![Kai Svendsen omgiver sig med kvalificeret kundt i sit hjem i Gudhjem. Til venste den polskfødte, danske kunstner GRAZYNA GOTZ og til højre Jørgen Nashs søn Carsten Nash. Foto©JørgenKoefoed.]()
Kai Svendsen omgiver sig med kvalificeret kunst i sit hjem i Gudhjem. Til venstre den polskfødte, danske kunstner GRAZYNA GOTZ og til højre CARSTEN NASH (søn af Jørgen Nash). Bæreposen er udført i bronze af LISE HONORÉ. Foto©JørgenKoefoed.
‘KAI KAN IKKE LIDE ost og rødbeder’, sagde Kais mor altid. Og var der noget Kai kunne lide, så var det ost og rødbeder. Lige bortset fra det, synes Kai Svendsen, at han havde alletiders mor – også her i sit 82. år, hvor han på andet år bor i Gudhjem.
EGO: Kai, du boede jo godt i en kæmpestor villa i Næstved og var glad for det. Hvorfor skulle du nu i din høje alder til Bornholm?
KAI SVENDSEN: Det fik jeg lyst til, da jeg var på ferie her sammen med min datter i 2011. Vi boede i Rønne, og da vi besøgte Gudhjem, sagde jeg til Susanne, at her ville jeg bo. Jeg kunne mærke ånden fra alle de kunstnere, som havde boet og arbejdet her. Og ånden er her endnu – men den sover bare Tornerosesøvn. Da vi gik rundt i byen, spottede jeg huset i Løkkegade, som var til salg. ‘Det køber jeg’, sagde jeg til min datter. ’Det kan du da ikke bare gøre.’ Jo, det kan jeg da sagtens. Jeg ringer da bare til ejendomsmægleren’, svarede jeg. Og det gjorde jeg så.”
EGO: Hvorfor skulle det lige være det hus i Løkkegade 14?
KAI SVENDSEN: Jeg havde to krav: Der skulle være udsigt til havet og til Bokul. Husk på, jeg har malet hele mit liv, og det var jo oppe på Bokul alle de store, danske malere havde stået med deres staffelier.
![kaj hænderwww]()
MAN KAN ALTID GÅ i SKOLE
Kais far var slagtermester i Aalborg. Ved siden af handlede han med huse og heste. Hans kone var hjemmegående og sørgede for at deres børn fik en god og tryg opvækst.
“Min mor kunne godt finde på, at vække mig om natten, og invitere mig udenfor. Jeg skulle lære nattens lyde og alle stjernetegnene at kende. Når jeg på et tidspunkt mumlede noget om, at jeg måtte se at komme ind og sove, da jeg skulle tidlig op og i skole, sagde hun bare: ‘Det er da vigtigere at lære stjernene at kende end at gå i skole. Det kan du altid gøre. Bliv du bare hjemme i morgen’. Og hun ville heller ikke have, at jeg lavede lektier hjemme: ‘Det skal du gøre i skolen’. Da jeg så skulle lære salmevers udenad, bad hun mig lære dem, når jeg gik til og fra skole. Det skulle fritiden ikke bruges på.”
“Mor var også ligeglad med penge. Hun mente, at penge var til for at bruges, og havde man ikke nogen, var det også lige meget. Som hun sagde: ‘La’vær’ med at skrav noget sammen’. Hun var hel modsat min velhavende slagter-far.”
“Jeg forlod skolen i Hasseris med en realeksamen. Da var jeg 18. Mit brændende ønske var at blive maler – altså kunstmaler. Jeg ville på Akademiet i København. Det synes min far var en dårlig idé: ‘Hvis du bliver hjemme og uddanner dig, får du alt. Tager du til København, får du ikke en rød reje’. Mor sagde:’ Tag dog til København, så lærer du en masse og lærer at klare dig selv’. Så jeg rejste selvfølgelig til storbyen.”
![kai ligepåwww]()
KAIs FØRSTE RASERI
“Jeg ankom sent om aftenen til Hovebanegården og fandt ud af at byen lå på 1. sal. Jeg havde hørt, at morgenaviserne kunne købes omkring midnat på Rådhuspladsen. Så her tog jeg strax hen. På det tidspunkt – i 1950 – var der lige som i dag kamp om jobbene. Så det gjaldt om at være først på pletten, når der var noget ledigt. I avisen fandt jeg et arbejde som arbejdsdreng på et papir-engros-lager på Kultorvet. Der gik jeg hen, satte mig på trappen foran firmaet og lagde mig til at sove. Da jeg vågnede næste morgen, stod der en meget lang kø helt ud på torvet af jobsøgende unge. Da chefen ankom, tog han fandt i den bageste og ansatte ham – uden at sige noget til alle os andre. Jeg blev rasende.”
“Mange år senere, da jeg have oparbejdet et stort trykkeri, kom der en repræsentant fra papirfirmaet fra Kultorvet. Jeg spurgte ham om den gamle chef stadig var i firmaet. Det var han. Så fortalte jeg ham, at han kunne tage hjem og fortælle den gamle, at hans firma aldrig nogen sinde ville få en ordre om han så leverede papiret gratis. Kort efter ringede telefonen. Det var den gamle papir-mand, der undskyldte så mangen en gang. Han påstod, at han havde fortrudt sin handling i alle årene lige siden. Det er al for sent, at sige undskyld, fortalte jeg ham.”
JOBBET KOM TIL KAI
Men dén episode var måske iscenesat af de højere magter.
“Jeg fik et værelse på Strandvejen i Hellerup. På samme etage boede en trykker. Jeg spurgte ham, om trykkeriet ikke manglede en abejdsdreng. En aften bankede det på min dør. Klokken var ni om aftenen. Det var en mand. Han spurgte om det var mig, der ville være arbejdsdreng på hans trykkeri. Det var det. Så han ansatte mig på stedet og tog mig strax med til trykkeriet for at sætte mig ind i arbejdet.”
“Senere steg jeg i graderne og startede uddannelsen som serigrafi-trykker. Efter uddannelsen videreudviklede jeg trykmetoden til det sublime sammen med en hr. Jensen fra USA. Han kendte en masse fiduser, som han mærkværdigvis kun ville indvi mig i.”
“Da jeg foreslog chefen at ændre på metoderne, sagde han nej-tak. Derfor besluttede jeg, at ville starte for mig selv. Da han hørte det, tilbød han mig 50.000 kroner for at blive. Hans kunder var jo glade for mit arbejde. Men nej. Jeg ville væk. Men jeg lovede ham, at jeg hverken ville reklamere for mit nye trykkeri endsige anskaffe en telefon eller kontakte hans kunder. Desuden ville jeg være 20% dyrere end ham. Min chef troede jeg var bindegal – og regnede med, jeg ville komme tilbage efter otte dage.”
![kaj foldede hænderwww]()
KAI GÅR SOLO
“Jeg lejede et lille lokale hos en malermester i Gentoftegade og startede KAI SVENDSEN SERIGRAFI. Årstallet var start-1960-erne. Maleren mente jeg var tosset, da jeg bare sad ventede på kunderne – uden facadeskilt eller andre former for reklamer.
“Men jeg lod min tidligere chef arbejde for mig. Kan kunne selvfølgelig ikke holde kæft om hans skøre trykker, der var gået solo, uden at nogen havde fået det at vide. Men nu sad han jo og reklamerede for mig til sin egen kundekreds.”
“Så en dag kom der en mand ind i forretningen og råbte: ‘Er der en Kai her?’ Det var en reklamemand fra PHILIPS, som på det tidspunkt var en af de helt store radio- og tv-forhandlere. ‘Nåh, her gemme du dig’, sagde han og spurgte, om jeg ville give en pris på en kæmpeordre. Philips fik en pris, der fik lagt 20% på. Noget efter fik jeg at vide, at opgaven var gået til mig, fordi jeg var billigst. Det undrede jeg mig en del over, indtil min gamle chef kontaktede mig, og fortalte han havde lavet en avorlig regnefejl – og om jeg ikke ville ringe til Philips, og fortælle hvordan sagen hang sammen. Selvfølgelg ville jeg ikke det.”
KAIs ANDET RASERI
“Jeg skulle producere en lang række plakater i silketryk/serigrafi. Det var håndarbejde hele vejen igennem, så jeg knoklede ene mand dage og nætter og kunne så præsentere mit arbejde til tiden. Reklamemanden kiggede på plakaterne: ‘De ser virkelig flotte ud … men farverne er forkerte!’ Et kort øjeblik havde jeg en fornemmelse, som om huden blev flået af mig. Jeg cyklede hjem, sammenlignede de farveprøver, vi var blevet enige om. Farverne passede, så jeg cyklede tilbage til Philips og fremlagde bevismaterialet. Manden udskyldte sig grinede … og måtte give mig ret. Han ville åbenbart bare markere sin magt over den nye, unge leverandør. Jeg blev rasende og fortalte ham, at hvis han lavede det nummer én gang til, ville jeg skide på ham og Philips ville miste mig som levenrandør. Senere blev vi gode venner, og jeg havde Philips i 25 år, som en af mine helt store kunder.”
“Det var svenskerne, der udviklede de nye serigrafi-maskiner. Men jeg blev så god til at bruge teknikken, at der kom fagfolk fra hele verden for at se, hvordan teknikken kunne udfolde sig. “
KAIs TREDIE RASERI
“Hvert år blev der afholdt VM i serigrafik-tryk. Jeg blev altid kun nummer 2. Det blev jeg efterhånden godt gal over, da jeg vidste, at den evige vinder fra USA, var fuld af fup og fiduser. Derfor tog jeg over til ham og fik ham til at vise sit trykkeri frem. Det var kæmpestort – lige som hans kontor, der bla var forsynet med en mandshøj stor bibel, som han påstod han læste i hver morgen. Men det var den nye teknik med off-set, han gjorde det i. Jeg spurgte efter hans serigrafi-trykkeri, og han viste mig over i en lille sidebygning. Efter nøjere studier opdagede jeg hans snyd. Han trykte sine plakater i off-set og blot texten i silketryk. Tilbage i Amsterdam forlagde jeg svindleriet for dommerkomiteen. De måtte bøje sig og fratage amerikaneren hans sidste VM-diplom og overrække det til mig. Jeg blev tilfreds, for jeg viste, jeg var Verdens Bedste Serigrafi-trykker!
![kai hændersammenwww]()
KAI SVENDSENS FORUNDERLIGE LIV
Kai Svendsen – der er født i Løvens Tegn 1932 – er fuld af historier. I virkeligheden kunne jeg skrive en tyk foliant om hans fantastiske liv. Men lad mig kort lige ridse forløbet op, inden han lander i Gudhjem.
KAI SVENDSEN SERIGRAFI voksede med raketfart. I 1970’erne gik han også over til off-set og flyttede til nogle lokaler på Christianshavn. Kai lå altid 20% højere end konkurrenterne, men kunderne ville på det tidspunkt have kvalitet, kvalitet, kvalitet.
Ved siden af startede han et lille kunst-serigrafi-trykkeri, hvor han ofte gatis lod fattige kunstnere producere værker, som de kunne sælge og overleve på. Som Kai udtrykker det: ‘Det var jo sådan set pengesedler, jeg trykte for de ubemidlede kunstnere’. Senere lavede han også plakater for Daisy – Margrethe II – og for en række gallerier.
På et tidspunkt flytter trykkeriet fra Christianshavn til Amager. Da Kai runder de 67 afhænder han trykkeriet og flytter til Næstved med hustruen Anni og datteren Susanne. ‘Kvalitet-tiden var gået fløjten. Nu var parolen: Billigt-billigt-billigt. Det gad jeg ikke!”
“Min kone røg 40 smøger om dagen. Det gav kol, som hun døde af for lidt over tre år siden. Da jeg flyttede til Gudhjem, overlod jeg villaen i Næstved til min datter. “
KAI LAVER SELV KUNSTEN
![Kai Svendsens malerier koster mellem 200 kroner og 4.000 kroner. Foto©KaiSvendsen.]()
Kai Svendsens malerier koster mellem 200 kroner og 4.000 kroner. Foto©KaiSvendsen.
![Naturen lærte at se på naturen af sin mor. Det er gået videre i de billeder, han nu maler i Gudhjem. Foto©KaiSvendsen.]()
Kai Svendsen lærte at se på naturen af sin mor. Det er gået videre i de billeder, han nu maler i Gudhjem. Foto©KaiSvendsen.
![Kai Svendsen er fan af den norske maler Kåre Tveter (1922 -2012). Han kan male 'luft' på den skønneste måde, som Kai udtrykker det. Ingen tvivl om at Kai henter inspirationen her - selv om han nægter det på det kraftigste. Foto©KaiSvendsen.]()
Kai Svendsen er fan af den norske maler Kåre Tveter (1922 -2012). Han kan male ‘luft’ på den skønneste måde, som Kai udtrykker det. Ingen tvivl om at Kai henter inspirationen her – selv om han nægter på det kraftigste. Foto©KaiSvendsen.
I den høje kælder i Løkkegde 14 har Kai indrettet et atelje, hvor han maler og sælger sine luftige naurbilleder. Og salget går faktisk godt – ikke mindst pga de lave priser.
MERE OM KAI OM LIDT
Her på bloggen dukker der et par historier mere op om Kai Svendsens eventyrlige liv. Det sker 28. marts og 3. april – med mindre Breaking News vælter udgivelsesplanen.
![Kai trykte også DRONNINGENs plakat til ET FOLKESAGN på Det Kongelige Teater. Foto©KaiSvendsen.]()
Kai trykte også DRONNINGENs plakat til ET FOLKESAGN på Det Kongelige Teater. Her er han omgivet af balletmester Frank Andersen, balletinstruktør Anne Marie Vessel (gift med Poul Schlüter) og yderst til højre vores allesammens Daisy. Foto©KaiSvendsen.
LÆS ANDET AFSNIT OM KAI fredag 28. marts 2014.