på Plads og om Blyanter og Grifler var spidsede.

Vore dejligst Timer var de danske hos Frk. Mosolff, den senere Fru Kallerup-Rosenvinge; hun læste saa vidunderligt op for os af Alladin og mange andre dejlige Ting. Tegnetimerne hos Hr. Adolf Larsen var ogsaa herlige. Hr. Larsen var en af de Lærere, vi alle elskede, han var saa flink til at ”hjælpe” os, han kunde sidde i halve Timer og tegne paa vores Tegninger, saa naar vi atter saa dem, var de blevne til hele Kunstværker.

Kl. 7 var Skoletiden forbi, og efter Aftensmaaltidet, som bestod af Sigtebrød, Rugbrød og The, havde vi fri, og maatte læse eller sy til Sengetid, Kl. 8 1/2 for de Smaa under 14 aar og Kl. 10 for de store, der var fyldt 14 Aar.

KAPITEL 8: SKOVTUREN NÆRMER SIG

EFTERHAANDEN SOM S den store Taa, for saa vidste vi, det blev fint Vejr næste Dag-EREN skred frem, og alt i Naturen blev grønt og smukt, begyndte Forstanderinderne saa smaat at tale om Skovtur, og hvor vi jublede den Dag Frk. Goll i Haandarbejdstimen fortalte os, naar den skulle finde Sted. Vi fik travlt, den Dag maate vi have en Vaskekjole paa, som vi rigtig kunde røre os i, men da vi kun havde uldne Kjoler paa Skolen, skulde vi have den med hjemmefra.

Vi mødte alle den næste Mandag Morgen med en Vaskekjole, og da vi vidste det var lige meget hvordan den saa ud. Naar den blev bragt hjem igen, straalede vi af Glæde og Forventning.

Aftenen før Skovturen gik vi alle sammen baglæns i Seng med en rød Traad om den store Taa, for saa vidste vi, at det blev fint Vejr næste Dag.

Skovtursmorgenen var vi tidlig oppe; nogle af os vaagnede allerede Kl. 5, og vi kunde da umuligt sove længere af lutter Spænding.

Først listede vi hen til Vinduet, rullede sagte Gardinet op for at se hvorledes Vejret var, jo, det var da heldigvis Solskin.

Vi kom hurtigt i Tøjet og drejede Nøglen sagte om i Døren for ikke t vække de smaa. Vi listede os saa ganske stille ned ad Trapperne og ind i Skolestuen; men du store Kineser, hvor var Ventetiden dog lang. Vognene fra Vognmand Blyth i Smallegade kom jo først Kl. 9.

Lidt efter lidt kom der Liv i Huset; alle de andre kom ned, og vi spiste Morgenmad. Atter vente-vente. Endelig nærmede Klokken sig 9, og vi stod alle inde i den store Spisestue, der  var tre dejlige Vinduer, der vendte ud mod Gaarden. Pludselig hørte vi Hestetrampen og lidt efter svingede to mægtige Charábanc’er ind i Gaarden. Et vældigt Hurra modtog dem.

Nu blev der rigtig nok travlt. Sofie Kokkepige fremtryllede store Stege, mægtige Fade med Stikkelsbærgrød, Sauce, Kartofler og alt hvad vi i Dagens Løb skulde bruge paa Turen. Vi fløj alle saa hurtigt vore smaa Ben kunde fra Køkkenet til Vognene, hvor Sofie Stuepige(hun hed ogsaa Sofie) pakkede alt ned i de store Magasiner unde Bænkepladserne. Endelig, da alt var færdigt og Hjælpegæsterne, Frk. Krag og den gamle Frk. Storm, tidligere Forstanderinde paa Skolen, var komne, maatte vi sætte os op i Vognene, alle ed en Paraply ifald det skulde blive Regnvejr.

Saa rullede vi med et mægtigt Hurra ud af den store Skoleport, bort fra den tomme Skole, thi det var den eneste Dag om Aaret, der ingen var i Huset, da baade Pigerne og Karlen var med paa Turen for at hjælpe til ude i Skoven.

KAPITEL 9: SKOVTUREN

VI KØRTE ad Kastanievej, H.C. Ørstedsvej, Griffenfeldtsgade og Møllegade ud til Strandvejen eller Lyngbyvejen, hvorhen Turen nu skulde gaa, og hele Tiden hylede vi Hurra af vore Lungers fulde Kraft.

Efterhaanden som der faldt lidt ro over Lejren, begyndte vores smaa Godteæsker at gaa rundt. I saadan en Æske var der mange rare Sager, der kunde være for 2 Øre Pebermynter, for 2 Øre Chokoladepastiller, for 2 Øre Bolscher, for 2 Øre Sodapastiller og for 2 Øre Lakridspastiller, det var for hele 10 Øre Herligheder. Æsken gik Vognen rundt og vi fik alle en lille Forfriskning.

Børn var dengang saa glade for lidt. Naar vi saa havde faaet lidt Styrke paa os, begyndte vi at synge Fædrelandssange, og som vi kunde synge i gamle Dage; man sang sig glad, og tænkte kun paa det ene, at det var Skovtur, og vi var henrykte.

”Rullende hen ad de støvede Veje” klang, saa Folk vendte sig om, stod stille og vinkede til os, og naar vi kom ud til Taarbæk, standsede vi lige nedenfor den store Bakke, og vi raabte Hurra, saa alle vore smaa Struber dirrede, men det lønnede sig, for lidt efter kom Hr. Overlærer Kaper med Familie ud og hilste paa os; han boede derude i Fiskerlejet om Sommeren. De ønskede os alle en dejlig Dag, og Vognen satte sig i bevægelse, og med vældige Hurra-hyl forlod vi Taarbæk.

Vi kørte saa videre og kom omsider til Skodsborg, hvor vi skulde spise Frokost. Themaskinen snurrede allerede i et af Lysthusene ud mod Øresund. Man havde nok ventet os.

Da vi havde spist, fik vi Lov til at gaa over i Skoven. Vi gik i Smaaklynger, nogle med Frk. Staal, andre med Frk. Goll, og atter andre alene. Hvor vi dog havde det dejligt. I en lang Række gik vi Arm i Arm ind under de lysegrønne Kroner syngende ”God Dag I lysegrønne Træer, god Dag du Himmel blaa”, eller ”Jeg elsker de grønne Lunde”, saa hele Skoven genlød af glade Børnestemmer.

Vi sprang efter Blomster, vi glædede os over alt, hvad vi saa, og da vi til bestemt Klokkeslet kom tilbage til Vognene for at køre videre, havde vi haft en dejlig Formiddag.

En Ting havde gjort et mægtigt Indtryk paa Ingrid og mig, vi havde set en hel Del blinde Mennesker staa paa en Trappe med Ansigtet mod Øresund, og de havde saa gribende sunget ”Vi elske vort Land”. Vi var saa betagede og tavse, da vi forlod dem. De havde sunget saa smukt og havde aldrig set Guds herlige Natur.

Vi kom saa atter i Vognene, blev talte efterhaanden som vi gik op, for at ingen af os skulde blive glemt. Naa, vi skulde nok vide at være i rette Tid saadan en dejlig Dag.

Vi rullede saa videre til et andet Sted, hvor der var Gynge, Keglebane og saadanne Ting, vi kunde more os med. Vi blev saa dér resten af Dagen.

Kl. 7 kørte vi hjem; det kan nok være, det var en Flok trætte Børn Vognene kørte hjem med, men sikken en Dag; jeg tror ikke Skovture nu om Stunder er saa dejlige.

Skønt vi var dødtrætte maatte vi dog af og til synge Fædrelandssange, og da vi naaede Tuborg steg barometret atter, og vi raabte ”Hurra” til alle Gæsterne, der sad og nød den smukke Aften, og de vinkede til os med Hattene paa Stokkene og raabte til os igen.

Da vi ved 9 Tiden kom hjem paa Skolen, var vi alle mere døde end levende, og efter at have sat alle vore visne Blomster i Vand og Theen, som i en Fart var sat paa Bordet i Spisestuen, var skyllet ned, tumlede vi op paa Sovesalene og med det ene Ben i Sengen sov vi allerede og drømte om den herlige Skovtur.

Ja, saa gik Skolen igen sin vante Gang endda med dobbelt Flid, fordi vi havde haft det saa dejligt.

KAPITEL 10: DEN YNDIGE HAVE

HELE DEN LYSE, smukke sommertid tilbragte vi vor Fritid i vor yndige Have. Der var nedenfor Verandatrappen to store Græsplæner, en til højre for Trappen med et lille Rosenbed med lyserøde Maanedsroser  som vi engang imellem fik Lov at plukke een af og tage med Hjem om Søndagen –; en yndig Rødbøg stod lidt derfra, saa kom en meget stor og smuk Pæon eller Bonderose. I den anden ende af Plænen var der en dejlig Rødtjørn og et lille kugleformet Akacietræ.

I den anden Plæne til venstre for Trappen stod der ogsaa en smuk, gammel Rødtjørn og en meget smuk Guldregn samt en mægtig høj Akacie. En persisk Syren stod lige overfor Verandatrappen med et Væld af store Blomsterklaser.

En tredje Plæne var henne ved Gavlen af Huset foran Frk. Staals Stue, der stod et Buskads af Snebær samt en gammel Akacie og midt i Plænen en stor Krans af Bregner.

Ved Husets anden Gavl var der en dejlig Kroketplads, hvorpaa vi i Sommermaanederne gjorde Gymnastik.

Lange hele den ene Side af Haven havde vi vore Smaahaver, to og to sammen; der havde vi travlt med at grave og plante, det gjaldt om at faa den smukkeste Have, og Ingrid og jeg købte for vore Smaapenge mange smaa Blomster og plantede deri.

Naar vi var færdig med Haverne kom Forstanderinderne paa deres Aftentur hen og beundrede Haverne og roste os for vort Arbejde.

Hele denne dejlige store Have var vor, tænk vor Have, hvor vi legede Staatrold, Bjergfyr og mange andre morsomme lege.

Om aftenen, naar de smaa var kommet i Seng, gik vi store saa i Rækker Arm i Arm rundt i Haven og sang alle de smukke Sange, vi havde lært af Frk. Bertram. Vi sang to- og trestemmige Sange, og ude langs Gærdet ved Bülowsvej standsede Folk ofte og stod og hørte paa vore glade Sange.

KAPITEL 11 – VORES SMAA FAMILIER

TIDEN GIK, og vi legede herligt i vor gamle Have, Vi delte os i smaa Familier. Hver Familie havde en Bolig et eller andet Sted. Én Familie boede i Kælderen under Verandatrappen, et Par andre i Vognporten, for den var saa stor, at den med et Tæppe kunde deles i to Lejligheder. Vi indbød saa hinanden til Fester.

I den ene Familie var der engang en Barnedaab, og jeg skulde være Præst. Af Frk. Staal havde jeg faaet en gammel rund, sort Muffeæske, den havde jeg paa Hovedet, og en sort Nederdel havde jeg laant af Sofie Kokkepige. Iført dette Skrud lignede jeg ”slaaende” en Præst.

Iført min Præstekjole skred jeg da højtideligt op ad den store Trappe ude i Gaarden, paa hvis næstøverste Trin Familien med Barnet havde taget Plads, og i det alvorlige Øjeblik da Præsten spørger Forældrene om ”Hvad skal Barnet hedde?” kom en af de store røde Omnibusser – der paa Grund af Vejreparation på Gammel Kongevej i nogle Dage kørte rundt ad Kastanievej  forbi. Alle Passagererne morede sig kosteligt over denne lille Oplevelse, klappede i Hænderne og raabte: ”Bravo”. Det morede os meget.

Efter Barnedåben havde vi stort Gilde nede i Nøddealléen. Der var dækket et langt Bord af Brædder paa Bukke, det brugte man dengang. Alle vor smaa Barnekopper var stillede op, hver Familie havde jo sit Dukkestel. Paa hver lille Underkop laa der en Pebermynte, en Chokoladepastil og et Bolsche. Pludselig kom Frk. Staal til Syne med vore store 100-aarige Tinkande fuld af Chocolade; det var en vældig Overraskelse, og vi hylede af Glæde.

Dagene svandt hurtigt hen, og en Dag begyndte Frk. Goll at tale om Sommerferie. Vi fik saa Ordre til at bruge alt vort ældste Tøj før Ferien for at have det bedste til Ferien. Hver Lørdag Morgen skulde vi alle tage det rene Tøj, som vi skulde have paa om Søndagen, med ned i Haandarbejdstimen, for at Frk. Goll kunde se efter, om alt var i Orden, derefter blev det bragt op paa vor Seng, saa det laa parat Søndag Morgen.

Lørdag før Ferien fik vi Besked paa at tage en Kuffert med hjemmefra ud paa Skolen; vi kom saa alle Mandag Morgen slingrende glade og fornøjede med en Kuffert i Haanden henad Kastanievej. Alle Kufferterne blev sat op paa Loftet til det højtidlige Øjeblik kom, da der skulde pakkes.

Endelig kom den store Dag, da vi fløj bort fra Reden ud i det herlige Land, hver til sit Sted, hvor Forældrene nu havde ordnet det. Sol og Sommer, herlige Dage ventede os.

KAPITEL 12: ENDNU ET NYT SKOLEAAR

DA FERIEN VAR FORBI mødtes vi alle igen glade, solbrændte, højrøstede, fortællende alt, hvad vi havde oplevet. Der genlød af glade Barnestemmer over hele Huset. Tuttet var blevet levende igen.

Det var med en vis Højtidelighed vi atter betraadte vor gamle Skole, for alt var nymalet og ferniseret. Den Lugt kendte man kun efter Sommerferien.

Bøgerne kom atter frem, og vi arbejdede med stor Iver baade i Skolen og ved Husvæsenet. Nu skulde de to ældste Piger konfirmeres til Efteraaret, saa de skulde gaa i Køkkenet og lære Husvæsen.

Alt gik som en Leg.

Der var endnu ca. 1 1/2 Maaned at nyde Sommeren i ude i Haven i Fritiden, inden de mørke Dage sneg sig frem, og den sidste Friluftsfornøjelse vi havde, var en Tur i Frederiksberg Have, naar Træernes Blade gulnedes og begyndte at falde af.

Dagen oprandt, da vi skulde derhen. Vi fik hver en Pakke Mad, som skulde nydes de i den gamle Have. Karlen bragte Kopper og Chocolade derhen, og Frokosten blev indtaget ved de lange Borde, der dengang stod i Haven.

Efter Frokosten legede vi eller gik Tur til Kildekonen i Søndermarken; men Kl. 1 skulde vi alle samles igen, og saa gik Turen hjemad.

KAPITEL 13: VINTEREN NÆRMER SIG

NU VAR DET SLUT med Sommeren, Bladene faldt af Træerne og hvirvlede henad Vejene, Regnen styrtede ned og Blæsten rasede i de gulnede Træer, som om den vilde sige: ”Saa, klæd jer nu af og gaa i Seng og sov den lange Vintersøvn, saa I kan samle Kræfter til næste Foraar”.

Sommeren var forbi; Efteraaret bebudede den kommende Vinter.

En Ting til mindede os om, at Vinteren var ved at komme nærmere: Kakkelovnene. Disse havde hele Sommeren staaet skinnende blanke men kolde, nu lukkede de Mundene op og tog imod al den Føde, der blev stoppet i dem, og til Gengæld udspyede de den herligste Varme

Naar vi kom ned fra den kolde Have, stimlede vi alle sammen om den, den var nu en god Kammerat. Om aftenen blev de langarmede Gaskroner tændt. Dengang brugte man Kupler og Glødenet over Gasblusset.

Herlig var Sommeren, men Vinteren havde ogsaa sin Hygge og dejlige Indendørstid.

To Ting vi alle saa hen til med mægtig Interesse, var Nøddehøsten og Vindruehøsten. Paa den ene Side af Kroketpladsen var der en Nøddeallé, som forekom os smaa vældig lange. Da den Tid nærmede sig, da Nødderne blev modne, gjaldt det om at komme saa tidligt op om Morgenen, at man kunde komme et lille Svip ned i Nøddealléen, inden de andre kom ned, for at samle alle de nedfaldne Nødder op. Ingen maatte ryste de store Buske, der næsten lignede Træer, men samle op, hvad der i Nattens Løb var faldet ned, maatte vi gerne.

Dagen kom da Karlen skulde ryste Nødderne ned og vi samlede alle sammen op. Det var Løjer. Alle Nødderne blev saa afleveret til Frk. Staal og derpaa delt ud i lige store Bunker til os Børn. Alt gik meget nøjagtigt til. Ah, hvor de smagte.

Op ad Muren havde vi de dejligste grønne Vindruer, de maatte selvfølgelig heller ikke røres, før de var modne. De blev saa plukket ned og ligeledes delte imellem os alle. Jeg ser endnu Skolens 100-aarige Tinbakker bugnede af denne vidunderlige Frugt.

Engang imellem kom Frk. Staal ind til os i Skolestuen – naar vi om aftenen var samlede derinde – med et stort Fad Æbler. Frk. Staal fik hvert Aar et par Sække Æbler sendt fra en, der vilde glæde Børnene, hvem det var, ved jeg ikke.

Naar saadanne smaa Overraskelser kom, hylede vi af Glæde, saa Huset rystede.

KAPITEL 14: SIBYLLES TRISTE LIV

SKOLEN HAVDE en morsom Dukke, der stammede fra det Aar Skolen blev stiftet, den hed Sybille. Sybilles liv var meget trist, hun laa oppe paa Loftet i en stor Kasse.

En Dag kom jeg tilfældigt derop da Frk. Staal var ved at ordne Kassen: ”Kom skal du se Sybille!” sagde hun. Jeg kom  nærmere og beundrede Sybille, hun var dengang ca. 90 Aar gammel, hun havde et rundt hvidt Porcellænshoved med kulsort malet Haar med Skilning i Midten redt ned over Ørene.

Jeg tror ikke der var mange Elever, der kendte Sybilles Eksistens, hun burde have haft Hæderspladsen i en Glasmontre nede i den lille Skolestue. Nu da alt er forandret paa den gamle Skole er Sybille maaske pakket endnu dybere ned, hun burde være opbevaret på Industrimuseet.

KAPITEL 15: JULEN ER PAA TRAPPERNE

JULEN NÆRMER sig med raske Fjed, og i vor Fritid om Aftenen syede vi paa Julegaver. Vi sad omkring det store Bord i den lille Skolestue. De smaa, der ikke kunde klare sig paa egen Haand med Haandarbejder, sad ved det lille Bord henne i Hjørnet og saa Billeder i de store indbundne Familiejournaler. Kl. 81/2 gik de smaa i Seng og vi store begyndte da at synge. Og vort Arbejde gik dejligt fra Haanden.

Der var Hygge, Fred og Beskyttelse for Ungdommen i Fru Wærns dejlige Stuer.

Forberedelserne til Julen begyndte med, at vor gamle Skomager fik Besked om at komme og tage Maal af os til nye Støvler. Vi fik alle hver Jul et Par nye Støvler og Tøj til en ny Kjole af Skolen.

Oppe på Vaskeværelset sad Frk. Goll paa en Stol og overvaagede alt. Den gamle Skomager stod  med bøjer Ryg og tegnede alle vore smaa Fødder af paa et stort Stykke Papir, der kom Navn i hver Tegning, alt skulde passe, saa ingen fik for smaat Fodtøj.

Der var ordentlig røre i Flokken.

Skomageren samlede saa alle sine Tegninger, og hver gik til sit; men lidt før Jul kom han igen med hele Herligheden. Vi prøvede saa alle sammen vore ny Støvler, og Frk. Goll følte paa alle Ben for at være sikker paa, at alt var, som det skulde være. Vi var stolte over vores fine Ben.

Tøjet til vor ny Kjole havde vi faaet med Hjem, den skulde syes til Festen: ”men”, sagde Frk. Goll, ”ikke for meget unødvendigt paa, kun en Flip og et Bælte af Fløjl, husk det!”. Vi maaTte ikke være alt for pyntede og derved blive forgængelige.

KAPITEL 16: JULEFORBEREDELSER

DEN FØRSTE DECEMBER begyndte de rigtige Juleforberedelser, saa kom Frk. Goll med al Julepapiret, og vi begyndte at lave Julestads. Hjerter og Kræmmerhuse, Muffer med Vat, Kurve af Spaaner, Æselører af Guldpapir, Halvmaaner med Chocoladekattetunger i og Krysanthemer med Likørtoppe. Ja, det var vel nok Sager. Vi fik alle en Likørtop at smage.

De smaa ved det lille Bord lærte til at begynde med at lave Guld- og Sølvlænker.

Til Gæsterne blev der lavet ekstra Kurve af Karton med Silkepapir og Indholdet i dem var en lille Grad mere lukullisk end det, der kom paa Træet.

Engang i Maanedens løb fik vi Lov til at være oppe til Kl. 12 og lave Julestads, og da serverede Frk. Staal Kaffe og hjemmebagte Kager, det glædede vi os meget til.

Den 20’ December fik vi alle Ferie og vandrede hjem for atter at komme igen den 22’ og holde Julefest.

De to Konfirmander blev paa Skolen, den ene skulde hjælpe Frk. Goll med at pynte Træet, den anden skulde hjælpe Frk. Staal med Sagerne i Køkkenet. Alt skinnede, Sølvtøjet var nogle Dage i Forvejen under Sang og Klang blevet pudset ude i det store Køkken, saa man kunde spejle sig i det.

Den 22’ December mødte vi alle til Festen. Vi fløj alle op paa Soveværelserne for at iføre os vor nye Stads: ny Kjole og Støvler. Vi var rigtignok fine. Vi beundrede hinanden, vi blev vendt og drejet, og saa begav vi os ned i den lille Skolestue, hvor Frk. Goll ventede paa os for at se efter, om alt var som det skulde være.

Som der duftede i denne Skolestue. Bordet var dækket med Kopper og alle slags dejlige Julekager, som de kun kunde bages under Frk. Staals kyndige Husmoderhaand; de brune Kager med Mandlen paa Midten glemmer man aldrig.

Der var rigtignok Glæde i den Stue, 24 smaa og store forvantningsfulde Børn.

Kl. 6 1/2 kom Vognene med Bestyrelsen, Lærere og Lærerinder.

Vor gamle Stiftsprovst var ikke mere, Pastor Bondo var traadt i hans Sted.

Da alle Gæsterne var kommet, blev der serveret ”staaende” The og Kager. Da Gæsterne var færdige med Theen stillede vi alle op, de mindste foran og saa større og større to og to bagved hinanden.

Frk. Goll og den store Pige var forsvundet ind i den store Skolestue, hvor Juletræet stod og ventede paa at blive tændt.

Vor utaalmodighed var stor, de smaa kunde næsten ikke holde det ud længere; da pludselig blev Døren åbnet og se! Dér stod det mægtige Juletræ og straalede fra Toppen til Foden. Aah, hvor var det smukt, alles Øjne stod paa Stilke og vi brød ud i Begejstring.

Ganske langsomt, betaget, traadte vi over Dørtærsklen og dannede Kreds inde omkring Træet. Vi sang ”Glade Jul, dejlige Jul” og Træet afspejledes i alle de glade Barneøjne. Da sangen var til Ende talte Pastor Bondo om Julen og det lille Jesubarn. Efter Talen sang vi igen nogle Julesalmer, og saa blev der uddelt Gaver.

KAPITEL 17: HVAD DU ØNSKER, SKAL DU FAA

VI HAVDE ALLE faaet Lov til at ønske os en Gave, og vi var meget spændt paa om vort ønske var opfyldt. Jeg husker, at jeg det første Aar ønskede mig et Fuglebur, og tænk, der var virkelig et Fuglebur inde under Juletræet.  Alle Kammeraterne smilede til mig, naar jeg kom forbi Buret.

De store ønskede sig som regel Bøger, og de smaa Spisestel, Kaffestel og Komfurer. Alle Ønsker blev opfyldt.

Da vi havde faaet vores Gaver forsvandt vi rundt i Stuerne med vores Herligheder. Vi var rigtignok glade.

Pludselig høres Dansemusik inde fra Julestuen. Tjulla havde faaet fat i vor gamle elskede Lærer, landskabsmaler Adolf Larsen, og han kørte troligt rundt paa Lirekassen, for at vi alle kunde faa os en Svingom. Aar efter Aar var det Hr. Larsens Bestilling, og han fandt sig trolig i det uundgaaelige.

Endelig blev der dækket lange Borde med Masser af Mad; men du gode Kineser, hvor var vi ogsaa sultne. Det ene Fad Mad forsvandt efter det andet, men en Sildesalat som den Sofie Kokkepige kunde lave, fik man heller ikke hver Dag.

Inde i Spisestuen sad alle Gæsterne, vi Børn spiste i den lille Skolestue.

Klokken blev omsider mange, men vi mærkede det næppe. Kl. 12 kørte Gæsterne bort, og vi blev sendt i Seng, men da var vi ogsaa trætte, at vi sov øjeblikkelig.

Næste Dag gik vi alle hjem. Jeg ville ikke have Papir om mit Fuglebur, det var fyldt med Julestads og Godter. Alle skulde se min herlige Julegave.

KAPITEL 18: EFTER JUL

VI HAVDE FERIE til den 7’ Januar, og saa mødte vi alle igen paa vor dejlige gamle Skole. Vi begyndte atter vor daglige Dont, besluttede at være meget flittigere, men man lovede jo ofte mere, end man kunde holde.

Saa kom den rigtige Vinter. Sneen faldt i tætte Klumper, vi kunde næsten ikke holde Tankerne samlede i Skoletimerne af Længsel efter at komme ned og slaas med Snebolde. Det var koldt, men vi var raske Piger.

KAPITEL 19: SKARNSSTREGER

VI FANDT SELVFØLGELIG ogsaa paa mange gale Streger. Den Mad, der blev tilovers efter Aftenbordet, blev sat ud i Køkkenet, for at de Elever, der i Aftenens Løb blev sultne, kunde gaa ud og tage sig et Stykke Mad.

Tomme, Ingrid og jeg gik dengang i seng Kl. 8 1/2, vi laa paa samme Sovesal. Pludselig udbryder en: ”Aah, jeg er saa sulten”. ”Saa gaa ned i Køkkenet og hent dig et Stykke Mad!” sagde en anden. ”Det tør jeg ikke, gaar du med?” ”Ja” udbrød begge vi andre.

Vi listede os saa paa bare Ben ned i Køkkenet, tog saa megen Mad vi kunde have i Hænderne og begav os paa Vej op igen.

Da vi kom til Frk. Staals Dør siger en: ”Tør I banke paa Frk. Staals Dør” ”Ja”, hviskede vi andre og stillede os op ved Siden af hinanden. ”En, to, tre” talte vi og ”Bang”, der faldt tre knyttede Næver mod Døren.

Vi stormede saa op ad Trappen saa vi nær havde tabt Maden, det gjaldt om at komme op i en Fart og i Seng.

Vi laa lidt og lyttede, alt var ganske stille. ”Aah det var en Skam” sagde vi til hinanden, ”der var nok slet ikke nogen derinde”. Vi lyttede igen, og saa gik Døren pludselig op og vi hørte Frk. Staal gik ind paa  de andre Sovesale og med sin blideste Stemme sagde hun: ”Var der nogen af Jer, der var oppe paa Gulvet?”. Alle tav. Saa fór Fr. Staal hen til Tomme, tog Dynen af hende og begyndte at slaa løs paa hende af alle Kræfter. Tomme var hurtig i Vendingen og hoppede som en lille Reje fra Hovedgærdet til Benenden og fra Benenden til Hovedgærdet, det var ikke mange Slag der ramte hende.

Saa kom Turen til mig, jeg var ikke saa klog, jeg fik min Omgang, derefter kom Turen til Ingrid; men paa det Tidspunkt var Frk. Staal saa træt, at hun ikke kunde mere. Ingrid fik ingen Prygl, kun Skænd: ”Tænke sig, at man skal slaa saa store Pigebørn”, sagde Frk.   Staal og var nærved at tabe Vejret.

Jeg maatte indrømme, vi var frygtelig uartige, for da Frk. Staal var gaaet, maate vi alle putte Hovedet under Dynen, at ingen skulde høre den Lattersalve, der fulgte bagefter.

Vi var jo da, Gud ske Lov, Børn. –

KAPITAL 20: FØDSELSDAGENE

NAAR EN ELEV havde Fødselsdag fik hun Lov ”at sove sammen med sin bedste Veninde”. Det foregik paa følgende Maade. Hvis Veninden hørte til paa en anden Sovesal, maatte hun bytte seng med en paa Fødselsdagsbanets Stue. Sengeklæderne blev byttet om, og Glæden var stor.

Alle Kammeraterne skrev et Kort til Fødselsdagsbarnet og Veninden samlede dem sammen Aftenen før. Næste Morgen naar vi vaagnede, overrakte Veninden alle vore Kort til Fødselsdagsbarnet, som altid blev ”meget forbavset”. De to Veninder maatte denne store Dag ligge længe og fik Kaffe paa Sengen, og som de nød det at ligge og se alle de andre Kammerater skynde at klæde sig paa.

Fødselsdagsbarnet fik Lov at gaa hjem fra Morgenstunden, og hvis Veninden var inviteret til Gilde, maatte hun gaa  hjem til hende et Par Timer efter Skoletid om Aftenen.

KAPITEL 21: FREDAGSLUSSINGER

HVER FREDAG kom Hr. Overlærer Kaper, som var Inspektør ved Skolen. Først talte han med Forstanderinderne, og derefter drak han The med os alle.

For den øverste Bordende sad Hr. Kaper med en Forstanderinde paa hver af Bordets Langsider, saa kom alle Børnene. For den anden Ende af Bordet sad de to Elever, der  havde ”Dag” med den store hyggelige Themaskine snurrende foran sig. Den store lavede Theen til de voksne og den lille bragte den om.

Efter Aftensbordet stillede vi op omkring det store Bord i den lille Skolestue. Hr. Kaper skulde se vore Karakterbøger; det var meget spændende.

De elever, der havde daarlige Karakterer, fik Skænd, var der Anmærkninger, blev vi sendt i Seng, og var det særlig haarrejsende med os, kunde vi saagar faa en ordentlig Lussing, det var forfærdelig flovt, men det gik heldigvis ikke saa ofte paa.

Derefter fik vi Lov at lege i den store Spisestue. Vi flyttede alle Borde og Stole ud langs Siderne af Stuen, og saa dansede vi Runddans og sang dertil.

De Kammerater, der kunde spille Dansemusik, spillede for os, og vi dansede af Hjertens Lyst; men naar Frk. Goll kom ind med sine Noder og spillede Lanciers og Francaise for os, kendte Glæden ingen Grænser.

Den Aften maatte de små være oppe til Kl. 9. Kl. 10 kom Frk. Goll ind, klappede i Hænderne og sagde: ”Saa er Kl. 10, nu rydder vi op i en Fart og skynder os i Seng”. Det gik som et Lyn.

KAPITEL 22; KONFIRMATIONERNE

EN ANDEN STOR FESTLIGHED, der gentog sig Aar efter Aar, var Konfirmationen.

Den 29’ September 1901 blev Asta og jeg konfirmerede af Pastor Bondo i Frue Kirke i København. Vi maatte hver have 3 Gæster af vor Familie med til Festen. Jeg havde min gamle Farmor, min Mor og min Bror med.

Om Mogenen kørte Forstanderinderne med os to Konfirmander i Droske til Kirke, hvor vor Familie stod og ventede os. Efter Jøjtideligheden kørte vi tilbage til Instituttet, og Familien og Gæsterne var inviteret til Middag Kl. 6.

Efter Hjmkomsten spiste vi Frokost. De to store Piger, der skuldes konfirmeres næste Aar, var den Dag paa Skolen for at hjælpe til, og de havde saa nydeligt ordnet alle vore Gaver henne paa det lille Bord i den lille Skolestue.

Eftermiddagen gik med at modtage og beundre alle de dejlige Gaver, og Klokken blev hurtigt 6 og alle Gæsterne kom.

Vi spiste saa Middag, og Bestyrelsen holdt Taler til os og til sidst takkede min Bror paa min Moders og mine Vegne Bestyrelsen og Forstanderinderne for de Aar, jeg havde været paa Instituttet.

Ved 10-Tiden sluttedes Festen, og alle Gæsterne kørte hjem.

Vi konfirmander sov paa Skolen den Nat; der var en Del at ordne, før vi næste Morgen gik hjem for at have fri hele den Uge.

Atter var vi et Minde rigere.

DET VAR SIDSTE KAPITEL I DEN LANGE BERETNING OM LIVET PÅ DET WÆRNSKE INSTITUT OMKRING ÅR 1900 – SOM DET BLEV HUSKET AF EN AF ELEVERNE CIRKA 40 ÅR EFTER.

DEN HELE OG SAMLEDE HISTORIE OM DET WÆRNSKE INSTITUT – KOSTSKOLEN FRA DENGANG BØRN JUBLEDE BARE DE FIK EET PEBERMYNTEBOLCHE

$
0
0
Det var hos 92-årige Martrha H fra Frederiksberg, Bloggen fandt manuskriptet til historien om DET WÆRNSKE INSTITUT. Martha gik i sine unge dage på Konservatoriet, og kan stadig håndtere de sort-hvide på professionel vis. Foto©JørgenKoefoed.

Det var hos 92-årige Martha H fra Frederiksberg, Bloggen fandt det jomfruelige manuskript med historien om DET WÆRNSKE INSTITUT. Martha gik i sine unge dage ikke på Det Kongelige Musik Konservatorie, men til privatundervisning hos musiklærer Bornebusch på Østerbro i København, og kan stadig håndtere de sort-hvide på professionel vis. Foto©JørgenKoefoed.

Sådan ser det hæfte ud, som Adda Rouenville producerede i 1938 om sit ophold på Det Wænske Institut. Foto©JørgenKoefoed,

Sådan ser det hæfte ud, som Adda Rouenville producerede i 1938 om sit ophold på Det Wænske Institut. Foto©JørgenKoefoed,

Resumé: LILLE ADDA ROUENVILLE boede med sin familie i Svaneke på Bornholm, hvor hendes far var toldoppebørselskontrollør. Da han døde i 1892 flyttede 7-årige Adda med sin bror og mor til København, hvor moderen to år senere skaffede Adda en friplads på Det Wærnske Institut. Her gik hun fra 1894 – 1902. Da hun i 1938 var 50 år gammel nedskrev hun sine erindringer fra skolen. Disse har jeg fundet under en stabel papirer hos en 92-årige dame på Frederiksberg. Det er første gang de ser dagens lys. Beretningen består af en epilog og 23 kapitler. På baggrund af den herskende hidsige debat om den nye skolereform, kunne det måske være på sin plads med et tilbageblik på skolen for over 100 år siden.

Det Wærnske Institut startede i 1814 på adressen Allégade 6 på Frederiksberg i baggården. Efter cirka 70 år flyttede skolen til Kastanievej 2 på Frederiksberg (billedet). Instituttet var en mindre kostskole for piger af borgerstanden, der her blev uddannet til duelige husmødre. Det var også et opdragelses- og undervisningsinstitut for fattige og faderløse borgerdøtre. I 1914 overtog Mariaforbundet stedet, hvor de i dag driver Kastanievej Efterskole. Foto©JørgenKoefoed.

Det Wærnske Institut startede i 1814 på adressen Allégade 6 på Frederiksberg i baggården. Efter cirka 70 år flyttede skolen til Kastanievej 2 på Frederiksberg (billedet). Instituttet var en mindre kostskole for piger af borgerstanden, der her blev uddannet til duelige husmødre. Det var også et opdragelses- og undervisningsinstitut for fattige og faderløse borgerdøtre. I 1914 overtog Mariaforbundet stedet, hvor de i dag driver Kastanievej Efterskole. Foto©JørgenKoefoed.

EPILOG: LÆR AT TAGE KAMPEN OP MOD LIVET

DA DET NU er gaaet Fru Wærns Pigeskole i Danmark ligesom det er gaaet hendes Drengeskole i Norge, saaledes at der af hendes engang store formue nu kun kan blive nogle faa Legater – for Drengenes Vedkommende i Norge et par Fripladser paa en Søkadetskole og for Pigernes Vedkommende i Danmark 6-8 Fripladser i Mariasøstrenes Husholdningsskole – synes jeg, at vi skylder Fru Wærn, som Tak for alt hvd hun har gjort for en Mængde danske Børn, at nedskrive vore Erindringer fra vor Barndom paa det Institut, hun selv har stiftet og ønsket skulde bevares igennem Aarhundreder.

Det var Konferensraadinde Wærns Mening at give forældre- eller faderløse Børn et Hjem og en Opdragelse, som kunde gøre de unge Piger skikkede til at tage Kampen op i Livet, naar de 17 Aar gamle forlod Det Wærnske Institut, et Hjem, hvor de smaa fra 6-7 Aars Alderen kunde føle sig hjemme og trygge, et Sted, som var et virkeligt Hjem, som de hele deres Liv kunde se tilbage paa og mindes i Taknemmelighed og Kærlighed.

Jeg føler selv denne Kærlighed og synes, at Det Wærnske Institut var et helligt Sted, som gemte alle vore Barndomsminder, og som genlød af glade Barnestemmer, ja et Hjem som kunde fortælle de dejligste Eventyr. I Tankerene færdes jeg ofte derude, er Barn igen og oplever det alt sammen paany, og jeg sender Fru Wærn min inderligste Tak for de Aar, jeg fik lov at være paa det Wærnske Institut.

KAPITEL 1: FLYTNING FRA SVANEKE TIL KØBENHAVN

DA JEG VAR NI AAR GAMMEL, søgte min Fru Moder en Friplads til mig på det Wærnske Institut.

Min fader som var Toldoppebørselskontrollør i Svaneke paa Bornholm, døde da jeg var syv Aar, og da Pensionen ikke var ret stor, blev min Broder søgt ind paa Herlufsholm og jeg paa det Wærnske Institut.

Den 18’ Maj 1894 om Eftermiddagen spadserede min Mor og jeg fra St. Kongensgade, hvor vi dengang boede, ud paa Kastanievej Nr. 2, hvor Skolen laa, og hvor jeg havde været saa heldig at faa Friplads.

Jeg var en lille pige paa 9 Aar og var jo lidt beklemt ved hele den ny Ordning. Jeg skulde blive ude paa Skolen hele Ugen igennem og først atter komme hjem Søndag Morgen. Naa, jeg marcherede tavs rask af sted, men Graaden sad mig hele Tiden i Halsen.

Da jeg kom til Kastanievej klarede Humøret pludselig op, thi lige foran mig ude midt paa Vejen gik en Mand med en Trækvogn, hvorpaa jeg genkendte min fine nye Kommode, jeg havde faaet, og det allerbedste: min store 3 Værelses Dukkestue, den sidste Julegave fra min Far. Jeg skyndte  mig da at komme af sted, og lidt efter gik vi ind ad den store graa Skoleport.

KAPITEL 2: MIN NYE KOMMODE

DA VI VAR kommen indenfor Porten glemte jeg straks alle mine Sorger, thi der stod 23 glade Pigebørn smilende over hele Ansigtet og tog imod mig, de bortførte mig straks, og snart var vi inde i de herligste Lege.

Min Moder var gaaet op til Forstanderinderne, Fru Friis, som stod for Husvæsenet, og Frk. Staal, som stod for Undervisningen.

Pludselig blev jeg kaldt op for at hilse paa Damerne og for at sige Farvel til min Mor, og med eet stod Livets Alvor for mig igen, men det varede heldigvis ikke længere, end til jeg saa alle mine smilende Kammerater igen.

Min fine nye Kommode var blevet sat op paa et Værelse ved Siden af Sovesalen og jeg skulde op og vise Lærerinderne, hvad jeg havde bragt med. I denne Kommode laa der en Herlighed, syntes jeg, for jeg havde faaet et helt nyt Udstyr, som jeg efter Reglementet skulde bringe med. Alt havde min Mor saa nydeligt ordnet med lyserøde Baand og Sløjfer, og jeg var meget stolt og glad for det.

Da det var blevet i Orden blev jeg præsenteret for min ”Plejemor” Elisabeth Qvist; det var en af de store Piger, der skulle hjælpe mig med mine Lektier og ordne mit Tøj, medens jeg var lille. Hvert Aar naar de to ældste Elever forlod Skolen, fik vi en ny ”Plejemor”, eller som det senere, da Frk. Goll blev Forstanderinde paa Skolen, kom til at hedde, en ”Hjælper”, hvilket jo også var rigtigere, da det var en ældre Kammerat, der skulde hjælpe en yngre.

Som Tiden gik, vænnede jeg mig til de nye Forhold og kom til at holde af Skolen og Kammeraterne. Min bedste Veninde blev Ingrid Hansen og vort Venskab holder endnu saa mange Aar efter.

KAPITEL 3: ORDNUNG MUSS SEIN

DA DER VAR GAAET et par Aar forlod Fru Friis, som da var fyldt 70 Aar, Skolen. Frk. Staal kom i hendes Sted til at sørge for Husholdningen og vi fik en ny unge Forstanderinde, Frk. Johanne Goll.

Frk. Goll, der kun var 28 Aar gammel, var en rigtig Legekammerat, syntes vi, hun færdedes med os i Haven og legede sommetider Tagfat med os, og vi gik i Ræker med hinanden under Armen og morede os dejligt: men jeg tror Frk. Goll har ment, vi ikke kunde taale, at hun var saa meget Kammerat med os, for pludselig holdt det hele op, og Frk. Goll kom ikke saa ofte i Haven mere. Senere har jeg tænkt, at  vi maaske var blevet lidt for raske, maaske lidt næsvise. Og naar man skal være Opdragerinde, maa der være en grænse, som Børn ikke maa overskride, hvis man skal have Magten over dem.

Mens Frk. Staal var den blide Lærerinde, som vi gik til med alle vores Smaasorger, var Frk. Goll den opdragende Lærerinde; mange nye Ting blev indførte og mange Sætninger blev os daglig indprentede, saa vi ikke glemmer dem hele vort Liv.

”Når du skal gøre en Ting saa gør det straks”, sagde Frk. Goll.

Det er en sætning jeg har haft Gavn af hele Livet.

”Opsæt ikke til i Morgen, hvad du kan gøre i Dag.”

”Gør aldrig andre Ulejlighed med Ting du selv kan klare.”

”Gør ikke mod en Kammerat hvad du ikke vil have, hun skal gøre mod dig igen.”

Ja, der  var meget der blev od saaledes indprentet, og det har været mig til stor Nytte ude i Livet.

Med Orden  var det lige saadan. Naar noget laa og flød efter os, fik vi en Streg i Ordensprotokollen, og naar vi i en Uge havde 6 Streger i orden, fik vi ikke Lov til at komme Hjem om Søndagen. Det var en forfærdelige Straf, men den hjalp.

KAPITEL 4: DEN ÅRLIGE EKSAMEN NÆRMER SIG

DEN FØRSTE TORSDAG i Maj havde vi altid Eksamen; det begyndte med at der blev gjort Foraarsrengøring i alle Skolestuerne. Medens det gik for sig, var alle vi Børn oppe paa Soveværelserne og læse til Eksamen. Vi læste som Regel to og to sammen, man kunde finde os alle vegne, nogle laa endogsaa inde under Sengene og hørte hinanden i Kongerækken, saa vi andre ikke kunde høre Ørenlyd; ofte var der Skændsmaal, fordi vi ikke kunde faa Fred til at læse.

Medens alt dette stod paa første Sal, færdedes Frk. Staal i Køkken og Spisestue for at gøre alt saa festligt som muligt. Der duftede af de dejligste Sager over hele Huset.

Kiggede man ind i den lille Skolestue, stod Frk. Goll ved Strygebrædtet og lagde sidste Haand paa vores Broderier og andre Haandarbejder, de skulle lægges på lyserødt Papir, saa det kunde tage sig smukt ud, naar Bestyrelsen og Forældre paa Eksamensdagen skulde se dem. Hele Verandaen ud mod Haven var da ordnet med Borde i Hesteskoform, herpaa var der bredt store hvide Duge, hvorpaa hele Aarets Arbejder laa smukt ordnede.

I de tre Dage, der blev gjort i Orden nede i Stuerne, spiste vi alle Maaltiderne i Strygekælderen, det var vældig morsomt, vi var alle som elektrificerede, naar der foregik saadan noget ud over det almindelige.

Nogle Dage før Eksamensdagen kom vor gamle Skomager med nye Sko til os alle sammen. Vi skulde saa alle op paa Vaskeværelset og prøve dem. Hvor var vi alle glade. Naar dertil kom, at vi ogsaa fik ny Kjole, saa var vi vel nok fine alle sammen. Frk. Goll eftersaa alt, om det var i Orden.

KAPITEL 5: DEN STORE DAG

ENDELIG KOM den store Dag. Gangene i Haven havde faaet nyt Grus og alt var beredt til at modtage Gæsterne. Vi gik pænt to og to rundt i Skolestuerne. Vi maatte ikke komme i Haven for ikke at ødelægge de nyrevne Havegange, før de fremmede kom. Vi hørte hinanden i Historie og Vers, og hvad vi ellers kunde finde paa. Pludselig hørtes et Raab gennem Stuerne, der forkyndte, at første Vogn var ankommen med gamle Stiftsprovst Rothe. Saa gik det slag i slag, Vognene rullede ind i Gaarden med Bestyrelsen, Dr. Kallerup Rosenvinge og Hr. Overlærer S. Kaper og alle Lærerne og Lærerinderne samt alle Gæsterne.

Vi kom saa paa Pinebænken; men Hr. Overlærer Kaper, der til daglig kunne være streng, var den Dag saa mild og rar, saa vi alle var glade for at have ham som Censor.

Kl. 11 var der Frokostpause og alle Gæsterne blev beværtede paa det herligste inde i den store Spisestue, medens vi Børn dalede ned i Strygekælderen, hvor vi vidste, store Fade med ”Lækkermad” ventede os.

Ved 2-Tiden var Eksamen forbi, og vi endte altid Dagen med Sangopvisning. Vi havde en dygtig Lærerinde, Frk. Bertram, der lærte os mange smukke Sange. Naar Sangopvisningen var forbi, talte Stiftsprovst Rothe, og han endte altid med at sige ”Ora et labora”! (Red.bemærkning: Bed og Arbejde). Derefter sang vi Salmen ”Saa vil vi nu sige hverandre Farvel”, og saa begyndte alle Børnene at græde af Sorg over, at de to Kammerater den Dag forlod Skolen for at træde ud i Livet.

Vi havde saa fri Resten af Ugen, og tilbragte den i vore Hjem.

KAPITEL 6: DET NYE SKOLEAAR

MANDAGEN DEREFTER begyndte det ny Skoleaar, og da vi gik den dejlige sommer i Møde var alt Jubel og Herlighed.

Vi stod op Kl. 6 om Morgenen. Lærerinderne kaldte på os. Frk. Groll havde de to soveværelser og Frk. Staal de andre to at sørge for. Frk. Staal havde vores Sovesal og ofte gjorde hun Løjer med os for at faa os helt vaagne, inden hun gik igen. Mangen morgen blev vi vækket med den lille Sang: ”Vaagn op min lille Dukke, nu slaar Klokken seks!” eller ”Er Bispinden derovre i Gaasereden vaagen!”, det var mig der var Bispinden, for jeg laa altid saa langt nede under Dynen, at man lige kunde se min Næsetip.

Vi skyndte os så at komme i klæderne, for der var kun seks Vaskekummer paa Vaskeværelset, og da vi var fire om hver Kumme, gjaldt det om at komme først til, ellers skulde vi staa og vente til de andre var færdige. Vi havde hver en Knage til Haandklæde og Svamp og ovenover en Krog til Krus og Tandbørste. Selvfølgelig var der Navn paa alt.

Kl. 6 3/4 ringede den store Klokke nede paa Trappen og alle skulde være paaklædte og nede i Skolestuen, kom nogen for sent fik de streg. Uha! To af Eleverne, en stor og en lille havde ”Dag” d.v.s. de skulde dække Bord, tage af Bordet og vaske op, dog ikke efter Middagsbordet, den Opvask sørgede Kokkepigen og Stuepigen for.

Kl. 7 ringede Klokken igen, vi skulde da de tre Dage om Ugen i Haven og gøre Gymnastik fra Kl. 7-8. Hvis Vejret var daarligt havde vi Gymnastik oppe i den store Skolestue. Vi havde en dygtig ung Lærerinde Frk. Gabrielsen i Gymnastik. Vi holdt alle meget af hende og glædede os til hendes Timer. Fra Kl. 8-10 havde vi Haandarbejde hos Frk. Goll, vi skulde da reparere vort Tøj, stoppe Strømper eller sy Knapper i, dersom der var noget der ikke var i Orden eller lave andre Haandarbejder, som Frk. Goll lærte os. Hver Morgen i Haandarbejdstimen spurgte Frk. Goll om der var noget i Stykker paa vort Tøj, det skulde da straks repareres.

Kl. 10-101/2  spiste vi Frokost, saa meget vi kunde spise, men uden Paalæg. 1/2 Stykke Ostemad var det eneste Paalæg vi kunde faa, dersom vi gerne ville have det, men Maden smagte herligt alligevel. Øl og Mælk fik vi dertil, saa meget vi kunde drikke.

KAPITEL 7: EFTERMIDDAGENS GØREMÅL

EFTER FROKOST læste vi Lektier til til kl. 12 1/2 . Så skulde alle Børnene ned i Haven i den friske Luft. Kl. 1 blev vi ringet op igen, ofte, ja næsten daglig gik Frk. Goll en Runde paa Soveværelserne for at efterse vores Toiletæsker, om vore Kamme og Børster var rene. Oh Rædsel for den arme, hvis Kam var fuld af Haar, saa vankede der atter en ”Streg” og vedkommende blev sendt op at gøre en i Orden.

Som Børn var vi ofte rasende over alle de ”Streger”, men senere har vi været glade over at have lært Orden.

Kl. 2 spiste vi Middag. Vi bad altid Bordbøn, den store Elev, der havde ”Dag”, bad før Maaltidet, og den lille efter Maaltidet. De to der havde Dag, sad på hver sin Side af det lange Bord helt nede hos Frk. Staal, som sad for Bordenden og rettede Maden an. Den store Elev bragte Maden rundt, først til Frk. Goll, der sad for den øverste Bordende, og derefter til alle de store, der sad på Frk. Golls venstre Side ned langs det store Bord. Den lille Elev bragte Maden rundt til de smaa.

Spildte vi paa Dugen, blev vi sat hen ved et lille Bord Resten af Ugen. Undertiden kunde der være 3-4 Stykker ved det lille Bord, det var jo flovt, men vi maatte jo tage Situationen med oprejst Pande.

En Dag havde vi bestemt, at naar Frk. Staal spurgte om vi ville kunde spise mere, vilde vi alle rejse os, og med vores Tallerken i Haanden vandre ned til hende. Vi skulde den Dag have Øllebrød og Sofie Kokkepige havde været saa uheldig at lade den brænde paa. Nå, Øjeblikket kom da Frk. Staal spurgte, blot sagde Frk. Staal: ”Ja i Dag er der vel ingen, der kan spise mere!” Vi saa paa hinanden, og som et Lyn rejste vi os alle paa een Gang, og vore Stole lavede et frygteligt Rabalder, idet de blev skudt tilbage. Vi vandrede saa ned til Frk. Staal, som leende udbrød: ”Aa, det var da dejligt, saa faar vi spist al den svedne Øllebrød op”.

Kl. 2 3/4 ringede Skoleklokken igen til Skolegang fra 3-7. I det Kvarter, der var, inden Læreren kom, gik Frk. Goll rundt og saa, om alt var i Orden, om Bøgerne var på Plads og om Blyanter og Grifler var spidsede.

Vore dejligst Timer var de danske hos Frk. Mosolff, den senere Fru Kallerup-Rosenvinge; hun læste saa vidunderligt op for os af Alladin og mange andre dejlige Ting. Tegnetimerne hos Hr. Adolf Larsen var ogsaa herlige. Hr. Larsen var en af de Lærere, vi alle elskede, han var saa flink til at ”hjælpe” os, han kunde sidde i halve Timer og tegne paa vores Tegninger, saa naar vi atter saa dem, var de blevne til hele Kunstværker.

Kl. 7 var Skoletiden forbi, og efter Aftensmaaltidet, som bestod af Sigtebrød, Rugbrød og The, havde vi fri, og maatte læse eller sy til Sengetid, Kl. 8 1/2 for de Smaa under 14 aar og Kl. 10 for de store, der var fyldt 14 Aar.

KAPITEL 8: SKOVTUREN NÆRMER SIG

EFTERHAANDEN SOM S den store Taa, for saa vidste vi, det blev fint Vejr næste Dag-EREN skred frem, og alt i Naturen blev grønt og smukt, begyndte Forstanderinderne saa smaat at tale om Skovtur, og hvor vi jublede den Dag Frk. Goll i Haandarbejdstimen fortalte os, naar den skulle finde Sted. Vi fik travlt, den Dag maate vi have en Vaskekjole paa, som vi rigtig kunde røre os i, men da vi kun havde uldne Kjoler paa Skolen, skulde vi have den med hjemmefra.

Vi mødte alle den næste Mandag Morgen med en Vaskekjole, og da vi vidste det var lige meget hvordan den saa ud. Naar den blev bragt hjem igen, straalede vi af Glæde og Forventning.

Aftenen før Skovturen gik vi alle sammen baglæns i Seng med en rød Traad om den store Taa, for saa vidste vi, at det blev fint Vejr næste Dag.

Skovtursmorgenen var vi tidlig oppe; nogle af os vaagnede allerede Kl. 5, og vi kunde da umuligt sove længere af lutter Spænding.

Først listede vi hen til Vinduet, rullede sagte Gardinet op for at se hvorledes Vejret var, jo, det var da heldigvis Solskin.

Vi kom hurtigt i Tøjet og drejede Nøglen sagte om i Døren for ikke t vække de smaa. Vi listede os saa ganske stille ned ad Trapperne og ind i Skolestuen; men du store Kineser, hvor var Ventetiden dog lang. Vognene fra Vognmand Blyth i Smallegade kom jo først Kl. 9.

Lidt efter lidt kom der Liv i Huset; alle de andre kom ned, og vi spiste Morgenmad. Atter vente-vente. Endelig nærmede Klokken sig 9, og vi stod alle inde i den store Spisestue, der  var tre dejlige Vinduer, der vendte ud mod Gaarden. Pludselig hørte vi Hestetrampen og lidt efter svingede to mægtige Charábanc’er ind i Gaarden. Et vældigt Hurra modtog dem.

Nu blev der rigtig nok travlt. Sofie Kokkepige fremtryllede store Stege, mægtige Fade med Stikkelsbærgrød, Sauce, Kartofler og alt hvad vi i Dagens Løb skulde bruge paa Turen. Vi fløj alle saa hurtigt vore smaa Ben kunde fra Køkkenet til Vognene, hvor Sofie Stuepige(hun hed ogsaa Sofie) pakkede alt ned i de store Magasiner unde Bænkepladserne. Endelig, da alt var færdigt og Hjælpegæsterne, Frk. Krag og den gamle Frk. Storm, tidligere Forstanderinde paa Skolen, var komne, maatte vi sætte os op i Vognene, alle ed en Paraply ifald det skulde blive Regnvejr.

Saa rullede vi med et mægtigt Hurra ud af den store Skoleport, bort fra den tomme Skole, thi det var den eneste Dag om Aaret, der ingen var i Huset, da baade Pigerne og Karlen var med paa Turen for at hjælpe til ude i Skoven.

KAPITEL 9: SKOVTUREN

VI KØRTE ad Kastanievej, H.C. Ørstedsvej, Griffenfeldtsgade og Møllegade ud til Strandvejen eller Lyngbyvejen, hvorhen Turen nu skulde gaa, og hele Tiden hylede vi Hurra af vore Lungers fulde Kraft.

Efterhaanden som der faldt lidt ro over Lejren, begyndte vores smaa Godteæsker at gaa rundt. I saadan en Æske var der mange rare Sager, der kunde være for 2 Øre Pebermynter, for 2 Øre Chokoladepastiller, for 2 Øre Bolscher, for 2 Øre Sodapastiller og for 2 Øre Lakridspastiller, det var for hele 10 Øre Herligheder. Æsken gik Vognen rundt og vi fik alle en lille Forfriskning.

Børn var dengang saa glade for lidt. Naar vi saa havde faaet lidt Styrke paa os, begyndte vi at synge Fædrelandssange, og som vi kunde synge i gamle Dage; man sang sig glad, og tænkte kun paa det ene, at det var Skovtur, og vi var henrykte.

”Rullende hen ad de støvede Veje” klang, saa Folk vendte sig om, stod stille og vinkede til os, og naar vi kom ud til Taarbæk, standsede vi lige nedenfor den store Bakke, og vi raabte Hurra, saa alle vore smaa Struber dirrede, men det lønnede sig, for lidt efter kom Hr. Overlærer Kaper med Familie ud og hilste paa os; han boede derude i Fiskerlejet om Sommeren. De ønskede os alle en dejlig Dag, og Vognen satte sig i bevægelse, og med vældige Hurra-hyl forlod vi Taarbæk.

Vi kørte saa videre og kom omsider til Skodsborg, hvor vi skulde spise Frokost. Themaskinen snurrede allerede i et af Lysthusene ud mod Øresund. Man havde nok ventet os.

Da vi havde spist, fik vi Lov til at gaa over i Skoven. Vi gik i Smaaklynger, nogle med Frk. Staal, andre med Frk. Goll, og atter andre alene. Hvor vi dog havde det dejligt. I en lang Række gik vi Arm i Arm ind under de lysegrønne Kroner syngende ”God Dag I lysegrønne Træer, god Dag du Himmel blaa”, eller ”Jeg elsker de grønne Lunde”, saa hele Skoven genlød af glade Børnestemmer.

Vi sprang efter Blomster, vi glædede os over alt, hvad vi saa, og da vi til bestemt Klokkeslet kom tilbage til Vognene for at køre videre, havde vi haft en dejlig Formiddag.

En Ting havde gjort et mægtigt Indtryk paa Ingrid og mig, vi havde set en hel Del blinde Mennesker staa paa en Trappe med Ansigtet mod Øresund, og de havde saa gribende sunget ”Vi elske vort Land”. Vi var saa betagede og tavse, da vi forlod dem. De havde sunget saa smukt og havde aldrig set Guds herlige Natur.

Vi kom saa atter i Vognene, blev talte efterhaanden som vi gik op, for at ingen af os skulde blive glemt. Naa, vi skulde nok vide at være i rette Tid saadan en dejlig Dag.

Vi rullede saa videre til et andet Sted, hvor der var Gynge, Keglebane og saadanne Ting, vi kunde more os med. Vi blev saa dér resten af Dagen.

Kl. 7 kørte vi hjem; det kan nok være, det var en Flok trætte Børn Vognene kørte hjem med, men sikken en Dag; jeg tror ikke Skovture nu om Stunder er saa dejlige.

Skønt vi var dødtrætte maatte vi dog af og til synge Fædrelandssange, og da vi naaede Tuborg steg barometret atter, og vi raabte ”Hurra” til alle Gæsterne, der sad og nød den smukke Aften, og de vinkede til os med Hattene paa Stokkene og raabte til os igen.

Da vi ved 9 Tiden kom hjem paa Skolen, var vi alle mere døde end levende, og efter at have sat alle vore visne Blomster i Vand og Theen, som i en Fart var sat paa Bordet i Spisestuen, var skyllet ned, tumlede vi op paa Sovesalene og med det ene Ben i Sengen sov vi allerede og drømte om den herlige Skovtur.

Ja, saa gik Skolen igen sin vante Gang endda med dobbelt Flid, fordi vi havde haft det saa dejligt.

KAPITEL 10: DEN YNDIGE HAVE

HELE DEN LYSE, smukke sommertid tilbragte vi vor Fritid i vor yndige Have. Der var nedenfor Verandatrappen to store Græsplæner, en til højre for Trappen med et lille Rosenbed med lyserøde Maanedsroser  som vi engang imellem fik Lov at plukke een af og tage med Hjem om Søndagen –; en yndig Rødbøg stod lidt derfra, saa kom en meget stor og smuk Pæon eller Bonderose. I den anden ende af Plænen var der en dejlig Rødtjørn og et lille kugleformet Akacietræ.

I den anden Plæne til venstre for Trappen stod der ogsaa en smuk, gammel Rødtjørn og en meget smuk Guldregn samt en mægtig høj Akacie. En persisk Syren stod lige overfor Verandatrappen med et Væld af store Blomsterklaser.

En tredje Plæne var henne ved Gavlen af Huset foran Frk. Staals Stue, der stod et Buskads af Snebær samt en gammel Akacie og midt i Plænen en stor Krans af Bregner.

Ved Husets anden Gavl var der en dejlig Kroketplads, hvorpaa vi i Sommermaanederne gjorde Gymnastik.

Lange hele den ene Side af Haven havde vi vore Smaahaver, to og to sammen; der havde vi travlt med at grave og plante, det gjaldt om at faa den smukkeste Have, og Ingrid og jeg købte for vore Smaapenge mange smaa Blomster og plantede deri.

Naar vi var færdig med Haverne kom Forstanderinderne paa deres Aftentur hen og beundrede Haverne og roste os for vort Arbejde.

Hele denne dejlige store Have var vor, tænk vor Have, hvor vi legede Staatrold, Bjergfyr og mange andre morsomme lege.

Om aftenen, naar de smaa var kommet i Seng, gik vi store saa i Rækker Arm i Arm rundt i Haven og sang alle de smukke Sange, vi havde lært af Frk. Bertram. Vi sang to- og trestemmige Sange, og ude langs Gærdet ved Bülowsvej standsede Folk ofte og stod og hørte paa vore glade Sange.

KAPITEL 11: VORES SMAA FAMILIER

TIDEN GIK, og vi legede herligt i vor gamle Have, Vi delte os i smaa Familier. Hver Familie havde en Bolig et eller andet Sted. Én Familie boede i Kælderen under Verandatrappen, et Par andre i Vognporten, for den var saa stor, at den med et Tæppe kunde deles i to Lejligheder. Vi indbød saa hinanden til Fester.

I den ene Familie var der engang en Barnedaab, og jeg skulde være Præst. Af Frk. Staal havde jeg faaet en gammel rund, sort Muffeæske, den havde jeg paa Hovedet, og en sort Nederdel havde jeg laant af Sofie Kokkepige. Iført dette Skrud lignede jeg ”slaaende” en Præst.

Iført min Præstekjole skred jeg da højtideligt op ad den store Trappe ude i Gaarden, paa hvis næstøverste Trin Familien med Barnet havde taget Plads, og i det alvorlige Øjeblik da Præsten spørger Forældrene om ”Hvad skal Barnet hedde?” kom en af de store røde Omnibusser – der paa Grund af Vejreparation på Gammel Kongevej i nogle Dage kørte rundt ad Kastanievej  forbi. Alle Passagererne morede sig kosteligt over denne lille Oplevelse, klappede i Hænderne og raabte: ”Bravo”. Det morede os meget.

Efter Barnedåben havde vi stort Gilde nede i Nøddealléen. Der var dækket et langt Bord af Brædder paa Bukke, det brugte man dengang. Alle vor smaa Barnekopper var stillede op, hver Familie havde jo sit Dukkestel. Paa hver lille Underkop laa der en Pebermynte, en Chokoladepastil og et Bolsche. Pludselig kom Frk. Staal til Syne med vore store 100-aarige Tinkande fuld af Chocolade; det var en vældig Overraskelse, og vi hylede af Glæde.

Dagene svandt hurtigt hen, og en Dag begyndte Frk. Goll at tale om Sommerferie. Vi fik saa Ordre til at bruge alt vort ældste Tøj før Ferien for at have det bedste til Ferien. Hver Lørdag Morgen skulde vi alle tage det rene Tøj, som vi skulde have paa om Søndagen, med ned i Haandarbejdstimen, for at Frk. Goll kunde se efter, om alt var i Orden, derefter blev det bragt op paa vor Seng, saa det laa parat Søndag Morgen.

Lørdag før Ferien fik vi Besked paa at tage en Kuffert med hjemmefra ud paa Skolen; vi kom saa alle Mandag Morgen slingrende glade og fornøjede med en Kuffert i Haanden henad Kastanievej. Alle Kufferterne blev sat op paa Loftet til det højtidlige Øjeblik kom, da der skulde pakkes.

Endelig kom den store Dag, da vi fløj bort fra Reden ud i det herlige Land, hver til sit Sted, hvor Forældrene nu havde ordnet det. Sol og Sommer, herlige Dage ventede os.

KAPITEL 12: ENDNU ET NYT SKOLEAAR

DA FERIEN VAR FORBI mødtes vi alle igen glade, solbrændte, højrøstede, fortællende alt, hvad vi havde oplevet. Der genlød af glade Barnestemmer over hele Huset. Tuttet var blevet levende igen.

Det var med en vis Højtidelighed vi atter betraadte vor gamle Skole, for alt var nymalet og ferniseret. Den Lugt kendte man kun efter Sommerferien.

Bøgerne kom atter frem, og vi arbejdede med stor Iver baade i Skolen og ved Husvæsenet. Nu skulde de to ældste Piger konfirmeres til Efteraaret, saa de skulde gaa i Køkkenet og lære Husvæsen.

Alt gik som en Leg.

Der var endnu ca. 1 1/2 Maaned at nyde Sommeren i ude i Haven i Fritiden, inden de mørke Dage sneg sig frem, og den sidste Friluftsfornøjelse vi havde, var en Tur i Frederiksberg Have, naar Træernes Blade gulnedes og begyndte at falde af.

Dagen oprandt, da vi skulde derhen. Vi fik hver en Pakke Mad, som skulde nydes de i den gamle Have. Karlen bragte Kopper og Chocolade derhen, og Frokosten blev indtaget ved de lange Borde, der dengang stod i Haven.

Efter Frokosten legede vi eller gik Tur til Kildekonen i Søndermarken; men Kl. 1 skulde vi alle samles igen, og saa gik Turen hjemad.

KAPITEL 13: VINTEREN NÆRMER SIG

NU VAR DET SLUT med Sommeren, Bladene faldt af Træerne og hvirvlede henad Vejene, Regnen styrtede ned og Blæsten rasede i de gulnede Træer, som om den vilde sige: ”Saa, klæd jer nu af og gaa i Seng og sov den lange Vintersøvn, saa I kan samle Kræfter til næste Foraar”.

Sommeren var forbi; Efteraaret bebudede den kommende Vinter.

En Ting til mindede os om, at Vinteren var ved at komme nærmere: Kakkelovnene. Disse havde hele Sommeren staaet skinnende blanke men kolde, nu lukkede de Mundene op og tog imod al den Føde, der blev stoppet i dem, og til Gengæld udspyede de den herligste Varme

Naar vi kom ned fra den kolde Have, stimlede vi alle sammen om den, den var nu en god Kammerat. Om aftenen blev de langarmede Gaskroner tændt. Dengang brugte man Kupler og Glødenet over Gasblusset.

Herlig var Sommeren, men Vinteren havde ogsaa sin Hygge og dejlige Indendørstid.

To Ting vi alle saa hen til med mægtig Interesse, var Nøddehøsten og Vindruehøsten. Paa den ene Side af Kroketpladsen var der en Nøddeallé, som forekom os smaa vældig lange. Da den Tid nærmede sig, da Nødderne blev modne, gjaldt det om at komme saa tidligt op om Morgenen, at man kunde komme et lille Svip ned i Nøddealléen, inden de andre kom ned, for at samle alle de nedfaldne Nødder op. Ingen maatte ryste de store Buske, der næsten lignede Træer, men samle op, hvad der i Nattens Løb var faldet ned, maatte vi gerne.

Dagen kom da Karlen skulde ryste Nødderne ned og vi samlede alle sammen op. Det var Løjer. Alle Nødderne blev saa afleveret til Frk. Staal og derpaa delt ud i lige store Bunker til os Børn. Alt gik meget nøjagtigt til. Ah, hvor de smagte.

Op ad Muren havde vi de dejligste grønne Vindruer, de maatte selvfølgelig heller ikke røres, før de var modne. De blev saa plukket ned og ligeledes delte imellem os alle. Jeg ser endnu Skolens 100-aarige Tinbakker bugnede af denne vidunderlige Frugt.

Engang imellem kom Frk. Staal ind til os i Skolestuen – naar vi om aftenen var samlede derinde – med et stort Fad Æbler. Frk. Staal fik hvert Aar et par Sække Æbler sendt fra en, der vilde glæde Børnene, hvem det var, ved jeg ikke.

Naar saadanne smaa Overraskelser kom, hylede vi af Glæde, saa Huset rystede.

KAPITEL 14: SIBYLLES TRISTE LIV

SKOLEN HAVDE en morsom Dukke, der stammede fra det Aar Skolen blev stiftet, den hed Sybille. Sybilles liv var meget trist, hun laa oppe paa Loftet i en stor Kasse.

En Dag kom jeg tilfældigt derop da Frk. Staal var ved at ordne Kassen: ”Kom skal du se Sybille!” sagde hun. Jeg kom  nærmere og beundrede Sybille, hun var dengang ca. 90 Aar gammel, hun havde et rundt hvidt Porcellænshoved med kulsort malet Haar med Skilning i Midten redt ned over Ørene.

Jeg tror ikke der var mange Elever, der kendte Sybilles Eksistens, hun burde have haft Hæderspladsen i en Glasmontre nede i den lille Skolestue. Nu da alt er forandret paa den gamle Skole er Sybille maaske pakket endnu dybere ned, hun burde være opbevaret på Industrimuseet.

KAPITEL 15: JULEN ER PAA TRAPPERNE

JULEN NÆRMER sig med raske Fjed, og i vor Fritid om Aftenen syede vi paa Julegaver. Vi sad omkring det store Bord i den lille Skolestue. De smaa, der ikke kunde klare sig paa egen Haand med Haandarbejder, sad ved det lille Bord henne i Hjørnet og saa Billeder i de store indbundne Familiejournaler. Kl. 81/2 gik de smaa i Seng og vi store begyndte da at synge. Og vort Arbejde gik dejligt fra Haanden.

Der var Hygge, Fred og Beskyttelse for Ungdommen i Fru Wærns dejlige Stuer.

Forberedelserne til Julen begyndte med, at vor gamle Skomager fik Besked om at komme og tage Maal af os til nye Støvler. Vi fik alle hver Jul et Par nye Støvler og Tøj til en ny Kjole af Skolen.

Oppe på Vaskeværelset sad Frk. Goll paa en Stol og overvaagede alt. Den gamle Skomager stod  med bøjer Ryg og tegnede alle vore smaa Fødder af paa et stort Stykke Papir, der kom Navn i hver Tegning, alt skulde passe, saa ingen fik for smaat Fodtøj.

Der var ordentlig røre i Flokken.

Skomageren samlede saa alle sine Tegninger, og hver gik til sit; men lidt før Jul kom han igen med hele Herligheden. Vi prøvede saa alle sammen vore ny Støvler, og Frk. Goll følte paa alle Ben for at være sikker paa, at alt var, som det skulde være. Vi var stolte over vores fine Ben.

Tøjet til vor ny Kjole havde vi faaet med Hjem, den skulde syes til Festen: ”men”, sagde Frk. Goll, ”ikke for meget unødvendigt paa, kun en Flip og et Bælte af Fløjl, husk det!”. Vi maaTte ikke være alt for pyntede og derved blive forgængelige.

KAPITEL 16: JULEFORBEREDELSER

DEN FØRSTE DECEMBER begyndte de rigtige Juleforberedelser, saa kom Frk. Goll med al Julepapiret, og vi begyndte at lave Julestads. Hjerter og Kræmmerhuse, Muffer med Vat, Kurve af Spaaner, Æselører af Guldpapir, Halvmaaner med Chocoladekattetunger i og Krysanthemer med Likørtoppe. Ja, det var vel nok Sager. Vi fik alle en Likørtop at smage.

De smaa ved det lille Bord lærte til at begynde med at lave Guld- og Sølvlænker.

Til Gæsterne blev der lavet ekstra Kurve af Karton med Silkepapir og Indholdet i dem var en lille Grad mere lukullisk end det, der kom paa Træet.

Engang i Maanedens løb fik vi Lov til at være oppe til Kl. 12 og lave Julestads, og da serverede Frk. Staal Kaffe og hjemmebagte Kager, det glædede vi os meget til.

Den 20’ December fik vi alle Ferie og vandrede hjem for atter at komme igen den 22’ og holde Julefest.

De to Konfirmander blev paa Skolen, den ene skulde hjælpe Frk. Goll med at pynte Træet, den anden skulde hjælpe Frk. Staal med Sagerne i Køkkenet. Alt skinnede, Sølvtøjet var nogle Dage i Forvejen under Sang og Klang blevet pudset ude i det store Køkken, saa man kunde spejle sig i det.

Den 22’ December mødte vi alle til Festen. Vi fløj alle op paa Soveværelserne for at iføre os vor nye Stads: ny Kjole og Støvler. Vi var rigtignok fine. Vi beundrede hinanden, vi blev vendt og drejet, og saa begav vi os ned i den lille Skolestue, hvor Frk. Goll ventede paa os for at se efter, om alt var som det skulde være.

Som der duftede i denne Skolestue. Bordet var dækket med Kopper og alle slags dejlige Julekager, som de kun kunde bages under Frk. Staals kyndige Husmoderhaand; de brune Kager med Mandlen paa Midten glemmer man aldrig.

Der var rigtignok Glæde i den Stue, 24 smaa og store forvantningsfulde Børn.

Kl. 6 1/2 kom Vognene med Bestyrelsen, Lærere og Lærerinder.

Vor gamle Stiftsprovst var ikke mere, Pastor Bondo var traadt i hans Sted.

Da alle Gæsterne var kommet, blev der serveret ”staaende” The og Kager. Da Gæsterne var færdige med Theen stillede vi alle op, de mindste foran og saa større og større to og to bagved hinanden.

Frk. Goll og den store Pige var forsvundet ind i den store Skolestue, hvor Juletræet stod og ventede paa at blive tændt.

Vor utaalmodighed var stor, de smaa kunde næsten ikke holde det ud længere; da pludselig blev Døren åbnet og se! Dér stod det mægtige Juletræ og straalede fra Toppen til Foden. Aah, hvor var det smukt, alles Øjne stod paa Stilke og vi brød ud i Begejstring.

Ganske langsomt, betaget, traadte vi over Dørtærsklen og dannede Kreds inde omkring Træet. Vi sang ”Glade Jul, dejlige Jul” og Træet afspejledes i alle de glade Barneøjne. Da sangen var til Ende talte Pastor Bondo om Julen og det lille Jesubarn. Efter Talen sang vi igen nogle Julesalmer, og saa blev der uddelt Gaver.

KAPITEL 17: HVAD DU ØNSKER, SKAL DU FAA

VI HAVDE ALLE faaet Lov til at ønske os en Gave, og vi var meget spændt paa om vort ønske var opfyldt. Jeg husker, at jeg det første Aar ønskede mig et Fuglebur, og tænk, der var virkelig et Fuglebur inde under Juletræet.  Alle Kammeraterne smilede til mig, naar jeg kom forbi Buret.

De store ønskede sig som regel Bøger, og de smaa Spisestel, Kaffestel og Komfurer. Alle Ønsker blev opfyldt.

Da vi havde faaet vores Gaver forsvandt vi rundt i Stuerne med vores Herligheder. Vi var rigtignok glade.

Pludselig høres Dansemusik inde fra Julestuen. Tjulla havde faaet fat i vor gamle elskede Lærer, landskabsmaler Adolf Larsen, og han kørte troligt rundt paa Lirekassen, for at vi alle kunde faa os en Svingom. Aar efter Aar var det Hr. Larsens Bestilling, og han fandt sig trolig i det uundgaaelige.

Endelig blev der dækket lange Borde med Masser af Mad; men du gode Kineser, hvor var vi ogsaa sultne. Det ene Fad Mad forsvandt efter det andet, men en Sildesalat som den Sofie Kokkepige kunde lave, fik man heller ikke hver Dag.

Inde i Spisestuen sad alle Gæsterne, vi Børn spiste i den lille Skolestue.

Klokken blev omsider mange, men vi mærkede det næppe. Kl. 12 kørte Gæsterne bort, og vi blev sendt i Seng, men da var vi ogsaa trætte, at vi sov øjeblikkelig.

Næste Dag gik vi alle hjem. Jeg ville ikke have Papir om mit Fuglebur, det var fyldt med Julestads og Godter. Alle skulde se min herlige Julegave.

KAPITEL 18: EFTER JUL

VI HAVDE FERIE til den 7’ Januar, og saa mødte vi alle igen paa vor dejlige gamle Skole. Vi begyndte atter vor daglige Dont, besluttede at være meget flittigere, men man lovede jo ofte mere, end man kunde holde.

Saa kom den rigtige Vinter. Sneen faldt i tætte Klumper, vi kunde næsten ikke holde Tankerne samlede i Skoletimerne af Længsel efter at komme ned og slaas med Snebolde. Det var koldt, men vi var raske Piger.

KAPITEL 19: SKARNSSTREGER

VI FANDT SELVFØLGELIG ogsaa paa mange gale Streger. Den Mad, der blev tilovers efter Aftenbordet, blev sat ud i Køkkenet, for at de Elever, der i Aftenens Løb blev sultne, kunde gaa ud og tage sig et Stykke Mad.

Tomme, Ingrid og jeg gik dengang i seng Kl. 8 1/2, vi laa paa samme Sovesal. Pludselig udbryder en: ”Aah, jeg er saa sulten”. ”Saa gaa ned i Køkkenet og hent dig et Stykke Mad!” sagde en anden. ”Det tør jeg ikke, gaar du med?” ”Ja” udbrød begge vi andre.

Vi listede os saa paa bare Ben ned i Køkkenet, tog saa megen Mad vi kunde have i Hænderne og begav os paa Vej op igen.

Da vi kom til Frk. Staals Dør siger en: ”Tør I banke paa Frk. Staals Dør” ”Ja”, hviskede vi andre og stillede os op ved Siden af hinanden. ”En, to, tre” talte vi og ”Bang”, der faldt tre knyttede Næver mod Døren.

Vi stormede saa op ad Trappen saa vi nær havde tabt Maden, det gjaldt om at komme op i en Fart og i Seng.

Vi laa lidt og lyttede, alt var ganske stille. ”Aah det var en Skam” sagde vi til hinanden, ”der var nok slet ikke nogen derinde”. Vi lyttede igen, og saa gik Døren pludselig op og vi hørte Frk. Staal gik ind paa  de andre Sovesale og med sin blideste Stemme sagde hun: ”Var der nogen af Jer, der var oppe paa Gulvet?”. Alle tav. Saa fór Fr. Staal hen til Tomme, tog Dynen af hende og begyndte at slaa løs paa hende af alle Kræfter. Tomme var hurtig i Vendingen og hoppede som en lille Reje fra Hovedgærdet til Benenden og fra Benenden til Hovedgærdet, det var ikke mange Slag der ramte hende.

Saa kom Turen til mig, jeg var ikke saa klog, jeg fik min Omgang, derefter kom Turen til Ingrid; men paa det Tidspunkt var Frk. Staal saa træt, at hun ikke kunde mere. Ingrid fik ingen Prygl, kun Skænd: ”Tænke sig, at man skal slaa saa store Pigebørn”, sagde Frk.   Staal og var nærved at tabe Vejret.

Jeg maatte indrømme, vi var frygtelig uartige, for da Frk. Staal var gaaet, maate vi alle putte Hovedet under Dynen, at ingen skulde høre den Lattersalve, der fulgte bagefter.

Vi var jo da, Gud ske Lov, Børn. –

KAPITAL 20: FØDSELSDAGENE

NAAR EN ELEV havde Fødselsdag fik hun Lov ”at sove sammen med sin bedste Veninde”. Det foregik paa følgende Maade. Hvis Veninden hørte til paa en anden Sovesal, maatte hun bytte seng med en paa Fødselsdagsbanets Stue. Sengeklæderne blev byttet om, og Glæden var stor.

Alle Kammeraterne skrev et Kort til Fødselsdagsbarnet og Veninden samlede dem sammen Aftenen før. Næste Morgen naar vi vaagnede, overrakte Veninden alle vore Kort til Fødselsdagsbarnet, som altid blev ”meget forbavset”. De to Veninder maatte denne store Dag ligge længe og fik Kaffe paa Sengen, og som de nød det at ligge og se alle de andre Kammerater skynde at klæde sig paa.

Fødselsdagsbarnet fik Lov at gaa hjem fra Morgenstunden, og hvis Veninden var inviteret til Gilde, maatte hun gaa  hjem til hende et Par Timer efter Skoletid om Aftenen.

KAPITEL 21: FREDAGSLUSSINGER

HVER FREDAG kom Hr. Overlærer Kaper, som var Inspektør ved Skolen. Først talte han med Forstanderinderne, og derefter drak han The med os alle.

For den øverste Bordende sad Hr. Kaper med en Forstanderinde paa hver af Bordets Langsider, saa kom alle Børnene. For den anden Ende af Bordet sad de to Elever, der  havde ”Dag” med den store hyggelige Themaskine snurrende foran sig. Den store lavede Theen til de voksne og den lille bragte den om.

Efter Aftensbordet stillede vi op omkring det store Bord i den lille Skolestue. Hr. Kaper skulde se vore Karakterbøger; det var meget spændende.

De elever, der havde daarlige Karakterer, fik Skænd, var der Anmærkninger, blev vi sendt i Seng, og var det særlig haarrejsende med os, kunde vi saagar faa en ordentlig Lussing, det var forfærdelig flovt, men det gik heldigvis ikke saa ofte paa.

Derefter fik vi Lov at lege i den store Spisestue. Vi flyttede alle Borde og Stole ud langs Siderne af Stuen, og saa dansede vi Runddans og sang dertil.

De Kammerater, der kunde spille Dansemusik, spillede for os, og vi dansede af Hjertens Lyst; men naar Frk. Goll kom ind med sine Noder og spillede Lanciers og Francaise for os, kendte Glæden ingen Grænser.

Den Aften maatte de små være oppe til Kl. 9. Kl. 10 kom Frk. Goll ind, klappede i Hænderne og sagde: ”Saa er Kl. 10, nu rydder vi op i en Fart og skynder os i Seng”. Det gik som et Lyn.

KAPITEL 22: KONFIRMATIONERNE

EN ANDEN STOR FESTLIGHED, der gentog sig Aar efter Aar, var Konfirmationen.

Den 29’ September 1901 blev Asta og jeg konfirmerede af Pastor Bondo i Frue Kirke i København. Vi maatte hver have 3 Gæster af vor Familie med til Festen. Jeg havde min gamle Farmor, min Mor og min Bror med.

Om Mogenen kørte Forstanderinderne med os to Konfirmander i Droske til Kirke, hvor vor Familie stod og ventede os. Efter Jøjtideligheden kørte vi tilbage til Instituttet, og Familien og Gæsterne var inviteret til Middag Kl. 6.

Efter Hjmkomsten spiste vi Frokost. De to store Piger, der skuldes konfirmeres næste Aar, var den Dag paa Skolen for at hjælpe til, og de havde saa nydeligt ordnet alle vore Gaver henne paa det lille Bord i den lille Skolestue.

Eftermiddagen gik med at modtage og beundre alle de dejlige Gaver, og Klokken blev hurtigt 6 og alle Gæsterne kom.

Vi spiste saa Middag, og Bestyrelsen holdt Taler til os og til sidst takkede min Bror paa min Moders og mine Vegne Bestyrelsen og Forstanderinderne for de Aar, jeg havde været paa Instituttet.

Ved 10-Tiden sluttedes Festen, og alle Gæsterne kørte hjem.

Vi konfirmander sov paa Skolen den Nat; der var en Del at ordne, før vi næste Morgen gik hjem for at have fri hele den Uge.

Atter var vi et Minde rigere.

KAPITEL 23: FARVEL TIL DET WÆRNSKE INSTITUT

HVERT AAR blev der tildelt en af Eleverne et Brudeudstyrslegat paa 100 Kr. Det sidste Aar jeg var paa Skolen, var jeg saa heldig at faa det. Jeg blev kaldt op til Frk. Goll, som sagde det til mig: ”Ja, lille Adda, i Aar har du jo været saa heldig at faa Legatet, det er ikke fordi du har været særlig dygtig, men fordi du har været en god Pige, de Aar du har været på det Wærnske Institut”.

Jeg takkede og var meget glad for Legatet.

Den første Torsdag i Maj Maaned 1902 var der atter Eksamen. Dennegang var det Astas og min Tur til, som Frk. Staal altid sagde, at komme ud af Skolen for at ”pløje Livets furede Ager”.

ET NYT AFSNIT af vort Liv begyndte, men Minderne fra vort Barndomshjem gemte vi dybt i vort Hjerte.

………..

Det er første gang, at denne beretning om DET WÆRNSKE INSTITUT ser dagens lys. Jeg håber, at de læsere der fulgte med hele vejen har haft lige så stor førnøjelse af beretningen, som jeg selv.

Det Wærnske Institut eksisterer ikke længere, men bygningen ejes i dag af Mariaforbundet, som bruger det til Kastanievejens Efterskole. En mindeplade er dog opsat på bygningen ud til gaden. Foto©JørgenKoefoed.

Det Wærnske Institut eksisterer ikke længere. Bygningen ejes i dag af Mariaforbundet, som bruger det til Kastanievejens Efterskole. En mindeplade er dog opsat på bygningen ud til gaden. Foto©JørgenKoefoed.

 


KONGEVAGT OG NATTERODERI I CPH

$
0
0
Københavnss Hovedbanegård er den første der tager i mod ubehjælpsomme provinsbo. Foto©JørgenKoefoedf.

Københavns Hovedbanegård er den første, der tager i mod den ubehjælpsomme provinsbo. Foto©JørgenKoefoed.

DU BOR et sted i den danske provins. Det kunne fx godt være Gudhjem på Bornholm eller Tarm i Vestjylland. En dag er du pludselig kommet ind til København Hovedbanegård med ‘firetoget’ og ved ikke rigtig, hvad du skal bruge tiden på, inden du skal hjem igen dagen efter med morgentoget.

Du kan selvfølgelig vælge at tage direkte ned på Jernstangen i Istedgade og få en bøhmand og tumle rundt på de vesterbroske værtshuse–  til den lyse morgen fortæller dig, at nu skal du hjem igen. Men du kan også så meget andet.

Her er et par løse skud:

Når Den Livgardes Musikkorps marcherer gennem byen, kan du ikke lade være med at gå i takt, hvis du følger efter til Amalienborg. Her er på Strøgets Østergade. Foto©JørgenKoefoed.

Når Den Kongelige Livgardes Musikkorps marcherer gennem byen, kan du ikke lade være med at gå i takt, hvis du følger efter til Amalienborg. Her er vagtparaden på Strøgets Østergade. Foto©JørgenKoefoed.

DER ER VAGTSKIFT hver dag på Amalienborg. Garderne spadserer hver dag fra kasernen i Gothergade kl. 11:30 til slottet, hvor de ankommer kl. 12:00 og laver vagtskifte. Der er tre forskellige vagter, og det er kun to af dem – Kongevagten og Løjtnantsvagten – der adstedkommer, at Den Kongelige Livgardes Musikkorps går i spidsen med fuld musik gennem byen. Disse vagter indicerer, at Margrethe II og Henrik er hjemme eller at Kronprinsen eller Kornprins Joachim jobber som rigsforstander og er tilstede på Amalienborg. Den tredie vagt – Palævagten – oprettes hvis kun Kronprinsen eller Joachim bor på Amalienborg og ikke er regent eller rigsforstander, samt når Amalienborg er ubeboet.

Når du har overværet vagtskiftet går du selvfølgelig ind på Amalienborgmuseet, som lige nu og indtil 2. marts 2014 også rummer Thomas Kluges nye store, bizarre maleri af kongefamilien.

Russisk og dansk himmelsyn, når du strlder ud af Café Oscar. Foto©JørgenKoefoed.

Russisk og dansk himmelsyn, når du træder ud af Café Oscar. Foto©JørgenKoefoed.

NU ER DU blevet sulten og tørstig, så du spadserer fra Amalienborg hen til hjørnet af Fredericiagade og Bredgade og træder ind på Café Oscar, hvor du får udmærket øl og smørrebrød med mere. Der er hyggeligt og som regel pænt med mennesker. Når du træder ud igen – mæt og veltilfreds forhåbentlig – kigger du mod syd ned ad Bredgade og får et imponerende billede på nethinden af to storslåede kirkekupler: Den Russiske Sankt Aleksander Nevskij-kirke og Marmorkirken. Måske det flotteste kig i København.

Da jeg var forbi Bruun-Rasmussen var der gjort klar til personalejulefrokost, så vinduerne var dækket til med brunt pair og galæsdøen med et stort selvportræt af nys afdøde Kurt Trampedach. Foto©JørgenKoefoed.

Da jeg var forbi Bruun-Rasmussen var der gjort klar til personalejulefrokost, så vinduerne var dækket til med brunt pair og glasdøren med et stort selvportræt af nys afdøde Kurt Trampedach (Læs bloggen: Kunstneren Der Forgæves Ledte Efter Sin Tabte Barndom fra 12. november 2013). Foto©JørgenKoefoed.

FORTSÆT NED ad Bredgade – efter du har endevendt de to kirker. Næsten nede ved Kongens Nytorv passerer du det berømte auktionshus Bruun-Rasmussens to-delte lokaler og lige midt i mellem Jimmy Baurle’s lille, men udsøgte kunsthandel med Danish Fine Arts. Han driver også Gudhjem Kunsthandel med bornholmermalere som speciale. Alle steder er et besøg værd.

Hullet til metro er ikke stort, som arbejdspladsen, der har inddraget hele Konegns Nytorv. Foto©JørgenKoefoed.

Hullet til metroen er heldigvis ikke lige så stort som arbejdspladsen, der har inddraget hele Kongens Nytorv. Det er Magasin du Nord til venstre. Til højre Hotel d’Angleterre, som har en rigtig hyggelig bar med udsigt til metroplankeværket.. Foto©JørgenKoefoed.

Hvis du skal et foto med hjem til mor fra metroen, så kan du tage det fra udkigspladsen på Kongens Nytorv. Her er Gudhjems portrætmaler Lisa Høyrup trukket i arbejdstøjet. Foto©JørgenKoefoed.

Hvis du skal have et foto med hjem fra metro-byggeriet, så kan du tage det fra udkigsterrassen på Kongens Nytorv. Her er Gudhjems portrætmaler Lisa Høyrup blevet portrætteret som metro-arbejder. Foto©JørgenKoefoed.

Let forståelig kunst metroplankeværket rundt på Konegns Nytorv. Her er det Saswarma Dewsign, der lover at sommeren kommer igen. ©JørgenKoefoed.

Let forståelig kunst metroplankeværket Kongens Nytorv rundt. Her er det Scharwarma Design, der udsteder sommer-garanti. ©JørgenKoefoed.

PÅ KONGENS NYTORV er der i øjeblikket ikke meget andet end et kæmpe plankeværk om Krinsen. Både Det Kongelige Teater, det nyrenoverede Hotel d’Angleterre og Den Franske Ambassade drukner i metro-byggeri. Der er ikke huller i plankeværket, men til gengæld lige ved Nyhavn er der en trappe op til et udsigtsplateau, hvor du kan overskue det gigantiske byggeri.

Set fra mit synpunkt en noget rystende fremtidsversion. Foto©JørgenKoefoed.

Set fra mit synpunkt en noget rystende fremtidsvision. Foto©JørgenKoefoed.

EN RUNDTUR i indre by gi’r stof til eftertanke. Ikke mindst feminist-sloganet i en port i Møntertgade lyder skræmmende … !

Hovedret på SALT BAR på Admiral Hotel: Pappardelle Carbonara med Pancetta, Sort Peber og Spinat. Foto©JørgenKoefoed.

Hovedret på SALT BAR på Admiral Hotel: Pappardelle Carbonara med Pancetta, Sort Peber og Spinat. Foto©JørgenKoefoed.

Ingen middag uden dessert. På SAKLT BAR står den på en lækker isdessert. Foto©JørgenKoefoed.

Ingen middag uden dessert. På SALT BAR står den på en lækker isdessert. Foto©JørgenKoefoed.

SENERE PÅ DAGEN gider du ikke mere. Du er blevet kold og varm og sulten og tørstig og vil hvile bene. Hvad er så bedre end, at slå et slag om i Toldbodgade og falde ned i baren på Admiral Hotel. Det er et gammelt pakhus og du har garanteret aldrig set så store loftsbjælker i dit liv. Hotellet – der ejes af 90 piloter – er som regel mere end pænt besøgt og fyldt med liv – både i den store restaurant SALT og i SALT BAR, hvor du også han spise mindre retter. Hotellets design og koncept er udviklet af det verdenskendte designfirma Conran & Partners, som har hovedsæde i London og har designet kendte etablissementer i London, Paris, New York og Tokyo.

Selv om der lige er kommet en ny ejer af ADY'S BAR er der ikke rørt ved Albert Mertz total nedslidte kunstfacade. Foto©JørgenKoefoed.

Selv om der lige er kommet en ny ejer af ANDY’S BAR er der ikke rørt ved Albert Mertz’ total nedslidte kunstfacade. Også selv om baren nu først lukker klokken 7 morgen. Foto©JørgenKoefoed.

Københavns bedste bar findes på ANDY'S. Fotoet er fra 2011 og manden i baren er den tidligere ejer Tom. Han solgte til Peter tidligere på året - lige for næsen af Ole – barens evige bartender. Nu er det bla Mille Madsen, der rækker øl over den slidte disk. Ole blev sur og har købt det nlæsten lige så hæderkronede værtshus CAFE MALMØi Havnegade. Foto©JørgenKoefoed.

Københavns mest tilrøgede bar findes på ANDY’S. Fotoet er fra 2011 og manden i baren er den tidligere ejer Tom. Han solgte til Peter tidligere på året – lige for næsen af Ole – stedets evige bartender. Nu er det bla Mille Madsen og Charlotte, der rækker øl over den slidte disk. Ole blev sur og har i stedet købt det næsten lige så hæderkronede værtshus CAFE MALMØ i Havnegade. Foto©JørgenKoefoed.

SÅ ER KLOKKEN BLEVET MANGE og du har behov for at slutte din københavnertur med manér og på gammeldags vis. Du tager simpelthen på Andy’s Bar i Gothersgade tæt på Kongens Nytorv. Husk den er begyndt at åbne allerede kl. 20 selv om det først er omkring midnat at folk triller ind. Der er flere trin op til det hæderkronede værtshus, hvor alt er som fra før Verden gik af lave. De slidte og falmede røde gardiner matcher med musikken på jukeboxen. Førhen – da oldemor var teenager – var Andys en fin spiserestaurant. Efter Anden Verdenskrig blev stedet stamsted for amerikanske soldater på orlov fra Tyskland. Stedets daværende navn ­­– Strøg Cafeen­­ – lå ikke lige på tungen for amerikanerne, så et navneskift var nødvendigt. Det blev så til Andy’s Bar. Samtidig lukkede køkkenet og flaskeøllerne tog over. Heldigvis ryges der til den store guldmedalje, hvad der gør, at alle de skæve eksistenser – og kändisser – stadig frekventerer det gammelkøbenhavnske værthus – lige til klokken 7 om morgenen.

Da jeg selv besøgte Andys midt i december placerede jeg mig selvfølgelig ved bardisken med udsigt til malerprofessor Albert Mertz (31/12 1920 – 30/12 1990) berømte abstraktion.

I nærheden sad en lettere forhultet herre. Han sagde ingenting, men skiftede mellem at suge af sin cigaret og løfte ølglasset. I mellem ham og mig sad den kendte publisher af FISK&FRI, Søren Honoré. Han betroede mig, at det var Arnold fra MATADOR. Arnold Vinter medvirkede i 11 afsnit. Første gang i afsnit 1 ‘Den rejsende’ og sidste gang i afsnit 14 ‘Brikkerne’. Rollen blev spillet af Esper Hagen. Ikke noget at sige til, han hang lidt med næbbet ved baren. Tilsyneladende var hans sidste rolle i filmen FORRÆDDERNE – og det var tilbage i 1988.

Jeg selv gik forsigtigt ned ad alle trapperne til Gothersgade ved halvsekstiden om morgenen– stinkende af øl og tobaksrøg – tidsnok til fx at nå den første afgang til Bornholm kl. 6:36 – eller Tarm 6:28.

Der er faktisk slet ikke så væmmeligt i den store storby, som nogen siger i provinsen.

GODT NYTÅR ønsker Bloggen alle sine læsere.

HVAD SKAL OLIE-STATEN IRAN MED ATOMKRAFT? … OG KOM GUDHJEM-DRENGENE NOGENSINDE TIL TEHERAN

$
0
0
Kødgrosserer K. Spangberg, Kulhuse, har mødt den nye pave – han nåede dog ikke at få hans navn. Foto©Spango.

Kødgrosserer K. Spangenberg, Kulhuse, der har hang til småkager, spirituosa og store cigarer klarede en hel måned uden promiller. Foto©Spango.

UD OVER at optræde i Politikens organ til den højeste oplysning – AT TÆNKE SIG – er bloggen her så priviligeret, at Kødgrosserer K. Spangenberg, Kulhuse, også gerne stiller sine ultra-kloge betragtninger til rådighed for Mellem Gudhjem Og Paris’ læsere. Her er hans foruroligende ord i anledning af årsskiftet:

TÆT PÅ HIMMERIGE

‘FOR IKKE SÅ MANGE DAGE SIDEN var jeg i Paradis ­­– ikke det himmelske eller tilsvarende på jorden, thi et sådan findes ikke, men i den iranske by Pardis nord for Teheran. Til forklaring hører, at Pardis på farsi (iranernes sprog) direkte betyder ‘paradis’. Navnet stammer helt tilbage fra oldtidens Persien.

Pardis er nok det nærmeste man kommer himmerige i mullahernes og ayatollahernes Iran, hvor synd er forbudt. I Pardis bor de velhavende i frisk bjergluft i modsætning til trafikkens organiserede anarki i Teheran. Her svier luftforureningen i øjne og lunger, og man vover livet ved bare at gå over gaden. Trods de kolossale modsætninger er Iran en stor kulturel og menneskelig oplevelse.

Præstestyret derimod – det kan gå ad helvede til. Helt derned, hvor det ikke er varmt, men gloende! Undskyld det ukristelige ønske.

DET FORHADTE PRÆSTESTYRE

Sjældent har jeg oplevet et diktatur, hvor styret har været så forhadt af befolkningen som i Iran. Og jeg har rejst i mange diktaturer. Fordi jeg rejste privat og havde tolk med i skikkelse af min nære veninde, Manijeh, kunne jeg ‘tale’ med folk: Med taxichauffører, tjenere, receptionister på talrige hoteller over det ganske land, folk på gaden, Manijehs familie og hendes venner i det land, hun flygtede fra i 1984 for at finde et fristed i Danmark.

Under godt en måneds ophold (uden alkohol!) og rejse gennem landet oplevede vi ikke én eneste – gentager: Ikke én eneste – der sympatiserede med styret. Nu talte jeg heller ikke med mullaherne, så nogen støtter har regimet vel.

Hør her et uddrag af Folkets Stemme: De har ødelagt landet’ – ‘De gode er døde, dræbt af de sataner, som fortsat sidder ved magten’ – ‘Hitler havde i det mindste tyskerne med sig; vor Hitler mangler helt folkets støtte’ – og så videre i samme dur plus en del endnu værre udsagn. Gang på gang hørte vi klagesang, der afslørede utilfredshed, vrede, frustration og desperation i en befolkning, som føler sig magtesløs og endnu ikke aner, hvorledes den kommer af med tyrannerne.

HVAD SKAL ET LAND SOM IRAN MED ATOMKRAFT?

Enkelte iranere spurgte, hvad Iran skal med atomenergi. Landet svømmer i olie og naturgas. Og en enkelt intellektuel type advarede i forbindelse med aftalerne i Genève med delvis ophævelse af sanktionerne:

‘Pas på! Den tidligere præsident Mahmoud Ahmadinejad gjorde Iran megen skade i udlandet. Men han gjorde også Vesten den tjeneste at røbe regimets inderste ambition om at genskabe kalifatet og gennem islam at erobre verden. Hvorfor tror I dog, at det kun er for at udslette Israel, at styret ønsker atomvåben? Iran har allerede i dag missiler, der kan nå hjertet af Europa. Hvis de kan monteres med atomvåben, bliver Vesten præstestyrets gidsler.’

JEG MÅ SIGE, at ud fra den betragtning – om den er sand, ved jeg ikke – hælder jeg til Israels frygt for, at præstestyret er i færd med at lulle os i søvn.

KOM DRENGENE FRA GUDHJEM NOGENSINDE TIL IRAN?

Iran-drengene – fra venstre Lucas Schmidt, Mogens Cordsen og Jens Riis  fotografret i det rejsetøj, som  foreslået af blggen. Foto©JørgenKoefoed.

Iran-drengene – fra venstre Lucas Schmidt, Mogens Riis Cordsen og Jens Riis fotograferet i det rejsetøj, som foreslået af Bloggen. Foto©JørgenKoefoed.

SÅ VIDT KØDGROSSEREREN. Som det vil være denne Blogs flittige læsere bekendt, var der også andre, der skulle til Iran. Tre gæve gutter fra Gudhjem – Lucas Schmidt, Jens Riis og Mogens Riis Cordsen – reklamerede 26. oktober sidste år her på Bloggen, at de i november ville tage fløjmaskinen til Teheran.

Men kom de nogensinde afsted?

JA, det gjorde de. Men til forskel fra ovenstående Kødgrosserer fandt den lovede rejseberetning i hvert fald aldrig frem til Bloggen. Til gengæld blev der – efter flere rykkere – sendt en stak fotos fra Gudhjem-gutternes oplevelser hos de strenge præster i det forhenværende så vældige Persien.

VED EN TELEFONSAMTALE nytårsaften har hr. Riis Cordsen nu lovet, at en beretning vil nå frem til offentliggørelse på Bloggen senest midt i januar. Men herunder kan der løftes en lille flig af sløret, der afslører. at selv om damerne i Iran var tilsløret, kunne de ikke stå imod, når Jens Riis skruede op for charmen. Bare mullaherne ikke læser denne blog, for så bliver denne damernes ven sikkert ikke lukket ind igen! Foto©LucasSchmidt.

SPIS PARIS – IGEN!

$
0
0
sænker sig over Paris - og spisestederne gør klar klar til at modtage de 100tusinder af sultne gæster. Her anes Tour Montparnasse fra Pont d'Alexandre III. Foto©JørgenKoefoed.

Mørket sænker sig over Paris – og spisestederne gør klar til at modtage de 100-tusinder, som agter at spise ude denne aften. Her anes Tour Montparnasse fra Pont Alexandre III. Foto©JørgenKoefoed.

Det er ikke alle, der har råd til at gå på restaurant i Paris. Foto©JørgenKoefoed.

Men det er ikke alle, der har råd til at gå på restaurant i Paris … Foto©JørgenKoefoed.

... men mon ikke disse to olie-arbabere har råd til en tur eller ti på en af de 3-stjernede i Paris?! Foto©JørgenKoefoed.

… men mon ikke disse to olie-arabere – med bodyguards – er så velbeslåede, at de har råd til en tur på en af de 3-stjernede i Paris?! Foto©JørgenKoefoed.

SPIS PARIS – IGEN!lle ikke gerne have siddet til bords med Danmarks store gastro-pioner? Nu måtte en selv nøjes med at følge i hans for læns afsatte fodspor. Foto©JørgenKoefoed.

Hvem ville ikke gerne have siddet til parisisk højbord med Danmarks store gastro-pioner Mogens Brandt? Nu måtte én selv nøjes med at følge i hans forlængst afsatte fodspor med hans berømte spiseguide i jakkelommen – her godt brugt! Foto©JørgenKoefoed.

I 1964 UDGAV SALIGE Mogens Brandt sin første indføring til det parisiske køkken med SPIS MED MIG I PARIS. Da jeg selv kom til Paris første gang – det var bag på en scooter i 1962 – var det ikke for at spise, men for med egne øjne, at opleve den by, som jeg gennem exotiske fotos i forbudte bøger var blevet dybt betaget af i en al for tidlig alder.

Senere – efter 1968 – kom jeg også til Paris for at spise. Og det selvfølgelig med Mogens Brandts madbibel under armen.

Selv om Mogens Brandt både var skuespiller, instruktør og dramatiker (debut med filmen ‘Mord For Åbent Tæppe’ i 1943 med bla Susse Wold og Preben Marth i hovedrollerne), var det som gastronom, han blev verdenskendt i Danmark. Det var ham, der opfandt begrebet ‘pap-kylling’ og han brugte masser af krudt på at bekæmpe forringelsen af fødevarerne bla i Politiken, hvor han skrev om mad fra 1961. Han var også med til at stifte DET DANSKE GASTRONOMISKE AKADEMI.

To af Mogens Brandts eftertragtede kogebøger. Da jeg købte dem antikvarisk for 15 år siden var de extremt efterspurgte, så jeg måtte slippe omkring en 500-las ffor hver. Nu kan de fås fra 100 kroner og opefter. Foto©JørgenKoefoed.

To af Mogens Brandts eftertragtede kogebøger. Da jeg købte dem antikvarisk for 15 år siden var de extremt efterspurgte, så jeg måtte slippe omkring en 500-las for hver. Nu kan de fås fra 100 kroner og opefter. Foto©JørgenKoefoed.

Men en dag gik den gode Mogens hen og døde – det var i 1970 i en alder af 60 år – og spise-guiden blev således ikke længere opdateret – og blev til sidst ubrugelig. Jeg har for ikke så mange år siden opsøgt flere af de restauranter, som Mogens anbefalede. De fleste af dem er lukket, har fået nye navne – og i hvert fald nye patrons … og chefs de la cusine. Så bogen er nu blot et kuriosum.

EKSTRA BLADETS SEXOLOGER INGE & STEEN DINÉREDE MED MOGENS BRANDT

Det ville den kendte psykolog Sten Hegeler gøre noget ved. Så i 1975 gik han bla sammen med sin lige så berømte psykolog-hustru Inge, i Mogens Brandts kulinariske fodspor og udgav SPIS MED OS I PARIS. Som Sten Hegeler skriver i forordet:

“Dette er Mogens’ bog. Skuespilleren og frem for alt den populære danske gastronom Mogens Brandts bog. Han er død nu og fornøjer sig forhåbentlig med både ambrosia og med at blande den rødlige nektar. Der går aldrig en uge, hvor vi ikke savner ham …’

Bogen er et optryk af hr. Brandts text med kursive tilføjelser af de nye forfattere, så texten kom  til at passe med de faktiske, nutidige forhold.”

DA MOGENS BRANDT LØB IND I EN LASTVOGN

Da jeg arbejdede som layouter på Politikens redaktion i 60erne og 70erne, hilste jeg på den gode gastronom hver fredag, når han kom ind på redaktionens tegnestue for at redigere sin faste mad-klumme sammen med tegnestuechefen Kay Schrøder. En dag blev han – altså Mogens – kørt ned af en bil i Vestergade og blev i nogle uger indlagt på Kommunehospitalet. Han betalte for et eneværelse, hvor han fik bragt mad udefra. Der måtte naturligvis være grænser for, hvad man skal udsætte sine smagsløg for!

At Tænke Sig skrev om ulykken: “Mogens Brandt er blevet påkørt i Vestergade af en lastbil, som ventes at blive udskrevet fra pladesmeden i begyndelsen af næste uge.” Ja, hr. Brandt kom til at fylde mere og mere efterhånden, som han åd sig igennem menu for menu – både i Paris som i København.

I en mail fortæller Politiken-tegneren Jørgen Saabye om trafikulykken, som Mogens Brandt aldrig kom sig rigtig over:

“Jeg layoutede i perioder hans ædespalte. Da han var indlagt, mødte jeg kort efter påkørslen op på hans enestue på Kommunehospitalet med tekst-tråde, så vi kunne finde ud af, hvad der skulle stå i spalten dagen efter. Stuen var fyldt op med masser af blomsterbuketter. Da jeg trådte ind, lå Mogens midt i dem og sov. Jeg troede faktisk han var død. Situationen var pinlig, for ude på gangene lå utallige patienter i træk og støj …”

AT TÆNKE SIG-REDAKTØREN SPISTE OGSÅ MED MOGENS BRANDT

En anden madglad person blev også inspireret af Mogens Brandt parisiske madguide. Det var Politikens tidligere teater- og ballet-anmelder og ATS-redaktør Ebbe Mørk, der desuden skrev om gastronomi, hvor han startede avisens restaurationsanmeldelser sammen med sin gode, cerut-rygende kollega Jonna Dwinger, som siden 1. juledag 2012 har siddet på højre side af Mogens Brandt på en af de lyserøde skyer tæt på Vor Herre. Jonna blev 28 år ældre end sit gastronomiske forbillede.

Ebbe Mørk, som også var en af Brandts disciple, udgav i 1988 SPIS PARIS – EN GASTRONOMISK BYVANDRING, skriver bla i forordet:

“… Min introduktion til parisiske restauranter fik jeg som ung Politiken-journalist i midten af 60’erne, da jeg tilbragte en uge i to ældre kollegers selskab: Madskribenten Mogens Brandt og min kritiker-kollega fra Berlingske Tidende, Svend Kragh-Jacobsen. De nærmest kappedes om at fortælle mig alt det, jeg ikke vidste om både mad og ballet. Mogens Brandt, der var pioner i mad-journalistikken med sine lørdags-beretninger i Politiken, skrev også en spise-guide over Paris, som jeg har slidt til laser (det samme gjorde din blogger, men det skyldtes nu lige så meget, at indbindingen var gjort med dårlig lim). Mange af stederne eksisterer ikke mere, og ‘la nouvelle cuisine’ er kommet imellem. Derfor opfordrede Hans Reitzels Forlag mig til at samle mine gastronomiske indtryk til en ny bog.”

Ebbe Mørks guide har jeg også gået efter i Paris, men den har ikke den samme begejstring, som Mogens Brandts. Nu vil jeg selv starte en guide her på bloggen, som du kan følge, hvis du vil være sikker på god mad.

MASSER AF DÅRLIGE RESTAURANTER I PARIS

Nogen tror, at man spiser godt over alt i Paris. Det er desværre ikke rigtigt. Man kan til gengæld få rigtig meget dårligt at spise rigtig mange steder. Så følg en guide og vær alligevel ikke sikker på noget som helst. Fakta er jo, at lige så snart køkkenchefen er fraværende eller fratrådt, kan der ske katastofer fra den ene dag til den anden. Alors … livet er sandelig fyldt med risici.

DEN FØRSTE RESTAURATION bliver CHEZ FERNAND på Boulevard du Montparnasse. Det sker i over-overmorgen – torsdag 9. januar. À bientôt!

Nu til dags er det heller ikke tilladt at ryge på spisesteder i Frankrig. Derfor er der grisevarmere foran de fleste restauranter og caféer. Men i Mogens BrandtFoto©JørgenKoefoed. Men i Mogens Brandts tid var det tilladt, men en uskik i følge monsieur Brandt. Læs hvad han bla skriver i epilogen til DET GODE BORD: "God mad og vin, gourmandiseb, har intet tilfæøllesz med tobakken ... Den, der tænder en cigaret ved et måltid, hvor der bydes god mad og vin, forbryder sig mod gourmandisns love ... uhøflig mod vært og værtinde ... yderligere groft uhøflig mod de andre gæster ... tobakken tilhører kaffen og de stærke spirituosa ... og man venter endda, til man har fået den første mundfuld kaffe ... Så er det sagt!"  Ja, det lyder solm noget anno NU! Foto©JørgenKoefoed.

Det er heller ikke tilladt at ryge på spisesteder i Frankrig. Derfor er der grisevarmere foran de fleste restauranter og caféer. Men i Mogens Brandts tid var det tilladt, men en uskik i følge monsieur Brandt. Læs hvad han bla skriver i epilogen til DET GODE BORD: “God mad og vin, gourmandisen, har intet tilfælles med tobakken … den, der tænder en cigaret ved et måltid, hvor der bydes god mad og vin, forbryder sig mod gourmandisens love … uhøflig mod vært og værtinde … yderligere groft uhøflig mod de andre gæster … tobakken tilhører kaffen og de stærke spirituosa … og man venter endda, til man har fået den første mundfuld kaffe … Så er det sagt!” Ja, det lyder som noget anno NU! Foto©JørgenKoefoed.

 

SPIS PARIS [1]: CHEZ FERNAND – KLASSISK FRANSK UDEN SNOBBERI

$
0
0

DEN I FRANKRIG KENDTE modetegner, maler og kulturskribent Jean-Philippe Delhomme kommer på Chez Fernand. Som han skriver på restaurantens hjemmeside her i en fri, dansk oversættelse:

“Et helt simpelt brasserie med rigtig gode fiskeretter. Jeg vender ofte tilbage til gryderne her. Serveringen er hurtig, sympatisk og helt uden snobberi.”

Jeg giver monsieur Delhomme fuldstændig ret – bortset fra at jeg aldrig har spist fisk her. Det simple spisested er et besøg værd, hvis man har hang til gode, franske retter.

exteriør-3www

CHEZ FERNAND ligger på den stærkt befærdede Boulevard du Montparnasse. Og hvis du vil følge med i de passerende mennesker og køretøjer, tager du et af de borde, der er placeret ved de store vinduer ud mod gaden. Og om sommeren er der dækket op ude på det brede fortov.

Jeg selv foretrækker, at gå 10 meter ind i lokalet og gå op på repos’en tilhøjre. Her er bordene placeret i en hestesko med en lang sofa hele vejen rundt op mod væggen. Her er der overblik over det meste af restauranten og stadig kig til boulevarden.

De senere år har jeg altid spist her, når jeg var i Paris. Maden er klassisk fransk, hvad de rødternede duge også understreger. Tjenerne er sortklædte med sorte forklæder garneret med sølvfarvede slips – og er både hurtige og høflige. Og priserne passer til stedet: Moderate.

MENUEN

I 2013 kostede menuen med tre retter 30 euro [225 kroner], og her er hvad jeg fik for pengene:

Hvis du har lyst, byder Huset på en gratis Kir med vin blanc [hvidvin].

forret1www

CARPACCIO DE SAUMON À l’HUILE d’OLIVE [Tynde skiver af røget laks med olivenolie]. Meget delikat og meget udsøgt. Foto©JørgenKoefoed.

hovedretwww

JOUCE DE PORC BRAISÉE AU  CURRY, RIZ BASMATI [Braserede Grisetæer i Karry med Basmati Ris]. Grisetæer havde jeg aldrig smagt før, selv om min salige svigerfar nummer 2  – kontorchef i Overformynderiet Knud Topp – ææælskede Syltede Grisetæer, som han altid mæskede sig med ved lørdagsfrokosten i hjemmet på Frederiksberg. Så når han kunne, kunne jeg vel også, tænkte sig, da de var på menukortet. Da de blev serveret, lignede de hverken de syltede, som hr. Topp fortærede og slet ikke om tæer i det hele taget . Men de var faktisk rigtig velsmagende. Så spring ud og bliv tå-spiser – det er ikke spor farligt. Foto©JørgenKoefoed.

dessert-1www

Dessertkortet er pænt stort. Men efter grisetæerne trængte jeg til at rense munden, så jeg tog den traditionelle GLACE VANILLE, COULIS DE FRUITS ROUGES [Nougat Is med en Sovs af Røde Bær]. Ikke så ringe endda.Foto©JørgenKoefoed.

Bagefter selvfølgelig en CAFÉ (som betyder expresso) og i modsætning til mange andre steder, bød Fernand på en lille skål med flere små chokolader. Det var stort … så det var en glad og veltilfreds hr. Koefoed, der forlod Chez Fernand denne sidste dag i oktober 2013. Foto©JørgenKoefoed.

Det er Laurent, der styrer bordene på repos'en.  Jeg kalder ham Speedy Gonzales, fordi han er som en hvirvelvind ... dog havde han denne aften nedsta sit tempo en anelse. Sikkert fordi chefen mente han skabte for meget blæst ved bordene, når han med 100 km i timen servicerede gæsterne. Men sød er han. Han hjalp fx en ældre svagtgående dame hen til toiletterne. Foto©JørgenKoefoed.

Det er Laurent, der styrer bordene på repos’en. Jeg kalder ham Speedy Gonzales, fordi han er som en hvirvelvind … dog havde han denne aften nedsat sit tempo en anelse. Sikkert fordi chefen mente han skabte for meget blæst ved bordene, når han med 100 km i timen servicerede gæsterne. Men sød er han. Han hjalp fx en ældre svagtgående dame hen til toiletterne. Foto©JørgenKoefoed.

HER KOM PICASSO

Et herremåltid, som kan være sig selv bekendt. Og dertil skal lægges, at i 1920erne kom her alle de store kunstnere fra kvarteret: Picasso, Giacometti, Henry Miller og ikke mindst pulpeusen Kiki fra Montparnasse, som bla var fotografen Man Rays foretrukne muse. Jo, det historiske vingesus hænger i gardinerne.

Regningen lød på 38,50 euro og det inkluderede ud over menuen: 2 glas rødvin à 3 euro og 1 café til 2,50 euro + lidt drikkepenge blev det til 40 euro [300 kr.].

HVAD KAN MAN ELLERS FÅ?

FORRETTER:
CHÈVRE CHAUD AU LAUD [Varm Gedeost med Bacon] 9 euro
OS À MOËLLE, PAIN GRILLÉ, GROS SEL [Marv med Grillet Brød og Groft Salt] 9 euro

HOVEDRETTER:
DOS DE CABILLAUD ROTI, RISOTTO À LA TOMATE [Ristet Torskeryg med Risotto med Tomater] 20 euro
BOEUF BOURGUIGNON, POMMES VAPEUR [Bøfgryde som de laver den i Bourgogne med Kogte Kartofler] 20 euro
ROGNON DE VEAU, ENTIER OU ÉMINCÉ, SAUCE MOUTARDE, GRATIN DAUPHINOIS [Kalvebrisler, hele eller skåret i mindre stykker, Sennepssovs, Flødekartofler] 18 euro
CARRÉ d’AGNEAU, QUATRE CÔTES RÔTIE, FLAGEOLETS [Lammeryg, fire stegte Ribben og Bønner] 23,50 euro
TARTARE DE BOEUF, SAUCE AU POIVRE, FRITES [Tartar af Oksekød med Pebersovs og Pomme Frites] 27,50 euro

DESSERTER:
GATEAU AU CHOCOLAT DE NANCY [Chokoladekage som de laver den i Nancy] 8 euro
CRUMBLE AUX POMMES À LA CANELLE [Æbler med Kanel og Ristede Brødkrymmel] 8 euro
GLACE MARRON, SAUCE CHOCOLAT [Kastanje-is med Chokolade-sovs] 8 euro.

SAMLET VURDERING 7,8/10

Interiør: 7/10

Betjening: 9/10

Forretten: 9/10

Hovedretten: 8/10

Desserten: 7/10

Husets vin: 6/10

Pris i forhold til kvalitet: 9/10

gadeskiltwww

CHEZ FERNAND
Prisleje: Mellem
127, Boulevard de Montparnasse (mellem Boulevard Raspail og  Boulevard de Port-Royal.
6. arrondissement
01 43 27 47 11 (det er som regel ikke nødvendigt at bestille bord).
Ringer du fra udlandet eller fra din danske mobil i Frankrig trykker du dette nummer: 0045 1 43 27 47 11.

EBBERØD BANK MIDT i GUDHJEM?!

$
0
0
Sådan ser en enkelt 'tælleslange' - her udrullet i 8 meters længde i Åbogade i Gudhjem. Foto©JørgenKoefoed.

Sådan ser en enkelt ‘tælleslange’ ud – her udrullet i 8 meters længde i Åbogade i Gudhjem. Foto©JørgenKoefoed.

Tælleslangerne kan udover, at tælle forbikørende biler og sige noget om hastighed og bilens størrelse via afstande mellem de to hjulpar. Foto©JørgenKoefoed.

Tælleslangerne kan udover at tælle overkørende biler også sige noget om hastighed og bilens størrelse via afstanden mellem de to hjulpar. Foto©JørgenKoefoed.

JEG MÅ SIGE, at jeg gned mine øjne et par extra gange, da jeg onsdag morgen gik ud af mit hus på Kirkestien og observerede, at der tidligere på morgenen var blevet udrullet to ‘tælleslanger’ tværs over Åbogade lige før svinget ved havnen.

Trafiktælling i Gudhjem i januar!!! Hallo-hallo!!! Det ligner ren ‘Ebberød Bank’.

Stærkt desorienteret ringer jeg til Hasse Hallberg, som er ansat i kommunens Teknik & Miljø.

EGO: Undskyld, at jeg spørger, Hasse Hallberg. Hvorfor i alverden begynder kommunen at måle trafik ned ad Brøddegade/Åbogade midt om vinteren – og så ovenikøbet mens Brøddegade pt er afspærret oppe ved tilkørslen til byen?

HASSE HALLBERG: Det gør vi fordi, vi først og fremmest vil måle den hastighed, som køretøjer kommer ned gennem byen med.

EGO: Javel … men er det ikke først og fremmest noget, der er interessant at måle, når sommerturisterne drøner ned til havnen?

HASSE HALLBERG: Jo, men nu har vi altså besluttet, at måle på alle tidspunkter af året. Vinter, forår, sommer og efterår i år og formentlig også et stykke ind i 2015. Men selvfølgelig måske ikke det bedste tidspunkt lige nu, når en del af strækningen er spærret pga arbejdet med fjernvarmen.

EGO: Hvordan er kommunnen kommet på den idé?

HASSE HALLBERG: Teknik & Miljø har jo løbende kontakt med Trafikgruppen under Gudhjem Byforening. Og her er det blevet fremført, at alt for mange biler og BAT-busser kører for stærkt ned ad de stejle gader. Skal vi kunne gøre noget ved dette problem, er vi nødt til at have nogle tal at forholde os til. Vi kan ikke diskutere ud fra personlige fornemmelser. Hvad nogen synes er for stærkt, synes andre er for langsomt. Derfor disse målinger.

EGO: Byforeningen har jo gennem et par år ønsket at lave et eksperiment med bilfri by en uge eller to i højsæsonen mellem fx kl. 10:00 til 20:00 – således at kun fastboende og BAT-busser og levendører har bil-adgang. Dette er blevet bremset af nogle foretningsdrivende, som mener, at det eneste interessante ved Gudhjem er, at man kan KØRE ned i byen. At byen simpelthen vil ligge øde, hvis turisterne bliver tvunget til kun at bruge ‘Apostlenes Heste’. Plus det modsatrettede argument, at et bilfrit Gudhjem er omsonst, da det KUN er fastboende og IKKE turister, der kører ned i byen om sommeren (sic), og derfor har krævet en temmelig overflødig trafiktælling Er det et led i dette projekt?

HASSE HALLBERG: Nej, slet ikke. Det er først og fremmest for at måle hastighed, men selvfølgelig også trafiktæthed, når nu ‘tælleslangerne’ er rullet ud. Kommunen vil gerne bidrage med, at trafikken bliver afviklet på den rigtige måde, så det bliver mere behageligt og trygt at være i byen.

EGO: Så dette her er altså ikke et led i projekt BILFRI BY?

HASSE HALLBERG: Nej!

Tre dage efter, at 'slangetællerne' blev lagt ud i Åbogade har PL Entreprise A/S markeret, hvoir asfalt-skæremaskinen skal arbejde fra på mandag. Det blev således til fem dages trafiktælling i en delvis afspærret gade. Skønne spildte kommunale kræfter. Foto©JørgenKoefoed.

Tre dage efter, at ‘slangetællerne’ blev lagt ud i Åbogade har PL Entreprise A/S markeret, hvor asfalt-skæremaskinen skal arbejde fra på mandag. Det blev således til fem dages trafiktælling i en delvis afspærret gade. Skønne spildte, kommunale kræfter. Foto©JørgenKoefoed.

PS: I går kunne en mand fra PL Entreprise A/S fortælle mig, at gravemaskinen begynder at grave Åbogade op på mandag, så hvis Teknik & Miljø ikke inden da har fået fjernet ‘tælleslangerne’ bliver der ikke meget tælleri fremadrettet, da slangerne vil blive hakket i flere stykker.

Man må sige, at kommunens trafiktælling har fået en forrygende start.

HVIS DU IKKE KENDER UDTRYKKET ‘EBBERØD BANK’:

EBBERØD BANK er en dansk film fra 1943. Instrueret af Osvald Helmuth med bla ham selv, Maria Garland, Ulrik Neumann, Emil Hass Christensen og Buster Larsen. Den handler om skræddermester Vipperup, der bliver overtalt til at blive bankdirektør for Ebberød Bank. For at skabe dynamik tager Vipperup ukonventionelle metoder i brug, da han tilbyder en indlånsrente på 8% og en udlånsrente til kun 4%. Desuden er bankdirektørens gage en fast procentdel af bankens omsætning – ikke af dens overskud. Udtrykket kan således bruges om noget, som er totalt uholdbart og skørt.

BREAKING NEWS: NU KAN UDLÆNDINGE KØBE HELÅRSHUSE SOM FRITIDSBOLIGER PÅ BORNHOLM

$
0
0
Kommunen har bestemt, at ingen helåshuse i Gudhjem-Melsted må sælges uden bopælspligt – med mindre man beder om en dispensation. Foto©JørgenKoefoed.

Kommunen har bestemt, at ingen helårshuse i Gudhjem-Melsted må sælges uden bopælspligt – med mindre man beder om en dispensation. Foto©JørgenKoefoed.

JEG MØDTE en klog mand i sommers på Nørresand i Gudhjem. Han kunne fortælle mig, at politikerne – sikkert uden at vide det – havde åbnet en kattelem, så udlændinge nu kunne købe et helårshus på Bornholm  og bruge det som fritidshus. Helt lovligt.

Jeg spurgte ham, hvordan det kunne lade sig gøre, og han fortalte, at udlændinge godt må købe et helårshus i Danmark bare de har adresse dér. Men hvis det helårshus de køber kan fås uden bopælspligt, behøver en udlænding ikke at bo der. Og vupti – der er åbnet op for, at helårshuse nu pludselig kan opkøbes i stor stil af vores naboer i nord som i syd.

Jeg tænkte, at det da ikke kunne være rigtigt lige indtil jeg læste lokalredaktør Elisabeth Kroghs artikel i Bornholms Tidende onsdag i sidste uge, hvor hun citerer ejendomsmægler Peter Jensen fra Danbolig i Nexø for denne udtalelse:

‘De nye regler betyder, at folk kan købe en billig bolig, som de kan bruge, som de har lyst, og vi har blandt andet solgt disse boliger til flere norske købere.’

SELV EN EJENDOMSMÆGLER KAN UNDRE SIG

Jeg ringede til ejendomsmægleren Peter Jensen for at høre om det virkelig var rigtigt, at udlændinge nu var begyndt at købe helårsboliger op på Bornholm for at benytte dem som fritidsboliger.

Det kunne Peter Jensen bekræfte. Men han fortalte også, at handlen første skulle forelægges Justitsministeret for at kunne gennemføres. Peter Jensen mente, at købere skulle dokumentere et vist forhold til Bornholm. Han kunne fx berette om en nordmand, der havde dokumenteret, at have holdt ferie på Bornholm i de sidste 20 år. Han fik en tilladelse. Mens andre havde så ringe forbindelse til øen, at det havde undret ham, at Justitsministeriet havde godkendt handlen.

ENHEDSLISTEN IMOD SALG TIL UDLÆNDINGE

Så ringede jeg til Enhedslistens Morten Riis for at høre, om han var klar over, hvad denne nye husorden betød for Bornholm.

MORTEN RIIS: Nej, det vidste jeg faktisk ikke. Men jeg skrev i sin tid et indlæg i Bornholms Tidende, hvor jeg gik stærkt i mod, at man begyndte at ophæve helårshuses bopælspligt. Jeg mente den gang som nu, at det vil få priserne til at gå op. Og dyre huse på Bornholm er en forkert udvikling. Enhedslisten mener ikke, at det skal være dyrt, at have sit eget hus. Men jeg vil da lade oplysningen gå videre til min kollega Bo Haxthausen, som sidder i Miljø-og Teknikudvalget. Det er klart en udvikling, vi er helt imod.

DANSKE FOLKEPARTI VIDSTE DET HELLER IKKE

Dernæst kontaktede jeg et medlem af Teknik- og Miljøudvalget, Dansk Folkepartis Torben Rønne-Larsen, og fortalte om den ladeport der nu – formentlig utilsigtet – var blevet slået op for fuld gab.

Heller ikke han var klar over bagsiden af projektet ‘helårshuse uden bopælspligt’. Han ville strax tage sagen op i Teknik og Miljø ved førstkommende møde.

Da jeg i sommers havde talt med denne kloge mand fra Bølshavn, kontaktede jeg formanden for Bygruppen i Gudhjem, Jørgen Jespersen. Jeg orienterede ham om tingenes tilstand. Han vidste heller ikke, at denne ordning uden bopælspligt kunne udnyttes af udlændinge. Han sendte angiveligt oplysningen videre via en mail til en embedsmand i kommunen. Men jeg ved ikke, om der kom nogen reaktion ud af det.

Der er mange katte i Gudhjem – og sammen med byens mennesker, synes de sikkert heller ikke, at Gudhjem – og andre byer på Bornholm – skal tømmes for fastboende. Foto©JørgenKoefoed.

Der er mange katte i Gudhjem … og sammen med byens mennesker, synes de sikkert heller ikke, at Gudhjem – og andre byer på Bornholm – skal tømmes for fastboende indbyggere. Foto©JørgenKoefoed.

SÆLG IKKE UD AF ARVESØLVET

For mit eget vedkommende er jeg stærkt i mod at sælge ud af arvesølvet. Det er muligt, at andre lande som fx Sverige, Frankrig, Italien og Spanien i flere år har givet udlændinge ret til at købe huse i deres land, men Danmark er et lille land, som bør passe på sine ejendomme, som også Morten Riis påpeger. Og man behøver vel heller ikke, at gøre det samme som naboen?

Desuden tror jeg på, at den attraktive del af Udkantsdanmark, hvortil Bornholm hører, kan vente et opsving i indbyggertal. Tænk på, at København og tilstødende kommuner de sidste to år har haft en tilgang på omkring 1.000 nye tilflyttere – pr måned! En udvikling der tilsyneladende fortsætter. Det giver endnu mere trængsel på vejene og endnu højere priser på boliger. Dét vil få flere til at tænke på at flytte væk. Og så er det jo ærgeligt, hvis Bornholm nu sælger ud af sine attraktive og billige helårshuse.

Således fortalte Torben Rønne-Larsen, at to af hans bekendte ville flytte til øen, fordi transporttiden ind  til København var blevet så lang, at Bornholmerflyet nu sagtens kunne konkurrere på tid. Desuden havde den ene af hans bekendte et arbejde, der kunne klares via computeren. Og med det nye fibernet, der i øjeblikket bredes ud på hele øen kommer net-hastigheden også her fuld på omgangshøjde med, hvad den er andre steder i landet – hvis ikke hurtigere.

HVOR SKAL INDTÆGTERNE KOMME FRA?

Så, kære politikere, STOP for salget af helårshuse uden bopælspligt. Ganske vist er otte byer på Bornholm undtaget for denne regel, men ikke mere, at der i øjeblikket udarbejdes dispensationsregler – og så ved vi alle, hvad det betyder.

PS: Politikerne er i gang med grove nedskæringer på bla skole- og ældreområdet. Fordi riget fattes penge. Men jo flere helårsboliger uden bopælspligt, jo færre skatteindtægter og bloktilskud. En ond spiral, som bør standses snarest – og i hvert inden det også går op for 82 millioner tyskere, at Bornholm er blevet givet frit. For så bliver spareøvelserne virkelig ondskabsfulde.

IRAN – SKIDT ELLER KANEL?

$
0
0
Sådan forstillede bloggen sig, at Iran-drengene – fra venstre Lucas Schmidt, Mogens Riis Cordsen og Jens Riis – ville se ud, nåt de drog til præsternes Iran. Foto©JørgenKoefoed

Sådan forstillede Bloggen sig, at Iran-drengene – fra venstre Lucas Schmidt, Mogens Riis Cordsen og Jens Riis – ville se ud, nåt de drog til præsternes Iran – men Bloggen tog vist fejl. Foto©JørgenKoefoef

FLITTIGE LÆSERE af bloggen husker sikkert, at tre voksne drenge fra Gudhjem agtede sig en tur til Teheran i Iran. Flere har efterfølgende spurgt om de nogensinde kom afsted, da den lovede rejserapport aldrig dukkede op. De kom afsted og her er oplevelserne – stærkt forsinket – nedfældet af Mogens Riis Cordsen:

I NOVEMBER VAR JEG SAMMEN MED med Jens Riis og Lucas Schmidt på en lille rundtur i Iran. Udover at landet indeholder nogle af de mest fantastiske kulturperler, så som moskeer, basarer, pladser, paladser, og ruiner, er det allerbedste ved Iran de mennesker, som bor der. I denne lille beretning fortæller jeg om nogle af de ting, der gør Iran fantastisk at besøge, men også lidt om de ting, der berettiger udtrykket ‘slyngelstat’ om dette smukke land.

DEL 1: DÉT, DER GØR IRAN TIL ET AF DE MEST FANATSTISKE LANDE AT REJSE I

VI MÆRKEDE allerede stemningen, da vi steg ombord i Pegasus Airline – flyet til Istanbul. Vi var de ganske få passagerer med blå/grønne øjne og leverpostejsfarvet hår. De andre talte næsten alle sammen iransk sammen. Under halvdelen af kvinderne havde tørklæde på, men da vi landede i Teheran, tog alle et på. Det jo er forbudt for kvinder i Iran at vise sig offentlig uden at være tildækket. Det var nærmest et helt ritual, som gentog sig bare omvendt, da vi steg ombord på flyet mod København en uge senere.

Flyet en Boeing 737-800 var af nyere dato, så alt gik planmæssigt. Undervejs på den ca 6 timer lange flyvetur talte vi med flere unge iranere, som var interesseret i at vide, hvorfor vi skulle til Iran – samtidigt gav os nogle gode tips til rejsen. Denne ægte interesse for andre mennesker og hjælpsomhed, skulle vi i den næste uges forløb finde ud af, er dét, der gør iranerne til et så særligt folkeslag. Et af turens gode rejseminder.

Vi landede i Imam Khomeini Lufthavnen i Teheran 04:00 om morgenen. Vi kom gnidningsløst gennem pas og toldkontrol – dog noget anderledes end vi er vant til. Kønnene er strengt adskilt. Selv lufthavnene har indgange kun for mænd og kun for kvinder.

Mens vi ventede på vores bagage, hjalp et svensk/iransk ægtepar med valutaveksling og taxa til vores hotel i Teheran, som ligger en times kørsel fra lufthavnen.

Efter nogle timers søvn på hotellets 8. etage – med udsigt over byen og bjergene med sne på toppen ­– begav vi os ned i underetagen til en formidabel brunch.

Godt mætte prajede vi en taxa og kørte ind til centrum for at se på bylivet. Teheran er ikke umiddelbart nogen flot by. Den er stor – ca 12 millioner indbyggere – larmende og beskidt. Men der er mange spændende ting at se: Det gamle Golestan Palads, bazaren og de mere moderne butikker og gågader. Et sandt mix af tradition og modernisme præger byen. Kvinderne er bestemt ikke tilbage modemæssigt – og på trods af krav om tørklæde ser man tydeligt, at der bliver gået op i sko, hår og make-up.

Sådan er udsigten fra Tehran Homa Hotels restaurant. Det er fem stjernet og prisen for et dobbeltværelse med opredming er 7.430.610 IRR eller omkring 800 kr pr. nat incl morgenmad. Foto©MogensRiisCordsen.

Sådan er udsigten fra restauranten i Tehran Homa Hotel. Det er fem-stjernet og prisen for et dobbeltværelse med opredning er 7.430.610 IRR eller omkring 800 kr pr nat incl morgenmad. Foto©MogensRiisCordsen.

Mane varer - lille bil. Men varerne skal frem til markedet i Tehran. Foto©MOgensRiisCordsen.

For mange varer – for lille bil. Men markedet i Teheran åbner lige om lidt. Foto©MogensRiisCordsen.

Tehrans marked er proppet med varer, men der er også plads til et religiøst optog med menensker og dyr. Foto©MogensRiisCordsen.

Teherans marked er proppet med varer, men der er også plads til et religiøst optog med mennesker og dyr. Foto©MogensRiisCordsen.

Moskeen tæt på markedet i Teheran ligner alle de andre moskeer – med smuk arkitektur og smukke detaljer i udsmykningen. Foto©MogensRiisCordsen.

Moskeen tæt på markedet i Teheran ligner alle de andre moskeer – med imponerende arkitektur og smukke detaljer i udsmykningen. Foto©MogensRiisCordsen.

Kvinderne i Teheran var meget interesseret i tale med sådan tre raske drenge højt fra nord. Det er Jens Riis til venstre og café-direktør Lucas Schmidt i rødt. Foto©MogensRiisCordsen.

Kvinderne i Teheran var meget interesseret i tale med sådan nogle raske drenge højt fra nord. Det er Jens Riis til venstre og café-direktør Lucas Schmidt i rødt. Foto©MogensRiisCordsen.

UD AF TEHERAN

Vi havde bestemt at køre til Esfahan næste dag. Lucas fik hotellet til at skaffe en guide, der kunne køre os den 456 km lange tur sydpå. Hassan ankom med sin privatbil, og vi aftalte en pris. Han var pensioneret raketofficer fra det iranske luftvåben og talte udmærket engelsk. Han havde været med i Iran-Irak krigen 1980-88.

Mogens fylder cirka 1/2 m2 af det i alt 20 km2 store areal , som rummer Mausoleet for Ayatollah Khomeini, hvor også søn Ahmed er begravet samt et, kultur- og turistcenter, et universitet for islamiske studier, et seminar, et indkøbscenter og en P-plads til 20.000 biler. Det kolossale projekt blev startet ved Khomeinis død 3. juni 1989 ... og der bygges sattadig. Foto©LucasSchmidt.

Mogens fylder cirka 1/2 m2 af det i alt 20 km2 store areal , som rummer Mausoleet for Ayatollah Khomeini, et kultur- og turistcenter, et universitet for islamiske studier, et seminar, et indkøbscenter samt en P-plads til 20.000 biler. Det kolossale projekt blev startet ved Khomeinis død 3. juni 1989 … og der bygges stadig. Foto©LucasSchmidt.

Undervejs mod den hellige by Qom besøgte vi mausoleet til minde om Ayatollah Khomeini. Et stort område med moskeer, minareter og pladser hvor der stadig bygges. Det var fredag, så der var mange, der skulle til bøn. Hassan tog lige fredagsbønnen med, mens vi nøjedes med at kigge på mange hundrede mennesker, der lå på knæ med hovedet mod Mekka.

Jeg kom ved et uheld til at betræde et sted, der kun er for kvinder. Blev gjort opmærksom på den frygtelige fejltagelse og måtte hurtigt fortrække. Heldigvis slap med skrækken uden at blive tildelt adskillige stokkeslag som straf.

Selvfølgelig måtte det ske: Den charterede taxi brød sammen efter en times kørsel fra Qom og måtte på værksted. Foto©MogensRiisCordsen.

Selvfølgelig måtte det ske: Den chartrede taxi brød sammen efter en times kørsel fra Qom og skulle en tur på værksted. Foto©MogensRiisCordsen.

Vi fortsatte videre sydpå gennem ørkenen mod Esfahan. Efter en times kørsel begyndte der at lugte af brændt kobling i bilen. Hassan stoppede. Motorhjælmen op. Uuuh, hvor det røg. Umuligt at køre videre, men Hassan rekvirerede resolut autohjælp og taxa, så vi kunne komme videre. Denne taxachauffør troede han var Michael Schumacher og kørte temmelig vildt. Vi nåede i god behold frem til hotellet i centrum af Esfahan hen på aftenen.

DEN FLOTTESTE BY

Da Shah Abdas i 1598 besluttede, at flytte fra Qavin til Isfahan skulle hele den gamle by rekonstrueres. Det blev løst af arkitekten Shaykh Baha, som bla stod bag den storslåede moske. Foto©MogensRiisCordsen.

Da Shah Abdas i 1598 besluttede, at flytte fra Qavin til Isfahan skulle hele den gamle by rekonstrueres. Den opgave blev løst af arkitekten Shaykh Baha, som bla stod bag den storslåede Imam Moske. Foto©MogensRiisCordsen.

Esfahan er uden tvivl den flotteste by, som vi besøgte på vores korte rejse i Iran – så vi kunne sagtens have tilbragt flere dage her. I midten af den gamle by ligger IMAM SQUARE, der vist er verdens andenstørste plads – den største er Den Himmelske Freds Plads i Beijing.

En kæmpe bazar omkranser pladsen og her kan der købes alt fra tæpper til mad, køkkenting og tøj. Bazarerne i Iran er opdelt i temaer. Fx sælges i et område kun tæpper og i et andet område kun slik, nødder og tørret frugt. De handlende er relativt fredelige og prøver ikke at prakke de få turister – der trods alt er – noget på. Vi blev inviteret ind i en butik med tæpper og budt på the. Der blev sludret livligt, og det endte med, at jeg købte et lille tæppe.

I et område af Imperial Bazaar er der dømt 'tæppeland. Her er Jens i gang med 'prutteriet'. Foto©MogensRissCordsen.

I et område af Imperial Bazaar er der dømt ‘tæppeland. Her er Jens i gang med ‘prutteriet’. Foto©MogensRiisCordsen.

På IMAM SQUARE finder man også flere utroligt smukke moskeer, bla den største i Esfahan IMAM MOSQUE. Selve kuplen er malet med flotte blomstermotiver. Vi var nok faldet i staver i lang tid ved dette syn, hvis ikke det lige var fordi, at vi blev overfaldet af en flok fnisende iranske piger. De ville høre, hvor vi kom fra, og hvad vi syntes om Iran. De var ret gode til engelsk, så det var sjovt at snakke med dem.

Esfahan kan også prale af et par paladser, som er yderst prægtige og den konge, der engang har levet her, må have levet ret godt. Den er også kendt for sine mange, gamle broer over floden. Vi besøgte bla en restaurant, som lå ved en af disse broer. Her kom vi i snak med tre meget kønne og veluddannede unge kvinder.

Der findes også en spændende, gammel, armensk, kristen bydel – ja, der er faktisk religionsfrihed i Iran.

Efter disse spændende dage rejste vi med bus tilbage til Teheran og tidligt næste morgen fløj vi hjem via Istanbul.

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det: Direktøren for det hele – Lucas Schmidt – på Si-o-Seh-broen over ayandeh-floden i Esfahan. Foto©MogensRiisCordsen.

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det: Direktøren for det hele – Lucas Schmidt – på Si-o-Seh-broen over Zayandeh-floden i Esfahan. Foto©MogensRiisCordsen.

Lucas havde medbragt et lommevideokamera og er i gang med en scene, hvor Jens forklarer forskellen på pigerne i Isfahan og Gudhjem. Foto©MogensRiisCordsen.

Lucas havde medbragt et lommevideokamera og er i gang med en scene, hvor Jens forklarer forskellen på pigerne i Isfahan og Gudhjem. Foto©MogensRiisCordsen.

Lucas fortsætter med få Jens pige-forklaringer ned på et video-diskette lige midt i bazaaren i Isfahan. Foto©MogensRiisCordsen.

Lucas fortsætter med få Jens’ dame-forklaringer ned på en video-diskette lige midt i bazaaren i Isfahan. Og nej, regn ikke med, at du kommer til at se disse videooptagelser – siger videofotografen. Foto©MogensRiisCordsen.

Damer, damer og damer. Jens er i sit es – og Lucas lytter og prøver at lære, hvordan an får kvindetække. Foto©MogensRiisCordsen.

Damer, damer, damer. Jens er på hjemmebane – og Lucas lytter og prøver at lære. Foto©MogensRiisCordsen.

SÅDAN ER PRISERNE

Luxusbus – 6 timer med forplejning – 200.000 IRR pr person (45 kr). Metro og bybus ganske få kroner pr tur. Taxa 15-20 kr pr tur. D er kan pruttes med priserne, da der køres uden taxameter specielt med taxachaufførerne men også på hotellerne. Man skal lige vænne sig til de store beløb. 100 kroner er 456.390 IRR. Så Iran er et billigt rejseland.

TRAFIK-ANARKI

Den største fare ved at rejse i Iran, må siges at være trafikken. Der køres heftigt og stærkt – også hen over fodgængerovergange med grønt lys. Der er motorcykler overalt – på fortove, i bazaren, i parkerne. De mener selv at have fortrinsret, så man skal se sig godt for.

I bybusserne sidder kvinder bagerst og mændene forrest. Kvinderne stiger ind af den bagerste dør og mændene af den forreste. Mærkeligt system – også fordi mænd og kvinder sidder blandet i langtursbusser og i restauranter.

DEL 2: ER IRAN EN SLYNGELSTAT?

PROPAGANDA

Vi havde mange oplevelser, der gjorde, at vi fik indtryk af Iran som et ekstremt kontrolleret land. Rundt omkring på husmure og på plakater langs vejene ses billeder af mennesker og hvide duer. Det er martyrer, der døde i 80’erne i krigen mod Irak, og der er billeder over alt af Ayatollahen i gadebilledet.

Slyngelstat!? – både ja og nej. Hvis man ser på de almindelige mennesker, som vi mødte, så udstrålede de en venlighed og en gæstfrihed, som man ikke finder mange steder. Folk spurgte flere gange, om de kunne hjælpe fx i forretninger, hvor ekspedienten ikke talte engelsk. Dem, vi snakkede med, var generelt meget positive over for vesten og USA og meget ivrige for at øve deres engelske.

På den anden side er der regeringen, som udstråler noget helt andet. Propagandabillederne med martyrer, hellige mennesker, hadebilleder og udsagn om USA, opfordring til selv at blive martyr, giver et billede af en slyngelstat. Når man så samtidig ved, at Iran vil have atomkraft, har verdensrekorden i antal af henrettelser af ‘kriminelle’ (fx er der dødsstraf for at konvertere væk fra islam) og opfordrer til had mod vesten. Men det iranske folk er det sødeste, mest ægte interesserede og hjælpsomme, jeg har mødt.

SIKKERHED

Kriminalitet er næsten ikke-eksisterende. Det farligste i Iran er trafikken, da folk her kører som vanvittige.

Venlig hilsen Mogens Riis Cordsen.


DET GÅR UFATTELIGT GODT

$
0
0
Sådan har udviklingen været på blog-besøg siden starten 1. maj 2010. Foto@LisaHøyrup.

Sådan har udviklingen været på antallet af klik på bloggen siden starten 1. maj 2010. Foto@LisaHøyrup.

STATSMINISTER Poul Schlüter er fadderen til den optimistiske sætning: ‘Det går ufatteligt godt’. Det var i 1983, hvor firkløverregeringen med Det Konservative Folkeparti i spidsen for Venstre, Centrum-Demokraterne og Kristeligt Folkeparti tilkendegav, at den ville føre genopretningspolitik og lagde chokagtigt ud med at suspendere den automatiske dyrtidsregulering, der i flere år havde sikret lønmodtagerne kompensation for de stigende priser. Samtidig erklærede den at ville føre en fastkurspolitik på valutaområdet. Projektet lykkedes, da bla det høje renteniveau fra september 1982 på 22% blev nedbragt til 14% i foråret 1983.

Det samme kan Bloggen fastslå her i opstarten af 2014 – uden at være indblandet i Danmarks valutapolitik. Bloggen er nemlig økonomisk uafhængig og gratis. Det er mere antallet af klik, der har været på Bloggen siden begyndelsen, der har været ufatteligt godt.

Tælleren blev selvfølgelig sat på nul ved starten i maj 2010 og har frem til årsskiftet 2013/14 talt sig op til – måske ikke astronomisk – men dog til et pænt tal.

I starten gik det langsomt, men kurven har taget en dramatisk optur sidste år. Således stod tælleren ved 2013-start på 85.882 og sluttede 31. december 2013 på 307.491 – altså 221.609 klik i 2013 eller 607 klik pr. døgn. Lidt af en ufattelig stigning, når man kigger på tallet fra starten i 2010 til 31. december 3012. I løbet af disse 2.130 dage blev der i snit klikket 40 gange om dagen.

Flere gode mennesker har spurgt mig om, hvorfor jeg ikke sætter annoncer på bloggen og tjener en skilling til de udgifter, der er forbundet med at holde Bloggen igang.

Jo, måske … hmmm ….

GODT NYTÅR TIL BLOGGENS UFATTELIG MANGE LÆSERE – OG TAK FOR DEN UFATTELIGE INTERESSE.

——————

Her er et udpluk af nogle af de bedste blogs – også da den kørte på www.avisen.dk fra 2007-2010:

RIFBJERGS VÅDE WIENERBRØD – 10. januar 2007

DERFOR BLEV TØGER SOM HAN ER – OG DERFOR ER UFFE SUR PÅ JYLLANDS-POSTEN – 15. februar 2007

EKSTRA BLADET TALER BYGGEMATADORERS SAG
– 11. juli 2007

KONGEHUSETS HEMMELIGHEDER ­– 6. januar 2008

BENNY HOLST OG METTE FUGL OG LEONARD COHEN
– 20. januar 2008

DEN TREDJE MAND OG KONKURSKONGERNE ­– 20. juli 2008

FINANSKRISE: DE RIGE MÅTTE TAGE TOGET – 8. maj 2009

KLODEN KLAR TIL 5. NIVEAU – 1. juni 2010

BREAKING NEWS: BORNHOLM FÅR AMBASSADE – 8. juni 2010

PRICE VIL TILBAGE TIL BORNHOLM – 15. juni 2010

SÅ MANGE HVIDE SKJORTER HAR TV’2 STEFFEN BRANDT
– 27. juni 2010

NU KAN DET AFSLØRES HVEM DER HALSHUGGEDE DEN LILLE HAVFRUE – 5. juli 2010

NU MÅ MAN GODT HADE JØDERNE – IGEN – 17. juli 2010

DA JEG KIGGEDE BOB DYLAN DYBT I ØJNENE – 27. oktober 2010

KUNST PÅ HERRETOILETTER 1: FYN ER LANGT FRA FIN
– 24. november 2010

TØGER SEIDENFADEN BÅRET HJEM I SENG – 13. december 2010

HVEM SPRÆNGTE WORLD TRADE CENTER I LUFTEN?
– 23. januar 2011

KÄNDIS-PRÆST VAR MASSIVT MED TIL AT PÅVIRKE AFSTEMNINGEN OM NAVNET PÅ DEN NYE BORNHOLMER-FÆRGE – 5. marts 2011

GUDHJEM MISTER LASTENS HULE – 16. marts 2011

GADDAFI TIL BORNHOLM – 17. april 2011

BILLE AUGUST HAR KØBT PALÆ LIGE UD TIL ØRESUND
– 23. maj 2011

FOLKEMØDETS 2. DAG: ER VESTAGER BLEVET FORLOVET MED POLITIKEN? – 17. juni 2011

HELLE THORNINGS NYE BÆNKEVARMER – 25. juni 2011

BLEV PRINSESSE DIANA MYRDET? – 1. juli 2011

BLADDØDEN SLÅR IGEN TIL PÅ BORNHOLM
– 22. september 2011

3-DOBBELT MINISTERBESØG I GUDHJEM – 18. oktober 2011

VERDENSSENSATION: NU KAN DET AFSLØRES, HVEM DER FANDT PÅ NEIL ARMSTRONGS BERØMTE ORD PÅ MÅNEN
– 22. november 2011

TRODS 80 ÅR HAR STUD.MAG. KLAUS RIFBJERG ENDNU IKKE FÅET SIN EKSAMEN – 15. december 2011

MENNESKELIG TRÆNGSEL BLANDT VANDBØFFEL OG GRAVHUND – 18. februar 2012

FREEZE HOS PRICE – 28. februar 2012

BREAKING NEWS: COCKTAILBAR I GUDHJEM!!!
– 11. marts 2012

LYSTFISKER-ELITEN OG SIMON JUHL TØMTE ØSTERSØEN FOR FISK – 25. marts 2012

SVANEKE-BO: STRUENSEE HAVDE IKKE EN AFFÆRE MED DRONNINGEN – 13. april 2012

PRINS HENRIK LEVEREDE RÅBUKKEN – 19. maj 2012

DEN HVIDE MAND VÅGNER FØRST OP, NÅR HAN OPDAGER, AT MAN IKKE KAN ÆDE PENGE – 5. juni 2012

FOLKEMØDETS DAG 2: LARS LØKKE GIK IKKE I FADØLSFÆLDEN – 16. juni 2012

KÆMPE GUDHJEM-ISKAGER VAR VED AT TAGE LIVET AF LIVSTILSKÄNDISSER FRA DANMARKS RADIO – 9. juli 2012

HER ER BORNHOLMS ALLERBEDSTE SPISTESTED
– 1. september 2012

HER SPISER CHEFEN FOR POLITIETS EFTERRETNINGSTJENESTE – 7. september 2012

SYMI 5: DE GRÆSK-KATOLSKE VILLE IKKE INFICERES MED MUSLIMER – 16. oktober 2012

SENSATIONELT TOPMØDE PÅ CHRISTIANSØ – 21. oktober 2012

BANKEKØD i GUDHJEM – 14. november 2012

PALLE LEVERPOSTEJ HAR DRUKKET SIN SIDSTE PILSNER
– 14. december 2012

TERRA MOTO: KUNST ER IKKE NYTTELØST … BAAAH!!!
– 14. januar 2013

DR-CHEF TIL MYLLE: DIN PISSEMYRE! – 29. januar 2013

OPRÅB: LAV IKKE BORNHOLM OM TIL EN 100% FERIEØ
– 4. februar 2013

DER KOMMER IKKE FLERE PAVER – 6. marts 2013

TUNG DRENG FRA GUDHJEM SPRÆNGER TROMMEHINDER I EUROPA – 10. april 2013

PYLLE ER IKKE PYLRET eller DANMARKS MEST FOTOGRAFEREDE KVINDE BESØGER GUDHJEM – 23. maj 2013

FOLKEMØDET DAG 1: POLITIKENS CHEFREDAKTØR PÅ JAGT EFTER EN FORSVUNDEN GENNEMTYGGET HALV KYLLING – 14. juni 2013

NU KAN DU OG BARBIE-GIRL SLENTRE EN AFTENTUR OP OG NED AF RENÉ DIF GADEN i ØSTERMARIE – 6. juli 2013

HR. JAZZ FORÆREDE BORNHOLM EN BLUES – 12. juli 2013

BREAKING NEWS: SANGEREN STEFFEN BRANDT FRA TV2 HYLDER GUDHJEMS THOR MED EN 100 ÅRS SANG
– 1. august 2013

BREAKING NEWS: DØDSKØRSEL I GUDHJEM – 8. august 2013

DEN BORNHOLMSKE BALZAC FIK SINE EGNE SOKKEHOLDERE – 26. september 2013

SANGEREN STEFFEN BRANDT KØBER GUDHJEMS 3. SMUKKESTE HUS – 16. oktober 2013

BREAKING NEWS: KØBENHAVNSKE RESTAURATØRER OG CAFÉ-EJERE FORHANDLER OM KØB AF KAFFESLOTTET I GUDHJEM – 12. november 2013

TRIST NYHED FRA PARIS – 17. november 2013

KURT TRAMPEDACH – KUNSTNEREN DER FORGÆVES LEDTE EFTER SIN TABTE BARNDOM – 12. december 2013

SÅ BLEV DEN SIDSTE GUDHJEMSKE JULEKALENDERLÅGE ÅBNET – 24. december 2013

SÅ ER KOMMUNEN HOLDT OP MED AT TÆLLLE I GUDHJEM

$
0
0
Det er svært at tælle biler, der er afspærret i begge ender. Også her i Åbogade i Gudhjem. Foto©JørgenKoefoed.

Det er svært at tælle biler i en gade, der er afspærret i begge ender. Også her i Åbogade i Gudhjem. Foto©JørgenKoefoed.

TÆLLINGEN AF MOTORKØRETØJER, der startede 8 januar i den delvis afspærrede Brøddegade/Åbogade i Gudhjem, er nu ophørt. Da Åbogade blev total afspærret i begge ender fredag 17. januar, besluttede Hasse Hallberg fra Teknik & Miljø åbenbart, at der vist ikke var nogen mening i at blive med at registrere de gravemaskiner, der passerede hen over ‘tælleslangerne’i Åbogade. Så om lørdagen var slangerne forduftet. Meget fornuftigt for mandag gik skæremaskinen i gang med asfalten i Åbogade.

Nu bliver det spændende at høre, hvad kommunen fik ud af disse 10 dages indsats i Gudhjem. Måske bliver det medvirkende til, at kommunen vil forbyde turistkørsel ned i Gudhjem til sommer.

Lørdag 18. januar er kommunens 'tælleslanger' hjemtaget af kommunen. Foto©JørgenKoefoed.

Lørdag 18. januar er kommunens ‘tælleslanger’ hjemtaget af kommunen. Foto©JørgenKoefoed.

Asfalten skæres klar til gravkoen – heldigvis npåede kommunen at fjerne deres 'tælleslanger', der lå netop her. Foto©JørgenKoefoed.

Asfalten skæres op og gøres klar  til gravkoen – heldigvis nåede kommunen at fjerne deres ‘tælleslanger’, der lå netop her. Foto©JørgenKoefoed.

EBBERØD BANK MIDT i GUDHJEM?! 11. januar, 2014

 

 

HVAD VAR DET PIA KJÆRSGAARD IKKE MÅTTE SE PÅ CHRISTIANIA PÅ SKUDDAGEN FEBRUAR 2012?

$
0
0
Hvad skete der på værelse 109(der hvor kvinden står på balkonen) på Hotel Murmann søndag 29. april 2012 mellem 11:00 - 11:30? Foto©JørgenKoefoed.

Hvad skete der på værelse 109 (der hvor kvinden står på balkonen) på Hotel Murmann søndag 29. april 2012 mellem 11:00 – 11:30? Foto©JørgenKoefoed.

FØRST ET SIDESPRING. Lørdag 28. april sidste år ankom jeg sammen med min hustru til Hotel Murmann i den lille-bitte badeby Maratea i det sydvestlige Italien. Hotellet var tilsyneladende nybygget. Det var smukt og 5-stjernet, så vi nappede et par overnatninger.

En af dagene forlod vi efter morgenmaden vores værelse for et gå en tur i byen. Da vi havde glemt noget, kom vi tilbage inden for en time. Da vi steg ud af elevatoren var vores værelse spærret af en rengøringsvogn, som var bevogtet af to rengøringskoner med hver sin gulvskrubbe i hånden. Det hele lignede det danske rigsvåben – blot var våbenskjoldet her skiftet ud med denne cleaning-vogn.

Da vi bad dem om at flytte sig, så vi kunne komme ind på værelset, rystede de benægtende med hovederne. Vi måtte ikke komme ind. Der foregik åbenbart noget bag den lukkede dør, som vi ikke måtte se.

Da vi endnu engang bad om at komme ind, rykkede damerne blot lidt tættere sammen og sænkede deres våben (gulvskrubberne). Vi blev nødt til, at fortrække til gårdhaven foran hotellet. Her kom receptionisten løbende med et par glas perlende spumante og beroligede os med, at vores værelse ville være klart om ikke ret længe.

Tyve minutter efter kom den volumniøse og overstrømmende venlige inspektør ud til os og fortalte glædesstrålemde, at nu kunne vi komme ind på værelset.

Vel oppe undersøgte vi, om noget var stjålet. Det var ikke tilfældet. Så undersøgte vi, om der var blevet anbragt narko i hemmelige rum i kufferterne (vi var jo i Mafia-land), opsat mikrofoner eller videokameraer. Tilsyneladende var alt OK. (Eller havde inspektøren blot brugt vores værelse til et unævneligt samvær med hotellets smukkeste stuepige?)

Da jeg så samrådet med Helle Thorning-Schmidt i fredags, kom jeg til at tænke på episoden fra Hotel Murmann.

Hvad var det, som vi ikke måtte se den gang i Maratea? Og hvad var det, som Pia Kjærsgaard ikke måtte se på Christiania?

OG SÅ TIL SAGEN

Der deltog 34 folketingspolitikere i det åbne samråd om Retsudvalgets aflyste besøg på Christiania 29. februar 2012. Foto:FolketingetsTV

Der deltog 34 folketingspolitikere i det åbne samråd om Retsudvalgets aflyste besøg på Christiania 29. februar 2012. Foto:FolketingetsTV

VOR STATSMINISTER er glat som en ål og dermed svær at få skovlen under. Desuden kan hun stå på ét ben og løfte det andet lige lodret op i vejret, så hendes krop har en fod i begge ender. Så, ja, selvfølgelig er hun glat.

Det måtte hendes tro væbner Bo Lidegaard – Politikens unavnkundige chefredaktør – også sande, da han havde inviteret Helle til en gang gennemhegling på Politikens scene i Gæstgivergården under Folkemødet sidste år i Allinge.

Det blev nemlig ikke til meget oral-pisk. Bo stillede flinke spørgsmål og de få med lidt kød på afparerede statsfruen på knivskarp vis. Og Flinke-Bo er jo ikke den, der dybdeborer. Meget forståeligt, at Helle så særdeles tilfreds ud, da hun forlod scenen.

Knap så glad så hun ud, da hun sad til samråd på Christiansborg i fredags og bedyrede sin uvidenhed om, hvad det var, der var foregået omkring hende.

Der blev stillet mange spørgsmål. Desværre var de fleste ens. Derfor blev det såre nemt for Helle. Hun kunne igen og igen og igen og igen og igen bare bruge det samme svar. Så ikke noget at sige til, at hun også ved denne lejlighed forlod scenen – omend ikke smilende, så dog med den røde neglelak intakt.

Helle Thorning var sprudlende, da hun svarede på Bo Lidegaards flinke spørgsmål under Folkemødet på Bornholm sidste år. Foto©JørgenKoefoed.

Helle Thorning var sprudlende, da hun svarede på Bo Lidegaards flinke spørgsmål under Folkemødet på Bornholm sidste år. Ingen panderynker hos Statsfruen ved denne lejlighed. Foto©JørgenKoefoed.

Den glade Helle forsvandt som dug for solen, da Dansk Folkeparti og Enhedslisten begyndte at stille ubehageluge spørgsmål under samrådet på Christiansborg i fredags. Foto·FolketingetsTV.

Den glade Helle fra Folkemødet forsvandt som dug for solen, da Dansk Folkeparti og Enhedslisten begyndte at stille ubehagelige spørgsmål under samrådet på Christiansborg i fredags. Foto·FolketingetsTV.

BOMBEN TIKKER STADIG

I første omgang har Enhedslisten fredet hende ved at tildele hende en lille næse. Dermed markerede de, at der ikke bliver noget med øgede undersøgelser ind i Statsministeriet.

Men bomben under Helle og hendes departementschef Christian Kettel Thomsen er dog endnu ikke helt demonteret.

De to topchefer i Udenrigsministeriet er som bekendt sendt hjem i stuearrest – med løn. Her skal de røngtenfotograferes af advokater fra Kammeradvokatens kontor. Og bliver de trængt op i en krog, kan det være, de lader aben gå videre til Far og Mor i Statsministeriet – og så er Fanden løs – ikke i Laksegade – men i Prins Jørgens Gård nummer 11.

Det var faktisk kun Jan E. Jørgensen fra Venstre, der stillede et anderledes spørgsmål, nemlig hvordan det kunne være farligt for Pia Kjærsgaard (og Peter Skaarup), at komme på Christiania på skuddagen 29. februar 2012 og ikke 129 dage senere den 7. juli. Det behøvede Statsministeren ikke at svare på, da det lå uden for det, hun var blevet kaldt til samråd for.

Men det kunne være interessant at få oplyst fra PET-chef Jacob Scharf eller fra hans utilfredse medarbejdere, hvad det var, de to fra Dansk Folkeparti ikke måtte se på Fristaden.

DET MENER FRISTADENS GRUNDLÆGGER

Fristadens grundlægger Jacob Ludvigsen er her fotografet under en middag i ahns hus på Bornholm. Foto©JørgenKoefoed.

Fristadens grundlægger Jacob Ludvigsen er her fotograferet under en middag i hans hus på Bornholm. Foto©JørgenKoefoed.

Jeg ringede til Christianias grundlægger og opfinder, journalist og sprællemand Jacob Ludvigsen og stillede ham ovenstående spørgsmål.

Fra sit domicil på Brændesmark nær Svaneke havde han dette bud.

JACOB LUDVIGSEN: Det er humbug det hele. Jeg tror ikke, at der var noget som Pia ikke måtte se. Hvad skulle det dog være? Jeg tror bare at PET-chefen ikke gad Pia.

DET MENER KUNSTNEREN

Kunstneren Henrik Flagstad boede indtil fornylig tæt på Christiania. Her er han filmet, da han udsmykkede en galv i Brande i 1968. Foto:YouTube.

Kunstneren Henrik Flagstad boede indtil fornylig tæt på Christiania. Her er han fotograferet, da han udsmykkede en gavl i Brande i 1968.

Dernæst kontaktede jeg Henrik Flagstad, medlem af kunstnergruppen Decembristerne og tidligere bladtegner på Politiken. Han har ikke alene i mange år har boet på Christianshavn ­i nærheden af Staden, men også lavet nedenstående portræt af Pia Kjærsgaard (se http://caricature.dk/user/25)

Sådan ser kunstneren Henrik Flagstad den tidligere forkvinde for Dansk Folkeparti. Tegnin g@HenrikFlagstad.

Sådan ser kunstneren Henrik Flagstad den tidligere forkvinde for Dansk Folkeparti – og det var åbenbart det syn PET-chefen ville beskytte hende imod … ifølge Flagstad. Tegning©HenrikFlagstad.

EGO: Henrik, du ved så meget … hvorfor måtte Pia ikke komme ud og besøge christianitterne 29. februar sidste år?

HENRIK FLAGSTAD: På grund af spejlet.

EGO: Spejlet?

HENRIK FLAGSTAD: Ja, det store spejl, der står derude.

EGO: Du mener, at PET-chefen ville beskytte Pia mod at se sig selv i hel figur?

HENRIK FLAGSTAD: Nemlig!

EGO: Jamen, kunne man ikke bare ha’ fjernet spejlet?

HENRIK FLAGSTAD: Nej, det er al for stort.

EGO: Jamen, hun kom jo derud senere …

HENRIK FLAGSTAD: Jo, men så fik man malet det over med sort.

EGO: Jamen, så kan christianitterne jo heller ikke spejle sig!

HENRIK FLAGSTAD: Jo, for nu er malingen regnet af.

Herefter røg forbindelsen til Kongelunden på Amager, hvor den gode Decembrist nu slår sine pensionist-folder.

HVAD MENER DU?

Det eneste jeg nu venter på er, at den endegyldige og sande grund til, at Pia Kjærsgaard fik forment adgang til Christiania i februar bliver offentliggjort. Men det kan have lange udsigter, når Enhedslisten indtil videre har fredet Mor.

Hvis du selv har en mening eller viden om grunden til aflysningen 29. februar 2012, sender du en mail til Bloggen – arkivparis@aegir.dk – så vil den blive offenliggjort.

GUDHJEM SAT i RAMME UDEN GLAS

$
0
0

brugsen-rammerwww

SIKKERT UDEN AT VIDE DET, har Dagli’Brugsen i Gudhjem skabt nogle helt fantastiske naturbilleder i 3D. Og de er ikke statiske, da de vil ændre sig alt efter hvem, der standser op og kigger gennem billedrammerne. Så gak til Brugsen og skab dine egne 3D-billeder. Så kan det ikke blive mere naturligt. Foto©JørgenKoefoed.

GRUNDE TIL AT PIA KJÆRSGAARD I FØRSTE OMGANG IKKE MÅTTE BESØGE CHRISTIANIA SAMMEN MED RETSUDVALGET

$
0
0
Sådan ser kunstneren Henrik Flagstad den tidligere forkvinde for Dansk Folkeparti. Tegnin g@HenrikFlagstad.

Sådan ser kunstneren Henrik Flagstad den tidligere forkvinde for Dansk Folkeparti. Tegning@HenrikFlagstad.

BLOGGEN TIRSDAG 21. JANUAR stillede det spørgsmål til læserne om, hvordan det kunne være, at PET og Justitsministeriet gjorde sig så store anstrengelser for, at Pia ikke skulle med Retsudvalget på Christiania. Her gav journalisten og reklamemanden Jacob Ludvigsen og kunstneren og bladtegneren Henrik Flagstad deres besyv med.

Her er nogle af læsernes bud:

HENNING ROVSING OLSEN, Svaneke, forhv. journalist og redaktør af bla Billed-Bladet og Søndags-BT og forfatter til den nysudkomne bog om Struense og Caroline Mathilde: ‘Jeg Dør Uskyldig’. 21.1.2014. Kl.12:32: ‘Det der foregik bag den lukkede hoteldør var antagelig, at gulvet skulle vaskes, sengen ordnes og håndklæderne skiftes. Som hotelgæst kan det være irriterende med denne hang til renlighed. Det kan jo også være, at hoteldirektøren skjulte Pia Kjærsgaard på værelset. Hun rejste incognito og ville ikke genkendes af danske turister. Helt så hemmeligt kunne hendes besøg på Christiania ikke være, når hun ville slå følge med retsudvalget. Men når hun så gerne ville se fristaden, kunne hun jo bare gøre det. Ingen ville forhindre hende i det. Prins Henrik tog derud fornylig, uden forvarsel og uden livvagter, og havde nogle hyggelige timer blandt pushere og fredelige beboere. Det kunne hun også have gjort. Og så havde hun været fri for at gå i gåsegang med retsudvalgets andre medlemmer. Jeg forstår simpelthen ikke al den ballade.’

LONE BEDSTED, Nexø, indehaver af strikkefryd.dk. 22.1.2014 kl.09:10: ‘Tjah – hun kunne jo opdage at det faktisk er et ret velfungerende og dejligt sted :)

SIGNE KURE, Nexø, bornholmerdynen.dk. 22.1.2014 kl.14:19: ‘Måske var de bange for, at hun bosatte sig der. Hvem var mest bange?’

PREBEN NYBORG MADSEN, Viborg, journalist og multimedieartist i Kunsthuset Premas. 22.1.2014 kl.16:32: ‘Du spørger, hvad hun ikke måtte se. Kunne det ikke være noget med hendes dannebrogsrøde næse? Altså hash-stanken/duften? Eller de strittende ører. De ville jo nok råbe hurra eller sådan noget, når hun gik rundt. Det er blot mine bud, for da hun så endelig kom derud, kunne hun jo intet se bag de sorteste solbriller!’

HENNING ROVSING OLSEN igen 22.1.2014 kl.12:44 ‘Som sædvanlig en spændende blog med sjove vinkler på meget omtalte begivenheder. Egentlig er spørgsmålet måske, om Pia ikke måtte se Christiania, eller om Christiania ikke måtte se Pia’.

BLOGGEN TAKKER … for de mange input omkring Pia’s aflyste besøg på Christiania. Jeg ved ikke, om nogen af dem har ramt den endegyldige sandhed … jeg tvivler, desværre.

Blot kan jeg konstatere, at der åbenbart stadig er visse, der har et stort had til fru Kjærsgaard til trods for, at hun tilhører et af de to eneste partier i Danmark, der indædt kæmper mod EUs overtagelse af al lovgivning i de europæiske parlementer – herunder det danske Folketing.

Men had er jo nok en mere nedgroet og vedvarende følelse end kærlighed. Vi så det i Tyskland omkring 2. Verdenskrig, vi har gennem mange år set det i Nordirland – og vi ser det lige nu i Syrien, i Den Centralafrikanske Republik, i Mali, i Iraq, mellem jøder og palæstinensere i Levanten og så videre, og så videre …

Men på den anden side: Hvad er det buddhisten Shunryu Suzuki skriver i sin bog ZEN MIND: Vi bør ikke knytte os til kærlighed alene. Vi bør acceptere had. Vi bør acceptere ukrudt, ligegyldig hvordan vi har det med det.

Så had bare videre!

HVAD VAR DET PIA KJÆRSGAARD IKKE MÅTTE SE PÅ CHRISTIANIA PÅ SKUDDAGEN FEBRUAR 2012? – 21. januar, 2014

Viewing all 2822 articles
Browse latest View live