HER ÅBNES JULELÅGE NUMMER 4 I AFTEN 19:00
HER ÅBNES JULELÅGE NUMMER 5 I AFTEN 19:00
HER ÅBNES JULELÅGE NUMMER 6 I AFTEN 19:00
ÆDRUELIGE SANDHEDER FRA DEN BORNHOLMSKE SPRÆLLEMAND

Der mangler hverken vin eller spiritus, når Jacob Ludvigsen og frue inviterer til kalas på gården i Brændesmark tæt på Svaneke. Her fra et gilde i august sidste år. Foto©J’ørgenKoefoed.
BORNHOLMS MEST KRØLLEDE HJERNE – inklusiv hårpragt – er igen-igen nedkommet med en bog. Denne gang er det ikke en selvbiografi, men noget der ligner. Altså ikke om Jacob Ludvigsen himselfie, men om det han hælder indenbords. Eller skal vi sige for at være flink noget af det, der er med til at stoppe Brændesmark-skribentens tørst. Kort sagt: Bogen handler om væsker med promiller og bærer den meget sigende titlen ’DEN FULDE SANDHED OM SPIRITUS.
Jacob Ludvigsen blev født lige efter Anden Verdenskrig [hvor det formentlig stadig krævedes et rationeringsmærke eller ti for at få fingre i flydende promiller] og var blandt de første journalister, der i 1990’erne skrev om maltwhisky og besøgte destillerier i Skotland for magasinet Euroman.

Jacob Ludvigsen har gennem årene været med til at markedsføre drikkevarer både med og uden spiritus. Her er han i 1995 fotograferet sammen med Jacob Haugaard og Finn Nørbygaard under optagelserne til de succesfulde reklamefilm for Squash. Foto©JørgenKoefoed.
I bøgerne ’Danskernes Egen Historie’, ’Fester og Gæster’ skildrede han den danske spirituskultur. I ’Røgfri – Med Tobak’ introducerede han publikum til tobakspastiller og snus. Som reklamemand var han med til at gøre Tuborg Squash og Julebryg til succeser.
Kort sagt en mand, der ved, hvad han skriver om. Skål på det!
Bloggen har fået lov til at opsamle et par dråber fra den livgivende bog til viderebringelse til Bloggens forsvarsløse læsere.
Her kommer de:
LAD OS GÅ PÅ DRIK
Som ung og eventyrlysten går man på druk og tænker mest på at opnå maksimal virkning til den billigste pris. Verden skal erobres, hæmningerne kastes bort, sammen flyver vi mod stjernerne og ender med fjæset i en brækpøl. Forventningens festglæde er formidabel, det bliver vildere og vildere – og så!
Som mere moden og erfaren synes man nærmest, at overdreven beruselse er en uønsket bivirkning. Nå nej, ikke helt. Vi drikker for at more os sammen, for at spille et spil på livets bane – og for at nyde smagen. Spiritus smager jo godt, og der er så mange nuancer inden for de enkelte slags, at man altid vilkunne gå på opdagelse og opleve noget nyt. Det siges, at rom indeholder mellem 800 og 1.600 smagsstoffer, whisky omkring 600 og tequila ca. 400. Sødt, syrligt, stærkt, bittert, blødt – jo højere vi når op i kvaliteten, desto flere finesser fornemmer man.
PROMILLE-PRISER

Her er bogens forfatter kommet i Himmerrige: Frokostrestaurant Schønnemnns kælder på Hauser Plads i København K. Ud over fremragende højbelagt kan der vælges mellem over 100 forskellige akvavitter. Fot©FraBogen.
Spiritus fås i alle prislag. Spiritus er i øvrigt blevet meget billigere i løbet af de senere år, afgiften er blevet sat ned for at dæmme op for grænsehandel.
Man får, hvad man betaler for – sådan cirka. En flaske vodka til 70-80 kr. er selvfølgelig destilleret på de billigste stivelseskilder, men holder 37,5% og har den ønskede effekt, hvis hovedformålet er beruselse.
Den kan være udmærket i en drink, og krydderurtesnapsefolk anser den neutrale spiritus for velegnet. Bevæger man sig op i prisskalaen, opnår man flere smagsoplevelser og nuancer. Al spiritus beskattes med 150 kr. pr. liter ren alkohol plus moms. Afgiften belaster således billig og dyr spiritus lige meget, så jo mere man betaler, desto mindre andel udgør afgiften. Man får mere værdi for pengene ved at vælge de dyrere mærker, men ligesom det er tilfældet med fødevarer, er nogle forbrugere ligeglade med kvaliteten, og er tilfredse med en flaske whisky på tilbud til 98 kr., og den opfylder sit formål – den smager glimrende, og den berusende virkning er upåklagelig.
Udtrykket ”slavewhisky” er misvisende og forældet. Der er ingen grund til at ofre en kostbar årgangsrom på colaens alter, finesserne forsvinder. De ædlere sorter fortjener at blive drukket rent eller anvendt i mere komplekse cocktails.
Jeg har engang deltaget i en cognacsmagning, hvor det store nummer var en prøve på en flaske til 17.000 kr. Pinligt nok var jeg ikke i stand til at udpege den, og jeg følte mig dum bagefter. Evnen til at blindsmage en whisky og præcis give den navn og alder er de færreste i besiddelse af, og jeg overlader denne sport til de virkelige kendere. Men når det lokale supermarked inviterer til smagning, er det en fin anledning til at lære noget mere og i tilgift få en glad aften ud af det. Kun de professionelle spytter glassets indhold ud, når de tester spiritus.
Kan man så stole på, at kvaliteten svarer til prisen? Ja, det vil jeg i det store og hele tro. Konkurrencen er benhård, flere tusinde mærker slås om vores gunst, og der er ingen fremtid for den fabrikant, der forsøger at sælge et middelmådigt produkt til en overdådig pris. Men man betaler også for mærkevareværdien og udstyret, for eksempel flot gaveemballage. Et mærke, der er opreklameret og efterspurgt, kan tillade sig at tage sig betalt for at være eftertragtet.
VI BEGYNDER MED EN APÉRITIF
Festen kan passende indledes med en apéritif, ordet udspringer af latin: At åbne eller begynde. En forfriskende gin og tonic, en Dry Martini eller en Campari Soda – eller noget fjerde og mere opfindsomt. Gæsterne samles og rystes sammen, humøret stiger nogle grader, de lidt forlegne får munden på gled, appetitten skærpes, og alle glæder sig til en dejlig aften.
Til middagen serveres der sikkert vin; spiritus drikker vi for det meste kun til frokost, hvor den ledsager sild og saltmad. Men man kunne godt forestille sig en menu, der ledsages af whisky. Selv har jeg i Skotland nydt en portion haggis og skyllet de delikate hakkede fåreindvolde ned med Macallan 12 års whisky, og det var en dobbelt nydelse.
Røget laks og ekstremt røget Laphroaig-whisky er en sanselig nydelse. Rom til ost og dessert er ikke ilde. Gin til svinekoteletter? Her går grænsen – måske.
FORMANINGER OG ANBEFALINGER
Vi kommer ikke uden om medaljens bagside. Alkohol er jo ikke ufarlig. Vold, skaenderier, skilsmisser, dumheder af enhver slags, gadeuorden, trafikulykker, uønsket graviditet,kvæstelser og død forårsages, når spritten går ind og hjernen går på stand by. Ingen kan benægte eller bortforklare disse triste kendsgerninger, og der hviler et stort opdragelsesansvar på foraeldrenes skuldre – og hvis de selv drikker for meget og skaber en angstfyldt atmosfære i hjemmet, kan de have svært ved at indrømme og gøre noget ved det.
EFTERVIRKNINGER
Tømmermænd (tysk: Katzenjammer, engelsk: hangover, fransk: gueule de bois, munden smager af træ) er en kedelig tilstand. Kvalme, hovedpine, mavekneb og trang til at kaste op slår følge med bondeanger, som munder ud i et skælvende løfte om aldrig mere at røre spiritus; et fortsæt, som de færreste dog følger. Noget tyder på, at mere erfarne nydere er lidt mindre udsat for helvedes kvaler end yngre, der har sværere ved at styre deres brandert. Hvis man har røget under nattens gilde, vil nikotinen yde sit ubehagelige bidrag til eftervirkningerne af en animeret aften og nat.
Nytårsdag er den travleste på burgerbarerne, når kroppen skriger efter salt og fedt. Har man mulighed for at få et dampbad og et efterfølgende koldt brusebad, kan det være med til at drive lidt af ubehaget væk.
Vand er virksomt, nogle anbefaler en reparationsbajer. Søvn klarer mangt og meget, man er jo også tit kommet sent i seng. Mælk er bedre end syreholdig juice, der kan irritere mavens medtagne slimhinder.
Bananer øger mængden af seretonin i hjernen til gavn for humøret. Måske skal der en hovedpinepille til, vælg paracetamoltypen (Panodil, Pamol, Pinex) frem for acetylsalicat (Magnyl, Kodimagnyl, Treo) – ifølge læge Jerk W. Langer. Han anbefaler ligefrem en banan-vodka-smoothie, hvor vodkaen nedsætter mængden af det tømmermaendsfremkaldende giftstof etanol. Ja, man bliver helt dårlig ved bare at læse om det.
Kinesiske forskere hævder efter at have testet 57 drikkevarer, at en Sprite er den bedste kur. Den sikreste måde at slippe for tømmermænd er naturligvis at begrænse sit alkoholindtag, men det er så let at sige, når skaden er sket.

Jacob Ludvigsen deltog sidste år i ex-chefredaktør og politisk kommentator Karsten Madsens 60 års dag på Balka Strand. Her ser hr. Ludvigsen vældig oplivet ud, da føsselaren dukker op med cognacsglas. Foto©JørgenKoefoed.
OG SÅ LIGE DET OM DET BORNHOLMSKE
Da Bornholm i 1658 nedkæmpede den svenske besættelse og bad om genoptagelse i Danmark, blev det belønnet med fritagelse for brændevinsafgift. 200 år senere blev dette privilegium ophævetø. Øens sidste brænderi, der lå i Hasle, blev nedlagt 1921. Først i 1994 blev produktionen af akvavit genoptaget af Den Bornholmske Spritfabrik i Nexø, der dog ikke selv destillerer. Bornholmer Akvavit (40%) er ren og klar med toner af kommen og dild. Bornholmer 1855 Traditionsakvavit (42%) er flot og fyldig, årstallet hentyder til stiftelsen af dampbrænderiet i Hasle. Herudover omfatter sortimentet sæsonakvavitter, honningsyp og bitter.
DEN FULDE SANDHED OM SPIRITUS er mixet af Jacob Ludvigsen og udgivet af Samvirke. Kan købes i Coops supermarkeder, men forhandles også i diverse boghandler – fx den nye i Rønne Lufthavn. 189 sider. 249 kr., men 199 kr., hvis du er medlem af Coop.
HER ÅBNES JULELÅGE NUMMER 7 I AFTEN 19:00
FAMILIEN LYNG
Holkavej 11 i Gudhjem
åbner julens syvende kalendervindue
RAPPORT FRA ÅBNINGEN AF KALENDERLÅGE 6:

Julekalenderlåge nummer 6 åbenbarede både meget gamle og meget unge julenisser … her Mikkel og Albert. Foto©JørgenKoefoed.
KARNA PÅ KASTANIEVEJ 3 bød på varm juledrik med kanel og hjerteformede brunkager til de over 80 fremmødte julenisser. Det var efter afsyngelse af bla ‘Rudolf Med Den Røde Tud’ og ‘Dejlig Er Jorden’ til akkompagnement af den faste guitar-jule-duo, hvoraf den ene kom direkte fra en afbrudt julefrokost på Malkestien … det kunne man vist nok IKKE høre. Eller kunne man …?
HER ÅBNES JULELÅGE NUMMER 8 I AFTEN 19:00
HER ÅBNES JULELÅGE NUMMER 9 I AFTEN 19:00
RESTAURANT BRØDDAN
Brøddegade 20 i Gudhjem
åbner julens niende kalendervindue
RAPPORT FRA LÅGEÅBNING NUMMER 8

Hvis den rigtige paraplyholder i skikkelse af Birthe Bossen er tilstede, er det ingen sag at spille guitar, når det drypper lidt foroven – heller ikke for Johan Lorentzen. Foto©JørgenKoefoed.

Marna Tranberg havde komponeret et digt i forbindelse med lågeåbningen. Her kommer det: ‘Ed lided vers ska’ I ha’ / for jâ e’ så urimelig glâ. / I kom her å song for mej / i denja sjovlia julaleg / Kalendaring åvnes, å I kanj sjynga, / mens englena i mit vindu gjynga. / Enj kryddera syp ded ska’ I hâ, / så I på hjemvæjn ka’ varra glâ. Foto©JørgenKoefoed.

Så blev lågen åbnet og englene kom flyvende. Læg mærke til de malede lofter. De stammer fra da bager Lund boede i huset og havde en bror boede. Han var arbejdsløs maler, så til gengæld for kost og logi dekorerede han lofterne så smukt. Foto©JørgenKoefed.

Inde i stuen under lysekronen var der en ÆGTE engel. Den har hængt her hver jul siden 1945 og er udført af skræddermester Lauring-Andersens hustru. Hun holdt ferie sammen med sin familie i Bokuldhus, som skræddermesteren havde fået bygget. Deres to nevøer – skuespilleren Gunnar Lauring og historikeren Palle Lauring – var sammen med husets datter ‘Tunde’ med på Melsted Strand, hvor de badede, mens mor Lauring-Andersen klippede julestads under den brændende sommersol. Og det er hende, der er mesteren bag denne jule-engel. Englen på fotoet ovenover er en kopi udført af Marna. Hun ville ikke risikere, at den originale kom for tæt på vinduet og blev forfløjen. Foto©JørgenKoefoed.
FEM MINUTTER før kalenderåbning holdt den silende regn op. Og mens kendingsmelodien ’Hvem Kan Sejle Foruden Vind’ og bla ’Dejlig Er Jorden’ blev afsunget og under lågeåbningen og uddelingen af syp og pebernødder holdt julemanden regnen tilbage – men så begyndt det osse igen … og så er der nogen, der ikke tror på julemanden!!!
RAPPORT FRA ET KOBBERBRYLLUP BAG LÅGE NUMMER 10

Sussi og Niller Kirknæs Kunert lukkede døren på klem, da over en snes morgenmænd og -damer syngende kunne fortælle, at DET ER SÅ YNDIGT AT FØLGES AD. Foto©JørgenKoefoed.
KOBBERBRYLLUPPET KOM FØR kalenderåbningen. Uden at ane uråd havde Nillers hustru – Sussi Kirknæs – forberedt deres kobberbryllup. Som rigtig mand havde Niller selvfølgelig fuldstændig svedt ud, at han nu havde været svejset sammen med Sussi i ikke mindre end tolv-et-halv-år … så heller i denne omgang fik fruen den iPad, som var blevet lovet ved en tidligere mærkedag. Sådan er det jo med rigtige mænd. Men til gengæld mødte medlemmer af Gudhjem Havnekor plus tilløbende venner op på adressen tidligt mandag morgen og bød på skønsang og flagviftning. Bagefter blev flokken lukket ind i varmen til rundstykker og kagemænd.

Den uforberedte kobberbrudgom nåede ikke at komme i tøjet inden klokken 8:00. Men det gjorde gæsterne heldigvis. Foto©JørgenKoefoed.

Så kom der mad i truget. Den smukke mand med strikhuen er Nillers gamle kollega fra fagforeningen – Mogens Vibe fra Nexø. Foto©JørgenKoefoed.

Det var sikkert gamle skipper-skrøner, den tidligere sømand – Hans-Martin Bloch fra Gudhjem og Nylarskoret – diverterede den slåbrok-klædte greve og kobberbrudgom med. Det ser ikke ud som om, han troede på dem alle. Foto©JørgenKoefoed.
GALE/GENIALE PREBEN NYBORG MADSEN: EN HALV TIME MED BORNHOLMSKE NYHEDER – NOGET AF EN UDFORDRING

Sådan selfier hr. Preben Nyborg Madsen sig selv. Uffe Elllemann-Jensen blev i sin tid rasende, da en pressefotograf ville fotografere ham nedefra. Ud fra dette billede forstår man det godt. Foto©PrebenNyborgMadsen/Premas.
HVIS DU GÅR TILBAGE i blogindlæggene til 2. november 2014 kan du her læse introen til denne hr. Madsen. Ganske vist var den ifølge samme hr. Madsen så smaskfyldt med fejl, at jeg var nødt til at fjerne hans frådende kommentar et døgn – indtil igen samme hr. Madsen var faldet ned efter en nats stærk ophidelse.
Godt råd til alle: Send ALDRIG dine meninger ud i net-strømmen mellem 23:00 – 07:00. Du vil ofte fortryde dine bitre ord.
Og så til journalist og tv-reporter Preben Nyborg Madsen gæste-blog-indlæg:
DET SER HVIDT UD FOR DEN BORNHOLMSKE TV-STATION

Og så siger man, at der ikke er bjerge i Danmark. Om vinteren vrimler det ofte med dem – ikke mindst på Bornholm. Foto©JørgenKoefoed.
AAKIRKEBY (Bloggen) Sneen har fuldstændig overtaget øen. Vi er i 1993. Der ligger meterhøje driver. Øen er lammet. Og jeg sidder på min faste stol på TV2/Bornholm og klokken er ved at være en time over fyraften. Men vejen “hjem” til værelset på det gamle hotel Dams på Bakken er længere end lang denne aften. Må hurtigt erkende, at jeg ikke kommer hjem hverken i aften eller i nat – måske heller ikke i morgen…
På Brovangen filmer vi ud af vinduerne. Ingen ENG-biler kan komme nogen steder i de her meterhøje driver. Sneen vælter ned. Vi viser grotesk lokal TV: En kuldskær reporter står midt ude i sneen med sin mikrofon i en halv time og fortæller alle andre indesneede seere, at det lige nu sneer. Og at vi alle er sneet inde. Falck og militær er i aktion og så videre …
Skærmen er ikke flimmer, men denne aften farvet hvid. Snehvid. Jeg finder mig en soveplads under skrivebordet. Sover hurtigt ind, mens fru Tjørnholm rutinemæssigt giver sit sædvanlige TV-smil og monotont læser nyhederne op. Hun har kun en nyhed at berette om: SNEEN HAR LUKKET BORNHOLM!
Sceneskift 1:
Redaktionen og medarbejderne møder på TV2/Bornholm tidligt og får kaffe og lidt morgenmad, og så kommer vi til dagens opgaver. Der er altid helt stille blandt journalisterne. Ingen siger noget udover manden i redaktionssekretærstolen, som har ansvaret for at fladen fyldes hver aften – i en hel halv time! Han bladrer søgende i tilsendte pressemeddelelser. Den lokale sprøjte får en tur, ja selv Rytterknægten kigges efter i sømmene. Men nej, ingen originale ideer findes i det her lune redaktionslokale i blomsterbyen denne morgen. Folk har generelt været her alt for længe, så end ikke en ny fiskerinotering fra Nexø kan få nogens øjenbryn til at springe op. Jeg har blot været fem måneder på TV2/Bornhom og har kun oplevet en rigtig nyhed: Mordbranden i Rønne. Den var til gengæld en landsdækkende og stor nyhed, som der var godt med kød på.
Sceneskift 2:
Jeg skal interviewe en hest! Felix hedder den, og jeg går frisk til opgaven og fylder fint og frejdigt de 2:30 minutter, der er sat af til det indslag. Får blandet lidt fodbold ind i opgaven om den berømte avlshingst, som nu skal vise sig frem på skærmen. Akja, endnu en “normal” arbejdsdag er gået. Lønnen er hjemme, men ambitionerne om noget ordentlig journalistik er bestemt ikke opfyldt. Jeg prøvede til sidst at få Felix til at lave et hovedstød for dog at bringe lidt liv ind på skærmen. Det syntes økonomidirektøren var noget pjat!
Sceneskift 3:
I dag har jeg bestemt mig for en tur hele øen rundt. Fra by til by. Stoppe op og høre en tilfældig, om han kan fortælle lidt om bornholmsk humor, som jeg efter et halvt år her har svært ved at få øje på. Folk er sgu så halvtriste og sladrende fremfor blot at leve livet og grine af besværlighederne.
Jeg starter i Nexø og kører nordpå og får en masse humør og originalitet på skærmen – med fokus på en enkelt medbragt ord, som jeg synes er humorfyldt. Nemlig SuperBrugsen – udtalt på bornholmsk. Det bliver til “SyperBryxinj”, “SuparBrussen” og andre sjove navne afhængigt af geografien. Virkelig en af mine sjældne gode ideer, som får seerne i sofaerne til at reagere. For hvad handlede det her lige om? Indslaget ER gået over i TV2/Bornholms historie som en klassiker fra 90erne.
Sceneskift 4:
Jeg kunne her afsløre den interne sladder, om halvpædofile rygter, flyvende fængselsfugle, småsvindlere, intens nepotisme og uengagerede medarbejdere, men da redaktøren af denne fremragende blog ikke vil i nogen by-ret må jeg hellere stoppe beretningen om TV2/Bornholm indefra. Jeg synes stadig, at det er fantastisk at gå på nettet en gang i mellem og se dem fylde en halv time ud i de såkaldte “Nyhederne”. Bagefter udsendelsen spørger jeg altid mig selv: “Øh, sker der da slet ingenting på øen?”.
HER ÅBNES JULELÅGE NUMMER 10 I AFTEN 19:00
FAMILIEN KIRKNÆS KUNERT
Åbogade 5 i Gudhjem
åbner julens tiende kalendervindue
RAPPORT FRA LÅGEÅBNING NUMMER 9

Brøddans julenissepige Alva styrede med følsom hånd buens dans over violinens strenge – til stor jubel fra de fremmødte jævnaldrende. Birgitta Eriksson og Johan Lorentzen gav en hånd med på guitaren. Foto©JørgenKoefoed.

Låge 9 åbnede og ud strømmede slikkepinde og glögg – strengt retfærdigt fordelt af Brøddan-børnene Alva, Carl-Holger og Sifrine. Foto©JørgenKoefoed.
RESTAURANT BRØDDAN, der for længst har lukket ned for vinteren, lettede i går alligevel på et vindue efter afsyngelse af bla Dejlig Er Den Himmel Blå og Rudolf Med Den Røde Tud. Restaurantionsparrets tre børn uddelte jule-slik-stokke til de mange fremmødte børn og glødende glögg til de lidt større størrelser. Kort sagt masser af opbakning og aktivitet omkring denne niende julekalenderlåge-åbning.
HER ÅBNES JULELÅGE NUMMER 11 I AFTEN 19:00
HER ÅBNES JULELÅGE NUMMER 12 I AFTEN 19:00
KIRSTEN ARVIDSEN
Duebakken 8 i Gudhjem
åbner julens tolvte kalendervindue
RAPPORT FRA LÅGEÅBNING NUMMER 11

Den kæmpestore kalenderlåge åbenbarede julepynt, der stammede fra bedsteforælderne – altså fra slutningen af 1800-tallet. Og bevæger man kameraet en lille smule bliver beslysningen endnu flottere. Lene Bloch skimtes ude til højre. Foto©JørgenKoefped
DET VAR EN SLAGS DOBBELT JULEKALENDERÅBNING hos familien Bloch i går. For det første var Havnekorets førsteviolinist Jens Riis vendt hjem fra LA. Og for det andet havde kalenderlågens værtinde Lene Bloch fødselsdag. Så der blev selvfølgelig budt på varm chokolade med hjemmebagte boller til. Og selvfølgelig fik hun også en fødselsdagssang efter bla Glade Jul. Føsselarens far kunne fortælle, at da hans datter blev født for 52 år siden var der så meget sne, at lægen ikke kunne komme til Melsted med bilen, men måtte tage det sidste stykke på ski. Så hvem sagde vinter?

De to kalender-guitarister blev for første gang suppleret af Jens Riis med violinen – og en evigtgøende Pjok. Foto©JørgenKoefoed.

Jens Riis var netop ankommet fra Los Angeles– og mødte op med jetlag – og pandesår. Det stammede ikke fra et sammenstød med en Hollywood-star, men fra mødet med Stillehavet. Godt vi ikke har SÅ hårdt vand her til lands. Foto©JørgenKoefoed.
SOKKERNES JUL
NÅR MAN STIKKER HOVEDET ned i den lange køledisk i Dagli’Brugsen i Gudhjem, skal man passe på, når man trækker det til sig igen. Ellers ramler hovedet ind i en tæt række af store jule-sokker. De er hverken til salg eller pynt, men hænger der, fordi Simon, Mathias, Rasmus, Frederikke, Oliver, Vilma, Konrad, Agnete, Noah og 48 andre Gudhjem-børn håber på at sokkerne hver dag i løbet af december får besøg af Brugsens egen julemand, som vistnok hedder Kristian.
Der bliver sokke-tømning 4. søndag i advent, så pas på at du denne dag ikke bliver trampet ned af gave-hysteriske børn.
Så nu har Gudhjem ikke alene Danmarks største og hyggeligste julekalender, men også den største koncentration af julegave-sokker. Gudhjem er ABSOLUT JUL!
HER ÅBNES JULELÅGE NUMMER 13 I AFTEN 19:00
HER ÅBNES JULELÅGE NUMMER 14 I AFTEN 19:00
FAMILIEN KOFOED
Malkestien 2 i Gudhjem
åbner julens fjortende kalendervindue
RAPPORT FRA JULEKALENDERLÅGEÅBNING AF NUMMER 13
TRODS KØLIGE OG bevægende vinde mødte der alligevel omkring 60 jule-mennesker op til gårsdagens åbning. Og de fremmødte blev overraskende mødt med en LEVENDE kalenderlåge, der passede til, at det denne dag var LUCIA-dag. Se, det var noget hel nyt!

Kalenderlåge 13 gemte intet mindre en tre ‘Luciabrude’: Mai, Christoffer og Frederikke. Der var smukt … gid de havde sunget lidt længere. Foto©JørgenKoefoed.
HER ÅBNES JULELÅGE NUMMER 15 I AFTEN 19:00
GLOHEDE RADIATOR-SPRÆNGNINGER

Gamle radiatorer er blevet erstattet af nye på Nørresand 2 … de kunne ikke tåle fjernvarmemosten. Foto©JørgenKoefoed.
HELDIGVIS VAR beboerne i Nørresand 2 i Gudhjem hjemme, da radiatoren i den ene stue pludselig sprang læk og det mere end lune fjernvarmevand begyndte at løbe ud over gulvet. Skaden blev begrænset ved en hurtig lukning af det defekte varmeapparat.
Værre gik det, da radiatoren i den anden stue også sprang læk. Det skete ugen efter 2:30 om natten. Heldigvis aktiverede dampene fra det varme vand røg-alarmen … men først efter at en del vand havde spredt sig ud over gulvet. Det gjorde, at trægulvets brædder begyndte at bue efter at tre affugtere, havde kørt i døgndrift i tre uger. Så der venter en gulvafhøvling til næste år. Efterfølgende blev der installeret et hel nyt fjernvarmeanlæg – denne gang med indbygget varmevexler.
I et hus i Løkkegade skete der stort set det samme. Dog sprang to radiatorer læk om dagen med en times mellemrum. Heldigvis var der også her nogen hjemme, så der hurtigt kunne slukkes for vandet.
Værre gik det i et sommerhus i Melsted. Her var ejeren taget hjem til Randers og huset stod således tomt, da radiator-sprængningerne startede. Det varme vand fossede ud, og det var først, da en forbipasserende undrede sig over de tilduggede vinduer, at vandskaden blev opdaget. Her venter en store renovering.
HVAD SIGER FORSYNINGEN
Bloggen ringede til Kjeld Dale, der er ansat som fjernvarmekonsulent hos Bornholms Forsyning.
BLOGGEN: Hvad er der gået galt, Kjeld Dale?
KJELD DALE: Jeg ved det faktisk ikke. Men i hvert har visse gamle radiatorer ikke kunnet klare vandtrykket.
BLOGGEN: Jamen, du må da have vidst, at der rundt omkring ville være installeret varmeapparater af ældre dato?
KJELD DALE: Selvfølgelig. Men det er jo sådan, at den blikkenslager der sørger for installationen ind i huset, skal foretage en trykprøve inden der åbnes for fjernvarmevandet. Hvis dette tjek ikke er foretaget, kan det gå galt. Vi har fx ikke haft disse sprængninger i de andre byer, der har fået indlagt fjernvarme. Men nu har vi så mindsket vandtrykket.
BLOGGEN: Ja, tak – det mærkede Scala Gudhjem. I forrige uge måtte biografpublikummet nøjes med 16 grader i to dage plus en aflyst forestilling en tredje.
KJELD DALE: Ja, det var beklageligt. Men vi har midlertidigt installeret en extra pumpe.
BLOGGEN: Temperaturen er nu oppe på 20 grader, men er to pumper det rigtige?
KJELD DALE: Nej, der skal findes en bedre løsning. Det arbejder vi på.
BLOGGEN: Bornholms Tidende skrev for nogen tid siden, at nu havde alle fået fjernvarme indlagt i Gudhjem og Melsted. Men i går var blikkenslageren i gang på Høgebakken, så ….
KJELD DALE: Det er rigtigt, Høgebakken er netop som de sidste ved at få lagt fjernvarme ind.

Så skal den sidste fjernvarmekunde ha’ sin varme … her i går eftermiddag på Høgebakken i Gudhjem. Foto©JørgenKoefoed.
HOLDER PRISEN?
NU BLIVER DET SPÆNDENDE at se, når de endelige varmeopgørelser rammer brugerne. Bliver fjernvarmen billigere end olien, eller har anlægsudgifterne været højere end beregnet og vil sende chokbølger ind i de små fjernvarmehjem?
I hvert fald skulle Nørresand 2 have indlagt fjernvarme i maj, men den kom først i november. Det kan man da kalde en forsinkelse, der vil noget. Og forsinkelser betyder vel fordyrelser?!
HER ÅBNES JULELÅGE NUMMER 16 I AFTEN 19:00
HER ÅBNES JULELÅGE NUMMER 17 I AFTEN 19:00
HER ÅBNES JULELÅGE NUMMER 18 I AFTEN 19:00
EN KUNSTNER OVERTAGER BANKEN i GUDHJEM

Voila … Jo Dam Kærgaard foran sin nye besiddelse; Den tidligere Nordea Bank i Gudhjem. Salgsprisen var sat til 1.4 mio, den offentlige vurdering var kun 600.000 kroner. Slutsedlen endte på 830.000 gode, danske kroner. Foto©JørgenKoefoed.

Ikke mindre end 270 m2 bank får kunstneren Jo Dam Kærgaard rådighed over. Her ses huset fra genboen: Stegt-Flæsk-Restauranten The Black Pearl. Foto©JørgenKoefoed.
RYGTERNE HAVDE LØBET ET PAR DAGE og sidste torsdag kunne Bornholms Tidende så bekræfte, at rygtet talte sandt. Den århusianske multi-kunstner og den bedre halvdel af rock-sangeren Steffen Brandt – Jo Dam Kærgaard – havde erhvervet Nordea-bankens tidligere bygning i Brøddegade. Ikke så dårligt for byen, da huset havde stået tomt siden bank-lukningen i 2010.
Det lykkedes at fange den nye ejer på mobilen:
BLOGGEN: Tillykke med banken, Jo! Vi er mange, der har savnet et lokalt pengeinstitut siden Nordea drejede nøglen om. Skal det hedde Gudhjem & Omegns Bank eller hvad?
JO DAM KJÆRGAARD: Nej, den skal bare hedde Banken!
BLOGGEN: Ha-ha! Bornholms Tidende skriver, at du vil omdannet huset til et galleri.
JO DAM KJÆRGAARD: Det skal det nu ikke være. Jeg skal bruge lokalerne som værksted.
BLOGGEN: Altså ikke noget galleri. Du havde jo en udstilling af fotos sammen med din mands texter – ’25 vandringer i Høsts Fodspor’ – for fem år siden på Høst Museet. Har du noget nyt på bedding til bornholmerne?
JO DAM KJÆRGAARD: Ja! I øjeblikket arbejder jeg på udstillingen FRØ BÅRET VÆK til Galleri R2 i Svaneke med fernisage 14. maj og frem til 14. juni.
BLOGGEN: Men tilbage til banken. Hæveautomaten forbliver jo i dit hus. Det er da genialt. Så kan du jo bare gå i kælderen, når du mangler penge.
JO DAM KJÆRGAARD: Ha-ha …

Nordeas hæveautomat fortsætter. Hallo!!! Hvem ville ikke gerne have installeret sådan en pengemaskine i sin kælder!!?? Foto©JørgenKoefoed.

For to år siden købte Jo Dam Kærgaards ægteviv Steffen Brandt Havsteen-Mikkelsens hus på Bokul som flex-hus. Foto©JørgenKoefoef